Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: www.economx.hu/belfold/korhazi-kommando-egeszsegugy-betegellatas-takacs-peter-mobil-team-munkaido.... (2024.04.19. 13:25) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Valamit súgok magának www.youtube.com/watch?v=b1nDwrxc0wM (2024.04.10. 10:30) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2010.07.27. 17:36 Fabius

Modellezzük az egykulcsos szja-t.

Címkék: fidesz adórendszer vosz

"Januártól Magyarország átáll az egykulcsos személyi jövedelemadóra, hogy az átállás hány évet vesz igénybe, az egy másik kérdés"

Ezt mondta Orbán Viktor az MTV esti műsorában. A 16%-os egykulcsos, kedvezmények nélküli adórendszer valóban közelebb visz Orbán azon álmához, miszerint az adóbevallás férjen el egy söralátéten. Bevezetésének körülményei és ütemezése még nem ismert, de a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára, Dávid Ferenc máris ellentételezésért kiállt.

"A minimálbéresek körül van a legtöbb bizonytalanság, nevezetesen, hogy miképpen adóztatható meg úgy a jövedelmük, hogy ők se járjanak rosszabbul és a munkaadók se rokkanjanak bele a bérköltség növelésébe"

A VOSZ főtitkára szerint nem kerülhető el, hogy a minimálbér emelés kiadásait kompenzálja a kormány a munkáltatók felé további adónemek csökkentésével.

Hááát, gyerekek, vagy ti csináltok valamit kurva szarul, vagy én nagyon jól, de nálunk egészen másképp alakulnak a dolgok cégen belül. Összesen hatvannégyen vagyunk, engem is beleértve. Az alkalmazottaim 140 ezer nettót visznek haza fixen, vagyis a minimálbér emelés nem érint. Az origó táblázata alapján nagyjából 5 ezer forint bérkompenzációra van szükség az egykulcsos adó bevezetésének ideje alatt ahhoz, hogy a dolgozók bére ne csökkenjen.

Az én jövedelmi viszonyaimat figyelembe véve elmondható, hogy ha a példa kedvéért eddig 2 millió jövedelemadót fizettem, a 32-ről 16%-ra csökkenésnek köszönhetően most 1 milliót fogok.
Megspórolok jókora összeget a társasági adó csökkentésén, és a tíz kisebb adó eltörlésén. Adja magát a kérdés: tudom finanszírozni ezekből a bérkompenzációt? Simán, még egy bónusz nyaralásra is marad, ha akarom.

Akkor vajon a VOSZ minek rázza az ágyrácsot toporzékolva, hogy még-MÉG, kompenzáljál még?!
Lehet, hogy a vállalkozásoknak nem rabszolgát kéne tartani minimálbérért, hanem alkalmazottat/munkavállalót piacképes fizetésért. Akkor most nem okozna fejvakarást, hogy a saját zsebünk megtöméséhez 13 ezerrel kell megemelni a minimálbér szintjét.

Azért elgondolkodtató az is, hogy  hatvannégyünk közül hányan járunk jól az egykulcsos adóval? Ha a levezetés után sem világos, én egyedül.

215 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr472180368

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A civilizáció ára 2010.07.30. 00:35:21

Le a korrupcióval! Le a korrupcióval!A közpénzek magánzsebekbe vándorlását a legegyszerűbben úgy lehet megakadályozni, ha kevés adó révén kevés a közpénz. E premisszától eltelve üdvözülten hajthatnánk le fejünket békés álmainkat finoman s...

Trackback: A mi 16%-unk 2010.07.28. 10:11:35

 Egyelőre még senki nem tud semmi biztosat az új, 16%-os adókulcsról és annak hatásairól, de máris legalább három tábor áll egymással szemben: egyik azt mondja, hogy nem fognak csökkenni a bérek, a másik, hogy igenis nagy csökkenés lesz, és főként...

Trackback: Időutazók 2010.07.28. 09:57:04

 Orbán Viktor szó szerint a következőket mondta a Magyar Televízióban: "Januártól Magyarország átáll az egykulcsos személyi jövedelemadóra, hogy az átállás hány évet vesz igénybe, az egy másik kérdés."Tanár úr kérem, álljunk meg egy szór...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Réges rég, egy messzi messzi galaxisban:
"
Többkulcsos adórendszerre van szükség
2010. február 9.
A TV2 Tények Este című műsorában Azurák Csaba beszélgetett Orbán Viktorral.

- És azt meg tudja mondani, hogy egykulcsos rendszerben gondolkodnak?

- Hát, a legnagyobb problémánk ma az, hogy hogyan lehet a legegyszerűbb és leginkább családbarát rendszert létrehozni. Most adózásról beszélünk. Ugye, a mai magyar adórendszernek két nagy problémája van. Az egyik az az, hogy túl bonyolult, rengeteg kivétel, sok kulcs és így tovább. A másik problémája pedig az, hogy nem veszi figyelembe, hogy a megkeresett jövedelemből hány embert tart el az, aki a pénzt megkereste. Tehát ma ugyanannyit adóz, adózik egy háromgyermekes családapa, mint egy egyedül élő, csak önmaga fönntartásáról gondoskodni köteles férfiember. Ez a nőknél is így van fordítva, tehát a dolog úgy áll, hogy ha nem veszi figyelembe az adórendszer, hogy a megkeresett összegből hányan élnek, hány embert tartanak el, akkor az a rendszer sohasem lesz igazságos, és mindig is családellenes marad. Most ezt a két szempontot, hogy a lehető legegyszerűbb legyen, és a lehető leginkább családbarát, ezt próbáljuk összeegyeztetni.

- Ühüm. De a hogyanra akkor még most sem, most nem tud konkrétumokat mondani így se?

- Hát, nézze, ebből rögtön következik, hogy nem, nem lehet egy kulcs (sic*!). Tehát több kategóriának kell lenni (...)
"
( orbanviktor.hu/interju/tobbkulcsos_adorendszerre_van_szukseg )

* +transit... :-(
@1.szolo - 2014;):

De aztán jött az Úr eljövetelének hatodik napja, és a Kósa beszéd után lehetőség nyílt a Nagy Fordulatra, ami az egykulcsos rendszert nem lehetővé, hanem szükségessé tette :-)
@1.szolo - 2014;): Téged nem értelek! Viktor szava?? Az az ember segget csinál a szájából folyamatosan. Ahová megy, mindig azt mondja, amit ott hallani akarnak tőle. Szemrebbenés nélkül hazudik (bár ez nem igaz, mert kis sunyin vigyorok, amikor mismásol) és nem zavarja, ha másnap, máshol, ugyan arra a kérdésre mást mond. Szóval nem értelek...
Csak arra tudok gondolni, hogy fogalmuk sincs, hogyan kellene egyszerűsíteni, és ez az "egy" kulcs jól hangzott. A másik lehetőséget (maguknak akartak jót) el sem tudom képzelni.
" Most bizonyos erkölcsi értékek rehabilitálására van szükség – hangoztatta a kormányfő. Magyarországon kétharmados forradalom történt – szögezte le az előadó. „Egy korszaknak véget vetettünk” – mondta –, ez volt az a korszak, amikor a rendes, becsületes emberek állandó vesztesekké váltak. Olyan berendezkedést akarunk felépíteni Magyarországon, amelyben a tisztességes, becsületes ember jobban jár, mint az, aki nem tartja be a törvényeket – mondta Orbán. A spekulánsok eddigi húsz évével szemben a becsületes, törvénytisztelő emberek országát akarjuk felépíteni – hangsúlyozta. " - Romániában... ebben az emberben nem érdemes keresni semmi logikát, semmi észérvet, semmi jó indulatot, semmi szaktudást - a dumáláson kívül tett már valami hasznosat is ennek az országnak? Én még nem találtam... pedig nagyon buzgón kerestem régebben is. Ma már árgus szemekkel figyelem :)
Sziasztok. én egy dolgot tudok. 24 éve dolgozom. jelenleg 103e ft a bruttó fizetésem, az nettó 80e-re t jön ki kb. ha megvonják az adójóváírást, és bevezetik az egykulcsos adózást,akkor 10000 ft-tal kevesebbet fogok keresni. és tudom,h van, aki még ennél is kevesebbet kap...
@legeslegujabbkor:

Esetleg "franciakulcsos"... (több az egyben;)
@térfél: Nekem azért még mindig az a legdúrvább, hogy az elmúlt 20 évről úgy beszél, mintha ott sem lett volna a parlamentben (bár nem sokat járt be, mert biztos konzultált), sőt 98-02 között a kormánynál... Szóval mi közük az elmúlt 20 évhez? Kb. annyi, mint a cociknak!
@cometneni:

Ez - elvileg - nem így lesz. Az egykulcsos adót két év alatt tervezik bevezetni teljesen. Közben két lépcsőben emelik a minimálbért is összesen 13 ezerrel, 86-87 ezer környékére. A nem minimálbéres, de alacsony jövedelműek is számíthatnak bérkompenzációra. Ezért lobbizik a VOSZ meg a szakszervezetek.

Az más kérdés, hogy a VOSZ magasan túl kívánja kompenzáltatni a kormánnyal azt, amit neked végül úgy adnak oda, hogy "látod, megmentettünk wazz!"
@1.szolo - 2014;): Ez is jó, de ahogy látszik, már megint egy furcsa és bonyolultabb kulcs lesz belőle.
@Fabius: A szuperbruttósítást se feledjük, ami módosítja az SZJA kulcsot.
@Fabius:
- és akkor "konkrétan" erre adtak felhatalmazást a fülkeforradalmárok?:

"Az egykulcsos adót két év alatt fogjuk bevezetni. Közben két lépcsőben emeljük a minimálbért is összesen 13 ezerrel, 86-87 ezer környékére. A nem minimálbéres, de alacsony jövedelműek is számíthatnak bérkompenzációra."

- mármint ÚGY, hogy a szavazás ELÖTT olvashatták valahol...
"...és a munkaadók se rokkanjanak bele a bérköltség növelésébe"

A munkaadók nem rokkannak bele semmibe, a bérköltségekben biztosan nem!

Ha így lenne, akkor mind 50-en felüli tartós munkanélkülit, pályakezdőt vagy gyes-ből visszatérő munkavállalót AKARNA foglalkoztatni, akik után (START kártya) jelentős járulékkedvezmény igényelhető.

Szintén járulékkedvezményekkel támogatják a csökkent munkaképességűek foglalkoztatását is, mégis inkább kiperkálja a cégek többsége a fejenkénti közel 1 millió (!) forintos bírságot, mintsem átgondolja a saját humán erőforrás gazdálkodási struktúráját.

Mit jelent ez, ha nem azt, hogy a vállalkozások (beleértve a közszférát is) egyáltalán nem szorulnak arra, hogy a munkabéreket spóroljanak.
Na az ugy tortent hogy Orban apank (sic!) mondott egypar jo nagy hulyeseget, amit valoszinuleg senkivel sem beszelt meg, es 1 ejszaka alatt hozott ossze egy uveg palinka mellett (innen a palinkafozos otlet).
Most meg faj a fejuk hogy hogyan tudjak megis ugy vegrehajtani a 29 pontot, ne kelljen egyiket se visszavonni (nehogy mar a Vezernek ne legyen mindig mindenben igaza) es ne doljon be se a koltsegvetes, ertelme is legyen (mert jopar elkepzeles bizony hulyeseg, a csaladi adozas pl. mukodeskeptelen es nagyjabol haszontalan is) es megse mondjon nagyon ellent annak amit jo hangosan hirdetnek (pl minimalber adoztatasa vs ne fizessenek a kisemberek).
Na doljunk hatra es figyeljuk hogyan eszik meg ami maguk foztek.
Kozben persze szitkozodnak, fuj szocik fuj IMF fuj EU - de hat tudjuk mi hogy a rossz tancost a tokei is zavarjak, nem hogy a tancpartnere...
Én is csináltam egy kis kalkulációt az egykulcsos adóval kapcsolatban. A kalkulációmba belevettem azt is, hogy esetleg bevezetik a családi adózást - mivel ennek a számait még nem látjuk, de a kormány (na meg a Jobbik, de ezt most hagyjuk) gyakran emlegeti a francia modellt, hát azt vettem alapul.

A következő számok jöttek ki:

- Ha nincs gyerek: Kb. bruttó 225,000 alatt rosszabbul jársz, ezen összeg felett viszont több marad a zsebedben. 225,000 bruttónál ez ma is az Orbán-csomag alapján is kb. 150,800 forint.

- Ha az egyedülálló szülő egy gyermeket nevel, 93,000 br a határ - net 72,230. Ha az egyedülálló 2 gyermeket nevel, br 86,000 - net 67,940.

- Ha két szülő van, és gyermektelenek, a lineáris görbe miatt természetesen 450,000.00 a határ (összesen, ha kb. mindketten ugyanannyit keresnek - a jelenlegi rendszer torzítása miatt számít az eloszlás)
1 gyermek esetében kb. 350,000.00 (175,000 / kereső) a határ - nettó 245,700 marad a családnál
2 gyermek esetében kb. 280,000 (140,000 / kereső) - nettó 202,533 forint marad a családnál.
A harmadik gyerek már dupla annyit számít a képletben, mint az első kettő, tehát ez már nagyon kedvező: 220,000.00 bruttó összjövedelemnél már ugyanannyi a nettó, mint ma: 165,000 forint az egész családnak.

Látszik a fentiekből, hogy gyerektől függetlenül mindig lesz olyan, aki rosszabbul jár - a nagyon alacsony keresetűek. Ez az érem egyik oldala. A másik viszont az, hogy a 2010-es bérkalkulátorban vagy 3 órát dolgoztam az SZJA számításon, ugyanis az adójóváírás és a szuperbruttó iszonyúan megbonyolította. Az Orbán-csomagban az SZJA kiszámításához három változó van mindössze: bruttó béred, párod bruttó bére, gyerekek száma. El fog férni egy söralátéten - ráadásul ez 2 fő adóbevallása!

Akik rosszabbul járnak, azokat kompenzálni kell, de nem az adórendszerrel. Az adórendszer legyen egyszerű, átlátható, kiszámítható egy átlag állampolgár számára is. És akkor versenyképesek leszünk.
@Boli: "Az az ember segget csinál a szájából folyamatosan."
Mint ahogy az összes magyar politikus :) Nem tudom mi ebben az új.
@1.szolo - 2014;): "Az egykulcsos adót két év alatt fogjuk bevezetni. Közben két lépcsőben emeljük a minimálbért is összesen 13 ezerrel, 86-87 ezer környékére."

Tényleg ez hangzott el? :-o

Nem értem, miért nem tudják a tisztelt törvényhozók (és sajnos számtalan munkáltató sem), hogy jelenleg Mo.-n 2-féle minimálbér van:

A 73.500 Ft a SEMMILYEN végzettséget és képzettséget nem igénylő munkakörökben teljes munkaidőre járó mimimális munkabér.

De van egy másik is. 89.500 Ft jár minden olyan munkakörben, ahol az érettségi vagy BÁRMILYEN szakmai képzettség előfeltétel.

