Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: 444.hu/2024/03/28/hajdu-peter-szerint-a-frizbi-bulvarplatform-ez-az-ami-nem-tette-lehetove-hogy-a-... (2024.03.28. 12:16) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: @pollutio: naná :) (2024.03.21. 08:26) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2009.11.06. 11:00 úriparaszt

Mérgező vegyület

Címkék: politika gusztustalan

Tudjátok mi az igazán szomorú a politikában? Az hogy nem lehet élni nélküle.  Azaz lehet figyelmen kívül hagyni, lehet legyinteni, lehet kiábrándulni és sok más technikával csökkenteni a látszólagos súlyát, sajna ettől még meghatározza életünket.

Nem vagyok politikus, politológus, elemző, közgazdász és sok minden más sem. Ennek ellenére sok minden érdekel, olvasom a napi híreket, tudásomhoz, képességeimhez mérten tanulmányozom a különféle jelentéseket. Igyekszem emlékezni és ha tehetem próbálok gondolkozni.

Ma ebbe futottam bele az indexen:

..a Fidesz vezetése megtiltotta a párt vezetőinek és szakpolitikusainak, hogy együtt mutatkozzanak a szocialistákkal és a Bajnai-kormány illetékeseivel. A tilalom vitaműsorokra, rendezvényekre is vonatkozik. A politikai viták lebonyolítását a pártelnök a szóvivőre bízta.

 

Azaz? Mindenki fideszes képviselő, politikus gyengeelméjű, csökkent képességű? Nem értik, nem ismerik a Fidesz irányvonalát, elveit, terveit? Képtelenek egy vitában, beszélgetésben képviselni a pártot, a pártot támogató polgárok érdekeit?

Miről beszélünk? Ezekre kell (lehet) majd szavazni jövőre?

Arra nem gondol a tilalom tisztelt kiagyalója, hogy ez sértő? Sértő a párt szakembereire és sértő az őket támogató polgárokra nézve is?

Tudom, ismert dolog az induló 'Stop Bajnai' kampány, feltételezhetően ezt támogatják ezzel. Épp csak nem értem miért. Mi a picsának kezd bele a Fidesz egy gusztustalan, csúsztatásokkal teli kampányba, amikor láthatóan csendes motyogással is szarrá nyeri magát jövőre?

Bajnai nekem szimpatikus politikus, annak ellenére, hogy ő sem esztergapad mellett szerezte vagyonát, és nyilván bőven van (lehet) vaj a füle mögött. Cserébe a visszafogottsága, a higgadtsága, a szakpolitikára való törekvése pozitívba billenti a mérleget. Nálam.

Mielőtt bárki szóvá tenné: Nem, nem akarom jövőre az MSZP-t hatalom közelében sem látni. Rájuk szavaztam, megkapták a bizalmat, visszaéltek vele. A Fidesz is anno. De nem is erről beszélek. Magáról az eljárásról.

Unom a szájbarágós, csúsztatós (de szép szó, legyen inkább egyszerűen hazudós) kampányokat. Mikor veszik már észre a tisztelt politikusaink, hogy ha lassan is de felnő a lakosság. Nem igényli a gügyögést, a kegyes hazugságot, a sarkított, egyszerűsített beszédet? Tudunk olvasni, tudunk értelmezni, lehet nem tökéletesen, lehet hibázunk, de nem vagyunk csökkent képességűek. Ennyi.

Ja, ha nem vették volna észre odafent a pártok csúcsán: Enyhén forog a gyomrunk és a parízeles zsömle vörösborral nem szép ha visszanéz...

 

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr941504438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én nagyjából a figyelmen kívül hagy kategória vagyok :) Eddig mindig szavaztam, vittem a gyereket is, de most erősen gondolkodom, hogy megér-e nekem öt percet az életemből ez a büdös nagy semmi. Tök mindegy ki van hatalmon, nem nagyon változnak a dolgok, max máshogy tálalják.
Ja és nemcsak a Fidesz aljaskodik, ilyenkor nyilván megy minden részről a genyáskodás, hiszen a cél a fontos, az eszköz nem.

