Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: Aki akkugyárban dolgozik, az mennyire van biztonságban? Mennyire jó érzés dolgozni menni, nap min... (2024.04.24. 20:42) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Someone To Love www.youtube.com/watch?v=15orOogE0pU (2024.04.24. 19:19) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2012.08.24. 06:05 Fabius

LMP: szüzek legyünk, kurvák vagy szűzkurvák?

Címkék: kommunikáció reform profizmus karácsony gergely lmp

Nem tudom eldönteni sírjak vagy röhögjek azon, hogy két év parlamenti részvétel, kormányváltási ambíció mellett a poszt címében föltett kérdés még mindig releváns probléma az LMP-ben. Hogy mennyire, azt remekül szemlélteti Karácsony Gergely a 168 órában megjelent interjúban:

"- Fontos a politikai kultúra, de emellett hatékonyság, professzionalitás kell, s ez még mindig – finoman szólva – nem süt az LMP-ről.

– Nem lehet valaki egyszerre szűz és profi.

- Az LMP már nem szűz. Két éve parlamenti párt.

– Olyan értelemben mondom, hogy demokratikusan, átláthatóan működünk.

- Ettől még lehet hatékonyabb.

– Jelenleg kétfajta párt van: az egyik hatékony és korrupt, a másik nem hatékony és nem korrupt. Én az utóbbit választanám, meg szerintem a szavazók jó része is."

 Vadöfakk? Ez a két véglet volna a lehetőség a politikai palettán? Vagy korrupt és hatékony politikai kurvának kell lenni, vagy szoros kontyba font hajú, szigorú tekintetű, piarista vénkisasszonynak? 

lmp_2.jpg

Köztes megoldás nincs? Dehogy nincs kedves pajtások, csak le kéne vetkőzni magatokról ezt az önfelmentő maszlagot, és szembe kéne nézni végre a tényekkel: az LMP hatékonyságának javítása legkevésbé anyagi természetű. Átgondolt szervezéssel, a valósághoz igazított pártszerkezettel, az ingyenes lehetőségek kihasználásával, és a botrányos kommunikáció lecserélésével sokat lehetne mozdulni az úgynevezett profizmus irányába, minden korrupció nélkül is. 

Kezdve onnan, hogy ahogy kommunikáltok az tényleg botrány. Ha ma odamegy valaki egy LMP aktivistához, és megkérdezi: mizu? - akkor a válasz egy negyedórás körmondatban érkezik, benne az éves átlaghőmérséklettől a relatív páratartalom és aktuális zsinórtanga divat ismertetésén keresztül az Omszki tó hőmérsékletéig. Továbbra is hiányoznak az egyszerű, közérthető és könnyen emészthető üzenetek a társadalomnak. Tetten érhető volt ez a népszavazási aláírásgyűjtésnél is, ahol sokan és sokszor elkövették a kérdezőkkel ugyanezt a hibát, és tetten érhető például Széll Bernadett Családhálón megjelent írásában is, ahol négy körmondat egy komplett bekezdés. Leír egy rakás jó dolgot, de mire a gondolatömlesztés végére ér, az egyszeri halandó már nem emlékszik az írásból semmire, mert a második bekezdésnél elvesztette a fonalat. Nézzétek meg a Jobbikot, köröket vernek rátok azzal a három egybites jelszóval amit használnak: cigánybűnözés, zsidók, összeesküvés. Meg tudják ezekkel szólítani a célcsoportjukat? Meg bizony. Nektek van három ilyen tökegyszerű hívószavatok a saját politikátokhoz? És miért nincs még mindig?

Ráadásul rossz helyen vannak a hangsúlyok is. Hány emberhez jutott el, hogy feljelentést tettetek az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. 4 napos közbeszerzése ellen? Hány emberhez jutott el, hogy bírósági úton igénylitek a közérdekű adatokat a pusztaottlakai közmunkaszerződésekről? Azzal viszont mindenki tisztában van aki a közélettel kicsit is foglalkozik, hogy Lázárfalváról kifaroltatok. Vagyis azokat a témákat amiket a korrupcióellenes irányvonal miatt hangsúlyozni kellene azt nem sulykoljátok, de ahol egy elkönyvelt vereséget akartok megúszni jelöltállítás nélkül, ott ezzel a hülyeséggel belehajoltok a sallerba, amitől az egész hangsúlyossá válik.

 Kommunikációs és szervezési hiba az is, hogy bár viszonylag sok közéleti fórumot tartotok, ezeknek a reklámja is nagyon gyenge. Amikor meg van hirdetve egy ilyen a városligeti Kertembe a fővárosi frakciótokkal, dugódíj és egyéb más közérdeklődésre alkalmas témákkal, és én vagyok rajta ez egyetlen civil érdeklődő, akkor ugyan jól elvitatkozunk, de valamit szarul csináltok. Hogy akartok így érdeklődést kelteni a témáitokkal kapcsolatban, és hogy akarjátok megszólítani azokat, akik erre fogékonyak lennének? 

A hasonló amatőrségeket lehetne még sorolni sokáig, de a lényeg talán ebből is látszik: a profizmus nem feltétlenül anyagi természetű dolgokat jelent. A hatékonyságot növelni képes lenne pár valódi szakember, akik konyítanak valamit a politikai PR-hoz a mostaniak helyett, néhány alaposabb munkatárs akinek eszébe jut, hogy aki az LMP híreit keresi az elsősorban a lehetmáson teszi, így ha egy kommüniké kizárólag a faszbúkon van kitéve az annyira nem hasznos. Saját média hiányában elkezdtetek végre blogoni, ami jó, csak lehetne szaporábban közölni a gondolatokat a szimpatizánsokkal. Ideje lenne a párt bázisdemokráciáját megreformálni legalább annyira, hogy mindig legyen olyan nyilatkozatképes ember, aki azonnal meg tud értelmesen nyilvánulni, ha az országban történik valami, és nem kéne erre sokszor napokat várni. 

