Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: Always www.youtube.com/watch?v=IyW-VAMXo9c (2024.03.28. 19:52) Zeneszoba
  • látjátok feleim szümtükkel: telex.hu/belfold/2024/03/28/gulyas-gergely-miniszter-mutet-gyogyulas-fajdalmak-kormanyinfo "Vélet... (2024.03.28. 18:56) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2013.10.02. 14:56 Fabius

Mese a nemválasztási költségvetésről

Címkék: fidesz költségvetés választás 2014

 "Választási költségvetés biztosan nem lesz"

"A kormánynak nem áll szándékában „választási ajándékokat” osztogatni"

Hóttziher, hogy nem!

Mondd meg nekik Miskikém te is, apám!

 

Remélem innentől világos kedvesmindenki, hogy ez itt nem az. Istenuccse. Ez maga a jólét, amiben jobban járnak:

- A tornaterem építés helyett stadionépítésért rajongók,

- a nyugdíjasok,

- a családi adókedvezményt igénybe vevők,

- a gyereket vállaló diákhitelesek,

- a GYEDesek,

- a pedagógusok,

- a közfoglalkoztatásban résztvevők,

- a húsfalók

- és a rezsidémon által üldözött széles néptömeg. 

varga mihály.jpg

Hogy a Nagy Jólétben miért kerül ez majd csecsemőtől aggastyánig 1,6 millióba mindenkinek?

Ilyen hülye kérdéseket nem illik feltenni rezsidémon üldözés és nemválasztási-rezsiköltségvetés idején. Ül szépen és nem töpreng azon, honnan a francból lenne itt 2% gazdasági növekedés, ha a cégeket tovább nyomorgatják a társasági adóval és visszaszorítják ez EVA-sokat? Honnan lenne erre pénz, ha a jövedéki adóbevétel jelentőset csökkent a nemzeti trafikmutyi áldásos hatásának következményeként, honnan lenne, ha a Robin Hood és közműadó egy részét elbukják az államosítással, és a tranzakciós illetéket ahogy tudjuk eltrükközzük? Honnan lenne, ha a többnyire hűbéresekből összekovácsolt Költségvetési Tanács szerint is kockázatos ez az egész, mert a frekvenciahasznosítás bevételeit túlbecsülik és a fentiek tükrében áfabevétel növekedéséről és a belső fogyasztás fellendüléséről álmodni is felesleges?

Én érdeklődve várom a módosító javaslatokat, amivel megpróbálnak még ezen a kupacon fazonírozni valamit. És legalább annyira kíváncsi leszek, hogy a vargamiska rúgóláb seriffként rogyadozva a teher alatt egyben tudja-e majd tartani a költségvetést legalább a választásokig? Ugyanis elég vicces lenne, ha a nemválasztási költségvetést rommá kéne módosítani mindjárt januárban. Belátom, a feladat nem kicsi, Misikém, a tavalyi 24 nap alatt döglött meg, az ideinek meg hónapokat kéne kihúznia. Minimum. 

 

 

355 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr935547538

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csótány vs politikus 2013.10.03. 08:25:47

A csótány nem akar politikus lenne, mert népszerűbb tőlük és nem akarna annyira gyülölt lény lenni.

Trackback: Vallásom Jedi 2013.10.03. 08:24:12

A vallásom jedi. Egyházam a Magyar Jedi Rend. Fénykardom nincs és nem is lesz, mert csak elme trükköket és csak a tiszta erőt használom. Jedi erkölcsi előírásaim: Nincs érzelem; béke van. Nincs tudatlanság; tudás van. Nincs szenvedély; egyensúly...

Trackback: Törvényezési hiba a választási listáról való szabad leíratkozás hiánya 2013.10.03. 08:23:49

Kormányablak. Géppisztolyos szavazás? Kezeket fel vagy lövünk, de aki ránk szavazz, az leteheti az egyik kezét. Ilyen érzésem támadtak. Mert ez is a helyzet, csak legfeljebb a géppisztolyokat más helyettesíti. Jelenlegi felmérések szerint a választó...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@Blogger Géza:
Azért, osztogat most a fidesz is. ez a politika része.
bár igen messze nem olyan durván, mint 2006-ban tették az elődök. Teljesen más is a hiány most.
@irógép: a 3% az 3%. nem kockáztathatnak orbánék. pedig, ha rajtuk múlna...
@Evezős:
Szia, úgy emlexem pedagógus vagy. Múltkor leragadtam a mandin, a V blokk kisse kihalt volt, es arrol ertesultem h a beremeles hirere tomegesen ternek haza a kivandorolt tanarak. Remelem orulsz a sikereknek.
@Evezős: Nem. Gézával már multkor megfutottuk, hogy szárnyal a gazdaság és sosem volt recesszió :-))
@bella _ciao: Az elődöknek sem szabadott volna megtenni. Annyi előnye volt, hogy majdnem bedöntötték az országot, hogy legalább most már erre figyelni kell. Bár meg is ittuk annak is a levét.
@Blogger Géza:
Megvígasztallak, választási költségvetés az is, ha a kormány a választás évében felelőtlen pénzszórásba kezd a lakosság felé, és ettől brutálisan elszállNA a hiány, ha a kormány különadókkal, egyszeri tételekkel meg szakértők sokasága által nem túl megalapozottnak tartó gazdasági mutatószámokkal nem kozmetikázná ki azt.
Rendszeresen, a kiadásokba évekre beépülő dolgokat még szerinted sem kéne egyszeri tételekből (mondjuk a 10 évre szóló frekvenciaértékesítésekből) "finanszírozni", ugye?
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:

jó az a hvg-és nyüzsi-viktor szösszenet. kár, hogy kevesen olvasák:)
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -: és hogy totál jól értelmezzük a helyzetet, géza nem tüntetni jár a lendvay utcába.
@Blogger Géza:

