Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: 24.hu/belfold/2024/04/25/kocsis-mate-magyar-peter-mar-az-egyetemen-is-nagykepu-es-arrogans-volt/ ... (2024.04.26. 09:38) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Someone To Love www.youtube.com/watch?v=15orOogE0pU (2024.04.24. 19:19) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2010.09.22. 08:00 Fabius

Kiskapu a közpénzfolyónak

Címkék: fidesz közpénz elszámoltatás papcsák ferenc

Izgalmasan alakult Papcsák Ferenc elszámoltatási biztos számára a hét eleje. Egy bejelentés In-Kal ügyben, egy hallgatás az érdemi munka nélkül felvett milliókról és a szabálytalanul kitöltött vagyonnyilatkozatról, de szerencsére a kerületi plébánosunk jóvoltából azt is megtudtuk, Papcsák Feri bátyánk tuti jó fej, mert igazságos. Váááóóó, ez már igen, szóljon a nemzeti és zuglói rákkendróll, emeljük arcunkat az égnek, és megrendezett X - Faktor módra énekeljük együtt kórusban, mint megannyi Leonard Cohen: hááálelúja. Harmadikán mehetünk szavazni, és megválaszthatjuk Ferit a kerületi jófejek élére.

Igen ám, de van még itt valami. Egy talán nem is annyira apró dolog, ami beárnyékolhatja Nemzeti Közpénzvadászunk mennybemenetelét. Valami, ami a sok hír között elsikkadt valahogy, én is csak most vettem észre.

A jogi szolgáltatások kötelező közbeszereztetésének megszüntetését kezdeményezi néhány kormánypárti honfiú, közük az elszámoltatási biztos Papcsák Ferenc - így a hír. Lefordítom, ha nem érted: a közpénzek felhasználásának ellenőre a közpénzek felhasználhatóságának átláthatatlanságát kezdeményezi. Így már világos?

Nagyjából minden magyar állampolgár szeme elé leereszkedik a lila köd, ha az utóbbi időben meghallja a "jogi tanácsadás" kifejezést. Ez főleg a fővárosban szinonimája lett a lopásnak, a közpénzek hagyóista  lenyúlásának. Elég csak a BKV jogi igazgató Szeibert György előzetes letartóztatását, Hagyó kebelbarát jogászainak áldásos ténykedését felidézni, hogy kiszaladjon a szánkon egy miafasz?!, mikor arról értesülünk, hogy ezt az egyébként is kijátszható és rossz rendszert még legálissá is tennék azok, akiknek a visszaéléseknek a felszámolása volna a dolga. 
nem Viktatúra és Narancsuralmi rendszer épül itt, hanem Mutyiland, az elszámoltatási biztos javaslatai és tervei alapján.

Szerencsére Papcsák Ferenc lelkiismerete nyugodt, "nem találja visszatetszőnek, hogy épp ő, a közpénzek felhasználásának ellenőre nyit egy olyan kiskaput, amelynek révén az adófizetők pénzével szabadon gazdálkodhatnak."

Ha arra gondolok, hogy az elmúlt ciklusban sacc/kb 500 milliót költött csak Zugló mindenféle tanácsadásra, akkor egyáltalán nem vagyok nyugodt, hogy esetleges polgármesterünk itteni elszámoltatás helyett holmi kiskapuk nyitogatásával kezdené regnálását.

37 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr522314018

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csontvázkeltetők 2010.09.22. 10:07:32

Ha valaki, hát a Fidesz pontosan tudja, hogy milyen veszélyes is tud lenni az átláthatóság. Tesz is ellene rendesen. Tudja, hogy a kétharmadot nem kis részben az MSZP-t és az SZDSZ-t körüllengő korrupciós ügyeknek köszönheti, és ugye ki tudna ma példáu...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Évente 1500 milliárdba kerül az egészségügy, ebből simán futja Papcsák talicskájának megpakolására is.
Mán bocs, de ez megint példa arra, hogy valaki beledumál egy marha komplex kérdésbe anélkül, hogy alaposan utána nézett volna. Persze jogosan gyanús, hogy Papcsák Feri, aki jogi szolgáltatással kapcsolatos visszaélésbe már belekeveredett (bár jogerősen felmentették) most a közbeszerzés megszüntetését javasolja. Viszont a jogi szolgáltatásokkal kapcsolatos közbeszerzés számos esetben problémás. (Elsősorban a peres képviselet vagy az azzal szorosan összefüggő tanácsadásra gondolok, más típusú jogi tanácsadásnál nem annyira nagy a gond.)

