Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: 24.hu/fn/gazdasag/2024/04/19/nagy-marton-posta-bezaras-leepites-beszamolo/ "2023-ban 246 milliárd... (2024.04.19. 12:31) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Valamit súgok magának www.youtube.com/watch?v=b1nDwrxc0wM (2024.04.10. 10:30) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2010.05.05. 08:00 Fabius

A harmadik csapás

Címkék: fidesz bayer zsolt három csapás

Felhőtlen napunk is lehetett volna tegnap. Kétharmados kormányunk munkához látott, és ami még meglepőbb, beszélt is róla. Piros pont, komolyan.
Ráadásul amiről sutyorogtak egymás között, és amit megosztottak velünk is, azzal egyet lehet érteni. A családi pótlék iskoláztatáshoz kötése, a harmadik csapás törvény, a közfeladatot ellátó személyek védelme mind olyan, amire egy emberként kell bólintani pártszimpátiától függetlenül.
Ezekre igenis szükség van. A kisebb parlament kérdésén rágóznak már nagyon régen, mint fogatlan apóka a szalonna bőrön, ezt majd hiszem, ha látom. De összességében történik valami, az érdemi kormányzás kezdetére összehordott feladatoknak értelme, társadalmi szükségességevan.
Hátra is dőlhettünk. Két egész pillanatig.

A három csapás feszegetésével felfestették az ördögöt a falra. A szemét meg nem átallott lemászni onnan.

Első csapásként Pintér Sándor kijelentette, hogy 25 éves cimborája, Gergényi Péter szerinte jogszerűen járt el. No, megindult azonnal a gyomrozás a széljobb felől, hogy miezmiez? - nem ez lett ígérve! Kivizsgálás, felnégyelés, meg a többi! -az kell, de iziben! Itt még röhögtem Pintér amatőrségén. Ez már nem az a Fidesz, amit ő ismer. Ha egy újságíró kérdez, akkor az elvárható minimum, hogy felhívja az ügyeletes trubadúrt a válaszért. Beszélni majd aztán, Orbán Viktor magyarhangján. Szokni kell az új módit, tanulópénzzel tessék a kasszához fáradni. Mégse lehet rutinból előjönni a Pintér Sándor a magánvéleményét közölte sablonnal. Egy frissen megnevezett miniszter esetén már a gombócnyelés folyamata van, meg az agyonhallgatásé.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Második csapásként jöttek a kereszténydemokraták, hogy vasárnap munka helyett tessenek már templomkába járni. Nem? Akkor bezárunk vasárnapra minden szórakozóközpontot, a mozikat üzemeltető plázákat, lófaszt fogtok ti a teszkóban szédelegni imádság helyett! Ha sokat pofáztok szólunk Felleginek, és az ertéel a kölyökklub helyett lemásolja az atv-ről a vidám vasárnapot. Ti meg ezt fogjátok nézni vasárnapi áhítat néven, Semjén páter felkonfjával. Értem?! Én megkérdezném az előszobatitkár urat, hogy ettől fontosabb dolog nem volt a tarsolyban? Ennyire kizártak a felnőttek az országírányítós játékból?
 

 

 

 

 

 

 

De a harmadik csapás volt az igazi. A Fidesz Fotel Yodája megint elszabadult. Felbuzgott benne az erő, és sötét oldal ide vagy oda, ő biz teleharsogta a médiát:

"nagyon figyelj most, Kovács Lajos! .....most, a legelején jó, ha tudod, mostantól fogva a legszemélyesebb magánügyem, hogy veled leszámoljak."
Ez kemény, mint a fagyott kutya lába. De van ettől még sokkalüberkeményebb is:

"kétharmados győzelmünk után te vetted a bátorságot, hogy velem, az ötös számú párttagkönyv tulajdonosával fenyegesd, riogasd a helybéli ősfideszeseket."

 

 

 

 

 

 

 

 

Nabazz. Két dolog derül ki ebből:

1: Az ősfideszes egy saját kaszt.
2: Bayernek nem szóltak, hogy a tagkönyv nem menő, és az igazán trendi és fontos srácok régen chipelve vannak a könnyebb nyilvántarthatóság és a nyomkövetés miatt. Naná, még elvesznek a végén, miközben pont hoznak magukkal még egy embert.

Leszögezem, nem tudom kicsoda Kovács Lajos, meg nem is érdekel. Akár meg is érdemel(het)te amit kapott, ha helyi politikai napraforgó szerepében igyekszik minél nagyobb faszságot csinálni.
De Fotel Yoda nem lát tovább a saját nagyságánál. Neki beletipródott az érzékeny lelkébe egy tirpák lábnyoma! Há'nehogymá lakmuszpapírral töröljük a bőgésfikát! Lófaszt! Selyemkeszkenővel itassuk, abból zsinórt szakítsunk izomból, ezt pedig kézbesítjük Kovács Lajosnak miheztartás végett. Nem úgy van az, hogy sértegetjük az őskaszt dísztagját, akinek még egy ötös is van a füle mögé tetoválva!

Egyetlen dologról feledkezett meg a nagymester. Ezzel bizonyítékot szolgáltatott a Kubatov beszédtől is vacogva rettegőknek: selyemzsinórt küld a Fidesz! Jaj lesz annak aki ellent mer mondani Orbánnak! Kinyírják, tönkreteszik mind, aki nem rájuk szavazott! Kezükben az ország, és hangos szóra gyün' a patás éjjel, elragadni a szólni merészelőket! Nyomuk nem marad, és hét év szerencsétlenség sújtja a családot. Mert a nyolcadikban talán leváltják őket megint.

A Főnök mennyire örül most ennek a képnek? Nem csodálkoznék, ha postás jönne, kopogtatna, csinos csomagot hozna, mi nem szerelmi zálog...

232 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr471975542

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán helyre tette Pintért 2010.05.10. 18:56:18

Balsai István miniszterelnöki megbízottként fogja kivizsgálni a 2006. október 23-án történt tömegoszlatás körülményeit. A leendő miniszterelnök szerint ebben az ügyben nincs helye óvatosságnak, hezitálásnak, nem fogják szó nélkül hagyni, ami történt.

