Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: "Kérdéses, hogy mennyivel haladhatott a sofőr, amikor megcsúszott, hiszen a képek alapján hatalmas... (2024.04.25. 14:11) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Someone To Love www.youtube.com/watch?v=15orOogE0pU (2024.04.24. 19:19) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2009.12.07. 13:33 Gladia Delmarre

Rádiót hallgatni jó!

Címkék: zene rádió

Nem szól ugyan sokat, szeretem a csendet, vagy ha mégis dúdolni támad kedvem, inkább saját válogatást teszek be. De a kocsiban, amíg reggel szétdobálom a gyerekeket, aztán délután begyűjtöm őket, állandóan megy; általában MR2 vagy Jazzy. A többi kereskedelmi csatornát egyrészt a közbedumáló, semmitmondó, jópofiskodó sablonszöveg miatt nem szeretem, másrészt a rettentő mennyiségű kommersz sláger miatt, amik már a könyökömön jönnek ki. Egyébként zenében mindenevő vagyok (igen, a tuc-tucot is szeretem), és bár vannak preferált irányzataim, nyitottan állok az új dolgokhoz is.
 
Tehát a rádiózás egyik értelme számomra az, amikor nekem teljesen ismeretlen előadótól adnak egy dalt, és az rögtön beüt. Katarzis. Nem megy ki a fejemből, dúdolom, és egyszerűen úgy érzem, hogy ezt a számot „nekem írták”. Ha nem hallottam az előadó nevét, nem vagyok rest rákattanni a netre, és a megértett, még felderengő szövegfoszlányokból kihámozom, vajon mi lehetett a dal címe, vagy legalább a refrénje. A gugli és a youtube kellemes, hasznos párost alkotnak, jó barátaim; általában hamar megtalálom, amit keresek. A keresett együttesről utóbb kiderülhet, hogy csak az az egy számuk jön be, amit a rádióban hallottam, a többi hallgathatatlan, de jártam már úgy, hogy becsületes rajongója lettem. Ilyen pl. a Sneaker Pimps, Amy Winehouse, a Noisettes, a Mozella.
A legújabb felfedezettemet a Jazzy-n hallottam, és nem kellett sokat keresgélnem, mert elég egyértelmű volt a címe. A Pochill zenéje alapjában nem igazán tetszik (bár hangulat kérdése), de ez a dal teljesen elüt a tőlük-megszokottól. Minimál hangszer: egy gitár, füttyszó(nak tűnő hang), kongák és egy csodálatos hang, spanyolul. Még a fordítóba is bedobtam a szöveget, és nem is volt meglepetés, hogy tényleg arról szól, arról az érzésről, amire gondoltam:)
 
 
A rádiózás másik értelme, hogy amikor véletlenül mégis nagyobb kereskedelmi rádiót hallgatok, a sok sallang közt hirtelen egy olyan szám jön, ami nagy-nagy kedvencem, sok élmény fűződik hozzá, de évek óta nem hallottam, nemhogy itthon, de rádióban még talán soha (csak amikor divatos volt, ezer éve).
A minap a fiam átkapcsolt a Jazzy-ről és némi vita után végül a Neo-n kötött ki. Valami tingli-tangli szám vége volt épp, de a végére rákeverve felcsendült az összetéveszthetetlen gitárhang, majd Axl Rose - akkor még - zseniális hangja: Take me down to the Paradise City…wwááááá. Haj kibont, konszolidált anyuból előjön az állat, és végigüvölti Axl-lel a hat perces számot. Megszűnik tér és idő, anyu újra tizennégy, amikor az MTV-n először látta a klippet és a Guns and Roses-t, amikor alkoholtól és füsttől nehéz levegőjű klubokban rázta égővörös haját erre a számra (is). A gyerekeknek is tetszik anyu oldschool dala, és anyu megígéri, hogy otthon majd megmutatja nekik az összes jó dalukat (de melyikkel kezdje?). És gondolatban előveszi a rég elfeledett ’bakelit’ kincseit, amit még anno a bolhapiacon vett kétszázért (igaz, lejátszani már nincs mivel); mint például az eredeti borítós, lengyel kiadású Apetite for Destruction-t, és a Lies-t. Tényleg valódi kincsek.
Hallani ezt a dalt a rádióban szintén igazi katarzis volt. Ezekért az élményekért szeretek rádiót hallgatni!
 