Először is: jelenleg 50 millió feletti az értékhatár. Helyi szinten 50 millió alatt már elég jól lehet trükközni. 50 milla felett pedig viszonylag ritka a megbízás, ha van, akkor az az állam (vagy más ajánlatkérő) számára általában nagyon fontos, érzékeny ügy.

Másodszor: közbeszerzés kiírása számos jogi szolgáltatásnál elképesztően problémás és nehézkes, sőt, durván a megbízó állam (ajánlatkérő) érdekei ellen hat. Peres képviseletre vagy azzal összefüggő tanácsadásra szóló megbízásnál tkp. lehetetlen úgy betartani a közbeszerzési szabályokat
a) valóban a megbízó érdekeinek legmegfelelőbb ügyvédet válaszd
b) ne kerüljenek nyilvánosságra a perrel kapcsolatos olyan infók, amik károsak a megbízóra
c) időben ki tudd választani az jogi képviselődet.
@hujevagyok: Remek. Akkor tehát egy egyszer már gyanúba keveredett ember javaslata alapján kontroll nélkül lehet kiválasztani majd az 50 M feletti ügyekhez a jogi irodát. Nesze neked elszámoltatás!
Na de most őszintén, tényleg azt vártátok hogy ezek majd nem trükköznek,csalnak,lopnak, hazudnak, mert azt hazudják magukról hogy ők "nemzeti meg keresztény meg polgári" megafaszomtuggya még mivel hülyítik a birkákat?
@hujevagyok: a közbeszerzés mindenhol nyűg, főleg ott, ahol lopni akarnak.
@Hugo2010: Sajnos a közbeszerzés vélhetően nem megoldás az ellenőrzésre. Tapasztalatom az (persze ez valszeg minden közbeszerzésről elmondható), hogy ahol csalni akarnak, ott közbeszerzés mellett is meg lehet csinálni.

továbbá, pl. olyan pernél, ahol ésszerűen felmerül egy 50m feletti megbízási díj, ott a megbízónak több tízszeres (százszoros) pénzügyi kockázata áll fenn az ügyben (ennyit fizet ha veszít, vagy ennyit szeretne kapni). Ilyen esetben elég kellemetlen, hogy nem tud hatékonyan képviselőt választani.

Végül, a közbeszerzést a jogi szolgáltatásokra 2009. januárjában vezették be. Akkor ez ellen a legtöbb szakmai szervezet tiltakozott.

Összegezve, én nem nyilatkozom P.F szakmai vagy erkölcsi alkalmasságáról, viszont a bejegyzésben írtakkal szakmailag nem értek egyet és úgy vélem, hogy a jelenlegi szabályokat bizonyos körben módosítani kell. Ez nem szükségképpen jelenti az átláthatóság csökkenését.
@hujevagyok: Véleményed szerint nem jelenti. Lehet. De P.F. javaslata viszont biztos, hogy csökkenti. Valószínűleg ez a szándéka is. Nem pedig a valódi, vagy valódinak vélt indokok. Egyszerűen kell a pénz nekik, mert úgy gondolják, hogy eleget várták, most már itt az ő idejük.
Abszolút korrekt "előállás", nem is értem, mi a bajod Orbán Ostorának törvényjavaslatával.

Látod a belinkelt cikkben, hogy a bizalom, a Bizalom mily fontos szempont kell legyen a közbeszerzési megbízásoknál.

Mert kiben is lesz majd bizodalma a hamarosan minden bokorban fideszes önkormányzatoknak?

