Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: telex.hu/belfold/2024/04/20/lajtania-bezenye-beruhazas-nagy-istvan "a hitelezőknek – ingatlancége... (2024.04.20. 07:55) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Valamit súgok magának www.youtube.com/watch?v=b1nDwrxc0wM (2024.04.10. 10:30) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2009.12.02. 12:00 úriparaszt

Osztályfillér

Címkék: gyerek szülő gusztustalan aránytalan

 Mint egér a szilikonos flakon kupakját rág a téma, mely szerint az állampolgári jogok biztosa szerint tilos az osztálypénz szedése. Az ombudsman, akit mellesleg nem ártana menetrendszerűen seggberúgni és kirángatni irodájából a való világba. Érdekes módon , amint magas hivatalba kerül valaki, szinte azonnal elveszti a kapcsolatát a hétköznapokkal, attól kezdve a társadalom, a családok, egyének élete, érdekei, igényei máris olyan patkánylabirintus jelleget öltenek, attól kezdve mi a pórnép már csak steril kesztyűben kezelendő, nagyítóval vizsgálandó valamik leszünk.

A cikk szerint "A panaszos által megnevezett intézményben minden év elején osztálypénzt szednek be az osztálykirándulás lebonyolítására, osztályprogramok szervezésére... ". No ezen alapjáraton lerepült az ékszíj, de gondoltam van ilyen, hát persze, nem vagyunk egyformák, vannak ilyen emberek is, szerencsére nem a közelemben.
Erre reagált az ombuccman, azt mondja hogy:
A nevelési-oktatási intézmény költségvetésének terhére kell megszervezni az előírt tananyag megismerését, feldolgozását, a mindennapi testedzést, az intézményen kívüli kulturális, művészeti, sport- vagy más foglalkozást, kirándulást.
Ezen leakadtam, mint hobbyterepjáró a vakondtúrásban. Ez teljesen hülye? Persze, persze, áá és dehogy, szép lassan megnyugtatom magam. Ez csak egy szaros ajánlás, nem befolyásolja a fiam iskolájában zajló, évtizedek óta bevált és jól működő gyakorlatot. Osztálypénz pedig lesz, a gyerekek mennek, látnak, tanulnak, szórakoznak.
 
Egészen a tegnapi szülői értekezletig. Már előtte is gyanús volt, hogy pár szülő -cigarettával a kezében- élénken gesztikulálva tárgyal valami, de ilyen is van, kit érdekel. Aztán kiderült. Apuka feláll, összehúzott szemöldökkel, ércesen vádló hangon felelősségre vonja a tanárnőt, hogyan merte csak úgy felemelni az osztálypénzt? Mert az még csak hagyján, hogy mi szülők 'elnézzük' a jogtalan osztálypénz gyűjtést,de ez már mindennek a teteje, hogy kérdezés és engedély nélkül, önhatalmúlag felemeli a tanárnő a havi osztálypénzt. 300 forintra. 250-ről.
Vinnyogott az agyam, mint berohadt, megnyúlott ékszíj, amíg feldolgozta az információt, miről is beszél ez a vadbarom. Bár ne értettem volna meg, hisz így pillanatok alatt elöntötte agyamat a szar. Ötven forint bazdmeg! Ennyivel kell havonta többet fizetned, hogy a gyereked az év végén elmehessen strandra is (a környéken nincs) az év közbeni vadaspark látogatás, színház és várnéző túra mellett. Havi 300 azaz háromszáz forint
Kedves szülőtárs, te a negyvenkétévesen seggbekúrt nyugdíjas alezredes. A fasz ki van veled. Az egy dolog, hogy filléreskedsz a saját kölyköd életének színesítésén, de emellett felhergelsz öt másik barmot, akik tajtékozva vonják felelősségre a tanárt, aki nem saját szórakoztatására cígeli kölykeidet ezerfelé, hanem hogy lásson, szórakozzon, élményekkel gazdagodjon.
Tisztel másik öt szülő, ti öten is hatökrök. Azt a rohadt ötven forintot a szülői előtt füstöltétek el, miközben az emelés önkényes mértékén háborogtatok. És ne mondja senki, hogy nincs havi háromszáz forintja a gyerekére, miközben füstöl, mint Pompei a Vezúv kitörése után és közben krokodilszatyorban, kettesével hordja haza a tablettás, szőlőt sosem látott borokat a garázsboltból..
 
..és igenis, az alanyi jogon járó gyerekszülést tiltsák be! Vagy küldjék rezervátumba az ilyet.

87 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr11568505

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jó reggelt kívánok! 2009.12.02. 18:09:20