Ezekre mind szükség lenne. Mert a mi vagyunk a nem korrupt, de csetlő-botló hülyegyerek párt imázs egy idő után kevés lesz. Nekünk is, akik szavaztunk rátok és azóta arra várunk, kinőjétek a járókát és megtanuljatok járni és beszélni végre. 

ui: Ha reagálni kívántok a két kidolgozott sablonválaszt,

1: a politika nem mosópor,

2: lépjetek be, csináljátok, mert a részvétel fontos 

már köszönjük, nem kérjük, hallottuk eleget. Frissítsétek a kifogáskészletet, ráfér.

629 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr274728918

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Álmom egy tanya, állatok hada 2012.08.24. 13:41:44

Tényleg. Csak hát a pragmatizmus könyörtelen fogaskerekeinek mindent bedaráló perpetuum mobile jellegéből adódóan, egy gyakorlatiasan gondolkodó férfi ember első lépésként elégedett a családi ház kompromisszumával is. Legalább is a mi családunk esetébe...

Trackback: Hová bújik Orbán Viktor a magyarok elől október 23-án? 2012.08.24. 08:28:22

Orbán retteg. Nem jelenik meg az állami ünnepségeken, nem mond beszédeket nyilvános helyen, nem konzultál, hanem értesít, és kordonnal vetette körbe a miniszterelnöki villát. Retteg attól, hogy megint kifütyülik, hogy megint lebuzizzák, retteg, hogy me...

Trackback: Hányan szarták le Orbán új nemzeti konzultációját? 2012.08.24. 08:26:17

Nem mondhatjuk, hogy hétmillió háromszázezer választópolgár le se szarta Orbán Viktor május 30-án postára adott konzultációs kérdőívét, hiszen ezek az emberek konkrétan leszarták a nemzeti ál-konzultációt. Hétmillió háromszázezer választópolgár nem kül...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@Knósszosz: Bennem is ugyanezek a kérdések kavarognak vazze. :( Jó éjt.
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: A legjobb elfogógép. Állítólag a japánoknak is megfelelt.
A kor már némileg eljárt felette, főként elektronikában, de mechanikailag ott van.
@fletwwod_mac:

Összeszedett kis levél, nem nagyon van mit hozzáfűzni, tovább is küldtem.
@lbm: Szerintem nem érdemes folytatni a vitát, meg ez a téma lassan amúgy is a szögesdrótpetting szobába való.

Inkább röhögjünk ezeken. :)

kuruc.info/r/6/100252/
@Dr. Gy. Dr. Fűegér:
Igen.
De az aerodinamikai képességei a dupla svancnak, lefütyülték a General Dynamics, meg egyéb madarak képességeit. Ezt is vedd számításba. Az F-16-os gyönyörű bemutatót csinált, kétszer mentem el... pisálni, mert sör nélkül nem ment a repülőnap.
Ne offoljunk, hajrá Kecskemét! Remélem lesz még-:)
@Dr. Gy. Dr. Fűegér:
Gábrielre rászólhatnál, hogy vissza kellene vennie a csavarlazító adagját, mert hülyeségeket hord össze... :))
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Ja igen tényleg. Richard Wagner is egy zugzenész volt csupán. Kérdezd rodeót biztos felvilágosít. :)
@Gábriel angyal: én akkor is bírlak :-)) Bár titkos vágyam, hogy veled még beszélgetek pár év múlva. Szerintem az érdekes lesz :-)) Te egészen más vagy mint habzó szájú elv-társaid, és pár év múlva kiderül igazam van-e abban amit most veled kapcsolatban gondolok. Ne aggódj nem rossz, inkább pozitív gondolatok ezek :-)
@lbm:
Egy ápoló? Amint beszélget a leszedált beteggel... Viktorra hamarabb van esélyed! :))
Jó éjt NER-társak, "vágyom az ágyom"! Aztán ma még nem olvastam, hogy " de az elmúltnyóccév", úgyhogy valaki, ha lehetne... :-D
reggel megnézem ám ! :-)
@level 1: És te lennél "a" szavazó? Aki még a nyilvánvaló tényeket is lehazudja? Én ennél többre értékelem a szavazókat.

Az, hogy az LMP-nek van-e programja, az objektív dolog: van. Szakemberei is vannak, például én is sok mindenben szakember vagyok. Lapozzunk.
@fletwwod_mac:

Kiegészítés: sosem értettem meg, és a döbbenettől értetlenül meredek már több mint tíz éve mindenkire, aki Orbánt "tehetséges politikusnak" tartja, hogy az "európai formátumúról" ne is beszéljünk. Szánalmas kis félművelt, buta, beképzelt majom, aki a lehető legaljasabb kamarillapolitikán kívül nem ért semmihez a világon, és akit bármelyik Simicska kaliberű agytröszt dróton rángat, miközben sugdossa neki, mekkora nagy zseni.

Kívánom, hogy jó egészségben nézze végig, ahogy a tákolmánya összeomlik, öregkorát pedig töltse el, mint Magyarország leggyűlöltebb politikusa.
@lbm:
"de az elmúltnyóccév" és a "gyurcsányahibbás" - így oké?
Még jó, hogy a narancsbolsik a kánjukkal nem kúrták el! Akkor mi lenne...
@Gábriel angyal:

De tudtam, hogy előjössz Wagner-rel! :D Kevés vagy, öreg!

Inkább hallgasd, ne csak takarózz vele.
@lbm: Bármikor szívesen beszélgetek - akár személyesen is - és az is jó ha alapvetően jóra gondolsz. Meg aztán, aki ilyen hatásokkal indult az túl rossz ember nem lehet. :)

youtu.be/QQ80Zj3Oqkc
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Hozzád képest tudom, hogy kevés vagyok de itt is érvényes a régi igazság, hogy sosem csak fekete és fehér a világ. :)
"Az "elfajzottnak" nevezett kulturális alkotásokat a nácik előbb a múzeumokban igyekeztek elcsúfítani, majd később szétzúzni vagy pedig pótlólagos devizabevételek fejében külföldön értékesíteni. 1937-ben Joseph Goebbels utasítására nyitották meg Münchenben az Elfajzott művészet című kiállítást, amelyet kétmillióan kerestek fel: a képeket keret nélkül, rasszista szlogenek kíséretében aggatták a falakra. Magukra a művészekre pedig megtorlás, egyebek között alkotási vagy kiállítási tilalom, többükre pedig börtön vagy koncentrációs tábor várt."
www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CCQQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.mult-kor.hu%2Fcikk.php%3Fid%3D28689&ei=Nd43UOyiEoHbtAb804DAAg&usg=AFQjCNE6GkpVWqFn_tYMV9atCeRiOTx6Ow