Hát kiben másban, mint a drága jó közénkvalókban, és nagyon jól látja a szocik alatt eltűnt lóvé nyomába kivont karddal eredő, hogy a lepapírozással együttjáró felesleges lacafaca csak a pénzhezjutást lassítja.
(Ne gondoljunk persze rosszra, a kiírt projektben résztvevő vállalkozók gyorsított pénzhezjutását tartja szem előtt a javaslattevő, nyilván)

A Közvagyonmentési Purifikátor Zuglóban már tett is előkészületeket, na nem rögtön a visszaélések feltárására, csak annak megtudakolására, mely ügyekbe lehet-szabad-érdemes bevilágítania, anélkül, hogy a szálak esetleg Övéihez vezetnének, ami természetesen kizárt.

Méltó elismerést is kapnak ezen tanácsadásban résztvevő korábbi polgármesterek, emléktábla lesz nekik felszúrva a tanácsházán, feltételezem, hogy a Nyenyi mellett.

Szóval, dönti ő a tőkét, ne siránkozz!

www.papcsakferenc.hu/aktualitasok/?tx_wecdiscussion%5Bsingle%5D=84
Féloff:

vastagbor.blog.hu/2010/09/21/pankratorok_ejszakaja

Az Óbuda-Újbuda-hibától és Gegesy Ferenc nevének elírásától eltekintve zseniális. A zuglói vendetta részt különösen ajánlom. :-)

on
@sületlenke: egy biztos, ezeket az emléktáblákat le fogom fotózni, ha egyszer kikerülnek. Kíváncsi leszek a szövegre rajtuk. :-D
@Hugo2010: most akkor lendvayildikós lassan mondom:
- a jogi szolgáltatás az EU-ban nem közbeszerzés köteles kötelezően.
- A szocik politikai okokból átgondolatlanul megszavazták ezt a dolgot két éve.
- Nem jelentős tétel a többi közbeszerzés között, ebből nem lehet sokat lopni, de a rossz szabályozással épp az állam veszthet sokat.
- vélhetően lehet összhangot teremteni a "nyilvánosság" és az "átláthatóság" valamint az állam (kiíró) érdekei között, de a mostani szabályok nem jók.
- egyáltalán nincs ellenemre PF mester piszkálgatása, de elég kifogásolni való van tevékenységében ezen kívül is.
@hujevagyok:

kifogás kifogás kifogás

mosdatod a szerecsent mi? van egy rosz hírem: egyre kényelmetlenebb lesz
Szakmailag abszolút egyetértek azzal, hogy szüntessék meg a jogi szolgáltatásokra irányadó kötelező közbeszerzést. Csak 1 éve van ez, és tényleg nem működik jól, az EU-ban sem kötelező, ráadásul sérti a szabad ügyvédválasztás jogát. Perképviselet esetében pedig egyenesen nonszensz, tökéletesen ellentétben áll az ügyvéd-ügyfél kapcsolat sarkallatos és kívánatos elemeivel (bizalom, titoktartás, stb.).

Az volt a barom, aki kitalálta, hogy ilyen esetben a közbeszerzés lefolytatása kötelező legyen. Bár inkább az a sanszos, hogy a közbeszerzési tanácsadók kilobbizták, hogy kapjanak még egy piaci szeletet.
@gramercy:

Jólvanna, én is csak viccből teszek úgy, mintha egy ilyen blogon racionális vitát lehetne folytatni szakmai kérdésekről.
most miért bántjátok?
vidékről is jött,jól is labdarúg / állítólag /,nagy seggnyaló,
abszolut belefér a kim ir szen-i koncepcióba.
az meg,hogy szereti az ingyenpénzt nem kommentálni?
istenem,erre nincs is mit mondani.
Ugyan már....Matolcsi kb 90 nappal ezelőtt tett javaslatot a közbeszerzések bizonyos fajtájának....ha jól emlékszem az állami megrendeléseknek, bizonyos esetekben való eltekintéstétöl...de ennyi volt...semmi több...nincs hír róla h mi lett ebből a javaslatot...
@Snowmass: "Bár inkább az a sanszos, hogy a közbeszerzési tanácsadók kilobbizták, hogy kapjanak még egy piaci szeletet."

