Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: wmn.hu/kult/61888-a-rajzfilm-varazslat-es-tundermese--macskassy-gyula-tortenete Macskássy Gyula m... (2024.04.19. 16:33) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Valamit súgok magának www.youtube.com/watch?v=b1nDwrxc0wM (2024.04.10. 10:30) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2010.05.07. 08:45 úriparaszt

FIDESZ - Reloaded

Nem volt olyan rég, csak van valaki aki emlékszik még rá:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban, ezért az Országgyűlés semmisítse meg az ezzel ellentétes törvényt?

Valahogy nem lepődtem meg ezen:

Réthelyi Miklós, a nemzeti erőforrásokért felelős miniszterjelölt szerint elképzelhető, hogy a nehéz helyzetben lévő kórházak megsegítésére magántőkét vonnak be

..persze a Misi is támogatja:

Annak vagyunk hívei, hogy szabályozott formában, törvényesen történjen a magántőke bevonása az egészségügybe

Az a fránya történelem. Én is öregszem, gondoltam ideskribálom, nehogy felejtsek. Mások állítólag nem szoktak.

 

84 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr31980797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kiragadott gondolatok megint... Mikola azt is mondta az egyik ATV-s interjúban, hogy a megoldást érdemes lehet fontolgatni, de az a javaslat akkor, abban a formában nem volt megfelelően kidolgozva, ezért nem támogatják.
@let_me_consult_you: rossz irányból közelítesz. mikola már akkor is 'elszólta' magát,kapott is eleget érte, olyan mélyre ásták, amilyen mélyre csak lehet. légyszíves az akkori hivatalos fidesz álláspontot elővenni és összevetni a mostani kommunikációval.
@úriparaszt: igaz. túl hirtelen voltam a válasszal. ettől függetlenül (és attól is, hogy mi volt a korábbi álláspont) ne temessük ezt a dolgot - ha értelmes javaslatot tudnak kidolgozni, akkor akár még haszna is lehet.
@let_me_consult_you: valahogy nekem is ez ugrott be, a Horváth ÁGI és Molnár (out of the orvosi kamara) Lajos képviselte pénzéhes ultrakapitalista agyrémet szavaztuk le!

Am. nincsenek illúzióim, az eü. privatizációban van potenciál + szükséges is, hülye lenne a Fidesz elit nem megfontolni. Mindazonáltal ez a post így demagóg.

Teszem hozzá nem tetszik a tervezett kormány, és mindaz amit Fidesztől látok 2008. óta, de ez így kiragadva akkor sem helytálló, nagyon egyszerűsít.

Itt agyalok öt perce egy frappáns hasonlaton, de csk erőltetettségek jutnak eszembe. :-D
A lényeg: az értelmes, jóérzésű, szociális jogállamisághoz konvergáló eü. átalakításra törekedni kell. Az nem bűn, és nem is önellentmondás.
Kommunikáció: lehet, hogy tabutéma,mert félremagyarázható.
Én személy szerint Mikola Istvánt bírom, de kisebbségi vélemény, tudom.
@let_me_consult_you: tudod, nekem csak annyi a bajom a fidesszel, hogy őket is bűnösnek tartom a kialakult helyzetért.
tudom, nem ők voltak kormányon (legutóbbi nyolc év), tudom nem ők hoztak végrehajtandő döntéseket, de ott voltak végig ellenzékben.
a legfájóbb, hogy az ellenzék még egyetlen-egyszer sem hozta azt a minimumot, amit elvárnék tőlük, nem csak a fidesz, hanem egyik sem.
az ellenzéki szerep maradéktalanul kimerül a kormány ekézésében és a következő választásra való felkészülésben, a lehetséges támogatók, szavazók megszerzésében. a kívánatos és elvárt un, konstruktív ellenzék nem létezik. a jelek szerint igény sincs rá, legalábbis minimális.
jelen esetben kiemelt figyelemmel követem az lmp következő négyéves munkáját, hátha ők kivételek lesznek.

ha megfigyeled (erre a varánusz kiváló terep:-D) bárkiről, bármit írsz, azonnal elkezdik sorolni az ellenkező oldal sunyiságait, balfaszságait. persze én is ezt teszem, hisz egyszerűen adja magát a hang, bosszantó ha elfeledik az emberek mit is csinált a 'másik' fél.
az általam elképzelt demokráciától fényévekre vagyunk, én már tuti nem fogom megélni, talán majd a gyerekeink.
@Scala: Szerintem így lenne frappáns: Horváth Ágnes-féle ultrakapitalista karvalytőke = romlás; Mikola, Réthelyi-féle kedves tőke = megoldás. Számodra.
@úriparaszt: igen, igazad van - egyébként éppen ezért olvasom a blogodat, friss hangvételű írások, szinte mindig jogos kritikák - de ezt most nem éreztem teljes mértékben annak, ezért reagáltam, egy kicsit valóban hirtelen. Még egy: igazad van abban is, hogy az ellenzék is sokat tehet a kialakult állapotokért, de én azt gondolom, hogy most más helyzet van, és ne fogadjunk egyébként talán építőnek tűnő javaslatokat (nem csak erre az egy konkrét példára gondolok) mindjárt ellenvetéssel.
@úriparaszt: ez a kettős mérce. Amit az egyik oldal tolvajkodásból tesz (ill. annak vélik), azt a másik nemzetmegmentő céllal (ill. annak vélik).

