Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: Amikor egy balásy nevű éntudomhonnanindult akárki belekeveredik egy ügybe (túlszámlázás, stb), és ... (2024.04.18. 08:39) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Valamit súgok magának www.youtube.com/watch?v=b1nDwrxc0wM (2024.04.10. 10:30) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2011.04.14. 06:05 Fabius

Csaljuk haza a diplomásokat munkanélkülinek

Címkék: fidesz munkanélküliség konvergencia iksz matolcsy györgy széll kálmán terv

Szeretem, ha egyik másik nagy vitát kavart posztnak utóélete van, és önjáróvá válik. Egyrészt mutatja, eljut oda ahová szánom, másrészt azt az illúziót kelti, hogy hajlamosak az érintettek is a fejükhöz kapni néha. Vagy nem.

Néhány hete téma volt az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség külhonban dolgozó atyánkfiait hazacsalogató akciója. Megvitattuk pro és kontra az általuk megfogalmazott 10 érvet, röhögtünk egyet a túró rudizáson, és nagyjából el is felejtettük az egészet. Tegnap délután aztán Tristan nevű kedves kommentelőnk ( vélhetően az IKSZ pest megyei alelnöke, Azbej Tristan ) szerint frappáns választ adtak ők nekünk, hitetleneknek. Elkészült a csaldhaza 2.0, kattintgassatok, nézzétek a legújabb ötleteket.

Az első ránézésre is világos, hogy a második felvonásban már nem akartak közröhej tárgya lenni. Az alap gondolat, hogy létrehoznak a hazatérést fontolgatók számára segítséget és tanácsot adó fórumot szakértőstől, az már nem a faljál koviubit túró rudival kétpofára, bámulj ki a repcsi ablakon, oszt'majd jó lesz kategória. Komolyabban lehet venni, látszik rajta a szándék. Ezzel már csak olyan apró bajaim vannak, hogy vajon miért csak a felsőfokú nyelvtudással és diplomával rendelkezőknek szól?

Az egyszeri, külföldön melózó magyar paraszt már smafu? Ők a negyerehaza kategória?

Sok fiatal diplomás dolgozik külföldön, ez tény. De legalább ennyi szakképzett fizikai melós is ott húzza a rabigát napról napra. Pl az orvosok mellett rengeteg egyéb, nem diplomás, de szakképzett egészségügyi dolgozó is kint nyomul, a fizikai szakmunkát végzők seregéről nem is beszélve. Őket nem akarjátok hazacsalni?
Megfordult a fejemben, hogy ti a magasztos gondolatok mellett foglalkoztok olyan realista marhasággal is, mint a gazdaság és a munkaerőpiac helyzete? Ha igen, akkor elképzelésem nincs milyen vonzó alternatívát tudtok kínálni a kint dolgozóknak. Mert az esetleges hazatelepülőket kormányunk a Széll Kálmán Tervre alapozott konvergencia program részleteivel fogadja, ami első olvasatra nem túl vidám.

Az ugye az elmúlt négy-öt évben a zsigereinkbe ivódott, hogy a konvergencia pfújj rossz, az a népellenség. Szijjártói értelmezésben ez annyit tesz, "hogyan lehet még több pénzt elvenni a magyar emberektől, rossz az embereknek, rossz a gazdaságnak." Szóval kerülni kéne, mint a Villa Dzsörzi fingot, nem beleugrani több száz/ezer kilométerről. De tegyük fel, lesznek páran igazi kalandvágyó szörvájvörök, akik belevágnak. Ők Lisztferihegyről hazaérve 270 helyett 90 napot tölthetnek munkanélküliként munkakereséssel, aztán mehetnek közmunkásnak az új módi szerint. Már, ha lesz hova, mert közelharcot kell majd vívniuk a kormány által munkába visszaterelni szándékozott 100-150 ezres tömeggel a havi 28500 forinttért. Apró hajszál a takonypüré tetején, hogy diploma ide, szakképesítés oda, a munkanélküli köteles elfogadni a végzettségétől független, munkaügyi szervezet által kijelölt bármilyen munkát. Ezzel legalább Európa elsők leszünk, csak itt fognak árkot kaparni a diplomások is. A mindenit, mi az ellenállhatatlan mézesmadzag, ha nem ez?

Az igazán szomorú az, hogy megint csak a sok és nagy számokkal dobálózás megy érdemi lépések nélkül. Egy árva konkrétum, egy kósza gondolat nincs arról, hogy a közmunka programban hol is akarnak ennyi plusz ember elhelyezni. Ezen felül a kormány 300.000 új munkahelyet a versenyszférában is szeretne látni, ami igazán vigyorkeltő a jelenlegi kiszámíthatatlan jogbiztonság mellett. A visszaható törvénykezés, a hasra ütés alapján kivetett válságadók, a ma kölcsön, de holnap örökbe elvett nyugdíj után az ország nem nyújt kifejezetten befektetésbarát környezetet épeszű embernek.

Ha így haladunk nem a külföldön dolgozók fognak hazajönni, hanem egyre többen lesznek az elkeseredettek, akik az itthoni kínlódás helyett inkább a kinti próbálkozást fogják választani. Akik majd 2014 tavaszán hazajönnek, és dobnak egy százast a Kossuth tér sarkában padon ücsörgő aprócska, elkeseredett alak dobozkájába.
 

98 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr252824824

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Azt a túrórudiját! 2011.04.15. 18:46:02

Nem bírom ki, hogy ne szedjem darabokra a gyerehaza.org oldalán látható tízpontos érveknek szánt ötletkupacot, ami szerint tényleg érdemes Magyarországra visszatérni, ha valaki éppen ezen gondolkozna fiatal diplomásként egy jól fizető külföldi állásban...

Trackback: Még kilenc évem van a teljes elhülyülésig 2011.04.14. 08:31:03

  Legalábbis Lézerblokkoló János szerint.  A napokban betöltöttem 53. életévemet, ami nem rázott meg túlságosan (kezdek hozzászokni a koromhoz, bár néha elfelejtkezek magamról és csikó módjára ugrándozok, de hamar észhez térítenek az ízü...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vajon ezek a kereszténydemokrata ifjak már alapjáraton vagy csak nekifutásra ilyen hülyék?
Haza ne jöjjön senki, hiszen már úgyis "idegenszivű", aki pedig tud, az minél előbb menjen el innen! Amig megteheti..........
@todor48: Nézd, ezeket egész európai módon megfizetik itt, hogy ennyire hülyék legyenek. Ezek a képmutató néppárti keretlegények csak azoknak a kitételeknek nem felelnek meg, ami alapján a külföldön lévő magyarok sikeresek. Igen, sikeresek, mert van bennük valami kreatív vágy - pl.nem birkaként akarnak élni, ott, ahol idióta, soha nem dolgozott naplopók akarják még azt is diktálni, hogy mit gondolj. Pláne nem 100.000 forintért és a párt legnagyobb dicsőségére - ELVTÁRS! Majd a Viktor megmondja a tuttit. Aha, na pont ebből és a hasonló, pl. coci szarrágó politikusokból és jelenlegi kommunista utódjaikból nem kérnek ők - sem! Ezért, ilyen 20 éves képmutató okosgyerek ÚTMUTATÁSÁÉRT és nullával egyenlő ígéretéért rúgják fel külföldi egzisztenciájukat és a majdan lehetséges (elképzelt) magyar fizetésüket többszörösen meghaladó jelenlegi bérüket. Aha, tényleg okos. Tényleg nagyszerű! Tényleg igen ecceri és hülye a kdnp-s elvtárs! Bár egy megoldást én is látok. A hazajövők már tettek le valami érdemi dolgot. Elismertek és megbecsültek ott, külföldön! Beszélnek nyelveket, látták a világot, tudják, hogyan működik egy korszerű állam és prosperáló gazdaság. Ahogy hazajönnek, hazatelepülnek, a jelenlegi politikai elitet le kell rájuk cserélni gyorsan, kormánypártostól, okostojás kdnp-s világmegváltóstól és ellenzékestől együtt! Garantálom, hogy fél éven belül, ez az ország behozná lemaradását és észre sem vennénk Viktor és Ferenc pajti hiányát. Egész élhető ország lennénk, mert a fennen nevezett uraknál szarabbul biztosan nem csinálnák! Hajrá!
Azért értékelni kell a szándékot, de eszközök nélkül nem marad más csak a lufieregetés. Ahogy a gyík is írja, amíg nem lesz 1000 mérnökállás meghirdetve addig a realitás 90 nap után bármit el kell vállalni. Ezért meg csak a hülye jön haza. Mivel középtávon sem igen várható érdemi változás, a fiataloknak a legjobb innen elmenni. Sajnálom de ez van...
"...egyre többen lesznek az elkeseredettek, akik az itthoni kínlódás helyett inkább a kinti próbálkozást fogják választani."