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr61580186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igen gnr rulez:) Én is ott csápoltam a koncertjükön még kis béna bakfisként.
Amúgy rádiót nem szertettem hallgatni sosem igazán, sok a duma, óránként hírek, reklám, mindig ugyanazokat a számokat nyomják, akármi. Amikor elkezdték a petőfi helyén az mr2-t nyomni, azt rendszeresen hallgattam, mert végre olyan számokat adtak amiket szeretek meg nem volt túl unalmas. Mára kicsit megváltozott a zenei palettájuk, annyit nem is hallgatom, de még mindig az a favorit. A két új adó amúgy milyen, tudja valaki?
Anyuka ha rám hallgat, akkor a Knocking on heaven's door-al felvezet, a Sweet child o mine-al tetőz, majd a You could be mine-nal 'lezúzza' a csemetéket ;-)

Nekem zeneileg nagyjából bejön az új Neo. Régen és (rádióban)ritkán hallott kedvenceket is játszanak, még Johnny Cash Personal Jesus-a is volt :-)
Én nem hallgatok rádiót, mivel FM szinten nincs olyan adó, ami az ízlésemet a vágyaimnak megfelelően kiszolgálná. Mivel nagyon zenefüggő vagyok, mindig a zsebemben cipelem a notáim egy kis darabját, ami teljesen kielégíti ezt a hiányt.

Újdonságokat pedig a internetről ismerem meg. És itt jön a lényeges pont. Vannak olyan oldalak, amik tematikusan egy bizonyos irányban figyelik a megjelenéseket és adnak hírt róluk, illetve valamennyi ízelítővel is szolgálnak. Ezekre az ember egy adott zenei mű utáni keresgéléssel hamar rábukkan. És ha tetszik, elteszi magának. De ami nekem a legtöbbet segített új előadók felfedezésében, az a last.fm nevű - és szerintem a leghasznosabb - közösségi oldal. Ha az ember nem regisztrál, akkor is érdemes megnézni, mivel egy-egy előadó és külön zeneszámok) mellé mindig feldobja a hasonlóakat is. Az ott ajánlott youtube videók segítségével, vagy más csatornákon, az ember már bele is hallgathatott az előadó munkájába.

Másik előnye az oldalnak, hogy van benne rádió. Ezt én nem használom egyelőre, mert lusta vagyok felrakni pénzt a paypal-ra :) Ebből kiderül, hogy ezért fizetni kell és persze regisztrálni. Alapból van 30 ingyen felhasználható nóta kedvcsinálónak. Aztán havi 3 dollár. A hallgatni, persze csak azokat a számokat lehet, amik fent vannak a last.fm adatbázisában. De nem kell megijedni, ez nem csekély mennyiség. (ha ott van a szám mellett, a play, vagy a full track felirat, akkor van hallgatható anyag) A lényege az, hogyha ha az ember scrobbol (azaz egy alkalmazás segítségével a hallgatott zenékről feltölti annak az ID-ében található információt) a sajátgépről, vagy magán a last.fm-en szabadon lejátszható zenékről, az mentődik a profiljába, és ehhez igazodva szerkesztődik a rádió. De van itt még jó pár alternatíva.

Ha például valakinek van egy olyan telefonja, amin futtatható az arra írt last.fm alkalmazás, akkor útközben is tudja ezt hallgatni. (iPhone, Symbian s60, és WinMobile-ra biztosan van).

Szóval ha rádió, és internet, akkor ma megkerülhetetlen.

Arról nem is beszélve, hogy a chart-ja reprezentatívabb mint bármi, mivel valóbban az zenerajongók által hallgatott számokból áll össze. És még sok izgalmas dolgot lehet művelni vele. (érdekes, hogy a last.fm alapján a világ legnagyobb zenekara díj a beatles-t illeti, mert nem hogy összességében, de heti bontásban is a dobogon szokott végezni. www.last.fm/charts )

A másik hasznos kis program, ami nagyban megkönnyíti a zenehallgatást, az pedig a shazam névre hallgató, szintén online kapcsolatot igénylő alkalmazás. Rádióban felcsendülő muzsikát 100%-ra megmondja. De még az underground területekről jövőkét is nagy, 85-95%-ban. ( www.shazam.com/ )

Na így dióhéjban, ennyit akartam gyorsan hozzáfűzni a rádiózáshoz.
@Win Elen: most, hogy írod, én is hallgattam régen a last.fm-et, de akkor ingyen volt a rádió része. Akkor most már nincs?
@poáró: nincs. csak 30 szám.