Valami ilyesmi tippem van nekem is...
@hujevagyok: pedig nem teljesen reménytelen. Persze az Index-címlap itt is hátrány...
...és az Index-címlappal megjelent az első spammer is...
Igen lényeges, amit írsz. Elképedve figyelem a hozzáállások beletörődős szempontjait: mintha természetes folyamatnak lennénk tanúi (majd elszenvedői), mintha szándékosan várnánk arra, hogy még nagyobb mutyizásba fogjon az új kormány, pedig: Mintha épp e miatt tartanánk ott, ahol és mintha épp e miatt nem kapott több bizalmat az előző politikusi réteg... vagy talán ennyi ember él a mutyinak köszönhető pénzekből? Gyanúm szerint az utóbbi. Pedig!: egyszerűen csak seggbe kéne rúgni azokat, akik a kelleténél több javadalmazásért tesznek bármit is.Ha ennek a kivédési módját keresnék..., secpec növekedne a költségvetés bevétele és csökkenne a kiadása. Mi meg vígan élnénk az adóink biztonságos elhelyezése okán (is). Tisztesség! Barátaim, tisztesség... ha még tetszenek ismerni e fogalom igazi értelmét... Eh!
@hujevagyok: Biztos igazad van, feltehetően szakmabeliként jobban látod, hogy hol lenne tákolnivaló a közbeszerzési törvényen.

Ezzel az az aprócska probléma van - ha abszolút eltekintünk annak vizsgálatától, hogy vajon tényleg az erkölcsileg-szakmailag-"múltilag" és-bárhogyilag legalkalmasabb kecskére lett-e a bízva a közpénzkáposzta elkötelezett védelmezése - hogy vajon miért - várhatóan - megintcsak egyéni képviselői indítványként kerül majd beterjesztésre, ezáltal mindenféle egyeztetést elkerülve ez az ominózus módosítás?

És persze, azonnali hatállyal... Nem lehetett volna megvárni vele a belengetett társadalmi-szakmai véleményezési lehetőséget? (A lehetőség persze idézőjel, kérdéses,hogy milyen jogszabályalkotási aktusokat érintene ugye..)

Igy ez az egész csak az, ami: mutyilegalizálás.

index.hu/belfold/2010/09/19/atlathatobb_jogalkotast_iger_az_orban-kormany/
@hujevagyok: Nos, ha már finoman, de szociztál, akkor jelzem. Azért, hogy attól mert a jelenlegi kormány, parlament döntései, elképzelései finom szólva nem nyerik meg a tetszésemet, attól még az előző felállások sem fog tetszeni. Azaz nekem azzal van problémám, hogy "ellopják" a közpénzt, nem pedig azzal, hogy aki lopja milyen pártállású.
@sületlenke: off: most szombaton mész a Bosnyákra? Most rá fogok érni, így én is tervezem.
@sületlenke: A fideszes jogalkotás teljesen átlátható. Oligarchák jelzik igényüket (vagy a Vezér fejéből kipattan az ötlet), és a Pártközpont kiosztja a soron következő képviselőnek, hogy az tegye meg egyéni indítványként.

De igazad van, Papcsák hiába a közpénzek nagy védelmező lovagja, azt nem nagyon firtatja, hogy párttársa és elődje, Rátonyi Gábor milyen szerződést írt alá a Zuglói Sportcentrum eladásáról, és hogy - minő véletlen - miért épp Rátonyi cége kapja a pénzt a kerületi gyerekek uszatására, és ez nála miért kerül háromszor annyiba, mint eddig a kerületi tanuszodában.
@OkoskaTo:rp: tudomásom szerint (aztán lehet, hogy rosszul tudom) a sportcentrum eladását inkább az akkor közel kétharmados testületi többséggel rendelkező MSZP–SZDSZ-koalíció forszírozta.