Mindig van új a nap alatt. A privátbankár honlapján olvasom a hírt, miszerint az ombudsman aggályosnak tartja az osztálypénz intézményét. Beszarás. Én már jó néhány évvel ezelőtt jártam iskolába, de emlékeim szerint az általános iskolától a középiskolá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bazmeg...Ez nekem is megvolt. Én akkor adtam a szülőnek egy ezrest ott helyben, mondván a havi 100 forint plusz 10 hónappal szorozva pont ennyi, ne az ő gyereke lógjon ki a sorból a kiránduláson, ne legyen szegényebb a mikulás csomagja, mint a többieké.
Igaz, ez pár éve volt, még nem volt "állásfoglalás".
Nálunk ugyanez kékben:( Annyi a különbség, h nálunk nem áll fel egy nagypofájú sem csak egyszerűen nem fizet. És ott az a 4-5 gyerek, akinek a szülője szó szerint leszarja, h kap-e a gyereke mikuláscsomagot, vagy sem, hogy elmehet-e a vasúttörténeti múzeumba stbstb. Sztem úgy gondolják, h majd úgyis megoldjuk, mi többiek összedobjuk, vagy nem tudom. Nekem nem probléma párszáz ft pluszt egy idegen gyerekre áldozni havonta (tavaly is megtettem, idén is meg fogom, ha kell), de vannak az osztályban nem kevesen, akiknek tényleg tudom, h problémát okoz. Ez egyébként elég nagy vita volt most szülőin, mert többen úgy gondolták, h ha egy gyerek többször itthon marad, nem vehet részta közös rendezvényeken, nem kap mikuláscsomagot stb akkor a szülője majd rájön. De sztem hiú ábránd, az ilyen szülő nem fog rájönni. Szóval, inkább fizetek többet. de persze soha egyik szülő sem jelentkezett, h köszi, h befizettétek a helyettem.
@Fabius: engem az cseszett fel, hogy szívj azt a rohadt cigit mindegyik (én is cigizek, de az az én bajom) és siránkoznak. ráadásul az apuka nyugdíjas határőr, nem minimálnyugdíjjal...
szóval az aránytalanság és a siránkozás, no ezt nem birom.
@úriparaszt: @Gladia Delmarre: ha megfigyeltétek, azok akik ezt csinálják sosem csórók. Azok akik igazán szegények, akiknek valóban probléma lehet még a plusz 50, 100 forint is, azok valamiért soha nem hangoskodnak...Engem ez dühít. Meg minden más, ami a gyerekek hátrányára történik, de ez nem ide tartozik. :-)
Nálunk a suliban havonta wc papír, zsepi, szalvéta, ugyanez volt az oviban is, sőt, ott még heti egy gyümölcsnap is volt, vinni kellett.
Az osztálypénzt befizettük egy összegben, nálunk 600ft, szülőin lett megszavazva. A tavalyi osztálypénzből 42ezer forint maradt úgy, hogy voltak színházban, mikuláskor Nagykarácsonyban, kirándulni többször is, mindenféle programok, tehát maximálisan jól takarékoskodtak vele a tanító nénik.
Vannak nagyon rossz helyzetűek is, de nem fogok nekik pénzt adni, amíg nem látom, hogy sírás helyett inkább munkát keres, viszont csempészek a gyereke zsákjába meglepetéseket.
Nehéz téma, mert mióta az eszemet tudom volt osztálypénz és mindig vita is volt belőle.
Arról meg ugye ne beszéljünk, hogy mennyi barom szülő van, aki rágyújt, de a gyerekének az ötszáz forintos mozijegyét reklamálja. Ahogy ti is írtátok.
Szerintem teljesen egyezik a véleményünk.
Basszus, a gyerek felelősség és komolyn anyagi teher. Akinél nagyon rezeg a léc, az talán védekezzen a terhesség ellen...
Szemét vagyok :)
@úriparaszt: hát basszus az ilyen szülőtől öregszik az ember, annyira fel tudja magát rajta bosszantani.
Gondolom az osztálypénz azért 300 lett, vagy nem?
@poáró: természetesen. mondjuk én nem vagyok olyan gavallér mint fabius de felkínáltam, hogy kijöhet dolgozni (a szülő) hozzám egyetlen napra, akkor megvan az éves osztálypénz és még doboz cigire meg kannás borra is marad....persze sose láttam.
@úriparaszt: ...hááátőőőő...nem gavallérság volt az sem annyi szülő előtt :-) Annak tükrében pláne, hogy Fillérnek neveztem felindultságomban, és ez rajta ragadt :-D
HALLÓ-HALLÓ Úrikám, mi van a rejtvényeinkkel? :-(
@Záporka: izé, má' a mélek is dőlnek ezügyben, csütörtök/péntekre összeszedem magam. mondjuk a talicskákra nem lehet kifogásom,mert azok kevesebb odafigyelést igényelnek, de a kitalálósok folyamatos matatással mennek.
tehát fel! támadunk! ;-D
Holnap délre szeretnék egyet, meg péntek reggelre, utána egy ideig nem tudok gépezni. :-)
valahonnan ismerős nekem ez a 300 forint...ejj...honnan is?:)
Kurvára nem 300 Ft az átlagos havi osztálypénz, gyakran előfordul 3-4ezer Ft is havonta, akár vidéki gimnáziumokban is.
Háromszáz forint?
?
??

NÉPSZAVAZÁST KÖVETELEK!
Amíg a gyerekek valós szükségleteire (kirándulás, extra dolgok) gyűjtik, teljesen rendben lehetne. Bár kötelezővé akkor sem lehet tenni, főleg a havi több ezer (!!!) forintos osztálypénzt. Talán célszerűbb lenne mindig az adott programra beszedni, és aki akar, tud, stb., az megy. Mind e mellett lehetőleg év elején egy kb.keretben megállapodva a szülőkkel, hogy mégis mire számítsanak. De mit gondoltok arról, amikor a TELJES tanári kart KELL egy osztálynak karácsonyra megajándékozni???? Nálunk most épp erre gyűjtenek. Info órán pedig rossz volt az a gép, amihez a kölköcském ülni szokott (ülnie kell). A tanár szerint ezt a diáknak kellene megoldani (ha nem tetszik,hozd be a laptopod otthonról). Hova tart már a magyar közoktatás???
Van valami ami közösségi alapon valamennyire működik (torzulások, pofátlanságok persze vannak) a brutálisan alulfinanszírozott magyar közoktatásban, erre ez a nagyeszű ombudsman a sok önző lumpen szülővel karöltve ezt is szét akarja verni.
sajnálom, hogy ki kell ábrándítsalak benneteket, de az a helyzet, hogy az ombudsman nem mondta, hogy az osztálypénz tilos. csak a sajtó annyira hülye embereket foglalkoztat, hogy hozzátok ez már így jutott el. akit tényleg érdekel, hogy mit mondott az ombudsman, az olvassa el a honlapján.
@Vorg a Halhatatlan Báró: Régen történt, de bennem maradt az emlék. Vásárolok. Pénztár előtt csokik kipakolva, anyuka a sorban előttem, megnézi az egyik árát (nem drága csoki volt), majd lemondó tekintettel visszateszi. Amit a futószalagra pakolt az sem sok és márkás. Gondoltam is, hogy szegény család, nekik se jött be az élet (mást nem mondjak). Aztán a pénztárnál anyuka megszólal:
- Két kék Szofit kérek még.
B+! Cigire volt pénz, el is borult az agyam. A gyerekvállalás nem lehet divat, életkor vagy társadalmi elvárás kérdése! Az vállaljon, aki hajlandó akár megdögleni is érte.
"..és igenis, az alanyi jogon járó gyerekszülést tiltsák be!"
Igen!!!

