Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: rtl.hu/belfold/2024/03/28/osvath-zsolt-hajdu-peter-varga-judit-hangfelvetel?utm_source=hirkereso-h... (2024.03.29. 09:37) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Always www.youtube.com/watch?v=IyW-VAMXo9c (2024.03.28. 19:52) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2012.08.19. 05:49 Fabius

Az ellenzékbe kár az energia

Címkék: mszp összefogás ellenzék lmp választás 2014

Az ellenzék még mindig nem érti Magyarországot. Ezzel az egy mondattal és az alá linkelt vasárnapi hírek összeállításról szóló cikkel le is lehetne tudni ezt az egész ellenzékeskedést. Legalábbis a jelenlegi formáját. Mert az van, kedves idióták, hogy ha ti ezt tényleg ennyire nem vágjátok, akkor kár belétek az energia. Felesleges nektek forgatókönyvet írni Hogyan verjük meg Orbánt címmel, és felesleges elmagyarázni miért rosszak a rá adott reakcióitok. Falra hányni a borsót könnyebb, és még annak is több értelme van.

A Haza és Haladás tanulmánya nem szentírás, nem választási Biblia, de hogy alaposan kidolgozott és megindokolt valami az biztos. Két dolog a laikus számára is kiderül belőle:

1: Kurva nehéz dolgotok lesz.

2: Együtt, valami összefogás féle mentén van a sok apró sansz mellett a legnagyobb esélyetek. 

 Erre mi az első amit kizártok? Úgy van. Ami az ellenzéki lakossági fórumok stabil második kérdése, aminek hogyanjáról a közéleti blogok politikailag aktív közönsége a legtöbb parttalan vitát folytatja: az összefogást. 

 Az LMP-től Karácsony Gergely hümmögött egy sort, széles szavazótábor jó lenne, de összefogni az olyan izé, mert "az LMP  januári kongresszusán elfogadott elvek értelmében az MSZP-vel és a Demokratikus Koalícióval nem óhajtanak együttműködni." Ezzel éppen csak annyi a probléma, hogy Jávor három hete a Népszabadságnak adott interjúban még ezt mondta a partnerség kérdéséről:

"Az MSZP-vel már sokkal több dolog, bizonyos alapvető értékek elfogadása, közös ügyek képviselete köt össze minket.(....) Az a kérdés, hogy az MSZP hogyan változik 2014-ig. Egy olyan MSZP-vel, amely a 2010 előtti állapotokhoz való visszatérést ajánlja, nem lehet együttműködni. Látom, hogy a szocialistáknál jelentős változások mentek végbe. Legutóbb Kunhalmi Ágnes nyilatkozott épp a Népszabadság oldalán egy interjúban arról, hogy a szocialista tábor viszonyulásában is változások kellenek a két párt közeledéséhez. Megjelentek új szereplők az MSZP-ben, akik sokkal inkább értik, hogy az LMP miről szól és mik a célkitűzései, akiknek a 2010 előtti időszakhoz nincsenek kötődései, nincs közük az akkori korrupcióhoz. Vannak tehát változások, és ezek befolyásolhatják a szocialistákhoz való viszonyulásunkat. Hogy ezek a változások azonban milyen mélységűek lesznek, még kérdéses. Látok azért aggasztó jeleket, például az MSZP pártpénztárnokának családi érdekeltségei összeérnek Nyerges Zsolt érdekeltségeivel. Én nem tudnék nyugodtan aludni, ha egy olyan politikai erővel lennék összekötve, amely a színfalak mögött kapcsolatban áll azzal az oligarchakörrel, amely ellen egyébként a legádázabb harcot folytatjuk."

 Ez ugye nem teljesen ugyanaz, mint amit Karácsony mondott most. Egyrészt örvendek, hogy Jávor megtalálta tökét a gatyában és a frakcióvezető kérdés megoldódni látszik,  másrészt viszont jó lenne eldönteni végre mit is akartok pontosan. Már úgy értem a választható jelölt nélküli pólusképzésen kívül. Mert ettől a háromhetente mást gondolok, mást mondok dologtól minden jobb. Ha megvan, akkor mondjátok el mindenkinek, beszéljetek egyformát, vagy ha ez sem megy, akkor legyen egy darab beszélő fej aki nyilatkozik. Mert ez így röhej, nem is kicsit.

jávor-lmp-összefogás.gif

Ettől függetlenül azt gondolom, a Jávor interjúban elhangzott a jó irány. A partnerség nem eleve kizárása, hanem a lehetőség fenntartása az ehhez szükséges feltételek egyértelmű megfogalmazásával. 

A 4K, a Milla és a Szolidaritás képezné a pólust az LMP-vel, a szocik meg akkora ünneplésbe kezdtek, mintha egyenesen a győzelmüket mutatta volna ki a tanulmány. Mesterházy kihúzta magát és kijelentette: fog ez menni nekik egyedül is. 

mesterházy-mszp-összefogás.gif

Igaz, hogy az MSZP a 2010-es vereség óta jottányit nem erősödött, szimpatizánsa nem lett több, ráadásul a DK csapat is kivált belőlük, de ollé meg csuhajla. Az világos, hogy a választási matekot nem értettétek, ezért idézek nektek valami olvasmányosabbat Mihancsik Zsófiától:

"Ezt a választási együttműködést ma, szerintem, nem elsősorban az LMP érthető idegenkedése az MSZP-től (és érthetetlen idegenkedése a DK-tól), nem elsősorban a „civilek” ostoba párt- és politikaellenessége teszi lehetetlenné, hanem az MSZP gőgje és hatalomvágya. Az ilyen üzenetek, mint az, amelyet az elején idéztem („ha az MSZP kormányra kerül…”), ugyanis semmi másról nem szólnak, mint arról, hogy MSZP szerint a többi demokratikus párt nincs tárgyalási pozícióban. Vagy elfogadja az MSZP primátusát, és aláveti magát a szocialisták akaratának, engedi „belegyömöszölni magát az MSZP… mellényzsebébe”, vagy megsemmisül. Ha behódol, cserébe kaphat majd morzsákat a hatalomból, vagy besegíthet a szocialistáknak a Fidesz legyőzésébe – ki-ki ambíciója szerint.

Hát nem erről szól az élet. És ha ezt a szocialisták nem értik, nem látják, ők a legalkalmatlanabbak arra, hogy megint őket hatalmazzuk fel közös ügyeink intézésére."

 

 Kedves Félbolondok! Ha a baloldal megmondói is ezzel szembesítenek immár benneteket, akkor nem kéne elgondolkodni azon, hogy a mostani politikátoknak és a semmire önbizalmatoknak annyi értelme van, mint kandisznón a mellbimbónak?

