Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: 444.hu/2024/04/23/eldugott-hirdetmenybol-derult-ki-hogy-43-ezer-negyzetmeterrel-bovul-a-godi-akkug... (2024.04.23. 19:01) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: "A Muzsikáló Magyarország 2024 program a kávéházi cigányzenét támogatja 1 milliárd forintos keretö... (2024.04.23. 14:24) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2009.11.12. 14:00 úriparaszt

Pingvin a szaharában

Címkék: linux büntetés koraszülött

Miért? Mert néhány kivételtől eltekintve még mindig nem kényelmes, és legfőképp nem elég támogatott. Ráadásul a szépen szabott (ízlés dolga) grafikus rendszer is zavaros, pontosabban hiányzik belőle az összefogott, összeforrott érzés, ami ugyan a Windows származékokban megvan,akkor is ha következetesen rossz, vagy rosszul működik.
 
Írhatnék sok-sok egyebet, amik mások megtettek már helyettem, most egyetlen problémára, a távmunkára térnék ki, mivel ezzel szembesültem minap. 
Ismerős hozta a gépét, mondván jó neki a hozzáadott SUSE Linux Enterprise Dektop 11 (szép a logója, mondta), hisz ingyenes és minden benne van. Igaz. Mindent tud. Igaz. Zenét játszik (fontos), videót játszik (fontos), amúgy munkahelyi gép, ezért dokumentumokat kezel (legfontos'). Igaz. Apró bökkenő, hogy az összes partnercég Microsoft Office-t használ - önmagában nem gond - rengeteg táblázat és űrlap vándorol e-mail-ben ide-oda. Ez sem gond, OpenOffice kezeli. Csak. No és itt jön a bökkenő, nem úgy néz ki. Nem látszik benne ez. Nem írható bele amaz. Ha lementi/visszaküldi sipákolnak, hogy oda a formázás. De nem, de igen, ez szar. Mondja a Megrendelő, azaz A MEGRENDELŐ. Aki pedig Úristen felett egy szinttel, merthogy ő fizet.
Mondja ismerős tudok erre valamit? Mondom nem, így jártam anno a Windows verzióval is. Majd lesz valahogy, akkor ezzel ne pöcsöljünk (?), csináljak csak sima VPN kapcsolatot, mert az kell a munkahelyi hálózathoz. No problem, bár sose használtam Suse-t, nem lehet gond.
 
Nekiláttam, nem túl nagy falat. Yast2 beizzít, ott mosolyog benne a 'Hálózati beállítások' (magyar a lelkem, fene a pofáját) nekiugrunk, van benne olyan, hogy DSL, legalábbis csak azon belül találok PPTP kapcsolatot. Kicsit büdös, mert hiányzik néhány közismert opció, mit tegyek, gondolom majd csak lesz valahogy. Nem lesz.
Nem fölad. Második lehetőség: 'Hálózati kapcsolatok'. Nekilát, egy fokkal jobb. Farigcsál, tesz-vesz. Nem megy. Felismerés, statikus route kellene. Előkotor, beállít, rendszer szöszmötöl, sürög-forog, aktivizál. Nincs statikus route. Hmmm. Nézeget, egyéb opció keresgél. Nincs. Fanyar szájhúzogatás, újraindítás? Egy Linuxnál? Mindegy, legyen.
Nincs, nem működik.
 
Ismerőst faggatom: 
- Most nekilátok, feltúrom a netet, tuti van infó, mert millióan használják, megcsinálom. Utána békén hagysz? 
- Nem. 
- Miért is? 
- Céges rendszergazdák nem értenek hozzá. Azért jöttem hozzád.
- Baszod.
 
És itt a kulcs. A második legfontosabb, a támogatás hiánya. Mindenki aki számít (lehet hurrogni, mutogatni példát, leszarom) Windows valamit használ. Arra vannak szocializálva, ahhoz ért a sarki fűszeres, a falusi buherátor, az aranykezű Jóska, a szomszéd gyerek. Linux-hoz pedig igen kevesen. Ez pedig igen nagy gond a mezei, zöld felhasználónak. Nem akar üzemszerűen napokig szívni, neki ha gondja van annyi fér bele, hogy felhívja a Sanyikát, aki budin ülve fejből elmondja mit és hová kattint a Pista bácsi. És működik.
Nos, amíg ez nem megy linux-al, addig nem kell. Nekem biztos nem.
 

Csendesen jegyzem, '95-ben telepítettem először Linuxot, aktívan használtam évekig, most is felügyelek ilyen szervereket. Igaz ~10 éve a BSD-t részesítem előnyben. Nem felhasználóként, nem grafikus felületen, napi szinten. Evvan. Tessék csiszolgatni

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr751519944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nekem sem kell. Pont azért amit leírtál. Én a tökéletes felhasználó vagyok, használni tudom, érteni meg nem akarom az operációs rendszereket. Ezért mikor szülinapomra meglepett Záporka egy új laptoppal, és bekapcsolás után pofán röhögött a Linux, annyit tudtam szólni hozzá, hogy helló! Vagyis köszöntöttem illendően, és egyben el is búcsúztunk egymástól éjjel fél 12-kor. Hajnali háromra már rajta vigyorgott a windows, mert minek várni, mikor a pc fetisiszta barát úgyis csak az alvás felesleg luxusával venné el magától az időt? :-D
Igen, pont annyi fér bele, felhívom a barátot, és el is várom, hogy fejből nyomja látatlanban, mit csinálok rosszul :-)))
Csaj létemre nálam linux van, ubuntu. Eleinte buzuntunak hívtam, mert nagyon sokat szívtam vele, semmi nem működött úgy, ahogy elvártam volna, ugye win után marha fura. Mára már a win fura. Én nem melózok vele, tiszta sor, hogy az openoffice nem érint mindennaposan. Néha bosszant, ha meg hivatalos valamit kell csinálnom, átlépek winbe, merthogy az is van a gépemen.
Kicsit félek a munkábaállástól, mert mindenhol win van, én meg már teljesen elszoktam tőle.
süti beállítások módosítása