Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: Aki akkugyárban dolgozik, az mennyire van biztonságban? Mennyire jó érzés dolgozni menni, nap min... (2024.04.24. 20:42) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Someone To Love www.youtube.com/watch?v=15orOogE0pU (2024.04.24. 19:19) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2013.02.15. 04:36 Fabius

Matolcsy elgáncsolta Tündérmeseországot

Címkék: gazdaság fidesz recesszió államadósság

Elrugaszkodtunk Feleim, 2012 kétséget kizáróan a tündérmesébe fejesugrás éve lett. Jó Matolcsy szokás szerint most, a szabad felfogású vetődés után, szabadesés közben pislogunk, hogy a hátunkon ejtőernyő nincs, alattunk meg kifeszített védőháló, de csuhajla, győztünk megint. Legalábbis ezt kiabáljuk mert az önámításunk visszhangja elnyomja az önkéntelen nyöszörgésünk zaját. Szidjuk az aszályt, mert a gödör alja is kiszáradt, esést tompító folyó helyett csak a sziklák meg a por, ami gazdaságunkhoz hasonló unortodox lusta gomolygással fogja jelezni a külvilágnak hol csapódtunk be. 

Természetesen a Kusza Szem minisztérium ebből az egészből egy szót nem ért, a vetítőgépbe nem az a film volt bekészítve, aminek a végén heppiend helyett az ország megünnepli a recesszió egy éves születésnapját, majd átsétál az államdósság elleni harc temetésére. Navracsics Tibor és a gyászbeszéd legalább szívhez szóló és felemelő kifejtése a tényeknek, hogy növekedni nem, cserébe eladósodni ők is faszául tudnak, és a java majd most jön a dollárkötvénnyel igazán. 1,7% gazdasági visszaesés egy év alatt, az utolsó negyedévben 2,7% ami egyrészt azt jelenti, hogy régen volt ilyen szegény és szerény fogyasztású karácsonya az országnak, másrészt meg azt, hogy nem csak a pórnépnek, hanem ÉdesViktornak is meg kell lassan torpanni a pékség előtt összeszámolni a stelázsi viaszosvászna alól elcsent aprót, hogy telik-e még belőle akciós kakaós csigára. 

orbán-kakaós-csiga.gif

De gond egy szál se, ha esetleg nem futja ki a pénz majd Sebaj Gyuri valamelyik Heti Válaszba írt fantazmagóriájával igyekszik megnyugtatni a korgó gyomrút. Mert az nem túl valószínű, hogy Viktorunk felalacsonyodik végre a beismeréshez, hogy ha egy országból 8 nagyvállalat viszi el a termelését/szűnik meg  - Car-Inside, Sanyo, Béres Gyógyszergyár, MKB, Tiszai Vegyi Kombinát, Nokia, Sanshin, Budapest Airport - a bizonytalan jogi és gazdasági környezet miatt, a többiek nem, vagy csak minimális mértékben beruháznak nálunk - Chio, Coca Cola - akkor az ipari termelés visszaesése úgy rúg állon, mint unortodox autószerelőt a felcsúti téeszmajorban elszabadult Ifa laprúgó. 

Az sem mellékes, hogy a kedveslakosság vásárlóereje a nemmegszorítás-nemáthárítás-nemfogyasztásiadóemelés szentháromság következtében 3%-ot esett, ennyivel kevesebb jutott éves szinten kenyérre, tejre, fogyasztási és tartós cikkekre, mint eddig. Márpedig amit nem veszel meg, nem eszel meg, nem hordasz el azt nem kell újra megtermelnie senkinek. Tudom, általános iskola ötödik osztály, de 2013 Magyarországában ezt külön magyarázni kell. Gyuri azonban optimista, hisz csak négy dolgot kell megoldani és egyszerűen ránk zuhan lesből a kánaán. Igen, azt a négy dolgot egyszerre, ami eddig egyesével se ment. A költségvetés 43 napot élt, a tavaszi ülésszak máris a tatarozásával kezdődött, de legfeljebb az év végén ha már minden eddiginél - Bokros csomag utáni és 2008-as recessziónál is - szarabbul állunk akkor majd alaptörvénybe írják a Nemzeti Eufória Szorzót, amivel a KSH-nak, Uniónak, IMF-nek és mindenkinek akinek köze van hozzá kötelezően szoroznia kell a gazdaságunk teljesítményét, hogy kampányképes számok jöjjenek ki a végén valahogy. 

A szomorú valóság az, hogy nem kéne ennek így lennie, és a nem így levéshez még csak büdös-rohadt-hiszteroliberálisnak se kéne lenni. Mindössze hallgatni kéne a közgazdászok új generációjára a jobboldalon. Mert ott vannak, eltoporogják a tehetségüket amíg a gazdasági stratégiáért a földrajz, történelem és földtudományi végzettségű Cséfalvay Zoltán, a foglalkoztatáspolitikáért a gépészmérnök Czomba Sándor felel, a seggpötty elméletes fantasztára meg aki a főnökük már találó, agybaját szemléltető jelzők sincsenek. Pedig kifejező nyelv a magyar. 

684 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr25081320

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán Viktor szerint rendben van a foglalkoztatás hazánkban 2013.02.15. 15:27:46

Orbán Viktor szerint a magyar gazdaságban hat mutatóból öt rendben van, tehát összességében nincs min aggódni, jól állunk:  "A magyar gazdaságban 5 mutató (államadósság, hiány, külkereskedelmi mérleg, folyó fizetési mérleg, foglalkozt...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@Kulcsos fahéjas proli Boli – Ch.T. is, meg’há...: "Még 11 éve építettem azt a hálózatot, most teljesen át kell alakítani, új központi rész, nagysebességű LAN, egymástól szeparált hálózatok..." rábasztál... a selejt visszaüt:-)))
@SárVérnyúl a Szent Kézigránát Igazi Őrizője:
Mondd meg igaz lelkedre, mi az isten nyilazattyáér köll provokálni a körülöttünk élőket?
Ez jó nekik, erre recskáznak?