"_ha a kormány a választás évében felelőtlen pénzszórásba kezd a lakosság felé, és ettől brutálisan elszáll a hiány. Lásd 2006. Ennek most szerencsére nyoma nincs. _"

mulatságos egy nézőpotty.
nem hát. ó dehogy is. ócska liberáncs ajvékolás. a Főnök szava szentírás. gránitba. vagymibe. :D:
@Dr. jenőke (jenőke): Voltak ennél pzitívabb példák is. A középkori Ejrópában mesterlevelet nem kaphattál anélkül, hogy előtte ne vándorolj külföldön két-három évig. Ugyanez egyetemek között. Az 1870-esévek és az első világháboró között ugyancsak szabadon lehetett kóborolni Európaszerte (persze csak annak, akinek pénze volt rá).
@Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye): " a kiadásokba évekre beépülő dolgokat még szerinted sem kéne egyszeri tételekből (mondjuk a 10 évre szóló frekvenciaértékesítésekből) "finanszírozni", ugye? " Ezt minden évben megkérdezhetted volna, amikor privatizáltak valamit. Most semmi jogod megkérdezni, amikor növekszik a forgalomképes, profitábilis állami vagyon. (Mol, Rába, E-ON...)
@irógép:

"_Teljesen más is a hiány most. _"

ja. egyenesen több+let(t:).
@saravad:
Én pont az ellenkezőjét tapasztalom: augusztus óta sorozatban mondanak fel és mennek el a város iskoláiból kollégák.
Ma hallottam, hogy az egyházi gimnáziumból egy házaspár mondott fel és ment ki Ausztriába gyárba / öregek otthonába dolgozni.
De van olyan általános iskola, ahonnan augusztusban az alsós tanítónők negyede lépett le, ők is Ausztriába.
Valamint: középiskola némettanárnője egy export-import cégnél lett titkárnő és német nyelven levelez, kétszer annyiért, mint amennyit korábban keresett.
Szóval ez hazugság.
(Azért is, mert mindenhol létszámstop van, nem vesznek fel embereket, csak nagyon-nagyon végszükség esetén!)
@GeoCracker:
Aha.
Szóval ő valami helyi hülye?
(Lsd. Üvegtiger 1.)
@Blogger Géza: szia Géza!
"Lehet mondani, hogy a kormány hurráoptimista a 2%-os növekedési feltételezésével (szerintem nem), de ennyit mond a Capital Economics is, a Merill 2,6%-ot, Zsiday meg 3%-ot. Akkor őrájuk mit kell mondani?"

Rájuk azt kell mondani, hogy kegyetlenül begombáztak. Vagy bemákoltak. vargáék meg hazudnak. Ők csak azért tépnek be, mert úgy sokkal kevésbé zavarja őket a jövő. :)
@Blogger Géza: és miből növekszik az állami vagyon? csak nem kötvénykibocsátásból? vagy a rezsidémon kincstárát törték fel?
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:
Ja!?

Úgy értem.
Persze, igazából nem értem, mert aki ilyen baromságokat ír, az minimum most jött az űrből és sosem élt ezen a földön, de hát van az a pénz, amiért lehet valaki vak és süket ...tudom én.
:-(
@Evezős: más is:

Pályaelhagyáson gondolkodó, csalódott tanárok, és egy nagyon elégedett kezdő. Így fogadták a tanárok az első megemelt fizetésüket.

www.origo.hu/itthon/20131003-tanar-olvasoink-a-megemelt-fizetesrol-es-a-tanari-eletpalyamodellrol.html?sec-2
@Evezős:
Jaj, pedig ollyan de ollyan hiteles infonak tűnt!
kommunizmus rilódid:

Kiknek lesz jó a patikák államosítása?
Az állam tulajdonos lesz a patikákban, 25 éve nem volt ekkora átalakulás. Sokan rosszul járhatnak.

index.hu/gazdasag/penzbeszel/2013/10/03/kiknek_lesz_jo_a_patikak_allamositasa/
@saravad: rakd már ki hogy irónia, szegény csak pillázik rád, ne légy gonosz :D
meg:

Még gyengébb lett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a mínusz 9,79 pontos nyitás után gyengült csütörtökön, kora délutánig. A BUX 14 óra 30-kor 18 533,52 ponton állt, ami a legutóbbi, szerdai záró értékéhez képest 111,83 pontos, 0,60 százalékos csökkenés, a csütörtöki nyitásnál 102,04 ponttal alacsonyabb.

hvg.hu/gazdasag/20131003_bet_bux_delutan
meg:

Nem látja a kormány által emlegetett foglalkoztatási fordulatot az MNB a versenyszférában és jövőre sem várható ilyen – ez derül ki a jegybank Inflációs jelentésből. <<<<<<<<<

www.napi.hu/magyar_gazdasag/trukkok_allnak_a_tortenelmi_foglalkoztatasi_szamok_mogott.565564.html
@Blogger Géza:
Természetesen egy költségvetést lehet módosítani "egy előre nem tervezett vagyoni tranzakció miatt". A költségvetési törvényt 2012. december 11-én fogadták el, és az "előre nem tervezett vagyoni tranzakció" 2013. január 24-én jutott eszébe a nagytudásúaknak. Ha egy költségvetésben egy "vagyoni tranzakciót" sem lehet kb. 45 napra előre, akkor az egy kapkodós, átgondolatlan, hagymázas szar, nem költségvetés.
Váratlan dolgok természetesen történhetnek, de ha egy kormány 45 napra előre azt sem tudja, mit akar csinálni a vagyonával, akkor ott ugye még szerinted is bajok vannak?
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:
Akik jól jártak:
a tökkezdők, azon idősek, akik soha életükben nem képezték magukat (ergo semmiféle plusz végzettségük: szakvizsga, másik diploma, stb.) nincsen, akik soha, semmi pluszt nem vállaltak (túlórájuk nem, vagy nagyon kevés volt).
Akik rosszul jártak: (írhatnám, hogy rajtuk kívül mindenki más, de)a képzettek (több diploma), a sokat dolgozók (sok túlóra), a sokat vállalók (szakkörök, versenyek,f elkészítések, stb.) és ezek kombinációi.

Egy nyugdíj előtt álló (két év) tankönyvek tucatjait szerző, érettségi elnök, doktor, szakvizsgázott, stb. hölgy ugyanabba a kategóriába került, mint az egyetemről pár éve kijött kezdő kollégái. Esélye sincsen az átsorolásra, mert két év múlva nyugdíjba megy, az átsorolások pedig akkor fognak kezdődni ... Kidobtak egy szépen felépített szakmai karriert a kukába ...
meg ez:

Kiürült a Képzőművészeti Egyetem kasszája, nem lesz fizetés a héten
kepzo

A minisztériumtól és a kincstártól várják a pénzt, hogy ki tudják fizetni a munkatársakat és az ösztöndíjakat. De adminisztrációs gondok vannak.

444.hu/2013/10/03/kiurult-a-kepzomuveszeti-egyetem-kasszaja-nem-lesz-fizetes-a-heten/
@Blogger Géza:
"Most semmi jogod megkérdezni, amikor növekszik a forgalomképes, profitábilis állami vagyon. (Mol, Rába, E-ON...)"

- Nem te fogod eldönteni, hogy erre jogom van-e vagy sem.
- A Mol, amelyiket most fingatják meg a horvátok, a Rába, amelyik a nevét adja csak a saját buszához és az E-On, aminek a gázüzletága csak úgy tud nyereséges lenni, hogy az állam feléli a vagyonát, eladásra tervezve azt a párnagázt, ami meggátolja, hogy az egész tározó a saját súlyától beszakadjon... tényleg, csupa jó példa :).
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -: Szerintem a ballibeknek örülniük kéne, hogy az IMF-et is így megtámogathatták, ha már a másik fronton a szegény bankokat annyi üldözés éri viktorék részéről. :)
@Blogger Géza:
Az EON. hogyan lesz profitábilis az allamnak?
Ez a szoknya... kurta!

Virág elvtárs elvei élnek és virágoznak a Kaposvári Egyetemen.

hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20131003_Ez_a_szoknya_kurta
@saravad: akciózni fognak: aki nálunk tárolja a gázát, annak letelepedési kötvényt is adnak. meg építenek minden gáztároló mellé egy baltatárolót is.
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:
Tudod ez érdekes. Én régebben folyton azt hallottam, hogy a tanárok nem dolgoznak, meg mennyi szabijuk van. Meg hát sokan különórákból, amiért persze nem adóznak még azért elég szép pénzt összeszednek. Ez hallottam a legtöbbször. Az én családomban elég sok volt a tanár, és az egyik volt párom is az volt.
Úgyhogy sokszor szembesültem ezekkel a kritikákkal.
Azt most mióta a kormány kitalálta ezt a dolgot, azóta úton út félen a tanárokat kell siratni, legalább is a baloldali médiában kizárólag ezzel találkozom. Eddig nem kellett, de most nagyon kell, mert nagyon kicsesztek velük.
Nagyon érdekesek ezek a társadalmi fordulatok mindig.
Egy biztos egy csomó közalkalmazott sok éve egy peták fizu emelést sem kapott. Bajnaiék alatt csomó mindent elvettek, lásd kaja jegy bérlet, aztán 16% sem kedvezett nekik.
Azt most még is a tanárokat kell sajnálni agyba főbe. Sok közszolga és kultúrában dolgozó egy fillérrel nem járt jól évek óta és kormányoktól függetlenül írom ezt teljesen.
Úgyhogy bocs én nem sírom véresre a szemem a pedagógusok miatt.
@irógép: de nem az lenne a lenyeg, hogy vegre leszamolni ezzel a hulyeseggel? hogy ne legyen termeszetes es ne nyugodjunk bele, ne legitimaljuk azzal, hogy "dehat mas is azt csinalta"...
@bella _ciao:
Ja így lehet. Merhogy a rezsicegek nonprofitta lesznek.
@irógép: én azon közszolgák egyike vagyok, akiket emlegettél. de a caffetériát (amit különben egy kegyetlen baromságnak tartok) 2011-ben vették el.
a tanárok sorsa példaként szerepel előttem. ha sor kerül majd ránk is, ilyen "jól" fogunk járni.
@ausländer Sipi:
Ja dehogy nem! Persze, hogy jó lenne! csak én ebben már nem hiszek!
Én nem úgy értettem, ezt én helyeslem, hanem , hogy ez van sajnos, és most is ezt látom.
@Blogger Géza: "növekszik a forgalomképes, profitábilis állami vagyon. (Mol, Rába, E-ON...) "