Népszavazást a kérdésben, nyárra már hipp-hopp át is mehet.
Fillérbaszók!
Én csak így hívom ezeket.
A szülőin ilyenkor fel kell állni és szarrá alázni az ilyet: Tisztelt XY! Én szívesen kifizetem az Ön gyerekére járó plusz összeget is, mert ez olyan piszlicsáré kis összeg, hogy emiatt kár hülyét csinálnia magából, és itt hisztizni napestig. Szegény gyerek ne lógjon már ki a sorból, mert a szülei jobban szeretik a cigarettát, mint a gyereküket!
@hebab:

itt az egész, mindenkinek

Ballagási öltöny nevelési célból, avagy mire szedhető osztálypénz, tandíj, térítési díj?

AJB-5712/2009

Az oktatási intézmények nem kérhetik a szülőktől a nevelési, pedagógiai program megvalósítását szolgáló rendezvények költségeinek megtérítését. A szülők írásbeli nyilatkozatát kell beszerezni a költségek viseléséről, amennyiben az iskola által szervezett esemény nem része a tantervnek. Az ezzel ellentétes gyakorlat a sérti a jogbiztonság, a tisztességes eljárás követelményét, a művelődéshez, az oktatáshoz és az emberi méltósághoz való alapvető jogot.

Egy több gyermeket nevelő, szociális támogatásban részesülő panaszos sérelmezte az osztálypénz-szedés gyakorlatát. Szabó Máté ombudsman megkereste a beadványban megnevezett középiskola igazgatóját, aki arról tájékoztatta, hogy minden tanév első szülői értekezletén – szülői kezdeményezésre – az osztálykirándulás lebonyolítására, osztályprogramok szervezésére és végzős osztály esetén ballagási (erdészeti) öltönyre, tabló készítésére pénzt gyűjt az osztályfőnök. Az intézmény házirendje az osztálypénzről nem tartalmaz előírást, a befizetés önkéntes, illetve annak megtagadása nem járhat sem a mulasztó nevének nyilvános kihirdetésével, sem a bizonyítvány visszatartásával. Az igazgató magyarázatának részeként kifejtette, hogy sok nevelési programot kell megvalósítani, azonban az iskola nem tudja mindegyiket finanszírozni. A ballagási ruha készítése pedig iskolai hagyomány, mivel úgy ítélik meg, hogy az ünnepélyes öltözék a vizsga iránti tisztelet kifejezése, tehát fontos nevelési alapelv.

Szabó Máté ombudsman ez utóbbival, a tanulók öltözködésével kapcsolatban kifejtette, hogy a közoktatási törvény értelmében az iskola csak a testi épséget védő, illetve a tanórán való részvételt biztosító ruházat viselését határozhatja meg, az ebbe a körbe nem tartozó felszerelésekről az iskolának kell gondoskodnia. Jogszabályba ütközik minden olyan iskolai rendelkezés, amely fentieken túlmenő korlátozást tartalmaz, illetve meghatározott viselet (például erdészeti, ballagási öltöny) kötelező használatát írja elő. Az állampolgári jogok biztosa hangsúlyozta, hogy az előírt ruházat hiánya esetén sem dönthet úgy az iskola, hogy a tanulót eseti jelleggel kizárja a tanításból, illetve a nevelési programban szereplő rendezvényről.

A közoktatási törvény meghatározza, hogy az iskolai szolgáltatások közül mi ingyenes, miért kérhető térítési díj, illetve tandíj. Az ingyenes szolgáltatások egy része nem taxatíve meghatározott, hanem a helyi sajátosságokhoz igazodik, vagyis a nevelési, pedagógiai program végrehajtásához kapcsolódik. A nevelési-oktatási intézmény költségvetésének terhére kell megszervezni az előírt tananyag megismerését, feldolgozását, a mindennapi testedzést, az intézményen kívüli kulturális, művészeti, sport- vagy más foglalkozást, kirándulást, erdei iskolát.

