Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: wmn.hu/kult/61888-a-rajzfilm-varazslat-es-tundermese--macskassy-gyula-tortenete Macskássy Gyula m... (2024.04.19. 16:33) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Valamit súgok magának www.youtube.com/watch?v=b1nDwrxc0wM (2024.04.10. 10:30) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2009.11.26. 08:00 Fabius

Ranschburg Jenő beájulna

Címkék: agresszió erőszak gyerekek

"Gyakorlatias elképzeléseim vannak a gyereknevelésről. Minden gyerek szobájára kiteszek egy cetlit: ellenőrizni 18 év múlva."
(Erma Bombeck)

Egyre többször jut eszembe ez az idézet. Ma alig jöttem haza, máris fogadott a hír: unokahúgomat csoportosan verik az iskolában. A verekedők nem cigányok, még csak nem is magyarok, mert nem itt élnek. Ráadásul lányok, akik azzal szórakoznak, ketten lefogják, egy harmadik pedig kiéli magát szegényen.
Elöntötte agyamat a szar. Egyrészt a családom tabu, másrészt gyereket verni? Vagy hagyni verekedni ahogy most is hagyták a tanárok, és azzal indokolták: a gyerekek szoktak ilyet. Hiába állt a sarkára a sógornőm, semmi garancia nincs arra, ez nem ismétlődik meg holnap, holnapután, a hét bármelyik napján, ha éppen úri kedve úgy tartja verekedő brigádnak.

Mit tehetsz ilyenkor? Meddig lehet elmenni a gyereked védelmében? Hogyan leszel képes elengedni  nyugodtan iskolába, ha a tanárok szerint az ilyen viselkedésben semmi különös nincs, az ott "szokás"? Mit adsz neki útravalóul reggel? Hagyd magad, mert majd abbahagyják? Ha nem, akkor különös peched van, de a szokásjog kötelez. Vagy üss vissza, ne hagyd magad? Közben pedig igyekszel megküzdeni a kísértettel, a te gyereked semmiben nem lesz különb a többinél?
Én is jártam így a fiammal. Nagynövésű erős gyerek, akire tudatosan raktam féket, mert erősebb a társainál. Megbeszéltük, okos gyerek az eszével védi magát, nem a testi erejével. Ment is ez egy darabig, de aztán persze rákaptak, élvezettel gyötörték mert nem ütött vissza. Otthon befordult és rosszkedvű lett, mint akit állandóan rág valami belűről. Aztán egy nap hazajött foltosan, mint egy dalmata. Az volt a pillanat, amikor már nem érdekelt semmi. Leültettem és megmondtam: üss vissza ha bántanak! De csak akkor, és csak annyit, amivel megvéded magad!
Egy hét múlva hívattak, mondván a gyerek teljesen megváltozott. Én pedig vállaltam, igen, én mondtam, üssön ha bántják. Védje meg magát, ha a tanárok nem képesek erre. Tantónéni' nyilván látta, tudott arról is mikor az én fiamat verték. Akkor miért nem tett semmit? Habogáson kívül nem jött válasz...

Viszont az unokahúgom kislány, aki túlerővel szemben nem képes kiállni magáért. Vele mi lesz? Érte ki fog kiállni? Megoldás az, ha az anyja meg az apja felkeresi a delikvensek szüleit, és rájuk borítja az asztalt? Arról nem beszélve, milyen felnőtt lesz az ilyen antiszociális, agresszív gyerekekből? Szép jövő elé nézünk, ha ez a generáció minden problémáját úgy oldja meg, hogy páran lefogják az áldozatot, az egyik pedig érvényesíti az akaratát.
Naponta van tele a média ilyen esetekkel. A megerőszakolt kisfiú Pécsett, csoportos erőszak egy 10 éves kislány ellen Egerbaktán, ahol társai lefogták, és egy seprő nyelét dugták föl neki.
Szilágyi Gyula szociológus szerint egyszerű gyerekcsínynek indult ez is, csak elfajult....

Ti mind ilyen hülyék vagytok basszátok meg? Minden "szakember", tanár és szociológus elintézi ezt egy vállrándítással, az elkövetők gyerekek, nem büntethetőek, slussz.
És a szülők felelőssége? Meg a tanároké/nevelőké? Nem kéne tenni valamit a siránkozáson kívül? Mert ezek a gyerekek lesznek a tanárverők, akik titeket is megraknak, ha nem tetszik a tananyag. Elhiszem, hogy sokkal kényelmesebb a visongó kölök kezébe nyomni a Szuperhirig 7 dvd-t, mert attól csöndben van, meg legyinteni ha a szomszéd Béluka szülei lázonganak: egy ilyen nyeszlettkének úgyis szopás az élet, jó ha korán megtanulja.
Látom ezt, és nem tetszik. Kurvára nem. De ha számonkérek valakit, netán farba is rúgom mert másból nem ért, akkor önbíráskodó barom vagyok, egy igazi anti-europeer, aki nem képes igazodni a viselkedési normákhoz, meg büntethető, nagykorú állampolgár, akire természetesen vonatkoznak a hatályos törvények...De akkor ki teszi meg helyettünk? Ki védi meg a gyerekeinket?

198 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr251553121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@DArchAngel: Jaja, ez igaz. Én biztos vagyok benne, hogy a korok folyamán volt fejlődés. Viszont a gyerekek nem szocializálódtak, jobban az ösztöneik irányítják őket, így náluk lassabb a fejlődés.
@úriparaszt: Két teljesen külön dolgról beszélünk.
Azért, mert az, aki ver hülye, abból nem következik, hogy az, akit vernek, az nem az.
Persze, ez lehet, hogy bonyolult.
Megpróbálom megmagyarázni valami példával: Ha egy autó beleesik az árokba, és rossz a kormányműve, az nem jelenti azt, hogy a sofőr józan volt.
@úriparaszt: Igazad van, kolbászöszsömle biztosan pszichológus, vagy nem tudom...

Két oldala van a dolognak, aki kegyetlenkedik az is megér egy misét. Családi háttér, nevelés hiánya, zaklatás otthon, bármi lehet az ok.
Válasszuk szét a dolgokat: kiskamasz fiuk között majdhogynem "normális" dolog a verekedés, keresik a helyüket, a falkasorrendet. Ezzel nincs is addig baj, amíg relatíve sportszerû keretek között folyik, ha elvadul - földön fekvôt rugdosnak, többen esnek egynek, stb - akkor közbe kell lépni. Annak idején én is rengeteget bunyóztam, soha semmi bajom nem lett, pedig nem voltam nagyon erôs.

Másik dolog az, amikor valaki vagy valakik terrorizálnak egy vagy több gyereket, az osztályt, stb. Ezt nem szabad tûrni, és akár konfliktusokat is érdemes felvállalni. A fiam osztályában van egy nagyon agrasszív gyerek, aki minden ok nélkül bárkinek nekiugrik és megveri - ha tudja. A gyerekem nagyonjámbor, viszont evez és acélkemény. Mondtam neki, kerülje el a balhét, de ha bántani próbálja a gyerek, védje meg magát. A múltkor kapott egy pofont ettôl a sráctól, mire elkapta a kezét - hogy ne tudjon mégegyet ütni - és majdnem eltörte... Másnap apuka kérdôre vont, mire elmondtam nek, hogy legközelebb el is fogja törni a kezét, és akkor örüljön, ha csak ennyi történik, ha nem tudja megfékezni a kölykét - azóta érdekes módon békésebb lett a gyerek, és a papa is elôre köszön...
@kolbászoszsömle: Oké, ez igaz. De elősorban itt most a verekedő fél nem normális, elszenvedő fél normális felállásról van szó...
Egy etnikai alapon szerveződött BŰNÖZŐ banda ellen csak az egészen kivételes, kolbászoszsömléhez fogható hősök veszik fel sikerrel a harcot.
Tudomásul kell venni, hogy ez kőkemény bűnözés, nem pedig gyerekcsíny, ahol a gyereknek határozott fellépéssel bármilyen esélye is lenne.
6 ember seprűvel még Klitschko-t is megerőszakolja, ha akarja. Ilyen esetben egy gyerek nem lehet képes megvédeni magát, tanári és rendőri segítségre, beavatkozásra van szükség.
Agresszió agressziót szül. Kár, hogy máshogy nem lehet. Muszáj megtenni, ha nem akarjuk, hogy a gyerek megnyomorítva kerüljön haza az iskolából :(
@kolbászoszsömle: igazad van, egyszerűen élek és az egyszerű dolgokat szeretem, van ami nekem bonyolult. a bejegyzést végigolvasni nem tűnt bonyolultnak, ráadásul én azt olvastam ki belőle, hogy ketten lefognak egy gyereket és a harmadik társuk veri. persze magyarból soha nem voltam ötös, ráadásul bicikli helyett mindig biciglit írok. előfordul.
továbbra is tartom: a vázolt esetben nekem nem az áldozat tűnik hibásnak. persze nem voltam ott, előtte bizonyára egy széklábbal fenyegette későbbi támadóit...
@Vorg a Halhatatlan Báró: Az a lényege az ilyen szociális interakciónak, hogy maga az áldozat is problémás valamilyen okból.
Egy normális gyereket NEM VERIK RENDSZERESEN a társaik.
Csak ezt a bántalmazott gyerek anyjának-apjának nehéz belátnia, mert az áldozatszerep hálás ebben a társadalomban, kultúrában.
@hvuk: Olvass figyelmesen és az elejétől:)