Trackback: Pintér Sándor, a Fidesz első ballasztja 2010.05.06. 01:42:38

Pintér jelölése rossz kompromisszum. Ennél csak egy rosszabb döntést lehetne hozni: ha a titkosszolgálatok is a Pintér vezette belügyhöz kerülnének. Orbán Viktor tegnap – nagyon helyesen – kijelentette, hogy a 2006-os őszi rendőri túlkapáso...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@tölgyes: hm. drága és becsülendő ez a szolidarítás a bolti eladók iránt, de vajh miből fakad ez a rideg, konok közöny az összes többi szakma dolgozói felé?

szegény pincérek, villamosvezetők, hal és gátőrök, médiamunkások, mosógépszerelők, politikusok, hittérítők, nekik tán nincs családjuk? és a kamionsofőrök? és a villamos-energiaipari rendszerirányítók? és a légiutaskísérők? és a váltókezelők? és a kertépítők? és a bébiszitterek? és a színészek? és a jegyszedők?

velük ki törődik?

értem én, hogy zsoltink teherbírása sem végtelen, de itten kérem a népet kívánja nevelni valaki és ezt öléggé rühellem.

zsolti nevelje a gyermekeit, ne az állampolgárokat.
A dolog iróniája, hogy a "VASÁRNAP" szó a VÁSÁRNAP-ból ered. FUra, hogy pont ezen a napon ne lehessen vásárolni.

@Nazareus: Megoldás: CSAK vasárnap lehessen vásárolni.
@Ianas: Egy embernek 2 szabadnap jár, és mi van a szabadságokkal?
Ezenkívül számítsd azt is bele, hogy a normál működéshez 3 emberre lenne minimum szükség, ehelyett csak 1 dolgozik.
@ZX: ha így van, köszi az infót. eredetileg ugye mindenkinek van egy második/harmadik dobása... de nem okoskodom tovább.
meglátjuk, mit hoz a megjelent ördög
@Nazareus: Az emberek 5 nap dolgoznak ha még nem tűnt volna fel. A szombat meg azért marad, mert szombat délelőtt is még erős a forgalom.
@ZX: Nézd, a tény azt mutatja, hogy működnek a bevásárlóközpontok. Kiszámolhatom két szabadnappal.

A: Aladár, B: Béla, C: Cecli, D: Dénes, E: Eugén

1234567 -- A hét napja
AAAAABB -- 1. műszak
BBBCCCC -- 2. műszak
CxDDDDD -- 3. műszak

x-et bárhová elhelyezheted, és körbemegy a 4 emberen. Első héten Aladár, másodikon Béla, stb. dolgozik 6 napot.

De ha csak 6 munkanap van:

1234567
AAAAAB.
BBBBCC.
CCCDDD.

Hopp. D-re már csak 3 nap jut egy héten... Namost ha párhuzamosan több műszak fut, el lehet úgy osztani az embereket, hogy kevesebb is elég lesz. Nem írom le úgy, hogy műszakonként több ember legyen, mert nem férne ide, de játszhatsz vele, ha gondolod.
@ZX: Pedig mennyi rezsit meg lehetne spórolni, ha szombaton is bezáratnánk mindent :))))
@mcs: A törvény nem csak a kereskedőkre vonatkozna, hanem mindenkire, kivéve szórakozóhelyek, tömegközlekedés és benzinkutak valamint azok a munkahelyek, melyek bezárása mások életére, testi épségére veszélyt jelentenének.
@Nazareus: Tudod, költség <= profit, nyitva van,
költség > profit akkor meg zárva. Ilyen egyszerű. :)
Aki más szabadidejét akarja beosztani kapja be a nagy rőfös faszt és nyammogjon rajta egy darabig. A jó édes anyádnak mond meg, hogy mikor menjen vásárolni.
@Ianas: Eljátszottam már vele párszor. de még mindig nem válaszoltál, hogyha a NORMÁLIS működéshez 3 ember kell, ehelyett 1 dolgozik, akkor mi érdeke lenne a cégnek kirúgni bárkit is? Így is minimál létszám alatt dolgoznak szarért húgyért.
@ZX: ó je.

biztos elolvastad? akkor vasárnapi adásszünet a tvben?

taxisok megkapják végre a jól megérdemelt pihenést?

és, ha elromlik a kocsim a templomba menet, akkor várhatok reggelig, hogy kihívjak egy szerelőt?

politikai rendezvény se lesz végre, meg futónapok, meg hasonló baromságok?

ha szombaton kihajózom a kis magányachtomon, akkor vasárnap már ne csorogjak vissza, mert zárva lesz a kikötő?
a fidesznél nincs nagyobb kommunistább baloldalibb párt itthon, kivéve a munkáspártot.
@mcs: "akkor vasárnapi adásszünet a tvben?" legalább megállítaná a lakosság fogyását. :D:D

"politikai rendezvény se lesz végre, meg futónapok, meg hasonló baromságok?2 Ez milyen munkának minősül?
@ZX: A cég érdeke: minél több munkát minél kevesebb emberrel elvégeztetni. Ha a felszabaduló vasárnapi munkaerőt szétosztják a maradék hat napra, több munkaerő lesz, mint szükséges, hiszen a hétfőtől szombatig terjedő időszakra már amúgy is van ember, aki elvégezze.

