Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: telex.hu/gazdasag/2024/04/27/v0-vasut-vonat-kina-szijjarto-beruhazas-epites-ferihegy-hitel "„A ko... (2024.04.27. 09:29) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Someone To Love www.youtube.com/watch?v=15orOogE0pU (2024.04.24. 19:19) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2010.09.18. 12:56 Fabius

Kulturális örökség napjai

Címkék: kulturális örökség napjai nemzeti sírkert mauzóleumok

Amíg kormányzatunk nem dotálja a határon túli területekre az osztálykirándulásokat, addig ragadjuk meg a ritka alkalmakat a határon belüli emlékhelyeink felkeresésére.

A Fiumei úti Sírkert kinyitja a mauzóleumok kapuit.

A Deák – és Kossuth mauzóleumok idegenvezetővel, illetve egyénileg is látogathatók ezen a hétvégén. A kétóránként (10, 12, 14, 16) a Kegyeleti Múzeum elől induló temetői sétákon az idegenvezetők élvezetes, anekdotákkal fűszerezett előadásából mindent megtudhatnak a Sírkertben nyugvó nagyjainkról, a legfontosabb műemlékekről és szobrászati alkotásokról. Pihenésképpen megcsodálhatják a Kegyeleti Múzeum Magyarországon egyedülálló gyűjteményét, ahol a múzeum dolgozói meleg teával várják a temetői sétán átfagyott látogatókat. Ezen a hétvégén számos féltve őrzött tárgy közelebbről is megszemlélhető és megtapintható lesz, mint például híres színészek, politikusok, zeneszerzők halotti maszkjai.
A kalandos kedvűeket szoborkereső játékra invitáljuk, melynek során a temetőben található síremlékek szobrait kell felkeresni és beazonosítani (kinek a sírját díszíti). Az expedícióhoz térképet adunk, a sikeres felfedezőknek pedig meglepetés jár."

A határon túli területek is fontosak. De lehetne nagyobb hangsúlyt fektetni az itthoni emlékhelyek eseményeinek publikálására is, akár kormányzati szinten. Szerintem.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr692305241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kár, hogy nem fogok tudni elmenni rá, nagyon érdekesen hangzik!

Mész? Esetleg voltál már? Mesélj (majd) róla! :-)
Jó lenne remélni, hogy élnek a lehetőséggel azok, akik még nem jártak a csak ilyenkor látogatható két gyönyörűséges mauzóleumban, Kossuthnál és Deáknál.

Kivételesen mindkettőt méltónak találom a bennük nyugvókhoz, és ott, de az egész helyen sem azt érezni, hogy az temető, sokkal inkább múzeumban járkál az ember a régi-régi platánok meg gesztenyefák alatt, ahol történetesen a közös múltunk megőrzendő előttünk jártjai pihennek.

Aki nem tud személyesen elmenni, a Fabius által belinkelt oldalon is végigjárhatja a virtuális sétát, láthatja az emlékhelyeket, egészen élvezhető kivitelben.

De hátha lesznek olyanok, akik megfogják a nagyobbacska gyereket, és ma, még a Megasztár előtt, vagy holnap legyalogolják azt az öt percet a Keletitől, hogy elmerengjenek kicsit mondjuk azon, hogy mit gondolnának ők vajon, ha látnák, hogyan élünk, gondolkodunk most. Vörösmartytól Aranyig, Móricztól Babitsig és Kosztolányiig, Munkácsytól Csontváry Kosztkáig, hányan-hányan mondhatnák el, talán ők hagytak ránk valamit, és megérte?

Maradt több utánuk, élünk-e a hagyatékkal, vagy csak sírhant, így-úgy gondozva, és semmi más?

És menjenek el Adyhoz és József Attilához, aki szégyenszemre nem a születése századik évfordulójára - a költészet napja egyébként - "lelhette meg hazáját", immár harmadik nyughelyét a hálás nemzettől..