"Just a reminder, your free trial of Last.fm Radio will end after you’ve played 30 tracks. Enjoying it? Subscribe for only $3.00/month"
@Fabius: legnagyobb kedvencem tőlük az Apetite-ról a Sweet child (és milyen jó, h értem is már, és tudom, h egy szép vallomás;-)és a Welcome to the Jungle:)), de az egész album zseniális (betéve tudom, egy ilyen album van még a RHCP-től a Blood Sugar Sex Magik). De köszi, h megadtad az ívet, tartom magam hozzá:)

Neo egyébként tényleg meglepően jó, de még alakulgat, gondolom, majd beállnak a hallgatói ízlésre:-/ ha maradna ez a mindenféléből nyomunk nem unalomig ismert dalokat, az jó lenne:)

@Win Elen: köszi az infókat:) a telefonomon nincs net (lehetne, csk nem fizettem elő), de jbb is így:) én azért vagyok a rádióra szorulva, mert elég minimális időt töltök a gépnél, egyszerűen nem tudok még zenéket is keresgélni, ezért jó, ha a rádióban hallok valamit, és ha tetszik, yt-on belehallgatok pár dalba, ha tetszik a többi, megveszem az albumot is vagy download:P
@Gladia Delmarre: Hat az is igaz, hogy a zenék előadok vadászgatása elég időigényes lehet. Most egész vasárnap mást sem csináltam például :) De ebben is sokat segít, ha van egy olyan közösség, akinek a zenei ízlése hasonló, és folyamatosan informálnak az újabb előadókról, megjelenésekről.
GnR, Nirvana, RHCP yess-yess!!!!
De pl. a Die Krupps-tól a Final Remixes c. albumot is rongyosra hallgattam annó, természetesen hajrázás is volt:)
@Dee L'hemaa: ezennel megalapítottnak tekintem a varánusz blog hedbeng szekcióját :-D Erről egy ifjúkori Running Wilde koncert jut eszembe, ahol a hosszú hajú öcsémet följuttattuk a színpadra, ő pedig jókora hajrázás után nekifutásból akart a közönségbe ugrani, hassal. Mert majd elkapják, mert az szokás. Jah, csak épp a közönség ezt nem tudta, megnyíltak, mint a Vörös-tenger Mózes előtt...:-D
@Fabius: Ezt nem kellett volna, vizuális típus vagyok:DDD

Running Wild, uhh az valamikor középiskolában került képbe Grave Digger, Manowar, és hasonló zenékkel együtt, egy lelkes társaságbeli rockersrác jóvoltából, de csak apró kilengés volt a hazai "alternatív scene":D iránti vonzalom tengerében, amit viszont rockersrác csak matt részegen tudott elviselni, akkor viszont teli torokból üvöltötte, hogy KICSI-KICSISZOLT-KŐŐŐŐ HÍÍÍÍVLAK JÖJJ-EL ÓÓÓÓÓ JÖJJE-LŐŐŐŐ, nomeg az EGY KIS PIROS BOM-BOMBÁZÓ-t:D
@Dee L'hemaa: Benned bízom, na és a gravitációban! :-))) Nem voltam nagy alter rajtongó, de a felfelé zuhanás nem maradhatott ki :-D Tyűűű, poén és emlékcunami jött elő :-) Rittyentek egy posztot belőlük, ha ma nem is, de holnap biztosan :-)
@Fabius: ..ja nekem meg csak a malenkij robot van, sose érek a végére, node aztan lesz nemulass minden játékosnak ;-D
Kilógok a sorból (bár mindenben és mindig kilógtam :-) ), én különösebben sosem szerettem az ilyen zenét, maximum egy szám erejéig.
Nekem a gyerek- és fiatalkorom zenéje a Piramis, Korál, Dimanit volt, kicsit később Hobo.
@Záporka: nekem ezek mellé simán befért az ac/dc és társai.. ;-)
@úriparaszt: Meghallgattam, de nem lett a kedvencem.
Szerencsémre Fabius nem kötötte a rock imádatához a kapcsolatunkat :-)
@Záporka: tud vonzó tulajdonság lenni, ha valaki kilóg a sorból ;-) Te ráadásul nem csak tulajdonságokban, hanem többek között magasságban is teszed :-)) @úriparaszt: látja kend? Ezé' jó a függőleges üzemmódú mobil, me' arról robot közben is akár :-D
Na ja, mert Te sohasem csípted a 170-175 centi alatti nőket... bizonyos okok miatt sem ;-DD
@Záporka: Nekem meg ezek maradtak ki, bár ismerem néhány számukat:)) De sosem voltam elkötelezett rocker sem, minden műfajt hallgattam már akkor is. Janis Joplintól (másik nagy kedvencem) kezdve a Depeche Mode-on át a PUF-ig, meg még ezer mást. Dance, techno, latin zene, olasz tengerészdalok, francia sanzonok stbstb. is belefért akkor is most is:)
süti beállítások módosítása