Minden csak csomagolás kérdése.

Ez ugyan olyan, mint hogy a szépségkirálynők is büdöset szarnak,mint a nagy fenekűek, csak jobb a külső borítás:)
@let_me_consult_you: már többször leírtam, legutóbb fabius előző bejegyzéséhez:

"az ellenzék szerepe nálam a következőképp néz ki, minimum(!):
kormánypárti elő/beterjesztést áttanulmányoz, ízekre szed, megvizsgál, kijavít, majd felmutatja, ÍGY kellene, így támogatjuk.
teszi ezt nem pártérdek, hanem országérdek mentén, leszarva a népszerűséget, mellőzve a parsztvakítást. ha kell elmagyarázza támogatóinak miért kell így/úgy történnie a dolgoknak. bonyolult?
no ilyet nem láttam az elmúlt húsz évben!"

ha erre a szintre elérünk már nyert ügyünk van. ha minden szavazó, választó ezt kérné számon a választott képviselőtől, akkor haladhatnánk előre, csak épp a jelek szerint igény nincs rá. jelenlegi szerepében az ellenzék teljesen felesleges, öncélú, hisz csak a következő választásra játszik, nem azt csinálja, amire felhatalmazták.
apró, pici pozitívum van talán, a küszöböz megugrott pártoknak esélyt ad a következetes ellenzéki szerepre, ezt eddig mindenki elbukta. igaz az szdsz és az mdf amortizációnak köszönhetően lett küszöbugró, a miép pedig indulati/érzelmi alapon jutott be.
jelenleg a jobbik támogatottsága erős, megnézzük mi marad belőle vagy épp hová fejlődik, illetve az lmp kapott lehetőséget.
sajnos csak az idő (sok idő) dönti el mi lesz belőlük.
@kiraaaaa: lehet nem vagyok egyértelmű :-) én támogatok _minden_ olyan kezdeményezést, szabályozást, reformot, amit az ismereteim szerint jónak tartok. ez független az adott kormánytól, amihez nem értek arról elolvasom mások, lehetőleg szakemberek vélemyényét. ellenkező vélemények esetén próbálok súlyozni és próbálom figyelembe venni miért mondja ezt vagy azt az ellenzék és miért mond mást a kormány.
tőlem lehetne a jobbik is hatalmon, ha _jól_ csinálják, akkor nem lehet belekötni. (na jó, ezzel a kampánnyal pont oda kerültek, ahová valók:-))

egy dologra nem vagyok hajlandó: nem emlékezni. ha azt mondanák: 'bocs rosszul láttuk akkor, mégis szükség van rá', akkor kedvelném őket, így csak támogatom (ha támogatható), illetve ellenzem (ha nem vállalható)

ráadásul súlyos terhetek cipelünk még mindig magunkkal, ami már nem nagyon könnyíthető: ügynöklisták, büdös privatizázió, pártkáderek a kormányban...etc
ezekhez már késő, vagy elfelejtjük, vagy kiborítjuk, vagy tovább büdösödik :-|
@úriparaszt: ez ma egy ilyen nap:)
és egyetértek, emlékezni kell! ha nem megy, akkor emlékeztetni.

"tetszettek volna forradalmat csinálni!" vagy valami hasonlót:)))
@úriparaszt: te ipari okos vagy, ha valaki elkúr egy cégvezetést, akkor azt is felelőssé teszed, aki végig kritizálta a cégvezetést, hogy nem kéne elkúrni?
Amit előadtál arról, hogy egy ellenzék mit csinál, azt mutatja, hogy sem a parlamenti munkáról nincs semmi fogalmad, sem arról, hogy a Fidesz mit csinált ellenzékben.
A parlamenti matekot meg nyilván elvitte a cica.

Az meg a másik érdekesség, hogy szerinted a magántőke bevonása egyenlő a privatizációval.
Minek írsz olyan témákban, ahol még a kérdéseket sem érted?
@Tartós Béka: szerencsére itt vagy te, aki olvasni és értelmezni is tud, majd te megmondod a frankót. :->
azé' gyakorolj még kicsit.
Még a fülemben van a Vezér dörgedelmes kijelentése, mely szerint az egészség nem üzlet. Eszerint a magántőke bevonása szigorúan nem üzleti alapon történhet.

Ez egy szép emberes feladat lesz a gerincvelő tudósnak.
@Alvarez: a magántőke az ilyen, nem tudtad? se profitot sem tulajdonrészt vagy biztosítékot nem kér. puszira működik.
@úriparaszt:

a Fiatalok, Idealisták, De Emlékezetükben Szelektívek pártjának ezt hiába magyarázod :-))
A "mi oligarchánk jó oligarcha" óta ez biztos. ;-)
@úriparaszt:

Osztom az ellenzéktől elvárható magatartásról alkotott gondolatod.

Az a szomorú, hogy annyira nyilvánvaló, így kellene csinálni, és Németországban, Egyesült Királyságban (OK, ott is oltják egymást teátrálisan, sőt, de egy dolog a politics és megint más a policy de ebbe most ne menjünk bele) nagyjából ez így is van.