A nácik és a művészetek...
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Igazad van legyen mondjuk ez a visszamaradott német muzsika. :)

youtu.be/5pkdeQqsvhU
@Dr. Gy. Dr. Fűegér:
Nem is szeretné érteni? Vagy csak nem akarja. Különböző dolgok, az tény! :(
@Gábriel angyal:
Kicsit sokat szemléled mégis feketében a világot. Most képzeld el színesben... :)
@Gábriel angyal:

Tizedannyira nem vagyok művelt, mint szeretnék az lenni. Az igaz, nem a kurucinfó a kizárólagos szellemi táplálékom.

Valamint nem vagyok annyira hülye, hogy Einsteint és Mann-t égető, festményeket tönkretevő bunkó, náci nyárspolgárokat bármilyen értelemben egy lapon említsek a kultúrával. A nácik bunkók, kedves G., ez van, nyugodj bele.

Ez nem fekete és fehér kérdése, ez esztétikai kérdés, ott meg nincs pardon.
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Már most ki reklámozza őket? Épp írom, hogy holnap lehet ellenük tüntetni, ha nem ragad oda valaki az aszfalthoz.
@Gábriel angyal:

Milyen szomorú, hogy ehhez a darabhoz úgy jutottál el, hogy valahol azt olvastad, Wagner antiszemita volt... :(

Egyébként Dosztojevszkij is antiszemita volt (bár nem úgy, mint a nácik) úgyhogy holnap neki is ugorhatsz a Karamazov testvéreknek.
@Dr. Gy. Dr. Fűegér:
a szelektív emlékezet a titka, már rájöttem!
Nem is voltak könyvégetések, terrorizálás, vagy ha igen, akkor azért mert a ... :)))
@Gábriel angyal:
Gábris - baszod kéhlek alássan - szánalmas tudsz lenni, ahogy egyre jobban belemegyünk!
@Dr. Gy. Dr. Fűegér:
Na... nemrég rágtam át rajta magam. Jobb mint a Háború és béke, pláne, hogy rövidebb!
@lbm: Lehet, hogy neked kéne futni, te vagy szakember!!! :-DDD
@Knósszosz: Gulyáságyúzol? A gazpacho fincsi lett és maradt rengeteg.
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Akiket sorban rúgnak ki, azok x év után kapnak két hónapnyi végkielégítést?
@a szív fészkei: Képzeld én speciel nem leszek ott. :)
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Nem látta a Mephistot. Rendben. Hagyd már... Hitler festményei: indavideo.hu/video/Hitler_festmenyei

Kb. annyira jó festő, mint Orvbán focista. Ez volt a világ legnagyobb baja, ahogy a miénk is. A középszer szar lázadása a nagyon jó ellen. Német kultúra, ja. Heine égett. Mikor kiderült, hogy Johann Strauss is zsidó, akkor hirtelen valami tohuvabohu szöveggel őt menetesítették a zsidósága alól.
@Félázsiai fahéjas Boli – Ch.T. is, meg’há...:

Tudod mit olvass el tőle? A "Hasonmás"-t. Ahhoz képest a Harcosok klubja kutyafasza! :D

@a szív fészkei:

Ezért volt Hitler annyira népszerű, tényleg olyan volt, mint az átlag bunkó német.

Orbán is erre hajt: ugyanakkora gyökér vagyok mint ti! :D
@fletwwod_mac:
már nem lehet hozzászólni...nem elérhető bár olvasható
@a szív fészkei:

"Wagner amúgy egy elég rémes ember volt. Aki utolsó művének, a keresztény legendáriumon alapuló, mélyen vallásos Parsifalnak a vezénylését a bemutatón egy főrabbi fiára, Hermann Lévire bízta, és kizárólag ő dirigálhatta további 12 évig Bayreuthban."
(Farkasházy: Fischer, Wagner, Tarlós)

:D
@a szív fészkei:

tudod a világon addig nem lesz béke amíg vallások az uccán grasszálnak, maradjanak a templomaikban zárt ajtók megett és ne szabadjon semmiféle vallást(hitet) hírdetni...az a métely...mind kivétel nélkűl, a franciák jó úton haladtak amíg el nem kezdték beengedni az expansionista vallásokat és a többi nyugati állam is ma Romney a katolikus Érseket kérte fel áldásra a választási baromságaihoz...és az meg...persze rohant mert...miért ne...mindez képmutatás és hatalom meg pénz és hithez meg lélekhez semmi köze csakis lelketlenség és elynomás meg szegregáció

brühühühühühü
@Dr. Gy. Dr. Fűegér:
beleestek abba az esztétikai abszurdumba, mely szerint a művész élete és a művei azonosak, a nagyok, (legutoljára Lukács és követői) azt állítják, hogy a mű megszületésével önálló entitássá válik és a művésznek a továbbiakban semmi köze sincs hozzá...viszont az előadónak annál inkább...javaslom mindannyiótoknak mélyedjetek el Wagner műveiben és arról beszéljetek -idézném magamat a múltkori leírásomat ugyanebben- akkor kiderűlne sok minden és akkor nem kellene a háziszárnyassal vitázni holmi hülyeségekről...egy Knapperstbusch vagy manapság egy Barenboim, netántán egy Solti azért elég autentikus, gondolom

szóval brühühühühühü
@Dr. Gy. Dr. Fűegér:
ez bármely népre igaz lehet, erre van az intelligencia, hogy tegyen ellene...ma ez Levédiában tobzódik...egyik kábulatból a másikba esnek és nem is akarnak felébredni vagy ha igen akkor a kanyar a hibás és máris alszanak hortyogva tovább

brühühühühü
@rodeo36: Közben azon elmélkedem, hogy milyen felemelő lehet egy ilyen zenekar tagjának lenni. Igazi boldogság lehet megszólaltatni egy ilyen művet.

youtu.be/KTM7E4-DN0o
@Gábriel angyal:
és minden idők legnagyobb Lohengrinje és egy csoda

ha ismered a szüzsét

figyeld Astrid Varnay-t

www.youtube.com/watch?v=saI2eTH1jOs
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Talán az antijánál fontosabb volt számára a tehetség, hogy ne basszák el a művét. Van ez így, zsidók értenek a zenéhez eléggé (én sajna a kivétel volnék). Csurka évtizedekig a vállaltan zsidó - Avraham Bogatir hét napja - Kardos G. Györggyel járt lovizni minden nap.

