Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: index.hu/belfold/2024/03/29/magyar-peter-varga-judit-bayer-zsolt-valas-interju-balhe/ "És ugyanol... (2024.03.29. 14:36) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Always www.youtube.com/watch?v=IyW-VAMXo9c (2024.03.28. 19:52) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2009.10.06. 16:49 úriparaszt

Lehull a lepel

Címkék: vallás cáfolat hamisítvány lepel torinói

Sok támadás ér az állítólagos vallásellenességem, sőt egyesek szerint egyenesen vallásgyűlöletem miatt, holott, erról szó sincs. Épp csak megpróbálom a helyén kezelni a dolgokat.

Érdekes dolog az alapműnek számító biblia olvasgatása, szabadidővel rendelkezőknek bátran javaslom, elgondolkodtató, színes olvasmány, főleg ha az eszünket is használjuk tanulmányozása közben. Számomra mindig megható avagy épp mulatságos, ahogy hitükben sértve, megbántva érzett emberek megpróbálnak a bibliára hivatkozva igazolni alaptételeket, vallási alaptörvényeket, életviteli(!) kérdéseket.

A valláshoz kapcsolódó kegytárgyakkal, kultikus és szent tárgyakkal kapcsolatban szinte mindent elolvasok, hiszen ezek legalább kézzelfoghatóak, vizsgálható és tanulmányozható objektumok. Az persze feltűnő, hogy a vallási vezetők, milyen gondosan szabályozzák avagy épp tiltják a tárgyak vizsgálatát, elemzését.

Az egyik ilyen tárgy a torinói lepel, ami állítólag nem más mint Jézus testének lenyomata egy lenvászon lepedőn. Maga a lepel eredetisége kezdettől fogva vitatott, és azt már 1988-tól tudjuk, hogy valószinű a XIII-XIV században készült, elvégre a kormeghatározás jóideje nem gyerekcipőben jár. Az egyházi vezetők eddig azzal indokolták a kormeghatározás eredményét, hogy a felújítások, karbantartások alkalmával szennyeződött úgy az anyag, hogy fiatalabbnak látszik, és különben is ilyen tárgyat mesterségesen (akkoriban) nem tudtak előállítani.

Nos, rossz hírem van, egy olasz tudós vette a fáradtságot és korabeli eszközökkel, anyagokkal előállította a lepel mását. Kiváncsi vagyok ezt mivel magyarázza majd isten földi helytartója, és a hatalmat, anyagai javakat, földi örömöket megvető holdudvara, a vallás vezetői, a nyáj pásztorai. 

Update!
Mire kinyomtam vettem észre, hogy az indexen  is van cikk ezzel kapcsolatban, magyarul.

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr571432010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

De a te cikkedet élvezetesebb olvasni, így nem veszem a fáradtságot az indexesre, remélem, nem sértődsz meg :)

Ajánlom az ürespirítós blogot vallási témában.
Amúgymeg a vallás a gyenge emberek mentsvára, elmondunk tíz miatyánkot, aztán bűneink eltörölve. Anyjukat! Bocs :D

És a szciknek meg még külön a nénikéjüket is!

Megyek aludni :)
Mivel ez egy ereklye, amit az egyház csak tisztel, nem pedig úgy tekint rá, mint a hit alapjára nem hiszem, hogy válságbizottság ülésezne a Vatikánban. Nem hiszem, hogy a katolikus hit alapja egy lepel kora lenne, így aki arra számít, hogy a pápa kiáll és bejelenti, hogy "vége, befejeztük" az csalódni fog-ezúttal is.
dik má', eztet a kísértetet nem csinátták meg má' régebbe'?