Nem tisztem Úriparasztot védeni, de egy ilyen frappánsan rövid, tényközlő posztot demagógnak minősíteni?
@úriparaszt: A legtöbbjében egyet értek veled. Úgy egyébként baromi kiváncsi vagyok a korábban privatizáció párti szocik (pl. konkrétan Gyurcsány) reakciójára. Sokat nőnének a szememben, ha képesek lennének egy "Há' ezt mondtuk mi is, akkor miért feküdtetek keresztbe, he?!" típusú reakcióra (persze nálam kultúráltabb hangvételben)... és aztán megszavaznák! (Gyanús persze, hogy csalódni ismét :)).
@Styxx: vesémbe látsz :-) gondoltam ez olyan rövid és annyira egyszerű, hogy nem lehet belekötni.
egy másik témában (ami ugyancsak piszkálja csőrömöt) írtam egy hosszabbat (következő poszt), ne mondja senki, hogy nincs miért anyázni ;-D
Mért, mit vártatok. Most Ők akarják az egészségügyet elprivatizálni. Ez várható volt, a többi csak választási ígéret volt.
@Vitéz Kőbányai Világos: igen sajna várhatóan csalódni fogsz. ideje, hogy a választók az ellenzéket *is* nyomás alá helyezzék..
@Tartós Béka: Valamivel esetleg alá tudnád támasztani amit mondasz? Egy példa, mondjuk?
@úriparaszt: Mondjuk nem mindegy, hogyan jut magántulajdonhoz a tőkés az egészségügyben. Elprivatizáljuk bagóért (ezt csinálta az mszp), vagy a meglévőt (hasraütve) kétharmadnak véve, hoz még zsebből egyharmadnyi zsetont, és abból akkor komoly fejlesztésekkel hatékonyabbá téve az adott egészségügyi szolgáltatót, az ebből a hatékonyságnövekedésből származó (és az esetlegesen pluszba a helyszínre kerülő addicionális szolgáltatásokból) kiveszegetheti a megérdemelt hasznocskát.
@úriparaszt: A szocik ennél nagyobb nyomás alatt már szétesnének (így se biztos, hogy nem), ezért reménykedem abban, hogy hátha legalább az értelmesebb fele az eszére halgat kivételesen. (Najó, nem reménykedem, néha gondolok rá :)). Mellesleg, ha meg most se jön meg, akkor télleg lehet megszűnni.
@órarugógerincű felpattanó: ezt senki nem vitatja. a privatizációkat ekéztük már eleget, szinte mind büdös, ideje változtatni a gyakorlaton.
@úriparaszt: Remélem nem ilyen szociforma privatizációban gondolkodnak, mert akkor négy év múlva ki a rákra fogok szavazni? Alapítsak pártot?
Nem volt olyan régen: 2008 júliusa.

Kizárta a Fidesz tagjainak sorából Csáki Zsigmondot, Heves polgármesterét és Magyar Istvánt, az egri pártszervezet elnökét.

Az indoklás szerint az érintettek "figyelmen kívül hagyták a Fidesz teljesen egységes és világos álláspontját, amely elutasítja az egészségügyi rendszer üzleti alapokra helyezését és a profithajhászásnak való térnyitást". Balázs József emlékeztetett, hogy a Fidesz országos választmánya korábban határozatban foglalt állást az egészségügyi intézmények köztulajdonban tartása mellett.
Nem jó, amikor egy párt ellenfele tagadásában jeleníti meg önmagát. Mindegy persze, ha kicsi és sosem jut a hatalom közelébe sem, de ha nagyobb, szeretném az arcát látni. Nem elég az, hogy én nem olyan vagyok, mint a másik. Az a "Burka", ami mindent elrejt.
Most vannak fejek, de az egésznek továbbra sincs arca. Csak azért változtatni dolgokat, mert az előd, a legyőzött előd műve volt, szamárság. Nevezzék át, vagy ilyesmi és hagyják működni a jó szabályt.
Következő áldozat a szuperbruttó. Belegondolt-e valaki szidalmazója, hogy az bizony tiszta is, jó is. A mértékén lehet vitatkozni, a rendszeren nem kéne. Tehát fognak.
Mindegy már...
Albert házaspár! Hol vagytok! Veszélyben az egészségügy! No meg a haza!
@órarugógerincű felpattanó: "..ki a rákra fogok szavazni? Alapítsak pártot?"

nyugodt lehetsz nem vagy ezzel egyedül :-D
Ez demagóg? Akkor mi volt a szociális népszavazás? 300 Ft? Hm?
"Az egészség nem Üzlet"
Ez volt a duma. Én akkor is, most is azt mondom, igenis engedni kell a magántőkét.
Azaz támogatom a Fidesz efféle elképzelését is, pont úgy mint az előző kormányét. Egyszerű okom van erre: Magán fogorvoshoz járok, és pontosan tudom mi a különbség. (TB alapon járok oda, még mielőtt támadnátok miatta, egyszerűen abban a körzetben vagyok, ahol ők látnak el.)
A poszt szerintem csak a vizet prédikálásról beszél.
@órarugógerincű felpattanó: Szerintem hajrá! Csak nehogy a jóindulatodhoz aztán haszonleső államimegbízásos vadprivatizátorok csatlakozzanak (nem világos, hogy ezt hogy lehet elkerülni). Ha sikerült, lécci szólj! :)
azért jó fidesz-politikusnak lenni, mert a szavazók mindent elfogadnak tőlük.
Ostobaság nem privatizált, meg nem magántőkés egészégügyről beszélni, amikor már most is privatizált spontán módon vadkapitalista módszerekkel, ahol hálapénz olajozza a rendszert, a vezetők meg betonozzák magukat és sok sok kiskirályság gyűri, keni egymást. Ez is privatizáció, hiszen privátba megy a legjava!