Ez utóbbival mi lesz? Erről nem szóltak?
No majd meglatjuk, mennyivel fog noni a munkanelkuliseg meg a fekete foglalkoztatas, ha megemelik a minimalbert es ez tobb nettoba is kerul majd a munkaadonak.
@_Molly:

Nem, ezt 1szóló az én kommentemből alakította át. Minimálbér fejtegetésről itt olvashatsz ezzel kapcsolatban:

www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20100727-a-minimalberemelesen-mulik-az-uj-adorendszer-bevezetesenek-utemezese.html

Megjegyzem, a "diplomás minimálbér"ről egy szó nem esik sehol.
Apám már 98-99-ben ezt mondta, sem nem értette, sem nem sajnálta azokat akik a minimálbér emelése miatt nyekeregtek.
Hogy visít mindenki az egykulcsos ellen. Hála a jó égnek négy évig nincs róla vita. Végre nem Lendvai elvtársnő gyepálja a szocik szerint tehetőseket.
várjunk még ezzel az egykulcsos, 16%-os adóval. addig még sok víz lefolyik a dunán.... :->
@Fabius: "Megjegyzem, a "diplomás minimálbér"ről egy szó nem esik sehol. "

Mostmár SZAKMAI minimálbérnek hívják.:)

(Mondom én, hogy alig tud róla valaki... Pedig szinte minden munkavállaló számára ez a kötelező minimálbér, kivéve talán az idénymunkásokat.)
Szerintem is bolhából csinál elefántot Dávid.
Hiszem, ha látom, hogy bevezeti...
Nem különösképp csipem Orbánékat ( az elődjeiket sem ), az egykulcsos szja-t tartom a legszimpatikusabb lépésüknek.
Félreértés ne essék, nem a br 225 alatt keresőktől sajnálom a pénzt, de úgy korrektebb, ha mindenkit ugyanolyan mértékben nyúl le az állam
@heldentor:

Ne haragudj, de ez hatalmas hülyeség.
Kb. száz éves küzdelem volt amire a munkavállalók elérték az ún. progresszív adózást. Normális esetben az egykulcsos adó nem jó. Sajnos 2010-ben Magyarország nem normális eset, ill. ez a régió nem az.
Ja legyen egy kulcs 16%. Ezzel én személy szerint jól járnék, mert legálisan dolgozom nagyon sokat, amiért elfogadható mértékben (nem minimálbéren) megfizetnek.
@_Molly:

Egészen pontosan garantált bérminimumnak hívják, középiskolai végzettségtől fölfelé:

A munkaadók és a munkavállalók megállapodtak a minimálbér és garantált bérminimum 2010 -es mértékében:

Az országos minimálbér 2010 -ben 73500 forint
A garantált bérminimum 2010-ben 89500 forint

"Az Országos Érdekegyeztető Tanácsa (OÉT) megállapodás a 2010. évi minimálbérről, garantált bérminimumról és a keresetek 2010. évi alakulásáról" alapján.

A munkaadók és a munkavállalók is 73.500 forintos minimálbért javasoltak 2010-re a jelenlegi 71.500 forint helyett, a javaslat 3,9 százalékos infláció mellett megőrzi a minimálbér reálértékét - hangzott el az Országos Érdekegyeztető Tanács keddi plenáris ülésén 2009 december 1 -én.

Konkrétum még nincs semmiről, mindenki találgat. Ahogy a posztban, a jelenleg tudható verzió alapján én is. Elvileg cél az, hogy a nettó bére senkinek ne sérüljön. Aztán majd kiderül...
Ami kicsit furcsa, hogy senki sem jár rosszul. ???
Akkor hogyan tömik be a keletkezett 100 milliárdos lyukakat? Jó, hogy itt a választás az ajtóban, de ez a butítás már hányingert keltő.
Ami még ennél is érdekesebb lesz az a nagyobb jövedelműek kisebb adózása. Ma a Fidesz nem szól másról, mint amit a nép hallani akar: bankok adóztatása, a közszolgák megszivatása. Mit fog a nép ahhoz szólni, hogy az egyébként jómódúak sokkal kevesebbet fognak adózni? Mindezt egy olyan országban, ahol "pusztuljon el a szomszéd tehene is!"
@BISMARCK:

Nyekeregnek például a mezőgazdaságban, mert sok helyen kénytelenek bejelenteni a dolgozókat. A munka jövedelmezősége miatt még a mai minimálbért sem tudják kitermelni. Egyszerű matekolás, mi történik, ha megemelkedik a minimálbér. Kevesebb munkaerőnek tudnak fizetni, akiknek többet kell dolgozni.
Ugyanez igaz az építőiparban és a textiliparban is.
Megbeszéljük és elviszlek egy ismerősöm textilüzemébe. Megmutatjuk a cég bevételét, kiadását és kiszámoljuk hogyan alakulnak a számok a nagyobb minimálbérrel. Te pedig javaslatot teszel a megoldásra és segítesz közölni a hírt a munkásokkal. =;-(
Én örülnék az egykulcsos szja-nak. Az arányos közteherviselés így lesz tényleg korrekt.

Bár a családi adózással kapcsolatban az a véleményem, hogy azt nem tartanám fairnek, hogy tőlem azért vonjanak többet, mert nincs gyerekem. Szerintem ezt nem az adózásban, hanem egyéb szociális juttatás formájában kellene érvényesíteni.

Máshogy néz ki az, hogy valaki igényelhet ilyen-olyan támogatást a gyerek után, mint az, hogy tőlem azért vonjanak több adót, mert nincs gyerekem, vagy ha kedvezményesen akarok adózni, akkor tegyek róla, hogy legyen.

Tudom, hogy nehéz dolog alacsony bérből kijönni, volt benne részem.

Ugyanakkor azt sose tartottam fairnek, hogy azért, mert sikerült előre lépnem, arányaiban is sokkal több adót fizessek be. Az év végi jutalomból is 52% elment adóba, nem ám 23% mint a minimálbérből.
@tcom:

Értem, tehát a célunk az, hogy a következő 10-20-30 évben ezekben az ágazatokban csak minimálbéresek legyenek. Azt is közöltétek a munkásokkal, hogy soha a büdös életben nem fognak a minimálbérnél többet keresni?
Srácok, az a helyzet, h az átlag fölött keresők aránytalanul többet fizetnek. Nem kicsit aránytalanul baze, hanem eszeveszetten aránytalanul. Havi 200 bruttóval 135e-ret kap a magyar, havi 500 bruttóval meg 270-et? Magyarán 2.5x több keresettel csak 2x több pénz jár? Ez természetesen pofátlanság, főleg, h az 500-as emberke befizet 230e adót (plusz a cég...), a másik meg 65e-ret, és joga ugyanannyi, vagy még kevesebb van, hiába ad 3x-4x annyit a közösségnek. És ne gondoljátok, hogy a kis minimálbéres horda termeli az adót... nem... az a pár (tényleg nem sok), aki keres vagy 300-500 bruttót. Nincs itt valami rosszul?

Na ez volt a hőbörgés, most nézzük az észérveket. Ha ugye a magas jövedelmek ennyire aránytalanul szét vannak gyilkolászva, a franc se fogja bevallani. Aki teheti majd szépen minimálbérezik, és lesz@rja a nyugdíjat meg hasonlót. Ha hiszitek, ha nem, az utolsó forinton lévő brutális adó igenis probléma. Lehet, nem így kéne kezelni, nem egy kulcsos adóval, de az irány jó. És nyugodtan le lehet hurrogni.
Még annyit hogy tőlünk nyugatabbra is sávos adózás van a legtöbb helyen. DE azok az eszméletlen magas kulcsok amik itt vannak nálunk csak olyan jövedelmeknél lépnek be amiket tényleg csal cégvezetők és agysebészek érnek el!!! Nálunk meg egy huszonéves mérnök már belecsúszik a legmagasabb adósávba!!! De persze azt a pár hülye legálisan bejelentett jobban keresőt könnyebb megadóztatni mint a minimálbéren optimalizáló vállakozókat meg az okosba fizetett melóst.
Volt egy jo riport a Gazdasagi Radioban az adokrol:
gazdasagiradio.hu/vendeg/51134/
A csaladi adozasrol a masodik resz utolso negyedeben van szo.
@BISMARCK: az, hogy sokan minimálbéren vannak, v kiskeresetűek, ez nem jelenti azt, hogy a többet keresőket meg aránytalanul jobban kellene az államnak lehúzni. Az, h az ember 200, v 800 kHuf-ot keres az gyakran attól is függ, mennyit dolgozik és mennyit ér a tudása, ezt miért büntetné az állam.
Arról meg nem is beszélve, h a minimálbéres, v alig adózó is ugyanazt az ellátás kapta az államtól, mint a a tizszer ekkora bruttó fizetésű, jóllehet, v 30x többet vettek el tőle...
@térfél: Igazad is van! Hívjátok vissza "igazmondó Ferit",s akkor minden jó lesz!
@Bélus22222: szívemből szóltál. A progresszív adózás mint egyenlő teherviselés egy nagy hazugság - főleg úgy, hogy a magasabb adósáv már nevetségesen alacsony jövedelemnél belép... úgyszólván tele van a hócipőm, hogy a nem kevés munkával és stresszel megkeresett pénzem TÖBB mit felét elviszik az adók és járulékok.
@Bélus22222:

A komment hőzöngés részével - elvben - egyet tudok érteni. 90 óta az összes kormány népvidámító intézkedéseit finanszíroztam, ideje, hogy nekem is jusson valami.

De.

Nem akkor, mikor a seggünk kivan a gatyából. Az azonnali és nagyarányú adócsökkentést nem nekem ígérték, hanem a "Zembereknek", akiknek pont a semmi jut belőle. Én a saját adócsökkentésből képződő talált pénzemről lemondok még 2-3 évig akkor, ha a kormány hiánycsökkentésre és valódi gazdasági élénkítésre használja fel. Aztán, ha már elindultunk fölfelé, ahol nem csak találgatások hanem eredmények is vannak, akkor majd jutalmazzon meg engem is.
egyszer érdemes lenne kiszámolni, h egy magánszférában dolgozó, átlagnál magasabb jövedelmű, hány önkormányzati állami parazitát és generációk óta állami segélyen élősködőt tart el...
@Devil:
Még "hallatlanban" írom, hogy a "családi adó" 1 KULCS esetén totál értelmetlen(nek tűnik számomra:)!

Hát nem mindegy, hogy egy család keresői külön-külön adóznak 16-16%-kal, avagy a család összjövedelme (netán az "1 főre eső"re visszaosztva;) adózik 16%-kal?!
@heldentor:

Igen, ezt hívják nemzeti kockázat közösségnek.
Miután nem kevés nagyon gazdag ember van a környezetemben, kb. tudom, hogy erről mi az ő véleményük. Nem akarnak ők senkivel közösséget vállalni, igazából a "minimálbéresek" csak zavarják őket. Totyognak a BMW előtt a suzukival, a Fény utcai piacon is csak kerülgetni kell őket, stb.
Visszatérve az ellátásra, nyilván igazságosabb lenne, ha mindenki olyan biztosítást fizetne amilyet tud. Aztán a te fajtád jöhetne Telkibe a magánkórházba (sok ilyen lenne még), a pórnép pedig mehetne ahova tud. Nálad az is simán beleférne, hogy a "minimálbéres" a Wekerléről átutazzon Csepelre ha lázas a gyereke vagy fáj a füle.
Ez lenne a jobb világ?
@lastoneleft:

Ezek szerint a svédek hülyék, nem tudom ,hogy mit tudsz Svédországról, de én szeretnék "svédnyugdíjas" lenni.
@BISMARCK: miért pörögsz ennyire? életemben nem jártam a Telkiben, sőt évek óta dokinál se. Azt ellenben sima igazságtalannak minősitem, h az embert az állam aránytalanul jobban lehuzza, ha valamivel többet keresel.Szted havi 3-4-5-6-7 k nettóból-ból, amiért az ember keményem megdolgozik, már kőgazdagságra futná? Mindössze azért nyilik a bicska, h miért nem lehet vhol elismerni, h valódi szuperjövedelmek esetén ok az progressziv, de vmivel átlag felettikre is ezt alkalmazni egyszerű szemétség...
@tcom: Az ugye eddig senkit nem zavart,hogy az "egyébként jómódúak" eddig sokkal többet adóztak?!!Az sem, hogy az "egyébként jómódúak"többet költöttek(tehát több áfát fizettek,a költések után,a környezetük is több bevételhez jutott),a már egyszer leadózott jövedelmükből vásárolt vagyontárgyak után újabb adókat fizettek(autó ingatlan,illeték stb.munkahelyteremtés)
Tessenek talán egy kicsit az orruknál tovább látni, s nem csak a médiák által bedobott "gumicsontokat" rágcsálni !!!
rossz volt a levezetes!
a minimalberes/dupla minimalberes SZJA utan van adovisszaterites, na ez most nem lesz...
egyertelmuen rosszabbul jarnak a dupla minimalosok...
mondjuk ez nem kene hogy gond legyen, vagy olyan rossz, hogy dupla minimalra bejelentett, a maradekot zsebbe kapo vallalkozok az evi 90e -t nem tudjak most visszaigenyelgetni? az lenne a gond hogy nekik is ADOZNI kell?
@BISMARCK: miért, mit is kapok azért az elvonásokért cserébe Magyarországon? Hm? Rossz a példád...
@heldentor:

Akkor eljutottunk az első fontos kérdésig, mennyi a "vmivel átlag feletti"? Mert az általad említett 3-4-5-6-7k nettó már jóval felette van.

Ami ebben a lényeg. Az állam a bevételét beszedi. Ha kevesebbet szed be, akkor kevesebbet fog nyújtani is (pl. orvosi ellátásban, biztonságban, öregkori ellátásban)
Ha nem fizeted meg adó formájában, akkor neked kell majd erre költened. Ha beteg vagy orvosra, lehet, hogy évek óta nem jártál dokinál, de lehet, hogy egyszer szükséged lesz rá. Én pl. versenyszerűen sportoltam, lényegében csak a sportorvost láttam 23éves koromig. Akkor véletlenül észrevették, hogy lyukas a szívem, két pitvar között. Mindenkinek az, csak csecsemőkorban összenő, nekem nem. Megműtöttek. Szted mennyi lett vna, ha nekem kell kifizetnem?
Vagy a biztonság. Rendben, ne legyen még ennyi rendőr sem. De akkor előbb-utóbb még több biztonsági cég lesz. Mert szükség lesz rájuk. És nem fognak kevesebbet kérni, mint amibe a rendőrség került vna, csak már nem fognak eloszlani a terhek.
@lastoneleft: így van, ha elmész egy önkoriba ugyanúgy sorban állsz, mint aki életében egy vasat sem fizetett, ha beteg leszel, ugyanazt vacak ellátást kapod, hacsak külön nem fizetsz, mint a potyautasok, ha feltörik a kéglid a rendörség le se tojja, mintha egy putrit nyomtak volna fel...
@lastoneleft:

Választ neked is lásd fent, amit heldentornak írtam.
@BISMARCK: látod, alapvető filózófia kérdés...ha az állam mindig csak azt húzza le jobban, akinek igazolható a lóvéja és nem tud kibújni az adózás alól, az előbb -utóbb oda vezet, ahol most tartunk, talán célszerűbb lenne, ha azokat cibálnák, akik nem-, v alig fizettek.
Az egyébként miért nem merül fel Benned, h aki többet keres vmivel, az alkalmasint többet is melózik, v értékesebb a produktuma?
Az kissé olyan kommunisztikusnak tünik, amit sokan elképzelnek, h minden magasabb jövedelem igazságtalan, ezzel az erővel lehetne bérplafon mindenhol és a felső lehetne mondjuk 1,1 X minimálbér, tuti mindenki boldog lenne...
@heldentor:

Mert nem gondolom, hogy pl. egy cnc marós akit ott áll a zajban, büdösben, melegben napi 8-10 órát és kap nettó 150e-t az kevesebbet dolgozik mint a pénzügyi tanácsadó haverom az sap-nál. A fizetésük között mégis akkora a különbség mint a Nap és a gyufa lángja között. Hát ezért.
@heldentor: érdekes módon, ha mondjuk arról van szó, hogy ha valaki egy drága étterembe megy, de tripla áron ugyanazt a szar kaját kapná, mit a sarki török kebabosnál, azon természetesen - és mellesleg joggal - hőbörögne, de ha az adókból és járulékokból nyújtott állami szolgáltatásokról van szó, akkor meg valahogy mindig a "gazdagok" fizessenek szlogen jön elő. Pedig nem ugyanaz a 2 eset??
@heldentor:

A másik részre a válasz pedig az, hogy nagyon súlyosan kellene büntetni azt aki kivonja magát a közteherviselés alól ill. ebben segítséget nyújt.
A gond csak az, h a sap-os haverod valszeg nehezebben pótolható, mint a cnc-s, a bérek azért többnyire tükrözik a munka értékét is, akkor miért nem az épitőip segédmunkást hozod fel példaként, az még kevesebbet kap, azaz a logikád szerint szerint a cnc-s ürge sulyosan tulfizetett..
Egyébként, ha netto 150-et kap cnc-s, akkor sztem ő már jobban jár az egykulcsos 16%-kal, ezt is elvennéd tőle, pedig napi 8-10 órát nyomja a melegben és büdösben?
@BISMARCK: 1) szüleim mindketten fizikai munkások, úgyhogy erről nem kell oktatás (ok ezt nem nekem írtad, csak kommentelem)
2) azért remélem azt észrevetted, hogy talán más hülyeségekre költik el a pénzt, és a kevesebb bevétel nem feltétlenül az eü-i ellátást kellene érintenie? 4-es metró, a világon a legdrágább autópályák stb... arról nem is beszélve, hogy talán úgy a lakosság 40%-a aktív kereső, és ennek a 40%-nak is a töredéke fizet ténylegesen adót? Vagy azt elhiszed, hogy valóban ez a helyzet???
@lastoneleft: a helyzet ennél rosszab, a török kebabos pédádnál maradva, most ugy néz ki, h mindenki uazt a girostálat kapja, ugyanolyan körettel, de van aki ingyen, van, aki 100 Ft-ért, az átlag 800-ért, a többet keresők viszont esetleg 3000-ért, a még többet keresők meg akár 20000 is ki kell, h pengessenek érte...
@heldentor:

Na, próbáljuk meg másként.
Réges-régen, amikor még feudalizmus volt, a jobbágy fizette a földesúrnak a kilencedet, a robotot, a kisebb ajándékokat, a vármegyének a házipénztárat, a királynak a hadiadót. Ebben volt egységes is és jövedelemarányos is. És a jobbágyok hamar rájöttek ám, hogy nagyon nem mindegy, hogy vaki ökörrel szánt vagy a feleségével. Jövedelem ez is az is, de nem mindegy, hogy hogyan érik el. De azt is tudták, hogy egymásra vannak utalva, ezért megtalálták a kompromisszumot (pl. elérték, hogy egy összegben adózzanak és azt maguk között oszthassák el) és ezzel feltalálták a progresszív adózás ősét (mert nem egyenlő arányban osztották el a terheket, hanem aki tehetősebb volt, az többet vállalt)
@lastoneleft:

A megoldás ott lenne, hogy ki kell szélesíteni az adózók körét. Pl. az nem járja, hogy kap papíron 100e-t és még 80-at zsebbe. Ez a cél, ebben a pillanatban - és még úgy 10-15 évig - a progresszív adózás nem működik. Azt a szintet el kell érni és az odáig vezető úton nem lehet kihagyni a különböző szakaszokat (pl. az egykulcsos adót most)
Ha többet keresel, azonos kulcs mellett is többet dobsz a nagy közösbe, továbbra sem értem miért kellene büntetéskánt funkcionálnia az adórendszernek.
@heldentor:

Ha így nézem igazad van. De ha úgy nézem ,hogy mindenkinek a jövedelméhez képest hozzávetőleg százalékban ugyanannyit kellene fordítania az önfenntartásra, akkor az csak így oldható meg.
1. Az egykulcsos SZJA családi is egyben.

Ugyanis ha egyetlen lineáris kulccsal adózik egy összeg, ha nincsenek sávok, akkor mindegy, hogy hányfelé osztják. Összeg szorzata = szorzatok összege, ugyanaz jön ki a végén.

2. Nem igaz, hogy a magas keresetűek járnak jól az egykulcsossal.

Az egykulcsossal mindenki egyformán jár jól. Inkább azt lehet mondani, hogy a progresszív adózással járnak rosszul a magas keresetűek.

3. Nem olyan meglepő, ha egyes vállalkozók nem tudnak örülni az egykulcsos adónak.

Nyilván ők azok, akiknek az adóalapjuk ehhez túl alacsony.
@BISMARCK: aki tehetősebb, az az egy kulcsos adóval is több adót fizet. a kérdés az, hogy arányaiban(!) miért is kellene jóval többet fizetnie...

A másik, hogy az tényleg nem állapot, hogy 2 millió adófizető (ha van ennyi egyáltalán) tartja el a maradék 8 milliót is, magára meg már nem marad pénze.

Ha ehhez hozzávesszük azt, hogy az adózók ~80%-a minimálbér után fizet adót, akkor mondhatjuk, hogy lényegében a 400.000 jól kereső adófizető tartja el az országot.

A számok biztos nem pontosak, de nagyvonalakban kb. ez lehet a helyzet.
@Severus Tobias Snape:

"miért is kellene jóval többet fizetnie..."
Erre már válaszoltam fentebb.

Nem értem a 2 milliót honnan veszitek? Mert ha a közszolgákat kihagyjátok a számításból, az nagy pofátlanság feléjük. Az lehet, hogy pénzt nem fizetnek be (ill. az állam az egyik zsebéből a másikba) De a ledolgozott munkaórájuk után ők is csak kb. 60-75%-ban kapják meg a pénzüket, a többi munkaóra megy az államnak ingyen.
@BISMARCK: sántit sajnos, a magasabb jövedelmhez magasabb életszinvonal is társul, igy az önfenntartásra is többet fordit. Egyébiránt az államnak is hasznosabb, ha magasabb az életszinvonal, hisz a javak és szolgáltatások vásárlása ujabb adóbevételt generál.
A kommunizmusban valszeg ok a példád, ha ugyanazt a terméket és ugyanabban a boltban venné a min béres és a jobban kereső delikvens.
Orbánnak a nyilatkozatai alapján fingja sincs az adózásról. Több lépcsőben bevezetett egykulcsos szja? Jövőre másfél kulcs lesz? Egykulcsos családi jövedelemadó-rendszer? WTF?

Mi lenne, ha mostantól Orbán csak a Videoton összeállításáról meg a nemzeti centrum által elfogadott közös értékekről nyilatkozna és ha kiejti a száján a százalék szót, akkor egyszerűen lekevernék?
@pucros:

"2. Nem igaz, hogy a magas keresetűek járnak jól az egykulcsossal."

Ha én az egykulcsossal kettő helyet egy millát, négy helyett kettőt, tíz helyett ötöt fizetek csak be, te minek nevezed? Rábaszásnak? :-D

@Kettes: "ha kiejti a száján a százalék szót, akkor egyszerűen lekevernék? " :-D :-D
"Az én jövedelmi viszonyaimat figyelembe véve elmondható, hogy ha a példa kedvéért eddig 2 millió jövedelemadót fizettem, a 32-ről 16%-ra csökkenésnek köszönhetően most 1 milliót fogok."

Khm... A sávhatárig terjedő jövedelmed után az alsó kulccsal adózol. Csak a felette lévő részre vonatkozik a magasabb adókulcs.
@heldentor:

"Ha többet keresel, azonos kulcs mellett is többet dobsz a nagy közösbe, továbbra sem értem miért kellene büntetéskánt funkcionálnia az adórendszernek. "

Vedd úgy, hogy azok, akiknek a bejelentett bérből jóval nehezebb a létminimumot fedeznie (alacsony a bére), az adókedvezményt kap, mint pld. adómentes minimálbér, adójóváírás, alsó kulcs...
"Az én jövedelmi viszonyaimat figyelembe véve elmondható, hogy ha a példa kedvéért eddig 2 millió jövedelemadót fizettem, a 32-ről 16%-ra csökkenésnek köszönhetően most 1 milliót fogok."

Fabius, ezt számold át mégegyszer... (32%-ot csak bizonyos jövedelemküszöb feletti részre fizettél, ergo az adód nem fog a felére csökkenni.)
@Severus Tobias Snape:

Nyitott kapukat döngetsz. Családi adózásnál nem tőled vonnak le többet, hanem a nagy családosoktól kevesebbet :)))
@Avatar:

Bocs, régen frissítettem a kommenteket, a te bejegyzésed még nem láttam.
@dark future: @Avatar:

Ha már ennyire kihegyezzük, a nagyobbik fele bizony fog.
ja, ha valaki ekkora burzsuj :-)

20 milleres szja-nál tényleg közel a felére csökken a sarc.
Az egykulcsos adó nem családi adó, hiszen az aki több gyereket nevel nem fizet kevesebbet ugyanakkora összegből.
Mókusvakítás.
A gond ott van, hogy:
egy nettó 140000 Ft-os fizetéshez a munkáltató 203500 Ft-ot fizet ki bruttó munkabérnek, és a munkáltató összes költsége 261500 Ft.

Most tegyük fel, hogy az alkalmazott nagyon takarékos ember és ebből 30000-et félre tud tenni (a kamatadótól tekintsünk el), emellett van egy autója.

Most legyen az a feltevés, hogy 30000-ért tankol az autóba, a többit pedig a napi fenntartására költi (rezsi, étel, ital ruha, stb). Ekkor 350 Ft-os literenkénti benzinár mellet, a 30000 Ft-ból 24000 Ft-ot gyakorlatilag az államnak fizet be jövedéki adó és egyéb címeken.
A 80000 Ft fentartásra elköltött pénz negyede ÁFA gyanánt szintén az állam bácsi zsebében landol. És most szintén tekintsünk el attól, hogy az így elköltött pénznek a 20%-a valakinél nyereségként jelentkezik, aki ezután szintén adózni fog.

Tehát: A Munkáltató összes költsége: 261500 Ft
A dolgozó tiszta nettó bére (ami a tényleges nettó fizetéséből nem az állam zsebébe vándorol): 30000 takarékoskodás + 6000 benzin + 60000 rezsi = 96000
Ez magyarán annyit tesz hogy a munkaválaló minden 1 Ft-ja után további 2,72 Ft Az állam zsebébe vándorol.

Szerintem meg ezért panaszkodik a VOSZ és mindenki más is rajtad kívűl. Amíg ez az arány nem csökken 1:2 alá (de inkább 1:1,75 alá) addig magyarországon nincs miről beszélni. Csak megjegyzem, ha a korrupciót a jelenlegi harmadára szorítanák vissza szvsz az 1:2-es arány mári tartható lenne...
@dark future:

Nem az számít ki mekkora burzsuj. Az adófizetők 90% most 17% adót fizet. Vagyis a többségnek nem fog érdemi változást jelenteni az egykulcsos adó. Engem meg nem kell vidámabbá tenni. Sokkal vidámabb lennék, ha megmaradna a sávos adózás, és a gazdaság/egészségügy/oktatás szentháromságnak a feltámasztása kezdődne meg belőle.

Ezzel nem azt mondom, hogy akik az egykulcsosért érvelnek, azoknak nincs igazuk. Hanem azt, hogy szerintem nincs még itt ennek az ideje ilyen helyzetben.
Hála az égnek én jól járnék vele... így is épp eleget finanszíroztam mások megélhetését, egyenlőséget a népnek!
@_Molly: Ez meg nettó hülyeség. Gondolom halvány fogalmad sincs arról, hogy a kis és középvállalkozások hogyan működnek, akik jelenleg a foglakoztatottak 70-80%-át alkalmazzák. És emellett hogy "működnek" azok a munkavállalók aki igénybe vehetnék a START kártyát. Ezt most nem is fogom kifejteni, de szvsz olyan 10%-os lehet ennek a lehetőségnek a kihasználtsága, ami amúgy is a munkavállaók igen kis százalékára vehető igénybe.

És akkor a példa (elnagyolva): tegyük fel, hogy az összes munkavállaló 10%-a veheti igénybe ezt a lehetőséget, ezeknek mondjuk a 10%-a él ezzel a lehetőséggel. Ha a % értéket összeszorzod akkor azt kapod, hogy az így megtakarítható összeg a teljes bérköltség 1% általában egy kis / középvállalkozásnál.
És akkor azt nem említettem, hogy a START kártya nem azt jelenti, hogy az adott munkavállaló után semmilyen járulékot, és egyéb költséget nem kell fizetned, hanem azt, hogy ezeknek a költségeknek a 25%-át nem kell befizetni az első évben.
"Januártól Magyarország átáll az egykulcsos személyi jövedelemadóra, hogy az átállás hány évet vesz igénybe, az egy másik kérdés"

Ez tudja mit beszél?
Emberek! Ez a szokásos vakítás. Orbán korábban nagymértékű adócsökkentésről és egykulcsos adóról beszélt. Vagyis nem csak az SZJA lenne egykulcsos, hanem az ÁFA is - és ha komolyan vesszük a kifejezést - akkor ugyanannyi, mint a Szja :D :D

Itt többen kifejtettétek, hogy az egykulcsos adó esetén a családi adózás baromság- IGAZ, ha viszont nem a keresőkre, hanem a család létszámára osztjuk, akkor lesz csak izgi, hogy milyen gyorsan "szaporodnak" a családok

Alapvető igazságként kérem fogadjatok el egy axiómát: IGAZSÁGOS ADÓZÁS NEM LÉTEZIK.

Ha az SZJA kialakításánál is úgy gondolkoznak, mint a bankadónál: 200 milliárdos lyukat kell betömni, akkor a 16%-os adókulcs semmire sem lesz elég. Persze az SZJA bevallás el fog férni a söralátéten, de az összes többi adónem felsorolásához a kocsma fala is kevés lesz.

Amikor az elvonás Magyarországon 60% feletti, akkor a 16% mire lesz elég??

Halkan jegyzem meg, hogy most az SZJA egy része a helyi önkormiknál landol. Ezzel mi lesz? Központi költségvetésből kompenzálják, ahova most kevesebb pénz fog beérkezni?? Zseniális
"kedvezmények nélküli adórendszer"
Nem úgy volt még a multkor hogy lesznek kedvezmények? Minnél több gyereket tart el valaki annál kevesebbet kell majd adóznia?
A minimálbért kellene megszüntetni. Mert káros. Nagyon sokan stikliznek miatta: minimálbér + zsebbe. Ha nem lenne minimálbér, akkor minden munkáért annyit fizetnének, amennyiért van ember aki elvállalja. MŰKÖDNE a munkaerőpiac. Most el van torzítva.

Más kérdés, hogy ebben az elcseszett országban mindent a minimálbérhez kell számítani. (járulékok, stb.) De ez is hülyeség.
@Giraffa:
Persze, hogy működne a munkaerőpiac.
Úgy hívnák, hogy rabszolgapiac.
Legalábbis a jelenlegi munkaügyi törvények és azok betarthatósága és betartatása mellett.
@Giraffa: Miért? Ha nem lenne minimálbér akkor mennyit fizetnének?Szerinted akkor nettó 200-at?Be kéne fejezni a hülyeségeket a minimál bér azt jelenti, hogy annyit kötelező ( ha nem lenne akkor dolgozhatnál 20.000Ft-ért is.Meg mi lenne ha utána nézne mindenki hány állami alkalmazott van minimál béren. Ne mindig csak a vállalkozásról beszéljünk. A cikk írójának biztos nem falusi kisboltja van ha 64 dolgoznak és ha ő eddig 2 millát tudott szakítani havonta akkor egyáltalán nem tartom jó ötletnek , hogy 32% helyett 16% fizessen,és az is hülyeség ,hogy majd ő a különbözetet a dolgozók bérének emelésére fordítja.A nagy büd... lo..-t.Szépen zsebre teszi, és előbb cseréli a BMV-ét.Azért kíváncsi lennék mennyi, pl Ip.adót fizet?És még valami rengeteg olyan vállalkozás van,mint pl:az enyém ahol a bevételek 100% számlásak-és tanulja már meg mindenki ,hogy ilyen helyen annyit lehet bérként fizetni amennyi a költségek stb. levonása után marad és ha az az adott hónapban csak a minimálbért engedi akkor a feje tetejére állhat Orbán Viktor akkor is csak annyi, és a bevétel csak annyi amennyi munka és piacot sikerül szerezni-ez nem a kis könyvel vagy anélkül végzett építőipari vagy őstermelői munka.Sokkal inkább ott kéne körülnézni az Apeh-nak
@Giraffa: Én nem tudom,hogy az előbbi hozzászólásom elment-e? De ha nem lenne minimálbér akkor mi lenne?Működne a munkaerő piac? A nagy ki b.....t működne!Még annyit sem fizetnének sok helyen.(mert a min. bér az azt jelenti ,hogy annyit kötelező- és ha nem bírod kifizetni akkor elküldöd a dolgozót)Azért kívnácsi lennék egy 100% számlás cégnél ,hogy osztogatnak zsebbe.Szerintem ez ott divat ahol ellenőrizhetetlen a bevétel, az olyan helyen meg ha 200 e.lesz a nettó bér akkor inkább elküldenek emberkét és majd azt mondják kevesebbel is megoldom, ha nem tetszik akkor nincs lóvé.
@BISMARCK:
A CNC marós nem 150 nettót keres csak szólok ;-)
Szerintem a következő csoportok vannak:

1) eddig rendesen adózott a jövedelme után és keres legalább nettó 100.000 Ft-ot: jól jár,

2) eddig minimálbéren volt bejelentve, de zsebbe kapott még: növekszik az adóteher, könnyen lehet, hogy érvényesítik rajta: rosszul jár,

3) vállalkozó, csak a minimálisra jelentette be magát, aztán osztalék: jól jár, mert az osztalék adója is több jelenleg, mint a 16%,

4) tényleg ennyire keveset keres (van ilyen?): rosszul jár.

