Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: "„Ez azt mutatja, hogyha normálisan viselkedik egy polgármester, és nem a különbözőségeket keresi ... (2024.04.18. 18:00) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Valamit súgok magának www.youtube.com/watch?v=b1nDwrxc0wM (2024.04.10. 10:30) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2015.07.11. 11:15 Fabius

Magyar film menni Hollywood

Címkék: orbán fidesz filmalap

Kicsit lemaradva olvastam a Viktor - dinnyefej sztorit. Már abban a stádiumban, mikor a hír önálló életre kelve megjárta a filmfőváros lapját, és eszembe jutott erről pár dolog azon túl, hogy nem így szerettük volna a magyar film hírét Hollywoodig vinni.

1: Vajon mit szóltak az egykori kollégák mikor szembesültek vele, hogy Andy Vajna cimbi egy balkán sarki haljkend farpofái közé nyelvvel épít hódvárat?

2: Vajon meg lehet győzni egy De Nirót, Oliver Stone-t privát beszélgetésben, hogy ez a minimum, amiért kaszinócsászári címet mérnek Európa-alsón?  Vagy már nem is fárasztja magát hasonlókkal, elkönyvelte, hogy inkább lesz itt pünkösdi kaszinókirály és filmügyi Orbán után az első, mint jegyzett személy Amerikában?

Meg aztán eszembe jutott a letiltatott Orbán maséról az is, hogy nem volt ez a vajnabandi mindig ennyire finnyás. Például filmet csinált az egyik morálisan ingoványos amerikai elnökről, Nixonról. Akiről ilyen karikatúrák jelentek meg anno,

nixon1.jpg

nixon.png

amik nem zavarták őkelme azóta szemmel láthatóan kifejlődött érzékenységét. Jó, oké, arrafelé nem osztottak neki tejhatalmat és - másodmagával - kizárólagos kaszinócézár sem lett belőle, így érthető a mostani nagyobb érzelmi megrázkódtatás. Bár lehet csak azért tapos ennyire, mert szeretne az uralkodó család elsőszülött unokájának keresztapja lenni.

681 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr387617568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@Orica Középföldi: bár nekem a betyárok monspart saroltát idéző kóválygása keltette fel az érdeklődésem, mely előrevetíti,hogy mily módon idomul minden, moon szocializálódott, majd helyzetbe választott addigi lánglelkű nemzetmentő a mai politikai establishmenthez...
@parti_giano:
Azért számítottam a Habsburgokra kb 500 évet. Mert
Felvidék 150 év+1686-1920-ig=234.
Jó 400 év, de 150 év dupla elnyomás, sokszorozódik.
De itt voltak ők már a kezdetektől/osztrákok/
Jaegtor 1176-os dátumától számoltam , az 1176-1526-ig=350 év, az meg a királyságok kora, és ekkor mindenhol az volt a helyzet, hogy kizsákmányolták a parasztokat, akár meg is ölték, lefejezték egymást, stb. Ahol királyság volt, mint nálunk, amit Jaegtor magyar sajátosságnak ír le. Sőt egymás ellen harcoltak tartományok, királyok öldökölték egymást, tehát aljas dolognak tartom ezt csak magyar sajátosságnak leírni.
@parti_giano:

Nekem Imolával Afrika széléig volt közös az utam. Ő elment valami barlangba rovást írni, hogy legyen muníció az utódoknak.
Én másfelé vettem az irányt. De ettől még közös a távoli ős.
Ennél sokkal közelebbi rokonsági fokon is megvontam a szót:))

****

Csak nagyon halkan, és nagyon baráti körben mondtam, hogy szerintem Ciprasz egy szélhámos. Pont az általad említett populizmus miatt. Igen, válasz a jobbra a bal, csak nem vezet sehova. Illetve de, csődbe.

Emeritus barátom védelmében, nem pénzügyes,tehát szabadon álmodozhat.Az általa nagyra becsült Tarafásnak igen rossz véleménye volt a görögökről. Ezt azért mindig hozzáteszi vitáink során.
@Sir Bates dö Hól:

Ezen, hogy Toroczkai nem adott "térképet", én s szétröhögtem magam. Súlyos következtetésekre ad okot:))
@Orica Középföldi:
Hát szégyellném is, ha rokonnak tekintenél. Soha nem voltam világosszőke, szeplős. Bizony már Samuval gyakoroltuk itt a rovást, hogy a a tapasztalatainkat átadjuk az európai barbároknak, de ők nem hallgattak ránk, és Amerikába mentek róni meg erdőket és indiánokat irtani.
@Orica Középföldi:

Ez a kurva sok pénzügyi zseni csak azt felejti el mindig elmondani, hogy amit nem termel meg egy ország, azt nem is tudja elkölteni. Ha meg elkölti, akkor annak a kamatát meg is kell fizetnie. Meg azt is elfelejtik, ha eladósodik egy ország, annak következményeit ne azok fizessék akik a kölcsönöket folyósították, mert miért is tartson el a német, francia, magyar adófizető egy görögöt? Fizessen az több adót, oszt nem kell kölcsönt kérni. Nekem sem volt tv-m addig, amíg kölcsönt nem kértem, és vissza is kellett azt fizetnem. Vagy zseniéknél másként forog a pénzügyi világ?
@Sir Bates dö Hól:

Kösz! Ez jól esett így ébredés után.
@Imola Helyesi:

Imola! Az első az idézet. Egy kutatás eredménye.
A második saját. Amint láthatod, bámulatosan toleránssá nevelt az élet.
@Imola Helyesi: te gyanús vagy nekem!!! samu ugyanis homo erectus volt és szerény ismereteim szerint nő nemű.

nem te vagy az?
@Imola Helyesi: áááá, mindig valaki más a hibás!! bezony! naná!!!
@látjátok feleim szümtükkel:

A múltkor Pogátsát linkeltem. Tudom, ezt a bélyeget nem lehet lemosni, de hátha enyhít rajta valamit Széky véleménye.
Ha nem, elbujdosom. Ellentétben a Betyársereggel, én ismerem az utat.
www.parameter.sk/rovat/paravelemeny/2015/07/11/arcatlansag-piketty-neved
@látjátok feleim szümtükkel: nem vitatom az igazságát, csak a financiális alapjait keresem!
ugyanis nem csak Mo.-on okoz gondot az elöregedés, meg a korai nyugdíjba vonulás(betegség, meglévő és elégséges szolgálati idő stb...)
tessék már elgondolkodni azon is, hogy biza azt a pénzt meg kell termelni! ezzel nem azt akarom mondani, hogy mindenki dolgozzon a sírig, vagy tovább.
de ez nem kevésbé populista (még), mint Ciprasz Zorba választási ígéretei voltak...
@nincs_itt: "...tessék már elgondolkodni azon is, hogy biza azt a pénzt meg kell termelni!"

No akkor neked is tessék gondolkodni!