A meghírdetett, klasszikus, tenderes privatizáció mennyiben más? Annyiban, hogy lesz 1 tulajdonos, aki rendet tart.

Lehet választani. Én az utóbbi pártján állok, mert szervezeteket, csak hierarchikusan lehet hatékonyan működtetni. Ezer tulajdonosi motiváció helyett marad 1 és amentén szerveződik a szolgáltató szervezet.
Emiatt költséghatékonyabb és átláthatóbb. Hát nem ez lenne a cél?

A vizitdíj is egy kibaszott jó, célravezető dolog, különösen ha a bevezetés napján a hálapénzt üldözendővé teszik.

De sajnos az államhívűk vannak többségben és kormányon, csak a támadósor más, a csapat ugyanaz immár 20+ éve...
Kiváncsi lennék, mikor jön rá a nagyokos MSZP-s banda, hogy nem azzal tesznek keresztbe a Fidesznek, ha teliszájjal üvöltik, hogy bezzeg régen nem ezt mondtátok, ti mocskok, hogy képzelitek ezt. Ezzel csak segítik őket, mert az MSZP utálók mindenképp utálják őket, teljesen mindegy mit csinál a Fidesz, akik meg egyetértenek az intézkedéssel, Mszp szavazók, egy idő után a FIdeszt fogják támogatni, hogy lám ők nem csak beszélnek, hanem megcsinálák.
Sokkal jobban járna az MSZP, ha inkább tapsolna az ilyen megjegyzéseknek, és kiállnának, hogy igen ez a helyes út. Az mszp utálók elfordulnának a fidesztől, mert azt nehezen nyelnék le, hogy az mszp-sekkel kell egyetéreni, az mszp-sek meg megmaradnának mszp-snek, és talán még a hitelességükből is visszanyernének valamit.
@órarugógerincű felpattanó:

"kiveszegetheti a megérdemelt hasznocskát. "

Igen. Azért élvezettel figyelem, hogy eszmetársaidtól fogsz ezért kapni a képedre.

A Hospinvest privatizációt Egerben mindenki az elmeháborodott kórházvédők reakciójából itéli meg. (Vezetőjük az az ortopéd sebész, aki a Hun Fokos Szövetség sámánja, de annyira idióta, hogy a gázmezőt is forditva járta körbe dobolás közben, ezért aztán nincs is benne gazdaságosan kitermelhető gáz)
A kórházat senki nem adta el. A tulajdonos maradt a megyei önkormányzat. Ugyanolyan funkcionális privatizáció történt, mint pl az alapellátásban. A müködtetést vállalta a Hospinvest. Belefeccöltek több százmilliót. (Többek között rendbehozták azokat az orvosi szobákat, ahonnan még a tapétát is leszaggatták a távozó kórházvédők, akik telejajgatták a környéket, hogy "kirugták őket". Holott mindenkit kötéllel akartak marasztalni. Meg a lábakelt müszereket is pótolták.) És mindenki habzó szájjal őrjöngött, hogy "kiviszik a hasznot. " Aztán a Hospinvestnek is kiderült, hogy nem hogy kiviendő haszon nincs, hanem tiszta ráfizetés (a megye se véletlenül akarta privatizálni)

Ugyhogy érdeklődve várom azt a befektetőt, aki
1, elvárható haszon nélkül tol bele pénzt
2, pénz beletolása nélkül üzemelteti ugyanennyiből
3, az egészségbiztositó álta ESETLEG emelt finanszirozásból hasznot vesz ki anélkül, hogy a zemberek kimennének az utcára.

És az is fincsi lesz, ha a 3. esetben megkérdik az istencsászárt, hogy akkor MOST mégis üzlet? Akkor eddig nem a zemberek miatt nem volt üzlet, hanem egész más miatt.
Ami most van az egeszsegugyben valamint amilyen munka es erkolcs moral leledszik arrafele... tisztelet a kivetelnek :):)
na most ez az egesz lassacskan nem er semmit... azaz ZERO hanem MINUSZ
Csak koltseg-kiadas sok es nagy befektetesre van szukseg...

ADJAK EL!!! Ha kell ingyen....
De teremtsuk mar meg a korrekt, tisztesseges es igazsagoa mukodes alapjait...

Vannak EU ban orszagok ahol jol mukodik "uzleti" alapon pl Belgium...