Aztán eljutott a most bemutatandó Hatodik koporsóig egy vállaltan nyilas színházban. .
@rodeo36: Pedig a vallások pláne hogy az utcán fognak grasszálni, mert halászni kell az emberlelket, abban van a pénz!
@Gábriel angyal:
és néhány más magyar a MET-ben

Kónya és Sutherland a Lucia-ban...

www.youtube.com/watch?v=_z-P2AUFslE&feature=related
@Gábriel angyal:

ha tudnád, ebben a zenében egy elveszett remény zokog és az elérhetetlen boldogság és minden hamisság...szerencsétlen Tännhauser
@rodeo36: Lehet, hogy a mű önálló életre kell, de azt nem mondhatod azért, hogy az alkotója akkortól már nem felelős érte. Azért, hogy mi olvasható ki belőle és mit indít el. Szerintem felelős, van az alkotónak nagyon nagy szerepe abban, mit ad oda magából a műnek, mivel táplálja. És miért?

Erről szólt nekem a Mephisto. Ahol nem 1 tehetségtelen szarcsimbók lett nácik felmosórongya, mert abban mi a dráma??? Hanem egy jó művészből jött ki a szarember. Nem elválasztható a kettő, hiába szeretnéd, mert akkor igaz Antall mentegetőzése Csurkánál, hogy ja, a náculás csak írói munkássága része... Nem kell komolyan venni. Aztán pedig de. Akkor Nyírőnél is igaz Kövér mosakodása.

Tudom, hogy voltak náci, fasiszta eszmékért lelkesülő nagy írók. Bocsi, nekem azok már ettől nem olyan nagyok. Egy alkotót mér az embersége, hogy hová áll. Egy igazi művész nem szolgálhatja a halált, a gyűlöletet, a gyilkolás mámorát. Vagy szolgálja, leszarom, de engem nem érdekel, hálisten a művészet millió olyanból is áll, aki ennek ellentétje.
Akinek Bayreuth kell, az menjen oda, ha nem kötelező, megköszönöm! :-)

Te elvonatkoztatsz, én nem tudok. És nem vonom Wagnert kétségbe, engem taszít és nem tudok közel kerülni hozzá, jelzem, nem is nagyon akarok. Ehhez jogom van, ahogy neked is isteníteni.
@rodeo36: Hát, ha láthatta volna a náci birodalmat, akkor zokogott volna csak igazán, mert az volt az übergyagi hamisság hatalmasságnak hazudva! Amit pont ezen az alapon - az ő mitológiáján - akart felépíteni a rajongója.
@Gábriel angyal:
őt valószínű nem ismered, pedig

www.youtube.com/watch?v=5VAKb9I6uIk&feature=related

egyik karmester kivágta a m
űsorból mert ott is énekelt magas C-t ahová nem volt beírva, csak azért mert neki ugye van
@rodeo36: Beadjam Gábrielnek a FB-alkalmazást aminek a címe: a Rabbi tanácsa??? ;-DDDDDDDDD

Kitagadnák a jóból, mehetne Csanci mellé ugrálni a zsinibe.
@a szív fészkei:
ez így igaz, majd beszélgess erről Heller-rel...
és hallgasd ezt

a nagyok között is az istenek -én nem szeretem ezt a kifejezést de hát ezt tudják, senki azóta sem és előtte sem a Scala-ban téboly volt

www.youtube.com/watch?v=YcBFjfJO1Qk&feature=related

és ezekről csak kalóz felvételek készűltek mivel 2 egymással versenyző lemeztársasággal volt exclusive szerződésük a Decca és az EMI ebből él mai napig
@a szív fészkei:
add be a háziszárnyasotoknak hátha...

brühühühühühü
@rodeo36: Hát megtalálta a dalát és azt fújja.

Ehhez passzol az elkoptatott de attól még örökérvényű Babits:
"Megmondom a titkát édesem a dalnak:
Önmagát hallgatja,aki dalra hallgat.
Mindenik embernek a lelkében dal van
és a saját lelkét hallja minden dalban.
És akinek szép a lelkében az ének,
az hallja a mások énekét is szépnek."
@a szív fészkei:
ezek ketten itt bemutatják mi is az éneklés magasiskolája és semmi kevesebbet

a légzéstechnika a kulcsa

www.youtube.com/watch?v=-_yeqsVAUIo&feature=related
@rodeo36: Azért van hol rezonáljon a hangjuk, nem? ;-) Érdekes, hogy a szőke a mélyebb hangú.
@a szív fészkei:
nem vagyok bizonyos a Marilyn Horne szőkeségében, lehet, itt festett volt...majd utánanézek

ha nincs minek rezonálnia akkor kár gyötörnöd magad énekléssel csak berekedsz
@Gábriel angyal:
itt a teljes mű!!! és a Callas utáni idők legnagyobbjai

2 és 1/4 óra tömény zene és áaradó emberi érzelem
www.youtube.com/watch?v=tbG07SmDsLA&feature=fvwrel
@iii: elszomorítottalak? Illúziót romboltam? Nem mondom, hogy már megérte felkelni, de valami hasonlóra gondolok.