Kíváncsi vagyok mi lesz a vége. Úgyis meglátom. :)
@BISMARCK: csakhogy ez már nem a középkor, kb ennyivel le is zárhatjuk a dolgot.
Alap. 20 éve azzal akarunk versenyelőnyt szerezni KK-Európában, h a béka s*gge alatt tartjuk a béreket. Képesek azon vitatkozni az OÉTben, h 73000 v 73500 legyen a minimálbér.
Arról nem is beszélve, hogy "papíron" kb. 1,5 millió minimálbéres van az országban. hahaha. ez ténylegesen nem lehet több 1-200ezernél. Azért is értelmetlen volt adómentessé tenni a minimálbért, mert M.o.-n csak gazemberkedésre ösztönöz. Ezért nem "alul" kell adót csökkenteni.
másrészt meg egykulcsos 16%-osnál is aki többet keres, többet fizet...
@BISMARCK: "A másik részre a válasz pedig az, hogy nagyon súlyosan kellene büntetni azt aki kivonja magát a közteherviselés alól ill. ebben segítséget nyújt." Drága Bismarck, egyezzünk meg. Maga hadat üzen Ciprusnak, Luxemburgnak és az Amerikai Egyesült Államoknak (talán még a magyar atomot is rájuk dobja?), én meg zsürizem a viadalt, és kihirdetem a már most borítékolható győztest. Aludjon jól. Ha felébred, talán rájön, hogy az egykulcsos adó mégis jobb, mint ami most van.
16% ha megvalósul, hatalmas dolog lesz. Nagy lépés a valóban arányos közteherviselés felé.
Gyors fejszámolás. Jelen pillanatban a minimálbéres 2000 ft szja-t fizet. Ha valaki tízszer annyit keres, az után az szja kb 280 ezer, vagyis 140-szer annyi! Tehát egy tízszeres jövedelemkülönbség mellett, 140-szeres (!!) az adó. Ez így elég elbaxot formula volt.
a magam részéről azt tartom reális veszélynek, hogy ha csökken az SZJA teher, akkor az így megtakarított pénzt a munkáltatók nagy része inkább zsebre teszi, mintsem átadja a dolgozóknak - különösen ott, ahol nettó bérben vannak megállapodva (és ez egyre gyakoribb). Ez egy kicsit hasonlít ahhoz, amikor Megyó csökkentette az ÁFA-t: a kereskedők nagy része köszönte szépen, és nem csökkentette az árakat, hanem zsebre rakta az 5%-ot.
Az SZJA ilyen arányú csökkentése helyett szerintem érdemes lenne a munkáltatói terheket csökkenteni. A munkáltatót terhelő tb terhek hatalmasak, ennek csökkentése indokolt lehet. Ez javíthatna a foglakoztatáson, növelhetné a versenyképességet is. Erre sokan mondhatnák, hogy akkor ez a pénz hiányozni fog a TB kasszából. Ez valóban így van. Megoldás lehet pl., hogy ha maradunk a 16% SZJA-nál, akkor a munkaadói tb és egészségbiztosítási terhekből át kellene csoportosítani a munkavállalói oldalra.
@gorcsev54:
nem kötelező vállalkozni, alkamazottat tartani. állandóan sír minden vállakozó. Pl. a szembeszomszédom, aki fuvaros. miközben 4 autója (2 kamion, 2 személy) van meg 2 motorja...
én még nem láttam vállalkozót trabanttal járni. de sírni azt tudnak, meg minimálbérért alkalmazni embereket. ha nem tudod, kitermelni, ne vállalkozz. menjél fát vágni az erdőre. ja. hogy a munka büdös? meg esetleg alkalmazottként kevesebbet lehet csalni? ez van.
akkor is vicc a 70 körüli minimálbér. minimum a duplájánál kéne tartani...
@kovacsguszti68:
hova csoportosítasz még a munkavállalóhoz?
meg kéne fizetni a tisztességes munkát épkézláb bérrel, nem agyonadóztatni azt aki évek óta letartja az országot, aki rendesen bejelentett bérből él és adózik.
Ez Magyarország! Adócsökkentést ígérnek, adócsökkentést szavaznak meg és a többség mégis több adót fog fizetni :)

A legtöbb minimálbéres valóban minimálbérért dolgozik és annyiból is próbál megélni. Ha nekik 16%-kal kell adózni, akkor megszopják. Ha jelentősen megemelik a minimálbért, akkor a multik leléphetnek, a kényszevállalkozók meg csődbe mennek, meg segélyért...
@csoko20:
valóban minimálbérért? közben meg furikázik a terepjárójával, mi? még ha hitelből akkor is. és mit eszik? fényevő? vicc. 1-200e tényleges minimálbéresnél nincs több.
a minimálbér adómentessége meg olyan, mint a 13. havi nyugdíj. eleve irracionális cuccli. be sem kellett volna vezetni, akkor nem lett volna balhé, mikor eltörlik. ennyi. ingyen utazgatás X év felett detto...
Pár megjegyzés:
- az egy kulcsos adó esetében is ugyanúgy többet fizet az, aki többet keres. Nem gondolom, hogy ez ne merítené ki a társadalmi közös teherviselést
- ha kevesebbet von el az állam, akkor ÉN döntöm el, hogy a nálam maradt jövedelmet mire költöm. Lásd egészségügyi ellátás. MA így néz ki a dolog: sokkal többet fizetek, mint az átlag alatt keresők TB-re, de szinte SEMMIT nem tudok igénybe venni, mindenért külön fizetnem kell, ha normális, európai (nem luxus, csak európai) szolgáltatást szeretnék. SZTK-ban ingyen tömik a fogat, mert azt ugyebár fizetem a tb-ben, de egyébként 5-10.000 a tömés. Nőgyógyászhoz az SZTK-ba? ugyan.. újabb 5000. Sportorvosi kell? Várd ki a sort, 2 hónap, vagy fizess és kapsz előbb.
SZÓVAL jelenleg úgy néz ki, hogy a közösbe is befizetem meg magánban is befizetem. Fasza.
Kiszámoltam, hogy az egykulcsos adóval és a családi adózással is nagyon jól járnék. Ebből levontam a következtetést, hogy egyik sem lesz. Vagy "nem úgy"...
@Kivlov: Ha a minimálbéresek és a kisvállalkozók tömegei jelenleg valóban annyiból élnének, amennyit te gondolsz, akkor pörögne a gazdaság, nagy lenne a fogyasztás, többet is költenének.

De sajnos jelenleg még a kiskereskedelmi forgalom is visszaesőben van, nem is beszélve az autó- és ingatlanpiacról!

Attól, hogy trükkösebb vállakozók valóban kurva jól élnek és az néhány minimálbéres alkamazottuk is többet kap, még kurva sok ember megy haza havi 60-80 ezer forinttal. A tescoban, a konzervgyárban stb nincs "zsebpénz"!
A szuperbruttóról nem beszél senki? Jelenleg a 17% szja-t a jövedelmed x 1,27 után fizeted. Úgy tudom a szuperbruttót meg akarják szűntetni.Ha megemelik a min. bért jelentősebben, mint az elmúlt években (amit el kellene törölni) nem biztos, h. rosszul járnak a min.béresek.
@1.szolo - 2014;): Ezt mondta Orbán Viktor? És meg merte változtatni a véleményét? Azt a büdös kurva Isten faszát!!! Hogy merte???

Az elképzelések változnak. Mi ebben a megdöbbentő?
Én azt gondolom, hogy az egykulcsos adó is jó lehet, de az sem ördögtől való, hogy mondjuk havi 500ezer-1millió körül belépjen egy második kulcs.

Ami szerintem problémát jelent, az a járulékok magas szintje. Mert az a bruttó béren kb. 33,5% további elvonás. Ezzel kéne valamit kezdeni. Talán az lenne a legjobb, ha végre kimondanánk, hogy egy ember egészsége mennyi be kerül az államnak, és a munkavállalók után FIXEN, mindenki pont annyit fizetne.

Tehát egy takarítónő és egy programozó egészségét pont ugyanannyiba kerül kikezelni, mondjuk lábtörés esetén, ezért mindenki után havi 30? 50? x ezer forintot kellene fizetni.

Ugyanez a helyzet a nyugdíjakkal: IGENIS KELL SVÉD MODELL, azzal a kiegészítéssel, hogy:
- az állam által fizetett nyugdíj MAXIMUM 120ezer forint, nem több. És ezt a csökkentést nemcsak a jövőben, de jelenleg is be kellene vezetni, mert egyszerűen nevetséges, hogy ma milyen beszámítási hányaddal mennek el nyugdíjba az emberek.

A rokkantnyugdíjakat is felül kell vizsgálni olyan kritériumok alapján, hogy a jelenlegi jogosultak száma a harmadára csökkenjen.

Ezután nem lenne szükség a nyugdíj és a munkabér összevonására továbbszogálat esetén - és így a feketemunkára ösztönzöttség is jelentősen csökkenne.

A minimálbér adókedvezményének átalakításával maximálisan egyetértek.
Szerintem a közalkamazottaknál, az állami és önkörmányzati cégeknél, szervezeteknél lehetne még jócskán pénzeket találni.
De hát ezek szent tehenek, valamiből a sleppnek is élnie kell. Színektől függetlenül...
Megnéztem a múlt havi levonásaimat a bérjegyzékemen:
-Nyugdíjjárulék: 62.797 Ft.
-Egészségügyi járulék: 39.662 Ft.
Oké, ezt a kettőt elvileg magamnak fizetem, de orvosnál utoljára 7 éve voltam egy kisebb műtéten , (10.000 hálapénz)
-Munkaerőpiaci járulék: 4.915 Ft
-SZJA: 206.141 Ft
Ha a minimálbéres tényleg 2.000 FTt SZJA-t fizet akkor ő 8 év és 4 hónap (100 hónap) alatt járul annyival az ország költségvetéséhez mint én.
Tehát én 100-szor nagyobb terhet viselek a kb. 3,5-ször magasabb nettó fizetésemből.
VALÓBAN JÓL VAN EZ ÍGY, kedves 16%-ot ellenzők?
Az egykulcsos rendszer sokkal igazságosabb, mindenik a jövedelmével ARÁNYOSAN vegye ki a részét!!!
Valaki itt feljebb irta, hogy ugyan annyit kap az is a közösből, aki nem adózik, és az is, aki rengeteg SZJA-t befizet. Például én.

Rendben, legyen igy, de akkor arányaiban mindenki ugyan azt fizesse. Ez esetben 16%-ot. Mert igy igazságos. Minden hónapban az idegbaj kerülget, amikor megnézem a fizupapiromat. Nekem, ha minden jól megy, 65ezer forinttal lesz több a nettóm, a feleségemé 10-el kevesebb. A többi nem érdekel. Lehet, hogy egy önző szar vagyok, de ez van. Azt a plusz 55-öt elköltöm bármire, mondjuk a fiamra, nyaralásra, vagy eliszom. Leszarom, de én már unom a mások támogatását.
@BISMARCK:
Ember, a közszolgák abból a pénzből kapják a fizetésüket, amit a hozzám hasonló, a versenyszférában dolgozó emberek termelnek meg. Ez azt jelenti, hogy az ő esetükben az állam az egyik zsebéből átteszi a pénzt a másik zsebébe, és eformán teljességgel mindegy, hogy a közszolgák mind minimálbért keresnek, vagy mindegyik netto 1 milliót visz haza.
Abból a szempontból viszont nem mindegy a dolog, hogy ezt az összeget hogyan szedi be az állam:
1. a valódi, kb. 1,5 Millió értéktermelő bérének 2/3-át elvéve, vagy
2. a foglalkoztatottság növeléséven, mondjuk 4 millió embertől 16%-ot levonva.
Szerinted melyik megoldás igazságos?
(és most kéretik nem azzal jönni, hogy "de a mostani adókulcs "__CSAK__" 36%, mert azért ütök.)
Én megértem, hogy " szegény közszolgák" , meg a hasonló nyüszítéseket, de gyakorlatilag pénzügyi szempontból az ő jelenlétük sajnos maximum semleges.
Mondjuk el lehetne azon is gondolkodni, hogy vajon a 800 000 rokkantnyugdíjas nem sok-e egy kicsit az országban?
(az 5.5 milliós Szlovákiában pl. 50 000 van)
A családi adózással kapcsolatban hőbörgőknek meg csak annyit, hogy aki ezért sír, annak nyilván nincs még gyereke, és olyanról nyilvánít véleményt, amiről alapvetően fogalma sincs.
A gyerekvállalás támogatása ugyanolyan közösségi érdek, mint az egészségügy, meg a tűzoltók.
És itt még az is érdek, hogy ne "megélhetési" gyerekek szülessenek, hanem a társadalom számára fontos emberek, akik felnőve a társadalom termelő tagjai lesznek, és nem kolonc a nyakunkon, mint pl segély, és börtön.
És akkor el is értünk ahhoz a ponthoz, hogy miért nem jó segélyeket adni a családosoknak.
@erdandrea: A szuperbruttóval együtt eltörölnék az adókedvezményeket, az adójóváírást is!

