Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: telex.hu/belfold/2024/04/20/lajtania-bezenye-beruhazas-nagy-istvan "a hitelezőknek – ingatlancége... (2024.04.20. 07:55) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Valamit súgok magának www.youtube.com/watch?v=b1nDwrxc0wM (2024.04.10. 10:30) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2009.10.21. 10:22 úriparaszt

Főbűn: Kapzsiság I.

A sikertörténet nagyjából imert, a Mercedes gyárat épít Kecskeméten. Nagy beruházás, sok munkahely, sok beszállítónak munka, sok helyi adó miegymás. Mondhatjuk lerágott csont.

Matekozni támadt kedvem, ahogy elolvastam: Hét (volt) földtulajdonos perli a beruházáshoz szükséges földfelvásárlásokat intéző közvetítőcéget, a Best Invest Kft.-t( a cég külön mise, de most nem téma) mivel úgy érzik kisemmizték őket.
Kisemmizték, merthogy ez a hét tulajdonos csak 643 millió forintot kapott a földjéért és ez felháborító. Hát az.

Számoljunk, egyetlen adat hiányában (a hét tulajdonosnak mennyi földje volt) kénytelenek vagyunk többféleképp körbejárni a számokat, egyik sem lesz pontos, de legalább képben leszünk valamennyire.
1. A teljes terület 410 441 hektár (1 ha = 10000m2) ezt az önkormányzat 7.7 milliárd forintért vette meg a befektető cégtől. Az önkormányzat tehát 17460000.- forint/ hektár átlagáron vásárolta a földeket.
2. A jutalék ebből 2 milliárd forint, tehát a földek 'értéke' csak 5.7 milliárd. Ez már (ismét csak) 12930000.-/hektáras árat jelent. Akinek van külterületi szántója, az ízlelgesse szépen, forgassa a szájában: majd tizenhárom millió forint egy hektár földért.
3. Tételezzük fel (nem igaz, de nincs adat) mindenkinek egyforma méretű földje volt, tehát a 170 tulajdonos adta el a 410 441 hektárt, azaz 2.6 ha föld/tulajdonos. Elvileg ez ~33.6.- millió forint per fő.
4. A hét (jelenleg) felperes tulaj összesen 643 milliót kapott, azaz fejenként 91.8.- millió forintot. Nem tudjuk mennyi földjük lehetett, de (a számításokat követve) minimum 7 ha per koponya.

Sok számolgatás közben azért révedjünk kicsit magunk elé, kinek, honnan és mennyiért lett földje annó, a rendszerváltás után (előtte nem lehetett, ugyebár).
Tegye fel a kezét, aki nem kárpótlási jegyért 'vásárolt' (szarért-húgyért) földet a 90-es években! Jó, most csak az hagyja fent a kezét aki többet adott 100 ezer forintnál egy hektár, külterület szántóért! Elfogytak a kezek? Ja, maga ott hátul, egyedül? Tegye le a kezét, menjen orvoshoz, maga életképtelen.
Tehát miről beszélünk? Fillérekért megvett, megszerzett, kárpótolt földeket adnak el a tulajdonosok, jó áron. Aláírták a szerződést, a követítő sikerdíjat kaszált (mértéke most irreleváns) és kész.

Tudják kedves városi emberek, mennyiért lehet egyébként földet venni. Olyan külterületi szántót, amiről szó van? Valahol 300 ezer és 1.5 millió között, aranykorona értéktől és fekvéstől függően. Kivéve ha valaki építkezni akar ott, olyan valaki akinek pénze is van.
Sajnálom a volt tulajoktól a (minimum) tizenháromszoros árat? Nem. Jó időben jó helyen voltak. Sajnálom a közvetítől a jutalékot? Nem, jó érzékkel nyúlt az üveggyöngyös kosárba.
Akkor mi a bajom? Nos,aki eddig nem jött rá, annak kár elmagyaráznom.

Ja, még egy apróság. Nem tudni mennyire befolyásol egy multit, ha a beruházás elkezdése előtt még vegzálják a területet, amire építkezne. A helyében én mennék szlovákországba, ott beruházás környékén élő munkanélküliek saját kezűleg ásnák el a hirtelen agyonvert, beruházást akadályozó, kapzsi földtulajokat.

Update: a 410 hektár helyett 441 hektár földről van szó, ezért a számokat kijavítottam. Nem lényeges eltérés.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr81464948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ezzel semmi gond nem lenne, ha nem az ingatlanspekulációknak nem inná meg a levét a szegényember...
ilyenek vagyunk. múlt héten hagyatéki tárgyaláson voltam... én csak mint kibic. gyomorforgató.
Nem véletlenül mennek a gyárak innen a fenébe.
Nem véletlenül nem jön a U2 sem :)
süti beállítások módosítása