Az aktív közéletet élő társadalom még megteremtésre, kinevelésre vár, ne siettessetek olyasmit, ami nincs. Nézz körbe, de ne magad körül, hanem az országban. Van valami formálódó igény a politikusok fölötti társadalmi kontrollra, de ha alaposabban megvizsgálod a helyzetet, netán elbeszélgetsz pár ismeretlen emberrel, akkor láthatod, hogy az átlagember elsősorban átlagember szeretne lenni. Élni akarja a maga kis életét, meghagyja a másét, és ha néha fel is emeli a szavát pl. egy blog felületét használva (fogadóórákra jár valaki?), nem akar politikacsináló, gazdaságcsináló, stratégiacsináló stb. lenni. Az átlagember tudja, hogy mindig el fognak dönteni a feje fölött valamit, mindig lesznek több-kevesebb sikerrel működő lobbik, ahogy nagyhangú megmondóemberek is. A ti egyik alapvető tévedésetek az, hogy szerintetek az átlagember mindezeken változtatni akar - pedig nem, neki elég lenne, ha érte, és jól hoznának döntéseket azok, akik feladatként a döntések meghozatalát magukra vállalták, illetve erre a lehetőséget - szavazatok formájában - megkapták.

Tessenek lekattanni a végletekről, én nem értem, miért mindig faltól falig csaponganak az elképzelések, miért nem lehet megállni középtájon. Nem kell Mohács (az más kérdés, hogy ha így haladunk, lesz). Egy hatékony központi irányítás azonban kell, mert az nem várható el senkitől, hogy akár a lakókörnyezetére vonatkoztatva is kellően széleskörű rálátása legyen okokra, történésekre, következményekre, megoldásokra, illetve buktatókra. Példa jön.

Képzeld el azt, hogy egy faluban az emberek hidat akarnak a patak fölé, mert elegük van abból, hogy laskagomba szedése előtt és után is versenyt kell úszni a piranhákkal a golyóik megőrzése érdekében. Az LMP előadásában falugyűlés falugyűlést követne: jó lesz-e kőből, vagy legyen pontonhíd, hogy árvíz előtt biztonságba lehessen helyezni; elég lesz-e rá a szabvány egyhúszas korlát újrahasznosított alumíniumból, megfelel-e a RAL1014-es szín vízbázisú festékkel kenve, mit szólnának napelemes szegélyvilágításhoz, és kivitelezőként elfogadják-e a szomszéd faluból Pedro o'Connor von Neukirchen-t, akinek rettentő büdös ugyan a markológépe, ellenben kizárólag disznószarból kinyert metánnal működteti. Az LMP ugyanis egyszerre és mindenre tökéletes választ akar adni, de a harmadik kérdésénél a nép már arra gondolna: "komolyan azért adunk nekik fizetést, hogy a szájukba kelljen rágni mindent?", és ha valamelyik kérdésre elutasító válasz érkezne, akkor folyamat stop, folytatás csakis 100 % egyetértés esetén. Aratnának a piranhák egy ideig, az biztos.
Az átlagember azt szeretné, ha a vezetés meghallaná a híd iránti igényét, és némi helyszín-egyeztetést követően felhúzná oda azt, ami pont megfelel a célnak, okosan gazdálkodva közben az erőforrásokkal és idővel. A népnek ugyanis tökéletesen elég, ha megbízhat a vezetés szakszerű, korrekt, túlzásoktól mentes, ámde ugyanakkor önálló munkájában. És ez a bizalom mindennek az alapja, nem a tojó galamb módjára helyben toporgó bázisdemokrácia.

A közpolitika bizony, hogy cégvezetés, épp csak nagyságrendi ugrással. Minden rendszer akkor a leghatékonyabb, ha alkotóelemei funkciójukat tökéletesen betöltik, és tudják a helyüket: a menedzsment stratégiát alkot, kormányoz; a területvezetők ágazati szektorok koordinálását végzik, szakértőik mérnöki precizitással pakolják egymás mellé a mozaik darabkáit, szükség esetén más területek szakértőivel egyeztetve; a műszakvezetők feladata a lokális irányítás, a dolgozók elvégzik a rájuk rótt melót, és ha jól sikerült minden, akkor a táppénzesek sem fognak éhen halni. Nem tudom, hol dolgozol, de ezt az irányítási modellt, illetve a benne rejlő céltudatosságot én naponta tapasztalom, látom: annak ellenére működik, hogy sem korbáccsal nem vernek senkit, sem főbelövések, vagy kazánházba zárások nincsenek. A rendszer minden eleme tudja a dolgát, készen akar lenni a feladataival időre, a melós nem akar beleszólni abba, hogy hová, mennyit, milyen ütemezéssel és mennyiért adjunk el, a vezetőség pedig baszogatás helyett a zavartalan ellátásra, működtetésre összpontosít. Szó sem volt bölcsek kövéről, elkúrás bármikor előfordulhat, mindenki levonja belőle a rá eső tanulságokat, és az élet megy tovább. Még egyszer mondom, tévedés azt hinni, hogy a köznépben tombol a vágy aziránt, hogy beleszólhasson az őt is érintő döntésekbe: megbízik (illetve ma még csak megbízna) a vezetőkben, azok meg őbenne.

Az utolsó bekezdésed, akárcsak a többi, megint csak a végletekben való gondolkodásmódot tükrözi, ezt vagy levetkőzi az ellenzék, de hamar, vagy a sírba fogja vinni. Kirobbanthatatlanság helyett, aki hasznos ott, ahol van, az hadd maradjon, de aki nem, annak meg kell találni a számára megfelelő helyet, még akkor is, ha az a párton kívül van. Pártpénztárnokokat, külső támogatókat a pártnak kell megreguláznia, nyílt kártyákkal játszva mind a pénzemberek, mind a szimpatizánsok felé. Ezekhez azonban kell egy stratégia, kell egy út, ami visz valahonnan valahová, és bizony kell egy többé-kevésbé stabil elképzelésekkel rendelkező központi irányítás, amely képes mindig ugyanazt a határozottságot, összhangot, irányvonalat mutatni az emberek felé, mert a bizalom kiépülésének nem tesz jót az, ha pl. egy Karácsony Gergely önnön szájszerve útján döbbenti meg a szimpátia nyomait magukban dédelgető embereket azzal, hogy üvegzseb, fehér kéz, és jóllehet szart se érünk így, de nekünk nagyon bejön. Ő is csak végletekben gondolkodott, amikor ezeket mondta, holott egy árva hörrenést nem váltott volna ki, ha átfogalmazza: "lehetőségeinkhez képest maximális hatékonyságra törekszünk, de a korrumpálódás minden formáját elutasítjuk, és üldözzük". Ugye, milyen másként hangzik? Fabius kénytelen lett volna félredugó üregi nyulakról posztolni, mi meg megspórolunk egy meccset.

