Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: telex.hu/kulfold/2024/04/26/cseh-kulugyminiszter-magyar-kormany-szijjarto-peter-jan-lipavsky "„A ... (2024.04.26. 20:42) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Someone To Love www.youtube.com/watch?v=15orOogE0pU (2024.04.24. 19:19) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2010.08.31. 08:00 Fabius

Vigyorogva a sitten

Címkék: fidesz pintér sándor szabálysértési törvény

Augusztus 19-én hatályba lépett a szabálysértési törvény módosítása, ami szerint letöltendő szabadságvesztésre ítélhetik az eddig csak pénzbírsággal sújtható elkövetőket. A korhatárt is lejjebb vitték 18-ról 14 évre. A Pintér Sándor vezette minisztérium megnyitott néhány eddig használaton kívüli börtönszárnyat, és a gépezet beindult.

Egy debreceni bolti szarka és egy miskolci kiskorú kurva máris fennakadt a hálón, és az új rendszer szerint a büntetésvégrehajtás vendégszeretetét élvezi. A borra és fűszerpaprikára utazó szarka által okozott kár 3 ezer forint, a strichelő kiskorú ellen eddig több, mint száz esetben indítottak eredménytelen eljárást. Mindkettejüket tíz nap elzárásra ítélte a bíróság. Az odáig rendben is van, hogy szigorítani kellett a szabálysértési törvényen. A vidéki időseknek ne kelljen árammal védeni a vagyonkát, legyen valami visszatartó erő a hatóságok kezében. Igazat adok Pintérnek abban is, hogy ezeket az elkövetőket abszolút felesleges szabálysértési bírsággal terhelni, mert úgysem fizetik be soha, behajtani meg általában nem lehet rajtuk egy fillért sem. De ezzel a gyakorlattal mit fogunk megoldani? Tíz nap alatt mit fog csinálni egy kurva a kóterben? Nyilván elszidja az őt bejuttatók drágaédesét telitorokból, de aztán pihen egy nagyot, kikezeli a hámsérüléseit, és szabadulása pillanatában kezdődik minden elölről.
A "megélhetési" bor és zsemletolvajok ugyanígy. Tíz nap teljes ellátás, másfél hét stresszmentes semmittevés, hisz ennyi idő alatt a notorikus púzólyuk vadászok sem jutnak el a megkívánásig. Kiszabott bírság nincs, nem terhelik a kalyibát semmivel, nem jár a végrehajtó sem a nyakukra haszonvasbontásból megspórolt tévét einstandolni. Ha a bolti lopást és egyéb kisebb értékű vagyon elleni cselekményeket meg lehet úszni ennyivel, akkor hányan fogják ezt az utat választani önként?

A példa kedvéért tegyük fel, hogy van egy közepesen kivitelezett kovácsoltvas kerítésem. Ez alaphangon néhány százezer forint, plusz munkadíj. Haszonvasgyűjtő emberünk egyik éjjel nekilát, és mire felébredek, kimegyek már a nagyját el is hordták. Ugyan megfogtam és visszatartottam a rendőrök kiérkeztéig, a bíróság elítélte 72 órán belül mondjuk 20 nap elzárásra, mert nagyértékű volt az eset. De a károm és a cselekmény mértékét csökkenti, hogy a nekem százezrekbe kerülő kerítéselemekért ő max néhány ezrest kapott a haszonvasasoktól.
 

Vajon kárpótolva érzem majd magam a párnapos elzárásával? Vagy olyan érzés lesz, mintha legalizálták volna a kerítéslopást, és a megszabott ellenértékkel az állam és a társadalom felé le van kvittelve a dolog.

