Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: Always www.youtube.com/watch?v=IyW-VAMXo9c (2024.03.28. 19:52) Zeneszoba
  • látjátok feleim szümtükkel: telex.hu/belfold/2024/03/28/gulyas-gergely-miniszter-mutet-gyogyulas-fajdalmak-kormanyinfo "Vélet... (2024.03.28. 18:56) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2009.11.13. 08:00 Fabius

Röghöz kötve

Címkék: tüntetés orvosképzés rezidensek

 Zsigmond 1405.évi (1) Vi törvénycikke kimondja:

"...ha bármely jobbágynak az ura a maga birságait, melyekben jobbágya valamikor el lett marasztalva, egy hónap tartama alatt rajta föl nem hajtotta, az ilyen birságokat a mondott hónap elteltével fel nem veheti és azt a jobbágyot vissza nem tarthatja, hanem az a jobbágy az előadott módon károsodás nélkül, ott telepedjék le, a hol neki inkább tetszik."

Vajon tényleg röghöz kötöttek itthon a rezidensek? Vagy jogos elvárás az államtól, hogy a hazai erőforrásokkal képzett orvosok ne hagyhassák el az országot friss diplomával a zsebükben, Svédországban, Angliában keresve a boldogulást? Csütörtökön 1200 orvostanhallgató tiltakozott a röghözkötés ellen a fővárosban. Élőképet alkotva tiltakoztak a rezidensek kiszolgáltatottsága miatt, a rezidens törvény ellen. Részletes beszámoló itt.

Ezzel kapcsolatban több dolgon is merengtem. Egyrészt én nagyon nem szeretném, ha nem választhatám meg szabadon a helyet ahol élek, és a módot ahol és ahogy dolgozom. Másrész megszólal a bennem lakó lokálpatrióta, aki azt mondja, a rezidens törvény életbe lépése előtti három évben 1850 orvos hagyta el az országot a jobb kereset reményében. Akkoriban (2007) szakportálok tucatjain lehetett olvasni, ez a kivándorlás ~55,5 milliárdos veszteséget okozott az országnak. Mondhatjuk erre pici demagógiával, az adófizetők pénzén képezték magukat, az első lehetőséggel élve elmentek, és röhögnek rajtunk. De hivatkozhatunk arra is, minek az Európai Uniós tagság, ha nem áramolhat szabadon a munkaerő? Mindkét esetben igazunk van. Viszont lehet arra kötelezni egy államot a demokrácia, unió, vagy bármi nevében, hogy szó nélkül nyelje be a kimutatható, sacc/kb tervezhető anyagi veszteségét szó nélkül, mosolyogva?

Bevallom meghasadtam. Az először fordul elő, hogy valamiben nem tudok feketén fehéren állást foglalni.

 

3 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr781521659

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mit képzelnek ezek az orvosok? 2009.11.13. 10:31:15

Komolyan nem értem, hogy mit képzelnek magukról a rezidensek és az orvostanhallgatók. Még alig dolgoztak, aztán már több pénzt akarnak. A magam részéről nagyon fel vagyok háborodva. "Vészes e társaság, amelynek tagja lett, Párizst képzel ide Pét...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igen, ez sajna nem mai téma.
egy jól átgondolt tandíjrendszer ezen is segítene valamit, ha meg nem is oldaná..
tandíj, azt hiszem. komoly ösztöndíj rendszerrel kombinálva. fizetés emelés mindenképpen. persze miből. mondjuk a korrupció, fekete munka mennyit visz el? de senki ne kérdezze tőlem, hogy hogyan...
Ha nem nőgyógyászok vagy sebészek, akkor nincs elég hálapénz, ha nem ezek és nem is plasztikai sebészek, akkor meg nem élnek meg. Vagy valami ilyesmi. Ha menni akar, hadd menjen, majd visszajön. Vagy jön helyette izraeli, afrikai, mindenféle.
Orvosira szerintem nem hobbiból jelentkeznek a népek, mert azért jóval többet tanulnak mint mondjuk egy testnevelés szakos tanárin, tehát ha tandíjas lenne, a kutya se menne orvosnak.
Szerintem.
süti beállítások módosítása