Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: index.hu/belfold/2024/03/29/magyar-peter-varga-judit-bayer-zsolt-valas-interju-balhe/ "És ugyanol... (2024.03.29. 14:36) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Always www.youtube.com/watch?v=IyW-VAMXo9c (2024.03.28. 19:52) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2009.09.14. 14:32 úriparaszt

Tíz kicsi néger

 Felszaporodtak a kereszténységet, a hitet és a bibliát elfehéredő ujjal maguk elé tartó erkölcsös kommentelők. Nekik és a politika szaros hullámait meglovagló  hiteles politikusoknak (milyen mókás a két szó egymás után) köszönhetően egyre hangosabban és hangosabban halljuk mindenfelé a kötelező hit- és erkölcsoktatás bevezetésének szükségességét, mint az erősödés, tisztulás, előrehaladás egyik kívánatos és szükséges feltételét.

Próbáltam információt gyűjteni hányan lehetnek akik -saját bevallásuk szerint- az egyház tanítását követik, de nem nagyon akadt hitelesnek tűnő adat.
Az egyetlen -amiben értékelhető számok vannak- a Medián 1999-es felmérése (3600 fős, reprezentatív minta), az pedig épp tíz éve készült. Nézzük, ki és mit vallott be.
Az egyház tanítását követi a megkérdezettek 13%-a, a következő megoszlásban:
8% katolikus, 2% református, 1% evangélikus, 1% egyéb felekezetű, 1% felekezet nélküli.

Célszerű csak a keresztényeket górcső alá venni, (hazánkban) ők vannak legtöbben a maguk 11%-os arányával, mondhatjuk tízből egy és még mindig kevesebbet csalunk, mint maguk a bevallók,akik esetleg nem is olyanok, mint ahogy a szálka és gerenda...

Úgy vélem az utolsó igaz keresztények arénában végezhették, oroszlánok és tigrisek között. Akik maradtak azok már a harcos, politikus, haszonleső vagy (többségben) a túlélő kasztok tagjai, akik alkalmazkodtak. Igaz keresztények - ha tévednék és mégis vannak - már csak nyomokban fordulhatnak elő, akkor is rejtőzködve, meg nem értve, hisz ez már nem az ő világuk.

Kérdés persze kit tekintünk igaz kereszténynek. Önmagában jól körberágható téma, sajna sem tudásom, sem tehetségem nem elegendő, időm pedig végképp nincs, szerencsére akad mankó, egy egzakt itiner, ami végigvihet az úton, mégpedig a tízparancsolat.
Nézzük rögtön két, nagyon hasonló változatban.

  Katolikus Evangélikus
1. Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj! Én vagyok az Úr, a te Istened. Ne legyen más istened!
2. Isten nevét hiába ne vedd! Ne vedd hiába Istened nevét!
3. Az Úr napját szenteld meg! Szenteld meg az ünnepnapot!
4. Atyádat és anyádat tiszteld! Tiszteld atyádat és anyádat!
5. Ne ölj! Ne ölj!
6. Ne paráználkodj! Ne paráználkodj!
7. Ne lopj! Ne lopj!
8. Ne hazudj,mások becsületében kárt ne tégy! Ne tégy felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot!
9. Felebarátod házastársát ne kívánd! Ne kívánd felebarátod házát!
10. Mások tulajdonát ne kívánd! Ne kívánd felebarátod házastársát vagy bármiféle tulajdonát!
 

Gyerekkoromban -nagyanyám gondos tanítgatásának köszönhetően- kívülről fújtam (a katolikus verziót), igaz soha nem gondoltam végig pontosan mit is jelent. Akkoriban a (képes) bibliát lapozgatva olyan természetesnek tűnt. Nem sokáig. Elég volt mise után nagyapámmal beugrani a kocsmába, ahol mindig csurrant-cseppent egy sportszelet vagy amolyan torokkarcolós jégdarabokkal tűzdelt citromfagyi (50 fillér/gömb) és máris elhangzott az úr neve(2), így azonnal "Egyik rosszul nyelt, megfulladt, s megmaradt kilenc".

Annó a pottyantós wc ülőkéje mellett végezte minden nyomtatott anyag, az újságoktól a kalendáriumokig, jobb helyeken akkurátusan felszeletelve, felhasználásra készen. Kemény volt, csúszott is, de legalább abban az időszeletben is érdekességeket olvashatott az arra fogékony, mielőtt kitörölte vele a seggét. Egyik alkalommal került a kezembe a szeletelésre váró halomból egy cikk az első dicső keresztes hadjáratról, mely során az eretnek Béziers város összes polgárát kiirtották.(5) Érthetően "Egy el is aludt másnap, és nem maradt, csak nyolc."

Két legyet egycsapásra? Ehh, régimódi és unalmas, eszembe jutott az ember aki likvidálta mind a tízet (már amennyi abból maradt): VI. Sándor pápa.