Végezetül pár szóban erről a "gyere be, alakítsd" hozzáállásról. Annak, hogy ilyen meccsek mellett én bármit alakítsak a pártotokon, egészen pontosan 0.0 esélye van; ha több lenne, nem meccselnénk. Az LMP jelenthetne valami jelentősen újat és hasznosat Magyarország számára, ám neki magának kell eldöntenie, hogy akar-e egyáltalán ilyesmit jelenteni, vagy megelégszik a rétegpárt szerepével, ami gyakorlatilag ugyanazt jelentené, mint belenyugodni a lassú kihalás gondolatába. Én nem tudok, de nem is akarok segíteni ebben a döntésben: nem tudok, mert nem hisztek nekem, illetve nem akarok, rágjátok csak végig az egészet magatokban, legyen a saját döntésetek, akármi is lesz az, és akkor teljes mellszélességgel, őszintén kiállhattok mellette, mi pedig egyszer s mindenkorra elkönyvelhetjük, mit várhatunk tőletek, és az tetszik-e nekünk, vagy sem. Ha meg tudtok barátkozni azzal a gondolattal, hogy múlhat rajtatok valami, és megszületik bennetek az okos elszántság erőt adó érzése, nem hiszem, hogy a nép kikúrna veletek, hiszen pont valami ilyesmire vár.

7617 karakter, azt a szófosó mindenségemet. Bocs, Fabius...
@a szív fészkei:
küldtem a háziszárnyasnak egy komplett Norma-t Roma 1958 élőben, Cerquetti az akkor már kifutóban lévő Callas jogos utódja volt már ekkor a közönség őrjöngése mutatja, amíg Cerquetti 1972 körül vissza nem vonúl teljesen fiatalon és váratlanúl addig a Caballe meg a Sutherland és senki más sem rúgott labdába az 1974-ben Orange-ban készített Caballe Norma a Vickers-szel volt az első ahol a Caballe megmutathatta Europának ki is ő

csillagok vándorlása a Világegyetemben
@Légifarkas:
te nem olvastad a Cserhalmi Gobbi búcsúztatóját? abban többek között az is benne van, hogy nyomasztóan át van politizálva a magyar lét és senki másnak előnye nem származik belőle mint a politikusoknak...valaki már megtehetné és a helyükre hüccsölhetné a sok szemét geci állatját, szolgálnak a pénzükért vagy lámpavas (ami abban az esetben is igaz ha csak jelképesen de kibasszuk őket a húsos fazék mellől egyszer s mkindenkorra mint érdemtelen szemét szar alakokat)

brühühühühüh

ez sokkal kevesebb karakter
@iii:..... Hat évvel ezelőtti pártszolgálat Orbánnak, a mai diktátornak. - 2006-ban. -

A 2006-os események az alapja az egész mai politikának.

Orbán állítása, hogy Gyurcsány rendőrökkel verette szét az ártatlanul időző ellenzéket meg a spontánokat.

És ezt az állítást védte Schiffer a TASZ ügyvédje.

Nem is próbálták bizonyítani.
Azóta se.

Csak a hazugság hangoztatásához és terjesztéséhez való jogát védte Orbánnak.

Na és ezután, hogy a hazug Orbán seggének védője lett,

ezután hipp-hopp kerül Schiffer alá egy párt.

Hát, ha ez régi bulvár eset, akkor az emeszpé még régebbi bulváreset.

...22 évnél régebbi pártszolgálatért - egy diktátornak -
büntetnétek olyan embereket,
akik azóta szintén alapítottak egy másik pártot és másik politikát és közülük sokan nem voltak Kádár ügyvédjei,
de még meg sem születtek akkor.

Régi bulvár eset...
@K.Tomoceusz: Szóval, hogy ez az egész Schiffer-védegylet-tasz-zöldek

alapozás

nekem nem igazán ellenzéki párt benyomását kelti.

Inkább valami utódpárt.

A fidesz utódpártja megbízható káderekből és szerencsevadász munkakerülőkből.

Amilyen a fidesz is volt az mszmp-kádereknek.

Pont olyan.
@K.Tomoceusz: Nem tudsz kiszakadni az elfogultságból. 2006-ban az LMP a Holdban sem volt, ennek tehát semmi köze a párthoz.

Schiffer, mint a véleményszabadságot védő TASZ ügyvédje, teljesen jogosan állt Orbán mellé és ezt a bíróság is megerősítette. A többi ostoba rosszindulat.

"Nem kell bocsánatot kérnie Orbán Viktornak, amiért azt mondta, hogy tavaly október 23-án a “rendészeti minisztérium politikai nyomására és utasítására oszlatta fel a tömeget a rendőrség az Astorián”. A bíróság jogerős döntése szerint azért nem, mert Orbán véleményt mondott, és az nem ment túl a törvényes határon."

tv2.hu/tenyek/video/schiffer-andras-a-tarsasag-a-szabadsagjogokert-ugyvedje-a-jogeros-iteletrol
@Légifarkas: Jó hosszú válasz valóban.

Én nem fogadom el, hogy a társadalomnak ne lenne igénye a bővebb tájékozódásra, a beleszólásra. Mi ezen az elven nem szeretnénk változtatni. A példád a hídról pedig végletesen túlzó, a közösségnek nyilván nem a festék fajtáját kell eldönteni. A jelenlegi helyzetben arról se kérdik meg, hogy egyáltalán legyen-e híd vagy sem. A 16. kerületi fideszes önkormányzat például felszámol egy 90 éve létező focipályát a kerület szívében, a tiltakozások ellenére és nem kérdik meg a polgárokat erről.

Hogy van erre igény, azt az abai modell bizonyítja (www.aba.hu), ahol létrehoztak egy önkormányzat felett működő magisztrátust, amely minden fontos kérdésben véleményt mond. Személyesen jártam ott, elképesztő az a falu.

