Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: 444.hu/2024/04/19/hatarozatban-tagadja-a-srebrenicai-nepirtast-az-orbant-kitunteto-dodik-es-a-parl... (2024.04.19. 07:21) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Valamit súgok magának www.youtube.com/watch?v=b1nDwrxc0wM (2024.04.10. 10:30) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2011.08.31. 06:05 Fabius

Ki menti meg a gyerekeinket Hoffmann Rózsától?

Címkék: fidesz pokorni zoltán közoktatás hoffmann rózsa

Holnap kezdődik az új tanév, ideje a rákészülésnek. Gyerekeink elköszönnek a nyártól, visszatérnek a szorgos tanulással eltöltött hétköznapokba, ahol első dolguk lesz szembesülni azzal, mit is gondol róluk szeretett kormányuk.

Biztos célszerű szembesíteni a jövő nemzedékeként emlegetett diáksereget még az évnyitó előtt, hogy az eddigi dogmákkal ellentétben ők nem a jövő zálogai. Orbán Viktor numero uno szinkrontolmácsa szerint legújabban ők váltották fel gyurcsányahibást, ők termelik az államadósságot, ők a deficit a Nemzeti Együtthülyülés Rendszerében. De megszorítás az nem lesz, ( videó 1:45-től) legfeljebb sarkalatos törvényekkel helyretesznek pár olyan szirszart, mint az éhkoppon lévő oktatás, ami csak öli a pénzt, mint Orbán beszéd az agysejteket.

Ha most a nyájas - esetleg gyerekes - olvasó szemei előtt Szijjártó Péter arca úgy jelenik meg, mint egy letépett farzseb, én megértem. Annyi hülyeséget összehord ez a félnótás, hogy a süket oroszlán is csak kényszer hatására, sírva enné meg. Szívesen megnézném így tanév elején, amint ezt az egészet megpróbálja belemondani egy tetszőlegesen kiválasztott osztály szülői közösségének arcába az első szülői értekezleten. Garantált sikerű konzultáció lenne, nem kéne sokat töprengeni a mit is akartak mondanival, és a válaszok szétválogatásával.
Azonban nem tudom eldönteni, hogy gyakorló szülőként Szijjártó demagóg hülyeségétől, vagy Hoffmann Rózsa vicsorba torzult arcú, ördögvillázva előadott: nincs itt semmi baj, buli van gyerekek! - monológjától borzongjak jobban.
A Legtöbbször Megírt és Eldobott Törvényjavaslatok koronázatlan királynőjéről a legújabb Cameron Diaz film, a Rossz tanár egoista, céljaiért bárkin átgázoló tanerője jut eszembe annyi különbséggel, hogy Hoffmann az önbecsüléséért kapar gőzerővel a műcsöcs helyett. Meggyőződésem, hogy amíg Rózsa a koalíciós zsebszerződésnek köszönhetően ( pedig koalíció az nincsen, ugye, Lázár? ) államtitkár lehet, addig az ő személyes ambíciójáról, és nem az értelmes közoktatásról fog szólni minden egyes tanévkezdés. Valamiért nem bízom az olyanok kompetenciájában, akik megváltoztatnák a nyelvoktatást, mert ők a maguk részéről no hablo en inglés, cserébe remekül franciáznak. Ezért szorítsuk vissza az angol nyelvet, mert mégis bazi kínos, mikor egy hatodikos jobban beszél angolul egy államtitkárnál. De a kompetencia határát súrolja az is, ha az oktatási államtitkár arra hivatkozik a kerettanterv kapcsán, hogy na most aztán le lesz írva jól, ami eddig soha: Petőfit tanítani kell!

Mondanám, hogy olvasgasson kerettantervet itt, ha nem látott még olyat amiben a Petőfi oktatás nem hülye magyarázkodás, hanem előírás, de minek? Ha eddig nem sikerült felfedeznie, akkor felesleges is neki, mint Kövér Lászlónak az illemtankönyv. Csak az a szomorú, hogy nekik természetes, ha az ország elindul az elsmittpálosodás útján, és ennek jeleibe botlunk bele útszéli csárdától metró aluljáróig mindenhol.

Engem már csak az érdekel, hogy ki menti meg Hoffmann Rózsa személyes ambícióitól a gyerekeinket?