A törvény meghatározza azt is, hogy tandíjért vehető igénybe az iskolában, a kollégiumban a pedagógiai programhoz, a helyi tantervhez (az alaptevékenységhez) nem kapcsolódó nevelés és oktatás, valamint az ezzel összefüggő más szolgáltatás. A törvény végrehajtási szabálya kimondja, hogy a kiskorú tanuló szülőjének előzetes írásbeli nyilatkozatát be kell szerezni minden olyan iskolai és kollégiumi döntéshez, amelyből a szülőre fizetési kötelezettség hárul. E nyilatkozatok meglétét a jelenléti ív és az osztályfőnök beszámolója sem helyettesítheti – emlékeztet az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.
Három gyerekem van, igaz nem tanul már egyik sem, de leírom a véleményem. A legidősebb még az átkosban kezdett iskolába járni, de már ekkor is volt osztálypénz. Igaz elszámolás nem volt és elég sok vita volt belőle. Később már volt ellenőrzés és nagyobb összegről szólt ( infláció) a nóta. Mindhárom után fizettem osztálypénzt így havi alapon már komolyabb pénz volt. A gond az osztálypénztárral, hogy nincs megfelelő végzettségű szülő mindig, aki kezelje. Nem mindenki tud fizetni a gyereke után és ezek a gyerekek nem vehetnek részt a kiránduláson, moziba stb. Az ombudsman is meggondolhatná a nyilatkozatait, mert az iskola nem tudja és nem fogja tudni fizetni a diákok kirándulását, moziját. Volt, hogy nem tudtam elengedni külföldre a gyereket, de ezt az utat nem osztálypénzből fizették, hanem egyénileg. Egyébként általánosban 300-500 forintot fizettem gyerekenként, középiskolában 800-1000 forintot. Nem bántam soha, de mióta a szülői közösségek országos vezetősége gyermeteg ötletekkel bombázza az ombudsmanokat, már minden elképzelhető.
"több gyermeket nevelő, szociális támogatásban részesülő" - No comment.
@avc: ez nem az egész, ez csak a közlemény. az egész jelentés több, mint tíz oldal. de az tény, hogy már ebből is többet lehet megtudni, mint a hírekből.
Hála Istennek, hogy ti ilyen szerencsések vagytok... Már nem azért, mert gond nélkül kicsengetitek a háromszáz forintot. Hanem inkább azért irigykedem, hogy nálatok annyira ésszerűen és hasznosan költik el a befolyt összeget a tanitó nénik/bácsik. Sajnos, én nem dicsekedhetem ezzel. Az egyik gyermekemnél a suliban minden rendben zajlik. Néhányszáz forint nagyságrendű osztálypénzt szednek és valóban járnak is a gyerkücök erre-arra belőle. Ha év végén valami még maradt a kasszában, akkor egyszerűen elmennek belőle egy cukrászdába. Áldásom rájuk. De a másiknál... Egy nagyságrenddel nagyobb az osztálypénz. És a teteje mindennek, hogy mégsem jut belőle semmire. Ha kirándulni, vagy egy moziba elviszik a gyerkőcöket, annak az éppen aktuális költségét az utolsó fillérig újra bekérik. Az osztályfőnök évek óta nem számol el, hogy hova folyik a befizetett összeg. Ajándék az igazgatónak meg a néniknek-bácsiknak viszont ott is van nyakló nélkül. A hetedikeseknek szokás "elballagtatni" a nyolcadikos kollégákat. Mig ezt az egyik osztály megoldotta gyerekenként ezer forintból, addig a kisebb fiam "ominózus" osztályában ez ha jól emlékszem hétezerbe került. Na, ennyit az osztálypénz intézményéről. Egy kicsit vissza lehet fogni az indulatokat, mert előfordulhat, hogy nem mindenki barom és hülye és láncdohányos alkoholista, aki arra az arcátlan szemétségre mer vetemedni, hogy megpróbálja elszámoltatni a tanárnénibácsit...
@avc: Nem tudom mit szólna Szabó Máté, ha használtruha boltból turkálnánk össze a ballagási ruhát. Hülye gyerek, idióta ötletekkel.
Háj, én négy évig tanítottam, osztályfőnök voltam (kidöglött alólam az iskola, de ez más téma...), én nem szedtem osztálypénzt, mert tudtam, hogy a fele nem tudja/akarja behozni, úgy meg nincs értelme. Ha program volt, azt megbeszéltük, hogy belefér-e, akinek nagyon nem ment, kifizettem, vagy kifizette a suli, vagy nem jött. Viszont mivel alapítványi suli volt, lehetett(hangsúlyozom:lehetett, nem kötelező volt) alapítványi hozzájárulást, kvázi tandíjat fizetni. Na ott ugyanez volt a kotta, a két gyereket egyedül nevelő csóró anyuka küldte a havi ezrest, a celebgyerekek felmenői meg szartak rá, pedig voltak olyan kitömött szülők, hogy az évi fizetésemet kiröhögte az autójuk.
@KommentR:
Teljesen igazad van! Nálam is kiverte a biztosítékot, amikor az osztálypénzből a tanári "karácsonyi hangulatára" kellett áldoznunk!
Az osztálypénz kezeléséhez nem kell végzettség! Szimpla becsületesség elég...
@KommentR: a bejegyzés lecsupaszítva két dolog ellen szól:
1. Ha valaki percek/órák alatt elszívja/elissza a gyerek havi osztálypénzét, vagy csak szimplán megasóher akkor kussoljon.
2. Évtizedek alatt bejáratott, kvázi önkéntes, közösségi finanszírozási formát kár felrúgni azért, mert egy-két helyen szarul működik.
@KommentR: A szülők miért nem számoltatják el, ha kell rendőri segítséggel? Biztos, hogy van a tanárnak pénzkezelési joga? Nem kell mindig hallgatni, mert lehet havi fizetéskiegészítést utal ki magának.
@KommentR: Igazad van, de nem erről szól a poszt!
Ha nem számol el az ofő, akkor valóban jogos a felháborodás.
A ballagtatás hétezerért meg már tényleg vérlázító.
Nálunk már régóta nem megengedett, hogy a tanító és óvónéni szedje az osztálypénzt! Sőt, ők nem is kérhetik, mi, szülők állapodunk meg egymás között.
@anyusbanyus: teljesen igazad van. A tanárok biztos csak azért szedik az osztálypénzt, mert saját maguknak gyűjtenek, meg ellopják.