 

 

905 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr764719659

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 120 ok, ami miatt nem szavaznék a Fideszre 2012.08.19. 11:32:22

Bűnlajstrom 2010 áprilisától 2012 augusztus elejéig. Ha kihagytam valamit, írd meg kommentben! * 1. A Kubatov-lista 2. Pintér Sándor belügyminiszteri kinevezése 3. Kósa és Szíjjártó nyilatkozatai az ország csődközeli helyzetéről 4. A 2010-es választás ...

Trackback: 120 ok, ami miatt nem szavaznék a Fideszre 2012.08.19. 10:43:36

Bűnlajstrom 2010 áprilisától 2012 augusztus elejéig. Ha kihagytam valamit, írd meg kommentben! * 1. A Kubatov-lista 2. Pintér Sándor belügyminiszteri kinevezése 3. Kósa és Szíjjártó nyilatkozatai az ország csődközeli helyzetéről 4. A 2010-es választás ...

Trackback: Ne takaríts, takarodj! – üzenet Vona Gábornak 2012.08.19. 10:42:38

A Jobbik szívesen összefogna a Fidesszel, hogy eltakarítsa az MSZP-t, jelentette ki Vona Gábor pártelnök Borzonton, az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) táborában. Gratulálok, kedves Vona Gábor! Sorolnám, hogy kiket sértett egészen biztosan vérig ezzel a kije...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@batka manó: tudod lassan pakol, néha visszafut egy tányérért...
@batka manó: Nagy kár pedig, felüdülés volt olvasni, én sajnos most találkoztam vele először.
@batka manó:
Segget csinált sokadszorra is a szájából. Csodálkozol? Azon a szinten, ahol ő van... :))
@iii:

kaotikusok:

pl Stefi

"Boli, téged utáltalak a legjobban, te szaros tetű."

ilyen kedvesen is tud fogalmazni. sajátosan értelmezi a szeresd felebarátod, meg a tartsd oda annak a bal orcádat is... :)
@iii: én azért annyira nem örülök visszatértének...kissé durva tapintású..hogy mit ne mondjak..
@iii:
Itt fogja még mórikálni magát, valami eszetlen jogászgyerek, komoly bi beütéssel.
@batka manó:
Most mi van? Próbált egy időben nyomulni... :DD
@batka manó:
Ide tarthatta volna, letéptem volna neki... :D
@Félázsiai fahéjas Boli – Ch.T. is, meg’há...:

hát vazzeg valamit nagyon tudsz, nekem ekkora hévvel még soha nem udvaroltak... :)
jól van!!! én meg hervadjak itt el a nagy várakozásban, mi?!!
lesújtó véleményem van rólatok..
bezzeg ezzel a Stefivel foglalkoztok, én meg nem számítok! meg is mondalak titeket az egérbarátomnak!
:D
@batka manó: engem is megdöbbentett az a szemvedély ami köztük lángol..mint egy olajlámpa amely kissé büdös, de világít..:)
@Penivaldes:

tudol te ilyen kifinomultam fogalmazni? na ugye... :)
Félázsiai fahéjas Boli – Ch.T. is, meg’há... 2012.08.20. 19:55:26 @batka manó:
Ide tarthatta volna, letéptem volna neki... :D

annyira nem tökös, akarom mondani cunás... :)
de ezt sosem bocsájtom meg nektek! sosem. örökké égni fog szememben a láng amely eléget mindenkit, aki ellenem szegült. bizony!
:)
@Cirbolya_sentinel:
Cirbi, ez meg ki is maradt:
Ez a klerikális moslékból kimaradt:
A Latrinai palota pattanás az emberiség seggén, csak azért nem szabad eltakarítani, mert építészeti szempontból igen értékes. A vatikáni könyvtár szintén (imádom a könyveket), azt sem szabad kukába dobni. Csak az ideológiát, ami élteti ezt a csürhét. Nem különbek a szcientológusoktól, talán titokban egymást… izélik. Totál undor az a tagadás, ami az élet élvezetét lehúzza a klozeton. A vénasszony is ezt írta (hogy fulladjon a pöcegödörbe stefike), de ugyan mi a pélóért születtünk ide? Én igen is élvezni akarom azt a rövid időt, amit eltölthetek itten, Enni-inni-b..ni! A katolicizmus elmebeteg dogmáit nagy ívben leszarom. Majd ha nem kúrnak seggbe ministráns gyerekeket a cölibátus álságos szentsége alatt, akkor idejöhet semmilyen zsolti és agitálhat. Addig viszont menjen a picsába.
Szarházi gittegylet…

Haverom volt itt, sereltünk. Bocsi...
@Penivaldes:

ne duzzogj, csiszolj a stilusodon:

egy kis rohadj meg, meg a te qrva anyádat
hasonló ilyen finomságok, tudod csak cizelláltan, meglásd csodákat tesz... :)
@Penivaldes: és reggel arra kelsz? mikorra húzod fel?
@Knósszosz: abban a rövid időben egy feladatunk van. élni.
a többi csak ráadás.
@Penivaldes:
Szia Peni!!
Halaszthatatlan sörözésem volt és nem is végeztem vele. (még)-:))
@glaci ph 5.5 álompolgár: én arra kelek fel, hogy felébredtem. ilyenkor kipattanok az ágyból, és népesch nótákat énekelve megetetem a disznókat, aztán kiengedtem a tyúkokat, majd elkezdem hímezni a falvédőt. "Ki az urát szereti jó vacsorát főz neki"
közben kukoricát morzsolok..
így élek én a faluban..
@Knósszosz: hová lett Mamitírtok? ( el kellett menni mamit irtani?)
kaotikusok' picinykét hibbantak, engem ez különösebben nem zavarna - mindenki úgy hülye ahogy akar -, ha a balf.sz világlátásukkal/ideológiájukkal nem akarnának benyomulni a magánszférámba, és nem akarnák f.szságokra tanítani a gyerekeinket. lásd rózsika meg az ö hit és/vagy erkölcstan elgondolásait, no meg az iskola foglalásokat.
@Penivaldes:
"én arra kelek fel, hogy felébredtem"

én meg arra szokok', hogy a lányom nyomkodja a szemem :

apa úgye nem alszol, én már felébredtem... :)
@glaci ph 5.5 álompolgár: de ez így van nálam. bazsarózsa, paprikafűzér..
:))
@Penivaldes: néha arra gondolok, hogy kiteszem a kocsiból, valami elhagyatott helyen, hogy ne kelljen magamra vetnem :)
@batka manó: ilyenek ezek a kislányok..nyomkodják az apjuk látószervét...))
@glaci ph 5.5 álompolgár: aztán magtalálják, és leadják a talált tárgyak osztályán.)))
@Penivaldes: és kezdődik előről. valami jobbat kell kitalálni!
nekem senki se szólt, hogy ilyen veszélyes az apaszerep, ha tudtam volna veszélyességi pótlékot kértem volna a b.nejemtől szerződésileg...hol van ehhez a motorozás. :)
@batka manó: főleg ha többen vannak..:)))
engem ez nem veszélyeztet az apaszerep.)
@Penivaldes:

eszik a lelkem a drágáim...nem unatkozom ;)
néha úgy érzem magam mint Shrek... :)
lexarom a pártokat...