Nemzeti ganaj... pfúúj!
@Deathstick: "Arról. Amit mondott, az hiteles. "

Persze, hogy az. Te nem tudod, hányszor másztam már le arról a márványasztalról:-) (csak vicc, ne reagáld)
@SárVérnyúl a Szent Kézigránát Igazi Őrizője:

Na igen, mert a disznótorban más a motiváció és a disznó többnyire egészséges. Jogászokat szerintem az igazságügyi - kriminális vonatkozások miatt abriktolják ezekkel, nagyjából ilyesmit is mondott egyszer egy jogász ismerősöm. Mivel nem rendszeres, értelme nyilván nem sok van, arra talán jó, hogy legyen valami képi élményük, mi mire való az eljárásban. Az általa látott eset nagy valószínűséggel veleszületett koleszterin anyagcsere zavarban szenvedhetett, ha ennyire korán ilyen állapotba került. De a test mindig csak a tükre a tudati/lelki dolgoknak.
@MikeBoy:

Hát ebben sajnos nincs igazad. Az egykulcsos értelme ugyanis az, hogy relatíve olcsóvá teszi a magasan képzett munkaerő alkalmazását. Tehát egy olyan gazdaságban, ahol sok a magassan képzett ember, de a munka kereslete - épp a magas adók nagy elvonások, szürkegazdaság, adóelkerülés stb miatt -viszonylag kicsi, ad egy erőteljes lökést a beruházásoknak és a foglalkoztatás bővülésén keresztül a fogyasztásnak. Csakhogy!
Csakhogy az egykulcsos nem önmagában csodaszer, hanem egy eleme a beruházás ösztönző gazdaságpolitikának. Na, ez az ami nálunk nem volt, helyette szabadságharc volt, különadókkal, manyup lenyúlással, előtörlesztéssel és forint hintáztatással. Csupa olyan akcióval, ami menekülésre késztette, nem csak a beruházókat, hanem a megtakarítással rendelkezőket is. Ezért nem működik az egykulcsos nálunk.
A magas jövedelműek megtakarításáról szóló blablát és azt a bullshitet, hogy a magyar helyzet éretlen az egykulcsosra, nyugadtan felejtsd el. Egyszerűen inkonzisztens a gazdaságpolitika, és így beruházás és növekedés helyett recesszió lesz.
@SárVérnyúl a Szent Kézigránát Igazi Őrizője: A sorok közöttiekben maradok a nagy tudatlanságban.
"Mert megérdemled" jelző elismerés, tényleg.
Így már jó vagyok?
@SárVérnyúl a Szent Kézigránát Igazi Őrizője:
HÜLE!!! :))
AZ még csak 10/100-as, ez meg már 10/100/1000-es lesz, un. gigabites.
Vérnyulacska, irány a répafőd!
Dógom van... Lazíccs!
@Knósszosz:

Szerintem az lesz, hogy az etikát választja mindenki, aki nem akarja a kényszert. Csak persze ez is kényszer, és önmagában ezért is nagyon sürgősen el kellene takarodnia az Orbán-klánnak a picsába.

Röhej amúgy, hogy ha jól tudom, hittanként csak néhány keresztény egyház hittanát lehet választani. Ha már az állam ad hitoktatást, milyen alapon választotta ki épp ezeket? És mi van, ha valaki buddhista vagy voodoo-hittant szeretne?

Le vannak ezek szarva.
@Knósszosz: Kicsit bővebben . Mi a baj? A nemzetthalál apoteózisa mikrokivetítésben? :-)
Ne aggódj. Matolcsy. -mint délelőtt megbeszéltük-, az agyeltávolítás után felül az asztalon, majd jó ner együttműködést kívánva szemrevételezi piros pöttyeit seggén,jogy megvannak e, majd megelégedetten elvonul új költségvetést csinálni. Szóval, nincs itten probléma egy sem. És neked is megmarad a barbunya live élvezete, feltéve, ha meg tudod fizetni:-)
No, mennem kell, holnaptól erőltetett menetem van. További érdekfeszítő eszmecserét!
@SárVérnyúl a Szent Kézigránát Igazi Őrizője:
Nekem szabad reagálnom rá? :))
Úgy, de úgy...
NA, lécci, lécci, lécci! :D
@Deathstick: Hány új ügyfeled van? És eléggé meredten figyelnek? :-) Fújjj. Amúgy jócak. Álmodj rémeset:-)
@SárVérnyúl a Szent Kézigránát Igazi Őrizője:
Ebből is látszik, hogy nem tudod mit beszélsz!
"Matolcsy. -mint délelőtt megbeszéltük-, az agyeltávolítás után felül az asztalon" - MÁR RÉG NINCS MIT ELTÁVOLÍTANI abból a szerencsétlenből, elsorvadt, elszáradt, kihullott!
@quendelapo:

"A magas jövedelműek megtakarításáról szóló blablát és azt a bullshitet, hogy a magyar helyzet éretlen az egykulcsosra, nyugadtan felejtsd el."

Ugyan miért?
Brutto 500 a bérem.
A többletet félrerakom.
De majdnem igazad van. Mit gondolsz mitől van recesszió?

" Az egykulcsos értelme ugyanis az, hogy relatíve olcsóvá teszi a magasan képzett munkaerő alkalmazását. "

Aztán hogyan teszi ezt?
@Mariann19: Amúgymeg mibajse. Én se emlékszem vissza mindenre. Nincs remark, csak agymenés. Elmegy, elfelejtve. Lesz másik. Ez nem memoár, hanem élő agyhalál. Jön megy, senki nem veszít semmit.
Persze más az ilyesmit megróbálja aranyköpetes vászonkötésben kiadni, mint életművet. No őket sajnálom.
@Kulcsos fahéjas proli Boli – Ch.T. is, meg’há...: Hülye! délelőtt még voltak sejtnyomok. DeDY AZT VEETTE KI SZÖVETVIZSGÁLATRA. dns-T KERESETT. dE KIDERÜLT: mATOLCSYT AZ uFÓK HOZTÁK IDE, aTTIS SEGÍTSÉGÉVEL A sYRIUSRÓL:-)
@Kulcsos fahéjas proli Boli – Ch.T. is, meg’há...:
Ne csodálkozz, ostrom alatt vannak, a polgármester mindig legelöl harcol a földsáncon. Az ellenfelei rettegnek tőle és csak úgy hívják egymás között: Lion of Veincreek.
@SárVérnyúl a Szent Kézigránát Igazi Őrizője:
Ha nem kedvelnélek aszondanám, igen nagy tettű vagy.
Barbúnia... ahha, na ezér példáulbazmeg.
Mocsok egy valaki vagy, látom egyszer csak köllene zabálnunk valami izét együtt, esetleg Kommensevik kollégát is oda rángatva a vájjúhoz, mint talas börek útálót, és akkor a többiekről még szóccse ejtettem...