Nem a piszkálódás itt a téma!És nem gyerekcsíny!

Elküldtem egy linket, olvass bele és utána beszélgethetünk!
@kolbászoszsömle: Mint az közismert tény, a nemi erőszak áldozatai kivétel nélkül mindig hibásak. Hiszen minek kellették magukat. Miért öltöztek úgy és nem máshogy. Miért festik magukat, miért néznek ki jól. Szerintem a kislány, akit seprűvel megerőszakoltak egy ócska ribanc, csak azt kapta amit megérdemelt.
Teljesen egyetértek önnel, pusztuljon a férgese.
Aki nem képes megvédeni magát az nem érdemli meg az életet. Csak a legerősebbnek van joga élni...
Én nem szeretném a gyerekeimet arra nevelni, hogy erőszakra erőszakkal válaszoljanak. Ugyanakkor a komoly sérülést nem okozó, de a támadást megállító önvédelem mindenképpen bátorítandó. Szájspray és társai, bármi, ami nem tiltott az iskolában.

De legfőképpen beszélni négyszemközt a tanárral, mert NEM a gyerek felelőssége a saját lelki-testi fejlődéséről gondoskodni, hanem a felnőtté, akinek a gondjaira van bízva. Adott esetben lehet az igazgatóval hatszemközt is beszélni. Elkérni az iskola szabályzatát/házirendjét, hogy milyen eszközökkel, eljárásokkal igyekeznek gátat szabni az ilyen jelenségeknek. Rámutatni, hogy milyen pereknek teszik ki magukat, amennyiben ezt nem szabályozzák és/vagy a szabályokat nem tartatják be. Utána jöhet a szülői, amennyiben a helyzet nem rendeződik.

Persze, ezzel párhuzamosan az is teljesen jó, ha közvetlenül az elkövetőnek jelezzük - erélyesen -, hogy helytelenül cselekszik.
@görény01: Szóval, ha valakit abban a hónapban már tizenhatszor erőszakoltak meg, pedig még csak nyolcadika van, akkor azért illene elgondolkozni azon, hogy nem-e csinál-e valamit rosszul az áldozat...
@kolbászoszsömle: Bizony : már az én időmben is "problémás , abnormális gyerek" volt az aki nem verekedni járt az iskolába, hanem tanulni..... Ezért aztán én is 2-3 évenként állon csaptam, tökön rúgtam a hergelőimet, hogy ne higyjenek már "problémásnak" azért mert nem verexem naponta---pedig magas, erős gyerek voltam-alacsony adrenalin szinttel.
A világ ma arról szól: vagy te vagy én....
Igen , üssön vissza a gyerek. Tanulja meg, az emberek mindig a kicsit , a rendest, a légynek se ártót bántják !!
@kolbászoszsömle: sztem nagyon el vagy tévedve. A gyerekek képesek kipécézni valakit, aki valamiben más, mint ők, pl. mert vékony, kövér, vörös hajú, göndör hajú, szeplős, szemüveges, szebb a tolltartója stb., tulajdonképpen bármiért. Nem kell ahhoz semmit sem tennie egy gyereknek, h társai áldozatává váljon.

Elszomorító az egész eset (és az összes, amiről hallok), és bár nem vagyok érintett (egyelőre a fiam osztálya elég nyugisnak tűnik), bennem is forr ilyenkor a düh amiatt, h kvázi tehetetlenek a szülők. És ha mégis érintett leszek, én is csak saját magamra számíthatok.
Egyetértek azzal, h a gyerek viselkedése a szülő felelőssége, illetve azzal is, h egy tanárnak, ha tudomására jut, igenis tennie kell ellene (természetesen nem erőszakra gondolok), és nem elsumákolni a szülővel való konfrontációt. Szomorú az is, h egy kétségbeesett szülőnek a saját kezébe kell vennie a dolgot ahhoz, hogy valamiféle megoldás szülessen ebben az ügyben.
A tanárra nem lehet a kis szadista miatt a felelősséget hárítani, mert akkor az ilyen gyerek mellé állandó felügyelőt kellene állítani, de ám mindegyik mellé egyet külön, aki a budira is vele megy.
Az áldozat pedig nem felelős, csak a kolbász-féle kegyetlenkedők keresik izzadva az igazolást a piszkos természetükre. Érdekes, sose értettem, hogy ha erőszak megy az ilyen embernek, miért nem vállalja mellé, hogy ő egy fos, igenis, és az az élete gyönyöre, hogy beletapos abba, akibe teheti? Mért akar "erkölcsileg" tisztának látszani, ha az ellenkezőjét teszi? Honnan ez a finnyáskodás?
Különben az ilyen gyerek az öreg szüleivel is olyan lesz, meg a családjával, és döngve veri közben a mellét, milyen remek apa meg fiú/lány. Közben a családja csendben gyűlöli. Az ilyen mindig megtalálja az ürügyet, hogy "miért" kegyetlen, akár tettel, akár szóval. Kutyából nem lesz szalonna.
@kolbászoszsömle: Az áldozat? Nem rendőrséget akart mondani? Hol a rendőrség, hol vannak a tanárok?
Jelen esetben, ha a mostani esetről beszélünk, szegény kislánynak szülei sincsenek, hiszen állami gondozott. De ilyen esetben a szülő sem tudna sokat tenni, mert könnyen túlerővel találhatja magát szembe. Ha mégis tesz valamit, akkor élete végéig börtönbe kerül. Szép kilátások...
De!
Érdekes dolog azon gondolkodni, hogy mi alapján választja ki a bűnöző az áldozatát. Nyilván az áldozat a hibás, ez nem csak az iskolában van így. Ha nem lennének tipikus áldozatok, akkor nem lenne bűnözés sem, nem lenne szükség rendőrségre.
Mi a fenének fizessem az adómból a rendőrséget, azért, mert sok hülye "áldozat" mászkál az utcákon? Tanuljanak meg vigyázni magukra, menjenek pszichiáterhez a saját pénzükből! Nehogy már a saját bénaságuk miatt nekem kelljen a védelmüket fizetnem!
Mindenki vigyázzon magára és akkor nem kell rendőrség.
Na, kb. ennyi értelme van a sok hülyeségnek, amit maga összehord.
Kissrác koromban sokat kellett verekednem, mert én voltam a legkisebb (és szemüveges) az osztályban.

Viszont, hamar rájöttem, hogy egy ideig lehet tűrni, de utána nagyon durván vissza kell vágni, az arányosságot teljesen félretéve. Ebből megértették a jóképességűek, hogy nem éredmes velem kezdeni, mert jól nem jönnek ki belőle. Azóta ők a Tesco soron vannak, nos, én meg nem :)
@Gladia Delmarre: Az, amit leírsz, hol mond ellent annak, amit én leírtam?

Adott egy gyenge személyiségű és labilis önértékelésű gyerek, akinek az egyik tünete az, hogy őt verik.