Reményünk talán Pokorni Zoltán lehet, akinek bálnatenyésztős marhaságát is elnézzük, ha sikerült továbbra is markolnia Hoffmann pórázának végét. Egyet tudok érteni vele mikor szelektív, szétaprózódott iskolarendszerről, jól megfizetett és jól megválasztott tanárok szükségességéről és az oktatás GDP arányos alulfinanszírozottságáról beszél. Igaza van akkor is, mikor azt mondja, érdemesebb a pedagógusra költeni, mint az infrastruktúrára. Egy jó tanár a csúnyább iskolában is hasznosabb munkát végez, mint egy középszerű a legfrissebb infrastruktúra megléte mellett.

Én is látom, hogy a felsőoktatásban sokan választják inkább a büfé-erőszakot csak diplomájuk legyen valahogy, de Pokornihoz hasonlóan gondolom azt is, hogy erre nem megoldás, ha az iparkamara által javasolt hároméves szakmunkásképzéssel termelünk az országnak még néhány százezer elhelyezkedni képtelen munkavállalót. Az állástalan diplomások száma is magas, de arányaiban - főleg vidéken - sokkal többen vannak azok, akik három év alatt kitanultak egy szakmát, a munkahelyük megszűnt, és érettségi nélkül gyakorlatilag nulla eséllyel indulnak másik állás után. Belőlük lett sok helyen a tartós munkanélküliség után kamu rokkantnyugdíjas, nekik kellett berendezkedni a segélyes életmódra. Arra se az országnak, se a gazdaságnak, se a szociális ellátórendszernek szüksége nincs, hogy az ilyen alulképzett emberek száma növekedjen. Akkor sem, ha az iparkamara éppen potenciálisan kizsákmányolható ingyen melóst lát bennük a gyakorlati idejük alatt.

Ezért talán meg kéne hallani amit Pokorni mond, és nem ezt az óvodás, add ide a friss törvénytervezetet, hadd olvassam el - nem adom! - add ide - nem adom! - huzakodást kéne játszani Hoffmann asszonyság önbecsülése kényszeres megtartásának érdekében. A gyerekeink és a minőségi oktatás némileg fontosabbak nála.

242 komment · 8 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr333192162

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: V. Orbán pápa intelmei 2011.09.01. 11:24:03

Napra pontosan 644 éve, 1367. szeptember 1-jén alapíttatott Magyarország első egyeteme, meglepő módon nem a királyi székhelyül szolgáló Budán, hanem Pécsett. Rossznyelvek szerint azért, mert Pécsett volt a püspöki székhely, és ugyebár minden szentnek m...

Trackback: Valóban kevesebb lett az iskolakerülő? 2011.09.01. 09:23:08

A hoffmani oktatásirányítás első igazi sikerét ünnepli a napokban. Nem a második próbálkozásra elfogadott közoktatási törvény koncepciójára gondolok, hanem arra, hogy a NEFMI bejelentése szerint  jelentősen csökkent a több, mint 50 órát igazolatla...

Trackback: Ne bassza már meg az Antikrisztus 2011.09.01. 08:42:20

A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárságának vezetője újabb kiváló ötlettel állt elő: minden iskolást megszólító levelében minimum 100 forintot kér a Böjte Csaba ferences szerzetes által működtetett otthonok gondozottjai rész...

Trackback: Álmodj királylány, mai mese felnőtteknek ! 2011.08.31. 23:23:32

Egyszer volt, hol nem volt.....az a baj ez a mese egy éve tart és ma is épp történik valami, nem kell megijedni, semmi új fordulat nincs a mesében szokásos üres szavak.(Meseíró: Orbán Viktor  Szereplő: királylány = Zemberek)"Kedves" írón...

Trackback: Keressük Petőfit? - Hoffmann Rózsa téved, Petőfit tanítani kell 2011.08.31. 22:38:23

Az Index tegnapelőtti cikke szerint Hoffman Rózsa oktatási államtitkár kijelentette, hogy "azért van szükség a kötelező tantervre, mert például sehol sincs leírva, hogy Petőfit tanítani kell." Elég bombasztikus kijelentés, nyolcvan százalékos...

Trackback: Üzenet az új tanévre 2011.08.31. 15:00:42

“A remény beragyogja a kezdet és az újrakezdés kalandját” – E szavakkal nyitotta meg Hoffmann Rózsa a 2011/2012-es tanévet. Beszéde során aztán egyértelműen rámutatott, remény nem jut mindenre és mindenkinek, az viszont biztos, hogy kalandokban m...