Mert ugyé a pénzt megtermeljük, és a kormány szétosztja. Mire? Stadijonyokra, haveroknak túlszámlázott munkákra ( férjemnek, feleségemnek, gyerelemnek, vejemnek, sógoromnak, gázszerelő haveromnak, lajosoknak, stb. ), szükségtelen építkezésekre, meg gondolj ide még mindent ami szerinted nem első volt a sürgősségi sorban.

A lélekszám ugyé nem nő, az adóbevétel azonban folamatosan, tehát a bevétel meg is van. Akkor? Meg kell változtatni az elosztás struktúráját. No ezért is váltottuk le a kádárizmust, amelyiknek az volt a mottója, mindenkinek egyenlően.
A túrtót!
Meg kell(ene) ismét határozni, hogy mi az ami egyenlően, alanyi jogon jár minden magyar állampolgárnak aki a határokon belül él, mert pl. minek ingyenes utazás a kamadai magyar miliomosnak, ha egy-két hétre hazalátogat, de adót ide még soha nem fizetett?
Meg kell határozni a közösség érdekét szolgáló állami feladatok sorrendjét, és a pénzeket ahhoz rendelve elosztani.

Neked ez érdeked kell, hogy legyen, nekem már nem, de még is úgy tűnik nekem jobban fáj. Mondjuk én már annyival többet is dolgoztam, mint te, ezért nem csuda, hogy fáj, még a kezem is.:D
Persze amíg a magyar szavazó jobban hisz a dumának, mint a tényeknek, addig a(z or) báninizmus fog kétharmadolni. Tegyed csak alá te is a lovat.
@nincs_itt:
Aki mint gyarmatosító, hódító, piacszerző a más területét háborúval, oktalan betelepítésekkel, rombolással elfoglalja, az a hibás, mert beleül a készbe, a más által megvalósított kultúrába.
Apropo, a féleszű eus uraid a veteményeseket is tiltani akarják.
@látjátok feleim szümtükkel:
Nincsitt, Deutshlandban él, neki hiába magyarázol.
@látjátok feleim szümtükkel:
Kihagytad a fos liberális kultúrára kiadott milliókat.ld. ez a poszt is.
"Polt Péter tudatta, hogy csak a mentelmi jog felfüggesztését követően lehet gyanúsítottként meghallgatni Kovács Bélát, vagy bármilyen kényszerintézkedést alkalmazni, s a vádhatóságnak még sok olyan adatra lenne szüksége, amelyek nélkül nem eldönthető, hogy lehet-e megalapozottan vádat emelni és ítéletet hozni az ügyben, ezeket az információkat viszont csak a mentelmi jog felfüggesztése után tudná megszerezni az ügyészség. „Enélkül továbbvinni az ügyet nem lehetséges” –
fogalmazott a legfőbb ügyész."

mno.hu/belfold/zavaros-ugy-a-dk-gyengenek-ertekelte-polt-valaszait-1295227

Valahogy a büntetőeljárási szabályokból az olvasható, hogy amíg nincs senki kihallgatva gyanúsítottként, addig ismeretlen tettes ellen folyik az eljárás, és minden adat erre tekintettel bárkitől-bárhonnan beszerezhető.
Miután a gyanúsítottnak joga van hallgatni, vajon mit akarnak bizonyítani a Kovács kihallgatásával?

Amennyiben valóban kémkedett, azt úgy sem fogja az ügyészségnek saját maga bizonyítani. Ha még is az ő kihallgatásától függ sok bizonyíték, vagy a bizonyítás eredménye, akkor valami nincs a helyén.

Nagyon úgy tűnik nekem, hogy nem lesz felmentés a mentesség alól.
@Imola Helyesi:

Ja, csak Fekete nertárs kiadásai a szükségesek ugyé?:D
@Eszter jött:

Ebben már vannak gondolatfoszlányok, amiről lehetne beszélgetni, vitatkozni továbbra sem.
Én egyet tudok, az apám a harmincas években elment a németekhez dolgozni, hogy itthon tudjon venni egy telket és azon szoba-konyhás vertfalú házat tudjon építeni. No ebbe születtem én ( testvérem már kórházban ). A szüleim később a kádári rendszer elején vettek az anyám nevére egy másik telket és ott elkezdtek egy másik házat építeni, vertfal-vályog kombóval, majd a hetvenes években tégla kiegészítéssel. A ház 80-ban vált lakatóvá, és ebben már volt fürdőszoba is. Viszont adóssága a szüleimnek nem volt egy fillésnyi sem. Még sem éreztem és most sem érzem, hogy hátrányt szenvedtem volna attól, hogy nem fürdőszobás házban nőttem fel. De gyerekkoromtól voltak otthon könyvek, amit a szüleim is előszeretettel forgattak.
Most már egyre közelebb a kijárathoz, továbbra is egy széken ülök, egy ágyban alszok, evés közben csak egy kanalat tudok a számba tenni. Mégse vagyok elégedetlen, sőt vissza nézve egy kicsit úgy látom, nem kellett volna annyit pazarolni.
Talán valahol itt kellene a világnak is kezdeni a pénzek be/elosztását.
@Imola Helyesi:

Te ne szólj bele! Azt mindtad uncsi vagyok, ezért kuss! Foglalkozz magaddal, ottan.
@látjátok feleim szümtükkel:
Taga szerelmedet idézve:
Itt senki nem mondhatja meg, mibe szólhatunk bele.
Kuss-t meg a jó idesednek mondjál, kis bunkó.
A vén nyanyák hajlamosak az igazságtól bepörögni, ld. tegnapelőtt eszterkémet, most meg szümöskémet.
Látom gomolyka a magával ottan való foglalkozást nem kérte ki. Ezek szerint jó témát ajánlottam, ez neki nem uncsi.:D
@Imola Helyesi:

És apáink apáinak apáit is.
@látjátok feleim szümtükkel:
Kezdesz elkanászosdni, szümös, csak nem tanultál valamit a pride-on? Télleg, asztatat mennyivel is támogattuk az adónkból?
Aki a pride állami támogatására kíváncsi, kérje ki közérdekű adatként. Már ha van rá pénze.
@Imola Helyesi:

Felhívnám a figyelmet arra, hogy az adónkból nem a Pride-ot támogattuk, hanem a Pride-ra támadók elleni védekezést. Talán velük tessen beszélni, mert ha otthon maradnak, akkor a Pride az adófizetőknek ingyenbe van.

A trágyát viszont nyilván saját költségen tetszettek odahordani az Andrássy útra, hogy érezzék a külföldiek is, mennyi tisztelet jár a büszke magyaroknak, akiket ide járnak elnyomni.
@vakapad:
Vagy ki tudja, ki hordta oda a trágyát.
Osztán azokat a szervezeteket, alapítványokat nem az én adómból fizeti a kormány, akik a Pride-ot szervezték. A sok meleg meg leszbikus szervezetet.
igaz, legközelebb meg kellene védeni magukat a saját pénzükből.
Nyilván engem nem kell védeni, ha kimegyek az utcára, mert nem viselkedek közfelháborodást okozva.
@vakapad:
És az erkölcsi kárról még nem is szóltam. Egyébként, állítom kb 1/10-ük volt magyar, a legtöbb külföldi libbista lobbista volt.
@Imola Helyesi:

Egy 2012-es lista szerint az ATLASZ kapott 300.000 forintot, a LABRISZ meg 250.000-rel várólistán volt.