hogy az államnál milyen jó helyen van a forgalomképes vagyon arról 3000 milliárd forintnyi elpárolgott nyugdíjpénz tudna beszélni.
@saravad: várjál, egyenlőre nem a gázát, hanem a gézát tárolja nálunk valaki. vagy már gáza a letelepedési kötvény sikerének egyik eklatáns példája?
@bella _ciao: járjunk mi is ilyen "jól" ! Szeretnék én majd utána siránkozni!
Van olyan könyvtáros ismerősöm, aki 25 év munka után havi 85 000 et visz haza.
Oké csak érettségije van egy felső fokú szakképesítése, de akkor is!! ha valaki wc-t pucol 25 évig az is sokkal többet keressen!
Ja és félre értés ne essék, nem a tanárok ellen vagyok, mondom a fél család az, hanem inkább az bosszant, hogy sok közszolga feje meg totál le van szarva sok sok éve!!
@irógép: a felvezetésnél szépen visszaadtad a megosztó fideszes mantrát, ezek után, hogy nem sajnálod őket, nem is csodálkozom, a családomban nekem is van néhány tanár ember. Korábban is kicsesztek azokkal akik tényleg tenni akartak és jól szerettek volna dolgozni, de messze nem ennyire vették őket semmibe.
@bella _ciao: jól látod, pont erre kell számítanotok, ezen már keresztül mentek a rendvédelmisek, az orvosok, állami cégek alkalmazottai.

"Először eljöttek a zsidókért, nem szóltam, mert nem voltam zsidó. Aztán eljöttek a kommunistákért, nem szóltam, mert nem voltam kommunista. Aztán eljöttek a szocialistákkért, nem szóltam, mert nem voltam szocialista. Aztán eljöttek a szakszervezetisekért, nem szóltam, mert nem voltam szakszervezetis. Aztán amikor értem jöttek, már senki sem maradt, hogy szóljon értem."
@elwood: Az egyáltalán nem párolgott el. Pontosan nyomon követhetően csökkentette az adósságot. Az állami vagyon a szocialisták alatt párolgott el, akik eladták a MOL 4900 Ft/részvényért, de még így sem sikerült egyszer sem elfogadható hiányt produkálni.
@Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye): Képzeld el, lehet, hogy csak januárban sikerült megállapodni az adásvétel részleteiről. (És addig nem biztos, hogy létrejön az üzlet.) Hihetetlen, mi?
@irógép: csakhogy kiemeljem. a caffetériát 2011-ben vették el. de szerintem is bajnai volt.
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -: "a felvezetésnél szépen visszaadtad a megosztó fideszes mantrát"
Ezt mire érted?
@bella _ciao:
Lehet. A lényeg az előző kormány végén el kezdtek csomót elvenni! Jaa a 13. havi fizuról nem is beszélve. És ez alatt a kormány alatt sem javult a helyzet semmit. Lehet ez nem akkor szavazó réteg, de nagyon gáz! És mondom ezt kormányoktól függetlenül írom, ez a fidesztől is nagyon gáz!!
@irógép: arra, még ha nem is írtad le, hogy a felvezetéseddel te nem értesz egyet, de a megismétléssel, pont az ellenérzéseket és a megosztást erősítetted.
Kiszolgáltad a fideszes agitpropot, ami semmi másról nem szól, mint a különböző társadalmi csoportok megosztásáról, és hogy senkinek eszébe se jusson bármilyen szolidaritás és összefogás, mert a jót és a szépet egy valakik tudják a PÁRT és annak vezetője dicső Vezénylónk.
@irógép: "ez a fidesztől is nagyon gáz" akkor megy az e.on tározóba a 13. haviddal, magánnyugdíjaddal együtt. :))
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:
Aha értelek. Mert a fidesz előtt ez persze nem így volt?
A bal oldal ugyan azt csinálja. Alattuk ugyan úgy szívtak csomóan. Azt most mindenki mellé nagyon odaállnak, akinek rossz.
@bella _ciao:
Hát a 13. havi fizu az konkrétan az IMF-nek ment, meg még sok más amit levágtak... olyan kár, hogy az emlékezeted csak 2010 ig képes visszagondolni.
@irógép: nem-nem. már régóta szedem a cavintont. a 13. fizu az 2010 előtt volt. de olyan gyorsan elment, amilyen gyorsan jött.
@Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye): Tényleg jó példák, mert akkor is profittermelő, viszonylag könnyen forgatható vagyon (aranytartalék, amelyhez válsághelyzetben hozzá lehet nyúlni).
@irógép: bocsi, de átmegyek taplóba, kijafaszt érdekel, hogy mi volt korábban, főleg akkor amikor sokkal sokkal rosszabb ami most történik, nem csak a pénzről van szó, hanem a szakmai munkáról, a hangulatról, és ebben benne vannak a gyerekek is és a szülők is, mert ami most ebben a szektorban is történik, vérlázító, elkeserítő, és dühítő.