Sajnos az, hogy mindenki befizet a nagykalapba aztan abbol alunk mindent...
Mindenkinek jar az ingyenes orvosi ellatas stb..
Termeszetesen az igenybevevoknek semmi feleloseg vagy kotelezettseg erzete nincs... MERT ez jar neki :):)

Ez az egesz igy sajnos NEM mukodik pl Anglia...
Az alapellatas egy szar fos nulla...
@aliglajos: és ha valaki szerint mintha mégsem stimmelne teljesen valami, az nyilván komcsi...
@úriparaszt:
Nem kell gyakorolnia, jól írta és gondolta.
Más dolog az eü privatizációja-ne soroljam fel hány kórház került vissza önkormányzati tulajdonba- és más dolog a tőkebevonás.
Vagy szerinted pld. az egyetemek kollégium építései az egyetemek privatizációját jelentették? Nézz utána-vagy inkább olvass elötte.
Köszönöm a "hiteles" bejegyzésedet.
@DarthVader: LOL, ez a sámán nagyon jó...
Már több helyen bátorkodtam megemlíteni, nem mendegy ám, hogy a nagyorrú karvalytőke koszos mancsa teszi be a lábát az egészségügybe, vagy a nemzeti érzelmű befektetők segítik a gyógyulást :-)
@DarthVader: A hospinvest egy lúfax vót. Az egészségügyben komoly pénzek folynak el, a forráshiány miatt. Komoly pénz belerakásával évi százmillás nagyságrendű pénzt lehetne fogni egy közepes méretű kórháznál. A másik amit rendbe kellene tenni a lehető leggyorsabban, a finanszírozás. Az nem pálya, hogy egy 8K-s nagyrutin vérvételért 600 forintot fizet a finanszírozó, és hasonló nagyságrendekben a többi dolog. Így rákényszerítik a kórházakat a valótlan kezelések elszámolására, és azt molnárlajos könnyen ordibált, hogy mi folyik itt Gyöngyösön.
@Scala: Az egészség ebben az értelemben 2004-ben nem volt üzlet, a Molnár-Horváth-páros pedig 2006-tól vitte az egészségügyet.
Amúgy az egészről az a véleményem (és ezt a nagyhalak közül Molnár Lajos mondta ki/írta le), hogy az egészségügy ebben a formában igenis nagyon jó üzlet az orvostársadalom elitjének, meg a beszállítóknak, továbbá ők elég jó érdekérvényesítő képességű rétegei a magyar egészségügynek, így lényegében bármilyen, akár értelmes irányú változást is meg tudnak akadályozni addig, amíg vagy
1. össze nem dől az egész (ettől most nem áll messze)
2. valaki szembe megy velük (ezt próbálták meg Molnárék), de az ekkor számítson rá, hogy ez nem lesz mesedélután
@Szeleta: Úgyszint gratulálunk a releváns szerecsen mosdatáshoz. Ezt mégis hogy gondolod??? Jön a magántőkés, odaadja a magántőkét, oszt elhúz a p*csába, mert nem is akar érte tulajdont??? Komolyan??? Ha meg mégis kap tulajdont, azt nem privatizációnak hívják véletlenül? Vagy ha azok csinálják, akiket te szeretsz - mondjuk Széles VSO Gábor* - akkor már nem az? (Ja, mellesleg, az egyetemi kollégiumok építései az egyetemi kollégiumok részleges privatizációját jelentette, nem az egyetemekét, te szakember, te!)

*:Véletlenül Sem Oligarcha
Persze így akartam:

...továbbá ők elég jó érdekérvényesítő képességű rétegei a magyar társadalomnak, ...
De mi a bánatnak is kellett építő jelleggel néhány milliárdért népszavazni?

1xűen tesztelik, hogy mit lehet megcsinálni a néppel? Aztán csodálkoznak, hogy jéééé, még ezt is beveszik? Akkor próbálkozzunk még ennél is vadabb dolgokkal...
Mennyibe foog nekünk kerülni ez a kritika nélküli vakhit?????
@órarugógerincű felpattanó:
Belga rendszer.....

Fizeted a TB-t adot stb... ez a fizud 30-50%
CSOK..

Hogy mukodik a finanszirozas?

- Elmesz a dokihoz vizsgalatra aminek az ara sac/kb 30eu..
- Szamlat kapsz rola
- benyujtod a TB nek megkapod a 2/3-s tamogatast..
- azaz efektiven fizettel 10eu-t

A vervetel kb 70eu... Mas egyeb is..

Termeszetesen a fentmarado 33% eleg magas..
De itt jon kepbe az ember feleloseg tudata es ha van kis esze erre a 33% ra kot spec biztositast..

Mi az elony ennek az egesznek?

1. Mindennek behatarolhato ara van!
2. Az orvos erdekelt, hogy kinyalja a paciense feneket mert UZLET abbol EL!!
3. Szamlazas van!! NINCS mutyi meg boritek!!
4. Van magan feleloseg... nem rohangalnak minden szarral a dokihoz. Aki ugy erzi kot +exta biztit..
5. Nincsenek komoly varolistak!!!
6. Mindennek van gazdaja NINCS kozos lo!!!

N
@Szeleta: persze, lehet szépen fogalmazni és még szebben kommunikálni.

szerinted egy egyetem építése és az egészségügy működtetés teljesen egyenértékű? biztosan egy dologról beszélünk?
szerinted a magántőke bevonása az egészségügy üzemeltetésébe, az pont olyan mint megépíteni valamit?
szerinted van olyan befeketető, aki a jelenlegi tulajdonosi és üzemeltetői kör mellett egyetlen fillért is beletol a rendszerbe?
elmagyarázod nekem a tisztelt miniszter helyett, hogy ez hogy néz ki, melyik az a rész amit nem látok?
a következő ez lesz:

5 éve maga Orbán Orákulum Viktor mondta az elnökválasztásról:
"Olyan kérdés, amiről meg lehetne, és meg is kellene kérdezni az embereket, függetlenül attól, hogy a köztársasági elnököt egyébként a parlamenti képviselők választják"

Meg is kérdezték a Zembereket, és így lett Sólyom Laca az elnök... most meg küldik a picsába, el.