Éhes vagyok...
@SárVérnyúl a Szent Kézigránát Igazi Őrizője: Lapozom a memoáromat, és a zöldmellényes emlegetésre beugrik az akkor kódolt szöveg.
Minden felülvizsgálat veszélyes, ugye?
@Knósszosz: útálva kedvlelleni. kedvlelve utállani... nemmindegy? az élet már csak ilyen... semi fehér-fekete. csak szürke. barbunyák nyugszanak békiben. marad a madártejes tarhonyáshús. és ácsingózz, vedeld az irsai oliviert, és álmodj krétás mavrodafnéval, barcelonában, a "kőbánya" előtt üldögélve, elfeledve a Rambláról nyíló piac Michelin csillagos ételkufárját:-)
@SárVérnyúl a Szent Kézigránát Igazi Őrizője:
Bele pillantottam Knósszosz hozzád intézett hsz-be. Még mindíg tart az éhségmenet?
Megint enne, szólni kéne a máltaiaknak, nem?
@Mariann19: dehogy. akinek megvan a megfelelő kiadvány az érti, aki analfabéla, annak meg úgyismindegy:-)
@Kulcsos fahéjas proli Boli – Ch.T. is, meg’há...:

A polgármester úrról szinte sugárzott, a magyar faj többségére amúgy jellemző kisebbrendűségi komplexus, és az írástudóktól való rettegés. :D

("Bazmeg, egy KÖNYV!!! Fussunk!")
@Mariann19: knosszosz jó magyar. máltaiakkal szóba sem áll. megvan már nekije a maga keresztje. nem akar újabbat. megértem. én sem. a barbunya nála a hívószó. én átérzem, enni sose nem ettem, de a halvendéglóben, amikor én rágcsáltam a sült ürücombot, és szétnéztem, és láttam a barbunyazabálók messzeségberévedő tekintetét, megértettem: ők valami olyasmin élvetegeznek gyönyörbenforgó szemmel, amit én, szárazföldi patkánnyúl, sosem fogok megtapaszolni. se aar jó volt a látvány,hogy gonoszkodjak, és knosszosz cimborámnak, már csak a móka kedvéért is, tantalusszi kínokat okozzak:-) ihaj... ez hosszú lett, már majdnem, egy egyórás szeánsznyi az nemlétezőmagykurkászomnál:-)
@quendelapo:

Értem én mire gondolsz,csak az a gond, ha a munkaerőt akarod olcsóbbá tenni, akkor a munkaadói oldal költségeit csökkentsd direktbe.

Most nem ez történt.
Azt hiszed a bérszínvonal csökkent a magasabb kategóriában?
Meglepne. Ebben az esetben pedig a projektek költsége sem csökkent e miatt.
Szóljon bárki, aki azt tapasztalta, hogy a mérnöknapok lejjebb kúsztak az egykulcsos adó miatt, de én nem vagyok az.

"A magas jövedelműek megtakarításáról szóló blablát"

Ezt pedig még egyszer nem értem mire alapozod!
Az egy dolog, hogy én hogyan reagálok erre a helyzetre, de miért reagálna más másképp?
Az alapfogyasztása egy jól keresőnek megvan.
Sem a megtakarítás vagy luxus cikk nem az, ami igazán jó a gazdaságnak.
@MikeBoy:

Kevesebb bruttó bért kell a cégnek kifizetnie, hogy a dolgozó ugyanannyi nettót kapjon.

Recesszió dióhéjban a tőke-, beruházás-, piac-, verseny- és kapitalizmus ellenes retorikától és gyakorlattól van. Érezzük még a hitelválság hatásait, az exportpiacok gyengeségét, a strukturális gondokat, de azoktól lehetne stagnálás, vagy pici növekedés.
@SárVérnyúl a Szent Kézigránát Igazi Őrizője:
Aszem iten 1 húron pöndülünk, szerintem.
Fékezett habzású szombat gyön, átalányba a komendák száma 800-rúl le csöken a harmadára,de azé beszégessük eztet meg, jó?!

Most mennyé a picsetet elemzeni, jó?
Kurva jó éccakát mókusfarokonyúnyul!
A z mijen amúgyan?
Hi,people! :)
@quendelapo:
" Az egykulcsos értelme ugyanis az, hogy relatíve olcsóvá teszi a magasan képzett munkaerő alkalmazását."
Na ez nem igaz.Az alkalmazott bruttó bérre szerződik.Hogy ebből mennyi SZJA-t fizet a NAV-nak az a munkáltató szempontjából tökmindegy!
@MikeBoy:

A megtakarítás jó a gazdaságnak, pláne egy tőkeszegény gazdaságnak, ha azt hitel formájában visszapörgetik, de nem az történik. Az állam finanszírozza magát vele. Már ami az országban maradt, nem menekítették ki attól tartva, ráteszi az enyves mancsát, mint a nyugdíjmegtakarításokra. A másik felét felszippantotta a végtörlesztés, illetve a megugrott törlesztők.
@Knósszosz: persze, hogy egy húron. te az "e", én az "a"-n:-) nem bántásiból, hanem kinosibol. ha én itten kinlódok és szarakodok, akkor detese érezzed magodat jobban:-) jócak, szia:-)
@SárVérnyúl a Szent Kézigránát Igazi Őrizője:
Ő egy igazi ínyenc. Csak tudnám, mi az a barbunya.
Agyturkászt akartál írni, vagy magyturkászt?
Jársz a szeánszára néha?
@Mariann19: Szeánsz nyista agykurkász realize nyista, barbunya: roston sült vörös márna, minden halinyenc krédója. Belzebub saggébe beledugják érte a tüzes nyársat. Így talán már érted:-)
Végig gondolta valaki, hogy ha esetleg netalán tán valami véletlen folytán csoda történne és 2013 végére növekedne a GDP mondjuk 1,7 %-al akkor még mindig nem lennénk a 2011-es szinten.Viszont micsoda kampányt lehetne rá építeni.
@punkfrog:

Szerintem arra gondolt, hogy kisebb SZJA-esetén kevesebb bruttó bérből lehet biztosítani a munkaerő által elvárt bérszínvonalat.
@Husz_János_Puszita:

"Kevesebb bruttó bért kell a cégnek kifizetnie, hogy a dolgozó ugyanannyi nettót kapjon."