a fides mafia most azt teszteli hány ember szájába tud belexarni egyszerre...

a félázsiai csürhe "inteligencia" tesztye fojik...

egyelőre a fides kamunikáció ál nyerésre...

a többi mafiát (pártok) (IS) meg felejcsétek má el!
szót sem érdemelnek!
@Penivaldes:
Kifinomult érzéked van bűntudatot kelteni az emberben...
Különben amikor Szegeden voltál, azt se küldted, hogy fapapucs-:))
@glaci ph 5.5 álompolgár:
Kaliszpera Efendi!
Neked is feltűnt? Talán Talas Börekkel vígasztalja magát a Kis-Ázsiai partok mentén, és a csípős szószok okozta homlok pírt enyhíti a Meltemi áldásos hatásával.
Gonosz pali, csak úgy eltűnik...
@Penivaldes:
Stefit meg az anya szerep nem veszélyezteti.
1. Nem nő!
2. Ha nő lenne, nem lenne olyan pasi, aki ennek bekergetné a lompost! Miközben a Klán fotóalbumát lapozgatja? Bolond vagy te???
minden párt kuka, mafia bandák...

minden politikus lámpavas... nincs más...
@Knósszosz: hiányzik a humora, szellemes, olvasmányos írása
Bocsi az OFF-ért, de ilyesmi idehaza nem lesz esetleg?? :)

A Spanyol Robin Hood kirabolja a multikat, majd a zsákmányt szétosztják a szegények között

www.jovonk.info/2012/08/20/spanyol-robin-hood-kirabolja-multikat-majd-zsakmanyt-szetosztjak-szegenyek-kozott
@glaci ph 5.5 álompolgár: ?

nem vagyok se ideges se aggódó...
tényszerűen mondom amit mondok...
nekem mind1, nem sürgős...
én a félázsiai elnyomottakat CSAK sajnálom...
de végülis nem is tudnak róla hogy egy feudális-rabszolgatartó álamban elnyomottak...
szerintem az megnyugtattya őket hogy a tv ből az jön hogy jól élnek...
és a nyugeteurópai gondok még sujosabbak...
ott meg 20an laknak egy puttriban nemcsak 17-en...

de majd a "mindentanácsadólakjonjól (rózsadombon)" alapítvány ad nekik csibét és kislibát...
egy reggeli meg van oldva... majd lopnak hozzá egy disznót is... és akkor má ebéd is lesz...

szánalmas ország...
@Félázsiai fahéjas Boli – Ch.T. is, meg’há...:
Kedves kolléga, hogy maga miket nem mer állítani?
Nincs ebben semmi különleges, ezt a metodikát már tanítják a gőzgazdasági sulikban. Szar, ocsmány? Az, de ez a keleti jövő. Mondjuk a sikkasztásért, csalásért, kartellezésért, arrafelé a meghűlés okozta elhalálozás nem ritka. Általában rendkívül hideg lámpavas szokott okozni ilyesmit Kínában.
Ha már arrafelé tartunk, az okozatokat is felül kellene vizsgálnunk…
@iii:

Én tényleg nem akarok kötekedni veled, de ezért nem tartom az LMP-t kompetensnek. Az ilyen anyagok miatt. Nyilván nem vagy közgazdász, nem is várom el, hogy akként gondolkodj. Hagyjuk.
@Knósszosz:
Ennyi év távlatából?
Ugyan, rövidebb és egyszerűbb, ha azt a lámpavasas verziót forszírozzuk inkább. Több generáció kedvét elveszi előre is a lopástól és a sikkasztástól az, ha látják, hogy hasonló sorsra juthatnak. Jó motivációs eszköz szerintem... :)
@Husz_János_Puszita: Buktad, mert majdnem közgazdász vagyok, csak diplomám nincs, plusz piackutatóként dolgoztam. Nem vagyok nyeretlen kétéves én sem.
@salytóskifli: Bocsánat, rossz nickkel válaszoltam.
@iii:

Akkor hogy írhatsz le olyat, hogy az SZJA növelése nem növeli az élőmunka terheit?

Akkor tudnod kellene, hogy a gazdaságot NEM az állam csinálja. Támogatással maximum preferál egy társadalmi csoportot. Mivel azt máshonnan elveszi, NEM járul hozzá a gazdasági növekedéshez.

Akkor tudnod kellene, hogy NEM az egykulcsos tehet arról, hogy nem pörgött fel a gazdaság. A jogbizonytalanság és a kilátások miatt tartalékolnak, viszik ki külföldre a megtakarításokat.

Akkor tudnod kellene, hogy NEM szabad visszatérni a 2010. előtti adórendszerhez, mert kivéreztette a gazdaságot.

Nem magyarázok evidens közgáz tételeket. Nem személyes, ne vedd magadra. Azt magyarázom, miért nem fogok az LMP-re szavazni.
@a szív fészkei: A TEK majd vigyáz a vezérre. Arra a hőn szeretettre :-))

Miközben másutt progromosdit játszanak.
endresy.blogspot.hu/2012/08/allamalapitasi-progromosdi.html
@Félázsiai fahéjas Boli – Ch.T. is, meg’há...: Na látom, futjátok Stefivel a köröket... :Gondoltunk rád ma erősen, ott dobolt valami sárkányhajó egész nap Gödnél és rohadtul hozta a víz. Picit sem szoktatok ebben pihenni?? ;-)))

Amúgy a katolikus megértéshez: istenveled.blog.hu/2012/08/19/katolikus_sajto_nagy_a_jolet?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2012_08_20&utm_campaign=index
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Kösz! A mosolyoffezívája azért hideglelős dolgokat takar. Én is Csatáry bácsinál akadtam ki rá. Azóta nem tudom, miket hord össze, csak titeket követve sejtem.

Rándulhat ki a TEK Szentendrére.. www.szentendrei-hirhatar.hu/hirek/nyilt-level-orban-viktor-miniszterelnok-urnak
@Penivaldes: Azért a szöszke hajad fényes koszorúba fonni el ne felejtsd!!! Na hunyok elfele, elfáradtam, nem vagyok annyira fittlady, mint Stefikénk, aki múltkor még hiányolt is, drága kis csillagom!
@Husz_János_Puszita: Onnan gondolom, hogy az SZJA-t nem a munkáltató fizeti. Az SZJA csökkentésével egy darab új munkahely nem keletkezik.