A minimálbért meg az elmúlt 2 évben jó ha évi 2000 Ft-tal emelték.
@RAMBO:
ennyi. csak hát ehhez puhapöcsű mindegyik kormány.
ezért volt bokrosnak igaza abban, h a tételes EHO-t nem megszüntetni kell, hanem felemelni vagy 10ezerre. mert azt az összes kamuminimálbérre bejelentett foglalkoztató fizette volna ugyanúgy mint a becsületesek. ezekkel a %-osokkal meg csak gazemberkedik mind.
örülök hogy mindenki ennyire ért az adóhoz, azt jelenti hogy pénzügyileg mégsem vagyunk olyan analfabéta ország, mint aminek páran be akarnak állítani minket

nu: aki szidja orbánt, költözzön gyurcsányfalvára: 2008ban elég volt az átlagbér és már magasabban adóztál: ami ausztriában a minimálbért sem érte el, az nálunk már a magasabb adóba esett: ritka mocskos kommunista trükknek tartom (tartottam akkor is) azt az álszent szöveget, hogy aki többet keres, többet is adózzon, mert gyakorlatilag csak és kizárólag a multik (bejelentett, nem kölcsönzött!) és a közszféra alkalmazottai fizették az adót (plusz utánuk 32% járulékot)

mégegyszer: 2008ban már az átlagbér a magasabbik adóba esett és ugrott az adójóváírás: ha egy plusz munkát (legálisan) elvállaltál, akkor egyszerre esett kútba az egész éves adójóváírásod és kénytelen voltál az év hátralévő részében a magasabbik adó szerint fizetned vagy májusban borult rád a sz.ros vödör...
(arról ne is beszéljünk, hogy 100e Ft-ból 75 volt szerződésében, 25eFt /32%/ a járulék, s ebből a 75ből az átlag adója miatt kb 40-42 lett utalva hozzád: áfa mindenen van, 20%, tehát nem sokat költesz szabadon, viszont a megkeresett pénzed 2/3át az állam lenyúlta)

fanyalgóknak: 2009ben már választási előidőszak volt: 2,7 millió Ft-ig vitték fel az adójóváírást, idén meg a szuperbruttó 5 millió Ft fölé vitte a magasabb sávot - máskérdés, hogy cserébe a kieső pénzt a benzinen és az áfán vasalták be az elvtársak, persze pénz sehol, mert mindenki a szomszédban tankolt, lehet a pénzügyi analfabéták pont a pénzügyminisztériumba kaptak munkát???

szumma: tetszik-nem tetszik az itt fanyalgóknak: a bejelentett, legális munkások javát súlyosan szivatta az átlagbértől felfelé az szja: kb. ugyanannyi szja érkezett az államnak, mint az áfa, de nem egy ország, hanem a legálisan bejelentett alkalmazottak 10%-a fizette az szja 90%át

az már más kérdés, hogy a munkaadók java (főleg a kisvállalkozó arcoknál, akik nem szociálisan érzékenyek, kevésbé fogékonyak a munkavállalói problémái iránt) majd lenyeli a plusz pénzt: lesz újabb ház, kiadó lakás nagyvárosban, nagybmw, út ibizára, baliba, stb

japp, családi adózás: még február/március tájékán olvastam a magyarnemzetben, hogy 4 gyereknél lenne 0Ft a fizetendő az Szja (ezt azóta sem erősítette meg senki), tehát saját ész alapján azt mondom, hogy jővőre még lesz adójóváírás, majd az egyszerüség alapján minden egyes gyerek után 4% szja kedvezményt kapnánk: 4*4%=16% kedvezmény

amiben az a jó, hogy a munkavállalást, a legalitást támogatja: nem segélyt, hanem adókedvezményt ad mindenkinek
(lehet nácizni, de ezegyszer fontosabbnak érzem, hogy az adófizetőket erősítsék, nem a segélyért sorbaállókat)
@csoko20:
Persze értem, de írtam, ha jelentősen megemelnék...erről is olvastam a kommentek között.
A magyar adórendszer is az egykulcsosból alakult ki: 32% mindenkinek. Aki keveset keres, de van szja-s jövedelme, az kap belőle kedvezményt, így lesz neki 17%, illetve nagyon alacsony jövedelmnél még kevesebb. A fenti kedvezményt viszont az egyenlő elbírálás miatt mindenki megkapja, jövedelmi szintjére való tekintet nélkül (a sávhatárig, értelemszerűen). Most akkor a magasabb keresetűek a teljes jövedelmükre kapják meg a kedvezményt?

Én nem azt akarom mondani, hogy a harminc százalék fölötti adókulcs jó, csak a "miért fizessenek a jó keresetűek több adót" érvelést tartom teljesen félrecsúszottnak. Mindenki lázad a szociális támogatások ellen, merthogy nem a munkát támogatják, bezzeg a gyereknevelést az szja-n keresztül támogatnák ("családi adózás"). Miért ne lehetne az alacsony keresetűeket is az adórendszeren támogatásokhoz juttatni? A többkulcsos adórendszer ugyanis pontosan ezt jelenti: támogatjuk a szegényebbeket, nem pedig azt, hogy a jól keresőeket büntetjük.
Csak 2 dolog:

a 70-80-90.000 ft-kat keresők jó része mellé feketén hazaviszi a többit.És ezt orbánék nyilván tudják, kalkuláltak vele.Ahol 2-300.000 ezres br. bérek vannak ott már valszeg kevesebb a fekete pénz ot tkell ténylegesen emelni.Mellesleg meg ha minden egyénnek több a pénze abból többet tud elkölteni ami ugye több áfa és ideális esetben TAO bevételt eredményez ott lehet generálni a különbséget.
@náthásp: Pontosan egyetértek. Nem értem miért reklamálnak sokan, hogy így akik többet keresnek kevesebb adót fizetnek mint az alacsonyabb jövedelműek. %-ban ugyan annyit fognak valóban, de ha valaki keres 100-t az befizet 16ezret, aki 1M-t az 160ezret a kasszába. Azért akinek több a jövedelme az mindig többet fog befizetni, és elég már ebből, hogy mindig akik rendesen adóznak azok legyenek lehúzva, mert nekik sok van, akik meg szarul keresnek azok meg szürkézhessenek, feketézhessenek tovább.

Itthon megy a rinyálás de egész közép kelet Európában egykulcsos rendszer van és mindenhol bevált. Sehol sem rinyál senki , hogy igazságtalan mert látják az előnyeit. Söralátét, erős gazdasági növekedés, gazdaság fehéredése...stb.
Mar vannak 2011-es berkalkulatorok az uj rendszer szerint (asszem az Origon lattam egyet), ezeknel az SZJA-levonasok mar az uj kulcs szerint vannak, tehat latszik, hogy a """gazdagok""" kozul ki mennyivel tobb nettot kap majd. Nekem az nem vilagos, hogy ez mar januartol is igy lesz-e...?

Viszont erdekellentet mindig is lesz. Ha itt egymasnak esik 2 kommentelo, mert az egyik ismeretsegi koreben nagyreszt minimalberesek; a masikeban """tehetosek""" vannak, sose fognak konszenzusra jutni.
gyors kérdés annak aki esetleg tudja rá a választ: a tervezett 1 kulcsos szja rendszerben van felső fizetési küszöb amely elérése után már 'büntetés jár'? (5000 Euro /hó esetén például?) feleség van, gyerek nincs.
@jozicsenko: szerintem a legnagyobb probléma a minimálbér adómentessége volt Gyurcsány alatt (meg a 13. havi juttatások).

Szerintem a "kisvállalkozók" nem érzéketlenek szociálisan, legalábbi azok biztosan nem, akik magas hozzáadott értéket állítanak elő. Egy kubikusbrigád esetén el tudom képzelni, hogy cserélhetők az emberek, de egy szerelőműhelyben már nem. Szóval ez a kijelentésed sztem nem helytálló, már csak azért sem, mert az adócsökkentés az nem a válallkozónál marad, hanem a munkavállalónál.

Amit olvashattál, a Heim Péter ÖTLETE volt, aki egy kutató (most) nagyjából zéró ráhatással a kormányzati munkára. A kormány által elsuttogott terv a jelenlegi adójóváírást cserélné le valamiféle gyereknevelési támogatásra úgy, hogy az az adóból legyen levonható (korábbi Orbán kormány alatt ez volt). Ez is csak ötlet, de legalább Orbán mondta.
@Balance Of Power: "az egyik ismeretsegi koreben nagyreszt minimalberesek; a masikeban """tehetosek""" vannak, sose fognak konszenzusra jutni. "

Várjál, úgy érted, hogy az egyik ismerettségi körében vannak akik adóznak rendesen akár 45-50%- a bérüknek, és vannak az adócsaló minimálbéresek akik zsebbe kapnak még valamennyit? Igen ezek között mindig lesz érdekellentét, de remélem nem kérdés, hogy egy ÉRTELMES ember melyik oldalon áll.
Ha a 16%-os kulcs sávhatárát 15 millió Ft-ig kitolnák, már az is majdnem egykulcsos rendszert teremtene. És ha 0-15 millió között tényleg mindenki 16%-ot fizetne (a minimálbér is), a fölötte lévő rész meg 32%-ot, akkor tényleg csak az extra keresetűek (most ha kivesszük a szuperbruttót is a rendszerből, akkor 1 millió/hó fölötti fizetésekre értve) fizetnének arányaiban többet, és mivel kevés az adózó, ezért ez a plusz kelleni fog az államnak.
Szóval a Fidesznek inkább ezen kellene gondolkodnia, hogy meddig tolja ki a sávhatárt, a többi már csak "gazdagpárti", "szegényellenes", és egyéb jelzőket szül (mármint a klasszikus egykulcsos rendszer).
A minimálbér pedig tényleg eshetne kollektív szerződés alá egy-két szektorban, mert ahogy sokan írták, sok fizikai munkás nem tudja kitermelni a bérét sem.
@RAMBO: névre, kutatóra nem emlékszem (pontosabban annyira, hogy egyetlenegyszer leírták, azóta semmi több, tehát ejtették)

igen, igazad van: ha ügyes mesterember van valahol, akiért kapkodnak (akár villanyszerelő, akár autószerelő, stb), mert a jó szakikért bizony sok-sok pénzt kell ma kiadni, naakkor ott valszeg emelik majd a béreket: több ismerös dolgozik magánszektorban, van cége, stb: egybehangzó vélemény volt, hogy kiszámítható egyszerű rendszerben (ahol nem a cég szétszopatása és agyonbüntetése a cél) a fene sem agyalna az adócsaláson és elkerülésen: legális bér, minden tiszta és mehetünk haza (a pénzügyeket úgyis elintézi a könyvelő), a szaki megkapja a bére 66%át nettóban és nem kell a min.bér feletti rész hülyeségeivel agyalni

egy másik példa, párhuzam: 12 éve Orbánék majdnem megduplázták a min.bért: 20-22e Ft körülről vitték fel 37-re, majd 40 fölé -volt sírás, rívás, fogcsikorgatás, de ennek köszönhető volt hogy elég sok mindenben utolértük ny-europát: mobiltelefon, internet nagyjából ekkor lett általános minden családban, mert ekkortól lett pénz rá (najó, a számítógépekhez kellett egy sulinet is, de ahhoz meg ugye adóalapot képező magasabb jövedelem: 12hó * 22eFt szja-jából az életbe nem lett volna egy visszaigényelhető gép ára...)
@igazi hős: ez igazi pesszimista pista volt :-)

A fenti érdekfeszítő agypárbajhoz (SAP pénzügyi tanácsadó vs. CNC marós / tetszőleges fizikai munkás) annyival járulnék hozzá, hogy nem csak az elvárt életszínvonal magasabb, hanem helyenként a 'befektetendő összeg' is.

Lásd: munkavédelmi ruházat (minőségi) > néhány tízezer forint, és akkor már aranycérnával varrták.
Minőségi öltöny tárgyalásokhoz, et cetera: bőven kiló fölött indul, határ a csillagos ég.
Multiknál pedig nem divat a ruhapénz.
Ez nem perdöntő érv, csak megfontolandó adalékinformáció, ezt hangsúlyozom.

Laptopról, mobilról, autóról most nem beszélek, mert a nagyobb cégek ezt adni szokták (köll' a melóhoz), bár az autó odaítélése nem olyan automatikus már, mint pár éve.

Amúgy meg egyet kell értsek: egy jó CNCs messze NEM netto 150K-t keres, de ez csak a kákán csomókeresés esete, mert végtelen példa van a kategóriára. :-)
@orient: Inkabb a "sima" minimalberesekre, ill. foleg a "siman szarul keresok"-re gondoltam. Ugyanis kb. br. 230 felett jarnak majd jol es azert eleg sokan ez alatt keresnek (kezdo tanar, orvos, apolo).

A minimal+zsebbe akarmennyi tema szenzitiv, mert sokaknak nincs mas valasztasa. Persze aztan ha tappenzre kerul a sor, nagyot neznek...
@Arie135i: szerintem nincs. Ettől egykulcsos az adórendszer. De vigyázz miket írogatsz ide mert megkapod, hogy te egy rohadt szemét kőgazdag vagy és adózzál 80%-t mert a szegény minimálbéres aki feketén még kap 100-t zsebbe miattad nem él meg (az én ismeretségi körömben csak ilyen van, sajnálom is őket rohadtul ám).

A cél az lenne hogy aki mondjuk 5000 eurót keres és aki 100ezer Ft bruttót, az mind ugyan annyi nettóval menjen haza. Ez az igazságos.
Az egykulcsos adó egyértelműen tovább növeli a szakadékot szegények és gazdagok között. Semmit nem old meg. Minimum két szint kéne
@orient: azt kell mondanom, hogy az ilyen tipusú irónia csak kiélezi itt a fórumon az ellentéteket, nem segít.
Ráadásul a jelen helyzet miatt sokan magukra vesznek egy hasonló 'inget'.

Mindezek mellett igazat kell adnom, nagyon nagy tömeg látja úgy, hogy a többet keresők adózzanak 80%-ot (teljes adóprésben valszeg' meg is teszik, sőt...).
Na ezekkel az emberekkel kell valamit kezdeni sürgősen, főleg mentalitás szintjén.
@Sanz: @mojszipupi: Nektek. POnt ez miatt a kis egyenlőség miatt azonban, az adóbevallás nem lenne a söralátét. Itt cégekről van szó akiknek sok adóbevallást kell csinálni és elvesznek a számok között és egész cégeket kell fenntartaniuk a rohadt bonyolult és szövevényes adózás miatt. Ha mindenki egy kalap alá esik akkor jön a söralátét. Tudom szarul hangzik, hogy a 2 Millás csávó annyit adózik mint te a 100 ezreddel, de ez az ára és lényege az egésznek. Én nem vagyok hidd el a felső kategóriában sajnos, de értem mi a célja.
Azért viccesek vagytok.
Ha megszűnne a minimálbér akkor ismerve a magyar viszonyokat automatice azt jelentené hogy a bérek rohamosan csökkennének.
Miért is?
Mert MINDÍG lenne olyan szerencsétlen ember aki annyira szar helyzetben van hogy fele annyiért és elmenne dolgozni.
Ez meg nyilván magával húzná a többiek bérét is, mivel lehet mondani nekik hogy : Lám lám mit ugattok itt látod fele ennyiért is van ember úgyhogy kusslegyen.
@Sanz: Azert ne felejtsuk el, hogy evi 15 milla azert nem olyan kurva sok (havi 1,25 milla). Aki ennyit keres, sem feltetlenul gazdag geci. Felreertesek elkerulese vegett: nem magamrol beszelek...
De konnyu a maseval a csalant. Szoktak mondani a progressziv ado mellett ervelve, hogy aki havi 10 milliot keres, az megel 3-bol is. Igaz lehet, de kicsit azert veszelyes gondolat...
Én ebből az egészből csak annyit tudok, hogy van egy fiam, remélhetőleg lesz második gyerek is. A szakmámban sikeres vagyok, de alkalmazott, ezért a fizetésemnek több mint a felét elviszi az állam. Ebből kell eltartanom a tágabb családomat (a párom GYES-en van, mert nincs pénzünk privát bölcsődére, államiban meg nincs hely, emellett anyámnak is adnom kell támogatást, mert alkalmazottként belekényszerítették a 90-es évek közepén a vállalkozói mutyiba és ezért alig van nyugdíja). A családom pénzügyileg soha nem tudott támogatni.

Emiatt egy 20 évig törlesztendő panelban élünk egy igen ócska környéken, és folyamatosan ki kell számolnunk minden fillért, hogy kijöjjünk a hónap végén. Ruhát, játékot, vagy egyéb ilyen cuccot csak akkor veszünk, amikor kimagasló bónuszt kapok. Nyaralni még soha nem voltunk, mert az önerőre gyűjtöttünk, most meg törlesztünk.

Sokan cserélnének velünk persze, de nem érdekel. 8 évig tanultam a szakmámat, mind elméleti, mind gyakorlati téren kimagasló eredményeket értem el, minden nap legalább 2 órát túlórázok, sokszor van, hogy többet is. És a keserves munkával megszerzett pénzünkből alig marad valami, mert az állam úgy gondolja, hogy mi vagyunk a csúcsgazdagok, akiktől a túlórázással megkeresett pénz 57%-át el kell venni.