Trackback: Üzenet az új tanévre 2011.08.31. 15:00:42

“A remény beragyogja a kezdet és az újrakezdés kalandját” – E szavakkal nyitotta meg Hoffmann Rózsa a 2011/2012-es tanévet. Beszéde során aztán egyértelműen rámutatott, remény nem jut mindenre és mindenkinek, az viszont biztos, hogy kalandokban m...

Trackback: Vérszagra gyűl az éji vad 2011.08.31. 06:58:36

Látszólag nehéz eldönteni, hogy a vérszagot megérzett kopó had hangos csaholását halljuk, vagy az államtitkár sokszor halovány, önigazoló, kapkodó, végső reménytelenséget tükröző böszmeségét joggal kritizálók hagja szólal meg szinte kórusban, ha Hoffma...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@superedi: a cél a versenyképesség.
Nyilván a legversenyképesebb munkatörvénykönyve az alábbi:
1: a munkaidő napi 24 óra.
2: a munkahét hétfőtől vasárnapig tart.
3: a munkaadó nem köteles munkabért fizetni.
4: a munkaadó lelőheti a szarul dolgozót.
Nagyjából ennyi. És akkor ehhez képest kell változtatni azaz a "végtelenül" versenyképestől a legversenyképtelenebbig, ami ugye a fentiek ellentetje.
Most tulajdonképpen a versenyképesség újrapozícionálása folyik a fenti pontok változtatásával.
@látjátok feleim szümtükkel: Szóval a válaszod nem, neked nem ártott a léte. Hogy másnak jobban ártott-e ez, mintha kiengedték volna a vakvilágba miközben apu-anyu dolgozik, erről veled ellentétes a véleményem.
@superedi: Ha már offolsz, legalább jól csináld. Mutasd be kérlek azt a hatályos vagy megszavazott Mt-t amiben ezek vannak!
Mivel ilyen nincs, ezért konkrétan annyit írok: hazudsz.
@ómami: Békés Márta milyen tanító, ha le meri írni azt a szót, hogy "gyerekanyag".
Békés Márta kapja be, és hagyja el a ped. pályát, de gyorsan.
@superedi: A Kreszt én konkrétan középsuliba tenném, az alatt kicsit túl bonyolultnak érzem. De a felsorolásom példálózó jelleg volt.
@ursus artos:

Abban, hogy leszarom a véleményed semmi személyes nincs. Ez csak realitás: a feltétel nélküli helyeslés nem vélemény, így ne releváns.

Ha ennyire nem vagy képben az olasz oktatással, akkor ne röhögtesd ki magad.
@ursus artos: "Az iskola sohasem vállalkozhat arra a feladatra, hogy 100%-ban megtanítsa azt, amire a diáknak majdan szüksége lesz."

"...azaz, ha a tanteróvben véget ér egy adott téma feldolgozása, akkor annak a további gyakoroltatása is megszűnik..."

Na ezért nem vitázom tovább veled, mert saját magadnak is ellent mondasz.

Egyébként én a gyerekemnek adtam elolvasásra könyveket, és abból kellett neki minden nap egy oldalt lemásolni. Ez nem csak az iskola feladata, te magad mondtad!
PEDAGÓGUS

Tanár ír a fatáblára
Krétával. Mindkettő ára
S vérnyomása is nő. Bére
Csökken csak az év végére.

Osztályharcol s fáj a háta:
Nagy a gerinckopás ráta.
Ritkán pihenhet meg teste,
Dolgozatot javít este.

Éhbér mellett jövőt épít,
Néha mereng, miért épp itt.
S vonzza bár a Temze partja,
Túró Rudi itthon tartja.

