Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: index.hu/belfold/2024/03/28/matteo-renzi-antifa-tamadas-jogallamisag-tiszteletben-tartas-magyarors... (2024.03.29. 08:07) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Always www.youtube.com/watch?v=IyW-VAMXo9c (2024.03.28. 19:52) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2009.12.10. 11:21 Fabius

Fotelböllér

Címkék: állat idióták disznóölés

Reneszánszát éli a disznóölés. Jön a karácsony, drága a hús, meg egyébként is olyan snájdig dolog a kocákat kergetni az udvaron, élen a dülledt szemű fotelböllérrel, aki a tévében látott már ilyet.

Nagyszüleim falusiak, nekem volt módom elsajátítani a disznóölés fortélyait, ezért időnként meghívtak ide-oda segíteni. Elmentem pár helyre, előbb a valós segítő szándék vezetett, később a szórakozni vágyás. Mert móka és kacagás az, mikor a városi ember disznóölésre adja a fejét. A jobbik eset, ha előrelátóan leölt és megpucolt malacot vesznek, de az igazi önérzetes fotelböllér nem tesz ilyet. Ő maga akarja végrehajtani a tettet, lehetőleg minél nagyobb közönség előtt. Ezért összetrombitálja a haverokat, a lépcsőházi ismerősöket, az összes sógort és unokatestvért, még nagymamát is elhozzák a foteljában megcsodálni a hőst.

Érkezéskor a férfiak pálinkáznak, szigorúan kistermelőtől vett házit, a nők álmosan toporognak a korai időpontban, lábuk fázik a bőrtalpú, de szigorúan tűsarú csizmában, jobb esetben Bailey's-t nyalogatnak a Fornettis pogácsa mellé. Nézik beöltözött párjaikat, akik nátó ruhában feszítenek megtisztelve az ünnepet, van aki a teljes sokk érdekében barettet vagy Bocskai sapkát is vesz ilyenkor. Társaságban hallott történetekkel szórakoztatják egymást, mintha a sajátjuk volna, nagyokat röhögnek, de látszik rajtuk mennyire nem hisznek egymásnak. Az elfogyasztott pálinkával egyenes arányban nő az önbizalom, ami jót tesz a hangulatnak. Ebbe az alkohollal megalapozott vigadalomba csöppen bele a malacka, aki cseppet sem vágyik ebbe a társaságba. Ő EU normákkal szabályozott tartásról álmodott, meghatározott elhalálozással. Vagy legalább egy gyors és biztos kezű vidéki gazdára, aki pillanatok alatt elintézi a dolgot. Helyettük kapta ezt a rakás hülyét. Amíg egykori gazdái leveszik az utánfutóról nézi, amint az egyik hülye éppen böllérnek álmodva magát kést élez látványos, bár haszontalan mozdulatokkal lelkes csodálói körében. A látványtól felvisít hangosan, mire a nőneműek szörnyülködve fordítanak hátat, mondván azért visít szegény, mert érzi a halált. Pedig csak röhög. Kár, hogy abba nem tud belehalni.