Idén nem lesznek megkérdezve a Zemberek, Orbán majd kinevez valami fideszes kirakatbabát.
@órarugógerincű felpattanó:

"Az egészségügyben komoly pénzek folynak el, a forráshiány miatt. "

Hát, itt azért a mellékmondat valahogy egy másikból keveredhetett ide :)

"Komoly pénz belerakásával évi százmillás nagyságrendű pénzt lehetne fogni egy közepes méretű kórháznál"

A pénzek elfolyása nem a forráshiány miatt történik, hanem ráadásul, és annak ellenére. Ha a jelenlegi rendszerbe tolsz pénzt, akkor egyszerüen több fog elfolyni. Ahol egy a tábla szerint 15 óráig müködő kardiológiai szakrendelésen 14.35-kor nincs orvos, és 4 db teljes munkaidőben fizetett nővér mereszti a seggét, mindemellett 3 hónapos előjegyzés van kardiológiai szakvizsgálatra, az ilyen rendszert a sárga agyagig szét kell verni, és teljesen újat építeni. A régi vacak düledező házat is lerombolják alapig, és újat húznak fel. Csak az a kérdés, hogy közben hol fogunk lakni ? :)
@DarthVader: Olyan dolgokra gondolok, mint például az elavult fűtésrendszer, szigetelés nélkül ezeréves ablakokkal. Mivel nincs rá keret, maguktól a büdös életben nem fognak hozzányúlni, viszont csak gázra sokmillió megy el. A kórházi/egészségügyi informatika is röhej. Már rég át kellett volna térni pl elektronikus receptre. A receptek adminisztrációjára is kb évi végtelen pénz megy el, pedig nagyon sok pénzt lehetne fogni ott is (és csökkenteni lehetne az orvos beteg találkozások számát is). És szerintem ha komolyan gondoljuk akkor számolatlanul lehetne találni hasonlókat.
Ráfaragtok reakciós gyökerek!Az én lábamat maga Horváth Ági gyógyítsa,a Jóisten áldja meg a nevét.A jobb patám elhasználódott a jobberek elleni küzdelemben,de nem számit.Apropó,IS elvtárs hülye népszavazása már volt!?Vagy nekem kell erre felhívni a figyelmet?Kéz a kézben,láb a lábhoz...NO PASARAN
@DarthVader:
"... a gázmezőt is forditva járta körbe dobolás közben"

Ez lehet minden országos bajunk oka, a kontár sámánjaink! :-)
a mikola aszondta, hogy a működtetését ki lehet adni privátba, de a kasszát nem.
előfeltétele, hogy megoldják a tulajdonos/finanszírozó kérdést az eszközök tekintetében, mert per pillanat a finanszírozó nem tud amortizálni.
a tudodkik pont ak asszát akarták privatizálni, a tuajdonjogokat meg nem akarták megoldani.
Szerintem alapvető gondok vannak, amíg az oep fizeti a számlát, a különbség csak annyi, hogy a magáncég abból még hasznot is akar..
Nem az a lényeg, hogy a kórház kinek a kezében van, hanem, hogy ki és mennyit fizet nekik az ellátásért. Amíg a biztosítási oldalon nem vonnak be "külső" forrást, marad minden úgy ahogy eddig.
@7esbusz: Azt áruld már el nekem, hogy milyen hozadékot várnál a biztosítási oldalon külső forrás bevonásával? Mert ha jól nézem eddig úgy néztek ki a tervezetek, hogy a mostaninál többe került volna.
@angyalföldi partizán: hű de híres vagyok. úgyse fogod elhinni, úgyhogy nem is erőltetem, hogy nem vagyok elvtárs, ahhoz egy kicsit többet kellene a világból megértened, hülyenépszavazásostól, mindenestől.
@is: Pedig mesterházy bá legutóbb már elvtársazta a jelenlévőket. Életkor alapján biztos jól eshetett nekik.
@is: mellesleg én szeretem az 'elvtárs' szót. röviden, tömören és pontosan azt fejezi ki amit kell.
nekem gyurcsány ugyanúgy elvtársa horn gyulának, mint bayer elvtársa orbán viktornak.

szóval kezeljük helyén, ne változtassunk jelentésén :-D
@órarugógerincű felpattanó: Mihez képest került volna többe? A minimálbérek után fizetett járulékokhoz?
azért álljunk meg egy percre

óriási különbség van akközött, hogy magáncég üzemeltet egy kórházat és akközött, hogy a pénzeteket nyiltan és egyértelműen átcsatornázzák magáncégekbe...

tudom, hogy szeretnek felejteni az emberek, de én pontosan emlékszem még Bokros Lajos és Mihályi Péter ötleteire, mint pl hogy a magáncégek feltőkésítésére (!) havi fix 10eFt-os járulék (+jöv. arányos összeg még) legyen a segítség!