VAN. Hiába érzed kevésnek, a munka el van végezve, hiszen nem omlottak össze ezek a cégek. Vagyis aki most nem dolgozik vasárnap annak a vasárnapi munkanapját hova tegyék? Mit csináljanak vele? Nem rakják át máshová, mert ott már valaki elvégzi a munkát (hiába nehezen, őket az nem érdekli. A munka készen van így is). Tehát a vasárnapi embernap kukába megy, és nem kell kifizetni.
@ZX: Na akkor a templomok is zárva lesznek. :D
@ZX: HA ilyen egyszerü, akkor miért is kell bezáratni vasárnap? Hiszen azért vannak nyitva, mert költség < profit.
Továbbra is fenntartom a kérdést: MIÉRT ilyen fontos ez a KDNP-nek?
Ja igen. És miért dolgozhatnak a papok? :D
@Ianas: Ok de a szabadságot még mindig nem számoltad. Szerintem tuti, dolgozónként 22 nap átlag szabi jön ki egy évre. Az 10 dolgozó esetében 220 nap. Ehhez jön vasárnapi zárvatartás esetén 52 pihenőnap, +52 vasárnap az máris 324 nap. + ünnepek, majdnem egy egész év, amikor is meg kell oldani, hogy más dolgozzon. Ha több a dolgozó, akkor a szabadságnapok száma úgy nő.
@Ne Pereskedj Panda: "Na akkor a templomok is zárva lesznek. :D"
Hála Istennek. :D:D
@ZX: Én meg azt hallottam, hogy vannak ufók.

Ha nem érné meg nekik, miért tartanának nyitva vasárnap?
@Nazareus: Pontosabban költség < BEVÉTEL. (Mert ugye bevétel - költség = profit)
@Levéltetű:
OK legyen vasárnapi nyitvatartás. de akkor MINDENKINEK kötelezően. Ne legyen kivétel, hogy a belvárosi boltok zárva tartanak, nyissanak ki a hivatalok, hétvégén is legyen iskola, óvoda.
Szerintem itt a nagytöbbségnek görbülne aszája asszem.
Sőt, ebből a logikából kiindulva a teljesség igénye nélkül:

- Múzeumok
- Vidámpark
- Állatkert (gondolom, azért etetés lesz)
- Uszodák
- Mozik
- Színházak
- Cirkusz
stb.

zárva lesznek, hiszen nem vendéglátóipar egyik sem.
@Levéltetű: Hiába beszélsz neki csak egy bot, mindenhova bemásolja ezt a szöveget, legalább az 5. blog ahol megfordult, mindenhol ugyanazt hajtogatja, ezt adták neki a pártközpontban.
@ZX: Ez marhaság. Nem véletlenül van így, hanem azért, mert praktikusan az emberek akkor mennek vásárolgatni, mikor van szabadidejük. Ha mindig dolgoznak, nem mennek vásárolni.

De azért sem lehet, mert míg egy áruházban lehet forgó rendszerű szabadnap, hogy csak 5 napot dolgozz, egy iskolában nem lehet megoldani, és sok munkahelyen sem.
@Nazareus: Logikád alapján Magyarországnak kellene a legprosperálóbb államnak lennie az EU-ban, mert nálunk van vasárnapi nyitvatartás...

Egyébiránt a gazdaságnak jót tenne a vasárnapi zárvatartás. Ettől ugyanis az emberek nem vásárolnának kevesebbet a kiskereskedelemben, viszont vasárnapi programként nem hipermarketekbe mennének, hanem pl. cukrászdába vagy cirkuszba vagy ki tudja, hova, ki-ki a pénztárcája szerint. Ez éppen így volt anno, amikor szombat délben bezártak a boltok, és nem emlékszem, hogy emiatt bárki éhen halt volna.
Szóval én támogatom a vasárnapi zárvatartást. A kis boltokat meg vasárnap tényleg csak a tulaj nyithassa ki.
@ZX:
"Így is minimál létszám alatt dolgoznak..."

Paradoxon.

...szarért húgyért."

Saját döntés.
@Ianas: Nem, hanem szórakoztató központok, amik szintén nyitva maradhatnak. :)

"mert praktikusan az emberek akkor mennek vásárolgatni, mikor van szabadidejük."

Az emberek 70%-a pénteken délután és este, illetve szombat délelőtt vásárol be. A heti forgalomk néhány %-a esik vasárnapra.
@Levéltetű:
Lehet, hogy rossz a forrásom, de cserébe jó a szövegértésem.
Spanyolországban a 80-as években volt teljes a nyitva tartás. Ma ugyan az állam nem szabályozza közvetlenül, de az önkormányzatok hatáskörébe utalta a rendelkezést, és általános a havonta egy vasárnap (a hónap első vasárnapja, fizetés után, ugye) engedélyezett nyitva tartás, de a tengerparti városokban inkább az jellemző, hogy főszezonban minden vasárnap engedélyezik a nyitva tartást, év közben viszont coki van, kivéve a karácsony előtti heteket.

Ezt én úgy értelmeztem, hogy inkább tiltják, mint engedik: 12-14 vasárnap az 52-ből...
@Levéltetű: Olvasd el amit írtam korábban.
Saját döntés? Hol élsz?
@ZX: Ez sem ilyen egyszerű: ha egy cég minden veszteséges napján bezár, akkor a nyereséges napjain sem oda fognak menni. Ergo, a vevők megtartása érdekében a veszteséges napokon is nyitva kell lennie, különben a konkurencia elszívja a vásárlóit.
@gst47: tartatlan, amit nem tartanak? Vagy csak hülyeség, mint minden amit írtál?
A kereskedelemben nem azért dolgoznak vasárnap az emberek, mert annyira megéri nekik.
Hanem, mert olyan munkát kapnak.

Az a baj, hogy itt a lakosság jó része és a politikusok el vannak szállva a magyar munkaerő szorgalmától, tehetségétől, eszétől, tudásától, kreativitásától.

Kezit csókolom, amilyen munkákról beszélünk; azok 90%-a olyan, hogy hipermarketben eladó, árufeltöltő, máshol eladó; gyárban dolgozó; ilyen-olyan készenléti munkát ellátó (biztonsági őr, rendőr, orvos, tűzoltó, telefonos operátor, anyám tyúkja).

Akinek überk*rvajó, és jól is keres, azoknak 0,002%-a dolgozik hétvégén; a többiek meg azért, mert így osztják be őket, mert (esetleg) többet kapnak érte, mert ez a munkájuk, és nem a lottón nyerték.