Ha az egykulcsos adózás tartósan megvalósul, akkor végre normális életkörülményeket teremthetek a családomnak, évek múlva talán vehetünk egy kis ikerházrészt valahol az agglomerációban, ahol jó a levegő és nem a ház előtt megy el a busz egy 2x2 sávos főútvonalon. Végre úgy is el tudnám tartani a családomat, hogy egy nap csak 8 órát dolgozom és a felszabaduló időt a családommal töltöm.
@Balance Of Power:
évi 15 nem sok? átlagember 5 év alatt keres ennyit, bruttóban...
@Sunder: Igen, csak a probléma az, hogy én egy középszinten lévő alkalmazottként (nem panaszkodom), jobban fogok járni az egykulcsos adóval. Ugyanakkor unom már, hogy diplomás tanácsadóként, több nyelven beszélve ugyan annyit viszek haza mint a nyomdász ismerősöm érettségi nélkül, mert ő zsebbe kap annyit mint én adózás után. Ez megy mióta ez eszemet tudom, és ez mennyire igazságos? Nem tőle sajnálom, de valahogy nem értem a rendszert. Nem élek rosszul és nem éhezek, de unom már, hogy az egész ország helyett a mi rétegünk fizet adót. Kívánom, hogy az alacsonyabb bérűek bérét egy ilyen rendszer fehérítse ki, ő is kapjon nyugdíjat majd x év múlva, és hogy bérüket az alacsony adózás miatt az én fizetésem közelébe emeljék, akkor azt mondom igazságos a rendszer, még ha többet is visz haza mint én. (nem ledegradálni akartam a fizikai munkát csak a rendszer másik igazságtalanságára felhívni a figyelmet)
@jozicsenko: igen, bár a Sulinet programban szerintem nem számítógépet, kamerát, fényképezőt kellett volna adni (mert ez mind import cikk) hanem egy országos minimum internet hálózatot kellett volna kiépíteni, amit mindenki igénybe vehet 2000 forintért (akkoriban 7-8 ezer forint volt a gyenge net, 14ezer körül a komolyabb). Így HAVONTA adott volna mindenkinek 4-5 ezer forintot, nem egyszeri támogatásban 50-et a kiválasztottaknak - és persze nem kereste volna magát szénné a holdudvar.

Számítógépet a cégek adhattak volna ingyen a leselejtezett készletből egy alapítványnak, aki elosztotta volna a jelentkezők között - akár a legutolsó putriban is lehetne olyan gép, amin lehet html tartalmat nézni - azaz tanulni.

Elbaszott egy konstrukció volt a "haveroknak" szerintem. (Ettől lett Kóka pártelnök.)
@mojszipupi: Ki a gazdag? Szerintem Bill Gates. Szerinted? Egy br. 350-et kereso egyedulallo, alberletes fiatal is az?
@orient:
ez annyira igazságos, hogy egyik ismerősöm így élte le az életét. most meg sír 60X évesen, hogy 45ezer Ft a nyugdíja. megérdemli!
@Kivlov: Ez NAGYON jo fizu. De GAZDAG nem leszel tole.
@Balance Of Power:
havi 600ból? ha 300at feléltek, akkor is félreteszel havi 300at...
A kedves posztíró menjen a francba a nagy arcával együtt.
Egyszer már el kellene felejteni azt a gondolkodást, miszerint Magyarország = Budapest. Vidéken munkahelyek tízezrei azért vannak MÉG legális státusban, mert annyi a munkáltató havi össz bérköltsége, amennyi. Minden minimálébér emeléskor munkahelyek ezrei kerülnek át "zsebből-fizetős" státuszba és munkahelyek százai szűnnek meg véglegesen.
Csakhogy erről a rózsadombi nagyarcú okoskodók semmit nem tudnak, csak csodálkoznak folyamatosan, hogy nem akar csökkenni a munkanélküliség.
@Balance Of Power: választása mindenkinek van, kivéve a közalkalmazottaknak. Az egy szar rendszer eleve. Ott ki kéne rúgni min. 200 ezer embert és a maradéknak rendes fizetést adni. A 200 ezer kirúgottat meg felszívná a piac ha LENNE normális adórendszer. Ne ez könnyítené az államot és az IMF mosolyogna mint a vadalma. Választás pedig van. Ismerős kiharcolta, hogy neki rendes bruttó bér kell, nem pedig feketézés. Meg is kapta az üzemben, és azóta ő hazavisz 120 ezret, mindenki más körülötte 220-t (feketén persze). Mindenki anyázza és szívatja ahol lehet, a főnöke is mert ő a kis kivételezett aki rendesen be van jelentve. Amíg az emberek így gondolkodnak addig sok változás nem lesz. Választási lehetőség van, kérdés, hogy a hülye magyarja akarja-e hogy legyen.
@énisfélek:
és ez indok arra, hogy a béka segge alatt tartsuk a béreket, miközben az árak magasabbak mint nyugaton? nekem végülis mind1. csak akkor nem kéne sírni, hogy drága a kenyér, a gáz, a tej stb...
@Kivlov: Annyit azért hozzátennék, hogy mindenki a maga szintjén nyomorog.

Aki 60-at keres, annak tízezres problémái vannak, aki meg 600-at, annak lehet, hogy százezres problémái vannak.

Szóval nem abból kell kiindulni, hogy ha én 60.000 Ft-ból gazdálkodom, akkor a 600-ból milyen sokat félre tud tenni. Honnan tudod, hogy milyen költségei, fizetnivalói vannak?
@Gyulimali:

Sose mondtam, hogy igazságos a 36%, de ez nem jelenti azt, hogy a progresszív adózás nem igazságosabb az egykulcsosnál, csak jelen esetben nem időszerű.

Az, hogy csak a versenyszféra teremt értéket, egyenesen felháborító. Téged ki tanított? Ő nem teremtett értéket a te tanításoddal?
Amikor az óvodában a seggedet kitörölte az óvónő, ő sem teremtett értéket?
@Gyulimali:

Ja, igen, 4 gyerekem van. És örülök a családi adózásnak, még ennek a formának is.
@Severus Tobias Snape:
olyanok, amilyeneket bevállal...
de 600ból nem kell azon gondolkodni hónapokig, h lemenjek-e a családdal a balatonra 3 napra és megegyek-e 1500ért 1 halat, hanem eltolom a biciklit 2 hétre külhonba és kész...
@tobias2:

Itthon kell megbüntetni, ez igazából csak akarat kérdése.

mindphaser (törölt) 2010.07.28. 10:22:56

A hazai kozeposztalyt jelento sav szerintem ez lenne 16%-os kulcs mellett. Brutto 250-450e Huf/ ho
Viszont emellett kulonbozo fizetos egeszsegbiztositasi csomagok, semmi adojovairas, adomentes minimalber es egyeb kedvezmeny nem lehet. Csaladi adozas sem kell.
Emellett a munkaadoi oldalon is radikalisan csokkenteni kell, az osszeado merteke egy munkavallalo utan (es a tobbi ado is munkavallalok szamara vetitve) nem lehet tobb, mint 12%.
Ezt kell kiszamolni es ebbe az iranyba mozdulni.
A cegek ennyibol siman fol tudnak huzni a jovedelmeket.
@sidorovich:

Igaz, 50-100e-el többet, elnézést.
@Kivlov: Vagy jon egy baleset, betegseg es barmily meglepo, a 600 nettost is kirughatjak az allasabol...
@mindphaser:
hááát, szerintem egy bruttó 250 még nem középosztály. hacsak nem kap meg belőle úgy 220-at. a 250-ből mondjuk fizetsz egy lakáshitelt és már 100 alatt van az elkölthető léd.
munkaadói oldalon meg tételes eho kellene, úgy 10-15E környékén...
Egy dolgot azért ne felejtsetek el.
A statisztikákban szereplő kiskeresetűek egy elég jelentős része csak papíron kap annyit, a többit feketén kapja.
Valljuk be h Bp.-en nem lehetne megélni egy minimálbérből, ellenben ha a cég meg a dolgozó is jól járhat vele, simán lehet feketézni.
Önmagában ez azt jelenti, hogy jelentősebb a fizetőképes kereslet mint amennyi az papíron lenne, tehát a boltokban többet költünk mint amennyit hivatalosan elkölthetnénk...
Nemigen arra akarnak megoldást találni Viktorék, hogy jobban keressenek a minimálbéresek, hanem azt akarják elérni, hogy a feketén forgó pénzt is be tudják vonni a számok közé és ha minimális mértékben is, de legyen utána adó/járulék.
Mindezt elsősorban azért, mert valóban mindenki igénybe veszi a TB-t, az állami beruházások ára fix és valahonnan ezeket finanszírozni kell.

A jelszó tehát nem az arányos közteherviselés vagy a szegények felzárkóztatása, hanem az adófizetők körének(vagy az adóalapnak) kiszélesítése, a fizetések kifehérítése(és ezek esetleges mellékhatása lehet majd az arányos közteherviselés, de tényleg csak lehet).

Persze vannak még itt egyéb tényezők is: családpolitika, nyugdíjrendszer, iskolarendszer, de az biztos hogy valakinek szívni kell.
A posztoló biztos nem építőipari és nem vas és egyéb termelőipari céget vezet.Senki nem tart rabszolgákat,bár biztos vannak olyan cégek akik ezt próbálják tenni.A rengeteg adó miatt nehéz kigazdálkodni,azt a 140ezret minden alkalmazottnak,ráadásul a posztoló által említett kisebb adók eltörlése még egész százalékokban is nehezen mérhető,egyszerűen piti az egész ezért törlik el,többe kerül az adminisztrációja mint amennyi befolyik a kasszába.Nekem ez bér kommentnek tűnik olyan nézzük meg mit mondanak a zemberek,a vége a legérdekesebb amikor be vallja az adócsökkentés neki éves szinte milliós tétel,a szorgos hangyái meg szarul járnak.Na egy ilyen ember rabszolgázik,az alkalmazottja meg kevesebbet fog keresni.Szép szemlélet,meg a bruttó 140 lenne a versenyképes kereset,azért ez is vicc az 500 euró,király bér blog "éljen rákosi2.
A minimálbért eleve meg kéne szüntetni. Fizetést kellene adni annyit, amennyit a munkaerő piac kikényszerít. Csak az fizessen járulékot, akinek van jövedelme. Sokkal könnyebb ellenőrizni ( mert csak azt lehet elkölteni, amit megkerestünk. Ez a minimálbér egy védelmi pénz az állam részéről.
@Sunder: Nem is olyan pesszimizmus ez. Ha alapszabály, hogy senki ne járjon rosszul (csak a csúnya adócsalók és a gazdagok), akkor ha egy réteg nagyon jól jár, akkor egyértelmű, hogy valami nem stimmel. Másrészt a gazdagok kevesen vannak, onnan nem jön be komoly összeg, az adócsalókat meg nem fogja meghatni és tisztességre szoktatni az egykulcsos adó. (Az APEH elnököt meg teljesen leköti, hogy Gyurcsány ellen találjon bármit még október előtt, szóval onnan sem kell jobban félni, mint eddig: sehogy.) Amíg a kiadási oldalhoz nem nyúlnak drasztikusan, addig egy érezhető adócsökkentés nem reális.
@soproni1:

A minimálbért csak akkor lehet megszüntetni, ha az ágazati szakszervezet elég erős.
@BISMARCK: de a progresszív adózás nem fog elférni egy söralátéten. Itt cégekről, állami vállalatokról beszélünk, közszféráról, ahol min. van 30 v. 5000 főig terjedő alkalmazotti létszám. Ott egy progresszív adózás igenis bonyolítja a rendszert elég durván, és az egykulcsos rendszernek pont az egyszerűségben van a hatékonysága, anélkül szart sem ér.

Két dolgot kéne felfogni de mindenkinek. Alapvetően az egykulcsos ADÓZÁSSAL A CÉGEK JÁRNAK A LEGJOBBAN! A Zorbánék célja nem az, hogy a te vagy én fizetésem mennyi lesz (az csak a szavazat miatt) hanem elsősorban az, hogy a CÉGEK 100 MILLIÁRDOKAT SPÓROLJANAK ÉVENTE egy ilyen adózással.
Tudod mi ennek az eredménye? Több embert VESZNEK FEL, a felvetteknek TÖBB FIZETÉST TUDNAK adni. Túl kéne lépni ezen a dolgon, hogy igazságos, nem igazságos és megérteni, hogy ez alapvetően javítja a rendszert és évek alatt lesz drasztikus eredménye, nem pedig januárban bevezetik és februárban már mindenkinek hú de jó. Hosszútávon az alacsonyabb keresetűek bére IS ez miatt drasztikusan fog emelkedni és a reálkereset ezzel együtt az országban. Hosszú távú hatásokkal kell számolni nem pedig, hogy a szemét gazdagja miért annyit fizet mint én.
@Kivlov: "és ez indok arra, hogy a béka segge alatt tartsuk a béreket, miközben az árak magasabbak mint nyugaton?"

Én az össz bérköltségről beszéltem. Igen szépen lehetne emelni a NETTÓ minimálbért még 16% SZJA mellett is úgy, hogy mindez a munkáltatónak mégse kerüljön többe havonta. Csakhogy ez nem így fog megvalósulni és a megnövekedett bérköltségek miatt a vidéki munkaadók a ma még legális alkalmazottak újabb ezreit fogják áthelyezni a feketegazdaságba illetve munkanélküliségbe.
Ez játszódik le minden minimálbér emeléskor, ez a munkanélküliség emelkedésének egyik motorja.
És még azt is megjósolom, hogy ezt a jelenséget nagy csodálkozás fogja kísérni a "szakértők" részéről. Persze csak titokban.
@RAMBO: "persze nem kereste volna magát szénné a holdudvar" Olyan nincs, hogy bármilyen állami pénzből valakik ne keressenek jól, pláne 8 év "éhezés" után. Már jön is a következő Széchenyi terv...
Amíg a vállalkozó haverjaim még a gyerek pelenkájáról is áfás számlát kérnek, addig rohadtul fogok örülni, hogy most majd végre én fizetek kevesebbet.
@énisfélek:
az összes épkézláb (munkanélküli) segélyest közmunkára kéne "kényszírteni." egy szemétdomb az ország. tessék kitakarodni a településekre, azok határába szemetet összeszedni, árkot kikaparni, kanyarokban megtisztítani az utak mentén a belógó növényzettől stb.
lenne itt munka cak akarni kéne...
@orient: Itt tudod mi lesz a szánalmas? Hogy a tisztességesen bejelentett amikor nyugdíjba megy vagy rászorul a TB-re ugyanazt a szart fogja kapni mint a többiek. Mert jön majd a "nem hagyhatjuk hogy ennyi ember létbizonytalanságban maradjon" duma.
@salander: sad but true. Igen sajnos valószínűleg ez lesz.
@Kivlov:
De legalább van nyugdíja! És azok a 40éves "közalkalmazottak" kik csak úgy nyugdíjba mentek havi ca. 200e? Na azok biztos nem sírnak.

Bolond egy társadalom a miénk, hogy életerős embereknek adjuk meg a lehetőséget a nyugdíjba vonulásra - nem csekély nyugdíj ellátásért! Néne, vagy papó ki végül is 65 évesen kor felett elmegy nyugdíjba, meg le van szarva...
@Kivlov: "az összes épkézláb (munkanélküli) segélyest közmunkára kéne "kényszírteni.""

Egyetértek. Aki segélyt kap, az vegyen részt a közmunkákban - mégpedig a segély összegének arányában.

De mi legyen azokkal, akiknek már olyan régen munkanélküliek, hogy már a munkanélküli segély sem jár? Ha nem kap semmilyen segélyt, akkor nem kötelezhető közmunkára, ergo van ideje részt venni a feketegazdaságban :)
De most nekem tovabbra sem vilagos, hogy akkor jan. elejen a decemberi fizunal meg a regi szerint vonjak majd az SZJA-t, febr. elejetol viszont mar tobb lesz a netto? Mar akinek persze.
@Templ@r: "a START kártya nem azt jelenti, hogy az adott munkavállaló után semmilyen járulékot, és egyéb költséget nem kell fizetned, hanem azt, hogy ezeknek a költségeknek a 25%-át nem kell befizetni az első évben."

Tájékozatlan vagy, finoman fogalmazva.
De mondhatnám azt is, hogy ilyen agresszíven ilyen hülyeségeket írni = NEM MENŐ.

Valójában a munkaadót megillető járulékkedvezmények:

START EXTRA kártya

- a foglalkoztatás első évében a munkaadó MENTESÜL a 27%-os társadalombiztosítási járulék együttes összegének megfizetése alól,

- a foglalkoztatás második évében a tb-járulék együttes összege helyett, a bruttó munkabér 10%-ának megfelelő járulékfizetési kötelezettség terheli.

START KÁRTYA

- az alap- és középfokú végzettséggel rendelkező vagy végzettséggel nem rendelkező pályakezdő fiatal foglalkoztatásakor a munkáltatót a 27% társadalombiztosítási járulék együttes összege helyett a foglalkoztatás első évében a havi bruttó kereset 10%-ának, második évében 20%-ának megfelelő fizetési kötelezettség terheli,

- a felsőfokú végzettségű pályakezdő fiatal foglalkoztatásakor a tb-járulék együttes összege helyett a foglalkoztatás első kilenc hónapjában a bruttó munkabér 10%-ának, azt követő három hónapjában 20%-ának megfelelő közterhet köteles a munkáltató megfizetni.