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2011/04/pedagogus.html
:)
@ursus artos: Nyilván....és jobb esetben 40 éves korig bírják ezt az emberek aztán kidőlnek, 40 fölött meg egyenesen a temetőbe mennek és beájulnak egy gödörbe..
Jah és persze a munkabéredről le is mondhatsz a munkáltató javára... a család meg éhen halhat...hogy még egy nagyon értelmes változást említsek...
@néma bárány: "Ha ennyire nem vagy képben az olasz oktatással, akkor ne röhögtesd ki magad. "
Látszik hogy te sem az olasz sem a magyar oktatási rendszerrel nem vagy tisztában.
Egy belekotyogó vagy.
Csináld, ha jól esik.
Életkorom meg egyéb okok miatt volt szerencsém többféle oktatási modelben tanulni. Többek közt egésznapos suliban is (Dél-Amerika egyik országában, ahol a szieszta is bevett szokás, miáltal nem a tyúkokkal fekszenek). Reggel 8-kor behaladtunk az iskolába, 12-ig normál tanórák, majd három órás "szünet". Aki tudott, ilyenkor hazament, a többieknek étkezés meg napközi jellegű, de szabad(!) foglalkozások. 15 órától 18-ig ismét normál tanórák. Lecke nuku, még délutánra meg hétvégére sem!
Más rendszer, más tanterv, másképp kell az oktatókat beosztani. Hatástanulmányok nélkül szokott "dejólenne" agyalgás pusztán az egész.
Megjegyezném, ez volt a legjobb rendszer, amiben részt vettem.
Szuper. Nagyon jó ez a tahótlanítási gomb, Schindler barátunkat kivágta mint macskát szarni.
@Alamio: Persze, én az alapokra gondoltam. Pont tegnap történt, hogy autóztam haza és az egyik utcába behajtva 8-10 éves srácok tekertek az út közepén.Sem a szembejövő, sem a mögöttük lévő forgalomra nem figyeltek, mondanom sem kell, hogy úgy kanyarodtak be egy másik utcába, hogy nem néztek szét...
@Alamio:

Mindenki abból tájékozódik egyelőre, ami a sajtóban nyilvánosságra kerül. Te is, én is.
Eddig az nyilvános, hogy az egész napos rendszerben gondolkodnak, ami alól felmentést kizárólag egyedi esetben az intézmény igazgatója adhat. Ez így egy rakás szar.

Ha a délutáni foglalkozások egyrészt nem kötelezőek, és megtöltik esetleg olyan tartalommal, amiket leírtál, akkor, de csak akkor elgondolkodtatóak is lehetnek.

Viszont, ha a Hoffmann rendszer nem csak oktatni, hanem nevelni is akarja helyettem a gyerekemet, akkor mehet a francba, mert az enyémet nem fogja, az az én dolgom. Ez nem csak rájuk, hanem kivétel nélkül minden oktatási rendszerre érvényes.
@látjátok feleim szümtükkel: "Na ezért nem vitázom tovább veled"
Semmit sem értettél meg.
Az iskola, mondjuk egy autószerelő szakközépiskola nem tudja 100%-ban megtanítania szakmát, úgy hogy az elegendő legyen negyven évig. nem is kell megtanítania és nem is tudná.
De ugyan ez elmondható akár a földrajzról, akár a biológiáról, akár mindenről.
A gyakoroltatás, amit írtam az alapkészségekre, kulcskompetenciákra vonatkozik.
Adok könyvet szivesen, hogy megértsd ezeket, mert látom csak a hívószavakig jutsz el: orbán rossz, orbán gonosz, hoffmann hülye.
@Fabius: Már ne is haragudj, de erre nem az a megoldás, hogy hagyjuk abba a szakmunkásképzést és helyette legyen sok diplomás humánerőforrás manager, meg markeninges, meg jogász meg stb.
Hanem az, hogy pl. járulékcsökkentéssel segítjük a munkahelyteremtést, ami miatt majd egy fémmegmunkáló cég letelepedik a környéken és még be is szál a munkaerőképzésbe.

Ugyanis a GDP növekedést csak termelésnövekedéssel lehet elérni, ahol nagy a hozzáadott érték és nem szolgáltatás növeléssel.
@ursus artos:

Na kispofa, itt az olasz kormány oktatási minisztériumának honlapja az összes szabályozással:

www.istruzione.it/web/hub;jsessionid=BD2B9E6D0CD88693FA27EB23D31ED9E1

Húzd alá szépen hol van itt olyan marhaság, hogy az alsós tanároknak még érettségi se kell. Ha esetleg nem sikerülne, akkor húzzál vissza szépen Hoffmann Rózsi néni seggébe, ahonnan jöttél.
@néma bárány: "Mindenki abból tájékozódik egyelőre, ami a sajtóban nyilvánosságra kerül."

Én majd a törvényből szeretnék.
Más kérdés, hogy a jelenlegi igazgatói funciók mellé én sem tenném be ezt. Osztályfőnök elég.