Ugyanakkor:
"... 5 millió forintot a kormánnyal deklaráltan együttműködő, sokmilliárd forintos vagyonnal gazdálkodó Teleki László Alapítvány kapta. De a pályázott összegnél mindössze 19 ezer forinttal kevesebbet, azaz 4,4 millió forintot nyert a Magyar Dinnye Szövetség, melynek elnöke Simonka György fideszes országgyűlési képviselő.

Ugyancsak előkelő helyen van ezen a listán a Magyar Tanyákon Élők Egyesülete, amelyik 4,36 millióra pályázott, és 4 milliót kapott. Ennek az egyesületnek egy másik fideszes képviselő, Balogh József az elnöke. A toplistán szerepel a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület a pályázott 1,35 és a nyert 1,2 millió forinttal. Ez az egyesület tagja a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének, amelyik maga is pályázott 5 millióra, és 3,3 milliót meg is nyert, és amelynek tiszteletbeli elnöke és alapítója Ékes Ilona fideszes országgyűlési képviselő. 3,5 millió forintra pályázott és ennyit is nyert a Nők a Magyar Nemzetért Egyesület, melynek az interneten megtalálható egyetlen aktivitása az, hogy csatlakozott a Csizmadia-féle Civil Összefogás Fórumhoz."

Valami okosabbat tessen kitalálni, mert ez ölég gyönge.
@jaegtoer: "Az Avar Birodalom megalakítását 568-tól számíthatjuk, amikor a Kárpát-medence kizárólagos uraiként ide helyezték központjukat, ahol gepida, szarmata, szláv és bolgártörök népcsoportok felett uralkodtak.

A birodalom a 9. század elejéig állt fenn, amikor Nagy Károly Frank Birodalma és Krum bolgár kán dunai bolgár birodalma felszámolta." (Wikipédia)

Óvatosan azzal a leigázással, mert pl. László Gyula szerint a maradék avarok olvasztották be a magyarokat!

A hivatalos történettudomány szerint a honfoglaláskor a Kárpát-medencében található bajorok, szlávok mentek vissza a saját területükre, az avarok meg beolvadtak.
@látjátok feleim szümtükkel:

"Ez a kurva sok pénzügyi zseni csak azt felejti el mindig elmondani, hogy amit nem termel meg egy ország, azt nem is tudja elkölteni."

Ez, fekete-fehéren szemlélve valószínűleg így igaz. De! A világ sohasem fekete-fehér, ha már sikerült a vendetta bibliai korszakán túllépni.

Nekem fogalmam sincs (ez nem igaz,védhető tudásom nincs:), hogy a mai pénzügyi rendszer milyen háttéralkuk eredménye.Messze is áll az érdeklődési körömtől, de azt tudom, hogy egy - akár rosszul - működő rendszer megváltoztatása iszonyú energiába kerül. A jól bebetonozott érdekekről nem is beszélve.

Tehát az elméleti közgazdáknak akár igazuk is lehet, de nem véletlen, hogy senki nem viszi végig a gondolatmenetet, azaz nem váltja aprópénzre.

Nincs kétségem, az élet és a megfelelő érdekérvényesítés ki fogja kényszeríteni a változást. Viszont abban sincs kétségem, hogy ezt nem Ciprasz és OV fogja megoldani:))
@parti_giano:

Kösz, majd később. Hív a kötelesség:)
@látjátok feleim szümtükkel:

Ismerős a történet.
Hozzád hasonlóan vert falú vályogházból indultam, fürdőszoba, gyerekszoba nélkül.
Szüleim egy életen át azért dolgozak, hogy saját házunk legyen. Mostanság úgy nevezik, önerő.
Megtanultam, hogy csak az a pénz az enyém, amiért megdolgozom.
"Dalszöveg
Megismerni a kanászt cifra járásáról,
Űzött- fűzött bocskoráról, tarisznyaszijáról.

Refr:
Heej, élet-élet betyár élet ez aztán az élet
Ha megunom magamat, magam is úgy élek.

Hüccs ki disznó a berekből! Csak a füle látszik,
Kanászbojtár bokor alatt, menyecskével játszik."

www.gyerekdal.hu/dal/megismerni-a-kanaszt

:D:D:D
Meglepő?

http://vs.hu/kozelet/osszes/a-magyar-allam-egyetlen-korrupcios-esetet-sem-jelentett-az-eu-nak-0714?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main#!s0
@Imola Helyesi:
""Legpozitívabban a szlovákiai magyarok gondolkodnak önmagukról: kiemelkedően segítőkésznek, toleránsnak, intelligensnek és versenyszelleműnek tartják önmagukat. A negatív jellemzőket elutasítják, legkevésbé sem gondolják, hogy lusták, erőszakosak vagy önzők lennének."
"MOst már elég volt! Húzz a francba!!" "

-neked is áll a zászló. bőrönd az ágy alatt, nem?

"A görögök történelme polgárháborúk sorozata. Már a dicsőséges ókorban is egymás ellen háborúztak a városállamok."

-értelmezési hiba. amíg városállamok voltak (értsd: sok király sok országban), addig nem beszélhetünk egységes országról, ami feltétele a polgárháborúnak.

"Kihagytad az olyan írástudókat, akik abból éltek meg, hogy ne legyen Magyarország. "

-például?

"Mert a magyarok többsége, a köznép befogadó, toleráns, igazságszerető, szorgalmas, okos, és bármikor el tudja tartani ezáltal a henye vérszívó értelmiségét, urait."

-két méteren ellentmondasz magadnak, lásd Esztinek írt válaszodat. így kell segget csinálni a szájból, csak így tovább!

"Bizony már Samuval gyakoroltuk itt a rovást, hogy a a tapasztalatainkat átadjuk az európai barbároknak,"

-kis időzavar: a rovásírás kicsit Samu után jelent meg. mi több: azután, hogy a római birodalom feloszlott. az első feljegyzés a rovásírásról cca a XIV századra tehető. ezért nem vették át a mocskos barbárok.

úgyhogy húzzál bőrt a fogadra, és menj aludni. péntekig meg ne lássalak.
@Secnir:

Ez tüchtig volt:)))))))
Nem olvasom az agymenéseit,azt se amit nekem ír, de szórakoztatnak a válaszok.
@Secnir:
Éppen felébredtem erre a zagyvaságra, amit összeférceltél itt.
Secnir:
"Most már húzz a francba"- ez Esztertől idézet, nem én írtam, olvass vissza alaposan.Ezáltal egy csomó mondatod értelmezhetetlen.