START PLUSZ kártya

- a 27% társadalombiztosítási járulék együttes összege helyett a foglalkoztatás első évében a munkáltatót a bruttó munkabér 10%-ának megfelelő fizetési kötelezettség,

- a foglalkoztatás második évében a bruttó munkabér 20%-ának megfelelő fizetési kötelezettség terheli.
@Balance Of Power: A decemberi fizetésed még biztosan az idei szabályok szerint adózik.
@énisfélek: te sem érted mint sokan mások sem. Egy vidéki cég nyilván akkor tesz ilyet ha rákényszerül. Itt nemcsak az a kérdés, hogy eddig x összeget fizetett és holnaptól y-t kell. Ok, y>x ezért most mindenki átnyomok feketébe.
Ha ez eddig egy legálisan működő vállalkozás volt (ilyen nincs is), akkor nagyon de nagyon sokat megspórolnak a bürokrácián. Alkalmazotti létszámtól függően lehet nem kell megbízzon egy egész könyvelési vállalatot, hogy kitöltse ez emberek adóbevallását, és minden szar papírmunkát, amihez majdnem egy közgazdász Nobel díjas tudás kell jelenleg, hanem megbízhat 1 külsős könyvelőt aki kitölti a söralátéteket 3 nap alatt. Lehet így számolva már x sokkal kevesebb lesz mint y. És lehet annyi pénz marad nála, hogy feketézés helyett még emel is valamennyit az embereknek.
@igazi hős: így van, majd csak februárban jön több (vagy éppen kevesebb) pénz, amikor a januári fizut adják.
@igazi hős: Majd megkerdezem a berszamfejtoket, gyanitom, jelen pillanatban ok sem tudjak biztosan.
@énisfélek:
akinek már munkanélküli sem jár. megesik. nagyon jó döntés volt annó, h csak bizonyos ideig jár a segély. így kéne a szoc segélyeknél is és ugyanúgy előzetes munkaviszonyhoz kötni (már amelyiket lehet).
@Templ@r: "És akkor a példa (elnagyolva): tegyük fel, hogy az összes munkavállaló 10%-a veheti igénybe ezt a lehetőséget, ezeknek mondjuk a 10%-a él ezzel a lehetőséggel."

Na, ez is egy nettó hülyeség, amit írsz.
Milyen 10%-nak a milyen 10%-a "él ezzel a lehetőséggel"?! :-o

A MUNKÁLTATÓK azok, basszus, akik nem élnek ezzel a START kártyák által igénybe vehető járulékfizetési kedvezmény lehetőségével.
Mert a cégeknek nyilván rinyálni könnyebb.

A START kártya kiváltására jogosultak köre:

START Plusz kártya

- aki a gyermekgondozási segély (gyes), a gyermekgondozási díj (gyed), a gyermeknevelési támogatás (gyet), valamint az ápolási díj folyósításának megszűnését követő egy éven (365 nap) belül kíván foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesíteni,
- vagy aki a gyermek egy éves korának betöltését követően, e gyermek után igénybe vett gyes folyósítása mellett kíván munkát vállalni, feltéve, hogy foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban nem áll.

START EXTRA kártya

- az a tartósan álláskereső, aki az igénylés időpontját megelőző 16 hónapon belül legalább 12 hónapig álláskeresőként volt nyilvántartva és az 50. életévét betöltötte vagy életkorra való tekintet nélkül legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik, és
- a rendelkezésre állási támogatásra jogosult álláskereső, akit az igénylés időpontjában az állami foglalkoztatási szerv álláskeresőként nyilvántart, és rendelkezésre állási támogatásban részesül

START kártya

- a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és
- tanulmányait befejezte, vagy megszakította, és
- a tanulmányai befejezését követően első ízben létesít foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt, vagy ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyt és e jogviszony létesítését megelőzően megbízási szerződés, vállalkozási szerződés alapján vagy egyéni vállalkozóként sem végzett munkát.
@Balance Of Power: nyugodj meg, január elején még az idei adótábla alapján kapod a decemberi fizetésedet.

A legkésőbb január 15-ig (vagy 20-ig) fizetett munkabér az előző évi szabályok alapján adózik.
akkor elmondom én hogy látom
a probléma szerintem az, hogy az adózásban való részvétel az közteherviselés, de csak akkor az ha abban mindenki részt vesz
ma nem vesz részt mindenki, ez a legnagyobb baj, ezért mondja mindenki hogy az adózók körét kell kiszélesíteni, mert egyenlőtlen a terhelés a kevés fizető miatt
az adójóváírás bevezetése egy oltári nagy baromság volt, egyrészről adóelkerülésre ösztönzött, szociális problémát akart megoldani adórendszeren keresztül és ráadásul az adótudatosságot rombolta
minimálbér
300e-re teszik a ténylegesen ennyit kereső alkalmazottakat és 700-800e-re a járulékokat minimálbér után megfizető önfoglalkoztatókat (egyéni vállalkozó pl.)
megértem én, ha valaki eddig 0 ft szja-t fizetett, annak az 500 ft is fáj, de fel kell építeni egy olyan rendszert, hogy valamennyit mindenkinek fizetni kell, nincs "ingyenebéd", hogy ezt 1 lépcsőben vagy 2-3-ban az már részletkérdés, a cél az hogy ha 1 kulcs van akkor előbb utóbb azt mindenkinek ki kelljen fizetni, tetszik vagy sem
nem is nagyon van más út a régiós adórendszerek miatt
egy példa, mikor anno bejött a cáparuha az úszásban és abban mindeki sokal jobb időket úszott, akkor cseh lacink sem tehetett mást, fel kellett vennie, hiába mondta szegény hogy szorít meg kényelmetlen, a 8-as döntőben nem állhatott ki fecskében mert hártányba került volna, nos mi is hátrányban vagyunk a versenytársakkal szemben a régióban, ez a növekedési számainkon is látszik, szóval lehet itt érvelni hogy igazságos vagy sem, amíg ők ebben a rendszerben adóztatnak sajnos nekünk is így kell
aki itt a nyugati példákat hozza fel, azzal szerintem eléggé mellélő
aki ma sokat adózik, azt nem csak az elvonások mértéke zavarja, hanem az is, hogy a sok befizetett pénz ellenére az államtól milyen szolgáltatást kap (önkormányzatok, okmányiroda, egészségügyi ellátás, stb.)
ha 1-2 ágyas plazmatévés wifi-s korházi szobákat látnék országszerte, azt mondanám látszik hogy van értelme többet adózni
de így .... az állam által nyújtot szolgáltatások épp hogy elégséges minőséget képviselnek, ezért ennyit beszedni több mint pofátlanság
ráadásul nyugaton az adócsalás társadalmi megítélése is teljesen más
gyermekvállalás
aki nem képes azt megérteni, hogy talán az egyik legfontosabb társadalmi probléma ma nem csak itthon hanem eu-ban is az elöregedés, az nagyon szűklátókörű
egyre kevesebb ember tart el egyre többet, így támogatni kell akik gyermekeket vállanak
ennek több formája létezik, lehet azon vitatkozni hogy adórendszeren belül vagy szociális juttatásokkal, de láttuk, ha szociálisan támogatjuk, akkor jönnek a megélhetési gyerekgyártók, ami nem hinném hogy cél lenne
nem hiszem hogy ettől amúgy gyökeresen megváltozna a demográfiai helyzet, de semmit tenni legalább akkora hiba
és még egy a sokat keresők védelmében
én is a bérem alapján a felső kategóriába tartoznék 2 kisgyerekkel és gyes-en lévő feleséggel, felvett chf kölcsönnel
nem élünk nagy lábon, épp hogy kijövünk havonta
ahol építkeztünk, az a város egyik jó környéke, de a felépült kb 50 ház tulajdonosából kb 5-en vagyunk akik úgymond bérből és fizetésből élnek
a többi vállalkozó, orvos, ügyvéd, piacos, stb
szerintem ez mindent elmond a mai adórendszerről
@chabba: Termeszetesen melysegesen egyetertek, ma az adok nalunk nagyon el vannak szallva. Ilyen merteku elvonasert cserebe ingyen ovoda, bolcsode, iskola, buszberlet jarna - de nincs. Az allam sokat vesz el tolunk es rosszul kolti el.
Ezt az adocsokkentest az allam csak ugy tudna megfinanszirozni, ha kiadasokat is csokkentene, megszuntetne az allami penznyeloket (egeszsegugy, MAv, BKV) csokkentene a burokraciat stb. Csakhogy ezek fajdalmas valtoztatasok, sokak rovidtavu erdekeit serti nagyon direkt modonm, ezert ilyet nem tesz (talan majd osszel? ha-ha.) eheleytt megsarcolja abanokat, biztositokat, ezzel indirekt modon fekezi a gazdasagot es vegulis mindenki kozep- es hosszutavu erdekeit serti, csak nam olyan feltunoen (meg jol be lehet csomagolni a demagogiajukba).
1. "Januártól Magyarország átáll az egykulcsos személyi jövedelemadóra, hogy az átállás hány évet vesz igénybe, az egy másik kérdés"

Ez ugyanolyan parasztvakítás, mint amikor a "hetente ülésezik" számukra azt jelentette, hogy háromhetente???
Bassza meg, a szocik elbaszták, ennyi erővel ők is mondhatták volna, hogy 2010-től Magyarország átáll az eurora, hogy az átállás hány évet vesz igénybe, az egy másik kérdés.

2. Ha egy vállalkozó kevesebb szja-t fizet a saját jövedelme után, azt a büdös életben nem osztja vissza az alkalmazottainak. Aki mást mond, az pofátlan hazudozó.
@_Molly: Van arrol statisztika, hogy az allastalanok hany %-a jogosult valamelyik kedvezmenyre? Mert a szabalyok eleg szukre szabjak a kedvezmenyezettek koret.
Mellesleg ha en ceg lennek, az effektive 1 eves jarulek-kedvezmeny engem sem motivalna semmire...
@Severus Tobias Snape: Mindenesetre kivancsi vagyok, mikortol lesz merheto, hogy X szaz ezer embernek tobb lett a nettoja.
@Kivlov: "akkor is vicc a 70 körüli minimálbér. minimum a duplájánál kéne tartani... "

És még akkor is nagyon, de nagyon le lennénk maradva...
Ausztriában 250.000 Ft a minimálbér. Ugyanilyen árak mellett.
@sirlancelot: "ennek több formája létezik, lehet azon vitatkozni hogy adórendszeren belül vagy szociális juttatásokkal, de láttuk, ha szociálisan támogatjuk, akkor jönnek a megélhetési gyerekgyártók, ami nem hinném hogy cél lenne"

Ki kellene mar lepni az alanyi jogon jaro gyerektamogatasbol. Rengeteg mindennel lehetne tamogatni a csaladosokat: bolcsodei, ovodai helyek (mert most tobbeves varolistak vannak) nem csak tessek-lassek segiteni a gyerekes anyak munkabaalasat hanem kemenyen, sok evig tarto foglalkoztatasi kedvezmenyekkel, vagy egyszeruen torvenybe iktatni hogy aki nem alkalmaz X%-ban gyerekes anyakat az birsagot fizet; valoban ingyenes altalanos es kozepiskolai oktatas (ingyenes konyvek, ezkozok, kirandulasok).
@Devil: "Van arrol statisztika, hogy az allastalanok hany %-a jogosult valamelyik kedvezmenyre? "

A (regisztrált) munkanélküliek 25%-a 50 éven felüli, és kb. 27% a pályakezdők aránya.

(A gyeses-gyedes kismamákról nem olvastam statisztikát.)
@sirlancelot: minden szavaddal egyetértek. Ki kéne nyomni ezt is. Kb. én is ezt próbáltam magyarázni csak te szebben írtad le.

Kiegészíteném egy aprósággal. Akik a siralmas helyzetben lévő közalkalmazottakat sajnálják. Ők akik egyedül szarul járnak, mert nekik nincs zsebbe $$$.

1 hónapja egy ismerősömet kirúgták a közszférából. Közgazdász diplomával ilyen pozícióban dolgozott állami szervnél 10 éve. Őrjöngött és a kormányt szidta amiért kirúgták, szabadidőben fidesz aktivista volt. -1 szavazat az fix.

Namármost, 1 hónap alatt talált munkát egy szemét multi nagy banknál, jó pozícióba, jó pénzért, de KEVESEBBET VISZ HAZA mint a közalkalmazotti bére. Elgondolkodtató. (hogy lehet, hogy a versenyszféra kevesebbet fizet mint állami egy hasonló munkáért?)

Mellesleg azóta állandóan panaszkodik, hogy itt mennyit kell dolgozni. Hát üdvözlünk a való világban.

Ilyenből szerintem min. van 100 ezer ember a közszférában akit szépen, fokozatosan lehetne utcára tenni, és rövid időn belül találna melót, főleg ha lenne hozzá egy 1 kulcsos egyszerű adórendszer. Szerintem ez a terv csak nem mondják ki, mert ugye rögtön a nyakuknak ugranának, hogy leépítést nem mondtak a választáskor.
@Devil: "Mellesleg ha en ceg lennek, az effektive 1 eves jarulek-kedvezmeny engem sem motivalna semmire... "

Nem igazán 1 db ember 1 éves kedvezményéről van szó. Ha én vállalkozó lennék, a lehető legtöbb embert a kedvezményre jogosultak köréből válogatnám.
És ha 1-2 éven át több százezer forintot (talán milliót is) megspórolok, az is több, mintha a nulla.

Ha meg beválik a munkavállalóm, és továbbra is magamnál tartom, immár "potyára", akkor ugyanott vagyok, mintha soha nem kaptam volna utána járulékkedvezményt... Kár tehát semmiképpen nem ér.:)

Erről lemondani, aztán tiltakozni a minimálbér emelése ellen, nem igazán tűnik gazdaságilag indokoltnak, szerintem.
@Devil: Van egy nagyon erős ellentmondás a mai rendszerben: a kisgyerekesek érdekében a részmunkaidőt nem büntetni kéne (2x4 órának több a terhe mint 1x8-nak), hanem támogatni. De akkor mindenki, aki most kamu minimálbéren van, egyből kamu "félminimálbéren" lenne. Szerintem mindenki ismer olyat, aki papíron részmunkaidős, a valóságban teljes.
@orient:
hát, igen. a közszférai kávézgatós-trécselgetős napi 8órás emberkék csodálkoznak, h van ahol dolgozni is kell a fizetésért...
@igazi hős: "De akkor mindenki, aki most kamu minimálbéren van, egyből kamu "félminimálbéren" lenne. Szerintem mindenki ismer olyat, aki papíron részmunkaidős, a valóságban teljes. "

Az adóellenőrök számát folyamatosan és brutális mértékben növelik. Ha ugyanezt megtennék a munkaügyi ellenőrök számával is (ugyanúgy, mint a BKV-ellenőri létszám feldagasztása esetén) meglepő módon JELENTŐS bevételekhez jutna az állam. Mégsem teszik.

A munkaügyi csalások visszaszorításához csak egy kormányzati elkötelezettségre lenne szükség, és ennek semmi jele.

Amikor a kecskeméti Suzuki gyár kirúgta a szakszervezeti vezetőt, akkor Gyurcsány látványosan nem ment el a következő részleg megnyitási ünnepségére.

Annak ellenére, hogy a Suzuki azóta további törvénytelenségeket követett el (ki nem fizetett túlórák stb.) most a Zorbán nemcsak elment a faszihoz, de még kezet is fogott vele.