Én 3 év után untam meg maximálisan a kínlódást, hogy ebben az országban mindig csak majd jó lesz, majd jó lesz. A jelenlegi terv, hogy 2014-től majd lesz jó. Aha. Mióta is ismételgetik ezt? Emlékeim szerint már 1990 környékén is azzal hitegettek minket, hogy pár év és jó lesz, még pár év és jó lesz. Na persze, 1 teljes generáció felnőtt azóta és egy nagy büdös lófaszt sem lett jobb !!!
Szóval májusban költözök Londonba (most már tényleg), mint programozó. Forintra átszámolva havi ~450k-ért (kezdő fizu!!).
Ezek az idióták tényleg úgy gondolják, hogy havi szaros 100k-ért itt fogok maradni, csak azért mert itt születtem, mert magyarul beszélek és akkor szopjak tovább a többiekkel!?? Ostoba, végtelenül ostoba véglények gyülekezete ez a fidesz-kdnp zrt.!!

Jöhet a hazaárulózás....mondjuk, nem mintha nem szarnám le az ilyen véleményeket, a hozzá tartozó primitív, ostoba és kőbuta kommentelőkkel együtt. :)
Azért Csontos Sandrát (Így S-el, az az igazi magyar írásmód) azzal a keresztény dekoltázzsal megkérdezném, hogy milyen munkát tudna nekem adni maga körül.
Tisztelt Fabius!

Igen gyatra a memóriád!

"Az igazán szomorú az, hogy megint csak a sok és nagy számokkal dobálózás megy érdemi lépések nélkül. Egy árva konkrétum, egy kósza gondolat nincs arról, hogy a közmunka programban hol is akarnak ennyi plusz ember elhelyezni. Ezen felül a kormány 300.000 új munkahelyet a versenyszférában is szeretne látni, ami igazán vigyorkeltő a jelenlegi kiszámíthatatlan jogbiztonság mellett" - teszed a hányást Matolcsy és a kormány szemére.
Igaz ugyan, hogy ölég régen, de Bonsai Duce (alias Orbán Viktor) megmonta:
"Merjünk nagyot álmodni!" - 8 év kemény rákészülés után, most pedig eljött az álmodozás időszaka. Ez benne volt a Fidesz választási programjában, miképp a Tákolmányozás.
És még régebben a Totya is megmonta: "Bahé lesz. Nagy bahé."

Tisztelettel:
anonymand
@Boli:
Kezdjük azzal, hogy a "hülyeségünket" (ti. hogy segíteni akarunk)nem fizetik meg, ugyanis önkéntesen vállaltuk. Az ifjúsági politikai paletta Z. János elsőrendű vádlottal szemközti oldalán nem minden a pénz. Tudom, hogy ezt a cinizmusba belemerevedett látásmódod nem fogja regisztrálni, de attól még igaz marad.

Folytassuk annak tisztázásval, hogy mi nem igérünk semmit a hazatérőknek. Mi egyedül arra tettünk vállalást, hogy a hazatérést fontolóknak átadunk minden információt, ami hasznos lehet(pl: gyerehaza.org/hirek ), illetve felajánlottuk a konkrét segítségnyújtást (gyerehaza.org/node/174). Ezen kívül pedig a politika eszközeivel igyekszünk felkarolni minden olyan kezdeményezést, ami a mai Magyarországon kivitelezhető és akár egy hajszállal is megkönnyíti a hazatérők boldogulását (www.iksz.net/index.php?col=8&id=1263).

Harmadrészt pedig személyes érintettség okán: a "képmutató", "20 éves okostojás" akire utalsz ("és, akit le kéne cserélni olyanokra, akik világot láttak"), az 32 éves, és megbecsült mubnkavállalóként élt külföldön 4 évet, amikor hazajött lefeleződött a keresete, és nem akar... nem akarok emiatt nemzeti hőst csinálni magamból, csak azt remélem, hogy a mindent fitymáló magyar ugaros mentalitás helyett támogatni fogják a hasonló életpályát tervező fiatalokat segítő kezdeményezésünket.
A cikkírónak:

"Ezzel már csak olyan apró bajaim vannak, hogy vajon miért csak a felsőfokú nyelvtudással és diplomával rendelkezőknek szól?
Az egyszeri, külföldön melózó magyar paraszt már smafu? Ők a negyerehaza kategória?"

A kérdés nagyon is jó és jogos. A prekoncepciókkal szemben a www.gyerehaza.org programot nem előkészületek nélkül, vegytiszta romantikus-hazafias felbuzdulásból indítottuk el. A tervezési fázisban áttanulmányoztuk a "brain gain/brain regain" programok nemzetközi gyakorlatát, ugyanis az összes ilyen mintaprojekteknek az a tapasztalata, hogy 1) a diplomások azok, akik kis rásegítéssel egy kevésbé "gazdag" országban is tudják kamatoztatni a külföldről importált ötleteket 2) a diplomások fognak munkahelyeket teremteni a kétkezi szakembereknek és nem fordítva.

Mindazonáltal a "kétkezi" munkapiacon is vannak Magyarországon hiányszakmák, ahol tisztességes fizetéseket is el lehet érni. Ezeket szeretnénk feltérképezni, akár az olvasóitok segítségével is. Akinek van erre rálátása annak köszönettel várjuk a kommentjeit a fórum rovatunkban: gyerehaza.org/forum/5
@ClearWater: Kedves felhasználó! Nem ismerjük egymást, így a nevem kérdésébe nem mennék bele. A felvetésedre visszautalva viszont, nem tudom, milyen munkát szeretnél, ugyanis arról semmilyen fórumon nem volt szó, hogy magam mellé keresnék valakit. De köszönöm az érdeklődést - remélhetőleg nemcsak a dekoltázs iránt - és amennyiben érint téged a program, várjuk az e-mailedet.
@Trisztán:
Akinek van 1 minimális, józan paraszti esze, az marhára nem fog hazajönni feleannyi pénzért, csak azért mert magyar.
Fel kellene már ébredni és igazodni ahhoz, amit Európának hívnak, most itt, 2011-ben.
Minimálbér 170k, alapfizetés a melósnak 280k, átlag feletti bér 350k felett. Amíg valami ilyesmi nincs tervbe véve, addig minden erre irányuló törekvés, nem több 1 sima porhintésnél.
Vannak, vagyunk, leszünk akik hazajönnek. Mindenkinek megvannak a maga feltételei, amelyek közül van amelyik néha valóra váltható ("pl. találjak magamnak egy kreatív közeget") van, amelyik nem (érjek el nyugati bérszinvonalat).
@Trisztán: Kezdjük azzal, hogy a "nem minden a pénz" című maszlagot gondolom Lézer J. elvtárs és barátai is előszeretettel megfogadják, a keresztyéni szeretet jegyében. Netán egyszer majd még valamelyik parlamenti bohóc eszerint is akar élni, havi 100e forintból (mint az átlagemberek), tök demagógia mentesen, mindent adót befizetve és járulékával együtt letudva, legalább olyan szigorúan elszámolva, mint ahogy még néhányunknak ezt meg kell tenni ebben az országban! No persze tudjuk, vannak kivételek és egyenlőbbek az egyenlőbbeknél! Zé elvtárs ügyében nem nagyon kellett forszírozni azt a bizonyos lólábat, hisz nyilvánvaló pénznyelőnek épített kis hálózatot üzemeltetett, mint arra jelenleg is látunk a regnáló kormánypártok oldaláról remek példákat, csak ma már az ellenőrzés és információhoz való hozzáféréseket erőteljesen és tök demokratikusan lekorlátozták.

A cinizmusotokat, Semjén pajtival és Orbán elvtárssal az élen nem is nagyon említeném, hisz, ha egyszer a CINIZMUS kifejezést szoborba öntik, eme két remek ember fog annak bizony modellt állni!

Tényleg Ti azt mondjátok: "nem igérünk semmit a hazatérőknek". Ezt a részét simán be is fogjátok tudni tartani. Ugyanis, a hozzá szükséges politikai eszközöket nagyon nehéz lesz megszereznetek, mivel a kormányzat eddig cselekvéseiből a "józan ész" nevű rész keményen hiányzik, ezáltal a többi eleve kudarcra van ítélve... Az már csak hab a tortán, hogy mindehhez egy akkora kivagyiság és pökhendiség társul (ez valami komplexus lehet Viktorkánál), hogy az a bizonyos józan, paraszti ész, az nagyon messze esik jelenleg a döntéshozóktól - akik ugye valami szolgálatfélére esküdtek fel, azt hiszem... Jó, tudom, naiv vagyok... Néha én is érzem!