Az is teljesen hihető, hogy magukat ajándékoztatják meg karácsonyra. Biztos nem csak te értetted félre/találtad ki.

Kötelezővé nem lehet tenni, még jó, hogy tudjuk, na persze kezet mosni meg wc-papírt használni sem kötelező az iskolában, ugye? Fénymásolni sem, végül is leírathatjuk a gyerekkel kézzel is, nem? Az is tök jó ötlet, hogy csak akkor szedjük, amikor maga a kiadás van, mert akkor meg lehet azon nyavalyogni, hogy hát ezt hirtelen egy összegben nem tudjuk kifizetni.
Az infóórás kaland miatt meg lehet Magyar Bálintot keresni, semmi köze az osztálypénzhez.
Iszonyatos pénzeket szednek be állítólag külön célokra, mint Bokrétaemlékező nap.
(Vagy lehet, hogy Jelvénytisztelő, nem tudom pontosan, nekünk még nem volt, de lesz.)
@pucros: ja, segítettek: Szalagavató a pontos megnevezés. Hallott valaki róla?
@hapcika: "lehet [, hogy] havi fizetéskiegészítést utal ki magának."

Egész biztos! nem is kell megkérdezni, utánajárni! Pokolra vele! Vasvillát, kapát, kaszát, kinek mije van! Halál az összes gazemberre! Hurráá!!
Kicsit más megközelitésböl:

Engem nem maga az osztálypénz zavar hanem annak szabályozatlansága. Ha valakinek van egy vacak bt.-je , akkor már ő is tudja hogy mindennel el kell tudni számolni.

Több százezer esetleg milliós tételről van itt szó már egy osztály esetén is.. Hol kell tartani? Bankban vagy egy zacsiban? A költséggel hogy kell elszámolni?
Hova mennek kirándulni, ki varja a ruhát, ha bankban van kit illet a kamat?
Én nem mondom hogy közbeszerzés kelljen hozzá , de igy meg a haver kempingjébe mehet az osztálypénz!
És még egy csomó kérdés felmerül...
Minimum egy házipénztár szerüséget azért csak vezetni kéne... nem?
@portis: nálunk ez valahol 120-160 ezer között van, éves szinten. ezt egy kockás füzetben (kukacosoknak négyzetrácsos) is simán lehet vezetni. pécé is van már mindenkinek, egy excel/openoffice tábla nem ördöngösség.
persze helyzet és hozzáállás kérdése.
@portis: De. Mint ahogy sok helyen működik is. A fiam osztályában komplett nyilvántartást visz a csaj aki csinálja. Ki-mikor-mennyit fizetett be, mikor-mire-mennyit költöttek el, ezek számlával/blokkal igazolva. Év végén a szülői közönség dönt, mire költség a maradékot. Így is lehet, ez korrekt, mégis van "százforintos" idióta.
@portis: Hozzászólásod kiverte a biztosítékot rendesen. Milliós tétel mi?
A francnak se hiányzik, hogy a 300 Ft-ok beszedésével bíbelődjön. Tudod a pénzkezelésért jobb helyen fizetnek is. Aztán meg az se hiányzik, hogy a szabadidőmben, elvigyem őket erre-arra, mert a szülő nem viszi. Van középiskolás, aki velem járt először színházban, kiállításon.
Ha sokat ugrálnak bizonyos szülők, hát nem szedjük, nem visszük. Lehet nézni a Maunikát a tv-ben, azért nem kell fizetni.
Magyar modra, holnap mar feljelentik az iskolat az apeh-nal...es ami meginkabb magyaros izu, holnaputan az apeh le is csap rajuk...
Van viszont egy (vagy tobb) orszag ahol osztalypenz helyett, rendezvenyeket szerveznek, peldaul ilyeneket: Hasznalt jatekvasar. A kolykok altal megunt jatekok uj otthont talalnak,uj eletre kelnek...a befutott penzen pedig kirandul,stb. az osztaly. Tovabbi otletekert...emailcimet ide...janos777@hotmail.com
@tothmari: teljesen igazad van, de az ilyen idiótáknak úgysem tudod elmagyarázni, mert soha ilyet még nem is szagoltak, de nem is akarnak, elég nekik, amit a médiából kapnak, elvannak azzal is. Nekem sem hiányzik az excelezés/blokkgyűjtés/500 Ft-ok hajkurászása, 3 napos osztálykirándulás önköltségen, stb. Csinálná ő, rájönne, hogy mi van.
Majom ez a biztos is, ilyen sz*rokkal foglalkozik.
Az meg jogszerű, pl. hogy a bkv horror árat a kalap sz*rért cserébe?
na már megint egy félművelt által írt pökhendi bejegyzés, tele valótlanságokkal. nem csoda az index címlap. minél nagyobb hülyeséget ír valaki, annál nagyobb a valószínűsége, hogy kikerül.
kedves szerző, minimális utánanézés után rájöhettél volna, hogy az országgyűlési biztos nem kedve szerint fogalmaz meg egy jelentést, hanem a hatályos jogszabályok alapján. márpedig a közoktatási törvény egyértelműen kimondja, hogy az iskolák nem szedhetnek osztálypénzt. innentől kezdve nem tudom, hogy miről veszekszünk.
@Kivlov: nemrég pont a bkv-t is lebaszta ár- és bírságolási politikája miatt ;)
@Káposztakukac: olvasd el amire reagálsz, tanuld meg értelmezni, akkor nem leszel ilyen félművelt pökhendi, mint én.
@anyusbanyus: Tőlünk kértek másolópapírra, festékre a másolóba. Aztán tolták kifelé az illegálisan másolt cuccokat.
Az ombudsman úgy gondolja hogy az iskolák olyan sok pénzt kapnak az önkormányzattól és a költségvetésből a működésre hogy az iskola minden tanulójára jut annyi a maradékból hogy elvihessék őket kirándulni és egyéb programokra?
O.K. Szedni nem lehet. De a szülőknek van joga összeadni. Mert ehhez semmi köze a hivataloknak.
Viszont nem ártana hivatalos állásfoglalás az APEH-tól, v. a Pénzügyminisztériumtól, hogy az így összegyűlt pénz mikor nem jövedelem, miként tartják szabályosnak a kezelését, stb.
Sajnos, ha az általános adószabályokat elkezdenék az rigorózusan alkalmazni, akkor kellemetlen meglepetések érnék a résztvevőket, minden jószándék és becsületes eljárás mellett is.
Minden éremnek van másik oldala. Úgy látszik, az iskola jótékonyan azoknak tervez, akik iskolán kívüli programok hiányában nyakukban kulccsal csellengnének rossz társaságba keveredve, meg a tévé/pc/nintendó előtt kóláznák-csipszeznék magukat fiatalon sorvadó zombivá. A mi gyerekeinknél viszont a sport és a zenélés harcol a tanulás által meghagyott időért, ezért baromira bosszant az iskola minden egyes ilyen akciója. Főleg hogy minden tanár őket akarja versenyeztetni. A párom meg nem engedi hogy bemenjek megbeszélni hogy ki is osztja be a gyerek idejét, nem akar bajt (pedig én szelíd vagyok).
Nálunk negyedik éve szedik a 28 szülőtől az osztálypénzt. Negyedik éve nem hajlandó elszámolni vele az SZMK-s anyuka. Pedig kértük, nem is egyszer, hogy legalább mondja el, hogy mire megy el a pénz. Eddig mindig lerázott azzal, hogy 'mi van, nem bíztok bennem?'. Vagy csak simán nem ért rá!
Az idén önhatalmúlag felemelte a havidíjat 1000 Ft-ra. A magyarázat: az OF-nek nagyobbak az igényei.
Plusz minden külön programra külön fizetni kell.
Én személy szerint lehet, hogy szívesen adnék, akár többet is, ha tudnám mire megy el, de így???
@Káposztakukac: akkor már csak 3 dolgot kellene értelmezned: az ombudsman jelentését, a közoktatási törvényt, és ezt a posztot. Ha ez sikerül, szólj!
@Káposztakukac:
és??? változott / változni fog valami??? nem
Csak engem emlékeztet ez a vizitdíjra? Nem csak az összeg miatt....
@H1N1virus: úgy van. és miért kell egyáltalán dolgozni? Miért nem lehet ingyen nyaralni?
@KommentR:

" Az osztályfőnök évek óta nem számol el, hogy hova folyik a befizetett összeg. "

Jó nagy hülyék vagytok.
@beleduma:

" Negyedik éve nem hajlandó elszámolni vele az SZMK-s anyuka. "

Ti is :o))
Egy kis faluba jártam a gyerekeim iskolába két-három évig. Ott a bólogatójános szülők minden további nélkül megszavaztak havi 1.000Ft/gyerek/hó osztálypénzt, mert senki nem merte felemelni a szavát. Én igen :) Ennek folyományaként természetesen az osztálypénz ugyanennyi maradt, majd szülői után hozzámsompolyogtak a szülők és egymás után elmondták, hogy ezt bizony ők is sokallják, csak hát az igazgatónő nagy barátnője az osztályfőnök, ezért nem mernek szólni. Évente kifizettem mindkét gyerekre 10-10 ezer forintot. Év végén kiszámoltuk, az ominózus tanárnéni összesen a 25 gyerektől negyedmilliót szedett be. Ebből - kisebb általam keltett botrány után - kb.20-25 ezerrel tudott elszámolni. Volt nagy sírás, ő nem is tudja, hogy ez hogy lehet, majd igazgatói vizsgálat és a hátam mögött összenézések meg sutymorgás. Hát ezek után a következő évben megszavaztatták a szülőkkel, hogy legyen-e osztálypénz. Persze megszavazták...csak már nem havi ezret gyerekenként. Ja és zárójelben még annyit, hogy egy egynapos budapesti kiránduláson voltak, ahol mi fizettük a vonatjegyet is, ez volt az egész éves pluszprogram :)
@tothmari:

Figyelj ...ha nálam valami nem stimmel (10 forint) a könyvelőm naponta hív hogy rendezzem a dolgot.
Mint ahogy néhányan már jelezték egy egyszerü könyvelést meg szabályozást azért megérdemelne a dolog.
@tothmari:

Jamég... ha ugy érzed kérhetsz pénzt a pénzkezelésért, hát csak kérj!!
Atyaég de elvannak kényelmesedve egyesek....
@Fabius:

Igen ez igy normális , ez szerintem elvárható!
@tyuntyi: látod, minden csak nézőpont kérdése. a hozzászólásokból az is kiderül milyen szerencsés(?) vagyok/vagyunk, ahol is simán, zökkenő- és mutyimentesen zajlik :-)
Kurvára leszakadt, csóró közegből jövök. Muteromék megroppantak a gecibe, hogy valami csicskavári egri osztálykirándulásra a pénzt összekaparják. És még szar is volt. :D