Nincs értelmezési hiba, te nem értelmezed a szövegegészet: A 2. mondatomban szó sem volt polgárháborúról."Már az ókorban is egymás ellen háborúztak a városállamok - írtam. Ez nem zárja ki, hogy történelmük polgárháborúk sorozata, az ókori nem polgárháború volt-nyilván.

Következő mondataid igazolják, hogy te csináltál segget a szádból / nem szájadból/, mert Esztire vonatkoztak a megállapításaid.Őt idéztem ui.

Tévedsz: Mongol tudós felfedezte, hogy a hsziungnuk mai Kína területén /hunok/ írása 13 olyan rovásbetűt tartalmaz, amely egyezik a székely-magyar rovásírás betűivel. Azonkívül olasz professzor tudós etruszk váza feliratát az ősi magyar rovásírás segítségével fejtette meg.Azért ezek egy kicsit régebben voltak, mint a római birodalom bukása, cca i.e 2-3000 évvel.
Tenulni soha nem késő - neked sem.

Megjegyzem a hsziungnuk /hunok/ kultúráját ma már Kína is elismeri és nagyra értékeli. Tudod ők a mi őseink, akik aztán errefelé vándoroltak, és itt birodalmat alapítottak, és csak a marxisták meg az osztrákok szerint szívódtak fel csak úgy ukmukfuk hirtelen, mint a kámfor. Szerintem az én sejtjeimben is ott vannak.
Jaegtortól kérdezd, miért nincs szerinte Magyarország - ő írta, és neki ugyebár mindig igaza van.
Hja, és a tatárlakai korong cca 6000 éves, hol voltak még akkor a rómaiak!!!
Hja, és eszem ágában sincs bőrt húzni a fogaimra - ez egy undorító ballibsi fellengzős szleng, olyan szájából, aki magasan túlértékeli magát. Erről szól 100 éve az értelmiségi harc nálunk, ahogyan a nemzeti polgári értelmiséget ledegradálták az un. idegen fuvallatokat, eszméket magukba fogadó magyar- ellenesek, akik, mikor hogy hívták magukat - divatja válogatta.
@Secnir:

"_-kis időzavar: a rovásírás kicsit Samu után jelent meg. mi több: azután, hogy a római birodalom feloszlott. az első feljegyzés a rovásírásról cca a XIV századra tehető. ezért nem vették át a mocskos barbárok._"

Csak a teljesség kedvéért:

A kínai írásjelek vitathatatlanul léteztek a római birodalom 'feloszlása' előtt is függetlenül attól, hogy mikor készült róla az első feljegyzés, mégsem vették át a mocskos barbárok:)
Közelebbről: Az arab írásjelek, de akár az egyiptomi hieroglifek sem voltak ismeretlenek sem a 'civilizáltak', sem a 'barbárok' előtt függetlenül attól, hogy egyáltalán készült vagy nem készült 'feljegyzés' róluk valamely későbbi történeti vagy a késeit megelőző középkorbeli bulvár írásmunkában.

Tulajdonképpen annyit akartam megjegyezni, hogy a róvás átvételének illetve elterjedésének elmaradását máshol kell keresni. Talán ott, hogy az európai kultúrkörben alkalmatlan volt a különböző nyelvek hangjainak egységes, jól konvertálható egyetemes értelmezést lehetővé tevő lejegyzésére.
Vagyis már akkor is periferikus módszertan volt az egyik hátráltató tényezője a magyarságnak. Ellenben a magyariak kiváló hagyományőrzők, ami a negatívumokat illeti. Ez vigasztaljon mindannyiónkat.
@jaegtoer: @Secnir: a rovásírásról:
Papcsák Ferenc zuglói polgármester támogatásával rovásírás-csapatversenyt tartottak a kerület általános iskolái számára. Az eredményhirdetésen kiderült, hogy az ősi székely rovásírásos ismeretekből egy vietnami származású hatodikos lány volt az egyik legjobb.
index.hu/belfold/2013/03/20/vietnami_kislany_lett_a_rovasirasverseny_helyezettje/

semmi jelentősége, de valahogy mégis benne van a fidesz-lenyomat.
@látjátok feleim szümtükkel: tudod, nem te vagy az egyetlen, aki dolgozik, hogy Mo. mindenkori kormánya mit csinál, hogyan kinek az érdekében, egy ideje már irreleváns számomra, addig sem nagyon érdekelt amíg ott éltem.
amit leírtál, az részben! igaz. ugyanis a jelentősen erősebb Németo.-ban is gondok lesznek/vannak a nyugdíjak körül. igaz itt nem nagyon akarják a magánnyugdíjkámat pofán verni.
termelés, ebből eredően adóbevétel is van, tehát van mit újra elosztani. meg is teszik, szinte a kádárizmust idéző szociális rendszert tartanak fenn, minden kassza túlfizetéses. értsd, több folyik be az eü., nyugdíj, stb kasszákba (még ma) mint amennyit költenek. pedig nem piskóta, amit kapsz.
@Imola Helyesi: kedves, nem kellene egy kicsit elmélázni, hogy miért látod azt, amit?! ugyanis, csak azt lehet gyarmatosítani, leigázni stb, aki jelentősen gyengébb, kevésbé "okos", vagy éppen megosztott kellőképpen, ráadásul mindkét (esetleg több) "megosztott" fél kellően korrupt és megvásárolható...
ugyan, kiskertek betiltása, hááá hogyne. szerintem ismét egy "menekült" ügy, a hozzád hasonló 1 biteseknek. emléxel biztosan a zuborka görbületét meghatározó eu-s szabályozókra?!
@Imola Helyesi:

"_Á, nem kell itt a tatrájárásra, a 150 éves török uralomra, a félezredes Habsburg-elnyomásra, az 50 éves sztálini gyarmatosításra gondolni. Az aszongya: kb 150+50+éskb 500=700 év. Kivonva a mai korból 2015- (176+700)=139-38 /Szt. államalapítás/
101 év gratuci a kiváló elemzésedhez, ennyi a valóságalapja."