Azért kérdezd meg azokat, akik kinn, külföldön élnek, hogy egy ilyen politikai és gazdasági környezetre, ki az a felelőtlen és a családja biztonságát és jólétét szem előtt tartó marha, aki ma, ide hazajönne??? Amikor a jogbiztonság szánalmas. Amikor visszamenőleges törvénykezés és jogfosztás lehetséges. Amikor az ÁLLAMILAG GARANTÁLT PÉNZEDET az állam egyszerűen elveszi és még meg is akarja magyarázni, a megmagyarázhatatlant - a szőkeségről és hiéna mosolyáról nem is beszélnék, aki mindezt le szerette volna, heveny kis logikai bukfencei közepette vezetni.
Amikor az ilyen és ezekhez hasonló politikusok garanciái annyit sem érnek, mint a körömpiszok!

Na akkor gyere haza külföldről és legyél politikus! Mert különben, ha ehhez nincs gyomrod és nem akarsz idáig lealacsonyodni, akkor mehetsz a nyelvtudásoddal és a szakmáddal idehaza callcenterbe, 120e-ért! Tényleg, megéri! Valóban!
Köszönjük Emese!
@Trisztán:

Oké, a példa kedvéért tegyük fel:

Én itthon nem találtam munkát, ezért Londonba költöztem mondjuk négy éve. Elhelyezkedtem, bedolgoztam magam, kialakítottam az életterem, a munkahelyemen kedvelnek, a munkámmal elégedettek, ezért ennek megfelelően megfizetnek. De honvágyam van, ha volna működőképes alternatíva itthon, visszajönnék. Írok nektek egy levelet, hogyaszongya kedves IKSZ, én itt, ti otthon, milyen alternatívát tudtok kínálni?

Mit tudsz erre mondani?

A pántlikát hagyjuk, maradjunk szigorúan gazdasági, munkaügyi fronton.
@Trisztán:
De mondok 1 másik példát.
Ismerősöm az ELTE-n végzett mint diplomás fizikus. Megjárt már pár nagyobb világvárost, köztük Párizst, Barcelonát, Londont, Rómát, NY-ot.
Mindegyik helyen konferenciákon vett részt, a nagyvilág minden tájáról érkezett fizikusokkal tárgyalt, beszélgetett, tapasztalatokat cserélt, természetesen angolul. Mondhatjuk úgy is, hogy Ő képviselte hazánkat, még ha nem is volt nagy visszhangja a dolognak. Az egyik konferencia tiszteletére kiadtak 1 tudományos könyvet, a résztvevők ingyen kaptak 1-1 díszpéldányt, amiben természetesen az Ő neve is szerepelt.
A munkáját elismerik, tisztelik és számítanak rá ha olyan van.
Majd miután hazajött, felajánlották neki, hogy beülhet az íróasztal mögé és taníthat fizikát, havi 130k nettóért.
Szerinted itt lakik még ebben az országban?
Nem kell válaszolnod, költői kérdés volt...
@Bergeroth:

Én is a kutatói szférából jövök. Az ismerettségi körömbe (ha úgy tetszik a "sorstársaim között") teljesen eltérő életutak vannak. Van, aki pont úgy járt, mint az ELTE-s fizikus barátod (pedig haza akartamk jönni). Miattuk is csinálom az oldalt.

Van viszont, aki meg tudta vetni itthon a lábát: gyerehaza.org/node/133

István most -önkéntesként- próbál segíteni abban, hogy minél több fiatal kutató találhassa meg itthon a számítását. Szintén a dolgozzitthon@iksz.net címen érhető el.

A hazatérő kutatók számára rendelkezésre álló támogatási forrásokról még több itt: gyerehaza.org/node/151
@Trisztán:

A propagandát magamtól is megtaláltam, ahhoz nem kell segítség :-D

Ha ennyi a mondanivaló, az nem sok. Gondoltam lemodellezzük itt egy példán keresztül, hogy is néz ez ki szerintetek a gyakorlatban.

De ha nem, hát nem.
Már amennyiben propaganda egy konkrét emailes elérhetőség azokhoz a munkaügyi szakértőkhöz ("akik" nem én vagyok) akik felvállalták ezt a szolgáltatást.

Nyilván a HR gyakorlatban bevett módszerekkel feltérképezik a szaktudásodat, és kielemzik azokat a potenciális munkaadókat, ahol a nyelvtudás és a külföldön elsajátított tudásod +fizetésben is meglátszik. A munkaügyi szakértőnk elmondja, hogy milyen formában éri meg leghjobban idehaza munkát vállalnod. Ezek után kijön egy összeg, amihez még fel tudjuk térképezni az esetleges egyéb támogatási forrásokat (pl. ösztöndíj porgramok). Ez egy laikus megfogalmazása, kérek minden érdeklődőt, hogy a szakértőinkhez forduljanak.
@Trisztán: Akkor, ha jól értem, mint egy munkaerő közvetítő dolgoztok. Már elnézést, de a piacon van jelenleg néhány komolyabb és kevésbé átpolitizált cég. Akik kicsit komolyabb referenciával és nagyobb biztonsággal bírnak. :(
@Boli:
Le lettem pattintva... :)

@SandraCs:
Engem nem érint a "program", ha lehet egyáltalán a túró rudival csalogatást annak nevezni... Próbálok önszántamból eltengődni valahogy ebben a gyönyörű országban, és csak tankolni meg élelmiszert vásárolni járni külföldre. Bár a racionális érvek a maradás mellett egyre fogynak, amondó vagyok hogy itt a helyem, ha már ezt dobta ki a gép ezzel kell élni. A maradásra nézve, kedves Sandra egyébként lehet érv egy szép keresztény dekoltázs (a "program" dobogós, harmadik helyén Ti magatok szerepeltetitek ez az érvet, ezért kár a "program" Oktatási Munkacsoport Vezetőjeként ezt kikérni magadnak. Ami szép az szép, meg kell hagyni, és büszkének kell rá lenni, ha már ez a 3. legfontosabb érv a hazaköltözés mellett. Ennél szerintetek már csak a családbarát szociális rendszer és az érzés (?) fontosabb... A hosszában harmadára, összegében felére vágott munkanélküli segéllyel a szociális érzékenység asszem kilőve, az "érzés", amit érezhetnék a Balaton felett nézett tüzijáték alatt, nos... Az életembe eszembe nem jutott a Balaton felett tüzijátékot nézni, és szerintem kábé másik 10 millió ember van ezzel így, ugyanis - kedves Sandra - nincs ám pénzünk arra hogy helikopterről vagy magánrepülőről, de akár csak egy léghajóról élvezzünk tüzijátékot. (Megelőzve a bajt fontos hogy tudjuk különbséget tenni a Balaton fölött nézett tüzijáték, és a Balaton fölötti tüzijáték nézése között)
így csak a harmadik helyezett marad, de jó az nekünk, nekem - a dekoltázs.
@ClearWater: Bakker, ha így kijavítod, akkor azután nézheted... :)
@ClearWater: gyönyörű levezetés, ötös :-)) Amúgy az említett dekoltázs nagyon is rendben van, Sandra kisasszony legyen rá büszke.
@Boli: Hát igen, csak a legfőbb érvként a hazaköltözésre nem ez szerepel. Ez a fránya nyelvtan...
@Trisztán: ez így általános neszesemmi. Oké, hogy nem te vagy a szakértő. De esetleg szólhatnál az egyiknek, hogy itt feszült érdeklődéssel várjuk a konkrétabb levezetést is.

Ha már a tegnapi kommentedből témát csinált a posztoló.

Gondolom őt is az érdekli, ti magatok hogy értékelitek a hazatérés lehetőségét a jelenlegi gazdasági helyzet mellett, és milyen kilátásokat tudtok egyáltalán ígérni bárkinek.
@Trisztán: "... van amelyik néha valóra váltható ("pl. találjak magamnak egy kreatív közeget") van, amelyik nem (érjek el nyugati bérszinvonalat)"
ezzel csak az a gond, a "kreatív közeg"- ért elég kevés kenyeret adnak a boltokban...
@néma bárány: Trisztán szólt (kérésednek megfelelően), úgyhogy gyorsan regisztráltam egy profilt.

Írtam egy cikket már az elején a gyerehaza.org-ra (www.gyerehaza.org/node/132), amelyben a nyelvtudás előnyeit fejtegettem. Emellett én úgy látom, hogy a cégek szeretik a külföldi munkatapasztalatot, és ha valaki ezzel rendelkezik, az nagy előnyt jelenthet a számára.