Csak félve teszem hozzá, a narancsmaffia is odaállt anno és megígért fűt fát, sok tanár be is szopta, és azt hitte valamit kapni is fog, de lószart sem kapott, csak átverést és azt a tudatot, hogy:

„Volt egyszer egy nagy csoda,
Neve, birka iskola.
Ki nem szólt, csak bégetett,
Az kapott dicséretet.
Ki oda se ballagott,
Még jutalmat is kapott.
Így hát egy se ment oda,
Meg is szűnt az iskola.”

www.osztalyfonok.hu/cikk.php?id=1254
@irógép:
Biztos nem hallottál még róla, de a tanár is közalkalmazott. És 2007 óta egy kanyi béremelés nem volt - ellenben elvették a kajajegyet, az évi 14.000 forint könyvpénzt, a köpenypénzt - kétévente nyolcezer forint - és még sok más mindent is.
A közszolga meg továbbra is kapta - itt nálunk a városban pl. éves szinten 60.000 forintnyi ruhapénzt, nekik megmaradt az étkezési utalvány is (nem hatezer forint, mint a mienk, amit elvettek, hanem 15.000), és számos juttatás.
Úgy hogy ha már nem sajnálod a pedagógusokat - szíved joga, de tudatlanságod miatt elnézhető -, akkor ne sajnáld a nálunk sokkal jobban járó közszolgákat sem - minden pedagógus kiegyezne a bérükkel és juttatásaikkal!
@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -:
Amúgy meg nagyon gáz, hogy azért , mert én nem gyűlölöm Orbánt és szerintem a fidesz csinált egy -két jó dolgot, akkor, ha leírom a véleményemet , ami teljesen a saját tapasztalataimra épült, akkor tuti valami fideszes propagandista vagyok.
nagyon gáz, hogy vagy az ember gyűlöli Orbánt vagy tuti valami fideszes propagandista, ez a két sík van csak.
Így aztán valóban nem igen lehet eszmét cserélni.
@bella _ciao: Úgy lácc, akkor itt is vannak különbségek, merthogy amit fentebb a közszolgákról írtam, az itt a Polgármesteri Hivatalban van - és ha jól látom, nálatok másképpen megyen ...
Az viszont igaz, hogy előbb-utóbb mindenki sorra kerül, akitől még el lehet venni bármit is ...
@Evezős: Én is közszolga vagyok és voltam is. És bőven van belátásom a pedagógus körbe is. És nem ellenük beszélek, mert mindenki éljen jobban aki dolgozik. Hanem az ellen, hogy sok közszolga meg csak szív évek óta.
@irógép:
Konrétan Medgyessy adott 50% béremelést. Ő, ha jól emlékszem, szoci volt. Ahogyan a 13. havit is ők vezették be.
De mondogasd csak a fideszes dumát, hátha valakinek hozzád hasonlóan rövid az emlékezete ....
@Evezős: Szerintem inkább bérhülye. Mert látszólag koherens dolgokat hoz össze inkoherens összefüggésekből (vö. féligazságokon alapuló demagógia)
@Evezős: Épp ez az az 2002 ben volt 11 éve! Ami meg persze agyatlan volt, mert beleroppant az ország.
A leggázabb az, hogy a fideszt is felelőssé teszem, az el sem jut az agyatokig!! Meglátjátok, hogy mertem hibáztatni az előz kormányt is és onnéttól kezdve se kép se hang, csak jöttök ezzel a fidesz propagandázással.
@irógép: ...és akkor erre az a jó megoldás, hogy a rohadt pedagógus, megérdemli a szívatást, nem kell őket sajnálni?
Érdekes mentalitás.
Én baromira együtt érzek a nyolcáltalánosos takarítónénivel itt nálunk, aki kvázi közmunkás státuszban takarít szeptember 1-től (ráadásul harmadannyian vannak, mint korábban) - pedig mondhatnám, hogy minek keressen közel annyit mint én ...
Nem az én fizetésem magas, hanem az övé alacsony. De nem csökkentettem volna le az övét azért, hogy az enyém többnek tűnjön ....
@irógép:
Tehát a 2002-es béremelés az rossz volt?
1998-ban a Fidesz nekem elvette a minőségi bérpótlékomat és 10.000 ft-tal lett kevesebb a pénzem. Medgyessy valamit ebből kompenzált. Utána 2007-től nem volt béremelés.
Ezek 2010-ben még egészen mást ígértek - lett belőle annyi, amennyi. Ha összevetem az inflációval és a munkatehernövekedéssel ... hát ott vagyok, ahol a part szakad.
@Blogger Géza: "Az egyáltalán nem párolgott el. Pontosan nyomon követhetően csökkentette az adósságot."

Nem tűnt fel, hogy több az adósság mint amikor átvették a kormányzást ?
@Blogger Géza:
Géza,ha megfeszülünk se stimmel a matek,sajnos marhára nem stimmel.

Nézzed szépen meg a mostani Orbán-ciklus éveinek államháztartási kiadási főösszegeit,egymás után,aztán vessed szépen össze őket,a kiadási főösszegek növekedési ütemét,majd végezzed szépen el ugyanezt az összevetést ugyanennek a ciklusnak a nemzeti össztermék változásaival.