Azt se fogadom el, hogy az ország vezetésének cégként kell működni. Itt ugyanis nemcsak eladásról és költségekről kell dönteni és a profitot maximalizálni. Ha csak az lenne, akkor valószínűleg az lenne a megoldás, hogy a 8 általánosnál kevesebbet végzetteket elküldenénk Kamcsatkára, mi meg jól ellennénk nélkülük. Az ország vezetésekor erkölcsön és társadalmi eszméken alapuló döntéseket kell hozni, a legkülönbözőbb témákban. Például az, hogy el lehet-e adni az Audinak a védett területeket, az nem gazdasági kérdés, hanem politikai kérdés.

Az LMP vezetése természetesen maximális hatékonyságra törekszik, valóban jobb lett volna, ha ezt mondja Karácsony. Ettől még igaz az, hogy a Fidesz kézivezérléséhez képest nem hatékony a demokratikus vezetés, viszont nem korrupt és kevésbé is lesz az. Lehet választani.
@iii: Sajnálom, ha nem érted.

Ha egy diktátor régi harcostársaiból felépítenek egy pártot,
akkor az nem lesz a diktátor ellenzéke.

Ennyi.

(a védegyletet kiveséztük már ?)
@K.Tomoceusz: Ezen nincs mit nem érteni. Marhaságokat beszélsz.

Kik lennének a diktátor régi harcostársai, név szerint?

(Most arról ne is beszéljünk, hogy Orbán nem diktátor, régebben meg pláne nem volt az. Látod, ez a különbség köztünk: én nem vagyok hajlandó az ellenfelemről sem valótlanságot állítani.)

Schiffer soha nem volt Orbán harcostársa. Szólásszabadság miatt a legkülönbözőbb embereket védett már meg a TASZ.
@iii: Orbán diktátor.

Egymaga dönthet mindenről és mindenkiről ebben az országban.

Törvényt hoz és végrehajtja bárkin és bármin.

Hogy elérje jelenlegi diktátori helyzetét, ehhez kellett neki a 2006-os rendőrattack.

Ennek a kommunikációját védte Schiffer és a TASZ.

Az ilyen hatalomra segítőket nevezik egyszerűen harcostársnak.

Hogyha egy szervezet egy olyan ember szólásszabadságát védi, akinek saját ügyészsége, számvevőszéke és államelnöke, meg tévéi és rádiói vannak, hogy a többi hatalmi szálát ne is említsem,
egy olyan emberét, aki 72 órát ad a kormánynak a lemondásra,

az nem jogvédő tevékenység, hanem politikai szolgálat.

Hogy név szerint... ügyvédeket nem vádolok név szerint, mert nem hoz szerencsét.
@K.Tomoceusz: Na ne fárasszuk egymást tovább.
@iii: Ja, és írtad még nekem, hogy 10 % a megjelenésetek a médiában a figyelők szerint.

Szerintem egy erős nulla egész nulla nulla nulla valahány.

De ezt se bántásból, csak nehogy félreérts.

Egy átlagos médiafogyasztással hoztam össze, amiben még net is van.
@iii: A bemásolt kérdések alapján nem nekem van lmp fixációm. De mondogasd csak magadnak, ha ettől jobban érzed magad. De egy valamin kettő között töprengj el: vajon mikor Fabius lmp-t dicsérő posztjára júni-aug között hány bíráló poszt született. Mert engem lehet vádolni elfogultsággal, de az über ciki, ha az egyébként lmp-hez húzók is csak kritizálni tudják őket.
Tedd fel magadnak a kérdést: nem lehet hogy az lmp bassza el, nem pedig valami gonosz mszp-s összeesküvés van a háttérben?
@level 1: Értő olvasás látom nem megy. Fuss neki még egyszer. Köszi.
@iii: Nálad komoly bajok vannak.
ad 1: Az interjú apropója az lmp pólusképzése volt, mégis miről kérdezték volna? A badacsonyi borokról?
ad2: Az interjúban szerepel, hogy 25%-ra hízna 6-7-ről az lmp egy pólusképzéssel. Hol van ebben az mszp 31%-a?
Ja vagy úgy,értem, ennyien pártolnának el az mszptől, ha összeállna az lmpvel ami szdsz-sequel lenne? Mármint ugyanaz a béndzsa, majd 1%-ommal megmondom a tutit höbörgés.
Gondold végig miket irkálsz. És olvasd már el végre az a vacak interjút.
@glaci ph 5.5 álompolgár : Én már erre várok március óta. Már legalább két minisztériumi posztot stoppoltam le magamnak, árnyékkormány is megvan. Csak párt kellene.:D
@K.Tomoceusz: ahogy iii kolléga mondja, negatív reklám is reklám.
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine: Nem tudom, ezt mire válaszoltad, mert rossz a link.

Nyilván az lmp folyamatosan elbassza, ahogy mindenki, aki csinál valamit. Egy bloggertől meg nem várja el senki, hogy örömódákat zengjen állandóan, az gyanús is lenne. Én annak is örülök, ha valaki beszél róla és nem ordenáré módon elfogulva. E mögött nyilván nincs mszp-összeesküvés (egyébként a többi mögött sincs, csak picit cukkoltam a hölgyet (?)), csak egyszerű elfogultság.
@Queenpin lecsekkoltam Alfonsine:

Most ne kezdjük el azt, hogy kinél van probléma, jó?

1. Nincs kifogásom az ellen, hogy mit kérdeznek az interjúban. A kiinduló vád viszont az volt, hogy az LMP állandóan a szocikat basztatja. Erre mondtam, hogy ez nem így van, egyszerűen erről kérdezgetik őket.

2. Én nem beszéltem százalékokról tudtommal. De nyilván akkor, hogy ha a jelenleg passzívak nagyobb része az új pólushoz csatlakozna, akkor az mszp jelenlegi táborának (ha az nem változna) az aránya csökkenne, mert nagyobb lenne a nevező. Tehát ehhez nem kellene elpártolni feltétlen az mszp-től.