"...hanem nevelni is akarja helyettem a gyerekemet"

Na, ez komplexebb. Míg nem beszélgettem erről pár pedagógussal, én is így gondoltam (=a nevelés monopóliuma a szülőé). Azonban be kell látnom ha visszatekintek általános iskolai időszakomra, hogy nekem bizony nem csak tanáraim, nevelőim is voltak azok az emberek. Nincs az embernek kizárólagos nevelője; a legfontosabb példa és értékadó a szülő, de nem kizárólagos. Ezért is fontos, hogy a pedagógus jó legyen, mert vele sok időt tölt el a gyerek. Igenis tetszőleges ált. iskolai tanárnak vannak nevelői funkciói. Most is.
@ursus artos:

Ez a pedagógiai szakiridalomban használatos szakkifejezés.
SZerintem ursus artos és alamio elég reálisan látják a problémát, a kérdés tényleg az, hogy a gyakorlatban és a források tekintetében hogy fog mindez megvalósulni. Pokorni ÉS Hoffmann korábbi nyilatkozatait olvasva a jogalkotó szándéka valóban az, hogy délután fejlesztő/felzárkóztató foglalkozásokat biztosítson az iskola.

néma bárány:HOL kellene töltenie egy 7-8, ill. egy 14 éves gyereknek a napját du. 4-ig? Még senkinek nem tört le a keze eddig sem, ha meg kellett írnia egy háromsoros kérvényt egy intézményvezetőnek, hogy engedjék el a csemetéjét a szülő által igazolható három napon túl mondjuk a családi síelésre. Akkor sem fog, ha majd a trombitaórára kell kikérni. ÉS ahogy eddig is, ezután is szinte automatikusan meg fogják adni az engedélyt. (Nyilván, ha pl. az igazolatlan mulasztások a 10 órás határt súrolják, akkor lehet gond.)
És minket ki ment meg a blogírótól?

Bármikor kész vagyok értelmes eszmecserére, de erre a katyvasz szófosásra ki vevő mégis?:)

Mit akartál tulajdonképpen mondani aranyom?
@Alikam: Először én is így reagáltam (csak kevésbé vulgárisan) aztán megjöttek páran, akikkel lehet normális kommunikációt folytatni. Csak el kell vonatkoztatni a poszttól :-D
@néma bárány:

"Viszont, ha a Hoffmann rendszer nem csak oktatni, hanem nevelni is akarja helyettem a gyerekemet, akkor mehet a francba, mert az enyémet nem fogja, az az én dolgom. Ez nem csak rájuk, hanem kivétel nélkül minden oktatási rendszerre érvényes. "

Jogos észrevétel, pár apró kitétellel.

A gyerek nevelése alapvetően a szülő feladata, hiszen az iskola elsősorban oktatási, és nem nevelési intézmény - ez főleg a középiskolára, felsőoktatásra igaz.

Tapasztalatom szerint az alsó tagozatos tanítókon rengeteg múlik, hiszen a gyerekek idejük nagyobb részét velük töltik, így az, hogy a tanítók milyen normákat közvetítenek (verbálisan és nem verbilásan) kiemelt fontosságú a gyerekek szempontjából.

Én az "átkosban" egész napos rendszerben jártam iskolába, szerencsémre kiváló pedagógusok kezeibe kerültem, jól tudták vegyíteni a tananyagot, az erkölcsi nevelést, a játékot és a szocializácis képességek fejlesztését. Tele élménnyel, új ismerettel, jéték örömével, és nem holtfáradtan értem haza!
Azt mondhatom, hogy nem volt rossz az egész napos rendszer, és ez szerintem alapvetően nem lenne rossz most sem, ha értelmes, és a gyerekek fejlődését szolgáló tevékenység zajlana (és mindez csak az alsó tagozatban!).
Ez igaz a napközire is - viszont ehhez kellő számú tanár és eszköz kell.

Kommentedben a hangsúly a "helyettem" szócskán van, ez nagyon jó észrevétel: az iskola ne akarja a gyerek nevelését saját kézbe venni, hagyja azt meg a szülőnek, vele együttműködve tegye azt.

Egyébként pedig sajnálatos, hogy az oktatásügy a mindenkori kormányok állatorvosi lovai (az eü-gyel egyetemben), és ez a HR által vizionált rendszerre is igaz.