Akkora a difi,hogy mögötte csak és kizárólag három jelenség állhat,áll is,együtt:

1. Brutális nemzeti vagyonvesztés,ugye a manyup vagyon gdp arányosan több,mint 10%os eltűnése,ami ráadásul az implicit államadósságot növeli.
2. Itt még eddig soha nem látott nagyságú adóterhelés.
3. Nem hogy csökkenő ,de növekvő államadósság,amelyről Kovács Árpád KT elnök a minapi közgazdász konferencián röviden annyit tudott mondani, hogy " tulajdonképpen ma is nő az államadósság".

Géza,ez nem majdnem,hanem pontosan az elkúrás tankönyvi esete,amit Te is,én is,és mindenki is ismer az elmútnyócból.
@irógép: hol beszéltem a Vezénylói gyűlöletről, nem találom, voltak jó ötletei a fidesznek, de jó megvalósítást én egyet sem tutok, de biztosan a gyűlölet vakít el. /közbevetem, nem gyűlölöm, csak szánom és megvetem, mert emberileg semminek tartom, mint minden küldetés tudatos megalomán szerencsétlent, aki azt hiszi mindent tud, és mindenhez ért/

Semmi bajom a véleményeddel, ha a sajátod, de ha az agitprop klisséit használod, akkor én is elmondom a véleményem.
@elwood: GDP-arányosan kevesebb (2010 közepe: 85% -> 2013 közepe: 81%), és ez a lényeg. Amúgy meg korábban folyamatosan drasztikusan nőtt, ahhoz képest ez nagy előrelépés.
@egyetmondok: Kétségtelen, hogy az állam most beszedi azt az adót, amit be kell szednie (amire 2002 és 2010 között nem volt képes az állam), ezáltal sikerült megállítani az eladósodást. Ezét is megy a nemzetközi oldalról a nagy hirig, mert ők persze azt szeretnék, hogy az állam inkább az állampolgároktól szedje azt be, és ne a multiktól, erről szólt minden az elmúlt 3 évben.
@egyetmondok: GDP-arányosan kevesebb az adósság (2010 közepe: 85% -> 2013 közepe: 81%), és ez a lényeg. Amúgy meg korábban folyamatosan drasztikusan nőtt, ahhoz képest ez nagy előrelépés. Beszélni az eladósodás megállításáról (ellenzékből, külföldről, konferenciáról, IMF-ből, EU-ból, blogokból) könnyű, meglépni, felvállalva a politikai konfliktusokat bizony marha nehéz. Ezt csak a Fidesz/Orbán tudta meglépni. És kész csoda, ha ezek után újra meg lesznek választva, de nagyon úgy néz ki, hogy még ez is összejön - ez szinte példátlan.
@Blogger Géza:
Milyen adót szed be,amit nem volt képes beszedni 2002-2010 között ? De,hát Gézám a NAV pont akkor behajthatatlan adótömeget tol maga előtt,mint eddig. Mit sikerült itt beszedni, amit korábban nem ?

Nem az állampolgároktól szedi be most az adót a kormány,hanem a multiktól..,hát,ha valakinek ettől van kedve azt képzelni,hogy az állampolgároknak ezért kicsi lehet az adóterhelése,az szerintem ugyan kissé gyügye,de legyen...,mert hogy nem is ez a kérdés. A kérdés az,hogy miért is nő évről évre ilyen brutálisan az államháztartási kiadási főösszeg ? Mintha itt 2010 körül szó lett volna valami olcsóbb államról,nemde...

És nem tudom,tényleg,hogy akkor ezek szerint az általam idézett Költségvetési Tanács elnök hülye,vagy hazudik, merthogy szerinte az államadósság "ma is nő". (És a beszédében még ara is figyelmeztetett,hogy hozzá kell majd nyúlni az alaptörvényi adósság plafonhoz...)

Szerinted melyik lehet, mert azért abban a pozícióban,hát nem semmi,akár hülyének,akár hazugnak lenni.
@Blogger Géza:
Sajnos nem stimmel a matek,Géza. A 85 és 81% gdp arányos adósság között vagy 4% gdp arányosan.
Csak a manyup volt kicsivel több,mint tíz,elképesztőn nagyok lettek az adók,és a Költségvetési Tanács elnöke szerint nő az államadósság.
Hogyan is van ez akkor ?
@egyetmondok: Elsősorban különadókat (amit nem mert kiveti az előző kormány) és a megemelt áfát.

Nominálisan nő az adósság, ezt senki nem vitatta. GDP-arányosan lassan csökken. Ott vannak hullámzások, de a trend azért kedvező. Pl. most lehet megint egy hullámhegy a lelassult EU-s pénzek, a terven felüli Ft-kibocsátás és a tervezett külföldi kibocsátás miatt.

Az alaptörvényben nincs "plafon" (az az USA), ott trend van, ami sajnos közgazdaságilag tényleg gyenge pont az anticiklikusság helyetti prociklikusság miatt. Vélhetően tényleg jobb is megváltoztatni.