mégegyszer: volt iszonyat szja, eü járulék és Vizitdíj, majd jöttek szabadrablóék és elvitték volna az összes pénzeteket!

az arányok érzékeltetésére: akkor és ott, a 61.500Ft-os minimálbérből maradt volna 39.600 Ft !!! no, ezt szavazták le elsősorban...
@is@is: persze,persze..tudom én ,hogy a mozgalmi élet mit kiván,...Akkor is,.vádlit vádlihoz,csuklót csuklóhoz NO PASARAN!
@7esbusz:
Még jó hogy az oep fizet, mi más fizetne?
A haszon egyébként többek között arra is jó, hogy abból fejleszteni lehessen.
Egyrészt azért nincs semmi meglepő ebben, mert a legelső kórházprivatizáció a fideszes körmendi önkormányzathot kötődik, másrészt meg azért mert ez az egyetlen ésszerű megoldás. Az viszont meglepő, hogy már ilyen korán elkezdték hinteni a valóságot az eddig álmok helyett, azt hittem, hogy ezekkel kihúzzák az önkorámnyzati választásokig.
Az "egészségügy nem üzlet" nem azt jelenti, hogy az egészségügyben egyáltalán nem lehet magántőke. Eddig is volt: gyógyszertárak, magánkórházak, magán fogorvosok, magán pszichiáterek stb. Ez a szlogen azt jelenti, hogy nem lehet a teljes közegészségügyet a profitérdeknek alárendelve magánkézbe juttatni úgy, hogy az eddigi hozzáférés az egészségügyi szolgáltatásokhoz a pénztárca lapossága miatt veszélybe kerüljön. Ebben semmi új nincs, ezt kommunikálta a Fidesz annak idején is. A kormány (illetve leginkább az SZDSZ) ezzel szemben a TELJES magyar egészségügyet a profitorientált biztosítók kezére akarta átjátszani.
úúú, imádom ezt az országot
még több IMF hitelt!! úú de jó lesz
@Saga: Csakhogy a hálapénz üldözése kimaradt az MSZP - SZDSZ csomagból. Ellenkezőleg, a kapacitásszűkítéssel hosszú várólistákat teremtettek, növelve a korrupciós rizikót.
Nyugi fiuk: jönni fog még a vizitdíj meg a tandíj. Meg persze az Orbán takarodj is. Én az elsősorban fogom kiabálni. Ugyanis: az, hogy Tömjén Zsolt büszkélkedett azzal mely szerint sikerült "amortizálnia" Gyurcsányt az nem érdem, hanem halálos bűn. Egyébiránt az úgynevezett konzervatívok (Magyarországon: fekete öves komcsik) nem rendelkeznek saját ötlettel a dolgok vitelére, hanem csak ellenzékben "jók".
@Blogger Géza: nem hiszem, hogy az emberek többségének "az egészségügy nem üzlet" szlogen ezzel a szofisztikált magyarázattal együtt maradt meg a fejében.
@Blogger Géza: szerintem pedig az egészségügy igen jó üzlet. sokan és igen zsírosan profitálnak belőle különösebb (nulla) neruházással, miközben az ellátás színvonala szar.
a kérdés inkább: kinek és mennyire üzlet!?
@aliglajos: Épp ezért kell hangsúlyozni. Amúgy is teljesen más dolog eladni egy köztulajdonban álló kórházat (lásd népszavazási kérdés), "lesz ami lesz" alapon (mert hát kb ennyire volt kidolgozva, hogy majd hogy is lesz aztán), vagy esetleg társaságot keresni az üzemeltetésére. Ha egyszer bagóért eladtad, azt vissza nem veheted csak úgy, a magántulajdont erős bástyák védik, de egy üzemeltetést bármikor könnyedén vissza lehet venni, amint arra vannak is példák.

Persze kár lenne tagadni, hogy ezzel a népszavazással számtalan Nokiás doboztól lett megfosztva az előző rezsim, részben erről is szólt a dolog.
@úriparaszt: Valóban, van egy igen szűk réteg, amelyik gazdagodik a hálapénzekből. Meg a többszörös státuszok kihasználásból. Volt 8 év arra, hogy tegyenek ez ellen valamit, nem tettek. Sőt...