Nincs érezhető bérszínvonal csökkenés az egykulcsos adó miatt!
Nem hallottam ilyenről és nem tudok ilyenről.
Biztos van, de nem jellemző.

"A megtakarítás jó a gazdaságnak, pláne egy tőkeszegény gazdaságnak, ha azt hitel formájában visszapörgetik"

Ott van a "HA". Éppen ezért nem jó. A Fidesz nem könnyű helyzetet örökölt. Ebből az következik, hogy nincsenek "HA" megoldások. Itt minden Ft-ot a gazdaságba kell forgatni amit lehet.
Beruházást akarsz vagy gazdaságélénkítést? Oda rakd a pénzt.
Bevezeted a lineáris adózást és reméled a legjobbakat?
Nem jött be, mint látjuk. Valamelyest biztos működik, de nem úgy, ahogy kellene.
És, ha nem jó hatásfokkal, akkor rossz lépés volt.
@punkfrog:

Kizártnak tartom, jó ha a nullát elérjük. Kampányt sokkal jobban lehet a rezsicsökkentésre és 13. havi nyugdíjra alapozni.
@MikeBoy:
Nehezen megy ez, Miki fiú!
" Az egykulcsos értelme ugyanis az, hogy relatíve olcsóvá teszi a magasan képzett munkaerő alkalmazását. "
Aztán hogyan teszi ezt?"

Úgy, hogy ugyanakkora nettó bérhez kisebb bruttóbér, azaz alacsonyabb bérköltség tartozik. De igazad van, a szlovákok a járulékokat is csokkentették, az a tuti megoldás.

@punkfrog:
A munkáltatónak egyáltalán nem mindegy, hogy a bérköltségből mennyit kap meg a munkavállaló és mennyit von el az állam. Az újonnan felvett munkavállalóknál eleve az alacsonyabb elvinással tudja kalkulálni a bruttó bért. A már alkalmazásban lévőknél ez nettó béremelést jelent, ami a munkaadó szemszögéből 1-2 évre szóló megtakarítás lehet.
Adóékről olvastál már?
@Mariann19: Mondjuk, én nem értem. Bolink képes lenne érte eldobni az ásóját, Knosszi megtagani ókerezstény hitét, rodejó eldobni a votkásövegét, Gábriella lemonadni a copypaste-ről... Szóval, valami ezoterikus dolog. Én nem
tudom. Nincsen lába, ergo nem étel. Ugyanúgy, ahogy a csiga sem. Szar dolog, amikor 8 szem néz rád szemrehányólag a tányérról:-) A nyulakról. összeférhetetlén okján már nemszólok:-)
@MikeBoy:

Magasan képzett munkaerőt nem fognak utcára rakni azért, hogy kevesebb bruttóval felvegyenek helyette mást. A statisztikák amúgy is elkenik a különbségeket. Soha nem tudjuk meg, milyen hatásfokkal működött volna, mert agyoncsapták a többi ostoba lépéssel.

A beruházás és gazdaságélénkítés ugyanaz. Tőkét hagy a gazdasági szereplőknél. Mindent forintot a gazdaságba kell forgatni, igen. Épp az ellenkezője történik, minden pénzt a behemót állam finanszírozására préselnek ki.
@quendelapo: az szja változás nem befolyásolja az alkalmazottnak fizetett bruttó bért.A munkaadónak ugyanazt az összeget kell átutalnia a munkavállalónak és a NAV-nak csak más arányban.
@punkfrog:

Megspórol vele viszont jó pár év béremelést.
@Husz_János_Puszita: "Magasan képzett munkaerőt nem fognak utcára rakni azért, hogy kevesebb bruttóval felvegyenek helyette mást."
Simán kirakják, és nem vesznek felmást helyette. Menni meg nincs hova.
@SárVérnyúl a Szent Kézigránát Igazi Őrizője:
Most legalább megtudtam, hogy kizárólag a lábas jószág jöhet Nálad szóba.
Azonban a nyulak csakis élőben szerethetőek.
Ma valahogy szellemesség tekintetében nem vagyok formában.
Össze kell szednem magam.
@GeoCracker:

Az más szitu, sajnos egyre gyakoribb. Mindenki fél. Cseszheted az SZJA-dat, ha elveszted a munkahelyed az agyoncsapott gazdaság miatt.
@quendelapo:

Most vita van vagy hatásvadászat?

Megértetted, amit írtam?
Nem csökken az emberek bruttója!
Csökken szerinted az átlagfizetés?
Mert ha nem, mindegy hogy ugyanakkora bruttóhoz több nettó tartozik az egykulcsos miatt vagy hogy ugyanakkora nettóhoz kevesebb bruttó is elég.
@Husz_János_Puszita:

Nagyjából azonos véleményen vagyunk.
Az egykulcsos adó nem rossz, de meg kell lennie az egyéb feltételeknek.
Most nem volt meg illetve nem is indultunk abba az irányba el. Így viszont még inkább fordítva sült el a dolog.
@Husz_János_Puszita: ez igaz.
viszont ez rettentően pitiáner dolog egy munkaadótól.ilyen erővel akkor is elhalaszthatná a béremelést ha a dolgozó örököl néhány millát(nem azt).
@Husz_János_Puszita: Gyakorlom. Januárban mondtak felmásodmagammal. Mindkettőnknek nemzetközi vizsgával. S a kor sem számít,mivel egy generáció van kettőnk közt.
@Kulcsos fahéjas proli Boli – Ch.T. is, meg’há...:
követelem a toleranciát me pitykés pógámester vok!!! :)))
mindezt golyóálló mellényben, rohamsisakban.
de mi ez az jenki style?
abrosszal a fején hitelesebb lett volna!
@MikeBoy:
"Sem a megtakarítás vagy luxus cikk nem az, ami igazán jó a gazdaságnak."