Az uszoda kérdése valóban érdekes.
gondolom ketté kellen választani a perben való képviseletet az ilyen-olyan tanácsadástól...
@Ordnassac: Meddig volt címlapos a poszt, hogy ilyen kevés a hozzászólás? Pedig izzítottam magam, hogy hazajövök és "szakmaizok" egy keveset..Persze azt hiszem inkább, hogy ebben az abszurd országban már alig van bármi is, amin bárki meglepődne. Hozzászoktunk itt már mindenhez, meg annak az ellenkezőjéhez is. Szombatra vonatkozóan biztosat nem tudok, valami családi program van kilátásban, én amúgy sem tervezek már ilyen hosszú távlatokra előre.

Ha akarsz még gyönyörködni a tutkó befutóban, nézz ki. (Utána nem sűrűn látod majd szeretett kerületében, az is biztos, hehehe). Nem tudom, mi van most a kampánycsend módosítással, csak a választás napjára érvényes, és előtte szombaton még lehet? Mert az igazi nagy kivonulás szerintem akkor várható.
@vagyok, aki vagyok...: Az ilyen-olyan tanácsadás helyett pedig írhatnák azt is, hogy jogi képviselet nélküli pénzosztás.
@Ordnassac: MSZP tagság... Ja, meg az elmebeteg elvtárs? Vááááá.... :) De jó!!!!
@sületlenke: nem tudom, ennyire gyakran nem szoktam az Index-címlapot nézegetni.

Lehet, hogy kinézek szombaton. A kampánycsend a választás napján 0 és 19 óra között tart, így október 1-jén biztos lesz nagy banzeráj a Bosnyákon.

Azt tudom, hogy a ZÉK-eseknél valami nagy buli lesz, benne van a zújságban (Zuglói Lapok).
A kötelező közbeszerzés egyvalamire jó. Mindent 2-3-szoros áron KELL megvenned. Hiába olcsóbb a sarki boltban is. Konkrét példa tavalyról: a Semmelweis Egyetemen venni kellett 20 gépet az egyik tanszéknek: kénytelen volt a 100.000 Ft értékű gépeket közbeszerezni, ennek megfelelően 240.000-et fizettek érte. Egfyszerűen nem volt olcsóbb ajánlat. Miért kelljen kötelezően 2 millió helyett közel ötöt kifizetni?
Szóval igen, töröljék el ezt a szart. Mert a nagyüzemi mutyi inkubátora.
Általában szeretem a Varanusos írásokat, de ez most orbitális mellélövés volt.
@lyken:

Ez a KELL egy általános tévedés. Nem, nem kell megvenni a 100 ezer forintos gépre 200 ezres legolcsóbb ajánlaton semmit. Ha a közbeszerzési eljárás legolcsóbb ajánlatánál kedvezőbb áron lehet megvenni valamit a sarki Pc ABC nevű boltban, akkor ott kell(ene). Csak ez a gyakorlatban szinte soha nem érvényesül.
@Fabius: Persze, volt ilyen öntudatos tanszékvezető. 2 alkalom után menesztették. Fűnyíróelv mentén a többiek lapulnak és a továbbiakban nem zavarja őket, hogy kidobják az adófizetők pénzét. Legfeljebb a laparoszkópos szimulátorra még 8 hónapot kell várni, de az ugye nem baj?
Amíg a rektor az államtitkárral pacsizik, aki a pályázható cége(ke)t kijelöli, addig az a véleményem, hogy töröljék el.
Költői kérdés: egy egyetemen miért váltja le a politika a rektort? Miért kell cégeket kijelölni, akiktől lehet közbeszerezni? (Költői kérdés, értem én a mögöttes okokat.)
@lyken:

Egy csodálatos és forradalmian új világban ilyenkor már a Papcsák nevűek jól képzett serege áll a közbeszerzések fölött bézbólüzővel, és azonnali tarkónverésre ítéli a csalókat.

Na, ehhez képest tartunk ott, ahol.
@Ordnassac:

Csodálod? :-) Olyan helyen csikizik, ami fájdalmas mulatságos helyett. Mellesleg a vagyonbevallással sajátosan értelmezte a kötelezettségét.

Ám, ha Tótha Csabára gondolok, akkor kénytelen vagyok egyetérteni a "kérjenek bocsánatot és távozzanak" kitétellel.
süti beállítások módosítása