A gazdaságot nem az állam csinálja, mondtam én ilyet? Viszont állami befolyásolással növelheti vagy csökkentheti annak növekedését. (Ld. Keynes)

Az egykulcsos adó is hozzájárult a gazdaság befulladásához. Ennek nagyon egyszerű közgazdasági okai is vannak, amire még időben figyelmeztettek olyan konzervatív közgazdászok, mint Mellár Tamás is. Míg a szegények költései közvetlenül visszaforognak a gazdaságba, addig a gazdagok többletbevételei luxuskiadásokra, külföldi cikkekre, utazásokra és tőkekivitelre fordítódik.

Nem nem lehet visszatérni, de vissza kell tárni a progresszív adórendszerhez, amely a világ boldogabbik felén mindenütt használatban van. A gazdaság emiatt egyáltalán nem volt kivéreztetve, ez csupán a társadalom tagjai közötti jövedelemeloszlást befolyásolja.

Az egykulcsos adó ezen felül még rendkívül igazságtalan is és ennek szintén kézenfekvő közgazdasági alapjai is vannak.

Ezek alapján teljesen megértem, hogy miért nem fogsz az LMP-re szavazni. Ezt a politikát a Fidesz valósítja meg, persze nyilván nem tetszik neked az egyéb dolgaik.
@a szív fészkei:
Lehet, csak akkor azt nem sárkányhajózásnak hívják... :))
Jajj, valld be hiányzott az a vadparaszt baranyai izéke...
Mórikálta már itt magát nemrég, volt egy kis villongás megint. Dörgölődzik a kis hamis! ;)
@Félázsiai fahéjas Boli – Ch.T. is, meg’há...: Látni nem nagyon láttuk, mert a túlparton volt, ami elég messze van, de víz iszonyúan hozta a hangot. Az oké, hogy mennek és dobolnak, mert akkor eltávolodnak előbb-utóbb - tényleg, mintha a fejem kellős közepét verték volna - de egész nap ott körbe-körbéztek hangosan. Most tanulhatták? De azért nem a leglakottabb partok körül kéne szerintem ezt gyakorolni, vannak elhagyatottabb részek is arrafelé a Dunán.

Mondom, hogy hajt rátok! ;-)) A maga unortodox módján.
@iii:

Az SZJA-t nem kell kitermelnie a munkavállalónak? A munkáltatónak nem kell több bruttó bért kifizetnie azonos nettó jövedelmi szinthez? Nem költhet kevesebbet a dolgozó fogyasztásra, ha elszedik tőle?

Keynes tételeit nem a globalizált világgazdaságra fogalmazta meg, hanem a nemzetgazdaságok viszonylag zárt rendszerére. Modernizálni kell.

Milyen gazdasági célokat fogalmaztok meg? Mármint, hogy itt állunk ( reális helyzetfelmérés ) + ide akarunk eljutni 5 év múlva. A reálkeresetek nyomorúságos szinten tartása és a rendszerbe kódolt adóeltitkolás a célotok? Mert ez rajzolódik ki az anyagból.

Ne keverd az állam szociális feladatait a gazdasági folyamatokkal, a kettő marhára nem ugyanaz. Az ország mai helyzetében baloldali gazdaságpolitikával egyetlen dolgot lehet elérni: államcsődöt és mélyülő szegénységet. Rossz gazdasági vezetésünk most is van, ahhoz nem kell kormányt váltani.

Én itt befejeztem, ideológiákkal nem vitatkozom.
@Husz_János_Puszita: Egy darab ideológiáról nem írtam, nem tudom miről beszélsz.

Kérdezz meg bármelyik közgazdászt, ha nem hiszel nekem, hoz-e az SZJA-csökkentés új munkahelyeket. Elvileg igaz, amit írsz, a valóságban ez a hatás nagyon kicsi. Az SZJA-csökkentés hatásának nem ezt gondolták, hanem hogy majd a megtakarított összegeket majd beruházásokra költik és jól fellendül a gazdaság. Na ez az, ami téves, ezt már levezettem neked.

Gazdaságpolitikai célokat megfogalmazott az LMP: több munkahely, igazságosabb teherviselés, egészségesebb ételek és környezet, stb. stb. Hogy 5 év múlva mi lesz? Nem kívánsz te egy kicsit túl sokat? Mutass már egyetlen pártot, amelyik valaha leírt ilyet.

A reálkeresetek, ha többen dolgoznak, akkor nem csökkennek. A jövedelmi különbségek, azok igen, ami jellemzően Magyarországon aránytalanul magasak. Az adóeltitkolást meg szigorúan büntetni kell, ez egyébként külön tétel a bevételek között.

Nem az a lényeg, hogy baloldali vagy jobboldali a gazdaságpolitika, hanem hogy kivezeti az országot a szarból vagy sem. Jelenleg jobboldali, nemzeti tőkéspárti gazdaságpolitika visz minket a szakadékba.
@iii:

Nézd én vágom, hogy kiadáscsökkentéssel nem lehet szavazatokat maximalizálni. Amiket írsz, összefüggéseiből kiragadott, ideológiával kevert, szakmaiságot nélkülöző katyvasz. Mondom, megértem hogy véded a mundért. Nincs azzal semmi gond.

Ha szakmai anyagot akarsz látni, keresd elő Bajnai 5 éves tervét. Nem csak a vágyait sorolja, hanem azt is, hogyan lehet azt elkérni.
@Husz_János_Puszita: Visszautasítom. Teljesen tényszerű állításokat mondtam, amit amúgy nem is cáfoltál. Semmilyen mundérvédelemről nincs szó.

Ja, majd ha kormányon lesz az LMP, akkor lesz 5 éves meg 25 éves terv is, ne aggódj.
@iii:
Ez az utolsó mondat csúnya volt. Mintha O.Viktor másodosztályú focistát hallottuk volna! :))
Komolyan, a dolgot még mindig nem értitek.
Addig nem lesztek soha kormányon, amíg ELŐRE nincs meg az a terv, tételesen, részletesen.
Nem "majd ha kormányon lesz az ..." - így SOHA!
Ezt a dumát már leadta a narancsbolsi csapat, keressetek valami újat, mert sokan nem fogják elhinni, akármennyire is esküdöztök!
Lerágott csont.
@Félázsiai fahéjas Boli – Ch.T. is, meg’há...: Terv lesz, de nem 5 éves. Ilyet kissé naivitás elvárni egy pár 100 milliós költségvetésű párttól, amikor a százmilliárdokon ülő Fidesz se képes még a jövő évre se előretervezni. Az irány és az elvek, az az ami fontos. Az emberek egyébként se olvasnak kormányprogramokat, csak az elferdült lelkű blogolók :P.
@iii:

Hehe. Általában hasznos, ha egy kiragadott mondatról el tudod dönteni, az tényleg rád vonatkozik-e. Ezzel elkerülhető, hogy a kifejezetten a szociknak szóló mondat köré építs egy posztot. :-D :-D

A záró gondolat azért tanulságos. Nem nekünk, nektek lesz az. Tegyük fel a példa kedvéért, hogy Piefkével csinálunk egy nekünk megfelelő pártot. Gazdasági csomaggal, jogállami garanciával, társadalmi felelősség vállalással, profin felépítve. Ki fog akkor szavazni rátok? Mert ugye ökoördögbotos nincs egy bejutási küszöbnyi, ezt pontosan tudjátok ti is. A jelenlegi támogatottság jelentős százaléka protest, őket - minket nem hat meg az ökoizé és az aranyos béna kisgyerek imázs. Ha nem lesz olyan aki a mi elvárásainknak is meg tud felelni akkor csinálunk magunknak jobb híján.
@iii: valaki egyszer elárulhatná, hogy az a pár százmilliós állami támogatás mire megy el. Komolyan kíváncsi volnék rá.

Meg arra is, hogy mit kell itt humbugolni azzal, hogy állami támogatást rokonítunk előrelátási képességhez. Tételezzük fel, hogy mit gondolok, és én egy ellenzékben ücsörgő, a kormánypárt által erősen semmibe vett szerveződés jelentéktelen képviselője vagyok, magyarul kurvára ráérek. Velem van az erő, értek a közgázhoz, látom a mostani rendszert - mi kell ahhoz, hogy működő, vagy legalábbis működőképességét tekintve megvitatható tervet tegyek az asztalra? Megkérdezem határozottan, mert én ilyen konkrét csávó vagyok: ha a pártom tízmilliárdos támogatást kapna évente, netán kormányon ezermilliárdokat nyúlhatna "észrevétlenül", mi olyasmit ad ez a pénz, amitől az általam, ugyanannyi ésszel megírt program sokkal jobb lesz?
@iii:

Ha nem a mundér, hanem tényleg ennyi az LMP elképzelése a gazdasági stratégiáról, az még nagyobb baj. Legyen igazságos és zöld, az kevés lesz kormányozni.

Most már tényleg lezárom veled a vitát a témáról.
@Légifarkas: Az annyira kevés pénz, hogy az LMP arra se képes ebből, hogy megyénként legyen egy helye, ahol le lehet ülni. Csak a központi iroda fenntartása cirka 5 mFt egy évben. Más pártokkal ellentétben az országos vezetőség minimális költségtérítést kap, miközben napi 24 órában készenlétben kell lenni. És még sorolhatnám.

Az előrelátási képességhez azért tartozik hozzá, mert ezeket az elemzéseket hozzáértő embereknek kell megtenni, akiknek ahhoz, hogy nyugodtan tudjanak dolgozni, fizetést kell adni. Valamilyen szintig lehet hobbiként, lelkesedésből dolgozni, de egy olyan komplexitású dolgot, mint egy valós kormányprogram, így nem lehet megcsinálni. Szerinted egy olyan dokumentumot, aminek az alapján az IMF kiperkál pár százmilliárd forintot, hány és milyen képzettségű ember végzi el?

Ellenzékben se "ücsörög" senki, ez óriási tévedés, minden ügyre, beadványra fel kell készülni, utánanézni és még valami értelmeset hozzá is szólni. Ez a parlamenttől kezdve az egyszerű önkormányzati képviselőig így van.
@Husz_János_Puszita: Nem kell fenyegetőzni, hogy lezárod, hanem nem kell válaszolni egyszerűen.

Azt majd a nép eldönti, mit akar, thatcheri neoliberalizmust vagy svéd kapitalizmust. Nyilván nem ez a két bejegyzésem az LMP összes elképzelése, az csupán a válasz volt a felvetéseidre.
@Fabius.: Nem tudom, mennyire kiragadott, nem is nagyon értettem, olyan furmányosan fogalmaztál, de azért az egész cikk válasz erre a témára.

Hát előre kíváncsi leszek a Fabius+piefke kombinációra, előre megmondom, nem fog összejönni. Eleve a kiadáscsökkentés (a.k.a. népnyúzás) kontra társadalmi felelősségvállalás az kibékíthetetlen ellentét. Egy új párt létrehozatala az nem csak a programon múlik, ahhoz kell hit, ideológia, történet, háttér. Az LMP-nek ez megvolt és szerencsés pillanatban tudott vele előrerukkolni. Nektek esélyetek sincs ezzel. Ott volt Bokros MDF-e, nagyjából azokat mondta, mint piefke és mire ment vele?

Egy új párt nem az LMP-től venne el szavazatokat, hanem a Fidesztől és a szociktól elsősorban, illetve az ingadozókat csábíthatná. Az LMP pozitívan áll ezekhez, nincs semmi probléma a 4K vagy a Szolidaritás szereplésével.

Egyébként de, van ökoördögbotos bejutásküszöbnyi, nem is kevés. Nem véletlen, hogy mind a Fidesz, mind az MSZP, sőt a Jobbik is igyekszik lenyúlni ezt a témát. Csak éppen az LMP picit hitelesebben tudja ezt képviselni.
@iii: magyarán szólva, "és még sorolhatnám", aztán vége a százmillióknak. Ügyes. 24/24 ügyelet kérdésében szerintem beszélgessetek pár, multinál dolgozó IT-s vagy karbantartó dolgozóval, ők képviselői fizu töredékéért csinálják ezt sokkal húzósabban (mert a telefon ugye nem tudja megfogni a csavarhúzót), egyszerűen ez a melójuk, és ugyanolyan jól kell csinálniuk, mintha tízszer annyit keresnének.

Namost, ha szakértők meg minden, akkor újabb kérdés: miről is beszélünk, amikor az LMP gazdasági programpontjait boncolgatjuk? Hiányzik belőle a szükséges komplexitás (te mondtad), a nyugodt, hozzáértő emberek nyugodt, hozzáértő munkája. Mégis vegyük komolyabban, mint azt a kishalat, amit a fiam borított a homokozó oldalába a formából? (amúgy szép kishal lett, de hát ehetetlen :-D )

Ezt a felkészülős, utánanézős fedőszöveget ismerem, irodalom-történelem szakos tanárunk mindig ezzel indokolta, miért nem készült el a dogák javításával. Azt látom, hogy felszólalásokban az LMP általában erősebb a többieknél (önkormányzatokban is), tehát ha feltételezem, hogy idejük nagy részét elviszi a felkészülés, akkor megint csak ott tartunk, hogy mi az, amit programként olvashatunk, illetve ami mellett kiállnak. Mások véleménye, valami hipp-hopp összedobott izé, vagy mi?