a vallásokkal nincs baj, a vallás közvetítésével lehet, amennyiben káros mellékhatásai vannak (tabuk, szellemi leépülés, gyűlölet, elutasítás), márpedig ilyenek mindig vannak...
Semmivel nem fogják magyarázni. A katolikus egyház csodatételek köré épül. Jézus csodatételei alapján a magmagyarázhatatlan eseményeket "csoda"-ként kezelik, és nem magyarázkodnak semmit.
Sőt.
A boldoggá és szentté avatás szertartásait is ezekre -egy adott személyhez köthető- eseményekre alapozzák. II. János Pálról is többnyire a halála után derült ki, hány és hány csodát lehet hozzá kötni.
Mi szkeptikusok csak legyintünk, a hívők pedig elhisznek bármit, ha szépen van csomagolva.
Ezt a lepel dolgot is csodába csomagolják, és nem kell magyarázat hozzá.
tényleg a vallásos embereknek ez a legnagyobb problémája, hogy most ez a gönc hamisítvány vagy valamelyik túrkálóban talált kódolt üzenet az Úrtól, a könnyező faszobromra mondom: a helyén kezelem a dolgot mindenféle önhittséget nélülözve
@zsanett- a tótok bosszúja és szoci fan: könnyező fasz...obromra:D reggel van még nálam:)
@azallamenvagyok: de igen, csináltak már leplet, csak épp 'modern' eszközökkel. ennek a kisérletnek a lényege a korabeli eszközök, alapanyagok felhasználásában rejlik, tehát pontosan azt bizonyítja, hogy már akkor is előállítható volt mesterségesen. ehhez párosul az eredeti lepel mérhető kora, így egyértelmű, hogy a lepel nem az ami.
@aesculus: nem rengeti meg alapjaiban a hit alapforrásaiba vetett bizalmat (hitet), hanem rávilágít egy susmusra. ezt civilizált helyen egyszerűen átverésnek hívják, bár nevezhetjük jóindulatúan akár tévedésnek is, ha egyedüli eset lenne.

kicsit más téma, de a vallások általában a teremtéselmélettel buknak meg. ez azért érdekes, mert mindenki tanult történelmet, ráadásul az internet elterjedéséig is rengeteg könyv, tanulmány, szakirodalom foglalkozott az emberiség kialakulásával, az emberré válás folyamatával. számomra ez azért furcsa, mert ha valaminek az alapja láthatóan és bizonyíthatóan hibás, kicsit szigorúbban nézve hamis, akkor az összes arra épülő tan, megállapítás is várhatóan hibás, vagy valótlan.
a hit és a vakhit nem testvérek, igen távoli rokonok.
azt is furcsának tartom, hogy (maradjunk kereszténységnél) gyakorlatilag mindenféle lelkiismeretfurdalás nélkül irtották egymást is(pl. pápista/hugenotta) , nem csak a más vallások híveit. gyakorlatilag igen kevés pozitív eseményt, vagy pozitív szemlélet tudok előkaparni a keresztény elmúlt kétezer évéből, amikkel alátámaszthatnám a kereszténység jogosultságát a létezésre.
a történelmet tanulmányozva gyakorlatilag az egyházak minden tevékenysége, minden megmozdulása a világi hatalom megszerzésére, kiterjesztésére és megtartására irányult, a megtévesztett követők hitét kihasználva.
az erőszakos térítésekről pedig már szót se ejtsünk, akár :) pedig akik elszenvedték nem lehettek felelőtlenül boldogok.
..még a nyomorult szörfözést is betiltották annó, mint léha, istennek nem tetsző cselekedetet :)
@aesculus: nem úgy tekint rá az egyház, mint a hit alapjára, persze, csak úgy, mint bizonyítékra (Jézus létezésére). És így már igenis érdekükben áll, h tagadjanak a végsőkig, mert ennek a kis "bizonyítéknak" köze van így a katolikus hitvilág bebetonozásához. Szerintem.

Egyébként én úgy vagyok vele, h elhiszem, h létezett egy Jézus nevű ember, aki talán gyógyított is, és mondott nagyon okosakat, olyan "forradalmár" típusnak képzelem:)
De az egész Biblia csak egy szépirodalmi mű a szememben, érdekes mesékkel:)