Szerintem töröljék el a gecibe az osztálypénzt, azt legyenek privát kezdeményezések, egyesületek, rotari-faszom-royal-club, majd azok elintézik az ilyet. Ezzel is kevesebbet dolgoznak majd a tanárok - nem kell osztálykirándulásra vinni a sok kisklambót. Vagy csak nem jön kis mellékes érte, valami okossággal? Nem lennék meglepve, baszod. :D
@Astronomy Domine: Télleg??
És miértis?
Van gyereked? Jár iskolába? Fizetsz osztálypénzt?
Vagy csak osztod az észt zseni kívülállóként?
@úriparaszt:

Igen ez a minimum , de azért egy kis szabályozást megérne a dolog. Mit mondana nekem az apeh, ha azt mondanám itt ebben a négyzetrácsis füzetkében minden le van írva :)

Nem kétforint...
@beleduma:

Persze, osztom az észt, de hiába :o)))
Négy éve nem számol el valaki a rábízott pénzetekkel, és nem érted, hogy miért vagytok hülyék. :o)))
@Astronomy Domine: Érteni értem, de én sajnos kényszerhelyzetben vagyok. Nem tudok mit tenni. Az OF benne van a buliban, nincs kihez fordulni.
@tyuntyi: Na, azaz, ott figyel az okosság máris. Szerintem gecisok ilyen van. Be kell tiltani az osztálypénzt, nincs mese.

@tothmari: Ezen sírsz, mama? Hogy középiskolás arcot te vittél először színházba? Rétegesen leszarom, bazmeg. Harminc éves vagyok, baszki, legalább hússzor voltam színházban, és nem volt olyan alkalom, hogy ne bántam volna meg, gecire. Ki mondta neked, hogy a te értékrended, a te cizellált színház-kiállítás jellegű érdeklődésed az, amit a szülő akar vagy a srácnak szüksége van? A tévéért / netért is fizetni kell, érted, és nem kéne feltétlenül lenézni.
jogos a haragod. teljesen.
@Káposztakukac: és szerinted mennyire életszerű ezt az évtizedes jól bevált megoldást betiltani? hol érdekli szerinted azt a szerencsétlen kölköt a közoktatási törvény, amikor az osztályfőnöke széttárja a kezeit, és közli, hogy idén elmarad a kirándulás, mert nincs rá pénz?
Nem gondolnám hogy az osztálykirándulás olyan dolog aminélkül nem lehet élni.
Kicsit ugy érzem, tul van lihegve a dolog, talán jobb is lenne ha nem lenne.
Nekem az nem fáj hogy valaki 18 éves korában volt először szinházban.
Ezt az ombudsmani mondast abszolut felhaboritonak tartom... Felfogta ez a marha, hogy mire adott alapot??

Mar miert kellene az allamnak (nekem es neked) szponzoralni a gyerekek kotelezo oktatasan tuli programjait?? Ez a szulok dolga! Ha az iskolanak nincs ra penze, akkor meg ne menjenek muzeumba, szinhazba, akarhova? Nehogymar!

Egy szulo

ui. Kedves posztolo, remelem ott a helyszinen is szova tetted a dolgot!
Nekem meg az bacott be, hogy az ombucman hogy mondhat ekkora hülyeséget.
@ave: ja, de ez a poszt túl finom lelkű, hogy szó szerint idézzem :-|
Asszem nyelvészjózsi és barátai akár isklola és oktatás nélkül is elvezetgetnék ez az országot....faszán....vagy nem? a g...be?
Osztálykirándulás, táborozás ? Smafu...
Szórakozik a gyerek eleget, amíg megveszi a kannás boromat....engem is vert apám mnt a répát, oszt mégis ember lettem...hogy milyen? hát ilyen olyanamilyen...
Pofátlan tanárok, van képük havi két sör árát kihúzni a zsebemből....ha nem segélyből fizetném komolyan felháborodnék..

Emberek SOS!!! Van élet a nyelvészjózsik után?
A poszttal maximálisan egyetértek.
Ha nem engdélyezett az osztálypénz szedés, akkor annak a vége az lesz hogy a gyerekek nem mennek sehova. Tök jó.

Nálunk anno k. régen általános iskolában azt hiszem valami szülői munkaközösség intézte, nem rémlik hogy gond lett volna vele. Később szakközépben az egyik osztálytárs intézte, soha nem volt elszámolás probléma.
A 250Ft->300Ft dologra meg már nem is reagálnék. 25 éve több volt az osztálypénz, pedig nem mondhatom el hogy a szüleim Rotshild sarjak lettek volna...
Szarrágás ez az egész.
Na de könyörgöm. Az ombucman nem tud mit csinálni, csak behajtani a törvényeket. Az ombucman azt közölte, hogy a törvény szerint az iskolának nem lenne szabad osztálypénzt szednie, osztálypénzre viszont igény van, normális államban az van, hogy megváltoztatják a törvényt. Kész. Ez, tehát a szülők beleegyezésével és panasztevése nélkül történő pénzbehajtás nem igazán számít bűncselekménynek, büntetni nem kell érte senkit, meg van oldva a dolog.