Vannak természetesen olyan szakmák, amelyekkel könnyebb, és olyanok is, amelyekkel nehezebb elhelyezkedni itthon. Anélkül, hogy megbántanám a bölcsészeket, azt kell mondjam, hogy bölcsész diplomával akkor is nehéz elhelyezkedni, ha valaki élt külföldön. Ugyanakkor ha valaki eddig Németországban dolgozott mérnökként vagy informatikusként, és hazajön, az nagyon könnyen meg tudja csinálni a szerencséjét.

Sajnos a kritikusoknak abban igaza van, hogy bizonyos ágazatokban (pl. egészségügy) különösen nehéz a helyzet. Látom a törekvéseket, hogy ez megváltozzon, de tényleg elhivatottnak kell lenni a hazajövetelhez.

Vannak azonban nagyon biztató jelek. Bár ez néha nem annyira látszik, de bővül a magyar munkaerőpiac. A munkanélküliség még mindig borzasztóan nagy, de ennek elsősorban nem az az oka, hogy túl kevés a munkahely, vagy hogy a kormány direkt nem akarja, hogy az emberek dolgozzanak. Sokkal inkább arról beszélhetünk, hogy a kereslet és a kínálat sem földrajzilag, sem az elvárások és lehetőségek szintjén nem tud találkozni.

Én hiszek abban, hogy aki hazajön, az megtalálhatja itt a helyét. Tisztában vagyok azzal is, hogy ez nem könnyű, főleg ha valakinek nincsenek ismeretei a magyar piacról. Ezért vagyunk mi.
@Trisztán: "Az ismerettségi körömbe"
csak nem személyesen elnök úrhoz van szerencsénk?
@Trisztán: egy bizonyos koncepciónak csak kell állnia a hazacsalogatás mögött, mert az, hogy majd a diplomások munkahelyet teremtenek az egy vicc. Nem éppen vállalkozóbarát itthon a környezet, a többihez meg max segédkezni tudnak, de arra 99%-ban van itthon is szakember. A fejvadászcégek nyilván jobban fel tudják kutatni az elvárásoknak megfelelő munkahelyet vagy munkaerőt mint egy jótékonysági egylet.
@nandras01: Jogos, bocs. Örülök, hogy már csak helyesírási kritikák érnek. Ez mindig a végső "támadási felület".
@ClearWater:
a dekoltázzsal minden rendben.
Ha jól értelmeztem, első futásra nem pattintott le, csak mondta, hogy ne ilyen agresszívan. Nem érted ezeket az ifjabb keresztény és demokrata beszólásokat, ennyi.
" De köszönöm az érdeklődést - remélhetőleg nemcsak a dekoltázs iránt "
ez azt jelenti bükkfavirágnyelven: a dekoltázsom mellett más is érdekeljen, például...
... a többit a fantáziádra bízom.
@Trisztán: "Örülök, hogy már csak helyesírási kritikák érnek"
azt hiszem, kicsit felületesen olvasod a kommenteket :)
@Ká_Pé:

Oké, Trisztánnak a mai kisötöst beírtam.

Az rendben, hogy a cégek szeretik a külföldi munkatapasztalatot és a nyelvtudást. Szerinted a nyugati mércével versenyképesnek mondható bért is szeretik odaadni érte? Van erről tapasztalat?

Szerintem elmondható, hogy a többség odakint sem informatikusként vagy mérnökként dolgozik, hanem sokkal prózaibb helyeken. Az ő hazatelepülésüket is szorgalmazzátok úgy, mint a diplomásokét?

Szerinted mik a biztató jelek? Mert én innen a kkv szektorból egyet sem látok. A munkanélküliség csak nőtt tavaly, a Széll Kálmán terv egyértelmű megszorítás, ami ráadásul a munkanélkülieken csapódik le nagyrészt.

Abban egyetértünk, hogy a regionális munkaügyi központoknak fingjuk nincs az aktuális kereslet-kínálatról. Szerinted fog ez változni?
Engem meggyőzött az IKSZ.
Elhiszem, hogy hazahívják a fiatal diplomásokat.
@Ká_Pé: "Vannak azonban nagyon biztató jelek. Bár ez néha nem annyira látszik, de bővül a magyar munkaerőpiac." Mármint valamit elírhattál, mivel a legújabb adatok szerint is nőtt a munkanélküliség... Vagy ez a biztató? A munkanélküliség az bővült. Szerintem túl optimista vagy. Azért majd tessék megnézni, hogy májustól mennyien mennek pánikszerűen Ausztriába is, dicső pártunk és kormányunk áldásos gazdasági tevékenysége kapcsán.
@Trisztán: Békéscsabán dolgozom rendszergazdaként, 5 éve a fizetésem (most emelték!!) nettó 87560 forint, igen ennyi, az operátornak nettó 75000. Unokatestvérem aki nagy piás Ausztriában istállót takarít, havi 225000-ért.
Gondolkozni is kellene néha !!

A páromat kirúgták hogy egy fajtársadnak legyen munkája. Ha találunk melót külföldön azonnal itt hagyjuk ezt az orbánszagú pöcegödröt.
@néma bárány: "Szerinted a nyugati mércével versenyképesnek mondható bért is szeretik odaadni érte?" - ez egy olyan kérdés, amire a választ úgyis mindenki tudja. Az üzenet sem az, hogy "Gyere haza, mert itt annyit kereshetsz, hogy nem tudsz majd mit kezdeni a pénzzel."

Érdemesebb a kérdést úgy feltenni, hogy biztosítják-e a nyelvtudással és nemzetközi szakmai tapasztalattal rendelkezőknek a tisztes megélhetést biztosító bért? Erre a válasz szerintem igen. Ez még mindig elmarad persze a londoni vagy párizsi bérszínvonaltól, de a megélhetési költségeket sem hasonlítanám össze. Ha egy családban mindkét szülő dolgozik, esetleg legalább egyikük diplomás, akkor ez - az adókedvezménnyel együtt - biztosítja a család megélhetését.

Biztató jel szerintem az, hogy elég sok cég indít beruházást vagy hajt végre jelentős bővítést Magyarországon (a minap épp az Audi és az Opel jelentett be ilyet, ami beszállítókkal együtt minimum 10,000 új munkahely). Kelet-Magyarországon is egyre több autóipari beszállító, összeszerelő üzem stb. veti meg a lábát. Budapesten a szolgáltatási szektor bővül folyamatosan. Látszik a további potenciál is: turizmus, megújuló energia, informatikai szolgáltatások, és még lehetne hosszasan sorolni azokat a szektorokat, ahol (némi állami ösztönző hatására) a következő 10 évben Magyarország nagyot léphet előre.

Osztom a véleményedet abban, hogy a "többség odakint sem informatikusként vagy mérnökként dolgozik, hanem sokkal prózaibb helyeken". Tény, hogy egy gyártósori operátor számára kevesebb a lehetőség, mint egy mérnöknek vagy egy könyvelőnek. Ez azért van, mert (a közhiedelemmel ellentétben) még mindig kevés a diplomás és sok az alacsony végzettségű. Nekik elsősorban abban tudok tanácsot adni, hogy Magyarország mely tájain vagy városaiban van több vagy kevesebb munka.

A regionális munkaügyi központok pedig valóban nem működnek hatékonyan, és szerintem ez nem is fog változni. Ezért is van, hogy nem a Foglalkoztatási Szolgálat linkjét dobtuk fel a honlapra, hanem személyes segítséget ajánlunk.
@Ká_Pé: Egy jó barátom szintén informatikus, 2 éve nem talál munkát, 1200 önéletrajzot küldött szét 14!!!!-re válaszoltak.
Minden tartalékát felélte már, lehet hogy a kapcsolata is rámegy a nyomorra, már a teszkóba is pályázott mint árúfeltöltő, 2 állásra 118 ember jelentkezett.
Nem kell benyelni az orbainsta propagandát, a valóság döbbenetesen más.
Azért ne tegyünk már úgy, mintha a külföld-itthon kérdés csak és kizárólag a fizetésről szólna, mert akkor évtizedekre le lehet tudni a problémát, mint megoldhatatlant és ezzel a felelősséget is le lehet rázni.

Az általam ismert emberek túlnyomó hányada nagyjából a következő fejlődési vonalat futja be: pár hónapig fizu, jövedelem, dőzsi; aztán észreveszi, hogy kolbászból ugyan nem tudott ott se kerítést húzni, de sokkal nyugisabb az élete és már csak azon tudja felrántani magát, ha rendszeresen figyel a hazai hírekre. Végül észreveszi, hogy akármilyen ócska aljamunkával is kezdett, van kitörési, fejlődési lehetősége és leginkább csak rajta múlik.