Nézzétek. Ha a kormány nem foglalkozik azzal, mit mondotok vagy terjesztetek elő, akkor hagyjátok; ha túl sok irányba kellene túl kevés erőt elaprózni, akkor hagyjátok. Le kell ülni, egyszerre egy dologgal foglalkozni, azt megcsinálni, de rendesen, utána újabb feladatot ugyanígy, és ugyanígy. Tanuljátok meg felépíteni magatokat, különben könnyen az lesz, hogy jön valami politikai vadhajtás, közel 100 %-ra kidolgozott gazdasági programmal (ami kismillió egyéb kérdésre is választ ad), és elvisz tőletek annyi szavazót, hogy a maradékkal ti is kishalakat fogtok homokformából borogatni, elfeledetten szomorkodva valamelyik belvárosi játszótéren. Ezt nem lehet így csinálni, hogy egy-egy mondattal nagyot akartok villantani, elvárjátok, hogy komolyan vegyenek benneteket, aztán a dolgok mögé nézve kifogás kifogás hátán, sok kifogás nyafogás, satöbbi.
Már nincs két év stratégiát váltani, csak mondom.

Külön figyelmet igénylő mondat:
"Ja, majd ha kormányon lesz az LMP, akkor lesz 5 éves meg 25 éves terv is, ne aggódj"
Tudod, ehhez hasonló szövegek miatt bővítik az SI mértékegység-rendszert ilyenekkel: Megakisfaszom. És ez csak a legszelídebb verzió. Nincs majd, Pató Pál urakból elég volt.
@iii:

Rózsa Misi és Jucus jut rólad eszembe, a 168 óra fórumán. Sokat tettek ott azért, az Szdsz végképp eltűnjön a süllyesztőben.:D
@Légifarkas: A vezetőséget ne keverd már össze a karbantartókkal, plíz.

Most hadd ne kelljen tételesen elszámolni, mire megy el a párttámogatás. Újra elmondom: arra már nem elég, hogy mondjuk minden megyében és kerületben legyen egy 20 m2-es helyiség, ahol leülhetünk.

Majd a végeredményből a választók megítélik, milyen minőségű választási programot sikerült összeállítani. A pártnak vannak fizetett szakértői is, leginkább a frakció mögött, a többiek viszont lelkesedésből dolgoznak. Ez a munka az "ücsörgésen" túl van.

A tanácsot köszi, de a gyakorlatban ez nem így működik. Szinte bármilyen kérdésben fel kell készülni arra, hogy mi az LMP álláspontja. Az energia nagy része egyébként nem erre megy el, hanem a saját javaslatok kialakítására.

Én meg a megakisfaszomra csak azt tudom mondani: jó hogy nem 200 éves tervet követelsz. Ismétlem, soha egyetlen párt nem csinált ilyet és nem is kell. A többmilliárdos költségvetéssel működő kormányok se voltak képesek soha olyan tervet letenni, amely akárcsak a 2. évre igaz lett volna. Persze, nagy vonalakban lehet felvázolni dolgokat, a papír sokat kibír.

Mit is mondott Gyurcsány? "egy sor ügyben fogalmam sincsen, hogy melyik, nem a hatodik lépés, még a harmadikat sem tudom. Tudom az első kettőt." És mögötte ott volt a teljes kormánygépezet!
@Husz_János_Puszita: Óh, ez nagyon nívós érv volt. Ha az érvek elfogynak, akkor marad a másik személy megsemmisítése.
@iii: a karbantartók készenléte nélkül a vezetőség sünt szaró sünt is szarhat, akkor se jut előre. Mellesleg én a rendelkezésre állásról beszéltem, és tökmindegy, ki miért áll készenlétben - azért, amit vállalt. Gondolom én.

Ne nekem számoljatok el a támogatással, hanem magatoknak, aszerint, hogy van-e értelme. Szerinted pl. reális egy kerületben egy iroda, meg egy több kerületnyi megyében is egy iroda? Mennyi a kerületi irodákból a presztízs?

"Majd a végeredményből a választók megítélik"
Az biztos.

"milyen minőségű választási programot sikerült összeállítani"
Na, az nem biztos, hogy a programot fogják megítélni. Sokszor megkérdem, mindig acsarognak érte helyben: miben tud többet a Jobbik, amelyik havonta-kéthavonta belenyom valami papirost a postaládámba? Megmondom: kommunikációs stratégiában biztosan.

"Szinte bármilyen kérdésben fel kell készülni arra, hogy mi az LMP álláspontja"
Oké. Így azonban mindig az események után szaladtok ahelyett, hogy a specializálódás előnyeit kihasználva legalább néhány területen mások követnének benneteket.

Nem követeltem 200 éves tervet, amit írtam, az arrogancia miatt írtam. És tojok rá, mit mondott Gyurcsány, vagy akárki: a Fidesz elbénázta, előtte is elbénázták, kezd betelni az ország pohara, változik a követelményrendszer a pártok irányába. Lehet, hogy egy ideig ez-az takarózik még azzal, hogy régen hogy volt meg hogy nem volt, de aki így tesz, ki fog halni a közéletből. Képzeld azt, hogy egy csőd előtt álló cégben vagyunk, egyetlen reménységünk egy új gép, de a programját még senki nem tudta rendesen megírni, a feszültség napról napra nő, az idő fogy, és már nem lesz elég oldalról bekiabálni, hogy "főnök, én meg tudnám csinálni", hanem látni kell, hogyan, mert aki eddig ugyanezt ígérte, mindig letört a masináról valamit.
@Légifarkas:
Az irodákról: semmilyen presztízs nincs ebben, akiknek van (mert pár akad azért), azok használják. Nemcsak saját maguknak, hanem rendezvényeket is szerveznek bennük.

Nem tudom hol laksz, én nem emlékszem, hogy valaha is kaptam volna bármi a Jobbiktól. A Jobbiknak meg amúgy pont 2x annyi pénzük van, plusz még az iráni támogatás :P. Az LMP is ad ki Budapesten újságot, we try harder.

5 éves terv: A kollega emlegette, hogy bezzeg a Bajnai milyen fájin 5 éves tervet rakott le (amiből persze semmi nem lett, így ellenőrizni se tudjuk). Erre mondtam én, hogy majd ha kormányon lesz az LMP, akkor majd fog készíteni 5 éves tervet. Nem tudom, mi lenne ebben arrogáns.
Én itt lakom :-) , a szomszédom mellett egy házzal. Nagyjából rendszeresen kapunk egy-egy A4 méretű lapot, ritkábban A5-öst, az egy dolog, hogy eltüzelem, de kapjuk. Nem feltétlenül újságban kell gondolkodni, előnyt kell kovácsolni olyasmikből, hogy pl. egy szimpatizáns melóhelyen tud másolni pár lapot (fekete-fehér betű is betű), és mondjuk sok évvel ezelőtt egyes kultúrházi műsorokra buszsofőrök osztogattak röplapot (mellesleg a környezetünk összes kultúrháza döglött, nincs miért kinyitni... ha már rendezvény).