El kell vinni a pszichológushoz, mielőtt jobbikos lesz.
Ja, és engem ugyan nem vertek, de mikor a kis beszédhibás nyápic srácot piszkálták, akkor lány létemre 7 évesen a falra kentem a (fiú) fojtogatóját, az meg ott sikítozott nagy bátran, hirtelen kiment belőle a kurázsi, az ilyen kis sz@rházi el se tudja képzelni, hogy egyszer valaki őbelé is beléje lép. Aztán már nem verekedtem, ilyenkor se, pedig utáltam a manifeszt kéjenc szadista kis dögöket. Mondjuk összvissz kettő ilyennel találkoztam. A harmadik egy tanárunk volt, a szemét döge. Szerintem ez, ha nem otthoni durva zavarokra való figyelemfelhívás, akkor genetikai defekt. De azért az látszik, hogy most az épp 12 éves problémás verekszik 2 évig, vagy 4 éves kora óta folyamatosan élvezi az erőszakot a gyermek. Az előbbi más tészta, ott a verekedőt kell megmenteni a pocsék családi helyzettől, de utóbbi esetben a megfélemlítésen kívül más nem használ.
@kolbászoszsömle: alapjaiban mond ellent :-)
a te szemléleted szerint az áldozat eltér a 'normálistól' ezért rendszeresen verik.
másik nézet szerint,pedig bármi (haj- és bőrszín, bármilyen testi adottság, szellemei képesség, szorgalom...stb) kiválthatja ezt.
tudod van sapka, nincs sapka.
a cél maga az agresszió, esetleg egyfajta hatalomérzet, ami (más képesség híján) agresszióval érhető el.
lásd saját példád, amit magadról írtál.
@úriparaszt: Nem érdemes vele foglalkozni, mert nyilvánvalóan troll, vagy szellemi fogyatékos.
A rasszizmusnak is az a lényege, hogy az áldozat eltér a normálistól.
Ha valaki nem képes megfékezni magát, azt a hatalomnak kell megfékeznie, példát statuálva.
@görény01: Ne kelljen szembesülnöd a realitásokkal, azt kívánom neked!
@kolbászoszsömle: Vagy esetleg olyan mindenféle baromságokat összeirkákó suttyó mint pl. te....
@úriparaszt: Egy kicsit próbálj meg technokrata lenni, és kilépni az áldozatszerepből!

Ha általában nem vernek mindenkit, de van vaki, akit általában vernek, akkor legalább engedd meg annak a lehetőségét, hogy azzal is baj van, akit vernek.
Amúgy ha minden gyereknek megtanítanák otthon, amit nekem az apám, hogy a gyengét megvédjük, ha bajban van, nem pedig leszarjuk azzal, hogy nem a mi gondunk, akkor az osztályközösségek egyszerűen elfojtanák az ilyen kis szörnyek megnyilvánulásait. Egy 30 fős osztályban egy agresszort, de akár kettőt is 4-5 másik már le tud(na) szerelni.
Hmm...erdekes szitu, az biztos. Nalunk mas a helyzet. Ugyanarra a shito-ryu edzesre jar a gyerek, az anyja, meg en is. Must volt bemutato edzes, ahol a tobbi gyerek szuloi is ott voltak. Nem hiszem, hogy valaha barmi problema lenne....
@kolbászoszsömle: mitől lenne labilis önértékelésű egy gyerek, aki pl. szeplős, gyenge fizikumú stb? És főleg, miért lenne gyenge személyiségű? A külső vonások adottak, a gyerekek ezt kipécézve és cikizve kötnek bele a társukba.
És megfordítva, azokat nem kéne pszichológushoz küldeni, akik összefogva együtt verik meg egy valamiben tőlük különböző társukat? Nekik nincs, nem lenne szükségük arra, h valaki elbeszélgessen velük?
Te kolbászoszzsömle, joguk van létezni gyengéknek is, és a kis, erőszakos rohadékoknak márpedig nincs joguk őket verni a más mentalitásukért. Ennek a jognak pedig bátran érvényt szabad szerezni erőszakkal is, ha a sorvadt érzelmű kis izompeti csak azon a nyelven beszél.
Én elkezdtem tiszteletre nevelni a fiaimat. Erre mindenkinek megadták a tiszteletet. Ott volt a probléma, hogy máshol ez nem volt a tananyagban. Most azt mondom nekik, ha szórakoznak veletek, akkor azonnal verjétek orrba az illetőt!
Ha pacifistának neveled a gyereket, te ártod neki a legtöbbet!
@kolbászoszsömle: Nincs! En (mar szanom-banom) a masik oldalon voltam. Persze mi nem ugy verekedtunk, hogy barkinek baja lett volna es soha nem fordult volna elo, hogy akarcsak fajna is, legfeljebb kellemetlen dolgokat csinaltunk. Tobbnyire ugyanazokkal. De nem veluk volt soha semmi problema. Az mindig a kezdemenyezo fellel van. Ha barmelyik oldalon lettel volna valaha, nem beszelnel ilyen baromsagokat!
Nekem is azt mondta a papám, lány létemre, az iskolába menés előtt, hogy ha ütnek, üss vissza, de nagyobbat. Mondjuk nem mertek verni, mert nem voltam félénk stílusú, látszott, mibe szaladnának bele.
@Gladia Delmarre: mert nem azért verik, mert gyenge és szeplős.
Nem minden gyenge és szeplős gyereket vernek.
És nem mondtam, hogy a verekedősöket nem kellene pszichológushoz küldeni.

@manyuska: Ha szerinted érv az erőszak az akaratod megvalósítására, akkor edzeni küld a gyerekedet, ne helyette verekedj, mert annak a gyereked fogja a kárát látni.
a magam életében teljesen az önbíráskodásban vagyok érdekeltté téve, a gyerekemmel is pontosan meg fogom értetni, hogy hol, milyen helyzetben nem számíthat segítségre, és mikor számíthat arra, hogy az ügye még rosszabbra fordul, ha segítséget kér.

mikor ne hívjon rendőrt, mikor ne szóljon a tanárnőnek. mikor fusson el, mikor üssön vissza. önbíráskodónak fogom nevelni, mert én nem voltam az.
@kolbászoszsömle:

Figyi. Elmondom velem, hogy volt. Születésemtől fogva nagy darab vagyok, nem voltam dagadt (talán pubertáskor egy ideig), de mindig nagy voltam. Éppen ezért a szüleim úgy neveltek, hogy ne bántsak senkit, mert abból nagy baj lesz. Érthető is a hozzáállásuk, hiszen mindig én voltam a legnagyobb az osztályban.
Ennek két következménye lett (ált. isk):
1. tudatosodott bennem, hogy ha ütök abból baj van
2. Ahogy ez lenni szokott, a nagyképű faszok megtaláltak az osztályban, mert soha nem ütöttem vissza, mindig engem b@sztattak.

Mi lett a vége, kitalálod???
Egyszer elszakították a cérnát, és a magadfajta hülyegyereknek össze kellett varrni az állát, mert a maflás után kicsit megfejelte a padot, a másik magadfajta hülyegyereknek meg a fejét kellett összevarrni, mert bebasztam egy kővel.

Aztán ismét nem verekedtem soha többet. Ennek már 20 éve. És nem lettem lúzer, nem fosom össze magam ha bárki hozzám szól. Csak éppen most is inkább elkerülöm a balhét, mert a sok arcoskodó kis hülye, ha visszaütök, szalad sikoltozni a rendőrséghez, hogy jajj jajj 8 napon túl gyógyuló. Ezt meg nem akarom.
Volt egy vörös, szeplős, szemüveges gyerek a suliban, azzal borzalom, miket műveltek. Olyan neirotikus felnőútt lett belőle, mint annyk a rendje. És ő nem tudott visszaütni, mert a mozdulatait is rosszul koordinálta, és tipikus áldozat-típus volt. Csak itt van egy nagy GOND. Ha vki zsákmányállatnak tekinti az áldozat-típust, az ártalmas a fajára. Mivel azok a legsikeresebb fajok, amelyeknek a tagjai szolidárisak egymással. Na, az ilyen bunyós gyerekből ez hiányzik, gyakorlatilag ő a társadalom érzelmi selejtje. Ha az ilyen megnő, a betegekre, öregekre stb. ugyanígy zsákmányállatként fog tekinteni. Kártevők, sajnos, az ilyenek. Még a hadseregbe se jók, mert az ilyen nem menti meg a bajtársát, ha az sebesült, vagy valami, empátia híján nem önfeláldozó.
@kolbászoszsömle: A gond ott van, hogy a legtobb gyereknek, aki eroszakos, a szulei is olyan szinten vannak, mint te. Nem lehet veluk szoval elobbre jutni, mert fel sem fogjak amit megprobalsz megertetni veluk. Ugyanezt jatszod te is. A szituaciot viszont fel KELL oldani. Itt sem mindeki egybol eroszakkal valaszolna. Az tobbnyire mint utolso lehetoseg merul fel. De akkent igenis!
@kolbászoszsömle: rendszergazda/programozó létemre megpróbálok technokrata lenni :-)
sosem voltam áldozat, nem nehéz kilépnem a szerepből :-D egész pontosan két olyan eset volt életemben, amikor áldozatnak nevezhettem volna magam, de azokat is megoldottam, kicsit később, egyesével elővéve a támadókat.