Nu, úgy fél évre letudtam a politikámat, úgyhogy inkább játszok egyet, vagy csinálok nektek jó nehéz kvízt :)
á, az ilyen cikkeket már régóta nem olvasom el, nem akarom magam stresszelni. Helyette vannak sokkal jobb cikkek az indexen, pölö ez: "Amy Winehouse szájat is csináltatott magának" megaLOL :)
@poáró: Geronazzo Máriára akar hasonlítani? :)
Ez a dolog egyetlen momentumról szól.
Gyurcsány felmosta Orbánnal a padlót a 2006-os miniszterelnöki vitában. Lehazugozta, minden létező módon megcáfolta, talán a lábát is beletörli ha nem éppen a tévében vannak. Ezt és a hasonló helyzeteket kívánják elkerülni most.
Szerintem.
@Fabius: ne felejtsük el most nincs az mszp-nek gyurcsányja. senkije nincs, aki hiteles lehet. ezzel a 7 évvel (mondjuk bajnai előtti szakasz) azt csinál a fidesz amit akar. egyszerűen nincs mit védeni.
mindenesetre akármi lesz, azért én valami normális konstruktív ellenzéket szeretnék. persze majd felébredek :-D
@úriparaszt: Nincs az MPSZ-nek valódi arca, ez igaz. Van viszont a Fidesznek egy Orbánja. Aki kényszeresen beszél. Az elnöki kabinet tagjai meg üldözik naphosszat ragasztószalaggal a kézben, hátha meg tudják akadályozni ebben :-))
Még a Fradistáknak is beszólt, majd ő elrendezi őket, csak kerüljön végre hatalomra. Gondolom úgy véli, két pofon nekik is elég lesz, mint a gárdának :-D
A konstruktív ellenzék ábránd, és majd tényleg felébredsz. Komolyan érdekel: fogsz tudni nyugodt lelkiismerettel szavazni? Mert én nem. Baloldali beállítottságú vagyok, de ez az MSZP az én bizalmamat nem élvezi. A Fidesz kizárt, más jelentős politikai erő meg nincs. MDF, SZDSZ maradék, LMP vicc, a Jobbik meg szót sem érdemel. Nálam.
@Fabius: a dilemmámat megírtad, hasonló cipőben járok én is. jelenlegi állapot az, hogy nem megyek szavazni, de olyat ugye nem csinál az ember.
elvileg többen bíznak az mszp radikális megújulásában, sajna a jelengi vezető gárdával az lehetetlen, ők pedig ragaszkodni fognak a hatalomhoz. talán a jövő évi választáson kapott tockos megadja a kezdő lökést, létezik pillangó-effektus :-)
igazából nagyon kiváncsi vagyok mire megy a fidesz a hatalommal, az esetleges 2/3-al. több oka van ami miatt nem szeretem őket és vélhetően sokáig nem fogok rájuk szavazni, de ha jól csinálják nem bánom, simán benyelem a koronaúsztatást, mielőtt orbán fejére teszik.