De ha azt hiszed, a külföldi elemzők nem a GDP-arányos adósság trendszerű csökkenésével számolnak, akkor tévedsz:

"A Nomura az idei 0,5 százalék után 2014-re 1,8 százalékos GDP-növekedést vár, 2,9 illetve 3,0 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány, 10-ről 9,8 százalékra mérséklődő munkanélküliségi ráta, 77,4 százalékról 77,1 százalékra csökkenő államadósság, 3 százalékos alapráta mellett. "

www.napi.hu/magyar_gazdasag/nomura_lehetne_erosebb_a_forint.566061.html
A költségvetés kiadási oldala 2012-ben 13.918 mrd, 2013-ban 15.000 felett, 2014-es tervezett 16.883 mrd.
Látható, hogy a tervezett kiadások közel 3,ooo mrd-os növekedést mutatnak.
Pusztán a számszerűség kedvéért.
A nemzeti vagyon kérdéséhez azt kell hozzátenni, hogy e vagyonváltozás többek között akkor kedvező, amennyiben a termelői vagyon nő. Miután a beruházási ráta soha nem látott alacsony szinten mozog, gyarapodás e cimen nem mutatható ki.
Növelné a nemzeti vagyont az adósság csökkentése, azonban ez egyelőre nem látható, különösen annak fényében, hogy újabb dollár kötvény kibocsájtás vált aktuálissá az IMF hitel visszafizetése miatti deviza tartalék visszapótlására.
A lakossági tulajdon devalválódik, ezen kívül a deviza hitelek nem a várt mértékben csökkennek, ezért a nemzeti vagyon alakulására kedvezőtlen hatású.
@Mariann19:
Köszönöm,ez az én kommentemnél szakszerűbb hozzászólás.
És hát,szerintem kimondható,hogy ez a kiadásnövekedési trend nem fenntartható,szerintem még középtávon se.
@Blogger Géza:
Énnél szakszerűbben,mint Mariann19 kommentje,én biztosan nem tudom leírni a mai helyzetet:
" A költségvetés kiadási oldala 2012-ben 13.918 mrd, 2013-ban 15.000 felett, 2014-es tervezett 16.883 mrd.
Látható, hogy a tervezett kiadások közel 3,ooo mrd-os növekedést mutatnak.
Pusztán a számszerűség kedvéért.
A nemzeti vagyon kérdéséhez azt kell hozzátenni, hogy e vagyonváltozás többek között akkor kedvező, amennyiben a termelői vagyon nő. Miután a beruházási ráta soha nem látott alacsony szinten mozog, gyarapodás e cimen nem mutatható ki.
Növelné a nemzeti vagyont az adósság csökkentése, azonban ez egyelőre nem látható, különösen annak fényében, hogy újabb dollár kötvény kibocsájtás vált aktuálissá az IMF hitel visszafizetése miatti deviza tartalék visszapótlására.
A lakossági tulajdon devalválódik, ezen kívül a deviza hitelek nem a várt mértékben csökkennek, ezért a nemzeti vagyon alakulására kedvezőtlen hatású."
@Blogger Géza: "GDP-arányosan kevesebb az adósság (2010 közepe: 85% -> 2013 közepe: 81%), és ez a lényeg."

a 2010 március végi 81%-ból indulj ki. a 2010 június végi adatban már a kósa-szíjártó forintbedöntés is benne van, azt ne varrd a szocik nyakába.

81%-ról 81%-ra "csökkent" az adósság, 3000 milliárd meg elköltődött.
@egyetmondok: Ez sajnos nagyon-nagyon messze van a szakszerűségtől. OK, ki tud vonni egymásból két számot, ez általános iskolában már eredmény. De az okok vizsgálta már elmarad: pl. teszem azt soha ekkora EU-s támogatás nem harcolt ki Magyarország, mint a 2014-2020-as ciklusra, tehát már ez önmagában "kiadásnövelő" hatású, ugyanakkor nehéz lenne negatívumként beállítani. Ugyanakkor egy általános beruházási rátából (amelyben van az alagúttól a lakásig minden) levezetni a termelő vagyon változását elég nagy baklövés. Az USA beruházási rátája pl. jóval alacsonyabb, mint Magyarországé, még sincs emiatt ott pánikhangulat - nagyon helyesen. A beruházások alacsonyabb szintje pedig összefügg azzal az igen erőteljes adósságcsökkenéssel (annak egyik hatása), mely Magyarországot az utóbbi években jellemzi (állam, lakosság + vállalati szféra). Márpedig a magyar gazdaság fő problémája a magas és rossz stuktúrájú adósságszint volt (és még részben maradt is) Ezt nem látni és az összefüggéseket nem észrevenni szintén elég messze van bármiféle szakszerűségtől.

Ez már sokkal többet mond a "termelő vagyonról":

www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/dinamikusan-emelkedtek-a-feldolgozoipari-beruhazasok
@elwood: Dehogy indulok ki, egyrészt akkor még nem ez kormány volt, másrészt az akkori árfolyam nagyon messze esik a mostanitól, emiatt az árfolyamhatás eltorzítja az adatokat. Azt meg ugye nem hiszed, hogy bárki emlékszik még a devizapiacon arra, mit mondott 3 éve Kósa...
@egyetmondok: Stimmel a matek, csak nem értesz hozzá. Az a butaság, ami a fejedben van, csak akkor lenne igaz, ha nullszaldós lenne a költségvetés, de az sohasem volt az Magyarországon, és belátható időn belül nem is lesz.
@egyetmondok:
A kiadási oldal növekedése valóban kedvezőtlen trend, nem lenne baj, amennyiben a bevételek is követnék ezt, de úgy, hogy ne az állampolgárok egyre növekvőbb terhei tennék ezt lehetővé.
Hozzászólásommal mindössze csatlakozni szerettem volna a véleményedhez, és örülök, hogy ez sikerült.
@Blogger Géza:

" GDP-arányosan lassan csökken."

hazudsz. szimplán hazudsz. idejársz hazudni.