a témánál maradva, előfordulhat olyan eset amiről te beszélsz. valóban lehet olyan az áldozat viselkedése, hogy 'kiprovokálja' a rendszeres verést, vagy fenyegetést. baráti ismerősi körben eddig azonban csak az ellenkezőjével találkoztam, ahol a 'normális', értsd, szorgalmas, jó tanuló, udvarias, szerény gyereket piszkálták vagy épp bántalmazták a gyengébb képességű társai. persze ezt is megmagyarázhatjuk, hisz nehezen viselik el a gyerekek ha valaki jobb náluk és állandó példának állítják eléjük. ráadásul minek stréberkedik, amikor az nem menő, főleg nem mostanság.
így, az én szemszögömből nézve az életet, bizony nem az áldozatok tűnnek hibásnak.
Zsömle, az igaz, hogy a gyerek helyett a szülőnek verekedni nem megoldás. És egy szóval nem mondtam ilyen szülőverekedőset, összekevertél egy másik hozzászólóval. Meg kell tanítani úszni a gyereket (ha alkalmas rá), mert nem lehet mindig vele úszni.
@Franky4fingers: Látod, ha nem olyan hülye az apád, amilyen, és már az elején kiosztasz két nagy pofont, akkor nem annak köszönhetnéd, hogy nem kerültél nevelőintézetbe, hogy elnézték a tanárok azt, amit csináltál (pont, mint ahogy a suttyók esetében tették)...
Azért hálistennek ilyen verekedőset a középiskolában már nem láttam. Az általánossal vége lett.
@kolbászoszsömle: Lehet, hogy vegul megiscsak igazad van. Az ilyen kommentjeid utan orommel utnelek meg csak egyszer. Aztan persze aldozat lennel es valoban kiprovokaltad, igy mondhatnad, hogy: "Ugye nekem volt igazam?"
@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Ha minden szülő olyan szinten lenne, mint én, nem hiszem, hogy gond lenne az iskolákban.

@úriparaszt: Enegem azért nem rúgtak ki az iskolából, mert akkor nem lett volna, aki tanulmányi versenyekre megy.
Igaz, engem, sosem állítottak példaként senki elé...
@Gladia Delmarre: "sztem nagyon el vagy tévedve. A gyerekek képesek kipécézni valakit, aki valamiben más, mint ők, pl. mert vékony, kövér, vörös hajú, göndör hajú, szeplős, szemüveges, szebb a tolltartója stb., tulajdonképpen bármiért. Nem kell ahhoz semmit sem tennie egy gyereknek, h társai áldozatává váljon."

Ez igaz, de miért van az, hogy nem minden vékony/kövér/vöreös hajú/göndör hajú/szelpős/szemüveges gyereket pécéznek ki? Miért van az, hogy ha egy osztályba jár mondjuk 6-8 ilyen akkor abból csak 1-2 lesz áldozat? Nem lehet, hogy az illetőnek vannak olyan további tulajdonságai amik iritálóak?

Nálunk gimiben volt egy vörös szeplős gyerek. Soszor szivattuk, nyilván utólag sajnálom szegényt, meg már akkor is sajnáltam néha. Hendikeppel indult eme tulajdonságai miatt, viszont ettől önmagában még nem piszkáltuk volna. Amiatt szálltak rá az emberek (kvázi az egész osztály), mert a tanárokhoz törleszkedő, másokat gyakran besúgó gyerek volt. Persze az jó kérdés, hogy az üldöztetése miatt lett-e ilyen vagy ettől függetlenül. De a lényeg, hogy igenis _tehetett_ róla, hogy piszkáltuk (komoly dolog nem volt, tehát nem verekedtünk vagy ilyesmi). Nem _mindig_ tehet az áldozat róla, hogy piszkálják, de a legtöbbször nem csak a vele született adottságai miatt történik ami történik.

Hogy az adott esetben amiről posztoló írt mi van mögötte nem lehet tudni. Lehet, hogy a kislány egy igazi szemétláda, aki mindenkinek keresztbetesz, áskálódik, lehet, hogy a tanárokhoz törleszkedik és a többiek e miatt útálják, lehet és persze az is lehet, hogy az égegyadta világon semmi baj nincs vele, egy tündéri 12 éves kislány és a többi - külföldi(?) - gyerek csak azért piszkálja mert más. De szerintem ez nem valószínű, noha kétségtelenül elképzelhető. Az viszont biztos, hogy a szülők torzultan látják az eseményeket, lehet, hogy ha a többi gyereket vagy azok szüleit kérdeznénk akkor egy teljesen más kép rajzolódna ki. Az egyik oldalt hallottuk csak és így óhatatlanul torzul az igazság megismerése.
Nálunk is az egyik szadista srác jó tanuló volt, most a műegyetemen tanít, és ugyanolyan kéjenc, beteg feje van, nem te vagy az, Zsömle?
@cira: Tudom miről szól a poszt és olvastam a kommenteket is. Most magáról a posztról is írtam, remélem elolvasod és reagálsz rá, mert kíváncsi vagyok.

Üzenetet nem kaptam, legutolsóban valami blue-ray lejátszót akarnák rámsózni. :)
Hát a mi gyötröttjeink nem voltak besúgók, én, őszintén szólva, egy ilyen besúgógyerekről se hallottam. Nekem ez megint úgy tűnik, a "besúgásra" hivatkozás, hogy valaki keresi az ürügyet, hogy mért ne kelljen kimondania, hogy kéjesen élvezi más bántását.
Kedves Olvtársak, remélem, megbocsátjátok, hogy beleszólok annak ellenére, hogy még nincs gyerekem.

Szvsz nagy hiba a gyerekeket arra nevelni, hogy soha ne üssenek vissza. Akkor általános gátlás alá tesszük az agressziót, és azt a képzetet keltjük a gyerekben, hogy az agresszió minden formája rossz és elítélendő. A gyerek számára a szülő szeretete mindennél fontosabb, és akár azt is eltűri, hogy véresre verjék, ha azt képzeli, hogy visszaütés esetén a szülei meg fognak rá haragudni. Ezért célszerű az agressziót annak megfelelően kezelni, ami: fontos, a túlélést segítő ösztön. E nélkül a késztetés nélkül már az őseink is kihaltak volna, és mi nem lehetnénk itt.

Fontos a gyereknek elmagyarázni, hogy az agressziónak igenis van elfogadott és helyes formája: a jogos védelem. Tehát ő soha nem üthet először, de ha őt ütik, akkor üssön vissza. Nem x-edszer, hanem azonnal, a legelső alkalommal.

Igaz ugyanis az, hogy a gyerekek közt rangsor van, és elsősorban a testi erőtől, ügyességtől függ, hogy a rangsorban ki hová kerül. Nemcsak kamaszkorban van ez így, de már az oviban is! Tehát a verést SOHA nem szabad eltűrni, mert aki hajlamos erre, abból lesz az osztály bokszzsákja. Tehát nem szabad megvárni, amíg elkanászodnak a verekedősök, hanem amikor az első bepróbálkozik, azonnal visszaütni. és nem cirka, hanem a verekedős fiút tökön rúgni, a verekedős lányt gyomorszájon vágni. Muszáj, mert így csökkenthető a legkisebbre az adott gyereket érő inzultusok száma. Minél előbb kiverekszi magának a rangsorbéli helyet, annál jobb. Ha nem a legalján van, már jó.