"Egy ott is maradt örökre, s így lettek heten.
Hét kicsi néger tűzifát aprít, gyújtóst hasogat,
Egyik magát vágta ketté, s már csak hat maradt.
Hat kicsi néger játszadozik a kaptárok között,
Egyet megcsíp egy kis méh, és nem marad csak öt.
Öt kicsi néger tanulgatja a törvény betűjét,
Egyik bíró lesz a végén, s nem marad, csak négy.
Négy kicsi néger tengerre száll, és egy piros lazac
Egyet lépre csal, bekapja, s csak három marad.
Három kicsi néger állatkertben jár, egy nagy medve jő,
Egyet keblére ölel, és így marad kettő.
Két kicsi néger kiül a napra s sütkérezni kezd,
Egyik pecsenyévé sül, és nem marad csak egy.
Egy kicsi néger magára hagyva árván ténfereg,
Felköti magát, és vége is, mert többen nincsenek."

Nem egyszerű eset, sok minden az ember eszébe jut ha azt hallja vallás, nos kinek ez, kinek az. Véleményem szerint igaz keresztény aki betartja a tízparancsolatot. Nem én találtam ki, de elfogadom. Aki pedig úgy véli keresztény, de nem sikerül a tízparancsolat, nos, gyakoroljon. ránkfér.

Én gyarló vagyok, a könnyebb utat választottam, nekem ennyi maradt:

1. Kerüld a négy főbűnt(kevélység, fösvénység, irigység, harag)
2. Ne ölj!
3. Ne lopj!
4. Ne hazudj!

Nos, keresztény felebarátaim, ennyi is elég lenne, ha mindenki tartaná. Menni fog?

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr771381156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a végéhez: a restség már magasabb szint? :)
pedig olyan frappáns komment-harag fogant meg agyamban, csakhát képmutató irigy és kevély fösvény tálentumom nem engedte, hogy ne hazudjak, merthát azt is loptam mint nehány kérkedő.
@azallamenvagyok: talán nem főbűn, nomeg aki addig is veszi az akadályt, az talán már nem rest :)

@zsanett- a tótok bosszúja és szoci fan: ne fogd vissza magad, ne hagyd, hogy mások vessék az első követ :-D
@úriparaszt: azóta is gondolkodom a helyén...én továbbra is főbűnnek mondanám, nem érzem úgy, hogy lefedhető a többivel, csak ez már tényleg a next level, társadalmi beillesztése nem egyszerű feladat:)
Érdekes, h ehhez a poszthoz csak ilyen kevés komment érkezett:D
Egyébként egyetértek, már ezt a 4-et (de legalábbis 2-t) betartani is próbatétel néha:/
@Gladia Delmarre: kevés a hozzászólás, mert kevés a látogató :-) Az index címlap 2000+ látogatót hozott, a hozzászólók aránya ~3-4 % (több hozzászólás/fő).
peidg ez a témaalap (mert csak alap, nem vájkálok mélyen) az egyik legsúlyosabb oka az előzőben taglaltaknak. de ez van :-)
azt hiszem lesz még sok ilyen-olyan vallásos anyag, ahogy épp dobja az agyam. nem lesz nagy öröm :|
Hát igen, a tízparancsolatból a keresztény világ 10 legfőbb alapelvéből kimaradt pár dolog, pl erőszak, rabszolgaság...
Egyébként azt gondolom nem sokan tudják, hogy a Bibliában a "felebarát" csak annyit jelentett hogy másik zsidó...
A legfontosabbat meg már az eredeti tízparancsolatból is kihagyták :

1. Felebarátaidat akaratuk ellenére neked tetsző cselekedetekre rá ne vagyél!

Persze ezt soha sehová nem lehet beletenni, mert akkor hol marad a hatalom, meg a térítés...
Jó látom elhangzott pár keresztén- és katolikusellenes sztereotípia. Halgattassék meg a másik fél is:

Általában az antikatolikus toposzokról: mek.oszk.hu/05300/05394/05394.htm
Inkvizícióról: web.t-online.hu/kesz/jel/03_01/mitosz.html
VI. Sándorról: huberjahveadonajjezus.hostzi.com/luther.pdf
@-JzK-: bocsánat, de bármelyik szöveg termetéselmélettel kezdődik, attól kezdve népmese kategória. ezt nem rosszból vagy lenézésből mondom, hanem mert szerintem így van. ennyi erővel bármelyik vallás lehetne a kereszténységhez hasonlóan elterjedt, de bizony nekik volt a legjobb a marketingjük. és bizony a kereszténység volt az egyik legerőszakosabb.
ezt nem lehet megmagyarázni semmilyen bibliamagyarázattal.

hangsúlyozom, nekem ádám-évától kezdve mese.
ha pedig isten saját képmására teremtette a embert, akkor bizony borzasztó gyarló, nem értem miért kellene bárkinek is követni tanításait, amikor százmilliós nagyságrendben nyüzsögnek a rosszul végzett munka gyümölcsei.

