Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: wmn.hu/kult/61888-a-rajzfilm-varazslat-es-tundermese--macskassy-gyula-tortenete Macskássy Gyula m... (2024.04.19. 16:33) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Valamit súgok magának www.youtube.com/watch?v=b1nDwrxc0wM (2024.04.10. 10:30) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2009.09.10. 14:42 úriparaszt

A tolvaj taknyos orra

Címkék: büntetés tolvaj bűn geci bűnhődés

Még ha igen nehezen is de alakul a molekula, valami ilyesmire enged következtetni Draskovics halkan bejelentett -az indexen is lehozott- jogszabály-módosítás tervezete.

Készül az a jogszabály-módosítás, amely előírja, hogy ha megvan a kis értékű, tulajdon elleni lopásoknak az elkövetője, akkor az elkövetőt a szabálysértési bírság mellett kötelezik az okozott kár megtérítésére is. Ha ezt maga nem teszi meg, ez adó módjára behajtható köztartozássá válik, és az állam az ilyen módon behajtott kártérítést átadja a sértettnek. A bírságot is adó módjára kell behajtani, vagy szabadságvesztésre kell átváltani. 

 

A fene tudja mi okból (mondjuk a megszokás nagy úr) tartott ilyen sokáig, amíg ezt kitalálták, példa van dögivel, ha valakinek oly kedves, akkor még évezredes is akad jócskán. Nézzük, hogy ment ez régen, amikor még valóban szent volt magántulajdon és a szent jelzőnek is volt valamiféle jelentése.

Szent István nem szarozott, törvénykönyvében röviden és egyértelműen meghatározta mi jár a tolvajnak, az akkori divatnak megfelelően különkezelve a szabadokat és a rabszolgákat, egész pontosan az első lopásig kivételezve a szabadokkal.

  • A rabszolgák tolvajlásáról
    Ha valaki a rabszolgák közül lopást követ el, első esetben adja vissza a lopott dolgot, és orrát, ha tudja, váltsa meg öt tinóval, ha pedig nem tudja, vágják le azt. Ha orra levágása után ismét lopást követ el, füleit váltsa meg öt tinóval, ha tudja, ha pedig nem, vágják le azokat. Ha pedig harmadszor is lopást követ el, életét veszítse.
     
  • A szabadok tolvajlásáról
    Ha valaki a szabadok közül lopást követ el, úgy határoztunk, hogy eme törvény szerint adjon elégtételt: ha először: váltsa meg magát, ha tudja, ha pedig nem tudja, adják el. Ha pedig eladása után is lopást követ el, a rabszolgákról szóló törvény szerint bűnhődjék.
    Úgyszintén
    Ha másodszor ( követ el lopást a szabad ember ), hasonló törvény alá essék, ha pedig harmadszor is, élete vesztésével bűnhődjék.

 Nos, nálunk minden ember egyenlő - vagy valami olyasmi - , tehát szabad emberként kezelendő, így összemosthatjuk akár a kettőt, szépen lépcsően felépítve.

Első lopás: kártérítés, ha nem megy, akkor minusz orr.
Második lopás: kártérítés, ha nem megy, akkor minusz fül(ek).
Harmadik lopás: pech, valamiből kutyatápot is kell csinálni.

Ja, már ezer éve is tudták, hogy felesleges a börtön....most azt mondjuk, akkor még nem ismerték..

 

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr431373045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ebben az egészben az a legszomorúbb, hogy ez eddig nem volt így...
@azallamenvagyok: épp ezt fejtegettem,hogy bizony évszázadokon át így volt. valahol ez elcsúszott és itt az ideje rendbetenni.ez teljesen belügy, semmilyen szövetségtől, nemzetközi normától, egyéb külső szabályzástól nem függ, tehát csak belső (állami) tutyimutyiság/töketlenség a jó szabályzás hiánya....mint sok más területen.
@úriparaszt:
ebben az ultraliberális-usamajmoló-szabadvagyokfelvonulok libafos országban, a tolvaj politikusok, és a semmihez nem értő, de "rokonom XY, ezért állami beosztásom van" alakoktól várod a megoldást?
Basszus, neked kell egy jó orvos. :)

Rajtunk csak az segíthet, ha a Románok, Szerbek, vagy a Szlovákok lerohanják az országot, és kiírtják a "nemeseket".

Be kell látni: nincs olyan ember ma, aki változtatni tudna a politikai "kultúrán", aki igazi rendet tenne az országban.
egyszerűen azért, mert ahhoz bizony a lámpavasra fel kell húzni pár embert, hogy a többieknek helyreálljon az erkölcsi értékrendje, ezt viszont senki nem teszi meg, mert el vannak foglalva -konkrétan a nyugat heréit nyalják pár garasért, közben a saját méltóságukat, és a Magyar o. minden kincsét (termőföld, víz, bor, mezőgazdaság, szellemi tőke, stb... stb...) aprópénzre váltják... talán ez az evolúció? Felvásárolnak, és lassan fogyasztókká génkezelnek minket... drukkolok a H1N1-nek. :)
szép és jó amiket itt leírtál, de azért mindennek (legalább) két oldala van. nagyon komoly bizonyítékok kellenek ahhoz, hogy testi csonkítás, halált szabjunk ki valakire. sokan jönnek egy-egy nagy visszhangot kiváltó szexuális bűncselekmény után h azonnal kasztrálni kellene az ilyen őrülteket stb. csak az ilyen esetekben is előfordul h a nő egy idő után bevallja h azért mégse úgy volt, meg csak bosszút akart állni. ilyen esetben pl. azért elég nehéz már utánna visszarakni a hiányzó testrészeket. szóval át kell azért gondolni sokmindent még mielőtt elkezdenénk vagdalkózni (szó szerint)
@albino combino: úgy vélem ez egyértelmű, hogy nem erről szól.
épp csak megemlítettem az ezeréves igény (kártérítés) és jog kései felbukkanását, valamint megkérdeztem eddig hol volt.

házi tanakodásnak pedig pont jó, ha nem akarom levágni az orrát de azt sem akarom, hogy a közös vagyonból (amit magaménak is érzek, hisz sokat fizetek be) tartsák el évekig a börtönben, nos, akkor mi legyen?
süti beállítások módosítása