Ebbe bele lehet szólni a jogalkotó oldalán, főleg nemes, családi-vallási-hitéleti-pihenési célból; csak nem érdemes. Egyrészt, az előbb felsorolt dolgokra, főleg a készenlétiekre szükség van.
Másrészt, a világ egyik felén a hét első munkanapja nem a hétfő, hanem a vasárnap. Akik tehát ilyen ügyfeleknek dolgoznak, vagy az időeltolódás, másik ország egyéb szokása miatt rákényszerülnek: azok továbbra is így fognak dolgozni; mert nem 100 ezer ilyen dolgozó van; másrészt ki fogja ellenőrizni egy bezárt irodaházban, hogy dolgozik a 4. emeleten valaki? Senki.
Ha meg mégis, akkor a szolgáltató központból kirúgják a gárdát, és Bukarestben nyílik egy új ilyen központ.

A kereskedelem kérdése már érdekesebb dolog. A leépítés mértéke ugye kérdéses, de a nagy láncok, inkább úgy mondom, hogy a vasárnap is nyitva tartó üzletek forgalmuk 8-15%-át bonyolítják vasárnap.
Ez a dolog nemcsak a kasszásokról szól ám; hanem a sok árufeltöltőről, raktárosról is; és ha nincs nyitva vasárnap az az áruház, azért a hétfő reggeli nyitáshoz fel kell tölteni a készletet. Ez ugyanis többé kevésbé folyamatos a 0-24 nyitva tartású üzletekben. Ez hogy nézne ki? Szombaton éjjel bezárnak; és hétfő 0.01-kor nyitnak? Akkor nem fognak ott dolgozni vasárnap este 22.00-kor? Vagy hogy? Másrészt ezek az üzletek sajátos készletezési rendszerrel működnek és igen, benne van a rendszerben, hogy minden nap megy minden. A hűtők, a fagyasztók, a világítás, stb-stb. És folyton fogy az áru. Igen, vasárnap is, a tej, a tojás, a hús.

Namost, ha bezárjuk vasárnapra ezeket, akkor ha hűteniük kell 1 napig az árut, az idővel növeli a költségeket, vagy nem? Őrizni kell az ilyet, vagy nem? Kidobják az árut, vagy nem?

Azt kell megérteni, hogy az engedés nem véletlen. Ugyanis, amit központilag valaki kiderül - akármilyen jó szándékkal - annak ára van, amit te, én, ő, a kisemberek sokasága fizet meg. Most ugyanis az van, hogy versenyeznek értünk ezek a cégek - és igen, ezért sajtolják a dolgozóikat. De ezen nem úgy kell segíteni, hogy a fogyasztó szívjon gázt.

Van még 1-2 módszer és ajánlás; másrészt nem arról volt szó, hogy leépítik a gazdasági akadályokat, megkönnyítik a vállalkozást, csökkentik az adminisztrációt, a terheket és növelik a munkahelyek számát?
@Captain Tott: Igen, pont ezért nem mernek bezárni. Ugyanakkor mikor megkérdezték őket, mind azt mondta, hogy örülne, ha zárva lennének.
@ZX: Miért gondolkozol csak _kötelezö_ megoldásokban? Ez a két eset lehetséges csak, "kötelezö zárvatartás" vagy "kötelezö nyitvatartás" ?

Miért nem lehet hagyni, hogy az aktuális vállalkozás döntse el, hogy mikor akar nyitva lenni?
@Levéltetű: Te biztos baloldali vagy, annyira süt belőled a szociális érzékenység :((
Csatlakozom ZX-hez: Saját döntés? Hol élsz?
Ahogy nézem a vasárnapi zárvatartás ellenzőit , csodálkozom hogy ennyi konzum idióta van?
Baszod nem is csodálkozom semmin.
Én én kérek elnézést.
@Nazareus: Azt furcsállom, hogy más téma kapcsán mindenki gyalázza a multikat. Most miért védi hirtelen mindenki őket? Talán azért mert mindenki a saját kényelmét félti? Ugyan miért?
istenem, mi ez a komcsi vircsaft?

miért kell kötelezni nyitva meg zárva tartásra a cégeket? miért gondolja itt bárki, hogy ő annyira okos, hogy meg tudja mondani, hogy mi lesz a jó pár százezer cégnek, meg pár millió embernek?

tessenek szépen elfelejteni ezt a kóros szabályozási mániát.

kinyit, ha megéri neki. bezár, ha nem éri meg neki.
odamész dolgozni, ha eleget fizetnek és nem mész oda, ha szarok a körülmények.
vásárolsz vasárnap, ha akarsz, ha meg nem, akkor nem.
@daito: Más szolgáltató szektoroknak, továbbá a kis boltoknak jót tenne a vasárnapi zárvatartás, és ezzel több foglalkoztatottra terítené szét azt a bevételt, amit ma a hipermarketek koncentráltan söpörnek be.
@mcs: Tudod mit? Töröljük el a Gazdasági Versenyhivatalt is. Akinek elég tőkéje van ahhoz, hogy minden hazai szereplőt tönkretegyen, ám legyen.
Csak hát honnan lesz hazai vásárlóerő, ha az ország gazdasága abból fog állni, hogy a multik üzleteiben importárut lehet kapni?
@Ianas:
A múzeumok hétfőn zárva vannak a vasárnapi nyitvatartás miatt.
@Udo von Raumschiff:

A te listádban a vasárnapi nyitva tartás TILTVA van:

- Ausztria
– Svájc
– Németország
– Belgium
– Dánia
– Norvégia
– Spanyolország
– Franciaország

A te listádban a vasárnapi nyitva tartás KORLÁTOZVA van:

– Nagy-Britannia
– Finnország
– Olaszország
– Lengyelország

Amit a nagyszerű szövegértéseddel tudnod kéne, hogy Spanyolország nem az első, hanem a második listában szerepel.
@prostatikus vogon jeltz: Ez skandallum! Diszkrimináció! Legyenek azok is zárva inkább vasárnap, hogy a teremőrök együtt majálisozhassanak családjuk kereskedelemben dolgozó tagjaival!

Eeeh.
@Captain Tott: Jé, én meg azt hittem, hogy épp a baloldali a szociálisan érzékeny. Társadalomtudományi ismereteidet búcsúban lőtted? Hány pálcás volt?
@Levéltetű:
Amint látom a listát ahol vasárnap zárva vannak a boltok.