Mert pillanatokon belül elszabadul a pokol. Jó esetben a drótos ember vezeti ki a ketrecből orránál vagy lábánál fogva, rosszabbikban noszogatják, ő pedig szalad. Az életéért. Röhögve. Legalább a halál legyen víg, ha már így alakult. Felborítja az asztalt, termoszt, kisszéket, a húsnak vásárolt tejesládákat, keresztül rohan a kerten, letarol mindent, ami útjába kerül. Üldözői kergetik szorgosan áhitatos meggyőződéssel abban a hitben, humánusabb elfárasztani a kocát, mint drótos célszerszámmal vezetgetni. Ő persze él a lehetőséggel, a lányok visítva menekülnek előle tűsarkakon tipegve, majd a terasz korlát mögül anyázzák hülyebéna uraikat.
Ezek feldühödnek, nanemár, csorba esik a nídforszpíden megszerzett férfiasságon, és végre egy bekerítési hadművelet után maguk alá gyűrik a kocát.
Eljött a pillanat, fotelböllér pillanata. Markolja is a kést erősen amíg a többiek igyekeznek halálra csiklandozni az állatot, de a döntő pillanatban meghátrál, és teleszart zokni módjára esdve néz rá a legközelebb álló emberre: szúrod te???
-Szúrja ám anyád! -jön a válasz a kifulladni látszó segéderőtől, és a baszogatás a teraszon izguló asszonyoktól: -hát szúrja már meg valaki!
Fotelböllér pánikban, a segédek fáradóban a küzdelemtől. A kapkodástól összefejelnek, ömlik a vér, pedig a malackán még egy karcolás sincs. Aztán valamelyik segéd megsajnálja, elveszi tőle a kést, és szúr. Szigorúan A.S. szabvány szerint, ahogy sikerül. A koca megvadul, már az életéért küzd, rúgkapál szerencsétlen ahogy bír. A műanyag parasztok begőzölnek a vér látványától, vérükben csúcsra jár az adrenalin, gyorsítanák a kivégzésbe hajló disznóölést. Az első szúrás után már mindegyik jobban tudja, és meg is próbálja. Malacka nyaktájékon lassan egy tésztaszűrőre hasonlít, vagy egy vért spriccelő zuhanyrózsára. Fújtat pár vérhabosat, és a született gyilkosok között végül belefullad a saját vérébe csöndben.

A kimúlást ismét pálinkával ünneplik a hősök. Összekaparják önbecsülésük maradékát, erőt merítenek az alkoholból malacka feldolgozásához. Lassan fölenged a feszültség, kisimulnak az arcok, teljes a siker és a béke. Egész addig, amíg fotelböllér ki nem osztja a szerepeket: mi férfiak pucoljuk és bontjuk, ti lányok meg tisztítjátok a beleket!

42 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr11587860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ehhez a verzióhoz még nem volt szerencsém, csak a normál falusi menetrendhez, ahol a hozzáértők -sokszor évtizedes- tapasztalata ellenére is akadtak azért mókás esetek :-)
így leírva (is) roppant szórakoztató :-D
ilyet még én sem láttam, csak normál falusit, de el bírom képzelni :D