Bocs, hogy belevakkantok, de egy kicsit hadd árnyaljam e képet. A megtakarítás önmagában jó dolog (gondolj csak a nyugdíj-boomra, az öregedő magyar társadalomra - na ide pont égetően kellene egy kis állampolgári megtakarítás, mert IRTÓ nagy baj lesz 10-20 év múlva.

A baj itt azzal van, hogy ezek a megtakarítások, azok is maradnak, nem konvertálódik át beruházássá, a egykulcsos szja-ból származó plusz nettó bevétel kamatra várva csücsül valami értékpapírban, vagy valutában.

A baj többdimenziójú, de leginkább a kis és középvállalkozások ellehetetlenítése az, ami probléma.

Egyfajta centralizáció folyik (a fidesz maga is egy erősen centralizált érdekközösség), s a kormány nem hagyja, nem engedi, hogy a tortaszeletekhez többen férjenek hozzá.

Hibás a gazdaságpolitika (Orbánnal ellentétben és hiszek Chikánnak), de hurrá semmi gond, mert végre leváltunk az IMF-emlőjéről.
De hagyjuk is, csak felbosszantom magam.

Kösz a figyelmet és üdv:
Clmb
@Mariann19: Sebaly, Tóbiás... vidámoljunk akkor is, ha a horgony a nyakunkra akad. Ha megfojt? Mi bajunk? Legalább, szellemesek leszünk. Jó éccakát. Ne feledd, a mai nap, biztosan jobb volt, mint a holnapi. Tehát. Arcra fel:-) Bye:-)
@punkfrog:
Tudod, az ilyen kis álkatonásdi, tápos balfaszok a legszánalmasabbak.
Menőzik a vérparasztja az amerikai egyenruhában, közben értelmes mondatot nem bír összerakni és kinyökögni magából, agresszivitással kompenzálja a kisebbrendűségét.
Gondolom ez a pöcsköszörű sem volt persze katona, egy katonai alapkiképzésen ott kéne pár száz méter után rugdosni az eltunyult pi.sáját ennek a baromarcúnak.
Amúgy valami szerepjátékos lehet a kreténje, gondolom otthon papucsnak öltözik. :)
@Kulcsos fahéjas proli Boli – Ch.T. is, meg’há...: na ja!
azt vártam a videó alatt, hogy bejön néhány valódi "sir,yes,sir" és úgy kapják le róla a cájgot, hogy nem marad szőr a mellén!
de ilyen sajnos csak a kurva filmekben van.
"mér azt hitted ez a valódi élet?eszem-faszom megáll"
@De hol van Columbo felesége?:

Semmi gond, de a "nem az, ami igazán jó " kifejezés szintén eleve árnyalt képet fest, csak én nem fejtettem ki azt, amit te megpróbáltál.
@Kulcsos fahéjas proli Boli – Ch.T. is, meg’há...: Én meg mostanában ezen akadtam ki. :(

Katolikus kurvák – kiabálta a lengyel teniszválogatottnak az izraeli közönség :(

www.origo.hu/sport/tenisz/20130213-bepoccentek-a-katolikusozo-izraeliekre.html
@Gábriel angyal_a kitalált blogrobotártuditu:
Ott kellett volna pofánvágni azokat, akik ezt tették és ekkora tetűládák.
De mint olvastam, sokan megtapsolták és éljenezték is őket, az autogrammok pedig szintén nem véletlenek.
Nálunk is pofán kellett volna azokat, akik a zsidókat mocskolták ott, a foci meccsen.
Bár... mintha akkor nem lázadtál volna azért...
Rosszul emlékszem???
Ezt meg küldöm nem csak anyónak. Tetszik az ürge ízes beszéde és humorérzéke is. :)

youtu.be/yudtLBNs56M
Köszi a választ!
OK, igen , látom és láttam. Hasonlóan vélekedünk...
Hát ez a cikk KRVA jó!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jól jellemzi a mai uralkodó osztályt!
A mi torkunkon mindent le lehet nyomni, szemünkbe hazudni sorozatosan!
Korbán és csapata, na meg a nagy "varázsló" sikeresen csődbe taszítja az országot, most már jöhetnek a tündérmesék. És talán még az ortodox hívők sem hiszik már el....
Új zászló van a parlamenten, Tövér úr kitűzette.
Oh, nem, nem együttérzésből. Már a parlament sem a miénk, az ország már régen nem, ezt akarja finoman, kulturáltan közölni ez az uriember velünk. Az új bevándorlók már mindent visznek.....pénzt , paripát, országházat, hurrá(most tapsoljatok akik szavaztatok, dolgozhattok rájuk is)
@MikeBoy: "Nincs érezhető bérszínvonal csökkenés az egykulcsos adó miatt!
Nem hallottam ilyenről és nem tudok ilyenről."

Szerintem ideje lenne kinyitni a szemed és körülnézni. Az egykulcsos miatt magában nem (bár az a sok százezer aki 12-16 rongyot miatta lehet nem így látja), de együtt a csodás közmunka bérezéssel már is lenyomták béka segge alá a béreket.

Azt meg (elnézést a vulgarításért) ki nem szarja le mennyi a bruttó bér, ha magasabb bruttóval pont kevesebbet kapsz? De az fix, inflációt nem követő emelést kapsz ... már ha.
Azon röhögött mindenki a bérkommandóval kapcsolatban, hogy az volt a nagy "bünti" a cégek ellen nem indulhattak közbeszerzésen. Érted?
Olyan pályázatokon ahol eleve zéró esélyük van mint haveri körön kívülieknek.
Meghatotta őket?
Nem.