Nagyon fontos, hogy a gyerekben korán kialakítsuk azt az öntudatot, hogy a testével csakis ő rendelkezik, és azt csakis az ő engedélyével lehet megérinteni! Az ő engedélye nélkül tilos! Simogatni is tilos, nemcsak ütni! Ez a pedofilok elleni fellépéshez is fontos lesz.

Az egyik Olvtárs pl. folyamatosan Hercegnőnek nevezi kislánykorú rokonát. Ez nagyon nem használ a gyereknek. Ha átitatjuk a gyereket valami felsőbbrendűségi tudattal, azt megérzik rajta a többiek. Ha egy gyerek felhúzott orral jár-kél a többiek között, mint valami száműzött, inkognitóban levő Herceg(nő), azt bizony cikizni fogják és ha tehetik, meg is verik. Akár többen is egyszerre. Márpedig több ellen már nagyon nehéz védekezni.

Tudom, hogy ez nincs így jól. De a tanárok kezében ma már semmiféle fegyelmezési eszköz nincsen, a renitens gyerekeket eltanácsolni nem lehet. Sajnos, a 10+ éve regnáló oktatási kormányzatok rászabadították a magyar iskolákra a Legyek ura világát. Isten bocsásson meg nekik bűneikért! Mert a szülők és a gyerekek nem fognak, az biztos...

Csót:
b
Igazából engem az érdekelne, hogy amikor egy ilyen verekedős gyerek másik gyerekeket bánt, akkor ugye, ő választhat, hogy bántson, vagy ne bántson, és mi alapján dönt úgy, hogy akkor ő verekedős lesz, és nem nem-verekedős. Van mondjuk 3-4 gyerek, akiket szokott bántani, mert azok gyengék, ő meg gyáva az erősekkel kezdeni. Szóval nekem úgy tűnik, azért bántja őket, és véletlenül se a nem gyengéket, mert belül egy kis ürüléknek érzi magát, és csak akkor valaki, ha jajganak a keze között. Plusz azt hiszi magáról a nyomorult közben, hogy ő az igazságosztó Zorró, mert önismeretben is gyönge. Na szóval az ilyen gyereknek pszichiáter.
@borzimorzi: De mekkora nagy igazad van, borzi. Mindenben.
@hvuk: értem amit írsz, áltisiben nekem is volt ilyen osztálytársam (lány), aki törleszkedett a tanárokhoz. Nem foglalkoztam vele, nem érdekelt, a többieket sem érdekelte 8inkább kissé kiközösítettük, illetve nem osztottunk meg vele bizalmas dolgokat), és legfőképp senkinek eszébe sem jutott lefogni és megrúgdosni. ha vannak is irritáló tulajdonságai egy gyereknek, ez nem lehet ok arra, h a társai bántalmazzák. Piszkálódás, heccelés egy dolog, de lefogás, verés, egyes esetekben szexuális bántalmazás? Nincs olyan ok, amiért én azt gondolnám, h egy morzsányi joga lenne bárkinek is ezt tenni valakivel.
Leírom a másik szemszögből is a dolgokat. Ez több blogon is szokásos (csajok és pasik, ...), remélem nem lesz belőle sértődés. Íme:

"Jár a lányom osztályában egy 12 éves csaj. Egy elkényeztett kis fruska, aki irígykedik mindenkire aki nála okosabb, szebb vagy gazdagabb, viszont lenéz mindenkit akit magánál kevesebbnek tart. Ha valaki kap egy új kicsit drágább melegítőt amire neki már nem telik akkor elkezdi az illetőt fúrni-faragni. A nálánál butábbakat rendszeresen megalázza, ha valaki valamit eltéveszt akkor felsőbbségesen és gúnyosan kijavítja. Ha bármilyen büntethető dolgot észrevesz akkor szinte rögtön beárúlja a tanároknál. Minden szép szó lepereg róla, hiába kérték többször is, hogy álljon le, semmi nem változott. Még a tanárok is útálják. Az én gyerekem egy kicsit dixlexiás és többször is megalázta már.

A múlt héten aztán 3 kislány összebeszélt (köztük az enyém is) és miután valakinek megint beszólt, ketten elkapták a karját és az én gyerekem adott neki két maflást. Másnap berontottak a szülők, sőt, még a gyerek nagybátyja is ott tolongott (biztos azért hívták mert jó nagy darab fickóról van szó) és felelősségre vonták a tanárt, a szülőket és úgy általában mindenkit. Fenyegettek rendőrséggel és még ami eszükbe jutott. Én azt mondtam nekik, hogy ha a lányuk tovább folytatja a többiek megalázását és piszkálását akkor legközelebb lehet, hogy többet kap, de este a gyereknek elmagyaráztam, hogy sajnos ez sem megoldás.

De ha ez nem megoldás, akkor mit tegyen szegény? Hogy lehet ezt megakadályozni?"

Na, ha ezt írta volna be a postoló akkor nyilván más lenne a leányzó fekvése, nem? És őszintén szólva szerintem nagyon is elképzelhető, hogy a másik oldal mondjuk pont ezt mondaná. És kinek lenne igaza? Van egy olyan érzésem, hogy más kommentek születtek volna. :)
@Gladia Delmarre: Hát igen, de ott van az, hogy egyáltalán nem biztos, hogy tudunk az esetről mindent. Sőt, biztos nem tudunk mindent, mert nem hallgattatott meg a másik fél.

De valóban, bizonyára vannak olyan esetek amikor tényleg pszichopata egy gyerek. Nagy ritkán még több ilyen gyerek is lehet egy osztályban. De véleményem szerint az, hogy lányok vernek lányokat, ráadsául így, az elég ritka. És biztos vagok benne, hogy valami előzménye volt a dolognak. Hogy az előzmény magyarázatot, esetleg ne adj isten felmentést ad-e a verésre azt nem tudom. Lehet, hogy a posztírónak totál igaza van. Lehet, de nem valószínű. KEttőn áll a vásár ahogy a közmondás tartja.
@hvuk: Figyi, amikor én 7 évesen új iskolába kerültem, ott is volt egy ilyen kis stréber, lányka, és az első napon láttam, ahogy indokolatlanul, pöffeszkedésből csúnyán megaláz egy olyan ijedősféle, látványosan szerencsétlenke másik kislányt, és el is löki. Abban a pillanatban ugyanúgy ellöktem a kis strébert, ahogy ő a kislányt, hadd érezze ő is, milyen az, ha földhöz vágják az embert, és mivel ő addig "sérthetetlen" volt, ettől sírva fakadt, és elbújt a pad alá. De ha nem lökte volna el a kis topis szerencsétlent, ez nem történik meg. Többé nem bántottam, igaz, 8 évig hozzá se szóltam, ő se hozzám:) Legközelebb csak a beszédhibást bántó srácot raktam meg, erre a kettőre emlékszem.
Volt később még egy stréberünk, de csak röhögtünk rajta, mert ő viszont agresszív nem volt.
A másokat rendszeresen terrorizáló kiskölykök nem alkalmi igazságosztásból meg felháborodásból szokták ezt tenni, és nem egy-két alkalommal, hanem nagyon sokszor.
@borzimorzi: Jé, még egy ember, aki látott már gyereket a sajátján kívül! :)
@manyuska: Csakhogy a te ellökős esetedet lehet ugyanúgy tálalni (sőt megélni is!), mint a fenti esetben. Manyuska volt az agresszor az osztályban, hioszen két gyereket is bántott.
@kolbászoszsömle: Ez egy építő megjegyzés volt. Mi is van mögötte? Senki se látott szerinted a saját gyerekén kívül gyereket. Evvel az erővel azt is állíthatnád, hogy itt márpedig a blogon mindenki kopasz, mert te tudod.
@hvuk: Nem lehet úgy tálalni, mert nem én voltam az agresszor, hanem a két gyerek támadt rá gyengékre. A rendőr se agresszor, aki leállítja a verekedőket, vagy szerinted igen? Vagy te ha látod, hogy valaki ver vkit, aki nem tud védekezni, nem próbálsz segíteni rajta?
@hvuk: ez nem az az eset, mikor azért piszkálnak valakit, mert az kilóg a sorból. Egy tényleg tündéri, jólelkű kislányról beszélünk, aki nem szeplős, nem vörös, nem áskálódó törleszkedős. A vezetékneve sem különbözteti meg, az apja ennek a külföldi országnak polgára, a gyerek ott született, mindkét nyelvet anyanyelvi szinten beszéli, tehát az ilyen különbözés is kilőve. Nem osztályelső, de nem is lúzer, éppen olyan tökéletesen átlagos gyerek, mint a társai.
Másrészt én nem ismerek elfogadható indokot, ami három másik gyereket predesztinál arra, terrorban tartson másokat. A szüleik véleménye meg akkor fog érdekelni, ha terminátorok helyett gyereket lesznek képesek nevelni.
@manyuska: A többiek nem pont úgy viselkednek, mint akik felnőtt fejjel láttak már gyerekközösséget működés közben.