Ez utóbbi rohadtul nincs itthon: pozitív jövőkép. Mert az, hogy legalább 25 éve kell már csak 3-4 évig kibírni és akkor javulásnak indulnak a dolgok, nem nevezhető jövőképnek, főleg nem egy huszonéves ember számára, akinek 3-4 év az eddigi összes felnőtt életével kb. megegyező időtartam.

Észre kellene venni (idáig már eljutott az IKSZ, ez már valami) ÉS komolyan venni (ez szemlátomást nem megy), hogy az unióban tényleg van olyan, hogy szabad munkaerőáramlás és az országoknak(=kormány(pártok)) versenyezni kell értük. És ez bizony szorosan összefügg a befektetővadászattal. Számos alkalommal láttam, amint tervezett termelőberuházás azért bukott meg már a násztánc elején, mert egyszerűen nem volt meg az a tömeg, amelyik a gyárban dolgozott volna.

Tehát igen, kedves Trisztán, KáPé és Sandra és befolyási övezet: szép vállalás, de szívós aprómunkával, komolyan vehető módon meg kell győzni egyidejűleg a beruházót, hogy lesz embere és a külföldre üldözött magyarokat, hogy itthon is lesz munkája. Ha csak a jópofizás megy, akkor az lesz a reakció, amit Fabius és a többiek leírtak, bármennyire is rosszul esik.

Kúlnak, meg édibédinek lenni a fácsén lehet elég, a valódi életben nagyon kevés.
@9mmPara: Amit írtál, abban sok igazság van. Ezért indítjuk el az ingyenes tanácsadást - nem egyszerűen meggyőzni akarunk, hanem valóban segíteni. Ez talán több, mint a jópofizás.

"Számos alkalommal láttam, amint tervezett termelőberuházás azért bukott meg már a násztánc elején, mert egyszerűen nem volt meg az a tömeg, amelyik a gyárban dolgozott volna." - én is, Magyarországon is. Ennek fényében is kell értékelnünk a magyar munkanélküliségi adatokat. És itt nem csak a gyári munkásokról van szó! A Mercedes Kecskeméten vért izzad, hogy megfelelő számú németül beszélő mérnököt találjon, holott Németországban, Ausztriában és Svájcban most is dolgozik nem egy magyar mérnök.

Ami pedig a pozitív jövőképet illeti: szerencsésnek mondhatom magam, mert én optimistán látom a jövőt, és személyzeti tanácsadóként olyan emberekkel találkozom nap-mint-nap, akik szintén. Elismerem, hogy sokaknak valóban nincs - de ameddig van számtalan ellenpélda is, talán elhamarkodott a negatív általánosítás.
@Ká_Pé:

Nana, csak lassan. Az Audi-Opel-Merci hármas valóban idejön, de akkora támogatással én is beruháznék. Aztán nem bánnám, ha a most még hálelújázó éljenzők három év múlva leköpnének, mint a hasonló feltételek mellett betelepült kereskedelmi láncokat.

Viszont hol látsz te Kelet-Magyarországon ilyen összeszerelő üzemeket? Mert én itt borsod közepén csak a leépítő és elhúzó Shinwát látom. Meg a Gyöngyösről elüldözött autógumigyárat, ami a legutóbbi ADAC teszten leverte a befuttatott márkák többségét.

A turizmus, mint szektor sajna kiábrándítóan áll, ha nem volna itt a fürdő mellettünk én is bezárhatnék, esetleg olcsó késdobálóként üzemelhetnék. Kíváncsi vagyok, szerinted mi az az állami ösztönző hatás, amivel mondjuk alkalmazni tudnék néhány nyelvet jól beszélő hazatelepülőt?

Most azt tudnám egy ilyennek mondani: gyere, vigyél csoportokat kirándulni naponta, szervezz programot, kalauzold őket a környéken, és tudok érte adni nettó százezret, plusz a konyhán az ebéded minden nap meg van oldva. Na jó, meg a napi túró rudi az bónusz, ha már...:-))
@néma bárány: Jabil (Tiszaújváros), Remy (Mezőkövesd), Faurecia (Jászárokszállás), Schneider Electric (Gyöngyös), Lear (Gyöngyös), Bosch (Miskolc)...

A turizmus tényleg kiábrándító most, és a bevételek 80 százaléka Budapesten keletkezik. Ezért nem azt írtam, hogy most pörög, hanem hogy van benne potenciál. Az Új Széchenyi Terv kimondottan támogatja, hogy a vidéki turisztikai beruházások erősödjenek. Félreértés ne essék, a fejlődés nem egyik napról a másikra lesz meg, és nem lesz kolbászból a kerítés - de ha valami most elindul, 5-10 év távlatban beérhet. Tudom, hogy ez nem vigasztalja azokat, akik most szeretnének a szektorban megélni, de ez egy másik blog témája lehetne.
@9mmPara:

Az a baj, hogy legyen bár megsüvegelendő a segítő szándék, a gazdaság jelenlegi állása nincs összhangban azzal, hogy a hazacsábítás rentábilis legyen.

Pillanatnyilag ott tartunk, hogy kormányunk a Rogán bérkommandón keresztül "megkérte" a magánszektort, legyen már szíves magára nézve kötelezőnek érezni, hogy kipótolja az egykulcsos adóval együtt járó nettó bércsökkenést, annak minden egyéb vonzatával együtt.

Ilyen feltételek és random ötletelés mellett az sem érez késztetést fejlesztésre, bővítésre, munkahelyteremtésre, akinek módja lenne rá.
@Ká_Pé: A Bosch Miskolc mellé ment, ők kéziszerszámot gyártanak :-)

De érdemes megnézni milyen állásokra keresnek embert:

hu.bosch.com/content/language1/html/3175.htm

Mellesleg érdemes filózni azon is, miért akkora a fluktuáció náluk? Súgok, nem azért, mert halálra vannak fizetve a melósok.

A Jabil-t is érdemes megnézni milyen melósokat keres:

www.borsodjobs.hu/search/job?query=jabil&commit=Keres%E9s

Az üres helyekre három megye (borsod-hajdú-szabolcs ) munkavállalói ölik egymást. Ha háromszor ennyi hely lenne se volna elég.

A régi Széchenyi Terv is támogatta a turizmust. Elvileg. Gyakorlatilag annyi történt - itt nálunk - hogy felépült pár embernek panziója, szállodája belőle, amik most forgalom nélkül döglődnek, és a napi 600/menü ételkihordásból próbálják fenntartani magukat.

Az egyszeri vissza nem fizetendő pénz nem old meg semmit.
@Bergeroth:
...teljes mértékben igazat adok!!!
Az egyik családtag most végez a Corvinus-on..már van állása Londonban egy multinál, 3 nyelvet beszél, 2-öt felsőfokon...
...már most megkértem, hogy nehogy visszajöjjön...tulajdonképpen nincs miért! Kokárdát külföldön is tud hordani nap mint nap!
Mo. jelenleg kiszámithatatlan.
...ráadásul egy tanár "lehaárulózta", mert az egyik legjobb spanyol egyetemen tanult félévet...ez nálam kiverte a biztositékot!
@Ká_Pé: "Jabil (Tiszaújváros), Remy (Mezőkövesd), Faurecia (Jászárokszállás), Schneider Electric (Gyöngyös), Lear (Gyöngyös), Bosch (Miskolc)..."

