Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: rtl.hu/belfold/2024/03/28/osvath-zsolt-hajdu-peter-varga-judit-hangfelvetel?utm_source=hirkereso-h... (2024.03.29. 09:37) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Always www.youtube.com/watch?v=IyW-VAMXo9c (2024.03.28. 19:52) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2011.07.25. 15:10 Fabius

Az elnapolt devizahiteles mentés

Címkék: fidesz nemzeti eszközkezelő devizahiteles mentőcsomag

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy álom, ami szerint a kormány megmenti a devizahiteleseket. Létrehozza a Nemzeti Eszközkezelőt, felvásárolja a bedőlt hitelű lakásokat, amiket a jelenlegi tulajdonosok majd visszabérelnek jól, és mindenki boldog lesz. Aztán egyszer csak beköszönt a vérvalóság, és mocskos kis kezével szertefoszlatni látszik ezt az álmot.

Nemrég még az volt a mondás, kormányunk július végére átcsoportosíttat némi célirányos lóvét, augusztusban feláll az Eszközkezelő, és évente 5 ezer lakást vásol fel a tulajdonosoktól. Július vége itt van, de az átcsoportosításról, az Eszközkezelő felállításáról és működésének elvéről semmi szó nem esik. Illetve az a kevés ami igen, nem sok jóval kecsegtet továbbra sem. Az évi 5 ezer lakás mennyisége lecsökkent 2014-ig összesen 5 ezerre, és a társaság felállításának határideje is elcsúszott október elsejére. Olyan érzése van az embernek, hogy Viktorék megint mondtak valami nagyot és bátorítót, most meg fogalmuk nincs mihez kezdjenek vele. Pont mint az egyszeri szegény ember, aki maga köré ürítés után egy lábon táncolva nézi, hogy nem kéne a szarba belelépni.

Pedig érdekes lenne tudni, hogy az Eszközkezelő működésére vajon mi lehet a terv? Mert a dolog nem áll meg ott, hogy az átcsoportosított pénzből megvásároljuk és visszabéreltetjük a lakásokat. Ha az állam lesz a tulajdonos, akkor a lakástömeg fenntartása, a keletkező hibák elhárítása és kijavítása is az állam, mint tulajdonos kötelessége lesz. Ki fogja ezt elvégezni, és főleg miből? Az nehezen elképzelhető, hogy az - esetleg - országszerte ezerszámra felvásárolt lakásokat egy fővárosi központú társaság gazdaságosan tudja majd kezelni, ahogy az is, hogy kormányzati emberek fognak kijárni meghibásodott készülékeket javítani, régi ablakokat cserélni, és beázott tetőt javítani.
Sokkal valószínűbb, hogy igyekeznek majd valami regionális megoldást találni. Erre utal az is, hogy itt Zuglóban néhány hete az önkormányzat kipostázott egy kérdőívet, amin a bedőlt devizahiteles jelezhette az önkormányzatnak, éppen milyen stádiumban van a hitele. Az nyilvánvaló, hogy az önkormányzatnak egy fillér nem sok, annyi pénze nincs a lakások felvásárlására és a hitelesek megmentésére, így a kérdőívezés célja a várható igények felmérése lehetett.

A kormány addig jól gondolkodik, hogy területileg részekre bontva könnyebb kezelni a megszerzett ingatlanokat. A kérdés az, hogy az önkormányzatok csak a kezelést, mint plusz feladatot kapják, vagy magát a lakástömeget is? Előbbi esetben külön forrás nélkül nagy a szívás, utóbbiban meg jelentős ingatlanvagyonhoz jutnak csókpuszira, állami pénzből. Ezzel többnyire az az ember baja, hogy a kilencvenes évek elején volt alkalmunk végignézni, hogy az önkormányzatok mennyire nem tudtak mit kezdeni a náluk lévő lakástömeggel, mennyire nem bírták a felújításokat finanszírozni. Ennek lett a vége a Nagy Kiárusítás, mikor országszerte önkormányzati lakásokat lehetett venni a forgalmi érték töredékéért.

Idáig talán nem kéne eljutni most is. Sokkal célszerűbb volna, ha lenne életképes elképzelés a megvesszük-visszabéreltetjük-oszt'majdleszvalahogy "üzleti terv" helyett. Meg esetleg az sem volna baj, ha az adósmentést finanszírozó többi adófizető is értesülhetne a pontos részletekről. Ha már ennyit gondolkoztok rajta.