fornettis pogácsa, tűsarkú csizma, Bailey's... hogy csak a női oldalt emeljem ki :)))) és ők hogy mossák ki a belet és töltik bele, amit kell??
tetszett az írás, jót nevettem a résztvevőkön:)) A fotelböllér igazi telitaláat!!
Én csak egyszer vettem részt ilyesmin (gumicsizmában), de ölés nem volt, mert fél disznót hoztak. Apósom, anyósom jól berúgott, és a végére ordításig, sértődésig összevesztek (hogy mennyi sót/paprkát/köményt stb is kell a kolbászba tenni, meg az orjaleves mikor van kész, meg hasonló dolgok), férj, sógor, én meg csendeskén töltöttük a hurkát (tisztított bélbe). Egyébként jó volt, a cuccok finomak lettek.
Jövő hétvégén mennem kellene egy igazi falusira.Ki kéri a helyemet? A pálinkával indul,igazi böllér lesz,belet már régóta nem mosunk,de így is nagy élmény...
A disznóvágás rituális családi esemény, az elmúlt húsz évben egyetlenegyet sem hagytam ki!
Találó. Ide is járnak fotelböllérek, de az első és a hatodik lefogópálinka közben lebeszéljük őket szúrásról...vagy a lebeszélés nem megy, akkor 12 lefogópálinka és állni sem tud már a fotelböllér :) Így a halála gyors a cocának és hamarabb is végzünk a bkvszagú városiak nélkül.
Remek lett. Egyszer én is elmennék ilyen városi disznóvágásra. Jó muri lehet. Nálunk vidéken nem ilyen szórakoztató. Árammal elkábítjuk, leszúrjuk, aztán 1 órakor már sütjük a zsírszalonnát.
Gyerekként ki nem állhattam a disznóvágást, csakúgy mint a szüretelést. Most visszagondolva nagyon hiányzik a hangulata és persze a házi készítésű ételek. Újabban visszatérnek ezek a szép hagyományok, mert az embereknek elegük van abból a moslékból amit felvágott és paprikás szalámi címén árulnak a hipermarketek polcain. Mi is visszatérünk a régi módszerekhez és az idén (pár év után először)mi is tartunk egy falusi disznóvágást pálinkával, sült májjal, orjalevessel, vese-velővel, töltött káposztával. Ámen!
Nagyon jó! Bár én is a hagyományos, gumicsizmás, koplázós, disznómosósnak vagyok a híve, de az idén mi is a kényelmes verziót (pucolt disznó) választottuk. (De annyi pálinka fogyott, mintha szúrni kellett volna:-)
ez egy igazi feeling, hajnaltól késő estig vagy 100-200 kg-nyi húst az egész rokonságnak feldolgozni, és nem meghívásos alapon megy a buli!!! jön ilyenkor mindenki :)
Grat, tényleg van ilyen, én falusiként, meg eltitkoltan tapasztaltként "helyzetbe állva" szúrtam-bontottam hasonló szituban - az akció előtti pillanat leírása, a pálinkától bátor önjelölt hirtelen beszarása plasztikusan filmszerűre sikerült, szóval, grat, grat, grat.
Szombaton megyek én is. Igaz nagynénémék profik. Nagybátyám a böllér, kettő darab kb 200 kilós cocával du. háromra már végezni szoktak. A mosogatással is. No pia, maximális fegyelem. Gyerekként élveztem, de már évek óta nem voltam. Ez lesz a nagy visszatérés. "Úgy hiányzott." Nem is fogok sok vizet zavarni.
Enyhe cinikus élt és malacvédő felhangot éreztem, pedig azt a malackát pont ezért tartották, nevelték. :)