Mélyvízbe tetszett tévedni. A bemutatott kronológia azt támasztaná alá, hogy a magyarok alattvaló szolganéppé süllyedtek. ...és nem ez volt a szándéka, ugye?
@Imola Helyesi:

"_Megjegyzem a hsziungnuk /hunok/ kultúráját ma már Kína is elismeri és nagyra értékeli. Tudod ők a mi őseink, akik aztán errefelé vándoroltak, és itt birodalmat alapítottak, és csak a marxisták meg az osztrákok szerint szívódtak fel csak úgy ukmukfuk hirtelen, mint a kámfor. Szerintem az én sejtjeimben is ott vannak.
Jaegtortól kérdezd, miért nincs szerinte Magyarország - ő írta, és neki ugyebár mindig igaza van. _"

Csak lábjegyzeteket és széljegyzeteket karistolok:)

Azt azonban még idejegyzem, hogy Ősök nagyságára hivatkozó korcs utódoknál kevés szomorúbb dolog van a történelemszemléletben, de különösen a gazdaságpolitikában.
@Imola Helyesi:
tsch

ki is verte pofán azt a 3000 milliárdos magánnyugdíj pénzt?
@jaegtoer: ne hisztizz, neki ez jutott. gondloj bele, mit tudna írni, ha saját eredményeiről kellene beszámolnia.
@nincs_itt: Hiába beszélsz neki. Falra hányt borsó. Bocs, hogy beleszóltam de nem bírtam ki.....
@öregmatróz: szeretem a kihívásokat... az pedig a legmagasabb alkohol tartalmú főzelék!
@vigyüktúlzásbaadolgokat:

"__
@jaegtoer: "Az Avar Birodalom megalakítását 568-tól számíthatjuk, amikor a Kárpát-medence kizárólagos uraiként ide helyezték központjukat, ahol gepida, szarmata, szláv és bolgártörök népcsoportok felett uralkodtak.

A birodalom a 9. század elejéig állt fenn, amikor Nagy Károly Frank Birodalma és Krum bolgár kán dunai bolgár birodalma felszámolta." (Wikipédia)

Óvatosan azzal a leigázással, mert pl. László Gyula szerint a maradék avarok olvasztották be a magyarokat!

A hivatalos történettudomány szerint a honfoglaláskor a Kárpát-medencében található bajorok, szlávok mentek vissza a saját területükre, az avarok meg beolvadtak.___"

Nem mondtam ellent László Gyulának. Ha a kettős honfoglalás elméletét is 'beszámítjuk' akkor különösen nem.

Az pedig hogy az avarok olvasztották be a magyarokat és nem fordítva, az ebből a szempontból irreleváns, mert ezen a földrajzi helyen kialakult társadalmi képződményt Magyarországnak hívják, és nem Avarországnak.

Az Avar Birodalom történelmi szerepét és jelentőségét nem vitatva, azaz vitába nem bonyolódva jegyzem meg, hogy a Hun Birodalom bukását követő hatalmi vákuumot töltötték be, és a még itt tébláboló töketlen magyarok hívták rokonaikat ellenük, akik aztán a magyaroktól megszokott viharos gyorsasággal, alig 500 év után méltóztattak is megjelenni, persze akkor sem kifejezetten önszántukból, hanem a besenyőktől űzve-hajtva, és persze az anyagi motivációt sem figyelmen kívül hagyva:)
Persze, ez csak 1 olvasat:) Valamint, persze!:)
@punkfrog:

"_semmi jelentősége, de valahogy mégis benne van a fidesz-lenyomat._"

De van!
Ami kifejezetten a mienk, az 'idegenek' még azt is jobban ismerik, és még abból is ők húznak hasznot. Mert még abban is jobbak nálunk:)
@jaegtoer:
"Tulajdonképpen annyit akartam megjegyezni, hogy a róvás átvételének illetve elterjedésének elmaradását máshol kell keresni. Talán ott, hogy az európai kultúrkörben alkalmatlan volt a különböző nyelvek hangjainak egységes, jól konvertálható egyetemes értelmezést lehetővé tevő lejegyzésére.
Vagyis már akkor is periferikus módszertan volt az egyik hátráltató tényezője a magyarságnak. Ellenben a magyariak kiváló hagyományőrzők, ami a negatívumokat illeti. Ez vigasztaljon mindannyiónkat."

Kiderül, hogy semmit nem tudtok, csak fellengzősködtök elavult marxista tanok alapján. Ui az oktatásban sincs sok változás az átkoshoz képest.
Nos, tehát akkor: a magyar rovás hangjelölő, ezáltal messze meghaladta a képírást, szótagírást, mert a szavakat pontosan le tudta írni. Ugyebár a képírás sokféle fogalmat jelölhet, a szótagírás is fejletlenebb, mint a hangjelölő írás. Bizony ie. 6000 évvel már hangokat jelölő írásunk volt, van rá bizonyíték. Még a kínaiaknak is csak képírásuk volt, és a híres sumer írás / amely rokon nyelv/ sem használt csak ékeket..
A latinbetűs írás bevezetésekor 13 magyar hangnak nem lett betűje, olyan fejlett volt!!!!!!!Ez volt az egyik támadás a magyar kultúra ellen. A dzs betűt csak 1922-ben iktatták be az ábécénkbe. Vajon hogyan írták addig a lándzsát , az ősi magyar fegyvert? És kiirtották az ősi kultúrát a papok, elterjesztették a latin nyelvet, a magyarral nem törődtek, az idegeneknek hajbókoltak, sokan ezt teszik már 2000 éve, kiegyenesíthetnék már a nyamvadt gerincüket végre, csak ahhoz először tanulni meg olvasni kéne.
A rovásírás őrizte meg a magyar nyelv eredetiségét az írásban, mert a nyelv ősi tulajdonságait hűen vissza tudta adni.És mivel a magyar nyelv egyszerű, logikus, világos, a gyökei révén millió és millió szó alkotására képes szóképzés, összetétel révén, a rovás is könnyű volt, és ma is könnyű elsajátítani. Ősibb, mint a koreai hangul írás, amelyet a 14.sz-ban alkottak, és az etruszk írást is tanulmányozta hozzá Szedzsong király, már pedig az etruszk is a magyar rovás testvére, számtalan rovásbetű egyezik.A hangulról azért írtam, mert hangjelölő logikus írás. /vonalak, körök, hasonlít a rováshoz/.
@Gábris szomszéd:

"__ @parti_giano: Annyira azért nem szennyezem, mint te moot. Csak úgy "barátian" ha már szóba hoztad. :) __"

- szólt a mocsok, s utálkozva nézte a tiszta vizű forrást.
@Imola Helyesi:

"_Kiderül, hogy semmit nem tudtok, csak fellengzősködtök elavult marxista tanok alapján. Ui az oktatásban sincs sok változás az átkoshoz képest. _"

A saját szocializációd megpróbáltatásaid ne általánosítsd. Bár... tedd, ha neked így könnyebb. Csak nem érv. De ez sem baj. A terápiába belefér.

"_Nos, tehát akkor: a magyar rovás hangjelölő, ezáltal messze meghaladta a képírást, szótagírást, mert a szavakat pontosan le tudta írni._"

A szavakat pontosan le tudta írni, ez nem vitás, azt a néhány százat. Aztán a többi sok ezernél, amiről fogalmuk sem volt, megállt a tudomány, azaz a róvás. (Gondoljon kegyed csak a római jogra(Ulpianus), vagy Homéroszra, vagy von der Vogelweide-re

Ha lenne valami alaposabb ismereted a székely írásmódról, akkor tudnád, hogy róvásról kellened írnod, és nem rovásról, így lesz a mondandódból rinyálás.