- Ausztria
– Svájc
– Németország
– Belgium
– Dánia
– Norvégia
– Spanyolország
– Franciaország

Hát ja mindegyik egy szar kis balkáni koszfészek ahol tök szívás az élet, nem is értem hogy a francba hogy nem pusztultak ki a francba.
@Levéltetű: Más hangsúllyal olvasd, és akkor rájössz mit is írt. ;)
@Nazareus: "Sajnálom, a hipermarketek egyszerűen hatékonyabbak mint a kisboltok. Pont azért, amiért a tömegtermelés hatékonyabb, egy nagy autógyár hatékonyabban tudja kihozni egy autó önköltségi árát, mint egy kis műhely."

Szerintem a 280 m^2-nél nagyobb alapterületű gyárakat is be kellene zárni vasárnapra, és aznap csak kis üzemek gyárthassanak autót/mosógépet/stb! :)
Meg a 280 m^2-nél nagyobb alapterületű templomokat is, nehogy túl sok hívő menjen oda és a nagy templom elszívja a falusi/kerületi kistemplomok elől a "fogyasztókat".
@ZX: Ja, elfelejtettem, hogy géppisztollyal kényszerítik. Bocs.
Nem mostani javaslat ez. Érdemes azért itt szétnézni, mielőtt kiragadott mondatok miatt menekülünk a klaviatúrához eszünket vesztve:
szabadvasarnap.hu/
Egyébként meg persze, hajtsunk csak addig, amíg ki nem fulladunk, dolgozzunk napi 14-16 órákat, aztán pár év múlva csodálkozhatunk, hogy jé, megnőttek a gyerekek.
@ZX: Én nem védem öket, söt, azt mondom, hogy el kellene törölni az adókedvezményüket. Azaz a szabad piaci szabályozás irányába szeretnék elmozdulást. De a szabad piac irányelvébe beletartozik a szabad nyitvatartás joga is :)
@Ianas: Tudod mit? Én már nem is vagyok a vasárnapi zárvatartás ellen. Annyira szeretném látni, hogy egy szép forró, nyári vasárnap hogyan nyomatja az okmányirodában meg az APEH-ban a dolgozó, miközben szép köver izzadságcseppek csoroknak a képén :)
@ZX: :D Egyetértek.

Amúgy nem is értem, miért nem hétvégén van hivatali ügyintézés. Szerintem viccen kívül kellene népszavazást szervezni, h mondjuk szerdától vasárnapig legyen :D
@Levéltetű: Te nem vagy normális. Nem kell géppisztollyal kényszeríteni valakit, de ha választania kell a szar fizetés meg az éhenhalás és/vagy utcára tevés közt akkor szerinted mit választ? Ez szerintem nem választási lehetőség.
@Captain Tott: szezont a fazonnal. egészségedre.

btw, az miért is jó, hogy most is kijár bécs mellé vásárolni a fél nyugat mo középosztálya?

és az miért jó a gazdaságnak, hogy szarrá szabályozunk és bonyolítunk mindent, ezért értelmes ember már nem vesz itthon pl. dvd-t, cd-t, memóriakártyát, mert a szlovákoknál töredéke. meg a regadó. és sorolhatnám.

ja, ha a nyitva tartást szabályozod, akkor a nép multik és plázák helyett megrohanja majd a ruti butikokat, meg a sarki garázs abc-t, ahol hétköznap fél 3-kor már elfogy a kenyér, amiből amúgy is csak kétféle van, jóesetben.

miért tudott 5-7 év alatt a semmiből kinőni kb. 10 jelentős hazai pálinkafőzde, amikor eddig is a nagy multik ontották dömpingáron a szutyok szeszeiket? és most is?

ja, hogy minőséggel lehet versenyezni.
@Nazareus: Nem vagyok a totálisan szabad piac híve. Sikeresen bebizonyosodott, hogy megfelelő állami kontroll nélkül a cégek és bankok a totális pusztulásba vezetnék a világot.
De amilyen hülyék vagyunk sem 1929-ből, sem 2008-ból nem tanultunk semmit.
udo : franciaországban éltél már? nem eltöltöttél 2 napot amikor fotóztad magad, hanem ÉLTÉL?

csak mert akkor (szerintem) kifejezetten idegesítő az, amit vasárnap csinálnak.

imádom azt, hogy itthon vasárnap is van élet.
budapest melletti faluban lakom, amikor megnyitottak a "multik" a környéken, az 5 boltból az a 2 zárt be, ami nevetségesen drágán árulta azokat a termékeket, amiket a multi is, a multinál rövidebb nyitvatartással.

a 0-24-es bolt maradt, a drága, ritka termékeket áruló bolt maradt. a multi azokat gyomlálja ki, akik átlagos, vagy annál gyengébb termékeket árulnak, drágán. őket hagyják cserben a fogyasztóik, mert nincs okuk maradni.

és mégvalami: "És a vásárlói jogaid sem sérülnek, mert hétfőtől szombatig vásárolhatsz a hiperben dömpingáron, de tudsz venni emberi fogyasztásra alkalmas kenyeret, zöldséget, húsárut a kiskereskedésben."

egyrészt: önmagában az, hogy valaki kiskereskedő, nem jelenti azt, hogy jó is amit árul. nem tudom ez a romantika hogy terjedt el.

másrészt én most is tudok venni emberi fogyasztásra alkalmas kenyeret, zöldséget, húsárut a kiskereskedésben....
@mcs: Pontosan. Nem értem miért nem látják egyesek, hogy a központi szabályozás, meg az 5 éves terv egész egyszerüen nem vált be. Minél jobban szabályoznak valamilyen piaci mechanizmus fentröl, annál kevésbé lesz hatékony és jó. Vannak persze olyan kivételek, amikkel kell foglalkozni (externáliák), de ez nem a nyitvatartás.
Szalonnabőr egybe írandó! Még a béna word se húzza alá.
Who The Fuck is Kovács Lajos?
A FotelYoda meg ütött :)
@Ianas: mondjuk a világ normálisabb felén van szombaton is ügyfélszolgálat a hivatalokban.

na vajon miért nincs nálunk? biztos azért, hogy szegény marika okmányirodai dolgozó kirándulhasson.

az is abszurd, hogy egy budapest méretű városban 1, azaz egy darab posta van nyitva este 8 után.
@ZX: Nézd, a szabályozás (tervutasitásos rendszer) rosszabb, mint a teljesen szabad piac. Persze egyik véglet sem jó, de törekedni kell a piac maximális szabadságára, amit meg lehet adni a piac összeomlásának lehetö legkisebb kockázatával.