Túl sok faszságot beszélnek hozzá.
index.hu/bulvar/2009/11/26/lovesek_dordultek_a_pecsi_egyetemen/

El lehet gondolkodni az agresszióról, mint a konfliktusok megoldásának eszközésről. Felnőtt egy nemzedék, aki a rendszer/gengszter/módszerváltás utáni beteg társadalom, média és oktatási rendszer lenyomatát hordja magán.
@kolbászoszsömle: Hát olyat csak tanárok vagy edzők tudnak látni, nem tehetnek róla, hogy nem azok. Nincs is rá szükség. Józan ésszel foglalkozástól függetlenül is lehet tudni, hogy az erőszak undorító.
Egyébként az egyik szadista srácból nagyon normális felnőtt lett, 10 év múlva találkoztam vele, és maga mondta, hogy nem érti, mi volt akkor vele, mért csinálta akkor azokat, és elég vacak érzés neki, hogy ilyen kis Hitlerként emlékszik rá mindenki.
@kolbászoszsömle: Rajtad kivul EGY, azaz EGY ember van, aki osztja a velemenyed. Hitler mellett is volt egy Sztalin, mindketten ugy gondoltak, ok a normalisak es mindenki mas hulye.
@hvuk:
Úgy véled, ha valaki beszól, azt teljesen jogos megverni?
Nem vagy egyedül ezzel a gondolattal. Típikus magyarázat az emberölésre, hogy " de hát lecigányozott"...
@kolbászoszsömle: azzal kezdte, hogy bocs, hogy beleszól, mikor neki nincs is gyereke...

Azzal együtt sokkal értelmesebb kommentet írt, mint sokan együttvéve.

Egyébként egyszerű, és logikus. Minden közösségben kialakul egy sorrend. Lesznek benne alfák és omegák. A gyerekcsoportban sokat számít az erő és ügyesség, aki it trátermettebb, annak nagyobb az esélye az ABC elejére kerülni.

Az omega legfeljebb abban reménykedhet, hogy lesz a közelben egy manyuska, aki védelmébe veszi, is így kiemeli a szerepéből.

És tetszik, nem tetszik, amiről kolbászoszsömle ír, igenis létezik. Tessék rákeresni az alábbi szavakra, a google mindenkinek a barátja:

- viktimológia
- áldozattá válás

Ez persze kolbászoszsömlét nem mentesíti az alól, hogy ő meg egy tipikus agresszív genyó volt a suliban... :)
@manyuska: A rendőr is agresszor, csak épp az állam vindikálta magának a jogot az agresszióra, és az agressziót a (többek közt) a rendőr kezébe adta. Cserébe szabályokat állított a rendőrnek is az agresszió alkalmazására, és feltételhez kötötte a rendőrré válást is.

Tehát igen, a disznótoron kívül minden erőszak.
Hmm....vajon hany birosag menti fel a viktimologiara (ami egyebkent egy pszichologiai tudomanyag, nem pedig erkolcsi norma!) hivatkozokat? Megis mit mondananak ha leszurnak valakit az utcan? Hogy "De hat az aldozat kiprovokalta? En teljesen normalis vagyok, hiszen teljesen normalis leutni vagy leszurni embereket! Az a hulye aki nem keps megvedeni magat!" Igen? Ezt valoban igy kell?
@kolbászoszsömle: feltételezhetően az itt kommentelők egyike se látott gyereket a sajátján kívül, sőt, továbbmegyek, gyerek sem volt soha, egyből luzer felnőttnek született.
szerencse, hogy te több évtizedes óvodai/iskolai gyakorlattal rendelkezel, így simán elfogadhatja vita nélkül bárki a véleményedet. mielőtt faszságot írna.
@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Valóban nem erkölcsi norma, nem is lett soha enyhítő körülmény, ha az áldozat kihívta maga ellen a sorsot. Nem is mondta senki, hogy az.

Viszont ettől még létezik, hogy az áldozat sokszor elkerülhette volna az őt ért sérelmet. Vannak tipikus áldozati viselkedésminták, egyszerűbben (sarkítva)fogalmazva, vannak tipikus áldozatok.

Akár tetszik ez neked, akár nem.
@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: MINDEN testi sertesnel van elkoveto es aldozat. Az, hogy bizonyos aldozatok hasonloan viselkednek, akarcsak bizonyos elkovetok, evidens.

Na de ezt a kutatasi teruletet, vagy pszichologiai besorolast felhozni egy gyerek rendszeres verese eseten az iskolaban, akar mint indok, vagy mint magyarazat ostobasag.

Szoktal te nagyon okosakat mondani, meg kedvelem is a kommentjeid, de itt most keveredik a szezon a fazonnal.
@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Szerintem a tipikus áldozati viselkedésminta azt jelenti, hogy az illető nincs birtokában az önvédelmi kompetenciáknak, ennyit, és nem többet. Az, hogy "sajnáltatja" magát (bár erről speciel pont nem te beszéltél), emlékeim szerint felnőttkorban szokott megjelenni, bár lehet, hogy a gyerekkori testi-lelki nyüzügeség miatt elszenvedett bántalmak is okai neki, egyebek között.
@manyuska: Kedves manyuska, én is egyetértek a legtöbb hozzászólásoddal.
Csótojtat:
b
@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Először is köszönöm, de ne vonj le a kommentekből messzemenő következtetéseket a kommentelő kvalitásait illetően se pro, se kontra! ;)

Valóban nem sokat tehet az a gyerek, akit az osztálytársai kiközösítenek, és az iskolai normák olyanok, hogy ez testi-lelki agresszióban ölt testet. Bekerül egy skatulyába, lesz egy szerepe, és abból nehéz kijönni. Van itt, aki az osztály bohóca lett, van, akiből kitört az állat, van aki tönkrement.

A rendszeresen vert gyerek talán tényleg nem kap otthon figyelmet, csak ha megtépve megy haza, ezért szándékosan, ezredjére is valami "deviáns" dolgot tesz - értem ez alatt, hogy olyat, ami az osztály értékrendjével ellenkezik, beszól valakinek, árulkodik, nem veszi fel fordítva a sapkát...Az ilyen gyerek valóban keresi a bajt, "tudatosan" válik áldozattá.

Vannak gyerekek, akiket esetleg otthon nagyon lekezelnek, elhitetik vele, hogy szerencsétlen, hulladék, tehetségtelen. Neki ez a szerep lesz a megszokott, és az osztályban is ennek megfelelően viselkedik. Természetes, hogy ő lesz a csípéssorrend legalján. Nem is hiszi, hogy máshol is lehetne, hiszen ő gyenge, ügyetlen, buta.

Lehet, hogy csak később érkezett az osztályba, és a helyi menők társasága nem jön be neki, a sorsa kiközösítés, outsider klikkek tagja lesz, rosszabb esetben magára marad. Az agressziónak céltáblájává válik, mert védtelen.

Egyik esetben sem a gyerek hibájáról van szó. Iskolai áldozati szerepük csak része, tünete egyéb gondjainak. Viselkedésük, szerepválasztásuk, helyzetekre adott válaszaik viszont tipikusak - a tipikus áldozat viselkedése.

Nem ő tehet róla. :(
@manyuska: Attól még, hogy az erőszak undorító, még része az életünknek, és szerves része a szocializációnak.
Kontroll alatt kell tartani, de nem lehet eliminálni.
Minden ilyen próbálkozás eleve kudarcra van ítélve (már csak azért is, mert az erőszak érvként való használata, a félelemkeltés eszköze a fegyelmezésnek).

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Hitlert sem demokratikus módszerekkel távolították el a hatalomból, így alapvetően igaza volt akkor, amikor úgy gondolta, hogy a háború eszköze a hatalmi strukturák újraalakításának, és a sztálini rezsim sem biztos, hogy olyan bársonyosan fordult át, hogy jött Hruscsov, akit KB megválasztott.