török gábor blogja érdekes, végigboncolja a témát. ha nem olvasnád, szintén érdekes még fedor blogja (kötöttségek nélkül), ő is ekörül topog.
@úriparaszt: Török Gábort olvasom, Fedort régebben, a nyári pauzája óta nem nagyon.
Az MSZP megújulása nem most lesz. Kovács Laci hazajön és bekopog tisztségért, ezzel erősödik a régi éra. Új, ütőképes emberek meg nincsenek. Igazság szerint épkézláb miniszterelnök-jelölt sincs. Így nehéz lesz bármit újítani.
A Fidesz kényszerpályán lesz. Legalábbis nagyon remélem. Normális gazdasági szakember tudja, a Banjai féle irány a jó irány, ha szarrá fikázzuk "ellenzéki kötelességből", akkor is. Ezért félek én attól, mikor a hívek szembesülnek azzal, a beharangozott populista változásokból nem valósul meg szinte semmi, akkor ismét az utcán fognak székház fáklyával követelőzni.
@Fabius: "..akkor ismét az utcán fognak székház fáklyával követelőzni."
..és természetesen tolódik ismét a szélsőség felé.
kommunikációban viszont a fidesz erős, ráadásul páratlan lehetőség a gazdasági válságból fakadó problémákat _is_ a jelenlegi kormányra tolni. ezzel gyakorlatilag bármit eladhatnak, akár további megszorításokat is.
tudod, a reményhal ;-)
@Fabius:
"Van viszont a fidesznek egy Orbánja."
Én ezt úgy szoktam megfogalmazni. hogy Orbánnak van fidesze. Ugyanis a fidezs mindig szt gondolja, mondja, amit orbán. Ha orbán liberális, akkor a fidesz is liberális. Ha orbán konzervatív, akkor a fidwsz is az.
Szerintem a Fidesz éppen kommunikációban nem erős. Orbán karizmatikus ez tény. De. Két választást buktak a szájalással. Most sem bakot lőnek, hanem kapitális szarvasokat helyette.
Szerintem kommunikációban akkor erős valaki, ha a hinni akaró tömeg helyett a szkeptikusokat tudja meggyőzni. Azokat, akik tisztában vannak a gazdasággal, a kampányígéretek valós következményeivel. Nekem/nekünk kevés a kolbászkerítés ábrándja, a visszavonjuk hangoztatása. Számok kellenek, ha tetszik "üzleti terv" a kormányzás idejére, lebegtetés helyett konkrét tényekkel.
De ez nincs. Helyette marad a józan ész diktálta következtetés, és a piros lámpaként villogó felirat: R.I.P remény.
@kisa: ebben neked tökéletesen igazad van :-)
@Fabius: szkeptikusok kevesen vannak. adottak a hívők és a csalódottak. csalódott <> szkeptikus.
szkeptikusak meggyőzni szvsz most senki nem tudja. egyetlen olyan erő sincs jelen a palettán.
amit 'üzleti terv'-nek hívsz, azt hiányolom én is. valamelyik posztomban volt szó a költségetési tanácsról, illetve a lehetséges feladatkör bővítésről. ott merült fel, hogy 'beáraznák' a választási igéreteket, ha úgy tetszik a programot, és egyszerűen, számokkal alátámasztva megmutatnák mibe kerülne a zembereknek, adott párt győzelme esetén.
én már ennyivel is kibékülnék.
@úriparaszt: Engem mondjuk marha egyszerűen meg lehet győzni konkrétumokkal, még a Fidesznek is. Rájuk szavazni akkor sem fogok, de -talán- köpni sem. Ám eszükben sincs előjönni ezekkel, mert akkor a maszop csalódottjai nem szavaznának rájuk.

A Költségvetési Tanács működhetne kvázi politikai fogyasztóvédelemként. Pont úgy, mint a teszkóban fent vannak az ígéretek a polcon hosszú tömött sorban, csábító csomagolásban, de alattuk ott az ár. Aztán a fogyasztóvédelmi törvény értelmében a "kereskedő" kénytelen volna olyan áron adni a termékét, ahogy az hirdetve, árazva van.
Akkor elkerülhető lenne a Gyurcsány éra bakija, mikor elmentek a választók bevásárolni, tele pakolták a kocsit, hazavitték, megették, utólag meg jött a számla. Amit fizetni kellett, tetszett vagy sem. A helyzet nem, csak a szereplők változnak most. Erre nem az a megoldás, Orbán majd mond egy felcsúti beszédet, mi pedig fizetjük a hangosítást...
@Fabius: ...akkor megnézzük mi történik a következő 2 évben és ha marad az áldatlan állapot, akkor megalapítjuk a saját pártunkat :) az internet az egyik leghatékonyabb kommunikációs eszköz, ehhez értők - hasonlóan gondolkodók- bőven vannak.
szerintem a szélsőségesekkel szemben simán lehetne kormányzóképes pártot csinálni. fiatal és/vagy nem leszerepelt, elkopott, hitelessé tehető szakemberek bőven vannak, épp csak nincs hová csatlakozniuk.
következetes, szigorú belső szabályozással, számonkérhető programmal, mutyizás nélkül is sokat lehet tenni, ráadásul egy ilyen párt az idő múlásával önmagát hitelesíti.
@úriparaszt: Tény, hogy hitelesen fiatalos, szélsőségektől mentesen tenni akaró pártból hiány van itthon. Valóban nincs hová csatlakozni, nincs kivel egyetérteni. Nem is magát a pártot lenne nehéz létrehozni, gazdaságot reálisan átlátó szakemberekkel, normális, európai mércével elfogadható programmal és politikával felvértezni. A mutyit elkerülni volna nehezebb. A mézesbödön részegítő illatának hányan volnának képesek ellenállni? Hányan tennék az ország érdekét a sajátjaik elé? A kitáruló kincseskamra szellemének hangjára sokan elbuktak már, és azóta is csak az édes, hallani akart hangot követik: markolj! Még...még...még.
Kétségeim ellenére az ötlet mégis jó. Internethez, kommunikációhoz értek valamit, papírom is van róla, nosza :-))
kedves férfiemberek elmondtak mindent amit gondolok :)
én a nem érdekel fázisban vagyok, de néha kedvem támad szarul érezni magam és elovasok ezt-azt...
nem lehetne vajon az LMP-ből mégis kihozni valamit?
@vagyok, aki vagyok...: Szerintem nem.
Mondok egy példát: Mennyire ismerős Ivády Gábor neve? Ő -meglepő módon- Ivád polgármestere, akit én sokáig a legjobb hazai kistérségi politikusnak tartottam. Fiatal energikus pasi, jó ötletekkel, elég vérrel a pucában ezek megvalósításához. A parlament előtti koldulástól kezdve a Batyus galoppig, csereberélős játszótérig tett elismerésre méltót az asztalra. Aztán egyszer csak az LMP EU listájának második helyén találta magát...
Aktuális dobása: 27 személyt nyilvánítottak nem kívánatosnak Ivádon.