A vasárnapi nyitvatartás szerintem nem fenyeget piaci összeomlással :)
@mcs: Te kevered a szabályozást a versenyfelügyelettel, ha nem zavar.

A kereskedelemben meg nem minőségi verseny zajlik, ha nem vetted volna észre, hanem kiszorítósdi, ahol a nagyobb tőkéjű üzletláncok dömpingárakkal dolgoznak.
@ZX: A szabályozás híve vagyok én is bizonyos szinten, de ez nem az. Ez szimplán marhaság. Hogy van az, hogy amellett, hogy szabad vasárnap működni, a cégek nagy része mégis hétfőtől péntekig működik? Mert magától is megy így. Amire igény van, hogy hétvégén is működjön, az működik hétvégén.

Nem a konkrét működési menetbe kell szabályozással beleszólni, ez rohadtul merevvé teszi a rendszert, hanem kereteket kell szabni, pl. meghatározni, hogy egy ember mennyire terhelhető, stb.
Konkretan Franciaorszagban rengeteg bolt nyitva van vasarnap, igaz elelmiszerboltok roviditett nyitvatartassal.
Az ejjel nappalik (allimentation general gyujtoneven) meglepo modon ejjel-nappal nyitva vannak....
Szoval a listarol ennyit.
@Nazareus: Nem is tervutasításos, hanem sokkal inkább a keynesiánusi rendszerre gondoltam.

Nem fenyeget összeomlással, mint ahogy a bezárásuk sem. Max. néhány ember nem oda járna kirándulni.
Miért csak a kereskedelemben dolgozókért aggodtok, mások is dolgoznak vasárnap, és mindig is voltak akik dolgoztak, pl a papok leginkább.
Menjetek el egyszer arab területre, ahol pénteken szinte tényleg majdnem minden bezár. Nem halnak bele ők sem.
@világoszöld:

Tenyleg akkor, hova megy most Semjen templomba?????? :))))
@Captain Tott: tündérbogár, te beszélsz versenyfelügyeletről, egy szabályozási kérdés kapcsán.

rohadtul nem értem, hogy minek citálod ide a versenyfelügyeletet. a felvásárlások akkor is megtehetők, ha minden bolt csak és kizárólag keddenként tart nyitva.

arról, hogy a népek nem a minőség alapján választanak maguknak javakat igazán nem én tehetek. viszont zsolti bácsi törvény erejű rendelete sem fog változtatni rajta.

az emberek viselkedése kvázi adottság, mint az időjárás. nem nevelni kell őket, az úgysem sikerül, hanem megtanulni boldogulni az adott körülmények között.
@ZX: Kicsit más az életmódjuk és kultúrájuk. Nagyon. Nem lehet összehasonlítani. A kultúra az emberben nem egy át- meg visszakapcsolható valami, olyan, mintha egy lovat akarnál meg repülni tanítani.
@Ianas: A példát csak azért hoztam fel, mert ott tényleg majdnem minden zárva. Nálunk azért nem lenne ennyire durva a vasárnapi zárvatartás.
@Ianas: érdekes, néhány éve még nekünk is "kicsit más" volt a kultúránk - amikor szombaton szépen minden bevásároltunk, mert tudtuk, hogy vasárnap nem lesz minden olyan könnyen beszerezhető. Egyszerűen a sok multi érkezése hozott egy életformát, amibe szépen belehelyezkedtünk, megszoktuk - de attól én még nem mondanám, hogy "ilyen" a kultúránk.
@világoszöld: Itt nem csupán a dolgozókról van szó. A kisvállalkozások védelméről is, és kulturális felemelkedésről is, egy minőségibb életforma kialakításáról.

Mert pl. kinek árt az ember azzal, ha eldobálja a csikket meg a csokipapírt az utcán? Milyen jogon tiltják ezt? Viszont egy magasabb kultúrájú országban az emberek elvárják önmaguktól és egymástól is, hogy ezt ne tegyék.

A vasárnapi shoppingolás ugyanilyen kulturális kérdés is. A vasárnapnak is kultúrája kellene legyen, ahogy volt is, csak tönkrement.
@mcs: De igenis nevelni kell az embereket, és a törvényeknek van nevelőereje is.
Ilyen alapon, ha valakinek az az igénye, hogy a színházban a padlóra köpjön, miért is ne? Kinek árt vele?
@ZX: "Sikeresen bebizonyosodott, hogy megfelelő állami kontroll nélkül a cégek és bankok a totális pusztulásba vezetnék a világot."

LOL! A bankoknál szigorúbb állami felügyeletet semelyik szektor nem "élvez". A kontrollok működtetésére fordított összeg sosem volt még magasabb az USAban, mint most, a válság mégis bekövetkezett, tehát mindez kidobott pénznek bizonyult.

organizationsandmarkets.com/2010/01/28/the-era-of-laissez-faire/
@Captain Tott:
"A vasárnapnak is kultúrája kellene legyen, ahogy volt is..."

úgyis, mint vásárba járás? asszem ez öngól.

---

nem, a törvényeknek nincs nevelő erejük. az csak a kulturális közegnek van.

hány ezer éve tilos lopni és gyilkolni? osztán megszűnt-e?
@Avatar: Szigorú állami felügyelet? Hahha. Max. papíron. És amikor számon kérték rajtuk, hogy a vezetők a válság ellenére miért vesznek fel milliós prémiumokat akkor nekiálltak fenyegetőzni. Ennyit a szigorú állami kontrollról.
@ZX: Már hogyne lenne választási lehetőség.
@Levéltetű: Te vagy másik országban élsz, vagy másik bolygón, vagy csókos vagy, vagy hihetetlenül mákos.