Ez hány munkahely? Legyünk nagyvonalúak mondjuk 10000.
Narancsosok Lehet hogy nektek fáj az igazság de bele kell törődnötök hogy apátok szinte semmilyen javulást nem tudott produkálni ! Lejáratta magát és a kormányát külföldön Szinte minden drágul, a gazdagok mindent megkaptak a szegények semmit, nő a munkanélküliség,93000 munkanélküli lett 1 hónap alatt (január) nem működik a Széchenyi terv, akadozik a közmunka program, már éhséglázadástól tartanak a Borsodi térségben, a devizahitelesekkel sem csináltak semmit, a bűnözést sem sikerült leszorítani, és még most jön a java ! most jelentik be a megszorításokat, kontárok ezek semmikétség ! Sajnos ide jutottunk az "okosok" miatt ! Cseberből vederbe léptünk ! egy tapodtat sem léptünk előre sőt inkább még visszaléptünk.
...OV 1998-2002 között hozta létre a "no-name" felsőfokú intézményeket..."papirgyárakat"...
....2011-től most majd szépen folyamatosan fogja őket bezárni...sajna felhigult a felsőoktatás!
@Trisztán:
A kezdeményezés jó, mégis kevés:
-elsősorban a minmálbért kellene drasztikusan megemelni, hogy megközelitse az európait,
-a kezdeményezést kormány szinten kellene kezelni, mint Kinában...a hazaérkezők, családi házat, kocsit és ugyanazt a bért kapják!
- bttó bérekkel már nincs probléma, az elvonások viszont nagy kárt okoznak,
- az bérterheket pedig nem lehet csökkenteni jelenleg, mert Mo. is csődközelbe kerülne!
@choko: Szerintem legyen annyi a minimálbér mit Ausztriában a munkanélküli segély. Vagyis 740 €
A jelenlegi minimálbérből nem lehet létezi.
Szerintem még senki nem számolta ki azt, hogy ez az ország mennyi embert képes eltartani. A jelenlegi tények szerint ennyit nem!
A kiszámolás után kellene annak következnie, hogy akkor mi legyen a teendő tudjátok, gazdaságpolitika, ami kb. 30-40 éve nincs Magyarországon.
Lehet, hogy azelőtt sem volt saját, csak az a szovjet fából vaskarika.
Már nagyon megbántam, hogy kb. 20 éve nem húztam el innen, pedig terveztem.
@vitézlajszló: Első munkahelyem a főnök fizetése nettó 200000 volt az enyém 25000. 2000-ben.
A legnagyobb gond hogy az ország hatalmas vízfejet tart el, lézerjanóktól meg hozzá hasonló parazitáktól kellene mihamarabb megszabadulni.
Itt csabán a polgármesteri hivatalnak 350 "munkatársa" van, 1 ember munkáját 4-5 ember "végzi" , mert kell munka a kislányom/fiamnak, a feleségnek, szeretőnek, barátnak.
Ezért is tartunk itt.
@orbánmentesítő: Azt a minimálbért ki is kell termelni. Sok szerencsétlen egyéni vállalkozó még azt sem tudja kivenni a cégből, amennyi most van. Mire ki van fizetve az összes járulék, könyvelő, bankköltség, iparűzési adó, eva, nem marad trágya sem.
@orbánmentesítő: Nézd, a munkaidő véget ért a KDNP ifjúsági tagozatánál. Legyetek reálisak, majd holnap reggel 9 órától érdeklődhettek az új ELVTÁRSAKTÓL! Persze teljesen önkéntes és nem megfizetett alapokon! (Milyen is volt az a Halász bástyára néző ablakomból... című szöveg???)
Legyetek szívesek, ehhez tartani magatokat! :)

Ugye nem akartok válaszokat is???
Hol éltek ti????????????? Wazze... A tények olyan dolgok, amik ezeknek az elvtársaknak is kellemetlenek. De szerintem is, azok miatt a rohadt cocik miatt van minden! Komolyan! De tényleg! ISTEN BIZONY!

Vegyék már észre az igen tisztelt KDNP-s elvtársak, hogy a sima kommunikációs alapfokú tréning már égő. Ez csak az alapfok (azért ez megalázó, mert legalább TŐLETEK egy felsőfokú ilyent elvár az ember), plusz a kiadott elvtársi direktívák és mantrák is vércikik... Nehéz az élet... Meg a cinizmusom is! Bár Viktorkát és Semjén pajtást meg sem bírom közelíteni! Pedig erőlködöm, de tényleg, csak a Ti kedvetekért, rendesen! De hát csak ennyire telik, ellentétben...

Komolyan, Fabius, ezek lenéznek. :(
Semmibe sem vesznek ezek. De tényleg! Sehol egy komoly troll. Semmi nyócévezés, meg acocik is loptak, megagyurcsányis. Egyre gyengébb a felhozatal. Meg a magyari troll. Muszály a régi Béroul alapokhoz visszatérni. Semmi echte magyari ötlet??? Csak tisztán...........................................................................................
@pirimogyoró: Soha nem értettem hogy a "vállalkozónak" miből telik 20 milliós kocsira...
@orbánmentesítő: Miből, miből??? :) Megdolgozik érte és egymásra rakja a forintokat! ;) Áááá..., jól van, na. Sajnos nekem sem telik ilyen 20 misis kocsira, ellentétben Lézer elvtárssal... Marad a 12 éves járgányom. Befizetek minden adót, járulékot, így azután nem telik a 20 misis kocsira. Tudom én, hogy bennem van a hiba!
@Boli: A hiba nem az ön készülékében van!
A hiba a rendszerben van!
Ja, hogy szar a rendszer? Meg kellene változtatni, már megint?
ÁÁÁ, lusták, beletörődöttek vagyunk mi magyarok, s ezt szépen kihasználják a birkanép által naggyátett, szervezetten bűnöző uraink és parancsolóink. Ameddig hagyjuk.....
@Boli:

Én tisztelek mindenkit, aki helybe jön a pofonért.

Az IKSZes tagoktól bátorság volt ma idejönni, és leállni vitatkozni velünk. Tudták hova jönnek, és mi vár itt rájuk. Ezért respekt.

A véleményem nem változott, de megismertünk egy álláspontot közelebbről.
Korrekt. Legalább nem szőröstalpú trollok voltak, akik észérvek és elképzelések nélkül jöttek, szimplán anyázásból. A naivitásuk viszont megmosolyogtató. ;)
Azon a dekoltázson pedig, ClearWater kolléga rendesen elmerengett. Mi, tulajdonképp meg sem néztük... :~
@Fabius: Korrekt. Legalább nem az a szőröstalpú hegyitroll típusok voltak, akik a betanult mantrán kívül mást nem tudtak. Bár az érvkészletükben kissé sok volt a "majd", meg a "lesz" és egyéb feltételes mód. ClearWater kolléga bánkódhat a dekoltázs miatt, mi meg oda sem néztünk! :~
A blogmoci meg monnyon le!!!!!!!!!!!!!! :(
Én még mindig csak azt nem tudom (de jó nekem, hogy csak azt :) ), honnan lesz ennyi embernek munka, amiből adót fizethetnek, és mellesleg megélhetnek. Mert ugye csak a mostani dolgok, amik az eddig munkanélküli helyzethez jönnek:
- a tanárok elbocsátása, iskolabezárások (pl. most éppen Pécsett)
- a gyermekvédelmi intézmények költségeinek visszavágása
- a tankötelezettség korhatárának leszállítása
- a rokkantnyugdíjak belebegtetett felülvizsgálata
- a felsőoktatás költségeinek radikális visszavágása (nappali keretszámok megvágása, költségtérítés támogatásának megszüntetése - mostani hallgatók és oktatók fognak megjelenni a munkanélküliek között)
- a munkanélküli segélyek visszavágása
- a közmunkaprogram olyan átalakítása, hogy a közmunka eztán a közelében sem lesz a valós megélhetésnek (még kevésbé, mint eddig)
- nem akarok demagóg lenni, de válságadók, tervezett vasárnapi zárvatartás
- megint csak nem akarok demagóg lenni, de a közmédiumokban belebegtetett leépítések (bár ebben nem hiszek, be lesznek ott töltve a helyek, ahogyan a közszférában is be lettek)
... ami csak most eszembe jutott. (A korkedvezményes nyugdíj megszüntetését most nem vettem ide, de gyanítom, hogy lesznek itt még leépítettek annak folyományaként is.)

Inkább azt számoljuk össze, hogy hol NEM lesz kevesebb munkahely. Annak összeszámolásába, hogy hol lesz TÖBB, a legnagyobb örömmel fognék bele, de nem tudom, merre induljak...
@orbánmentesítő: Sajnos itt nyomorország épül.
Az ún. rendszerváltáskor az optimistákat próbáltam józanítani: "csak nehogy banánköztársaság legyünk!" Akkor ezt nem teljesen gondoltam komolyan. Ma már sajnos komolyan gondolom, mára banánköztársaság lettünk, de lehet Ecquador jobb hely!
@orbánmentesítő:

A szociális segélyekből és a munkanélküli járulékok átalakításából lehetne egy normális közmunkaprogramot szervezni.

Iskolai végzettség alapján három sávos elosztásban:

- diplomások mehetnek közintézménybe ügymenetet elősegíteni, pályázatokat felhajtani és kidolgozni stb.

- szakképzettek karbantarthatnák a közintézményeket, elvégezhetnék mondjuk a településgondnoksággal járó felújítási munkákat az önkormányzatoknál.

- a szakképzetlenek meg dolgozzanak azt, ami még jut. Vízelvezetők, parkok rendezése, karbantartása, köztisztaság felügyelete, stb.
@choko:
"ráadásul egy tanár "lehaárulózta", mert az egyik legjobb spanyol egyetemen tanult félévet."

Pontosan az ilyen kőbuta és végtelenül ostoba, turbómagyarok miatt kerülget a hányinger, amikor ilyeneket hallok!
@Fabius: Szia!
Azt szeretném megkérdezni, hogy ha március végén 108% a hiány akkor:
1. hová lett a MANYUP pénze?
2. júniusra 216 % lesz a hiány?