talán a józan ész, a türelem és a tolerancia önmagában többet ér mint bármelyik vallás tanítása (melyekre a felsorolt jó tulajdonságok historikusan sem jellemzők)
A kötelező hittanoktatástól egyszerűen felőll a szőr a hátamon. Németországban élek, ez itt már már a köszöbön toporog. Az érv itt is az, hogy valamiféle erkölcsiséget tartalmaz állítólag. Én csak azt látom, hogy gyerekeket térdeltetnek szobrok, bálványok elé, akik névszenteltetésért könyörögnek, kegyelemért esedeznek. Hemtom, nekem ez nem erkölcs, csak vegytiszta megalázkodás egy szervezet előtt. Egyébként jellemző, amit nem tehetsz meg szépszóval, tedd meg erőszakkal. Az erőszak itt éppen egy törvényt jelent majd, elmúltak már azok az "erkölcsös" idők, amikor ezért verés, kaloda vagy kínhalál járt volna, ellenben a jó erkölcs ilyen erőszakos kényszerítése már önmagában abszurd. El kell fogadni, hogy emberek manapság már ezer babona közül választhatnak, nem feltétlenül a leglakatarcúbb lesz a legnépszerűbb. Az pedig egyáltalán nem bizonyított, hogy a vallásosságnak és az erkölcsnak valami köze lenne egymáshoz. A józan ember nem öl, az értelmes nem kockáztatja hitelességét hazugsággal, és ha szereti a családját nem lép félre. De minek ehhez térdenállva könyörögnöm az úr nevének megszenteltetéséért?
@-JzK-: igazán kedves, ahogyan a szakirodalmat javaslod, de biztosítalak jól ismerem a google-t és ha akarok bármit -amit felraktak a netre- megtalálok.
ezekben az eszmefuttatásokban én csak az izzadságszagot érzem és a sok-sok csúsztatást látom. alapvetően hibás állításokra alapozva próbálják megmagyarázni a megmagyarázhatatlant.
ha a postból esetleg nem jött le, vallásos családban nőttem fel, ahogy szaporodtak ismereteim, tapasztalataim a világról úgy jutottam el a vallás igazi arcának megismeréséig. az pedig sok minden csak épp nem toleráns, nem türelmes és legfőképp nem a józan ész által elfogadható.

tudod,nekem ez olyan mint a melegek kérdése. amíg felnőtt ember magának hisz bármiben, ami nem káros és legfőképp nem kötelező másokra nézve, akkor tegye, nekem nem fáj. ha azonban gyerekeket vezet félre, gyerekek tudatlanságát, bizalmát kihasználva rossz dologra használja (pedofil, vallási oktató, hittérítő), nos, azt nem tolerálom.
innen ered a vallás- és erkölcsoktatással szembeni ellenállásom.
hangsúlyozom: felnőtt ember abban hisz amiben akar!
@úriparaszt: Hasonló módon estem ki én is az egyház karjaiból. Kb nyolc évesen. Egészen addig fogalmam sem volt róla, hogy egyáltalán létezik alternatíva. Az ateizmust meredek dolognak tartom, mert az is bizonyosan állítv valamit amiről fogalma sem lehet, mégis kisebbet tévedhet, mint a keresztények az általuk aprólékosan kidolgozott, szeszélyes, öntömjéneztető, dominaszerű istenképpel.
jó, ha az ember (aki istent formált) kicsit-nagyon önkritikusan és böcsülettel végigelemezné "művét"...
mivel is öltöztetjük fel azt az imázst, amit egyszer "az úr"-nak, másszor "Isten"-nek stb... címzünk meg?
akárhogyan is szórtírozzuk a leltárat, döntő többségben saját gyarlóságaink dombja-hegye magasodik. a sértődékenység, alapvető hatalom-kikövetelés, feltétlen, gondolkodás-kétkedés-kritika nélküli dicsőítés/imádás bármilyen eszközzel történő kikényszerítése, már-már vérszomjas, hobbi-szerűnek tűnő büntetés-osztogatás (de legalább is azzal való permanens fenyegetőzés), stb... sorjázik eme tartalomban.
hamár ennek a több nevű jelenségnek az el/befogadását ajánlják nekünk, akkor legalább az összetevők közül ki kellene gyomlálni ezeket az alkotó elemeket, mert nem, hogy "szeretni" nem sikerül ezt a "képződményt", hanem minimum "félni" lehet.
persze, akár egy, akár több "isten" létezik (esetleg), a vele visszaélő, a magukat "rá" felépítgető intézmények önnön létük, fennmaradásuk, "uralkodásuk" érdekében dehogy is fogják ezt a(z) inkább félni, mint tisztelni-szeretni való entitást legalább szelidíteni...
@darkmirjam: Az ateizmus alapja számomra éppen az, hogy istent az ember teremtette saját képére. Meg persze az inflációs kozmológia ;)

Egyébként asszem nem néztétek meg a videót, amit linkeltem, úgyhogy leírom a lényegét. Gerge Carlin lerövidíti három, pozitív kicsengésű parancsolatra:
1, Legyél mindig tisztességes és hűséges.
2, Komolyan gondold meg, mielőtt megölsz valakit.
3, Tartsd meg a vallásod saját magadnak.

Nagy jó egyébként, ennél sokkal viccesebb, ajánlom mindenkinek.
süti beállítások módosítása