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr383096505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csak nem megint hazudtak? Nahát!

orbán 2beszari" viktor tipikusan azaz ember, aki a táskájában matat, miközben háttal áll az embereknek és a válla felett gügyög valami orbitális marhaságot. Dehát már ezt is megszokhattuk.
Ilyenek ezek, egyik nagyobb görény mint a másik.
csak egy osztást kérnék, a többi rizsa:
a felcimkézett összeg/5000 tervezett lakás
- na ezzel a pízzel nem mennek messzire :D
Az nem lehetséges, hogy éppen ez a cél: töredék áron nagycsomó ingatlant megszerezni? Utána amikor kicsit fellendül a lakáspiac akkor ha a piaci ár feléért eladják az addigi bérlőnek, baromi nagy pénzt lehet vele kaszálni. 1-2 milliárd befektetéssel simán megvan 5 év után 4-5 milliárd haszon. Saccra...
@exonka: Elvileg lehetséges, de az ilyen bizniszelésbe politikailag rövidtávon csak belebukni lehet.

A devizahitelesek nyomorúságán nyerészkedő kormány képe nem az a vízió, amit a társadalom örömmel nézne.
@néma bárány: Teljesen egyetértek veled! Ez már nagyon durva lenne. Az a baj, hogy az utóbbi években már történt sok olyan dolog amire előtte azt hitte még a legpesszimistább ember is hogy elképzelhetetlen :(
A társadalom jelentős része hidd el nagy ívben le se sajnálja a deviza hiteleseket, sőt... sokan azt mondják: úgy kell nekik, nem volt kötelező hitelt felvenni. A legendás magyar írigységre mindig lehet számítani :(
Nem tudom mi lehet a jó megoldás, de valami ésszerű megoldást csak ki kéne találni a hozzáértőknek, mert sok emberi tragédia várható ha beindulnak a bejelentett kilakoltatások :(
"5 ezer lakást vásol fel a tulajdonosoktól" Hm... Izé... "vásárol" mielőtt a nyelvtannácik széjjelszednek... :))
Mindenesetre rengeteg visszaélésre ad lehetőséget és a korrupció melegágya lesz - kis hazánkat ismerve. Csomó embert ki lehet forgatni a lakásából. Sajnos ez a BALKÁN, EURÓPA arrébb van. Kódolva van a rendszerben a lakások lenyúlása, "egyes elvtársak" által. A hiénák már remegve várják...
Egyszer hallottam egy félmondatot arról hogy a "Nemzeti Eszközkezelő" magántőkét is be fog vonni gazdálkodásába. Namármost, innentől nem kell hozzá nagy fantázia, hogy ez tulajdonképpen kiváló lehetőség a megszorult hitelesek ingatlanvagyonának lenyúlására, magánkézre játszására, tovább fokozva a kiszolgáltatottságukat. Nembeszélve arról, hogy egyáltalán nem biztos hogy valaki azt a lakást bérelheti tovább az eszközkezelőtől amit az megvett tőle...
Emberek ! Hitelt csak hitelbiztos ügyfél kaphatott. Ezek az emberek dolgoztak megfelelő jövedelemmel rendelkeztek. Ők az adófizetők!
Akik meg lesajnálják őket a legtöbben nem fizetnek soha egy fillér adót, ezért vagy kp-ra megvették az ingatlanukat, vagy nem kaphattak hitelt, és mos ülnek a nyirkos lakásukban, persze nagy adósságokat másutt felhalmozva (pl: közüzem).
Aki lakást vett, az annak ellenére hogy a banké a lakás, a teljes vételár után fizetett az államnak illetéket. Nem keveset!
éljen a modernkori gyalogjobbágyság, és röghözkötés, jöhetnek a földesúrak és kiskirályok
Emlékeztek, amikor Matolcsi azt mondta, hogy most kell lakást venni?
Ennyi....
de engem NE mentsenek meg, eme kérésem eléterjesztem...
@csahos: Hol érdekli mindez a "politikust"? Majd a választási kampányban, addig lehet megdögleni. Parasztvakítás zajlik ezerrel. A jövedelmi viszonyai annak vizsgálják, aki valakinek az útjában van, vagy feljelentik. Szemfényvesztés amit az APEH művel, ha pedig komolyan teszik, akkor még szánalmasabbak! Sajnálom azokat, akiket le fognak nyúlni, de jobb, ha nekiállnak külföldi munkát keresni és nem mennek bele ebbe a megalázásba.
Senkinek sem verték a hátát szöges bottal, hogy devizahitelt vegyen fel.