Ezért hány munkahely szűnik meg ?
Egy olyan országba miért jöjjön haza bárki ahol az első 3 hónapban 108% költségvetési hiányt produkál a gazdaság.
Ha nem lettem volna anno annyira balfék, hogy itthon maradok, biztosan nem jönnék ide vissza. Az is lehet, hogy soha a büdös életben sem!
Hányinger az ami ebben az országban zajlik, bárhová nézek csak szar, szar és szar....
@summásan:

A Manyup pénze még nem ért át.

De ettől, és az évközi egyéb bevételektől függetlenül a 108% akkor is rekord. A manyup lóvéval mindenképpen szufficitunk lesz, de ezt leszámítva megint nem fogjuk tudni tartani a költségvetési hiánycélt, ahogy most sem jött össze.

Ha az önkormányzatok úgy folytatják a kötvénykibocsátást, mint tavaly, akkor komoly bajok lesznek. Márpedig csak a miénk 5,5 milliárdot akar kötvényezni...

Szerintem akinek biztos, jól fizető helye van nem akart hazajönni. De érdekelt, mivel gondolják hazacsábítani őket.
@néma bárány: mé' nem szóltál már előbb? Itt vagyok én... helyben, nettó százért és kajáért olyant szervezek bárkinek, hogy maradni támad kedve :) örökre!
IKSZ-eseknek pedig csak annyit mondanék, hogy igazán fasza gyerekek akkor lennétek, ha a végzősöket tartanátok itthon legalább... van miből válogatni, hiszen 36 ezer diplomás jelentkezik bárhova, csak dolgozhasson ennek nem kicsi része fiatalka, ha már a tapasztalat nem kell ennek az országnak... Magyarországon meg miért is kell más nyelven "dolgozni"? Ha nyugat elbírja a magyar nyelvű melósokat tartani, mi vajon miért nem vagyunk képesek a hazánk fiait itthon megbecsülni?
Mi az, amit csak külföldről lehet hazahozni? Mi? ... mert eddig csak a szart láttam begyűrűzni onnan... innen meg a jót láttam kimenekülni... mert a hazának nem kell a becsület és a tisztesség - nem tartja azt semmire! Talán ezeken kellene elgondolkodnotok, no meg Semjénen... és az ő lövészeti gyakorlatain... (célba még nem talált ugyanis ő sem)
@Fabius: normális közmunkaprogram nem létezik... a legnagyobb állatság volt ezt kiötleni - tudom! Kérdezhetsz is :) Máshol kell megoldást találni: 1. be kell vallani, hogy nincs munka! 2. szembe kell nézni avval, hogy a gépesítés okozta a foglalkoztatási hiányokat - és el kell döntenie az országnak (az emberiségnek), hogy mi a fontosabb számára? gépet kiszolgálni, vagy az ember jobblétéért felhasználni - értelmesen azokat. 3. nem lehet tovább fenntartani a kapitalista kizsákmányoló rendszereket, sem az élőhely tekintetében, sem pedig a humánum jegyében!4. vissza a természethez... vagy kinyírjuk magunkat világszerte... a forradalmi hullám nem véletlen ugyanis. Elviselhetetlen nyomás nehezedik az emberekre, néhány kiváltságos elmebeteg miatt, és kedvéért...hja!ja...
@térfél:

Nem értünk most egyet, de ez nem baj :-)

Szerinted mi a baj azzal, ha az államilag dotált kifizetéseknek társadalmi haszna is van? Sokaknak jól jönne, ha nem esnének ki a gyakorlatból, nem éreznék - teljesen - feleslegesnek magukat, és mi is profitálhatnánk a közmunkások jól szervezett munkavégzéséből.

A gépesítés nem az emberiség halála. Gondolkodni ugyanis nem képesek. Ezért kell ember a gyártósorok mellé. Csak őket sajnos megöli a monotónia, ezért akkora a fluktuáció például a bárány által emlegetett Boschnál is.

A kapitalizmussal semmi baj. A piac szabályozza önmagát a kereslet-kínálat alapján. A baj azzal van, ha nem tudjuk követni. Márpedig mi nem tudjuk, különösen a képzés-munkaerőpiac szintjén.
@Fabius: Azért ezzel a kapitalizmussal elég sok baj van, pl. a gazdasági válság.
A kapitalizmus, mint termelő-elosztó rendszer még szerintem is működhet hosszútávon, de abban az állam szerepét újra kell fogalmazni, mert nyilvánvaló, hogy így tovább nem mehet nem csak nálunk, de Európa- szerte sem.
Az állam nehezen fúj visszavonulót, mert megszokta saját paternalizmusát, valamint az állami elit óriási hasznot húz az ehhez fűződő korrupcióból.
@Fabius: Az ország adottságait nézve nekünk a mezőgazdaságra kellene ráfeküdni.
A német és egyéb cégek itt főként droidokat alkalmaznak, a németországi bér negyedért, ötödéért.
Ma vettem egy "Globus" vagdalthúst, megdöbbenve tapasztaltam hogy Csehországban készült.
A trappista sajt szlovák, a lecsókolbász román !!!
A Pick vagy a Délhús termékei csillagászati áron kaphatóak, sima sertés párizsi kilója 980 forint !!!!
A szlovák baromfi párizsi 350, akciósan 789 az ász kolbász kötözött lapockája, ugyan ez Szlovákiából 550 !!!
Magyar vöröshagyma kilója 250, a hollandé 175.
Hogy is van ez ???
@térfél:

Sajnálom, hogy nem voltam gép előtt ma.
Igaz, a lényeget, amin nagyon el tudtam volna merengeni, leírtad:

"IKSZ-eseknek pedig csak annyit mondanék, hogy igazán fasza gyerekek akkor lennétek, ha a végzősöket tartanátok itthon legalább... van miből válogatni, "
@vitézlajszló:

Ez tévedés :-)

Nem a kapitalizmus okozta a gazdasági válságot, hanem az emberi mohóság, - a mesterségesen generált túlkínálat - amit az amerikai és nemzetközi bankok hitelkihelyezési gyakorlata okozott. Aztán ez rántott magával mindent.
@summásan:

Úgy van, hogy a kistérségek és a mezőgazdaság jelenlegi támogatási rendszere szart se ér. Ugyanis az egyént támogatja ész nélkül, de nem foglalkozik a termelés koordinálásával.

Én kizárólag a kistérséget támogatnám, és cserébe elvárnám, hogy:

1: ne termelj olyat, amit piacképes áron nem tudsz eladni. Akkor sem, ha a család hetedíziglen ezzel foglalkozott, és hagyomány a mézes-mangalica ízű léalma.

2: ne szégyellj elmenni tanulni oda, ahol valamit szemlátomást jobban csinálnak nálunk. A szlovákoknak pl megéri begyűjteni-feldolgozni-szállítani a tejet úgy, hogy az összes árréssel együtt olcsóbb, mint amit itthon csinálunk. A következtetés nem az, hogy a szlovákok rohadjanak meg ahol vannak, hanem, hogy valamivel ügyesebbek ebben nálunk.
@Fabius: Még a végén kiderül hogy a Szlovák köztársaság élhetőbb ország mint orbánia
A Szandrát szúrnám. Vagy ez nem az a fórum? :)
Érdemesebb a kérdést úgy feltenni, hogy biztosítják-e a nyelvtudással és nemzetközi szakmai tapasztalattal rendelkezőknek a tisztes megélhetést biztosító bért? Erre a válasz szerintem igen. Ez még mindig elmarad persze a londoni vagy párizsi bérszínvonaltól, de a megélhetési költségeket sem hasonlítanám össze. Ha egy családban mindkét szülő dolgozik, esetleg legalább egyikük diplomás, akkor ez - az adókedvezménnyel együtt - biztosítja a család megélhetését.

Tényleg dolgoztál külföldön?
Mostmár vannak kétségeim. Eddig készséggel elhittem.
Az árak (Anglia) nem magasabbak, mint odahaza (Budapest)
Ha itt dolgozol, adókedvezményre és támogatásra vagy jogosult. Ha jogosult vagy, a béredtől függően. Ez jóval magasabb, mint odahaza.
Itt, ha munkát keresel, nem hangzik el érvként, hogy gyenge az angolod, vagy hogy 40 évesen túl öreg vagy. Csak az érdekli őket, el tudod-e végezni a munkát.
Amikor azt írod, ingyen végzitek ezt a feladatot, készséggel elhiszem, csak felmerül valahonnan mélyről, hogy valami Gyurcsány nevezetű is ezt mondta.
@térfél:
"2. szembe kell nézni avval, hogy a gépesítés okozta a foglalkoztatási hiányokat - és el kell döntenie az országnak (az emberiségnek), hogy mi a fontosabb számára? gépet kiszolgálni, vagy az ember jobblétéért felhasználni - értelmesen azokat."