www.origo.hu/itthon/20091029-kettucat-miniszter-lett-nem-kivanatos-szemely-ivadon.html

Vajon mitől más ez, mint a többiek populista idiótaságai?
@Fabius: még nem tudjuk mitől lehet más. csak akkor ha esélyt kapnak és nem élnek vele vissza. ne értsd félre, nem vagyok aktivista, sem hülye körlevél körbeküldözgető. de addig, amíg nem derül ki rólik is a szar (sajnos nincs kétségem, mert a saját pecsenyéjüket sütögető emberek mindenhol feltűnnek előbb-utobb), én próbálok bízni bennük. egyszerűen semmilyen más esélyt nem látok. rövid távon legalábbis. már viszonylag kis eredménnyel, pl. bejutnak a parlamentbe, nagy pofonokat adhatnak a nagyoknak és régieknek. enyit várnék.
@vagyok, aki vagyok...: Ahogy fent írtam, én a szkeptikus realista vagyok. Nekem kevés egy jól hangzó szlogen, olyat írok magam is ha kell. A lehet más számomra pont annyi, mint Orbán kolbászkerítése. Pont semmi tartalom nélkül. Idealista módon azt várom el egy parlamentbe pályázó párttól, legyen programja. Általánosságok és homályos közhelyek egy csokorban még nem program. A fájlcsere legalizálása jól hangzik, de ez nem viszi előre a gazdaságot. Fura ezt kimondani, de tőlük még a jobbik is többet elmond arról, mit is akarnak. Más kérdés, hogy én nagyon nem akarok egy jobbik vezette országban élni.
Vagyis azt gondolom, a lehet más egyelőre egy valós tartalom nélküli lufi. Az internetes kampány igazi webkettes dolog, ám árulkodó is: ha volnának aktivisták, nem lenne rá szükség. Szerintem a parlamentbe jutásuk ábránd marad. De egyébként sem gondolom, adjunk mindenkinek esélyt automatikusan. Dolgozzon meg a bizalomért minden politikus és párt.
Jah, tudsz mondani egy olyan arcot közülük, aki a pofonokat kiosztaná?
Természetesen ez az én véleményem. A szabad véleményalkotás és (párt) szimpátia jogát meghagyom mindenkinek :-)
@Fabius: sok mindenben igazat adok neked, ez a hogyan és mikor hiszek kérdés meg habitus függő. nem hinném, hogy sok mindenben vitatkoznunk kellene egyébként. politikában legalábbis :)
@Fabius: Nem hiszem, h a fidesznek nincs programja, csak valamiért nem rukkolnak elő vele. Nem tudom, miért. Most olyan maszatolás megy, 'mi megmondtuk' összekacsintás a néppel, és közben senki sem tudja, csaj sejti (hogy jobb lesz, mert valahogy ezt sugározza az egész párt), h mi is lesz majd a fidesz érában, csak mondogatják a kulcsszavakat, slussz. Talán épp azért mert a konkrétumok elriasztanák a szavazótábor egy részét. Én nem látok náluk jobb opciót, szavazni pedig elmegyek. Én még (naivan) remélem, vannak olyan okosak, h tanultak az előző 4 évük hibáiból és az utóbbi 8 évből is. Szóval nem lesz féktelen osztogatás, meg 15. havi nyugdíj meg ilyen baromságok... de csak remélem. Nagyon.
@Gladia Delmarre:
"Talán épp azért mert a konkrétumok elriasztanák a szavazótábor egy részét."