Miből gondolod, hogy nem olvastam az interjút?
@K.Tomoceusz: Most megint tényekről állítasz valótlanságot. Hogy te mit érzel, az egy teljesen más kérdés, az lehet szubjektív.
@Penivaldes: "ja itt sír miközben dőzsől. bezzeg mi mindennap megizzadunk a véres kenyért mellyel testünk tápláljuk, és magunknak kell kutat ásnunk..."

Ilyenek vagyunk mi! Sírni azt tudunk! ;)

@Félázsiai fahéjas Boli – Ch.T. is, meg’há...:
"Még jó, hogy a narancsbolsiknál nincs offshore lovag konjunktúra..."
Jé, még egy ember, akinek feltűnt, hogy a fityisz egy kommunista alapvetésű párt! Üdv a klubban!

@a szív fészkei: "Töredelmesen bevallok. Soha ilyen jól nem éltem. Ekkora szarban."

Ki fog derülni, hogy Te egy maszop által pénzelt béraggódó vagy! De most elszóltad magad! Lelepleztünk! ;)

@Husz_János_Puszita: "Nem vesztettél vele semmit. Én láttam."
Elmesélhetnéd, hogy mit láttál benne!
@iii: Már megint... ?

Ez vélemény volt, te szerencsétlen.

Segítségként - ott van az elején, hogy : szerintem...

...és mint átlagos médiafogyasztó jegyzem ezt a véleményt.

Vagyis pont onnan, ahol én ülök.

Nem a ténytár cáfolatával álltam elő.

De tényleg hagyjuk, mert olyan szijjártós vagy.

" Bebizonyosodott, hogy a komenisták már megint hazudtak és rátörtek nemzetükre "

...szerencsétlen balfasz...
@K.Tomoceusz: Milyen vélemény? Konkrét számról nincs olyan, hogy vélemény. Vagy szerinted van olyan, hogy "szerintem ma -20 fok van", miközben a valóságban +30?

Te nem vagy "az" átlagos médiafogyasztó, te csak a saját érzeteidet mondod el, amelyek tévesen írják le a valóságot. Van ilyen, ezért vannak a mérések. Ha mondjuk 1000 embert megkérdeznek ugyanerről, akkor lehetne állítást megfogalmazni, de akkor is csak azt, hogy a valóságot hogy fogják fel (percepció) az emberek.
@K.Tomoceusz: Ja és ne balfaszozzál, hülyegyerek.
@TrueY: Elmesélem:

1. Fizessenek a gazdagok ( havi 291.667.- bruttó )
2. Legyünk ződek.
@iii: Konkrét szám az apád fasza, szerencsétlen balfasz.

Az átlagos médiafogyasztó, aki - szerintem -

... nem keres elempés híreket, nem gyógyult rá politikai műsorokra és honlapokra,

hanem csak megtalálják az ilyen dolgok, mondjuk a hírek között...

...szóval az átlagos - szerintem - nem találkozik veletek szinte soha.

Ha valami állítólagos számlálásból 1000 emberből meg szakemberként azt adták be nektek, hogy minden tizedik hírben felhangzik az LMP neve, vagy valamelyik politikusotoké ...

... akkor becsaptak titeket.

Csak jószándékkal mondom, hogy tudd.
@Dr. simonmondja.: Drága ember, biztos úgy van, ahogy mondod, csak nem erről van szó. A szó arról van, hogy a médiahivatal felmérései szerint milyen arányban szerepel az LMP az országos tv-adókon. Ez pedig bizony konkrét szám, teljesen érdektelen ebből a szempontból, hogy ki is az átlagos médiafogyasztó.

Nyilván amikor kaliforniai kutyakiállításról számolnak be, azt nem kell ideérteni. A hazai politikai eseményekről viszont majd minden esetben szerepel az LMP véleménye is.

Neked meg a barátodnak egyébként se lehet fogalma arról, hogy mit gondol az átlagos médiafogyasztó, azt csak kutatással lehet megállapítani. Véleményt legfeljebb saját magadról mondhatsz, te meg nem vagy az átlag, mert belőled csak 1 van.
@Husz_János_Puszita:

1. Miért, ki fizessen? A szegények?

2. Legyünk inkább feketék?
-> letsgonorbi.com/
@iii: Szóval a - médiahivatal - lenne a - konkrét szám - kiötlője...

Hát téged csúnyán átbasztak a fidesznyikek.

A politikai pártok nem a véleményükkel -politikai eseményekben szerepelnek az országos adókon.

Hanem a személyiségeik szerepelnek különféle műfajú műsorokban a sporttól a szappanoperán át a realitiig, meg a műsorok szervilis szereplői beszélnek róluk, meg a különféle újabbnál újabb törvénykezési ötleteiket adják elő hírként, követelésként, vagy oknyomozó riportként polgármestereik, vagy szakértőnek álcázott csicskáik, vagy közhasznú reklámokban szerepelnek, vagy megnyitókat tartanak, életregényüket mesélgetik, karamboloznak, főznek, személyi védelmet kérnek, szülnek, nyaralnak, plasztikáztatnak, levágják a hajukat, szóval...
Sajnálom, de az LMP seholsenincs.
@iii: "Én nem fogadom el, hogy a társadalomnak ne lenne igénye a bővebb tájékozódásra, a beleszólásra"
Oké.

"Azt se fogadom el, hogy az ország vezetésének cégként kell működni"
Pártszabályzat tiltja az átvitt értelemben való gondolkodást, vagy ez saját fejlesztés?

"a Fidesz kézivezérléséhez képest nem hatékony a demokratikus vezetés, viszont nem korrupt és kevésbé is lesz az. Lehet választani."
Fogunk is. Én például akkor, ha ennél a kettőnél több opció lesz.
@Husz_János_Puszita: Ok, de ez nem gazdasági program! Ez kívánság lista!
@TrueY:

Mondtam, hogy nem vesztettél semmit.
@iii: Árulj el nekem valamit, te vezetsz önálló háztartást?
@Husz_János_Puszita: Fogjuk rá. Miért érdekes ez?
@Husz_János_Puszita: Dehogynem! Egy gazdasági programot vesztettem! :)
süti beállítások módosítása