Lusta vagyok kikeresni, de egyszer egy interjú/nyilatkozatban Simor András burkoltan elismerte, hogy óriási nagy hiba volt hagyni elburjánzani a devizahiteleket.

Ennyi.

Ha most megsegítjük őket, akkor miért nem azokat segítjük meg, kik nem adósodtak el (felelőtlenül) és mégis szarban vannak, mert elvesztették a munkájukat, és maholnap már villanyra sem fussa?

Ettől függetlenül a hitelesek között is vannak, akik önhibájukon kívül kerültek ilyen helyzetbe.

Ám személyes ismeretségi körömben aki szarba került, az magának köszönheti.

És mire gondolt az a bank, aki 140 ezer bruttóra, 2 éven belül megszületendő gyerekre adott olyan hitelt, aminek az induló törlesztője 109 ezer / hó?

Sokkal jobb lenne, ha a hitelközvetítő nem a kihelyezett hitelmennyiség, hanem a letörlesztett részletek alapján kapná a jutalékot.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Nem kétséges. A felelősséget pedig nekik kell viselniük, hisz nagykorú, cselekvőképes emberekről van szó. Az viszont furcsa, hogy államilag lesznek kifosztva, a bankok nem igazán törekednek a megoldásra. Világos, hogy félnek a népharagtól, ha tömegessé válna a kilakoltatás és inkább az állam lép fel a bankok védelmében (bár a kommunikáció ugye mást sulykol). Mert nem a lakását elvesztő érdekében lépnek fel, arra lehet fogadni, eddig minden erre mutat. Az a bizonyos, sokat szidott öreg zsidó a magyar bankokhoz képest egy nagyon is tisztességes üzletember volt. A "nagyon magyar" bankok és vezetőik, mint láthatjuk ennyik. Bár tessék nekem meg mondani, mitől is magyar, vagy nem magyar egy itteni bank? A demagóg szarokon kívül...
@Boli:

Hallottam olyan összeesküvés elméleteket is, hogy a bankok olcsón, mondhatni szarér-hugyér akartak vagyonhoz jutni, azért tolták agyba-főbe a hitelt.

Aztán valahol kipukkadt a lufi.
@csahos: "Emberek ! Hitelt csak hitelbiztos ügyfél kaphatott. Ezek az emberek dolgoztak megfelelő jövedelemmel rendelkeztek. Ők az adófizetők!"

Hiteleket közvetítettem (többek között) három évig. Lófaszt voltak hitelképesek. Lófaszt rendelkeztek megfelelő jövedelemmel. Lófaszt adóztak a tényleges jövedelmük után.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Hallottam olyan összeesküvés elméleteket is, hogy a bankok olcsón, mondhatni szarér-hugyér akartak vagyonhoz jutni, azért tolták agyba-főbe a hitelt."

Jutalékos rendszer. A lőtéri kutyának is kibulizták a hitelt az ügynökök.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Lusta vagyok kikeresni, de egyszer egy interjú/nyilatkozatban Simor András burkoltan elismerte, hogy óriási nagy hiba volt hagyni elburjánzani a devizahiteleket."

Akkor az volt az olcsóbb. Felhívtuk a figyelmet az árfolyamkockázatra, legalábbis nálunk kötelező volt. Le se szarták.
a bankhitellel tartozók csak egy része a sok adósnak! magyarországon a tulajdonnak nincs meg a megfelelő védelme, minden esetben a birtokon belül lévőt jobban védi a törvény: bérlő.
csak budapesten több ezer bérlakás van aminek egy része üresen áll, más részében akkora köztartozást halmoztak fel a bérlők, hogy esély sincs annak behajtására.
amíg magyarországon nem rendezik a tulajdonjogot megfelelően, addig a bérlakás-project állni fog!
a rossz bérlőnek is kell biztosítani alternatívát, de valószínűleg a kisebb-olcsóbb lakásban sem fogja fizetni a közüzemi díjakat!
ha valakit neagyisten mégis megpróbálnak kipaterolni, arra egyből ugrik a média, az összes civilszervezet, és megy az ajvékolás....
ilyen fizetési hajlandóság-morál mellett nem szívesen vállalja fel senki a bérbeadást
süti beállítások módosítása