Ez pontosan így van. Nem lehet bevallani konkrétan, hogy amit most hivatalból fikáznak és visszavonnak, azt jövőre másképp fogják gondolni. De elég csak Varga Mihály nyilatkozatait követni és kiderül, azért virágnyelven adagolva van a dolog. Viszont amíg ezt, vagy éppen az ellenkezőjét ki nem teszik elénk az asztalra, addig az nem program, hanem sejtés :-)
@Fabius: Jaja, de bízom benne, hogy azért a székházuk szupetitkos páncélszekrényében lapul egy konkrét programot tartalmazó dosszié:P No, persze, ha sok okos dologgal van is tele, azért az még kérdéses, h mennyit visznek végbe belőle. Én leinkább az eü-re vagyok kíváncsi... bár pont ehhez nem fűzök sok reményt, h gyökeres változás történik (azaz, befizetéssel arányos ellátást kapunk). Na, mindegy, ez a téma csak felbosszant, igyekszem kizárni az egész sz.rt:( Majd annak idején vések egy x-et oszt jónapot.
@Gladia Delmarre: azért én nem bánnám, ha a azok a programok nem szupertitkosak lennének. lehetne róluk mondjuk beszélgetni. már ha nem vették volna el ettől az egésztől a kedvünket... :(
@Gladia Delmarre: nem hiszem, hogy van programjuk, a fidesz ad hoc-ban utazik.
úgy vélem ez a program téma sokaknak fáj, talán ez ügyben is lehetne népszavazást tartani. más módot nem látok a kikényszerítésére, esetleg a saját párt alapítást, mely gondolat - a visszajelzések szerint - talán nem ördögtől való...
...hozzáteszem a népszavazást mindig is pénzkidobásnak tartottam..

eleve (másik téma) a szavazati jog is érzékeny terület, hisz jelenleg csupán állampolgárság és életkor kérdése. ez a szűrő pedig kevésnek tűnik. tudom, tudom, demokrácia van, de bizonyára lehetne valahogy súlyozni....
@úriparaszt: A demokráciában az a szép, mindenkinek joga van hülyének lenni. Vagy nem érteni hozzá, nem felfogni semmit, és mégis szavazni. Ezt nem lehet elvenni senkitől. Olvastam a felmérést én is, ahol a válaszolók bizonyos százaléka szerint a jelenlegi kormánypárt a Fidesz. De azt gondolom, igenis legyen joga mindenkinek választani akkor is, ha nem átgondoltan, hanem szimpátia alapján teszi. Sokkal inkább egy etikai kódexre volna szükség ami kimondja: olyan politikus, aki bizonyítottan visszaélt pozíciójával, soha többé ne lehessen aktív szereplője a bohócligának.
@Fabius: a kódex nagyszerű dolog lenne, csak hát egyelőre a törvények betartása lene az első lépés...
@Fabius: ebből következik, amiről már szó volt: a belső szabályzás szigorú és következetes betartása/betartatása.
ez az alapja (szerintem) egy párt hosszútávú, hiteles működésének.
@vagyok, aki vagyok...: kérdés honnan kezdi a rendrakást. az egy dolog, hogy a fejekben, de kinek a fejében?
jelen pillanatban elkeserítő mértékű a korrupció, a hazudozás. bármely szinten. ezt már nem kellene lenyelni, ehhez -jelen pillanatban- kiváló eszköz lehetne egy 'Egyiket sem' rublika a szavazólapon. egyértelmű választ adna, hogy milyen mértékű az elutasítás. ennek érdekében még én is kampányolnék, ami igazán nagy szó, nálam.
@úriparaszt: valami ilyesmire gondolok én is a választással kapcsolatosan
@úriparaszt: Ez mind ok. De a belső szabályozás csak egy pártra kötelező. Az esetleges etikai kódex mindenkire. Az egyiket sem rubrikát támogatom :-)

@vagyok, aki vagyok...: az első lépés a törvények betartatása lenne. Ami az igazságszolgáltatás dolga lenne, ha volna nálunk ilyen.
@Fabius: én viszont maximalista vagyok 'a 'mindenki magából indul ki' elv linearitását illetően :-)
akkor lehet hatékonyan és keményen fellépni ha példát mutatok. a jelenlegi pártok közül ebben a témában már egyik sem hiteles. egyszerűen elképzelni sem tudom, hogyan hozhatnák helyre amit eddig leromboltak (erkölcsi oldalon).
süti beállítások módosítása