A fiatalkorú elkövetőket mennyire tartja vissza, ha ötven bolti lopásonként kétszer megfogják őket, és várhatóan kétszer tíz nap néz ki büntetésként? Az autófeltörő, az önkéntes terménymanager simán kalkulálja a veszteségét, és "foglalkozásának" velejárójaként fog ki-be járni a sittre. Odabent berendeznek hangulatos klubcellákat maguknak, Sanyi bácsi meg posztolhat felettük napestig elégedetten.Ha már a törvény helyesen lehetőséget biztosít, nem kellene legalább a maximált 30-60 napos penzumokat kiszabni? Tíz napot vigyorogva is kibírsz, de hatszor tízet aludni ökölbe szorított ánusszal az már okoz némi záróizomlázat. Azon azért a cigi és bortolvajok is megtorpannak, és megfontolják kétszer, ér-e ennyit a beszerezni kívánt termék? Ha meg ér, akkor viseljék csak bátran, és tűrjék mosolyogva az ítélkező bíróságok szigorát.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr442260613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az én véleményem az, hogy ez nem tartja vissza az ilyen kisstílű bűnözőket. Leülik a 10 napot és kész. De a sértett sem lesz boldog.

Amit én csinálnék. Leültetném, de közmunkáztatnám és a munka ellenértékére szánt pénzből, kifizetném a kárt a károsultnak. Természetesen nem az utakat söpörtetném vele. Lehet, hogy ennek sem lenne visszatartó ereje - bár azt hiszem sokaknak a munka is büntetés lenne -, viszont a károsult nem érezné ennyire hiábavalónak az egészet.

Milyen frankón tudna az ilyen ember ásni a zöldnyíl munkálatain...
Ezekre nem vonatkozik a 3 csapás/dobás v.mi?
1.re 10 nap, 2.ra 30 nap, 3.ra 60nap...
(4.re meg menekülés közben lelövik ugye)
@dfcwolf:

Könnyen meglehet, hogy a tíz nap elzárás helyett 60 nap árokásás, árvízi romeltakarítás, betonkeverés nagyobb visszatartó erő volna önmagában is. A szándék ugyan jó és érthető, de a kivitelezés szerintem kicsit könnyedre sikerült.

@1.szolo - 2014;):

A büntetési plafon fiatalkorúaknál 30, nagykorúaknál 60 nap. Halmazatiban van lehetőség 45-90 napot kiszabni. De aztán ennyi, nincs harmadik csapás, csak ismétlődés.
@dfcwolf: ez a megoldás tetszik, dolgozzanak, a károkozásnak megfelelően.
Nekem tetszik ez a törvény. Ha az önkéntes erdőgazdálkodókat is benyomják legalább 10-10 napokra, akkor teszek róla, hogy az itteniek össze legyenek fogdosva. Úgy talán nem hurrikán sújtotta területnek fog látszani felettünk az erdő.
A tíz nap kevés!!! Röhögve töltik le a 10 napot!
Nem tudom, megszűntek a javító nevelő intézetek? Mert a fiatalkorúakat oda kell bedugni, és ott kell megnevelni! (kellene, ha már otthon nem tudják őket)
@dfcwolf: Ott a pont. Dolgoztassák meg őket rendesen. Rengeteg szemét van az országban, és a töltésekre is lehetne hordani a földet. Erdőt is lehetne ültetni, mert ugyebár ellopják. Szinte ingyen munkaerő, mert etetni meg őrizni úgyis kellene őket. Szóval plusz pár őrt kellene még fizetni meg némi benzint, ha távolabbra mennek.
Csak biztos sírnának a jogvédők, hogy kaviár helyett kapát kapnak a szerencsétlen megélhetési bűnözők. Pedig a nagy Ámérikában is így csinálják, a szabadság hazájában! Sőt, ott ennek ott nagy szerepe a van a visszaesés megelőzésében.
Jelzem, hogy az elkövetési értéket az okozott kár határozza meg, nem az, amit az elkövetőnek sikerült belőle realizálnia. Vagyis a kerítésnél az lesz a kár, amibe neked került, nem amennyiért a tolvaj eladta.
én a megelőzéssel törődnék inkább - szarabbnál szarabb és betarthatatlan törvényből már annyi van... még sem javult általuk semmi. A szabályok megszegésére való kényszert kellene megszüntetni, hogy ne stricheljen röhögve a tizenéves lány az utcán, és ne kelljen a kerítést lebontania a vasért senkinek. Ja! Sokkal hatásosabb lenne, ha a munka nem büntetésként jönne számításba - miközben abból kellene megélnie az embereknek. Olyan ez, mint a hülye testnevelő; hogy fekvőtámasszal fegyelmez, utána meg csodálkozik, ha nem szívesen erősít a gyerek...
süti beállítások módosítása