Egyébként megvannak a végletek, nagyapám egy nap képes volt 3-4 nem malacot, gyesznyót is levágni, feldolgozni egy nap. Egy átlag sima 1 disznós vágáskor dél körül már kész minden, csak mosogatni kell.
Ez az egyik véglet a másik meg amikor egyszer egy barátomat látogattam meg este, disznóvágás napján és úgy este 9 körül a díszes társaság már egymást dobálta a kolbászhússal és a földön is volt egy rendes adag. Azt meg sem említem amikor az elektromos daráló egy másik cimbi fél ujját is elvitte mert túl optimistán nyomkodott... :)
A jó kis kolbász sorsa máig tisztázatlan. Ki nem lett dobva állítólag... ;)
@t0thl: Pedig -szerintem- egyik sem volt benne:-) Egyszerű görbe tükör ez, egy manapság egyre gyakoribb jelenség előtt.
Húsevő vagyok, nem malacvédő. Csak ha szakszerű leölés helyett hatan trancsírozzák szerencsétlent, az túl esik az ingerküszöbömön.
Kis etimológia: coca=malac
Koca=anyadisznó
Nomármost a cocát levágjuk,az kocát meg tartjuk,hogy a lehető legtöbb coca legyen.
Amugy meg oldalhelyes az egész történet,baromi történetek vannak a készletemben )))
ja, a szomszédunkban is ez megy..
annyira nem buli ám, mert halál béna az önjelölt böllér, és ha a malac 15 percet hörögve haldoklik vasárnap hajnalban, az nem annyira buli..
mondom úgy, hogy faluban nőttem fel, számtalan disznótorral a hátam mögött...
Bár közel 30 éve Pesten lakom, valaha vidéken éltem. Egyik szakmámból kifolyólag tűrhetően értek a disznóvágás fortélyaihoz, de a házi módszerben is otthon vagyok. Köszönhetem a mostohafaternak, mert szúrni tudott nagyon, de mire megpörzsöltük a disznót, addigra mindig tökéletesen berúgott, így nekünk kellett a bátyámmal elvégezni a többi férfimunkát. Mi is jókat röhögtünk azokon, akik félóráig visíttatták szegény disznót, felverve vele az egész környéket. Így tudatták mindenkivel, hogy náluk disznótor van ám! :-)
:)
Még az kellet volna hogy a fotelböllérékhez beállitsanak nyársat dugni:) (bár gondolom egy városi vendég vágó nem nagyon tudja mi is az:) én is utoljára gyerekként jó 15 éve találkoztam vele, hm egy népszokásal kevesebb...
apósommal ketten,egyszer három napig vágtunk egy disznót:D
hogy én mennyire utálom a disznósajtot..
@lófő: remélem volt legalább 250 kg:P
ahozz képest hogy pár óra után jönnek a húsra a legyek, bátrak vagytok:)
@lófő: ezt ha picit részleteznéd...:-D
Gyerekkoromban nálunk is (meg a nagyszülőknél, meg baszki mindenkinél ahová vittek a karácsonyi szünetben) volt igazi kis disznóölési banzáj. Volt, aki csak "fogni" jött, na és persze a kötelező páleszért állt sorba. Egyszer megesett, hogy a Nagy Nap hajnalára lebetegedett a disznó, aztán 2 hónapig ápolták, hogy rendbe jöjjön, 'oszt utána le tudják vágni...
@Fabius: Nagyon jót röhögtem az íráson, grat érte... pedig igazából elég horror. De talán így is van ez rendjén. (mármint a reakcióm)
@Bloodscalp: Milyen legyek? Télikabátosok? :o
"Lassan fölenged a feszültség, kisimulnak az arcok, teljes a siker és a béke. Egész addig, amíg fotelböllér ki nem osztja a szerepeket: mi férfiak pucoljuk és bontjuk, ti lányok meg tisztítjátok a beleket!"

