Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: A brüsszeli Orbán féle konferencia kapcsán nézzük mi a helyzet itthon: telex.hu/belfold/2024/04/... (2024.04.18. 20:31) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Valamit súgok magának www.youtube.com/watch?v=b1nDwrxc0wM (2024.04.10. 10:30) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2009.09.09. 20:45 úriparaszt

Balfaszok mézestölcsérben

Ha egész pontos akarok lenni, akkor még csak nem is bal, hanem jobbfaszok de az elmúlt jópár évben megszokássá vált, hogy a baloldal kúrja el a dolgokat. Nem kicsit, nagyon.

Balassagyarmat város mélyen tisztelt vezetői tréfás emberek, bármikor képesek abszurd levelet küldeni ide a szomszédba, amolyan jelzésképp 'mi is tudnunk ám ilyet'. Érthető, mondhatjuk valóban mókás dolog működésképtelen öngyújtóval játszani a felborult tartálykocsi mellett, kivétel tán ha a fülkében szorult sofőrként épp a tűzoltókra várunk, akik talán kivágnak minket szaros szorult helyzetünkből. Persze mi nem vagyunk olyanok, ezeréves történelmünk során sokat tanultunk, gyakorlatilag a kisebb, 40 éves kalandtúránkat kivéve végig európához tartoztunk. Mi tudjuk, hogyan kell bánni a kisebbséggel, milyen módon kezeljük a problémáikat, hogyan biztosíthatjuk jogaikat, így mi megmutatjuk.

Láthatjuk, hogy nincsenek könnyű helyzetben, a szlovákok időtlen-idők óta szopóágon vannak, sose jött össze nekik az igazi szlovákország, sosem volt igazán jól használható, pláne nem eukonform -olyan szálkamentes- biojátszóterük. Mire végre kibekkelték rájöttek, hogy nincsenek egyedül, nem is igazi szlovákország az, trianon a nyakukba sózott egy csomó magyart is, igaz őket sem kérdezték akarnak-e ilyen jó szomszédok lenni.

Így alakult, evvan. Ezzel kellene együttélni, csak épp nem könnyű.

Talán nem a hit- és erkölcsoktatást kellene kötelezővé tenni, hanem a kommunikációra kellene gyúrni serdülőkorban, hogy ha felnövünk szót értsünk azokkal is akiknek nem beszéljük a nyelvét.

Vagy ez nem hoz szavazókat? Pardon, benéztem, mesziről olyan kivánatos női seggnek látszott...

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr591371827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

túl nagyok az elvárásaid, és még te reklamálsz, hogy nem értesz, nájszzz:P aki hátra tekint elbukik
Lehet, h túl egyszerűen fogom fel, de akik Szlovákiában az elcsatolt területen születtek, azok szlovákok, nem? lehet magyar öntudatuk, és sorolhatják, h a felmenőik mind magyarok voltak, de a személyijükben az áll, h szlovák állampolgár, nem? namost, ha szlovák területen, szlovák emberek élnek, miért is kellene őket magyarnak titulálni? Mert szívükben magyarok? Magyarországon is élnek sváb és szlovák és mittudoménhányféle népek, és mind magyarok, de őrzik a felmenőik hagyományait (beszélt nyelv, kultúra) és nem csatoltatnák vissza magukat az anyaországhoz. Szóval, én is csak azt tudom kérdezni, miért nem lehet már ebbe belenyugodni mindkét oldalról? Így osztottak, és kész.
viszont az jogos, h ha egy csoport az adott országban ápolni szeretné a hagyományait, a nyelvet, amit magáénak érez, akkor azt megtehesse. kommunkikáció, már megint és mindig.
@Gladia Delmarre: ezt magyarázd el mondjuk kinn a tetthelyen azoknak akikről éppen nagyokosan nyilatkozol... megnézlek utána! :)
Más: kommunikáció? Neked az, végtelen szűnni nem akaró seggnyalást jelent? Mert akkor szeretnék veled kommunikálni egy kicsit (üsse kavics odatartom, de csak a te érdekedben), kíváncsi lennék mennyi idő után látnád be, hogy a kommunikációnak vannak más formái is, amelyeket felváltva alkalmazva sikeres is lehetsz. Pl: hízelgő, agresszív, diplomatikus visszafogott...stb No, ezeket még nem hallottam, hogy alkalmazták volna, pedig a diplomáciában csak a felszínen vannak szabályok és akármennyire csúnyán hangzik és illúzióromboló leszek, az európaiság trendi dolog, de nem kifizetődő, mert le sem szarnak minket, inkább az erősebb kutya b@szik elve érvényesül... jelen esetben a szlovákoké...
@replikátor: én sokat jártam szlovákiában, annó csehszlovákiában is, és nem látom ilyen meredeknek a helyzetet. az ott élők szlovák állampolgárok, magukat magyaroknak tartják de ez nem befolyásolja az életüket. elég jól megtanultak együttélni a lehetőségekkel és mióta unióban üldögélünk nem sok hátrányuk származik a szlovák állampolgárságból. sőt ha így folytatódik, akkor nemigen lesz miért vágyniuk sem ilyesmire. a nyelvtörvény az más, de a XXI. században azért ne a napalm legyen az első érv.