Valamint az erkölcsi norma az egy dolog, a világ működése meg egy másik.
Én arra szeretném ráébreszteni azokat, akiknek a gyerekét folyamatosan vegzálják az iskolában, hogy _lehet_ hogy baj van az ő gyerekükkel is, és ezért _nem ártana_ elvinni egy pszichológushoz, mert az kívülről és a sajátos tapasztalatai, tanulmányai alapján _elképzelhető_ hogy tud segíteni a probléma kezelésében.
Mindenkinek elsősorban a saját gyerekével kapcsolatban vannak feladatai, és ezeket a feladatokat nem kellene azzal a szőnyeg alá söpörni, hogy a másik hülye, mert ennek az állításnak az igazságtartama nem mond semmit a saját gyerek dolgairól.

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: jah, nincs gyereke. De úgy beszél, mintha látott volna olyat, vagy legalábbis ált már olyan mellett, aki beszélt róla.
Olvtársak, láttátok a pécsi egyetemi lövöldözésről szóló hírt? Halottak, sebesültek.
:-(((

Levegőt alig kapok!

Csót:
b
@kolbászoszsömle:

Te tényleg ennyire orbitális nagy tahó paraszt, sutyerák bunkó sötét állat vagy, vagy csak a blog kedvéért játszod magad?
@Fabius: Elhiszem neked. Csak arra akartam rávilágítani, hogy mielőtt túl hamar ítélkezünk előtte érdemes a dolgokat végiggondolni.

Ha viszont 3-4 lány módszeresen ver egy másikat akkor azt nem biztos, hogy iskolán belül lehet megoldani. Először mindenképp le kell ülni megbeszélni az osztályfőnökkel a dolgot, ha ő nem tud csinálni semmit akkor nyugodt hangon megbeszélni a gyerekekkel és a szüleikkel, ha ez sem működik akkor pedig rendőrséghez kell fordulni, feljelenteni őket és van egy gyanúm, hogy egy rendőrségi kihallgatás jobb belátásra bírja őket.
@deflorator: Szerinted én ezt írtam? Szerintem nem.
@borzimorzi: Az tipikus ámokfutás volt, csak épp iskola volt a helyszíne...nem tipikus iskolai erőszak...
A gyermeked védelmében megfenyíteni az erőszakoskodókat (vagy szüleiket) nem ajánlott. A börtönből elég nehéz a családról gondoskodás és a gyermeknevelés.

Ha az iskola (személytelenítve az illetékes tanárokat) nem hajlandó a tanulók biztonságát megvédeni, fel kell jelenteni. Ő a felelős azért, ami a kerítésen belül történik, ha tud róla, és nem tesz meg mindent az elkerüléséért.
@Franky4fingers: én tényleg egy orbitális tahó paraszt vagyok, ám ez nincs összefüggésben azzal, hogy mekkora az igazságtartama annak, amit feljebb leírtam.
@kolbászoszsömle: "Én arra szeretném ráébreszteni azokat, akiknek a gyerekét folyamatosan vegzálják az iskolában, hogy _lehet_ hogy baj van az ő gyerekükkel is, és ezért _nem ártana_ elvinni egy pszichológushoz, mert az kívülről és a sajátos tapasztalatai, tanulmányai alapján _elképzelhető_ hogy tud segíteni a probléma kezelésében."

Sajnos az sokszor nagy baj, hogy a szülő nem képes még csak megközelítőleg sem reálisan látni a gyerekét.

Távoli ismerős esetével tudom ezt illusztrálni. Gyereke oviban még nagycsoportban is erősen beszédhibás, képtelen hosszabban koncentrálni, eléggé antiszociális, ovónők javasolták, hogy ne menjen még suliba, sőt az iskolakezdési tanácsadó (vagy mi a szösznek hívják) is ezt mondta. Elvitte másikhoz az is ezt mondta, a harmadik már azt mondta, hogy mehet. Anyuka megvan győződve róla, hogy a gyereke zseni (melyik nincs?), ennek ellenére az iskolában már 2 hónap után mondta a tanítónő, hogy 30 gyerek mellett neki nincs energiája vele külön foglalkozni és nem lesz jó a gyereknek, ha itt marad. Most lehet, hogy átmegy alapítványi iskolába (jó sok pénzért).

Na, ennek a gyereknek el van baszva a gyerekkora. Önértékelési zavara már tuti lesz, ha másik iskolába kerül akkor még beilleszkedési zavar is társul hozzá, mindenezen felül még a tanulásban is erősen el fog maradni. Aztán ha a gyereket esetleg kiközösítik akkor anyuka azt fogja hinni, hogy a bunkó osztálytársai a hibásak, de ő és a gyerek semmiről nem tehet. Pedig a legtöbbször sajnos igen.
@hvuk: Semmi gond. Az elméleted általánosan igaz is lehet, csak jeleztem, a konkrét esetre nem igaz.
Ahogy Záporka leírta sokkal feljebb, itt a három gyerek egyike tanár gyerek, akit semmiért nem vonnak felelősségre, ergo: szerinte neki mindent lehet.
Ettől függetlenül továbbra is azt gondolom, egyik gyereknek sem szabad hasonlót megengedni se szüleinek, se a tanárainak.

Van ápdétje a történetnek azóta: a háromból két szülő felhívta a sógornőmet, és igyekeztek elsimítani a dolgot. Persze volt 'azéngyerekemnemolyan', de talán a lényeg az, történt valami egyáltalán.
@hvuk: Jaja, de ez nem baj, mert mégiscsak a saját gyerekéről van szó.
A pszichomókus soha nem felelőst keres, hanem egy adott problémának a megoldását. (ez nem melesleg a legfontosabb dolog, amit gyerekek esetében mindenkinek tennie kellene)
Az alapítványi iskola, ahol speciálisan foglalkoznak majd a gyerekkel, vagy legalábbis nem harminc társával együtt fog ülni, valószínűleg egy jó megoldás.
Ha menni fog a gyereknek, akkor szerintem nem fogja tönkretenni sem őt, sem a családját, csak egy megerősítést kapnak, hogy ő kiemelkedő, indigó, zseni, vagy mittoménmi.
Persze, jó sokba kerül, de hálisten a gyerekek elég jól tolerálják ha a szülő néha kicsit elvadul. :)
Szerintem, de innen könnyű beszélni.
@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Azt, hogy az érintett szülők igyekeztek tisztázni a helyzetet. Meghallgatták a sértett szüleit akik elmondták: fordulhanak más osztálytársak szüleihez is, mert több gyerek szólt is az osztályfőnöknek, a triumvirátus sokadik alkalommal vegzálja az unokahúgomat. Vagyis nem egyedi és egyszeri esetről van szó.
Tudtommal itt tartanak, igyekeznek kideríteni ki és mit csinált pontosan.
@Fabius: Örülök, hogy talán megoldódik a probléma. És látod, úgy oldódott meg ahogy én javasoltam - és nyilván azért mert én javasoltam :) -, azaz párbeszéddel. Nyilván nem minden ügynek lesz jó vége, de ha meg sem próbáljuk békésen rendezni akkor biztos nem. Az, hogy visszaütünk már csak az utolsó megoldás lehet.