Még a legszutyokabb mezőgazdasági idénymunkák órabére is csökkent vagy bő 20%-ot legalább. Régen a 100 netto volt a gagyi, most meg örülsz ha új melóhelyen nem ilyen 60-72.000 a fizetés ...
@komplikato: Arról nem beszélve, hogy acsodás új MTK-k okán sima "átszervezéssel" meg lehetett csinálni törvényesen, hogy 18-20% plusz munkaórárt kb. ennyivel kevesebbet kellett fizetni a cégnek. Azaz 120%-os teljesítményért 80%-nyi bért.
Na ez a nem piskóta. És volt alkalmam látni amikor ezt több ezren szívták meg egy cégnél.
ha maximálnánk az ogy képviselőség idejét mongyuk EGY ciklusban

akkor nem lenne gond a kormány kontóra szórt kampány milliárdok...

amugy elképesztő hogy 23 éven (plusz az ügynökös előzményeik) át mérgezheti ALKALMATLAN GERINCTELEN (szumma: hitvány) emberek sokasága a közéletet...
@MikeBoy:
Figyelj Miki, fussunk neki mégegyszer és próbálj arra is figyelni, amit én írok, ne csak arra, amit Te szeretnél hinni :) Kurvára nem vagyok fideszes és nem az Orbán féle elkúrást akarom fényezni - hátha ettől megnyugszol....
Mint a vita elején írtam, ha figyeltél - bár ebben még egyet is értettünk - Magyarországon az egykulcsos nem érte el azt a hatást, amit máshol pl. Szlovákiában, balti országokban stb. Azért nem, mert a gazdaságpolitika, adópolitika többi eleme ellene hatott.
Hogy kérdésedre konkrét választ adja, a munkáltató számára előnyt jelent - nem piilanatnyi alőnyt, hanem hosszabb távon érvényesülő előnyt - ha a munkavállaló azonos nagyságú bérköltségből magasabb nettó bért kap. Munkaadóként, ha A helyen 1000 euró bérköltségből a munkavállalóm 620 eurót kap meg, B helyen pedig 490-et, akkor A helyet fogom választani a beruházásom színhelyéül (ha a többi feltétel azonos), például azért, mert így azonos összegért, képzettebb, motiváltabb alkalmazottaim lesznek. Ha A helyen és B helyen is azonos nettó bért kap a munkavállaló. (De B helyen küönadókkal csesztetnek, különféle, át nem látható okkal és céllal vállalkozásokat, összevesznek az EU-val és nemzetközi szervezetekkel, lenyúlják a nyugdíjakat és játszanak a deviza árfolyamával, akkor A helyet fogom választani.)
Magyarul az egykulcsos adó nem a pillanatnyilag állásban lévőknél jelent előnyt a munkáltatóknak, hanem a beruházási, foglalkoztatási döntéseknél. Illetve a pillanatnyilag állásban lévőknél a jelentős nettó bér emelkedés miatt - ha minden más feltétel változatlan - meg tudnak spórolni egy - két béremelést, ami szintén előny.
Érted már?
@MikeBoy:

Ja, ez elég ócska duma, már megbocsáss! más szavakkal: a magyar ezek szerint nem érett meg arra, hogy tisztességes jövedelmet kapjon a munkájáért. továbbra is támogatni kell az ingyenélőket, és bármilyen címen is, de le kell húzni a körön kívüli igyekvőket, mert akkor a közösbe nem gyűlik össze elég lenyúlható lóvé.
(tudom, hogy nem ezt mondtad de ez fog kijönni végeredményként, a többkulcs bevezetése okán

hogy eccerű legyek.

tegnap volt egy ígéretem, talán épp neked az ortodox és unortodox válságkezelés tárgyában

kébzeddeeel! unordodoxra semmilyen tudományos magyarázatot nem találtam az egész kibaszott interneten , csak ködös sejtetéseket és ködevő liberális utálkozásokat.
szal kezd ez nekem szimpatikus lenni ez az unortodoxia, mert ha ennyire titkolják (még azt is eltüntették amit én láttam 2012. novemberében!) a szakszerű tárgyilagos definiciókat, előnyeit hátrányait "tananyag" szinten, akkor mi alapján vonja bárki kétségbe a szakszerűséget.

De kezdettől fogva azt mondom, azért használják az egyszerűsítő unortodox kifejezést, mert az igazságot a hatalomra ácsingózás közepette mégsem lehet az emberek pofájába tolni.

épp ezért betolom ide az ortodox válságkezelés iskolai anyagát, meg a heterodox-ét is.
és mindenhova betolom, hogy miért kardoskodnak a populisták a szocik, és a liberálisok.

Ime: két olvasatban is:

5.7. Válságkezelő stabilizáció
1. ortodox módszer: a kereslet drasztikus korlátozása. felszabadítják az árakat, az árfolyamot, emelik az adót és csökkentik a költségvetés állami szerepvállalását » pénzügyi stabilizáció+életszínvonal hirtelen csökkenése
2. heterodox módszer: vágtató inflációnál és súlyosan deformált a termelési struktúra: időleges adminisztratív bér- és árszabályozás, korlátozás és a termelést ösztönző adópolitikai lépesek

jegyzetből:

A) Ortodox stabilizáció Fiskális, monetáris és árfolyam-politikai beavatkozással történő válságkezelő stabilizáció.

B) Heterodox stabilizáció Az ortodox stabilizáción túlmenően, rendszerint átmeneti, adminisztratív eszközökkel (pl. ár- vagy bérszabályozás) történő válságkezelés.
@komplikato:

Jól kiosztottál!
Nem ez volt téma, de legalább kiosztottál... :)
@quendelapo:

Megpróbálom utoljára.
Teljesen triviális amit írsz.
És igaz is!

De nem vezethető le belőle a végeredmény.

Az a baj tudod, hogy meghonosul lassan az, amikor valaki talál egy indokot és érvet, akkor azzal minden el van intézve. És ebbe a hibába beleesel te is.

Megvan az egykulcsos adó pozitív hatása. Több is van neki.
De van sajnos negatív is.
És jelen pillanatban a negatív gazdasági hatások erősebbek a pozitív hatásoknál.