Bocsánat, hogy belevakkantottam...
@safranek: Napközi csak az alsó tagozatban volt, napközis pótlékot pedig eddig sem fizettek, hanem a tanári órakeret terhére számolták el a napközis órákat. A napközi pedig valóban arról szólt, hogy 20-30-40 gyereket összecsapnak egy terembe egy ismeretlen tanárral, oszt csináljanak, amit tudnak. A délutáni foglalkozások, pedig, mint fentebb is írtam inkább az iskolaotthonos rendszerre hasonlítanak (legalábbis az eddigi nyilatkozatok alapján), ahol osztály nagyságú csoportban, saját tanárral gyakorlás, háziírás, stb. folyik. De még nincs meg a törvény, nincsenek meg a rendeletek, a források meg pláne nincsenek meg, úgyhogy ez a vita merőben teoretikus.
@erdosrene:
Ha automatikusan megadják az engedélyt, miért kell kérnem?

Az oktatást x éve korszerűsíti az összes egymást követő kormány. Az eredmény pedig egyre silányabb szint.
A mostani terv is csak trükközés a számokkal, meg idióta ötletelés.
A valóságban mindenhol csak a statisztikákat ellenőrzik. Ha a dokumentálás rendben van, rendben van az intézmény is.
A gyerekek meg csak útban vannak.

Mi lenne, ha egy kicsit felnőttként kezelnék végre a pedagógusokat. A jókat megfizetnék, a gyengéket elküldenék.
Ennél nagyobb és jobb újítás nem is kellene.
Bér-és óraszámemelés, elbocsátás - ez vár a pedagógusokra"

Megtárgyalta és jóváhagyta a kormány augusztus 31-ei ülésén a köznevelésről szóló törvény tervezetét.

A közoktatási törvény Magyar Nemzethez eljutott jelenlegi koncepciója szerint bevezetnék az alsó- és felső tagozaton az egész napos iskolát, ezért megemelnék a pedagógusok kötelező óraszámát, ami körülbelül kilenc százalékos elbocsátási arányt eredményezne.
Az elfogadott koncepció tartalmazza a tervezett béremelés ütemét és mértékét is. "

www.hrportal.hu/c/ber-es-oraszamemeles-elbocsatas-ez-var-a-pedagogusokra-20110901.html

Alsó tagozaton az oktatás-nevelés egész napos keretben folyhatna, és összevont osztályokban is történhetne.
A kormány úgy véli az egész napos iskola elsősorban a hátrányos helyzetű tanulók nevelése miatt fontos lépés."

Hm. Egész napos keretben) feltöltődni sem tud majd a gyerek, hulla) fáradt lesz, figyelni sem tud.
A hátrányos helyzetű tanulók jobb irányba történő nevelése ezzel egyáltalán nem fog megoldódni. Az otthoni körülmények ettől csöppet sem fognak változni.
összevont osztályok") előre a múltba. igy röviden, tömören.
@ursus artos: Azt kell látni, hogy a kínaiakkal versenyzünk. Ott meg max. arról szól a munka törvénykönyve, hogy a munkavállalónak a műszak végén meg kell köszönnie hogy a munkáltató ma sem lőtte le.

Ha itt létesítesz egy gyárat, akkor a magyar munkaerő bérköltségével kell számolnod. Ha a konkurencia kínában épít gyárat, neki a kínaival kell. Azaz a magyar bérköltségből eldolgoztat úgy 4-6 kínait. Ugyanazon a piacon adja el a terméket (idehaza, európában, bárhol). Az anyagköltség ugyanannyi vagy kevesebb kínában, az energia dettó. Amit megsprórolhatsz az max. a szállítási költség meg a vám. Ami egy kicsit is élsőmunkaigényes és gazdaságosan szállítható termék esetén zéró.

Ezt már máshol is megkérdeztem: mi olyanunk van itt nekünk ami alapján a hazai melósnak többet kellene keresnie, vagy jobb körülmények közt élnie mint a kínainak ?
Van nyersanyagunk ? Van energiaforrásunk (olaj a seggünk alatt, vagy legalább áramtermelésre alkalmas gejzírek, vízesések) ? Nincs ilyesmink. Van turisztikai látványosságunk mint a görögöknek, olaszoknak ? Nincs. Van fejlett hazai ipar mint a németeknek ? Nincs. Van sok-sok tőke, erős hazai tulajdonú bankok mint svájcban ? Nincsenek. Van fejlett oktatásunk, kiválóan képzett mérnökeink, szakmunkásaink ? Nincsenek. Van kiváló gazdasági környezet, alacsony adókkal és zéró bürokráciával ? Nincs.

