Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: telex.hu/gazdasag/2024/03/28/mbh-bank-nyereseg-otp-meszaros Kormányzati segítséggel minden megtör... (2024.03.29. 07:54) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Always www.youtube.com/watch?v=IyW-VAMXo9c (2024.03.28. 19:52) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2009.10.23. 15:51 úriparaszt

Óvatos nyelvcsapás

Címkék: szlovák nyelvtörvény otrombaság

Lassan peregnek a hetek mióta érvénybe lépett a szlovákiai nyelvtörvény. 
Nézzük merre tart Szlovákország.

2009.08.31 2-3 hónapig biztosan nem kell fizetni törvénysértés esetén, jelezte a szlovák kulturális tárca
2009.09.01 Életbe lép a szlovákiai nyelvtörvény
2009.09.10 Bajnai-Ficó találkozó, megegyeznek, hogy az EBESZ kisebbségi főbiztosának ajánlásaira bízzák magukat.
2009.09.15 Bajnai tárgyal Knut Vollebaek EBESZ-főbiztosal a nyelvtörvényről.
2009.10.19 Eljárás indult a Szabad Újság kizárólag magyar nyelvű óriásplakátjai miatt?
2009.10.22 Nagytárkány polgármesterét írásban figyelmeztetik a község hangosbeszélőjének magyar nyelvű használata miatt.
ÚjSzó vagy Bumm.sk
2009.10.23 Mégis jár pénzbüntetés a nyelvtörvény miatt!

 

Úgy vélem óvatosan, bő nyállal, cserébe roppant gusztustalan módon beindult a XXI. század egyik leggyomorforgatóbb törvényének alattamos, valódi bevezetése. Magát a nyelvtörvényt ismerjük, a szlovák kormány ezzel nyíltan nekimegy a lakosság mintegy 10%-át kitevő, kb. 520 ezer magyar nyelvű, magyar nemzetiségű lakosának.
Igazából csak a legújabb esetek száraz tényei miatt ragadtam tollat billentyűzetet, mivel olyan mértékben otromba a hozzáállás, hogy bármely békés ember felvonja a szemöldökét, ha nem épp a kivert biztit cseréli.

1. Óriásplakátok
Miről van szó? Egy kizárólag magyar nyelven megjelenő hetilap reklámozza magát rajtuk, szlovákországban. Célcsoport: magyar nyelvet újságolvasási szintet tudó emberek. Pont. Miről beszélünk? Ugyan minek és miért kellene szerepelnie még azon a plakáton, bármilyen egyéb nyelven? Esetleg, nagy, nagy jóindulattal odaírhatnák kisbetűkkel a jobbsarokba szlovákul, ez egy magyar nyelvű újság hirdetése, csak tudja a magyarul nem beszélő (azaz abszolút nem célszemély), hogy nem ingyen gofrit osztogatnak a sarki tesco-ban. Ennyi.
Ez kábé olyan, mintha a Budapest Business Journal-t kellene nálunk magyarul reklámozni. Értelmetlen.

2. Falusi hangosbeszélő.
Nagytárkány lakossága ~1470 fő. A polgármester ismeretei szerint 5 azaz öt helybéli nem beszéli a magyar nyelvet. Játszunk a számokkal, vagy érthető így is? Na jó, játszunk statisztikust, a számok szerint a település lakosságának 0.3%-a nem érti a falusi közleményeket. A helyi szlovákoknak amúgy elküldik írásban is -természetesen szlovákul- a magyarul meghirdetett tudnivalókat. Érthető? Persze, mint az első pontban.

Azért játszunk el a gondolattal. Adott egy magyarországi falu, a lakosok száma 414 fő, ebből 12 nem cigány. Fájna valakinek ha egymásközt a faluban csak cigányul szólna a falu hangosbeszélője? Szerintem nem. Persze -a szlovák példákkal szemben-  mintafaluban 100% beszéli a magyar nyelvet.

Azt hiszem hallunk még erről. Sajnos.

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr301469981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Lisszaboni Szerződés kimondja:
minden EU állampolgár egyenlő, kivéve a szudéta németeket, a magyarokat és a gyevi bírót.
Kíváncsi vagyok mit kíván tenni az unió a renitens cseh és szlovák tagjaival? Meghajolnak Klaus követelése előtt politikai és anyagi érdekből, biztosítják számukra a hőn áhított felmentést az Alapjogok Chartája alól, vagy végre istenesen picsán rúgják őt, és a példát majmoló Ficót is?
@Fedor: A lényegen nem változtat, gondolom ezzel többek egyetértenek :-)
@Fedor: Ezek szerint egy srófra jár az agyunk :-)
süti beállítások módosítása