A Hiller-korszak legocsmányabb szégyenének tartom -( az összestől most eltekintek, különben sem az én blogom, csak hálás lehetek Fabiusnak, hogy bizonyos dolgokról véleményt nyilváníthatok nála), hogy nem, nem akadt egy alulfizetett legény széles e nagy minisztériumában, aki időben észbe kapott volna: hoppá, fiúk-lányok, 2005 József Attila száz.

Kapjon már egy méltó emléket végre - valahára, a századikra.

Nem, a tévében látott, a sírnál történt áhitatos szavalások után egy héttel kimegyek,gondoltam elmúlt a tömeg, megnézem végre a síremléket, nem látszott a felvételen a virágoktól, meg a kivonult elittől, ahol mindenki megrendülve szavalta el kedvenc versét.

És mi volt? A régi síremlék, koszorúk, szalagok, 100 szál szekfű egy vázában az MSZP-től.

Ott, előtte zajlott a képmutató csinnadratta április 11-én, majd az évben, halála évfordulójára, decemberben (nem kerek évforduló, mondanom sem kell) bírt csak előállni az emlékhely, a verssel - egy azóta már rozsdásodó - oszlopfélén:

Bolondot játszottak velem
s már halálom is hasztalan

Igen, zseni volt. Ezt is tudta előre.
@Ordnassac: Ja, aki veterán autókat nézeget, ahelyett, hogy velem jönne mindenhova kéz a kézben... Pedig hát...jó, esetleg nincs ki mind a négy kerekem, de hogy veterán vagyok, azt nem vonhatod kétségbe.
@sületlenke: még ott sem voltam, elmosta az eső...
@Ordnassac: Holnap még pótolhatod, a mauzóleumok csak egyszer egy évben látogathatók, és tényleg időtlen élmény.

Én minden évben elmegyek, ilyenkor emiatt, de egyébként is rendszeresen járok, évente 3-4 alkalommal, mindig más és más a hangulat, évszaktól függően. Mások a színek, máshogy éri a nap mondjuk Arany János síremlékét, és változnak a növények a jakobinusokon.
És már vakon is eltalálok mindenkihez, nem kell kalauz. És egyre többen vannak az évek során, a Radnóti parcellájába bekerült a Karinthyak mellé az öreg Faludy, meg Illés Lajos.
Még télen is gyönyörű, a hóban, a legszélén mondjuk, ahol még lábnyomok sincsenek olyankor, ott a Petrovics család apraja-nagyja például, csak ő nincs, aki soha nem kerül elő....

Na, úgyhogy menj ki, ha már másokat nem sikerül esetleg rábírni. Na persze, ilyen poszt soha nem kerülne címlapra, nem vonzza a pattanókat.

Jó bundizást.
@sületlenke:
Olyan szemléletesen írtál, hogy akkor is kedvet kaptam volna szétnézni ott, ha nem lett volna "dolgom" már a Fiumei úti Sírkertben.
Kár, hogy a több száz km nem engedi látogatásom.
@Tűzfal: Benéztem megint a honlapra, a biztonság kedvéért a Galéria-sírhelyek ABC-ben menüpontra.

Az összes többi, amibe találomra belenéztem, az aktuális állapotot mutatja, kivéve -na kit, talált - József Attilát.

Nála a 2005 decembere előtti sírhely szerepel. Hiába... Nincs mit tenni, ki kell menni...

A lényeg, hogy a vezérigazgató a mindenkormányhoz-fővárosiközgyűléshez kompatibilis és simulékony Simókáné volt előtte, alatta, akkor és most, és mindörökké, amíg csak rügyeznek, virágoznak, majd lehullanak a gesztenyék a Fiumei úton.

nemzetisirkert.hu/kep_jozsef.jpg?dir=/siremlekek_abc_ben/h_k
Nekem tetszik, tök jó osztálykirándulás lenne
süti beállítások módosítása