Nah, te is választhatsz. :)
@mcs: 1. Nézz meg egy csomó szombathely, szerdahely nevű helységet, és látod, hogy - az etimológia ellenére - korántsem volt általános a vasárnapi vásár (azon kívül a vásározás egy rég letűnt paraszti kultúrához tartozott).
2. A legfontosabb törvények mindig kölcsönhatásban vannak egy társadalom etikai gondolkodásával, oda-vissza. (NB. A törvények is beletartoznak a kulturális közegbe.)
@ZX: A bankok külön jelentés-szolgálati osztályt és informatikai rendszereket tartanak fenn, mert annyi, és olyan bonyolult jelentéseket kell folyamatosan generálniuk... Erre alkalmaznak néhány embert, általában komoly pénzügyes diplomával rendelkezőket. Az ő fizujukat persze a bank ügyfeleitől beszedett pénzekből finanszírozzák.
A kormányzati oldalon meg ülnek azok, akik a jelentéseket olvassák, ellenőrzik. Általában szintén jófajta pénzügyesek, nem kevés fizuval, aminek a forrását az adófizetőktől szedi be az állam.
Az ő feladatuk lett volna, hogy a kockázatokat csökkentsék, vagy legalább előre jelezzék a várható problémákat. Sikerült nekik? Nem.
Adtunk a szarnak egy pofont azzal, hogy a piac diszfunkcionális működésére még rátettünk szintén diszfunkcionálisan működő állami kontrollt, ami növeli a költségeket.
Persze van aki szerint, a válság megakadályozható lett volna még több állami kontrollal. Bizonyíték ugyan nincs rá, de mondani lehet.
@Avatar: De itt most nem is elsősorban a bankok kontrolljáról van szó, hanem a gazdaságéról. A pénzügyi válság csak a kezdet volt, rögtön érkezett rá a túltermelési válság, (miután a veszteségeket a cégek már nem tudták hitelből finanszírozni). Pontosan olyan válság volt mint az 1929-es, csak nem akkora mértékű. De a cégek nem tanulnak semmiből, még mindig egyre kevesebb bérért dolgoztatnának egyre kevesebb embert. De kérdés, hogy akkor ki veszi meg az árut?
@ZX: Hát pont olyan már csak azért sem lehetett, mert 1929-ben az USAban kb 10%os szerepe volt a gazdaságban az állami költéseknek, ami a válságkezelés során felment 20%-ig (és nem is ment vissza), addig 2008ban eleve kb. a GDP 35%-át költötte el az állam (és megint kb 10%-kal emelkedik válságkezelés címén).

www.usgovernmentspending.com/us_20th_century_chart.html

Az állam szépen rátelepszik a gazdaságra, majd fentről megmondják, hogy mi a jó. Most az nem jó, hogy túl szabad volt a gazdaság...
Szerinted hány %-os szerepnél lenne képes az állam megakadályozni a kríziseket? Minek váltottuk le a szocializmust, ha igazából csak az államban bízunk meg, a gonosz profithajhász cégekben meg nem?
(Az államban biztos megbízhatunk? Ha ő qr el valamit, az nem lesz _sokkal_ katasztrofálisabb hatású?)
@Avatar: Abból a szempontból ugyanolyan, hogy a kiinduló okok hasonlóak. A dolog amiatt lett olyan most amilyen lett, mert az állam FOLYAMATOSAN sokat költ munkabérre (túl sok az állami alkalmazott), márpedig a javakat nem ők termelik meg. Az államnak nem folyamatos szerepvállalás kell, sokkal kevesebb állami alkalmazott kell, és csak akkor növelni ideiglenesen a számukat, amikor segíteni kell a gazdaságot nehogy lecsússzon a pályáról. Persze jó, hogy a cigányok a falujukban kaszálják a füvet meg szedik a szemetet állami pénzből, de ennek úgy kellene működni, hogy az állam emellett segít a környéken munkahelyet teremteni, és aztán szépen átterelni a népet a versenyszférába. A cégeket meg adópolitikával és minimálbérszabályozással irányítani, nehogy "sokat akarjon a szarka, aztán meg nem bírja a farka".
@Captain Tott:

most akkor térjünk vissza a hagyományokhoz, vagy letűnt kultúrákról beszélünk?

hát, ez van, a 21. századi városi paraszti kultúrához meg a plázázás tartozik hozzá.

ki vagy te, hogy előírd másoknak, hogy hogy éljenek? önkéntes mérvadó?

mellékesen pécsett még mindig minden hó utolsó vasárnapján van nagyvásár (a többin meg kicsi), ahová messzi fődrül gyünnek a népek. (és tényleg jó móka, háborús bombától a kitömött lámáig mindent lehet kapni, javaslom a látogatását)
@Captain Tott:
"Más szolgáltató szektoroknak, továbbá a kis boltoknak jót tenne a vasárnapi zárvatartás, és ezzel több foglalkoztatottra terítené szét azt a bevételt, amit ma a hipermarketek koncentráltan söpörnek be."

Ööö. Így Balósan. Nyugodtan definiáld a más szolgáltató szektorokat, aminek jót tesz a vasárnapi zárva tartás. Meg mit jelent a "jót tesz"?

Értem a második mondatod, de ennek mi köze van a vasárnapi nyitva tartáshoz? Ha nem volna hipermarket, az tök jó volna a kisboltoknak. Zárjuk be ezeket a multi szemeteket, szegény kisboltok.

Gyerekek. Tudom, hogy megy itt a konzumidiótázás; de basszus, ezek a multi hipermarketek nem véletlenül jöttek létre. K É N Y E L E M. Meg fogyasztóorientáltság. És a kettő nagyon gyorsan találkozik ám; amikor az embernek elég egy nagy üzletbe bemennie, hogy a sampontól az autó ablakmosón át a kenyérig és az újságig mindent egy helyen vegyen meg. Ja, és ezt akár vasárnap este 8-kor. Persze, az igazi ember 8 különböző helyen veszi ezt meg, 8 különböző helyen parkol vagy sétál, buszozik ehhez egy fél délelőttöt. Ha nem tetszik és utálod, akkor nem kell elmenned vásárolni ilyen helyre, pláne nem vasárnap. Bevásárolhatod az egészet péntek délután, de pl. én akkor dolgozom; meg ha vasárnap akarok friss kenyeret venni, akkor nem eszem a péntekit; nofene, különbözőek vagyunk.