"akkori árfolyam nagyon messze esik a mostanitól, emiatt az árfolyamhatás eltorzítja az adatokat."

1.) ha a mostani magas árfolyam torzítja az adósság volumenét a 3 évvel ezelőtti alacsony árfolyam miatt, akkor a gazdáid valamit nagyon elbasznak 3 éve folytonosan..

"Azt meg ugye nem hiszed, hogy bárki emlékszik még a devizapiacon arra, mit mondott 3 éve Kósa... "

2.) ha meg nem emlékeznek, akkor valami nagyon sántít a jobban teljesítésben. nemdebár?

3. arra hivatkozni hogy kósa & petya bedöntötték a forintot és most azért magas az adósság (a mnyp-ak államosítása mellett) mert nem megfelelő az árfolyam, elég sokat elárul rólad is, gazdáidról is.

az árfolyam már csak ilyen, nem a Főnök akaratát követi, legfeljebb akkor, ha nyerészkedni akar rajta a Főnök és a tettestársai.

egy se bírna ki egy alaposabb vagyonosodási vizsgálatot.
@Blogger Géza:
Hát,Géza, én még olyan uniós államháztartásról nem hallottam,amelyben a szép mértékű brüsszeli támogatások miatt zúgna felfelé az állami újraelosztás gdp arányos mértéke.
Amelynek egyébként pont ez ellenkezőjét ígérte a kormány 2010ben.
"Soha ekkora támogatást nem harcolt ki Magyarország."
Az eu-s támogatások odaitélése nem kivánságműsor, hanem az ország eu-s átlaghoz viszonyított fejlettségi szintje. Ez az alap.
Hazánk fejlettségi szintje 85% alatti, ennek alapján számítódott a támogatás.
Számszerűsítve: a megitélt támogatás 2005-ben
22.5 mrd eu, a 2014-2020-ig tartó időszakra 20 mrd eu.
A Gyurcsány kormány regnálásakor Magyarország és Csehország kapta a legmagasabb támogatást a normatív számítások alapján.
Csupán a rend kedvéért.
Átrakom ide, itt nem OFF

"- Magyarország építette fel a legnagyobb külső adósságot a GDP arányában (a táblázat adósságra vonatkozó statisztikái 2011-es állapotot mutatnak), vagyis az arányokat tekintve hazánk tartozik a legtöbbel a külföldnek

- Magyarország összesített gazdasági növekedése volt a legalacsonyabb a válság előtti években (2002-2008), vagyis az eladósodást nem kísérte a növekedés gyors tempója

- Magyarország fizetőeszköze mutatta a legkisebb reál, tehát inflációval korrigált felértékelődést az euróhoz mérten (2004-2011 közötti időszakot vizsgálva), vagyis a reálfelértékelődés hazánkban csökkentette legkisebb mértékben a külső eladósodásból fakadó terheket.

Azon túl, hogy ebben a három gazdasági/pénzügyi mutatóban csúcstartók voltunk a válság előtti és alatti években, még egy téren sikerült megszerezni az első helyezést: Magyarország volt az az ország, amely minden oldalon eladósodott, vagyis az állam, a kereskedelmi bankok, a háztartások és az önkormányzatok egyaránt súlyosan eladósodtak."

penzugyiszemle.blog.hu/2013/10/02/ezert_utott_ekkorat_a_valsag_magyarorszagon#more5546438

Érdemes megnézni a táblázatot.
11 volt szoci ország közül a legtöbb adósságot halmoztuk fel, a legkisebb GDP növekedéssel. Hiába jött mindenkinél több külföldi tőke az országba, nem tudtunk élni vele. Eltapsoltuk az egészet.
Mivan?géza megint idejött szopni?:))
www.nepszava.hu/articles/article.php?id=682273
" a tervezett 2,9 százalékos költségvetési hiány irreális és tarthatatlan, ráadásul magasabb, mint a baloldali kormányok által 2010-re elért 4 százalék, hiszen abban még benne volt a magánnyugdíjpénztárak állami finanszírozása miatti 1,4 százalék"
@CSENDES: Na igen, amióta másodszor is kirúgták az embert a minisztériumból, aki tudott költségvetést csinálni (először még visszahívták a portáról), azóta már a tíz százalék hiba nem hiba. @Dr. Gy. Dr. Fűegér: Egészségedre (egyébként az - is - a baj, hogy lehet növekedést csinálni további jövőfeléléssel, és meg is lesz).
@E.Csaba: 1., Amikor elítélték, nem voltunk uniós ország.
2., Amikor perbefogták, még Magyarországon volt, de engedték a magyar hatóságok hazautazni.
Vagyis beleesett egy joghézagba.
Ettől erkölcsileg felháborító, de ez nem menti azt, ami most Hernádi körül folyik: atlatszo.blog.hu/2013/10/07/heti_mutyimondo_orban_kisvasutja_es_a_lelancolt_vecepapir - nem csak erről van szó, de elgondolkodtató ez a rész is.
süti beállítások módosítása