Az volt arrogáns, ahogy írtad: ha majd kormány, akkor terv, "ne aggódjunk". A kolléga azért írta, mert az egy dolog, hová kell eljutni: Bajnai (állítólag, mert én utána nem néztem) azt is leírta, hogyan. Tőletek pont ez a hogyan kellene, az lenne a minimum, hogy a 2010-es alternatív költségvetést frissítitek, végül is, azóta sokat láttatok a "világból". Megérne az pár kihagyott felszólalást, szerintem.
@Neusziklész: Gondoltam. Nem 1xű a nőneműek kedvében járni. :)))
@Félázsiai fahéjas Boli – Ch.T. is, meg’há...: egyszer beszélgetés során azt mondta 1 ismerősöm: Szerinte ez azért van, mert mindenki szereti magát jónak/szépnek/hvcs-nek, stb. látni. Ha szembesítik a követett példa(idea) hibáival, akkor magának azt is be kellene ismernie, hogy rosszul döntött vmikor.

Szerinte a zemberek(!) többsége mindenfélét kitalál, csak ne kelljen beismernie, hogy hibás ideát követett, mert akkor ,,hirtelen kirántódik alóla a biztos talaj''. Példaként a krimik körömszakadtáig tagadó bűnöseit hozta fel.

A sok fanatikust elnézve egyre inkább hiszek ismerősömnek ebben az elméletében.
@rodeo36:
tehén volt a radiátor? és hogy kapcsolta ki? kihajtotta legelni? :))
@Knósszosz: 1 Görög vendégmunkást elcsábítani Augiásztól? :D
Van itt annyi kaki, hogy sose fogy el.
Gépesített hadosztály kellene...

Kedvenc költőmtől Csakcsöndzöng Cángráng-gjacó-tól idézek szabadon. :D Még töri a magyart kissé, de tiszteletből már csak magyarul ír, hamarosan csak rovással :D

Én, Csakcsöndzöng Cángráng-gjacó,
Küldök dallok kút-fejembül…
Bocs! Ássa meg, ha rossz magyar!
---
Dumaparti Potalában,
Benn a Parban lamentálnak:
Mennyi láma, buddha, pancsen!
Elosztják azt, ami nincsen.
---
Gyűréseznek testülepek,
Nagyköpetek s még kisebbek:
Szókat visznek, fókuszálnak,
De nem érnek egy fél lótuszt.
----
Pancsenből lesz főtanácsos,
okát tudni nem tanácsos!
----
@iii:

Tényleg megmondod nem fog összejönni? :-)

Ez se széleskörű tájékozottságra nem vall, se alapvető politikai ismeretekre. Hány példát hozzak Szlovéniától Izlandon keresztül Szlovákiáig ahol összejött? Mert a kormányváltó hangulat megvolt, de az ehhez alkalmas pártokat nem látta a közvélemény. Szlovéniában kettő hónapja alakult technokraták nyertek választást:

m.origo.hu/dwap/origo/nagyvilag/20111204-a-szloven-valasztasokon-a-ket-honapja-alakult-pozitiv-szlovenia-vezet.html

Ehhez elsősorban egy gazdasági csomag kellett, ami válaszokat adott az addig kormányzó Pahor által megválaszolni nem tudott válságkezelő kérdésekre, és nem ideológia, amivel kitörölheted a segged. Ha egy ilyet az LMP- ből kinézne a közvélemény akkor nem 7%-on állnátok.

Mellesleg a protest szavazataitokat kurvára alábecsülöd. Ha úgy lenne ahogy te mondod akkor egy LMP tömegrendezvény nem úgy nézne ki ahogy szokott. De amíg a kötetlen nyilvános vitafórum a fővárosi frakciótokkal a Kertemben úgy néz ki, hogy én vagyok az egyetlen nem pártfunkci rajta, addig ezen hiába vitatkozol.

Egy új párt bizony elvenne szavazatokat tőletek is. Egyrészt mindjárt buknátok engem és azt a kört akik valamilyen formában hasonlóan gondolkodik, mint én. Másrészt azt a kört amit itt Boli és szív képvisel, akik jobbára tényleges szimpátia nélkül, abszolút jobb ötlet nem lévén szavaztak rátok.
@Félázsiai fahéjas Boli – Ch.T. is, meg’há...:
Sajnálom, már nem emlékszem, h melyik fórumon de ma éjjel olvastam valahol Stefikétől, amint kart karba öltve barátjával(!) csodálták Kedves Vezérünk szervezte tüzijátékot a Duna partján. Beezonyám!
Stefikének fiúja van. Le lehet koccolni róla...
@fletwwod_mac:
Te kis hamis... ;)
Amúgy nem az esetem. A lányokat szeretem így azután csöppet zavar, ha a buzik kart karba öltve vonulgatnak a tüzijátékkor is. Miért nem elég nekik egy nap? :)
@Fabius.: Nem az nem jön össze, hanem a te és Piefke nézetei nem jönnek össze. "Eleve a kiadáscsökkentés (a.k.a. népnyúzás) kontra társadalmi felelősségvállalás az kibékíthetetlen ellentét."

Minden párt mögött van ideológia, a technokraták mögött is. Anélkül nem lehet koherens programot összerakni. Az LMP nem technokrata párt, ez biztos, és nem is akar az lenni, még akkor sem, ha ez szavazatokat hozna neki.

Nem becsülöm alá a protest szavazatainkat, 2010-ben valóban ezzel nyertünk. Mára azonban az akkori szavazók fele eltűnt, viszont jöttek sokkal többen újak, akik talán már picit tudatosabbak.

Egy új, technokrata (legyen inkább neoliberális) pártnak természetesen van esélye. Ennek azonban nagyon kevés átfedése van az LMP-vel, legalábbis gazdasági területen.
@Légifarkas: Minden évben van alternatív költségvetés, tavalyra is volt:
lehetmas.hu/wp-content/uploads/2010/10/Fenntarthat%C3%B3s%C3%A1g-%C3%A9s-szolitarit%C3%A1s-egy-%C3%B6kopolitikai-k%C3%B6lts%C3%A9gvet%C3%A9si-alternat%C3%ADva.pdf

idénre is volt:
lehetmas.hu/wp-content/uploads/2011/09/Az-LMP-2012.-%C3%A9vre-sz%C3%B3l%C3%B3-k%C3%B6lts%C3%A9gvet%C3%A9si-javaslata.pdf

és a jövő évire is lesz. És természetesen lesz választási program kellő időben. Természetesen ezek nem fedik le az egész költségvetést, csak azokat a változtatásokat, amiket fontosnak tartanak. Erre mondtam, hogy lehetetlen elvárás olyan komplexitású programot készíteni, amire egy komplett államapparátus képes csak.
@iii: Ne haragudj, de csak kis részben értek veled egyet.