De ha valami rosszul működik, nem feltétlenül az a megoldás, hogy akkor nem foglalkozom vele, majd jön valami messiás és az megoldja. Egyetlen modern állam sem teheti meg ezt a luxust, még az USÁ-ban is egyre inkább az állam szerepét hangsúlyozzák az egészségügyben. Nem volt az MSZP-nek erről kiérlelt koncepciója és ez meg is látszott. Meglátjuk, most lesz-e valami.
Még hogy az egészség nem üzlet! Mindenütt az egyik legnagyobb üzlet a modern világban a gyógyszeriparral összefogva. Na meg az ingyenesség, az mikor volt(?)Soha. Csak parasztvakítás az volt, már az átkosban is.
Most ezek a nem átkosok nagyon beleszorultak a nyolc éven át építgetett saját csapdáikban. Legalább egyformát szövegelnének. A nyolc év alatt nem volt idő felkészülni a kormányzásra? Akkor hol a f@ban töltötték az időt, ha még a parlamentbe bejárásra is lusták voltak.
@Blogger Géza: "eddigi hozzáférés az egészségügyi szolgáltatásokhoz a pénztárca lapossága miatt veszélybe kerüljön."
Kiábrándítalak: lehet. Sőt eddig is a pénztárca vastagsága határozta meg a hozzáférést és annak szintjét.
Sajnos a jelenlegi viszonyok mellett nem sok értelme van kórházprivatizációról, vagy magántőke bevonásáról beszélni. A finanszírozási oldal ugyanis teljesen átláthatatlan, semmi garanica nincs arra, hogy a TB nem fog egyik pillanatról a teljesítményfinanszírozásról áttérni bázisfinanszírozásra. Amíg nincs törvényileg szabályozva ennek a háttere - azaz nem kiszámíthatóbb az üzlet a magántőke számára - addig nem nagyon lesz itt semmi.
Nem mellesleg az egészségügy nagyon régóta üzlet. Politikai üzlet. Minden eü intézmény politikai intézmény egyben. Fideszes városban fideszes őrzővédő-takarító-beszállító-magánlabor cégek járnak jól a túlárazott szolgáltatásukkal, MSZPs városokban MSZPs cégek.
@úriparaszt: Azért az "úri"-t kihagyhatnád az itt használd nevedből. A többi stimmel.
Tanulságos mese, aki nem érti, na pont az vegye magára.

no, akkor.

a fradi térfelén viszi a labdát az újpest játékosa, a 16-oshoz érve keresztezi egy fradi játékos, megszerzi a labdát, az újpest játkos elesik.

a bíró a sípjához nyúl.

1. ítélet: színészkedésért sárgát ad az újpest játékosának - fradi tábor örömtüzet gyújt, újpest tábor gyilkolni készül
2. ítélet: tizenegyest ítél az újpest javára - fradi tábor megbolondul, embereket dobnak be a pályára, újpest tábor önelégülten bemutat a fradi tábornak
3. végiggondolja, hogy merre megy haza, és leteszi a sípot, és előnyszabályt alkalmaz. senki nem ért semmit, ezért meccs után verekedés tör ki.

hát ennyit a fidesz és az mszp szavazók képességeiről.
@Scala: Demagóg post?Miért?Tulajdonképpen három - gondolom,pontos - idézet.Az első teljesen egyértelmű;tökéletesen lényegtelen,milyen szövegkörnyezetből emelték ki.Nem egyszerűen arról van szó,hogy a Fidesz a maga részéről ellenezte a magántőke bevonását az egészségügybe,hanem a zemberek befolyásolásával próbálta megvétózni azt.
Réthelyi Miklós még lebegtet/"elképzelhető"/,Varga Mihály már szinte biztosra mondja/"annak vagyunk hívei".
No,korántsem csak a Fideszben vannak ilyen rövid emlékezetű politikusok;bár nyilván nem memória-zavarról van szó.
Az sem baj,ha az évek során változik a véleményük bizonyos dolgokról,tennivalókról.
Itt viszont kilóg a lóláb:akkori ellenzéki magatartásuk lényege:minden - az MSZP-től származó - ötletnek,javaslatnak nekirontani,mint a harci kutya.
Most ők jönnek és meglátjuk,milyen hatással lesz az egészségügyre a magántőke "szabályozott formában,törvényesen" történő bevonása.
@Blogger Géza: "De ha valami rosszul működik, nem feltétlenül az a megoldás, hogy akkor nem foglalkozom vele"

annyiszor mondtam már, hogy magam is unom: az ellenzék azért van ott, hogy a kormányzó párt vagy koalíció előterjesztéseit darabokra szedje és megvizsgálja a kitűzött célt milyen módon és milyen hatékonyan teljesíti.
ha a fidesznek (most épp ő volt az ellenzék) nem tetszik valami, jelen esetben az egészségügyben tervezett privatizációk, az mszp-szdsz koalíció által kidolgozott tőkebevonás, akkor dolgozza át, és mutassa meg, hogy mit tekint elfogadhatónak és végrehajthatónak. itt nem ez történt. egy szem mikola volt talpon a vidéken, aki alternatívát hozott elő, őt azonnal betonba állították és bedöntötték a dunába.
nos engem ez zavar, de nagyon. főleg erről 'szól' a poszt, mint ahogy páran már észrevették.

mindezektől függetlenül támogatok minden értelmes javaslatot, függetlenül attól, hogy ki terjeszti elő.
de ne legyen már szelektív a memóriánk. ha valaki sunyi fasz,akkor sunyi fasz, ez pártfüggetlen, cserébe ha adott munkát tisztességesen és jól végez el, akkor azt értékeljük.
@papillon: ..ha már ilyen jól ismerjük egymást, akkor szólok nehogy nick-et válts, ez illik hozzád :->
"Az meg a másik érdekesség, hogy szerinted a magántőke bevonása egyenlő a privatizációval."
... na, azt hiszem, itt fejeztem be a postok olvasását. Csak egy kis nyelvészet az idegen nyelveket nyomokban sem ismerő gazdasági és politikai szakérőknek: magánosítás = privatizáció, ha valamibe magántőkét vonsz be, azért jár valami tulajdonjog, tehát az privatizáció. Ettől eltérő magántőke-bevonást Rákosiék csináltak, amikor bevonták a magántőkét. A tulaj meg mehetett Recskre.
süti beállítások módosítása