másrész nem láttam az előző hozzászólásban egyenlőségjelet a kommunikáció és a seggnyalás között. tudod,ha a feneked tartod valaki felé a nyelv helyett más is csapódhat bele, nem törvényszerű, de reális alternatíva :-D
@replikátor: az a baj, h ezt el kell magyarázni nekik. de ez nem az én feladatom.
Mondd meg, mire jó Magyarországon területreviziós követeléseket kántálni, ezzel szítani az amúgy is kényes (ebből eredő) viszonyt? Mire jó valamiféle reménnyel kecsegtetni a szlovákiában élő, magukat magyarnak valló lakosságot? hogy ők valójában nem is szlovákok, hanem magyarok?
El kellene már fogadni, h az elcsatolt területek nem képezik Mo területét 1920 óta. 89 éve! Azóta felnőtt több generáció, akik Szlovákiában születtek, de él még bennük az őseik nemzetiségi tudata (amit a Szlovák kormánynak is el kellene ismernie! és nem erőszakkal fellépnie ellenük). De nem arról van szó, h akkor azok a területek magyar területek, Mo-nak adóznak stb. A szlovákoknak engednie kéne a magyar kisebbségnek a hagyományukat őrizni, a magukénak érzett nyelvet beszélni. Erre kéne a kommunkiáció. Hogy a magyar kormány (ill. a társadalom egy része) szintén úgy álljon ehhez a kérdéshez, h nem magának vallja az ott élő embereket, a területet, hanem egy Sz-án belüli magyar nemzetiségi csoportnak. Ahogy Mo-on kezelik a nemzetiségi csoportokat.
hogy a trianoni szerződés hogy volt, mint volt, hogy kényszer szülte, mára lényegtelen. Lassan 90 éve nem Mo-é az a terület, és annak kimondott/kimondatlan visszakövetelése csak háborúhoz vezethet. kell ez? megéri? Te beállnál a seregbe ezért harcolni? Miközben némi ráfordított energiával és jó kommunkiációval, ami semmiképp sem agresszív sem hízelgő, elérhető, h a kedélyek lenyugodjanak, hogy megértessék mindkét féllel, h ez az állapot adott, ebben kell emberhez méltóan élni. És ez nem csak a Szlovákokon múlik, hanem elsősorban a magyarokon. Ez pedig nem seggnyalás, hanem racionalitás.
Egyébként nemzetiségi kérdésben én is érintett vagyok, vallhatnám magamat olasznak, vagy svábnak, de a már Mo-on született nagymamám is már magyarnak vallotta magát (bár olasz iskolába járt MO-on, hogy a nyelvet megtanulja), és az apám és én magam is itt születtem, hiába hogy a dédik "idegenek" voltak.
Szlovákia nem az erősebb kutya, csak ragaszkodik a jussához. Nem értek egyet a nyelvtörvénynel és a szankciókkal (sem az ottani magyarság kezelésével, de elsősorban azért, mert a méltóságukban sértik őket), de ez nyilván valamilyen hosszabb folyamat eredménye, tehát nem csak egy légből kapott ötlet.
@úriparaszt: ez így van, a történelem ismétli önmagát, a szlovákok is így járhatnak, ha így folytatják... :)
@Gladia Delmarre: ez a te véleményed, ha te nem érzed jogosnak, az pedig a te értékrended. Meggyőzni ennek ellenkezőjéről úgy sem tudlak, meg nem is akarlak. Tény viszont, hogy az erőt mindig mindenki tiszteli, persze kérdés, hogy ezzel visszaélnek-e, azonban ez olyan, mint a foci, a gól számít...
Más: igen, ha kell harcolnék érte, ennek ellenkezőjéről pedig mások ne próbáljanak meggyőzni. Ha pedig jussról van szó, akkor véleményem szerint inkább mi kapálózhatnánk.
süti beállítások módosítása