Azért lássuk be, hogy ez nem igazán amatőr munka. A disznót feldolgozni szakértelem, tudni kell, mibe hol vágsz bele, nem ám összeszarozod a szalonnát:) Meg aztán fotelböllér honnan tudja, hogy kell kivenni az orját?
Ja, és plébojnyuszi hogy érzi magát a tömény fokhagymás bélszagban, miközben főnek a belsőségek meg a zsír? Leöblíti egy újabb bélízzel? :)))
Öregem, qrva jó szöveg, minden elismerésem!
Nem volt értelmetlen szegény malacka halála, jó szöveg született cserébe. Immaterális reinkarnáció.
Sziasztok!
Hát, én nem tudom, hogy miért is kell a belet mosni, meg tölteni???
A múltkor voltam disznóvágáson, de annak a disznónak már akkor eleve töltve voltak a belei amikor kivették...
Mondjuk az is igaz, hogy jó erős bukéja volt a hurkának... :)
ez valami csodálatos lett. pontosan illik arra a társaságra - velem egyetemben - amelyikkel olyan nagy pofánk szokott lenni a kocsmában. természetesen pesti köcsögök vagyunk;)
Holnap 6 órára ven meghívásom lefogni egy két mázsa körülit, egy barátomhoz.Már most remeg a lábam...
Ami nagyon tetszett az ilyen témából :Volt főnököm családja Mezősason vágott disznót.Az egyik fővárosi rokonnak jutott a megtiszteltetés, hogy tartsa a tálat, amibe a vért felfogják. Mikor az a tál megtelt, a böllér határozottan rászólt: "Öntse ki!" (Már oda volt készítve egy nagyobb fazék)
A rokon meg serényen kiöntötte a földre, oldalt."Én azt hittem, azért fogjuk fel, hogy ne tocsogjunk benne..." Elég szerény lett a véreshurka.
Ja igen. A volt nőm apjánál voltunk Tolnában, 2 db 120 kg körüli desznyót kellet lerendezni. Konkrétan azon a disznóvágáson szakítottam meg a viszonyt az apósjelölttel.
Kb olyan tempót akart kisajtolni a tesztoszterontól tomboló öreg a bandából, mintha normában csinálnánk a melót. Mert hogy ő megmutatja hogy du. 2-re eltakarítja ezt a 2 fostost, meg a sok puhapöcsöt - így szó szerint - gatyába rázza. Meg ugye nem tudtok ti semmit, ilyen idős koromban én..., meg különben is délután dolgom van...
Mindegy, normaidőre megcsináltuk, de nem volt jó kedve senkinek. Aztán du. 4 körül már olyan hulla részeg volt az öreg, hogy talicskával kellett elhozni a kocsmából. Az volt a fontos délutáni program - ami miatt űzte-hajtotta a bandát - hogy fényezi magát a kocsmában a vén csótány. Nem arról van szó, hogy büdös a meló, de ha ok nélkül, mindenféle racionális magyarázat híján szopatnak, azt nagyon nem csipázom;)
Mindenki beteg aki ezt élvezi és viccesnek találja.Legalább használna sokkolót a büdös parasztja....
Frissen sütött hagymásvér az első jutalomreggeli, városi gyerekként majdnem visszahánytam az egészet a házigazdára. Gyerekként a ropogósra perzselt fülét, farkát kaptuk, azt se sikerült mindig bevenni. Vágásnál a testmeleg belek szagát sajnos sosem bírtam.
@face to face: Az árammal sokkolt, vagy főbelőtt disznó humánusabban ölhető le, de ha rendesen ki akarod véreztetni, akkor a "büdös paraszt" módszer a célravezetőbb...
Az én életemből a disznóvágás mindeddig kimaradt, de nem is sajnálom a dolgot. Az biztos, hogy én nem tudnám megölni az állatot; ennek ellenére a húsát jóízűen fogyasztom. De ehhez hasonló sztori az én családomban is van, bár akkor még Bailey's nem volt, csak pálinka:)
@PathosVerdesIII: Pedig ha a hagymásvér rendesen megalvadt és rendsen átsütött vérből készül, akkor nincs is annál finomabb...
@face to face: ez nem élvezet kérdése, hanem egyszerűen technikailag ez a legjobb módszer. profin szúrva gyorsan kivérzik, semmi felesleges szenvedés.
az anyagban leírt eset pedig - mint olvashattad - nem a profikról szól.
amúgy mindenki másképp csinálja, én pl a nyúl torkát is azonnal elvágom leütés után, biztosra megyek.

esetleg ha igazi kínzást akarsz látni, javaslom látogass el bármelyik vágógyárba és nézd meg saját szemeddel ott mi zajlik. te pedig minden nap azt eszed. a szeletelt, fóliázott húst (vagy annak látszó valamit) nem fáról szüretelik.
@úriparaszt: Tisztában vagyok azzal amit "szeletelt, fóliázott" húsként árulnak.De pl. külföldön már a legelő mellett fel van állítva egy kissebb vágóhíd és ott "dolgozzák" fel a marhákat.Míg egy csomó helyen rettenetes körülmények között kerül az általad említett vágóhídra az állat.Megjegyzem:Nem hiszem hogy tiszta lelkületű ember vágóhidi munkát sokáig tud végezni.Szerintem hóhérnak kell hozzá lenni.Na jó én meg naív vagyok....
@face to face: visszatérve a házi vágásra, falun nincs rossz dolga a disznónak (persze itt is gazdája válogatja) és gyors a halála. senkinek nem jó egy extra nyűglődés a vágás körül.
a fotelböllér pedig fotelböllér, a bevezető (és tényleg szórakoztató) cirkusztól eltekintve azért relatíve gyorsan megy a dolog.
süti beállítások módosítása