Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: telex.hu/kulfold/2024/04/26/cseh-kulugyminiszter-magyar-kormany-szijjarto-peter-jan-lipavsky "„A ... (2024.04.26. 20:42) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Someone To Love www.youtube.com/watch?v=15orOogE0pU (2024.04.24. 19:19) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2010.02.06. 20:46 Fabius

Pofátok lapos! -Tanárok lapáton

Címkék: kampány fidesz közoktatás

Mádi László után a sokat fecsegő Sió Lászlót is valagba rúgta pártja, a Fidesz.
A franc ebbe sok pofázó pártkatonába. Még a végén Cser-Palkó hebegő rohamot kap a sok mentegetőzéstől és cáfolástól. Lassan már az Édesanyja odaégetett rántás fölötti káromkodása után is meg kell kérdeznie:
Mami! Ugye ez kizárólag a magánvéleményed?!

Hiába na. Kampány és szavazatmaximalizálásra törekvés idején szigorúan magánvéleménye lehet csak minden fidesznyiknek.  Azoknak pláne, akik szakpolitikusnak hiszik magukat.
Sió László az egykori Fidesz kormány Oktatási minisztériumában volt államtitkár, jelenleg az oktatási szekció vezetője, így értelemszerűen nem a pártja álláspontját képviseli amikor ezt mondja:

"Pártja minősítési rendszert vezetne be a pedagógusoknak; aki ebben az osztályozásban alkalmatlannak bizonyul, azt el kell bocsátani."

Ahogy Pokorni Zoltán sem pártja álláspontját képviselte tavaly a Heti Válasznak adott interjúban:

„aki jó, azt fizesd meg jobban, és ne úgy kezeld, mint azokat, akikről a közvélemény úgy tartja: a három legfontosabb dolog számukra az oktatásban a június, a július meg az augusztus. Minősíteni kell a tanárokat. Aki megfelel, bekerülne egy központilag létrehozott keretbe, s lehetne osztályfőnök, vizsgáztató tanár, intézményvezető, jobb javadalmazással. Aki nem fér be, azt természetesen továbbra is foglalkoztathatják az önkormányzatok. Lényeg, hogy legyen különbségtétel: nem egyszeri megjelenés az igazságosztó pallos előtt, hanem folyamatos kontroll, hatévente minősítés."

Itt álljunk meg egy szóra. Azzal semmi baj, hogy minősítsük a tanárokat és a jobban teljesítőket premizáljuk. De a kirugdosás mint megoldás a problémára visszás. Főleg akkor az, ha nem tudjuk ki vagy milyen szervezet lesz hivatott azt eldönteni, ki a jó tanár, és ki nem az? A diákoknak kell megfelelni, velük kell eredményt elérni? Vagy mondjuk a Sió-Pokorni páros alapít egy bizottságot, és az ő sajátos szempontrendszerük szerint kell vizsgázni?
A politika ilyen mértékű beszivárgása a közoktatásba a legkevésbé kívánatos. Szerintem.
Ha elnézem a Fideszben jelenleg uralkodó "pofád lapos, puttana!" mentalitást, akkor  szkeptikus vagyok a rendszerük működőképességében. Nem kicsit, nagyon.

Arra még mindenképpen kíváncsi vagyok, ha a Fidesz szakpolitikusainak véleménye gyökeresen eltér a pártjuk álláspontjától, akkor mi a lófaszt képviselnek a ők egyáltalán?

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr741734966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nekem az oktatás a favoritom. Meggyőződésem, hogy csak általa várható "nemzetünk" felemelkedése. Nem tingli-tangli egyetem ruhatár-büfé szakon végzett diplomásokra gondolok, hanem egy masszív alapműveltségre. Ha módom van, szívesen nézek vetélkedőket (ha vannak éppen, és nem vacsoracsata szintű baromságok),És majd' minden alkalommal szomorúan állapítom meg, hogy a - feltehetően valamiféle válogatáson átesett - versenyzők műveltsége mennyire hiányos. A legalapvetőbb történelmi, irodalmi (kedvencem, amikor a széfben csak véletlenszerűen találták ki, hogy mikor játszódik a Pál utcai fiúk. Nem kell nagy durranásra gondolni, az első opció az volt, hogy az I. VH előtt), ésatöbbi ismeretek hiányoznak. Az ún. általános műveltség, úgy tűnik, nem jár együtt a - szinte már kötelező - érettségivel.
Pedig kiművelt fők sokaságára lenne szükség!
És hát igen, nagyon fontos lenne a minősítés, és előzetes teszt-féle, hogy tényleg csak az arra alkalmasak kerüljenek/maradjanak a pályán. Egy rossz tanár eléggé el tudja baltázni egy ember életét - van rá példa a közvetlen környezetemben. A jókat persze el kellene ismerni, a pályát vonzóvá tenni.
Ötletem sincs, hogyan...
Az oktatás rendbetételéhez az is kell, hogy a tehetséges embereknek megérje tanárnak menni. Ma tanárnak lenni sem erkölcsileg, sem anyagilag nem éri meg. Talán ezen kellene változtatni. Mindenesetre az oktatás az egyik legfontosabb téma, amiről a politikának nyilatkoznia kellene.
Közben 1 perccel ezelőtt a Ma reggelben a vezér is megerősítette, hogy aki alkalmatlan, attól meg kell válni, minden szakmában. "Sió László fellélegezhet" - idézet Süveges Gergőtől.
@kisa: Vajon a Vezér is a saját véleményét mondta, vagy ez egyúttal a hivatalos álláspont is? :-)
Nem tudom. Ha saját vélemény, akkor hamarosan lekerül a listáról. :-) Ha hivatalos álláspont, akkor nagy a zűrzavar a kommunikációbAN - MONDTA A SÜVEGESNEK, HOGY NEM NAGYON TUDJA, MIRÓL VAN SZÓ - bocs a capslock miatt, nos, ez esetben komoly ejnyebejnyére számíthat a kommunikációs stáb. (SZP és Cserpalkó? jó lenne nem látni őket mostanában így meglehet a kétharmaduk? - hümm, eladom nekik ezt az ötletet :-)
süti beállítások módosítása