"_Bizony ie. 6000 évvel már hangokat jelölő írásunk volt, van rá bizonyíték._"

Maradjunk annyiban, hogy sem agyi, sem alsó fertályi szellentése nincs arról, hogy kinek mi volt 6000 évvel ezelőtt. Még az utolsó 60 évvel sem tetszik tisztában lenni, nemhogy....
Persze, ha kegyed szemtanú, az más.

"_ Még a kínaiaknak is csak képírásuk volt, és a híres sumer írás / amely rokon nyelv/ sem használt csak ékeket.._"

Talán legyen szíves összevetni azt, hogy ugyanazt a fogalmat (fontosságától, jelentőségétől függően) hányféleképpen jegyzi a kínai írásmód hangulati és kulturáltsági szempontból, és mennyiféleképpen a magyar, és milyen agymunka egy levél megírása kínai és mennyi magyar nyelven és jelekkel -feltéve, hogy a magyar nyelvben egyáltalán létezik.

A híres sumér írás... és rokonnyelv... ki is halt.

"_A latinbetűs írás bevezetésekor 13 magyar hangnak nem lett betűje, olyan fejlett volt!!!!!!!Ez volt az egyik támadás a magyar kultúra ellen._"

Ebben az értelemben senki nem támadt a magyar kultúrára. Vagy azt állítod, hogy Szent István támadt nemzetére?

"_ A dzs betűt csak 1922-ben iktatták be az ábécénkbe._"

És ki a fasz tiltotta addig?!

"_ Vajon hogyan írták addig a lándzsát , az ősi magyar fegyvert?_"

Ne tessen röhögőgörcsbe hajszolni. A lándzsa, mint ősi magyar fegyver?

"_És kiirtották az ősi kultúrát a papok, elterjesztették a latin nyelvet, a magyarral nem törődtek, az idegeneknek hajbókoltak, sokan ezt teszik már 2000 éve, kiegyenesíthetnék már a nyamvadt gerincüket végre, csak ahhoz először tanulni meg olvasni kéne._"

Ebben van részigazságod, csakhogy ha nem így történt volna, a magyarok ott lennének a kihalt nemzetek sorában, de ideje volna a magyarkodóknak is kiegyenesíteni a gerincüket, sőt, két hátsó lábukra állni, és messzebbre nézni és látni egymás seggénél.

"_A rovásírás őrizte meg a magyar nyelv eredetiségét az írásban, mert a nyelv ősi tulajdonságait hűen vissza tudta adni.És mivel a magyar nyelv egyszerű, logikus, világos, a gyökei révén millió és millió szó alkotására képes szóképzés, összetétel révén, a rovás is könnyű volt, és ma is könnyű elsajátítani. Ősibb, mint a koreai hangul írás, amelyet a 14.sz-ban alkottak, és az etruszk írást is tanulmányozta hozzá Szedzsong király, már pedig az etruszk is a magyar rovás testvére, számtalan rovásbetű egyezik.A hangulról azért írtam, mert hangjelölő logikus írás. /vonalak, körök, hasonlít a rováshoz/._"

Megismétlem az előbbit, jól tennék a magyarkodók, ha kihúznak a fejüket a seggükből és és körrülnéznének a nagyvilágban, hogy mi van ma, mit tettek eddig rosszul, is mit kellene tenni, és mi az amit máris lehetne kezdeni.

Ez a 6000 évre történő visszabazsalygás nem előrevisz, hanem a biztos megsemmisülésbe, mert ma, a bitek és a byte-ok és az űrhajók korában kurvára mindegy hogy 6000 évvel ezelőtt mik voltak a magyarok és a jeleik, amikor az számít, hogy ma kik, és mire képesek, vagy inkább képtelenek, hogy a képíráshoz méltán adjam a keretes szerkezetet. Megjegyzem gépírás van.

"_A rovásírás őrizte meg a magyar nyelv eredetiségét az írásban, mert a nyelv ősi tulajdonságait hűen vissza tudta adni.És mivel a magyar nyelv egyszerű, logikus, világos, a gyökei révén millió és millió szó alkotására képes szóképzés, összetétel révén, a rovás is könnyű volt, és ma is könnyű elsajátítani. Ősibb, mint a koreai hangul írás, amelyet a 14.sz-ban alkottak, és az etruszk írást is tanulmányozta hozzá Szedzsong király, már pedig az etruszk is a magyar rovás testvére, számtalan rovásbetű egyezik.A hangulról azért írtam, mert hangjelölő logikus írás. /vonalak, körök, hasonlít a rováshoz/. _"

Mint írtam vala az előbb: róvás. A millió és millió szó írását mellőzze. kb. 40000 van, ebből kegyed is legfeljebb 4000-et használ rendszeresen. És mindegy is mennyit használ, ha nem is érti.

Megjegyzem 세종 azaz Szendzsong király nagy tisztelője vagyok, ha legközelebb összefutna vele, adja át hódolatteljes üdvözletemet.*

* [Magyarról magyarra fordítva, ez azt jelentette: Maradjunk annyiban kedves Imola, menjen kegyed a petsába. Tisztelettel.]

Mindazonáltal... termékeny gyökölést. Előtte a villanyt kapcsojja föl!
@nincs_itt:
te ideges vagy a görögök kapcsán? majd a görögök begörögnek és lesz ouzo meg hal és rák meg kagylovak...és sok fincsi bor és már a sör is divat...az időjárás jó...
én nem foglalkozom ezzel sem majd a sok okos megolgya ha meg nem akkor annyi

végre kellene egy eurázsiai egyesűlt birodalom az atlanti óceántól a csendes óceánig közös politikával a nemzetek dugják föl ami gazdaság a nyelvüket beszéljék és hadd szóljon a buzuki... is...de a gazdaság meg a bankok azok mind a birodalom parancsára tesznek ha tesznek
és az a megoldás a kínai és az orosz elnököt megválasztani az új hatalom élére és akkor kínai mintára lehet 7.5% os évenkénti GDP fejlődés

a magyar GDP egy rosszúl menő kínai szatócs zsebpénze

ukrajna kibaszott nagy bajban lenne mert én kihagynám őket ebből csatlakozzanak a pánamerikai játékokhoz és migyanak rumot

brühüyyy
@jaegtoer:
mondd, te tucc rovásúl? annyi minden van a rovásodon...
imolka meg 7000 éves és már a csaba királyfit is pelenkázta

meg a csillagszemű juhásszal aludtak a jurtába mongólia alsón a kanyar melletti akácfa alatt

brühüyyy
@Imola Helyesi: jóreggelt kopasz

"Nincs értelmezési hiba, te nem értelmezed a szövegegészet: A 2. mondatomban szó sem volt polgárháborúról."Már az ókorban is egymás ellen háborúztak a városállamok - írtam. Ez nem zárja ki, hogy történelmük polgárháborúk sorozata, az ókori nem polgárháború volt-nyilván."
-írtad volna ezt. így, egymás után írva, egy kontextusba kell venni.