Ahogy én látom a lehetséges indulókat:

Jobbik - nagyon sok és komoly valós(!) társadalmi problémára hívja fel a figyelmet, de sajnos csak a ,,foghúzás'' módszerét ismeri. Mindenáron el akar távolítani olyan ,,fogat'' is a társadalomból, ami mondjuk csak épp picit fogköves, ergo kis csiszolás is elég lenne. Miért baj ez?

Csak egy példa: Úgy tudom, jelentős revansista politikája van. Tételezzük fel, hogy sikerül megvalósítania. Jó, csak visszacsatolnak cca. 3 millió romát is. Vagy többet (Mo hátrányára történő lakosságcsere a csatolt területeken). És akkor lesz cca. 5-6 millió számára ,,nemkívánatos'' polgár az akkori Mo. területén. Nemhogy megoldotta volna, hanem tovább élezte a problémát.

Másik: Mo-t ki az unióból.

Úgy látom, bármennyire hangzatos is a politikája (mert sokan követik) épp a megvalósulásakor válik majd saját eszméi foglyává. Nekik ezért kellene irányt váltani.
---
DK - Gyurcsány miatt problémás, bár erőfeszítései őszintén tiszteletreméltóak.
Sajnos az öszödi beszédből mára csak a ,,hazudtunk reggel...'' rész maradt meg a választók jelentős részében. Emiatt sokkal
többet kell(ene) teljesítenie, csupán ahhoz, hogy tömegek számára _ismét hiteles_ legyen.
Vidéken gyakorlatilag ismeretlen a pártja.
---
Fidesz - se nem fiatal, se nem demokrata.
Nem elég a retorika, l. Rákosi-éra.
Viktor jelenleg a Jobbik-ot próbálja meg a Fidesz-be téríteni/beszeletelni. Ezért van tőlük a sok jobbos retorika, hogy maguk mellé állítsák azokat, akik a szélsős hungarista eszméket csak kevésbé tolerálják, bár ,,jobbikosak''.
---
Az összes többi pártocska a Fidesz legutóbbi hatalomra jutásának eszközeit másolja, mondván: - Ha ezzel nyert a Fidesz, mi is fogunk -, nem véve észre, hogy ez a hajó már elment.
---
Szerintem a tömegek számára ezen módszerek már kevesek. Akik elfogadják, azok vagy Fidesz-fanok, vagy csak kondérhoz szeretnének kerülni. Szvsz. kopp lesz a vége!

Sztem az átlag szavazók jelentős része (velem együtt) azt várná el, hogy legyen olyan párt, amely a szavazás *előtt* rendelkezik programmal, és azt következetesen betartja, és programja némi lassú javulást is hoz a *köznek*! Elnyerve a politika iránt erősen megcsappant bizalmat...
Politikai/gazdasági lépéseit az ország több területén egyszerre hozza nyilvánosságra, megakadályozandó az esetleges utólagos vádaskodást (pl. tőlünk loptad), stb.

Nem jó és nem fogadom el (szvsz a választók többsége sem - épp a Fidesz ,,programja'' miatt -, hogy majd utólag lesz program. Hehe... és mi a biztosíték h lesz? Lejárt lemez... lehet akár igaz is, csak a korábbi lejáratás miatt ezt _nem hisszük el_.

Amíg nincs (jelenleg nincs ilyen) szavahihető, következetes és sikeres gazdaságot, politikát felmutató
párt, pol. képződmény, addig bizony én nem szavazok. Senkire. Bármelyik hiányzik, senkire.

Írod: ,,...lehetetlen elvárás olyan komplexitású programot készíteni, amire egy komplett államapparátus képes csak...''

És ha - feltéve - a ti pártotok lenne a befutó? akkor mit tennétek?
Kérlek szépen(!), ne azt próbáld/próbáljátok bizonygatni, hogy miért _nem lehet_, hanem azt, hogy hogyan tudnátok csinálni!
Mert akkor esetleg akár rátok szavaznék... vagy arra, aki ilyet tud (és nem csak szónokol róla)!
Ha folyamatosan azt látom, hogy a válaszotok ,,nem lehet'', akkor miért? Lehet Még Potens?

Gondolj 1989-re. Lehetetlennek tűnt, de megtörtént, nem kell szuper aparátus hozzá.
Ha csak kész elemekből, párnázott karosszékben, jól bevált sémák mentén tudtok gondolkozni, akkor miért higgyek _bármilyen_ jelentős változásban?

A régi módon már nem lehet irányítani, az új meg nincs kidolgozva. Ilyen esetben a jogász joghézagot kiáltana, pedig 22 éve ez van. Talán jövőre már késő.

Még valami. A legnagyobb tömegeket az fogja vinni, aki *tényleg* munkát, munkahelyet tud adni a népnek, mielőtt csak 1millió munkahely marad csupán (Válság? Hogy a viharba ne... Déli áramlat = Horvátország, széles nyomtáv Ukrajnától Bécsig = Szlovákia. Fogd a nyuszira...).

Nézd, se közgazdász, se jogász, sem politikus nem vagyok, mint a lakosság többsége sem az.
Lehet, nem is jól látom a dolgokat.

Tojást tojni sem tudok, de attól még megállapíthatom, hogy záp-e. Sőt, akár javaslatom is lehet arra, hogyan etessük az ugyancsak hitványul tojó tyúkot több tojás érdekében.

Köszönöm!
@fletwwod_mac: Félreérted a lényeget, ami a sok hozzászólás között elveszett. Nem azt mondtam, hogy az LMP-nek nem lesz programja, hanem azt mondtam, hogy illuzorikus dolog 5 éves meg nem tudom, hány éves részletes programot kidolgozni, amire csak egy kormányapparátus képes, ami mögött több száz szakértő és milliárdos költségvetés van. Ilyen programot soha egyetlen ellenzéki párt nem dolgozott ki, nem is fog és nincs is értelme, mert kidobott pénz és energia lenne. Arról nem beszélve, hogy ezek a programok Antalltól kezdve II. Orbánig, soha semmikor nem teljesültek már a 2. évben sem.

Az LMP-nek olyannyira lesz programja, hogy most is van, amihez folyamatosan tesz kiegészítéseket (ezeket linkeltem az imént) és természetesen a választási kampány kezdetére ki fog dolgozni. Olyan mértékben, amennyire csak lehetséges és racionális.

Egyébként meg miért haragudnék? Köszönöm a hozzászólást.
süti beállítások módosítása