Az ilyen látványos gesztusoknak mindig üzenetértéke van! :(
Azért a helyetekben megvizsgálnám:

Elvileg a gazdaságunknak pont a kis- és középvállalkozásokra kellene támaszkodnia (mert ugye hazai multink egyszerűen nincs). Eddig pont ezen rétegeket érte olyan mértékű elvonás, hogy ihaj (tudom, mert apám vállalkozó, ~50emberrel, építőiparban). Náluk 2004 óta nem volt fizetés emelés, mert szimplán a nemfizetés, egyre élesedő verseny (pont a nemfizetés miatti alacsonyabb áron vállalás, mint a beruházásba építendő anyagok ára(ergo az elejétől bele volt kódolva abba az árba, hogy valakit nem fizetnek ki.)) és a brutális mennyiségű bér utáni járulék miatt.

Gyakorlatilag egy 1992 óta létező, a szakirányában sikeres vállalkozást sikerült uszkve 6 év alatt teljesen gatyára vágnia a törvényi háttérnek (munkájuk azóta is van, csak sajnos a maradék kis haszon az eszközökre, teherautókra, valamint a bérekre megy el. Mondhatni épp megélnek). Ilyen háttér mellett akarja elérni a kormány, hogy a gazdaság fellendüljön? Úgy, hogy a fellendülés alapját vágták tönkre. Ha bevezetik ezt a rendszert, akkor kicsit több pénz marad a vállalkozásoknál, tudnak fejleszteni, versenyképesebbé válni, a jó szakembereket magasabb fizetéssel jutalmazni (nehogy kilépjenek). Szerintem pont hogy üdvözítő ezen folyamat, végre elkezdtek "megágyazni" a gazdaság fellendülésének.

Ha az építőiparból indulok ki, akkor a lánctartozásokat, nemfizetéseket kellene valahogyan kiikszelni, és akkor végre ténylegesen elindulhatna egy nagyobb mértékű fellendülés, amely az adózásban, bérekben, fogyasztásban is meglátszana. Talán felismerték ezt a helyzetet.

Igenis a vállalkozásokat kell helyzetbe hozni, mert akárki akármit hisz, még mindig ők húzzák a gazdaságunk szekerét...
nem kell egykulcso adó!
sőt a kőgazdagoknak akik 200 ezer feklett keresnek legyen 98%-os adókulcs!
Pusztuljanak a gazdagok!
Le orbán népnyomorító szegénységbe taszító adópolitikájával ami csak a gazdag elitnek kedvez!
@Devil: én nem állítottam hogy alanyi jogon kell adni a támogatásokat
a mi esetünkben is reménytelen volt a bölcsi, szerencsére azt megengedhettük magunknak hogy csak én dolgozzam
az hogy ma a szülő nők nem is nagyon tudnak visszamenni a volt munkahelyükre, vagy a részmunkaidős foglalkoztatás/távmunka ennyire alacsony %-ban van óriási probléma
ezeken kellene célzottan és gyorsan javítani
@soproni1: Gyere már ide Borsodba dolgozni. Ahol a Bosch is 100 bruttót ad a diplomásoknak Miskolcon. Itt a minimálbéresek tényleg ennyit keresnek.
Jó dolog a nyugati országrészről pofázni.
Nagyon ráfeszültetek erre a minimálbér témára... Csak úgy mellesleg közbevetem, hogy vannak bizonyos országok, ahol a tőkések népsanyargatását olyannyira hagyták elharapózni, hogy nincs is náluk törvényileg előírt minimálbér: Pl Dánia, Svédország, Norvégia, Finnország, Németország, Olaszország, Svájc...
@Valaki1: Ha ezt komolyan gondoltad, akkor szerintem keresd meg az elgurult gyógyszeredet.
@Valaki1:

Maradjunk az általad említett szónál a személyleírásodban: kő egyszerű vagy barátom!

200 ezer felett keres? Tudod ki álmodozik 200-ról? Egy szalag mellett dolgozó, 8általánossal rendelkező, bonyolultabb munkára szellemi teljesítménye miatt nem fogható DROID. Vagy nagyon jó a humorérzéked :D
@Avatar:

Így igaz, de ott a szakszervezet nem tréfából van.
@Acmee:

Vagy mondjuk egy az ELTE-n töriszakot végzett, de most nyomdai előkészítéssel foglalkozó - indesignnal dolgozó - ember, aki nettó 110e-t keres.
@Acmee:

Vagy egy egyetemi adjunktusnak - tudod ő már dr. - akinek a nettója nyelvvizsga pótlékkal együtt kb. 140e.
@BISMARCK: aki 140 nettót visz haza, az 200 felett keres bruttóban. Nem azért mondom mert sok de így van. Egy 16%-s adóval, már Ő is jobban járna, ha nem is sokkal , de jobban.

A nyomdász sincs messze tőle egyébként. Ha egy normális helyen dolgozik, ahol sok milliót spórolnának az adóegyszerűsítésen (bérszámfejtés, bürokrácia...stb.), beleférne egy kisebb emelés is az alkalmazottaknak, vagy ha szar helyzetben voltak eddig, ez lehet stabilizálja a helyzetüket, ergo lesz munkájuk és nem kell lehúzni a francba a rolót.
@Avatar: jaja, csak egyik sem az északbalkáni köztársaság

a minimálbér lényege pont az, hogy megvédjék a dolgozókat: holnap bemész és azt mondják, kapsz nettó 40ezret egy hónapra: elfogadod vagy jön a helyedre józsi, erdélyből?

néznél, azt hiszem...
(norvégiában is van kapzsi tőkés, iparos, de 100-150 demokrácia előnnyel tudják, hogy a jóllakott munkás segíti a munkát: nálunk a megspórolt pénzből a tulajok elmennek majd szafarira, új Q7es lesz, nagyobb ház: a melós az utolsó, akire gondolnak...)

(társadalmilag hirtelen nem lenne kereslet mobilra, plázára, szinestv-re, kábeltv-re, stb: áttételesen több olyan szektort vágnál haza, amik újabb munkahelyeket adnak)
@orient: Túlzásba esel, ma már nincs akkora emberigénye a bérszámfejtésnek. A legtöbb időt a kaferétia igényli, de annak pont a nagyobb cégeknél automatizált a kezelése. Egy 500 fős cégnél max 2 ember foglalkozik a bérrel, nehéz lenne milliókat megspórolni. Az adóegyszerűsítés annyit jelent, hogy kapok egy frissítést a programhoz és mindent ugyanúgy csinálok mint eddig.
@jozicsenko: Ha Józsi el tudja látni ugyanazt a munkakört, és hajlandó is 40ezerért elvállalni, akkor valószínűleg neki nagyobb szüksége van arra a pénzre.

Az bezzeg senki szemében nem tűnik erkölcstelen viselkedésnek, amikor valaki az infláció szintjénél magasabb béremelést kér munkaköre változatlansága mellett, vagy pláne egy magasabb fizetésű munkahelyért otthagyja állását, és a korábbi munkaadójának rengeteg gondot okoz, hogyan lehetne pótolni a kiesett munkaerőt.
@Avatar: Érdekesen gondolkodsz. Csak a munkavállalók között van bérverseny, a munkaadók között ne legyen? A legtöbb áru ára nem a költségeit követi, hanem a piac határozza meg. A munkakör változatlansága nem jelenti, hogy a munkakört betöltő ember értéke nem változik: ha egy autószerelő mindennap ugyanazokat a típusokat javítja, akkor egyre jobb lesz benne. Nő az értéke az embernek. Okos munkaadó ezt figyelembe veszi, hogy ne okozzon gondot a pótlás, ha valakinek többet ér meg az adott munkaerő, mint amennyit ő fizet érte.
@igazi hős: ok nem tudom te hol dolgozol, de én egy multinál. Itt egy külsős cég van megbízva a bérszámfejtéssel. Nem 2 ember foglalkozik vele. Nem azt mondom, hogy több száz,de egy közepes vállalkozást eltartunk. Ez helyett lehet elég lenne a 2-3 ember ha kicsit egyszerűbb lenne a rendszer. Sőt valószínűleg magamnak csinálnám inkább, mert a legutóbbi formanyomtatványok amiket az aPEH küldött (Just in case, én akarom csinálni) elég lett volna kitapétázni a lakást. Lehet meg is csinálom, elég egyedi lenne a szoba tőle. Messze vagyunk a söralátéttől.
@igazi hős: hmm, igen még valami. A frissítést a programhoz ki is adja? Valami karitatív szervezet ingyen igaz? Tehát a rohadt bonyolult salátarendszert nem kell egy cégnek lefejlesztenie, amiért a te cégednek szintén fizetnie kell kő keményen.(ha cégen belül megy a fejlesztés akkor is drága, bár ezt kétlem).
Te ebből sokat nem veszel észre, de a háttérben hidd el mozognak a milliók. Én ilyen rendszerek fejlesztésén dolgozom, többek között. Most jött egy kérelem 1 ügyféltől módosításra,mondjuk ez HR. 20 órás fejlesztés. 1 Milla az ára. Fél heti munka. Ez lehet egy multinak kismiska, de sok cégnek sok csomag és fejlesztés ez sok píííz ám.
@igazi hős: Én azt mondom, hogy mindkét oldalon verseny van, és féllábas az a felfogás, ami csak a munkaadókat tekinti erkölcstelennek, ha a versenyből származó lehetőségeiket kihasználják.
Nem tagadom, hogy vannak olyan munkakörök, ahol folyamatosan fejlődik a dolgozó és egyre többre, jobbra lesz képes, de vannak olyan munkák is, ahol nem ez a helyzet, vagy egy bizonyos szinten túl már nem tud fejlődni az ember.
Mellesleg ha az autószerelő az én műhelyemben tanulja ki az autószerelést, aztán az új ismereteivel elmegy egy másik helyre magasabb bérért, akkor nem hálátlan dög-e, aki visszaélt azzal, hogy tanítottam, ahelyett, hogy ledolgozta volna a képzése költségeit? (És aki az itthon ingyen megszerzett pl. orvosi diplomájával nyugatra meg melózni, az hálátlan dög-e Mo.-hoz?)
@orient: "Ez lehet egy multinak kismiska, de sok cégnek sok csomag és fejlesztés ez sok píííz ám."
Ezért különösen jó, hogy az elmúlt 20 évben szinte nem volt olyan év, hogy ne változtattak volna valamit a szabályokon... Sok fejlesztőcég csődbe ment volna, ha nincs fix piac az éves kötelező update-ek miatt. ;)
@Avatar: mondjuk ha kitaníttatod a kezdőt minimálbéren, neki illik ledolgoznia a képzés költségeit, de neked is illene egy jobb emelést adni. Nem annyit mint amennyit egy más cégnél azonnal kap de mondjuk a kettő között. Ne érezze már úgy, hogy sok meló és tudás után még filléres gondjai vannak. Én mellesleg ha a munkáltatóm megbecsül és jól tart akkor maradok. 10-20% bérért nem kockáztatnék egy biztos és jó munkahelyet. 50%-ért már valószínűleg, de ha 50%-t ráadnak valahol, akkor a jelenlegi helyemen valami nagyon nem stimmel és nagyon nem vagyok megfizetve a piachoz képest.
@orient: Jól látod. Most tedd mellé ezt is: Ha valaki fele annyiért elvállalja ugyanazt a munkát, akkor valami nagyon nem stimmel és nagyon túl van fizetve a munkavállaló a piachoz képest. 10-20%-kal olcsóbb munkaerőért még valószínű nem érdemes egy bevált és jól dolgozó munkást lecserélni...
@Avatar: Elméletileg igen. Ugyanakkor a példa azt mutatja, hogy a legtöbb ember az 10-20%-ért is ugrál és sok hülye cég is akár 10-20%-t spórolva lecserélné az embereit. Persze rosszabbul járna, ugyanakkor ez nem segít a kirakottakon, és a bért is lejjebb nyomná. Jelenlegi minimálbér nem túl magas. Óriási emelések nem lennének jók rá, de most ennyit kell adni valakinek min. aki teljes munkaidőben dolgozik.
@orient: Szerintem ne a céged tartja el a külsős céget, hanem a tied és sok másik. Hogy az ilyen melót miért érdemes kiszervezni, arról nem írnék, kérdezd meg a főnöködet. (Az ár csak az egyik szempont lesz.) A szoftverfrissítés nincs ingyen, többnyire bérlet vagy követési díj van mindegyikhez, mert így olcsóbb és biztonságosabb a cégnek és a fejlesztőnek is.

@Avatar: Ha én tanulmányi szerződést kötök veled, akkor vagy ledolgozom az időmet, vagy visszafizetem (vagy inkább kifizettetem, de ez ilyen szempontból lényegtelen) a költségeidet. A te döntésed volt, hogy nem tapasztalt munkaerőt veszel fel drágábban, hanem újoncot és taníttatod. Ha az utóbbi mellett döntesz és nem véded meg magad (mert "megbízunk egymásban"), akkor ne panaszkodj utólag.
Az állami képzés nem jó példa, nem piaci alapon megy: jogod van orvosnak tanulni (ha beférsz a keretbe), bármennyibe is kerüljön. Az állam viszont nem ad piacképes fizetést, ez a valódi probléma.
@orient:

Ez így igaz, de nem ez volt a vitatott pont, hanem ez az állítás:

"Egy szalag mellett dolgozó, 8általánossal rendelkező, bonyolultabb munkára szellemi teljesítménye miatt nem fogható DROID."

Erre válaszoltam.
@igazi hős: Igen nem csak nekünk dolgoznak nyilván, de nem 2-3 dolgozik csak nekünk a cégen belül hanem sokkal több és sok idejük megy rá. Nyilván van más ügyfelük is rajtunk kívül, nem erről beszéltem. Mindenesetre ajánlom a figyelmedbe azokat az összehasonlító statisztikákat amelyek azt mutatják, hogy a GDB arányában mennyi píízt húznak ki a cégek zsebéből a bonyolult adórendszerrel és bürokratizmussal az EU országokban. Elárulom nem vagyunk jó helyen. És kiugróan szarok vagyunk a kelet-közép európai régióban, aminek az egyik oka az egykulcsos adó mindenhol máshol, rajtunk kívül.

A Zorbánék csomó mindent populizmusból nyomnak. IMF elhajtása, Széchenyi terv(törvényes lopás), és más hasonló szarok. Az egykulcsos adó kivételesen nem az. Ez valóban egy indokolt és jótékony lépés LENNE. Ha lesz...
@orient: Nem akarom Orbánt sem védeni, sem gyalázni, de nem az egy kulcs lenne a lényeg, attól még lehet 200 különböző teher és jóváírás. (A bürokratizmust ne keverjük ide, hogy egy lakcímváltozás vagy egy autóátírás fél napomba kerül, annak nincs köze a témához.) Hanem a változatlanság, tervezhetőség: ha egy adónyomtatványnak év közben nem lenne több változata, ha tudnád 5 évre előre, hogy milyen terhek várnak rád, az segítene. (Most a gazdasági válságtól tekintsünk el, az különleges helyzet, de előtte sem volt olyan év, hogy ne változtak volna az adó- és munkaügyi szabályok.)
"de nem az egy kulcs lenne a lényeg, attól még lehet 200 különböző teher és jóváírás."

Igen az egy kulcsnak pont az lenne a lényege, és akkor működne igazán, ha nem lenne az a plusz 200 teher és jóváírás. Semmi. Sem extra adók, sem extra jóváírások. 16%adó+TB+nyugdíjjárulékok,PONT.
@igazi hős: "A te döntésed volt, hogy nem tapasztalt munkaerőt veszel fel drágábban, hanem újoncot és taníttatod. Ha az utóbbi mellett döntesz és nem véded meg magad (mert "megbízunk egymásban"), akkor ne panaszkodj utólag."

És ha nem volt a munkavállaló szerződésében, hogy nem rúghatják ki csak azért, mert más olcsóbban is elvégezné ugyanazt a munkát, akkor ő se panaszkodjon utólag.
Ennek az éremnek is két oldala van ugyebár...
@orient: Szerintem nem: az egy kulcs lényege, hogy a lineáris. Ha két ember munkáját végzed, két ember költéségét rád költöm és kétszer annyi pénzt kapsz. Avagy az első és az utolsó munkanapod is ugyanannyit ér, míg most kettes-hármas szorzó van köztük.

@Avatar: Nem is volt kérdéses, bár munkaügyileg jól kell csomagolni, hogy ne legyen belőle per.
süti beállítások módosítása