Ilyen szövegeket és képeket, utoljára a 20 évvel ezelőtti történelem könyvemben láttam, amikor a középkori francia emberek szétverik a gőzgépeket, "mert a gépek elveszik az emberek munkáját és éhen fogunk halni!!" :)
Nem, nem fogunk. :)
@Fabius: Dehát pontosan azért nem tévedés, (mint ahogy írtad)
"Nem a kapitalizmus okozta a gazdasági válságot, hanem az emberi mohóság, - a mesterségesen generált túlkínálat - amit az amerikai és nemzetközi bankok hitelkihelyezési gyakorlata okozott. Aztán ez rántott magával mindent."
mivel a fentiek kifejezetten a mai kapitalizmus és az ehhez kapcsolódó ún. jóléti társadalom jellemzői.
A kapitalista állam paternalizmusára vonatkozó megjegyzéseimet is fenntartom.
@Könnyen elkaptuk, uram!: Figyu! Ezek az IKSZ-es fijjug vagy nagyon hülyék, vagy minket akarnak annak nézni.
No, ha hülyék, hát joguk van hozzá. Ha engem akarnak - már megint és folyton - hülyének nézni ezek a kereszténynek meg konzervatívnak hazudott véglények, előbb-utóbb gondjuk lesz belőle (inkább előbb, úgy tűnik).
Valahogy megfeledkezünk arról, hogy a beígért közmunka-dömping is csak viszi a pénzt, hiszen jórészt improduktív. Attól, hogy a falu vizesárka ki lesz tisztítva, vagy a sínek mentén levágják a füvet (ami természetesen hasznos), de új, a piacon, pláne a világpiacon eladható értéket nem teremt. Ez olyan dolog, mint otthon a mosogatás. Fontos, de abból nem lehet megélni, bármennyit mosogatok. Az egyetemek ontják a kommunikációs és a bölcsész "szakembereket", akik szintén alkalmatlanok új érték létrehozására. A szakmunkásképzés halódik, holott jó szakemberekre lenne szükség, akik akár saját lábukon is megélhetnek, feltéve, hogy van egy olyan ipar vagy nagykereskedelem, amely felveszi a termékeiket. Hazacsábítani pedig nem rózsaszín jövővel, hanem konkrét, "megfogható" jelennel lehet. Az pedig sötét, a politika rátelepedett a mindennapokra és kiszámíthatatlanná tett lényegében mindent.
@Kandabula: Ez itt a tökéletes kórkép!
Azért a közmunkák lehetőségéről ne mondjunk le, miután a pénzt ki kell fizetni bűnözés meg éhenhalás ellen, akkor legyen némi haszna, értelme is.
@vitézlajszló: természetesen a közmunkát és az arra kifizetett pénzt - az adott körülmények között - fontosnak tartom, de ez nem gazdaságpolitika, nem igazi munkahelyteremtés. Ez is csak "viszi a pénzt", és ráadásul "elkeni" a gondokat. Nem beszélve arról, hogy a közmunka többnyire idénymunka és területileg meghatározott. Nem tartom valószínűnek, hogy - mondjuk - egy délalföldön adódó és helyben valami miatt nem orvosolható közmunkaigényt észak-magyarországi közmunkások odaszállításával ki lehetne elégíteni. Szóval az összkép igen csak zavaros és dilettáns.
@Ká_Pé: Tudom, hogy Matolcsynak a szíve csücske a látványfürdő, de látni kell azt is,hogy az erre elköltött pénzek nem térültek meg, a létesítmények zöme veszteséges. Mint ahogy a teljes gazdaságunk a németektől függ, itt is akkor ütött be a ménkű, mikor a német egészségbiztosítás leállította a magyar wellness számlák kifizetését a biztosítottjaiknál. Ezzel az egy húzással a magyar fürdőknek szinte a halálos ítélete lett aláírva... Ilyesmire melyik fiatal alapoz családi egzisztenciát?
Ifjú kerszténydemokraták: Vicc. Remélem állami pénzből csinálják a barom reklámjukat.
@Kandabula: Alapjában egyetértünk, de vitatkoznék azzal, hogy "a közmunka csak viszi a pénzt".
Azt a pénzt így is, úgy is ki kell fizetni, mert komolyabb gondokat előzünk meg vele.
Ha már kifizetjük, legyen mögötte produktum. Jó, nem egy A6-os, de anyagilag megfogható teljesítmény.
Most figyelj! Ha tiszták lesznek a csapadékvíz-elvezető csatornáink, jóval kisebb lesz a belvíz. Ez már pénzben mérhető igaz, nem bevétel, de kisebb költség és potenciális lehetőség a további jövedelemtermelésre.
A többi már sokkal árnyaltabb, de azért csak jobban érezzük magunkat egy tiszta, rendezett településen, nem igaz? A jobb közérzet is fontos lehet a tevékenységünk produktivitására nézve. stb.
...tisztelem a határontúli magyarokat, DE...

tisztelt Orbán Viktor.... először a "Kis-magyarország" gazdasági helyzetét kellene rendezni...itt főleg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élő/éhező magyarokra gondolok elsősorban...vagy tévedek?
Azért kiváncsian várom a sok radikális döntés végét...
@vitézlajszló: egyetértek. Én arra utaltam, hogy nemzetgazdasági szempontból a rendszerbe "kívülről", az ipar, a mezőgazdaság, a kereskedelem, a szolgáltatások, stb révén bekerülő pénz a döntő jelentőségű, nem a rendszeren belül "cirkuláló", az hamar elfogy, mert feléljük.
@Trisztán:

Engedjetek meg egy kis személyes kitérőt, csak hogy tisztán lássunk.
3 évig rendőr voltam, utána elvégeztem egy főiskolát, és 10 évig az informatikában dolgoztam. Lecsúsztam egy álommelóról, mert a FIDESZes haverság fontosabb, mint a szakértelem. Azóta 0 meló. Segély 28500, lakáshitel havonta 50.000 Ft, a felvett 5.000.000 Ft hitelem 6 év törlesztés után ma 5.300.000 Ft. Kínomban gondoltam visszamegyek akár rendőrnek is, mert abból állítólag kevés van. 6 hónap a visszavételi eljárás, és a hölgy őszintén elmondta, meg lehet próbálni, de nem ajánlja, mert a végén a főkapitány úgy sem írja alá, már megjárta többször is. "Aki hűtlen volt, az nem kell".

Jövő héten indulok Angliába. Ja, maradnom kellene? ööö... miért is?
@Punktum: Eszedbe sem jusson! Volt kolléga 5 éve kinn dolgozik, egyszer bizonytalanodott el, de gyorsan lebeszéltem. Vígan megélnek a fizetéséből, kertes családi házat bérelnek, kocsi rendben, gyerek is van már, 3-4 havonta hazajárnak. Továbbra is MAGYAR maradt, még a neve is, és hülye lenne hazajönni. Bár idehaza irodája sem lenne a Halász bástyára történő kitekintési lehetőséggel, mint Trisztán KDNP-s elvtársnak! Felejtsd el a politikusok maszlagát. Meg az "önkéntes alapon" csináljuk szöveget is. Max. önként tök hülyék, de munkaközvetítőnek is tök hiteltelenek! Hajrá, néha azért itt, Fabiusnál várunk tőled is egy kis beszámolót, merre kerültél és hogy megy sorod! Hátha tudunk neked valamit segíteni innen is, hátha tudunk valaki ismerőst ajánlani arrafelé. Ne csak a széthúzó magyarokról legyünk ismertek!
@Boli: Köszönöm a biztatást. Ha kinn leszek, és lesz hol aludni az autón kívül, megírom :)
@Kandabula: Világos. Arra hívnám fel a figyelmet, nem mindegy , hogyan költjük el a "rendszeren belül cirkuláló" pénzeket. Hidd el, ez is nagyon fontos, főleg arra nézve, hogy ki mennyire érezheti hasznosnak magát pl. Bennem még motoszkál némi illúzió a dolgozó, értéket teremtő emberről, bár egyre halványodik (mármint az illúzió).
A Sandra (igaz magyar csaj, már a neve alapján is) csöcsei tényleg jók. Sunáznám. Konkrétan. nagy segítség volna nekem.
Az összes többi, amiről itten szó van, egyrészt porhintés, másrészt jogos ellenvetés.

Utóirat: van még jó picsa a társaságban vagy hozzak? reális áron megszámlázom.
@Strici:
Végre egy emberi szó! :))
Mesélj testvér, miben utazol? Hogy sikerült ide találnod? Lányok? :)
süti beállítások módosítása