Mellesleg ha az érintett szülők korábban beszéltek volna a triumvirátus szüleivel akkor lehet, hogy ez az egész nem fajult volna ideig. A triumvirátus tagjai meg remélhetőleg megtanulják, hogy ilyen undorító dolgot nem csinálunk és normális felnőttekké válnak.
@kolbászoszsömle: Csak az a baj, hogy az alapítványi iskola nem a magatartászavaros gyerekek kezelésére alapult, hanem a zseniképzésre. :) Persze ettől még bejöhet a dolog, mert tényleg jobb ha kevesebb gyerek között van és tényleg nem biztos, hogy az értelmi képességeivel van baj.
@hvuk: Nyilván, mi másért? :-)

A szülők beszéltek volna korábban, ha tudtak volna erről. De a gyerek lelkére jellemző módon nem szólt, mert nem akart árulkodni. Ugyanis az egyik kislány egy éve még a legjobbbarátnő cím tulajdonosa volt, csak azóta nagyot változott a világ...
@Pók: A picsába... Nézem a híreket.
Hi nép.
9 éves a lányom. Tavaly kezdte a sulit. Volt pár renitens gyerek az osztályban, elfogadtuk h vannak hülyék is. Azzal kezdték a gyerekek, hogy kettő lefogott egy harmadikat, beletették a fejét a wc kagylóba, és lehúzták a wc-t. Komolyabb személyi sérülés nem történt, inkább csak a szülők voltak kikelve magukból. A tanárnénik meg szabadkoztak, meg kapták a szivbajt folyamatosan. Nyilván indul a terrorizálás, amiből kapott az én lányom is. Az első reakció az volt, mivel nem ismertem a kiskölköt aki cseszegeti a lányomat, és mindenki mást, hogy ne foglalkozz vele, inkább tanuljunk. Ennek az időszaknak igen gyorsan vége lett, mert láttam a gyerekem szemében, hogy valóban segitség kell neki. Jött a B verzió, üssön vissza, de ez sem volt jó megoldás, lévén lányról beszélünk, és sosem tanítottam az erőszakra. Mondta h ez neki nem megy, és kék zöld lila foltokkal jött haza, mert ő nagyobbakat kapott a sráctól. Aztán a C verzió, bementem a suliba ahol összefutottam a kis taknyos cigó hülyegyerekkel, és megpróbáltam emberként kezelni, na itt volt a gond, mert szó szerint le se szarta amit magyaráztam neki, sőt belehazudott a képembe hogy ő nem nyúlt sose a lányomhoz. Aztán 4. nekifutásra sikerült a tökéletes gyógymódot megtalálni. Leültem beszélgetni a lányommal,elmagyaráztam neki, hogy nem futunk mindenért a tanárhoz, ha Petike meghuzza Borika haját, mert az huncut gyerek csinytevés. Ellenben bármilyen testi erőszakot elítélünk. Használd az eszed gyerek, szólj vissza stb.. A beszélgetés megtette hatását. Szülői értekezleten, az anyuka is megjelent, zsíros hajjal melegítőben, tele arannyal, és igen gettós tájszólással. Majd a tanárnéni mesélni kezdett (név nélkül), és meg csak vigyorogtam, amikor azt mondta, hogy egy kedves vezésegyéniség (igen jó tanuló), az egész osztályt összehangolva elkezdték cikizni és kirekeszteni az addig verekedős gyereket, és a gyerek már nem azzal volt elfoglalva, hogy hogyan verjen össze mindenkit, hanem hogy hogyan védekezzen a jó irányba nevelő falkával szemben :) A lányom nem türte el, hogy őt is, és mindenkit bánt, ezért összeszedte az osztályt és megnevelték egy kicsit Józsikát :)
A mai napig nem él vissza ezzel a lányom, sőt Józsika most a második évre beilleszkedett az osztályközösségbe.
A mondanivalóm az lenne, hogy szép gyerekeink vannak, már akinek van :), és erősek is. De van agyuk is. Akinek van ideje, és ismeri a gyerekét, abból hozza ki a legtöbbet.Vagány talpraesett gyerek legyen belőle, aki a nagyszájúságával is meg tudja védeni magát, nem csak izommal.
Ave
Az énb problémám ezzel az egésszel: a módszer. Mert a gyerekek között szinte természetes, és bele is fér 1-2 pofon vagy rúgás. Lesz belőle pár zöld folt meg egy falkasorrend. Na de! Hogy jut eszébe kiskorúnak sepűt földugni? Az én gyerekkoromban ilyenkor még a gólyánál tartottunk. A baj szerintem onnan ered, hogy a mai gyerekek túl korán találkoznak nem nekik való dolgokkal, olyanokkal, amit föl se fognak, ellenben felhasználnak. Erőszakkal, pornóval, szadizmussal. Ez pedig nagyon is a szülő felelőssége. A gyerek ugyanis nem plüss, amit ha meguntam, fölteszek a polcra, oszt elvan. Azzal bizony foglalkozni kell, nevelni kell, és uram bocsá' értékeket közvetíteni felé. Nem csak lepasszolni a tévé elé, hogy nézzed babám, mert én nem érek rá.
@DArchAngel: "A tanároknak nincs eszköz a kezükben"

Találjanak ki valamit, bazmeg, ez a munkájuk Ennél jobbat nem tudok mondani. :) Én kiválóan elvégzem a keccsölést, amit rámbíznak, ezt várnám el tőlük is. Senki nem kérdezi, van-e hozzá eszközöm, mert megoldom.
UP DATE:

A harmadik kislány mamája bocsánatot kért, amikor tudomást szerzett a dologról, javasolta, a szülők és az érintett gyerekek találkozzanak és tisztázzák.

A kislány most nyugodtabban és újra mosolyogva ment iskolába.

De... esküszöm, ha ez megint megtörténne, nem számít a másik ország, a távolság....
Egyetértek Szilágyi Gyulával, gyerekcsíny volt. De attól még büntetném.
@kolbászoszsömle: "Az a lényege az ilyen szociális interakciónak, hogy maga az áldozat is problémás valamilyen okból.
Egy normális gyereket NEM VERIK RENDSZERESEN a társaik.
Csak ezt a bántalmazott gyerek anyjának-apjának nehéz belátnia, mert az áldozatszerep hálás ebben a társadalomban, kultúrában."

Egy normális gyereket nem vernek rendszeresen.
Egy nem normális gyereket rendszeresen vernek.

Ez szerinted normális?

Lehet, hogy az áldozat nem áldozat, hanem egy aszociális idióta, de a nagyszerűen szocializált "normális" gyerekek viszont éppen azért fogják elnéző mosollyal fogadni a hibáit, mert ők viszont normálisak. Ugye?

Verekedés esetén a tanárnak és a szülőnek sem azzal van baja, hogy a kislány áskálódó vagy képtelen mások tiszteletére. Az egy ettől különálló baj, amire viszont nem megoldás az erőszak.

Érdekes egyébként elképzelni, hogy verekedés után a Zsoltika kiáll, és azt kezdi magyarázni, hogy "azért vertem meg a Pistit, mert elárulta a tanárnőnek, hogy nem mostam kezet evés előtt". Akkor kinek az érdekeit védje a kultúra? Pistinek igaza van, a kézmosás fontos, Zsoltinak meg igaza van, hogy árulkodni nem szép dolog, viszont Zsolti a tanár előtt egy komplett hülye, amiért elmondta az előbbi mondatot.

Akkor most a tanár mit tegyen? Szidja meg Pistit (de milyen alapon, amikor az csak utánozta a tanárt), szidja meg Zsoltit, amiért verekszik (de hát könyörgöm, a gyerekek verekedősek), vagy kezdje el magyarázni, hogy mindenki rosszul reagált (amivel viszont megkérdőjelezi az épelméjűségüket), vagy ne tegyen semmmit?

Én annak a híve vagyok, hogy a tanár mondja azt: Zsolti, akkor sem kellett volna ennyire megverni. De én nem vagyok gyakorló tanár, gyakorló tanárként az ember nem mondhat ilyet, hogy "hát egy kis verés még belefér", mert jönnek a felháborodott szülők, akiknek fingjuk sincs a gyereknevelésről, de éppen ezért hajlandóak derékba törni egy tanár karrierjét.
@Gladia Delmarre: Ebben már nem teljesen értek egyet - bár durva túlzásnak tartom "kolbászos" részéről, hogy rögtön az áldozat hibássága jut eszébe -, tudniillik nem igaz, hogy a különleges ismertetőjegyei miatt verik azt a gyereket, akit mindig vernek. Lehet, hogy ürügyül azt hozzák föl (van sapka-nincs sapka), de a lényegi ok valóban az, hogy azt a bizonyos gyereket lehet szekálni. Szemüvegért, szeplőért, hülye névért, nyápicságért - semmiért a világon nem bántják azt, aki "menő", és minden elképzelhető ürügyön bántják azt, aki "hagyja magát" vagy egyenes "kiprovokálja". Azért írtam ezeket idézőjelbe, mert igazából úgy van, hogy a gyerekek okosak és kegyetlenek. Megérzik, valóban megérzik azt a társukat, aki belülről gyöngébb. Mint az áldott galambok vagy a jámbor csirkék. Ezek képesek gyöngébb társukat halálra csipkedni.
süti beállítások módosítása