Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: A brüsszeli Orbán féle konferencia kapcsán nézzük mi a helyzet itthon: telex.hu/belfold/2024/04/... (2024.04.18. 20:31) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Valamit súgok magának www.youtube.com/watch?v=b1nDwrxc0wM (2024.04.10. 10:30) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2009.12.07. 17:00 Fabius

Akkor és most

Címkék: karácsony ajándék

Javában zajlik a karácsonyi ajándékvásár. A dömping termékek minden'áron elérhetőek bárki számára. Készpénz vagy hitel, és viheted haza az LCD tévét a családnak, önjáró kenyérsütőt a Mamának, Playstation/Wii/X-box szentháromságot a csemetéknek. A bőség zavarával küzdhetsz, csak a pénztárca szabhat határt az ajándékozásnak.

De nem volt ez mindig így. Mikor mi voltunk gyerekek, akkor még jókora nehézséget okozott beszerezni a nyugati világból menthetetlenül beszivárgó, de még alig-alig kapható, csodaszámba menő termékeket.
Emlékeztek az első kvarcórákra? Volt négy zenés és hét zenés, de kamionos vagy hajós apukával rendelkezők számológépessel is dicsekedhettek. Az első tévé játékra? Amiben ugyan összesen 'teniszezni' lehetett, egymás ellen két pálcikát húzogatva a pattogó kocka elé. Az első nyugati edzőcipőre, a kizárólag a Sportszer Áruházban kapható Puma Pelé Rió-ra? Az első Ritt és Casucci farmerek az Ecseri piacról? A hihetetlen ütemben bővülő illatszer választékra, ami lányoknak 5 Impulse, fiúknak 4 Brut illatból állt? A legelső Botas műanyag korcsolyára, az első Toblerone csokira, Palmolive tusfürdőre? Az első videókra, amik még nem érintő gombosak voltak és elöl töltősek, hanem nyomógombosak, mint a Tesla magnó, és felül volt a kazetta nyílás? A legelső színestévé, a Riga és Verhovina mopedeket felváltó Simsonok (tudom, ez nem nyugati...) az egészes férfi Csepel és orosz Gólya és Fecske bringák közé megérkező első igazi Szputnyik versenybicaj (ez sem nyugati, de minőségi változás, muhaha) ? A hullámban érkező első fagyasztóládák és kétkazettás Internacionálé magnók,  mjúzikcenterek, fritőzök?

Forradalmian újak voltak ezek nekünk akkor. Tudtunk nekik örülni, szüleinket láthattuk kikerekedett szemmel csodálni a kultikus tárgyakat, amiktől kicsit nyugati(as) polgárnak érezhették magukat. Őszinte és megjátszás nélküli hangulatok voltak ezek. Nem árnyékolta be a századik felvett áru-kocsi-lakás-személyi-szabad felhasználású hitel. Nem volt még verseny a szomszédokkal képátló centiken és felbontás méreten. A felnőtteknek volt célja, volt mire spórolni, majd a család előtt büszkének lenni, ha sikerült megszerezni a nehezen kapható célterméket.
Más világ volt. Nem sírom vissza azt a rendszert, de mondhat bárki bármit, nekem azoknak a karácsonyoknak a hangulata a felsoroltak miatt sokkal jobban tetszett.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr841580420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"..volt mire spórolni.."
itt a lényeg :) most már előre költik a pénzt, valahogy mindig elfeledve, hogy részlet lesz jövő hónapban és jövő évben is...
így már az öröm is igazán rövid, maradnak a törlesztős hónapok.
Akkoriban ez volt a "csúcstechnika", ami elérhető volt, ugyanúgy vágytunk rá.:)
Ettől független a pénzkezelési szoksok megváltozása, szerintem. Talán azért is, mert az elvárások is megnőttek kíűlről és belülről is, helyettesítve a biztonságot, és stabilitást. Meg kéne újra találni a helyünket az új rendben, a "szép új világban".:)
@EntHusiasm: "Meg kéne újra találni a helyünket az új rendben, a 'szép új világban'."
..azt már huxley felvázolta vagy 80 éve ;-)
nosztalgia:) ahogy mondod, más világ volt, annak is megvolt a szépsége, de egy kis mértéktartással most is megvan. én mindig kipuhatolom, mi a gyerekek szíve vágya, 1-1-et kapnak, és könyveket, mesét (tőlünk, mert a nagyszülőket ilyen szempontból nagyon nehéz féken tartani). Szerencsére sikerült úgy kialakítani, h ők is úgy érzik, amellett, h minden ragyog, és van ajándék meg minden, a lényeg, h együtt a család:) Remélem, h később ők is úgy fogják érezni, felnőtt fejjel, h igazi, szép karácsonyaik voltak:)
@EntHusiasm: szerintem nem független. Akkoriban mindenki addig nyújtózott, amíg a takaró ért. A földön álmodtak, két lábbal lent a földön jártak, és inkább múlt az ügyességen, mint a pénzen, mit tudtak megszerezni az ősök. Kisebbek voltak a szakadékok is, most az egyik 35 milla készpénzért veszi a világ legnagyobb tévéjét, a másik 350 Forintért a műanyag katonát.
Nem kell mindig kaviár. Jó a zsíroskenyér is, ha jószívvel adják.
"Más világ volt. Nem sírom vissza azt a rendszert, de mondhat bárki bármit, nekem azoknak a karácsonyoknak a hangulata a felsoroltak miatt sokkal jobban tetszett."

Na, igen, más volt a világ: pl. 20-30... évvel fiatalabbak voltunk.
Néha beszélek a kölkökkel arról, hogy nekem az átkosban milyen szép gyerekkorom volt, és arra gondolok, hogy vajon én milyet tudtam adni nekik. És mindig meglepődöm, hogy ők is úgy emlékeznek vissza a gyerekkorukra, hogy szép volt. Meglehet, az egésznek semmi köze az éppen aktuálisan megszerezhető / megszerzendő javakhoz?
süti beállítások módosítása