"Tévedsz: Mongol tudós felfedezte, hogy a hsziungnuk mai Kína területén /hunok/ írása 13 olyan rovásbetűt tartalmaz, amely egyezik a székely-magyar rovásírás betűivel."
-linket, linket!

"Azonkívül olasz professzor tudós etruszk váza feliratát az ősi magyar rovásírás segítségével fejtette meg."
-még linket, még linket, tanulni akarok!

"Megjegyzem a hsziungnuk /hunok/ kultúráját ma már Kína is elismeri és nagyra értékeli.
-háháháhá

"Hja, és eszem ágában sincs bőrt húzni a fogaimra - ez egy undorító ballibsi fellengzős szleng, olyan szájából, aki magasan túlértékeli magát. Erről szól 100 éve az értelmiségi harc nálunk, ahogyan a nemzeti polgári értelmiséget ledegradálták az un. idegen fuvallatokat, eszméket magukba fogadó magyar- ellenesek, akik, mikor hogy hívták magukat - divatja válogatta."
-wháháháhá, ma bemegyek melózni, és elmondom, hogy van olyan amateur, aki nem tudja mit jelent, hogy huzzon bőrt a fogára! majd a kollégák jót rühügnek, induljon nekik is jól a napjuk, meg elmondom, hogy ez ez kopasz szerint "ballibsi fellengzős szleng", majd a reakciókat összegyűjtöm, ha szalonképesek...
...addig is kuss.
@jaegtoer: @Rodeo36:
egyszer már imolka (azt hiszem) vgay viéki? de inkább imolka beleszaladt abba a késbe, hogy megpróbálta elmagyarázni, hogy az írásmódunk és a beszédünk sumér (etruszk) vagyis hun stb. eredetű, de a megcáfolását már nem találom, érdemes volna visszakeresni. mindig és mindig előveszi a témát, amikor a szájának faszhiánya van. megkeresi azt a faszerdőt, és fut, és fut, és fut...
@nincs_itt:

Elbeszálsz a téma mellett. Kár, mert neked jobban érdeked.
@Rodeo36: Görög adósság: "Ha ez német győzelem, milyen a vereség?"

www.vg.hu/cikk/453765
Varufakisz: A megszorítások a neonácikat erősítik

A görögökre kényszerített mentőcsomag megállapodás „a posztmodern megszállás modern formája” – nyilatkozta egy brit rádiónak a görög pénzügyminiszteri posztról egy hete lemondott politikus. Szerinte az elkerülhetetlen megszorítások a görög szélsőjobboldalt, az Arany Hajnalt erősíthetik.

www.atv.hu/kulfold/20150714-varufakisz-a-megszoritasok-a-neonacikat-erositik/
Fabius kiszabadítására mentőcsapatot kell toboroznunk, vagy gyűjtsük a váltságdíj (esetleg az óvadék) összegét?!
@Kijelölt Önkéntes: @Gábris szomszéd:

Kiszabadultam az Asus nevű fosfelhő fogságából.

Közszolg intelem: bárki állítja, hogy a fent nevezett termék minden körülmények között űberfasza, ne higgyétek egyetlen szavát sem!
@Gábris szomszéd:

Semmire, cseredarab van. De mondtam a faszingernek, Tajvanig rugdosom ha még egyszer jönnöm kell.
Látom a két überfaszaokos kommentelőt sikerült kizökkentenem a talmi nyugodtságukból, összevissza gépelnek butaságokat, talált, süllyedt.
@Fabius: :DDDD

"Közszolg intelem: bárki állítja, hogy a fent nevezett termék minden körülmények között űberfasza, ne higgyétek egyetlen szavát sem! "

igazolom!

hetek óta kínlódom egy masinával, ami csuda dolgokat produkál...
az a vicc, hogy szakembereknek is tud újat mutatni.

(vettem tavaly egy másikat, de ezt tönkre akartam vágni és az csak porosodott. rábeszéltem az unokám, hogy használja addig, míg ez be nem mondja az unalmast. elvitték, rá 1 hónapra ez kimúlt.
visszahozták, de az unokám szeme szinte sírt, annyira szomorú volt (különben tesójával használnak 1-t).
közben azt megállapították, hogy ebben a vincseszter ment tönkre ami nem egy vagyon. én meg könnyelműen azt mondtam, hogy csináltassák meg és akkor visszakapja a gépet...
nem is folytatom, mert pár hét után fura dolgokat produkál a masina, nekem meg nincs szívem a gyerektől véglegesen visszakérni a másikat. tehát a gép szeszélyei szerint hol vagyok, hol nem...)
@jaegtoer: Úgy tudom, az avarok türkök voltak.

Mi a baj a finnugor rokonokkal? Több tiszteletet a hantiknak és manysiknak!
Érdekes, a tehetetlen düh /mert nem találnak cáfolatot írásaimra/ egyes kommentelőkből trágárságokat vált ki. Keresztapám volt ilyen, nagyon magas lévén mindig beverte a fejét a felső ajtógerendába, ezért mindig káromkodott egy csuda kacskaringósat./nemhogy lehajtotta volna a fejét/ Én meg elneveztem az ajtót bammegajtónak /kicsike lévén még akkor/.
Elnevezzem ezeket is?
@nincs_itt: Észrevettem, hogy valójában csípitek imolát. Lehet vele évődni. Hogy csípje meg a kakas....
Jaegtor:
fő, lő, nő, nyű, rí, ró, sző igék
az ún. tiszta v tövű igék csoportjába tartoznak.
ró,nő, sző, stb kevés egyszótagú mgh-ra végződő igéből ha ás, és és képzővel képezünk főnevet, lerövidül, lövés, szövés, rovás, stb.
Persze a fő pl.: fővés, nyűvés nem/kivétel/
Jaegtor:
"Ha lenne valami alaposabb ismereted a székely írásmódról, akkor tudnád, hogy róvásról kellened írnod, és nem rovásról, így lesz a mondandódból rinyálás. "
Szóval te rinyáltál már megint, és felkapcsolhatod a pincédben a ledlámpáidat, lecammoghatsz a háromvégű botodra támaszkodva, bezony, mert rovás így helyes az írásmód.Adda be újításnak az akadémiára a róvás-t.
Secnir:
Nagyfiú vagy már, keressél magadnak linkeket, nem vagyok a szolgád.Kevesebbet ábrándozzál a négyszögletű farokerdődről, ahol Piroska and Piroska találkozott a farkas and farkassal, de nem jöttek ki jól egymással mert az egyik pár leszbikus, a másik pár meg homis volt, és ezáltal nem tudtak megegyezni, hogy ki egyen meg kit.
@Imola Helyesi:

Ebben kegyednek a MHSZ 67. pontja szerint tökéletesen igaza lehet, (persze nem az -ás, -és miatt) de a Szent Róvás és a Boldogságos Gyök mivé lesz ilyen megrövidüléssel?