Ugyanezt játszotta le az ombuccman a múltkor is, amikor rámutatott, hogy az iskolákba és óvodákba nem lenne szabad zsepit bekérni, hanem az az államkasszából kellene biztosítani. Mint normális, európai államban, ugye. Aztán abból se lett semmi. Pedig a törvényben benne van, az iskolának az alapszolgáltatást biztosítania kell saját pénzből.
Hogy ez miért nem jutott előbb az eszükbe? Hozzá lehetett volna csapni a vizitdíjas népszavazáshoz, úgyis illik a koncepcióba.
Mé', hát a zoktatás ingyenes, nem, he?
Még a 300 Ft is stimmel.
Mikor gyerek voltam, a mi osztályunk a gimiben gyűjtötte a papírt, az elemet, az üvegeket, elment mezőgazdasági munkára (azt hiszem 2 v 3 napot kaptunk minden ősszel valami tanításmentes iskolanap gyanánt), a lóvét meg bankba raktuk. A kis matekos osztálytitkár rendszeresen beszámolt mennyi a kamat. Azt hiszem még havi egy-két száz forintot fizettünk tán mellé. Aztán mi voltunk az az osztály, aki folyton ment kirándulni. Már szombatra kellett szervezni, mert nem volt több kiadható nap.
persze elsősöknél a munka nem opció, de a gyűjtős bulik nekik is mehetne, ráadásul környezettudatos nevelés is.
Egy kis öngondoskodást sem ártana tanítani a sulikban, nem?
Erről a vitáról pár dolog jutott eszembe:
1. Ha lenne törvényi szabályozás akkor tuti meg is adóztatnák tehát máris nem érné meg.
2. Elég nagy macera ezt pontosan elszámolni, de ha valaki nem tud annak NE adjon senki több pénzt a kezébe.
3. A tanároknak minek ajándék? Kapnak fizetést. Pont. Nekem se ad ajándékot az után miután elvégeztem a munkám, sőt másnak se. (Kivéve az orvosoknak, de ez megint más tészta)
4. Annak aki az mellett kardoskodik, hogy nem kell pénzt szedni, majd elég ha elmennek valahova akkor beszedni üzenem, hogy valószínűleg van bőven pénzük az ilyenre, de vannak akinek egy részletfizetés (osztálypénz) még megengedhető, de az egyben fizetés már nem.
Nálunk az osztálypénzt (1000 Ft) úgy oldották meg, hogy volt egy számla (tudom, macerás), a kártya az osztályfőnökünknél volt, a kivonat az egyik osztálytársunk édesanyjához érkezett, a srác meg kb. havonta egyszer beszámolt arról, hogy hogy állunk. Ami pénz nem ment el a programokra, azt 4. év végén elköltöttük az akkor szokásos mindenfélére.
A KÖTELEZŐ pedagógus napi, karácsonyi ... ajándékokkal nem értettem egyet, rábízhatták volna az osztályra a döntést.
@pucros: Nálunk volt szalagavató, nem voltam oda érte (az én egyéni hülyeségem). Sajnos olyan dolgokra is ment el pénz, aminek nem volt értelme (bevonulóruha, meg mitt'omén még mi), de ennek egy része az osztálytársaim hülyesége volt. Tipikusan az az eset volt, amikor 2-3 lány kitalálta, hogy ebből és ebből a boltból kell a bevonuló ruha, mi meg nem küldtük el őket elég erélyesen a fenébe.
@kultúrterrorista: Az általános iskolánk szervezett papír, elem, telefonkönyv ... gyűjtést, a befolyt pénzt meg teremfestésre, osztálykirándulásra és a győztes osztály jutalmára (labda és társai) költötték. És mi még élveztük is a versenyt.;)
na mégegyszer, mert úgy látom, nem sikerült felfogni. AZ OMBUC NEM MONDTA, hogy tilos az osztálypénz. a hülye média nem tud szöveget értelmezni, ezért jelent meg ez mindenhol. ti nem az omdudsman jelentéséről vitatkoztok, hanem arról, amit a sajtó félreértett belőle.
Nem hiszem, hogy az osztálypénz olyan jelentős havi kiadással jár bármely család tekintetében. Általában a buta, tudatlan, tanulatlan, primitív szülök ágálnak ellene, akik nem látják azt, hogy ezzel a gyereküknek lesz jobb, kellemesebb iskolába járni, programokon részt venni!
nem bírtam az összes kommentet végigolvasni, lehet ismételni fogok.

sajnos az ombudsman nem ezen a földön él. osztály pénz volt, van és lesz...
egy ismerős miatt kiszámoltam: 1-2 doboz cigi és 2 sör naponta az havi minimun 30-40eft. ha ketten csinálják 60-80e. ennyit arról, hogy nem jut a gyerek havi 500 ft osztálypénzére...
lehet mindent jól csinálni. évente 2x szülői értekezleten a részletes elszámolás kiosztva. már a megjelenőknek, ugye. de háborogni nem ők szoktak...
12.-es gyermek anyukája vagyok én kezelem az osztálypénzt az osztályfőnök teljesen kimarad belőle mivel nem iskolai rendezvényekre gyüjtünk, hanem a szülők álltal megszavazott
egyéb kiadásokra pl egyen ballagó virág, szerenádos bérelt busz költség, a bankett az érettségi után és ajándék a négy évért a kedvenc tanároknak, virág stb.
A mi osztályunkba járó szülők megszavazták, hogy aki ezekhez nem járul hozzá mivel az osztálypénz befizetését nem kötelezhetik a fent említett dolgokból saját gyermekét zárja ki. A befizetett pénzért én dolgoztam meg az én magánügyem, hogy a saját pénzemet mire költöm. Aki tisztességesen beadja a megszavazott pénzt valamint elfogadja az éves költségvetést szerintünk jogában áll eldönteni ad e más gyerekének belőle, vagy sem.
süti beállítások módosítása