Itt mindenki emlékezget a régi időkre, akkor is élve maradtunk, stb. Én arra emlékszem, hogy ez régen azt jelentette, hogy szombaton reggel el kellett rohanni boltba, és ez kb. 3 órát vett igénybe. Ha nem indultál el 9-ig, akkor nem kaptál friss kenyeret és csók.

Azt kell megérteni az okos konzervatív fejekben, hogy ebben a jelenlegi helyzetben nincs számomra semmi kényszer. Az üzlet meg dörzsöli tenyerét, mert nála költöttem el a forintomat; az állam is örül, mert fogyasztottam. Persze, vehettem volna ugyanezt szombaton is; de ekkora erővel süthetem otthon is a kenyeret hétvégén, mint öreganyámék tették; nevelhetem a kertben az almafát, tenyészthetek malacot, stb. De nem tudok. Igazából kamrám sincs; akkor megyek el vásárolni, amikor időm engedi, és ez rohadtul nem péntek délután, este, vagy szombat délelőtt.

És az ország dolgozóinak jó része nem tud elmenni ilyenkor. Mert dolgoznak. Mert úton vannak. Vagy maguknak be tudnak ilyenkor vásárolni, de a nagyinak nem. Vagy szeretnek szombaton és vasárnap is 10-ig ágyban maradni és pihenni. És sorolhatom még.

Azt meg imádom, hogy tucatnyi példa van arra, hogy más EU-s országokban ez hogy működik. Ó, kezit csókolom; minden témánál előjön. Tök mindegy, hogy vasút, rendőrség, bank, bolt, iskola, kórház, autópálya; mindig elő tudunk szedni egy német, egy svájci, olasz, dán példát, hogy ott miért más és az miért is jó.

Lesz*rom. Értitek? A lengyelek kivételével mindegyik sokkal jobban keres; jóval kevesebb munkával. Sőt, hozzáteszem, ezek az országok a világ gazdag országai (főleg Svájc, skandinávok, Ausztria); mindenképp érdemes nekünk, szegény magyaroknak hozzájuk igazodni. De akkor kérek szépen Grossglocknert a Zengő helyére, jó? Mert Ausztriában olyan is van.

Az a nagy büdös helyzet, hogy ma már gazdaságilag nem sok minden indokolja, hogy a "gazdag" EU-s országok ilyen jól éljenek. Gyakorlatilag egy szerencsénk - szerencséjük van, hogy India és Kína ilyen bitang messze van; ezért nem érdemes mindent oda vinni gyártatni.

A hétvégi munkavégzésről annyit tudok mondani, hogy menjetek el egy átlagos osztrák vagy német üzembe: pénteken ebéd után kihajítanak; mert sok helyen max. 2-ig dolgoznak, utána szó szerint 2 és fél napra bezárnak. (Itt nem feltétlenül egy AMD, vagy Toyota üzemet kell érteni, hanem egy közepes osztrák, német céget.)

Többek között ezért is zárják ám be a világ (multi) cégek a német, francia, olasz, osztrák üzemeiket...
"Gyerekkoromban péntek délután bevásároltunk egész hétvégére, mert még szombaton sem volt bolt. Nem esett le a gyűrű az ujjunkról."

Sőt, mobiltelefon sem volt.
Kétszáz éve meg autó sem.

Régen minden jobb volt.
Tipikus egyébként, valahogy kényszert éreznek hogy beleugassanak a mások életébe. Mintha kötelező lenne vasárnap boltba járni, most, hogy nyitva van.
@Runciter:

btw, ha egy csepp esze lenne az egyházaknak nyitnának kis fiók-templomokat a plázákban és a nagyobb hipermarketekben.

lehet, hogy megnőne a látogatottság.

kenyér, tej, sör, mise, gyónás, mozi, este meg egy kis masszázs, hogy levezesse a feszkót.
"Az a nagy büdös helyzet, hogy ma már gazdaságilag nem sok minden indokolja, hogy a "gazdag" EU-s országok ilyen jól éljenek. Gyakorlatilag egy szerencsénk - szerencséjük van, hogy India és Kína ilyen bitang messze van; ezért nem érdemes mindent oda vinni gyártatni."

Meg az, hogy talán idővel rájönnek, hogy ennél nagyobb baromságot nem lehetne kitalálni. Mármint a gyártás oda költöztetését.
@Runciter: akkor már a Föld se forogjon! Le a fejlődéssel? Vissza a mamutokat?
Eszem megáll ettől a provinciális gondolkodástól!
@órarugógerincű felpattanó:
"Meg az, hogy talán idővel rájönnek, hogy ennél nagyobb baromságot nem lehetne kitalálni. Mármint a gyártás oda költöztetését."

Hehe, ez tiszta sor, csak már kb. 5 éve késő ezen sírni. Egyrészt Kínának, így a kínai embereknek cégeknek annyi pénzük van, hogy már nemcsak a "nyugati" multik ugatják az üzleti világ szabályait, befektetéseit. Tessék megnézni, 20 éve miket gyártottak a kínaiak: még az ócó gagyit. Nézd meg 10 éve. Az olcsó, félig gagyit. Most? Kvázi csúcstechnológiát. Elektronikában alig tudsz olyat mondani, amit nem ott gyártanak. Amit nem, annak a részegységeit már ott gyártják.

És ebben már nem az a nagy szó, hogy Kínában gyártják; hanem amikor megveszed, akkor sokszor kínai cégtől veszed, nem némettől, amerikaitól, amelyik Kínában gyártat. Mert már a kínai termék is "márka". Lenovo, Huawei, JCB, Haier.

A nagy - nagy törés akkor következik be, amikor az autók jelentős részét ott fogják gyártani, és ezek kínai tulajdonú cégek lesznek...
süti beállítások módosítása