Biztos valamelyest beruházásösztönző (vagy gazdaság) az egykulcsos. De sajnos jelenleg több pénz kerül ki a gazdaságból az én általam felvázoltak szerint, mint amit hoz szerinted.

Hidd el, teljesen tisztában voltam azzal, amit írtál. Aki nem képes kitörni a saját világából kettőnk közül, az nem én vagyok. ;)
@jaegtoer:

"a magyar ezek szerint nem érett meg arra, hogy tisztességes jövedelmet kapjon a munkájáért."

Nem tudom, miért ez a vesszőparipád, de jelen pillanatban már azzal is kellemetlen kérdés elé állíthatnálak, hogy tudományosan definiáld már nekem a "tisztességes jövedelem" fogalmát!

Nyilván nem találtál az unortodoxra semmit, mert az egy ideológiai szöveg arra, hogy a közgazdaságtan egzakt részét a politikusok egyszerűen félresöpörjék.

A válsággal kapcsolatban:

Jelenleg nincs válságban a gazdaságunk.
A gazdaságunk nem tartható, mondjuk így rossz pályán van és lehet belőle válság.
Jelenleg még nincs illetve nem lenne szükség általad írt válságkezelő intézkedésre (ezt szerintem te is így gondolod).
@quendelapo:

"Illetve a pillanatnyilag állásban lévőknél a jelentős nettó bér emelkedés miatt - ha minden más feltétel változatlan - meg tudnak spórolni egy - két béremelést, ami szintén előny.
Érted már?
"

A másik, hogy ez nem működik.
Ha ugyanis működne vagy lenne értelme, akkor ez a kérdés szimmetrikus.
Magyarul a cégeknek szja növelésekor meg pont emelnie kellene a bruttót.
Szerinted ez így van?
@punkfrog:

Nem pitiáner, hanem gazdasági racionalitás. Egy cég nem szociális intézmény. Egy bizonyos szint felett pedig abszolút alku tárgya a bér.
@MikeBoy:

Igen, SZJA növeléskor -ha megteheti- a cég emeli a bruttót.

Nézd, szép az elmélet, de nem árt hozzá némi gyakorlati tapasztalat, hogy ismerd a döntési mechanizmusokat a valós gazdasági életből.

Elméleti szinten is vitatkozom veled. Jelenleg a gazdaságunk az eddigi legnagyobb válságát éli át, a növekedési potenciál nulla vagy negatív, az unortodoxia szétverte az alapjait azzal, hogy a versenyszférát sarcolja, veszteségbe taszítva szinte minden szegmensét. Ráadásul abszolúte protekcionista, verseny- és piacellenes módon. De ez csak a hab a tortán, mert 2006. óta nem tartható.

Az egykulcsos hatásiról tök felesleges ilyen körülmények között beszélni. A gazdaság lefagyott, amihez semmi köze az egykulcsos adónak, annál inkább a jogbizonytalanságnak. Milyen pozitív hatás érvényesülne, amikor annak az összegnek a többszörösét vonta ki a kormány?

SZJA rángatásával nem lehet gazdaságpolitikát csinálni. Makroszinten is összességében, a járulékterheléssel együtt, az élőmunka költségeiről lehet beszélni maximum. De ez csak a humán tőke, ott van még a reáltőke, a finanszírozás, és a legfontosabb: a bizalmi tőke, ami a gazdaságot mozgatja. Mind romokban.

Hagyjátok már békén azt a szerencsétlen SZJA-t. Egymagában nem oszt, nem szoroz. A gazdaság egy rendszer, élő mechanizmus, a saját törvényszerűségeivel. A legjobbat akkor teszik vele, ha hagyják békén dolgozni.

Egyébként is, milyen magas jövedelmekről beszélünk? Elenyésző azok száma, akik tényleg sokat keresnek. Nagy tömegben itt 200 ezer nettóról beszélünk, amit a progresszív adó érint. Hihetetlen magas, majdnem eléri az osztrák minimálbért.

Megsúgom, ha rátesztek 300 ezres bruttóra 40%-os adókulcsot, ember nem marad ebben az országban, aki dolgozzon. Aki még nem húzott el külföldre, az el fog. Balos téveszme, hogy a progresszív adózás megoldja a gazdaság gondjait. Még szerencse, hogy az LMP sose fog odáig eljutni, szava lenne a gazdaságirányításban.
@jaegtoer:

Fiskális válságkezelésben 3:1 vagy 4:1 arányban javasolt kiadáscsökkentő, illetve bevételnövelő intézkedéseket hozni, a kiadáscsökkentés javára, hogy ne legyenek, illetve rövid ideig legyenek recessziós következményei. A megfelelő arányok eltalálása a gazdaságpolitika művészete.
@GeoCracker:

Vannak már terveid, mihez kezdesz?
@quendelapo:

A szlovák, cseh, lengyel, észt stb. gazdaságokat min jobboldali kormányok tették rendbe. Igazi jobboldaliak. Nálunk csak különböző színű szocik vannak, zöldszoci, vörösszoci, narancsszoci, barnaszoci.

Hány év kell még bakker, hogy rájöjjenek, nem működik? Még 20? Mekkora nyomor kell még, hogy elhiggyék?
@Husz_János_Puszita: pont te gondolod, hogy egy cég szociális intézmény!
a céggel én bruttó bérre szerződők.hogy mennyi szja-t fizetek az nem a cégen múlik.ha jobban járok az adóváltozással akkor az nem béremelés!a bérem ugyanannyi marad.
@Husz_János_Puszita: az a része teljesen igaz, hogy nálunk nincs jobboldali párt.
(főleg nincs jobboldali liberális aminek magamat tartom.)
a gazdaság rendbetétele jobbról gyorsabban megy de nagyobb áldozatokkal jár.emlékezz a szlovák éhség lázadásokra!
@Husz_János_Puszita: mivel a kutatásból erősrn kikeveredtem,s van 12 év szoftvertesztelői gyakorlatom, az utóbbiba gondolkodom. Tanitani is elmennék, de a tanarakat ma inkább leépítik. Kalandvágyból itt maradnék, ha lehet :-)
@MikeBoy:

:D

"__Nem tudom, miért ez a vesszőparipád, de jelen pillanatban már azzal is kellemetlen kérdés elé állíthatnálak, hogy tudományosan definiáld már nekem a "tisztességes jövedelem" fogalmát!__"

Ez egy kissé lekezelőre sikerült. nincsenek kellemetlen kérdések, így ez sem az. nem is nagyon kell tudományos definícióra törekedni.
ugyanis a munkajövedelem vagy fedezi a munkaerő megújításának és magasabb szintű újratermelésének a költségeit vagy nem.
Amennyiben ez nem lehetséges, úgy ne jöjjenek a közgazdászok semmilyen ortodox vagy facomox hivatkozásokkal, mert az egész csak arról szól, hogy mennyire, miképpen és meddig lehet kifosztani az embereket, azokat akik nélkül nem működne a gazdaság és társadalom.
(Menenius Agrippa meséje... neten/google... elérhető)

"__Nyilván nem találtál az unortodoxra semmit, mert az egy ideológiai szöveg arra, hogy a közgazdaságtan egzakt részét a politikusok egyszerűen félresöpörjék.__"

pont ez a lényeg. ideológiai szöveg. más olvasatban egy megtévesztést szolgáló szóhasználat. Aki erősködik az ortodoxia a mellet, és ellenzi az unortodox
@punkfrog:

Nem tudom, mennyit kapnak a szlovákok szociális segély címén, de van egy érzésem, hogy eléri a 22.800 Ft-ot.
@jaegtoer:
@MikeBoy:

folytatva mert hülye a blogmotor vagy én:

és ellenzi az unortodox módszereket, azt mondja vele, hogy elsősorban a nettó adóbefizetők másodsorban az adózási szempontból inaktív népesség, lakosság állják a cechet, azaz kizárólag a lakosság.
A bankok, a multik továbbra is tehessék zsebre az extraprofitot. ahogy 20 éven keresztül is tették.
közben a minimálbér annyi amennyi. ennek biztosan így kell lenni, csak éppen vicces. egy német ennyiért még nem hogy a telefont nem veszi fel, hanem rá se néz a telefonra.

"__Jelenleg nincs válságban a gazdaságunk.
A gazdaságunk nem tartható, mondjuk így rossz pályán van és lehet belőle válság.
Jelenleg még nincs illetve nem lenne szükség általad írt válságkezelő intézkedésre (ezt szerintem te is így gondolod).__"

A gazdaság lehet hogy nincs válságban, de talán rosszul írtam, adósságválság van. A külső és belső államadósság, valamint a lakosság eladósodottsága az, ami válsághelyzetet okozott. ez a hármas adósságszolgálat az, ami korlátozza a kormányzat lehetőségeit.
Azt persze nem állítom, hogy az alkalmazott "terápia" megfelelő, és eredményt hoz.
@GeoCracker:

Drukkolok neked, szerencsét kívánok!
@Husz_János_Puszita:

kicsit zavarba jöttem. ...de csak egészen kicsit:-)

ennyire nem vagyok képzett. én azt gondolom, hogy túl van misztifikálva ez a közgazdaságtan elmélet tudomány dolog. feltehetően úgy van, ahogy mondod.

van néhány alapszabály, amivel a közgazdaságtan tudomány ismerete nélkül is sokan elég jól boldogultak.

1. annyit költöttek, amennyijük volt.
2. csak olyan esetben nyúltak hitelhez, ha azt vissza tudták fizetni.

én azonban változatlanul azt tartom, hogy az a korrupciós pénz (évről évre 1500-2000 milliárd Ft.)sokat nyom a latban.

ezt évről évre "ki kell termelni" a hitelek gyakorlatilag a korrupció átmeneti, azt elfedő finanszírozására szolgálnak.

én eccerűen gondolkozom ezekről, mert szerintem valójában ezek elég eccerű dolgok.
@MikeBoy:
"Megvan az egykulcsos adó pozitív hatása. Több is van neki.
De van sajnos negatív is.
És jelen pillanatban a negatív gazdasági hatások erősebbek a pozitív hatásoknál."

Ebben egyetértünk.

és igen, ha az szja kulcsa emelkedik, akkor vagy bérköltség nő vagy a nettó bér csökken, ez egyértelmű!
@Husz_János_Puszita:
"Jelenleg a gazdaságunk az eddigi legnagyobb válságát éli át, a növekedési potenciál nulla vagy negatív, az unortodoxia szétverte az alapjait azzal, hogy a versenyszférát sarcolja, veszteségbe taszítva szinte minden szegmensét. Ráadásul abszolúte protekcionista, verseny- és piacellenes módon. De ez csak a hab a tortán, mert 2006. óta nem tartható."

A teljes kommenttel maximálisan egyetértek.
A lehető legrosszabb, ami történhet velünk, ha 2014-ben a "megoldás" az igai progresszív adórendszer visszaállítása lesz. Az az unortodoxia után megadná a kegyelemdöfést a gazdaságnak.
@punkfrog:
Milyen jobboldali liberális az, aki szerint az adócsökkentés nem nettó béremelés?
@quendelapo:
a béremet a munkáltatómtól kapom aki nem az állam.
az adócsökkentéssel a bérem nem nő csak kevesebbet kell belőle adóznom.
ez szerintem teljesen világos.
a munkáltatóm nem is tudja, hogy nekem mennyi a nettó bérem, hiszen ő csak adóelőleget von tőlem.amikor én elkészítem az adóbevallásomat akkor derül ki mennyi szja-t kell fizetnem ténylegesen.
nevezzük nevén a dolgokat.
@punkfrog:
Értsd már meg,hogy nem a Te béredről szól a dolog! Sokoadszor írom le, hogy az új beruházásokat és a munka keresletét befolyásolja, ahol nem mindegy, hogy mekkora bérköltséggel, milyen munkavállalót tud felvennni.
A Te esetedben sem mindegy, hogy így hosszabb távon "megspórolhat" egy béremelést. Próbálj meg elvonatkoztatni a konkrét esettől! Többször nem írom le.
süti beállítások módosítása