Így azonban újólag felmerül a kérdés: -Mitől is egyszerű és logikus az ékes magyar nyelv a rendhagyó írásmódok tömkelege mellett? például, ha a rí-ból rívás, a ró-ból rovás lehetséges? Gyökileg. Ja, mert csak.
@jaegtoer:
"Így azonban újólag felmerül a kérdés: -Mitől is egyszerű és logikus az ékes magyar nyelv a rendhagyó írásmódok tömkelege mellett? például, ha a rí-ból rívás, a ró-ból rovás lehetséges? Gyökileg. Ja, mert csak."
Nem a csak miatt, hanem pl. azért, mert beleavatkoztak helyesírás tudorok a magyar nyelv szavainak jelölésébe, így a v tövű egyszótagú szavak írásába is.
A magánhangzó hosszúságának rövidségének a magyar nyelvben ui. értelem megkülönböztető szerepe van , nem mindegy, hogy sir vagy sír, szar vagy szár, kor vagy kór, stb. A v tövű egyszótagú igék régi hagyományúak, és ezt jellemzően a marxista akademisták nem tudták mindig megfelelően kezelni.Hol figyelembe vették, hol nem.Erre kiváló példa pl a jön,/újabb/ és a régi jő igénk és ragozásaik.
Jő:én jövök, te jősz/így írták régen/, ő jő, mi jövünk, ti jöttök, ők jőnek.
Jön én jövök, te jössz, ő jön, mi jövünk, ti jöttök, ők jönnek. Lerövidült a mgh, kettőződött utána a msh.
Most lesz a 12. kiadás, eddig 12-szer avatkoztak be az írásba. Végül is ez nem baj, mindig akarnak haladni a korral, de a felemásság is adódhat ebből.
Végül is a szavakban a mgh. rövidsége és hosszúsága kialakulásánál az illeszkedés, hangrend és a nyelvérzék törvényei is érvényesülnek.Kiejtésben legalábbis.
Szerintem te azért fogadod el inkább a róvást, mert a szavak többségében nem rövidül le a mgh az ás és képző után.
Ettől szép a nyelvünk, más nyelvekben nincs meg ez a gazdagság, nem is ismerik a rövid és hosszú mgh-kat-
@Imola Helyesi:

Ez egy igen korrekt hsz volt. Köszönöm szépen.
Ha a marxista akadémistákat kihagytad volna, (ugyan kétségtelenül voltak, vannak) akkor az én dicséretem is tovább tartott volna. Az akadémikusok tudásszintjének nem a politikai vagy világnézeti becsípődés a fokmérője, hanem a képesség, a készség, a tudás, és ezek együttesének eredménye.
A minap hallottam, hogy valami huszadrangú fociedző tudományos titulust kapott Debrecenben, ráadásul nem is sporttal kapcsolatos témában.
Már majdnem azt hittem, valami maradandót alkotott a társadalomtudományok valamelyikében, de csak arra találtam utalást, hogy neki is sikerült hozzájárulni a magyar foci lerohasztásához. Sajnos nevet nem tudok közölni, mert annyira jelentéktelen a figura, hogy részemről még feledésbe sem tudott merülni a neve.
...és most azért nem marxista kurzus van, vagy mégis? Nem mintha nekem, az antikommunistának és egyenlősdi ellenesnek hiányozna, de mégiscsak színesíti a nariNER doktrínát.

Arról, hogy miért szép a nyelvünk, annyit jegyzek meg, nincs mire hivalkodni, mert úgy rémlik az olaszoknak sincs kifejezetten hosszú magánhangzójuk, de valahogy mégiscsak megoldják.
A mienk. Én ezen a nyelven tanultam meg beszélni, sírni, nevetni. És még mindig tanulom.
Akadémistákat?! Akadémikusokat. Meg tetszik hülyíteni.
@jaegtoer:
Most már minden szóba belekötünk?
Hát ha te tetszés szerint változtatod a rövid és a hosszú mgh-t, mert csak, akkor én meg az idegen szavakhoz rakott idegen képzőt. Ha van marxista, akkor lehet akadémista, zongorista,stb.
Az akadémia egy idegen szó, elég fura, ugyebár akad, elakad, megakad, nem illik a magyar nyelvbe, mert egy tudós ne akadjon el.Nem illenek a gyöktermészetű nyelvünkbe az idegen szavak.
Különben is önkényesen raktak hozzá képzőt az akadémiához, akadémikus, laikus, statikus, stb.
@jaegtoer:
Egyébként a marxizmust nem lehet 20 év alatt kiheverni, alapos volt a döngölés, sokakat pedig meg is fogott, ld: pl.nyugati marxisták ma is jelen vannak pl a brüsszeli parlamentben.
Meg a marxizmus jó néhány tanítása, eszmei alapja átszivárgott a mai eszmeáramlatokba.
@Imola Helyesi:

Félreérthető voltam.

Nem kegyed akademista-it, hanem a saját akadémistáimat kifogásoltam.
Az én értelmezésemben az akadémista még tanul, azaz akadémiára jár, az akadémikus, pedig az intézmény választott tagja, a már elért tudományos fokozatával illetve eredményével beválasztott tagja valamely Akadémia tagjainak sorába, testületébe.
Persze lehet más megengedő illetve kiterjesztő értelmezése is.
Festészetben volt ilyen irányzat is -talán éppen a franciáknál... tehát úgy használod, ahogy akarod... ez nem képezi vita tárgyát...:)
@Imola Helyesi:

Ne nyissunk vitát a marxizmusról.
Annak lenini, később sztálini értelmezése, legfőképpen pedig a dilettantizmus okozta, fokozta az anomáliákat és még elég sok förtelmet.

De.
Marx korában általános volt a cca. 12 órás munkaidő a gyerekmunkások számára is, a nőknek is, s mindkét csoportnak akár a bányákban is.
Nem illő megfeledkezni arról, hogy milyen korabeli társadalom viszonyok szolgáltatták a kiindulási alapot M. munkásságához.
Nem árt egy kis tárgyilagosság.
Az nem vitás, hogy a megélhetési 'marxistákkal', valamint a küldetéstudatosokkal már elég sok gond akadt, s elég sok katasztrófát idéztek elő, ám egyelőre úgy tűnik, hogy más világnézeti, politikai elvek bűvkörébe esett agyilag elesettekkel is ez a helyzet.
@jaegtoer:
Jó, ne nyissunk, de nem kellett volna az átkosban 50 évig hülyíteni ezzel az emberek fejét. Pl. mi volt az a tudományos szocializmus, meg szocialista politikai gazdaságtan, meg a proletár értelmiség, a munkás-paraszt szövetség?
Ki volt az a barom, aki Marxot felhasználta, és ilyen állatságokat hozott létre belőle? Csak nem az itthoni áruló értelmiség szokásosan, hogy a pártelit jól megfizesse, illetve ők lettek a pártelitek is?
@Imola Helyesi:

Az értelmiség, meg a baloldal majd megvédi magát. Nekem nem tisztem, és motivációm sincsen.
süti beállítások módosítása