Úriparaszt, könyvet ajánlani ér?
@Gladia Delmarre: persze, nálam szinte mindent lehet ;-)
Ha nagyon hosszú anyag, akkor linket érdemes beszúrni, de csak az oldal 'épsége' miatt :-D
@úriparaszt: Nem hosszú:)
A könyv, amiről szó van, Jézus életét mutatja be 6 éves korától:D én szeretettel ajánlom mindenkinek, aki képes meglátni a humort, a visszásságokat a vallásban, egy piedesztálra emelt ember életében és azt a helyén tudja kezelni, még úgy is, ha épp a hívők táborát gyarapítja:)
Christopher Moore: Biff evangéliuma (aki Jézus gyerekkori haverja volt)
libri.hu/konyv/biff-evangeliuma.html
@úriparaszt: "gyakorlatilag igen kevés pozitív eseményt, vagy pozitív szemlélet(et) tudok előkaparni a keresztény elmúlt kétezer évéből": sajnos Magyarországon még nagyon erősen tartja magát a marxista történelemszemlélet. Akkor kapargassunk:
-a görög filozófusok (elsősorban Platón és Arisztoterész, akik nagy hatással voltak a kereszténységre) műveit mohamedán és keresztény kolostori közvetítéssel ismerhetjük
- az ókori orvostudomány számos újítását (pl. Hippokratész munkásságát) szintén ez a két csoport mentette át a közép-majd az újkor számára
- Európa első egyetemei (Bologna, Salamanca) mind egyházi vezetésűek voltak, és egyik sem a szellemi sötétségről volt híres
-építészet: az építészet számos újítása és nagy alkotása a kereszténységhez köthető. Lehet erre mondani, hogy ez azért volt így, mert a szemét papok "kizsákmányolták" a népet, de akkor miért van az, hogy nem csak a felvilágosodás előtt születtek jelentős művek? Aki megnézi a városmajori vagy akár a pasaréti templomot (nem is beszélve erről: commons.wikimedia.org/wiki/File:EgliseSaintPierreLeCorbusierFirminy.jpg vagy erről:commons.wikimedia.org/wiki/File:Coventry_Cathedral_-exterior_windows-5July2008.jpg) láthatja, hogy az egyház, mint megrendelő elég progresszív volt.
-protestantizmus: protestantizmus nélkül nem lennének nemzetállamok sem, vagy nem ebben a formában (bár lehet, hogy ennek sokan éppen úgy örülnének, mintha nem lennének vallások).
-Magyarország legrégibb egyeteme és sok ma is működő neves gimnáziumának jogelődje a gyűlölt Jezsuiták vezetésével jött létre, de a protestánsok is kitettek magukért: az evangélikus oktatás fellegvára, a Fasori Gimnázium vagy a Lónyay utcai a maga "házi" Nobel-díjasaival is szépen példázza a "sötét, elvakult, tudományüldöző" kereszténységet.
-nézzünk egy-két keresztény természettudóst, bár őket biztosan félrevezették a papok: Max Planck, Wiegner Jenő, Descartes, Gregor Mendel(ja, ő pap is volt).
Hirtelen ennyi jutott eszembe.
A Biblia egyébként (legalábbis katolikus értelmezés szerint) nem a HOGYANRA, hanem a MIÉRTRE válaszol. Így aki azt hiszi, hogy egy katolikus szerint a világ hét nap alatt teremtődött, az tévedésben él.
Katolikus Egyház Katekizmusa:
katolikus.hu/kek/ a tárgymutatóban minden megtalálható, hogy mi a hivatalos álláspont.
@aesculus: Ha nem épp a keresztény egyház lett volna az, aki elől át kellett menteni az ókori tudást, akkor biztos nagyra értékelném a szerepét ezért a tettéért. Csakhogy az egyház szó szerint tűzzel-vassal irtotta a pogány és eretnek iratokat. Néhány renitens szerzetes a pápai utasításának ellenszegülve nem elégette, hanem elrejtette a hozzá került iratokat - erre olyan büszke az egyház?
Az orvostudománynak is sokszáz éven keresztül inkább kerékkötői voltak az egyházi tabuk...
@aesculus: tologatom egy ideje a választ, az általad ajánlott gyűjteményre alapozva.
azt hiszem tényleg ideje lesz, hogy alaposabban körbeírjam a témát, úgy kevesebb félreértés lesz. legalábbis remélem :)

addig is -bármily furcsa is az írásaim alapján- kérlek fogadd el, nem támadom az egyházat, hanem a helyére szeretném rakni és a helyén kezelni.
most épp nem ott van.
süti beállítások módosítása