Akkor mi a bánatot akar a magyar munkavállaló ? Kitörölheti a seggét a szerzett jogaival ha az eb nem akar itt munkáltatni. Pedig ez az egy ami valóban biztonságot nyújthatna a munkavállalónak. Ha egy munkavállaló könnyen talál másik állást, akkor jó helyzetben van, ha egy állásra másik 50 is sorban áll, akkor lehet neki bármilyen szerzett joga, szart sem ér vele.
@maybach: Mondjuk amíg az önkormányzatok kezében vannak az iskolák addig erre semmi esély. Nekik az iskola csak kiadás, és a legolcsóbb pedagógus a leggazdaságosabb. Ez pedig a pályakezdő.
Sok dologgal nem értek egyet, DE
az én gyerekeim iskolaotthonos iskolába járnak, alsósoknál van ez a rendszer az iskolájukba. Nem hullafáradtak délután 4-re, pedig még órákat, különórákat, szakköröket, edzéseket is tartanak nekik délutánonként, mindenki arra megy, amire jelentkezett.

HA a hátrányos helyzetű gyerekek legalább délután 4-ig iskolában lennének, és ott olyan foglalkozásokon vehetnének részt, ami egyrészt érdekli őket, másrészt a tananyag elsajátítását segíti, szerintem az nem rossz ötlet. Pláne, hogy kapnak reggelit, ebédet, uzsonnát is közben.
Sok rátermettebb embert el tudnék képzelni Hoffmann Rózsa helyébe, de Pokorni csak max. rémálmomba jutna eszembe.

Egyrészt egyszer már megpróbálta, akkor sem sikerült.

Van személyesen ismerni Hoffmann Rózsát. Nem mondom, hogy mindenben egyet értek Vele, de egyenes, becsületes embernek tartom Pokornival szemben, aki -úgy látszik- képtelen elviselni, hogy nem ő lett az államtitkár.
Egy kedves kis igaz történet Pokorniról:
Hoffmann Rózsa épp külföldön volt.Pokorni épp erre az időpontra időzítette a módosító törvényjavaslatot a testnevelés oktatásról (legyen minden nap testnevelés óra). Előtte elfelejtett egyeztetni a tálcával, de mindegy, hiszen a szavazógép úgyis átnyomta a javaslatot. Gerinces, mint egy háznélküli csiga. (Csak zárójelben - se infrastrukturálisan, se szabad tanári kapacitásban nem voltak felkészülve az iskolák erre)

Másik: Felsőoktatás. Oké legyen, menjen mindenki egyetemre, de akkor könyörgöm ne fejkvótát kapjanak az egyetemek, hanem nézzék meg, hogy hányan tudnak elhelyezkedni az adott területen. Ha 100-ból 1, akkor ne menjen támogatás. Ekkor nem lenne a felsőoktatás jelentős része elfekvő, nem képeznénk állami pénzen munkanélkülieket.
Másrészt igenis szükség van jó szakemberekre. Látott már valaki mostanában jó/használható kőművest, vízvezeték szerelőt, villanyszerelőt, stb. Itt is meg kellene találni a mértéket. Ha egy multi 5 év múlva odébbáll Kínába, akkor valóban munkanélküliek lesznek az ott dolgozók, de ez ellen nagyon nehéz védekezni. Ez nem azt jelenti, hogy meg kell szüntetni a képzést. Az iskolarendszer rugalmatlanabb, mint a munkaerőpiac. Ez mindig így volt és lesz is, de ez nem azt jelenti, hogy be kell zárni az iskolát.
Végül: nem volt annyira rossz ötlet, hogy érettségizni kell természettudományos tárgyból. (Én mondjuk csak gimiben tettem volna kötelezővé, szakközépben meg a szakmai tárgyat) Egy fizikai, biológiai, stb. felfedezésre ipart lehet alapítani...
Az egyik gimnáziumba jár a párom húga 90 diákból az évfolyamán 70 diák csak matematikából megbukott, oké ez nem egy elit gimnázium, de itt vagy a diákokkal van a probléma, vagy a szülőkkel, vagy a felhígult tanárszakmával. Sajnos mindhárom hibádzik. Személy szerint egészségügyi szakiskolába jártam még a 90-évek elején, de nem nagyon fordult elő bukás az én időmben ez azért óriási szégyen is volt, ma meg büszkén mesélik hogy miből buktak meg. Én sem voltam egy matekzseni, de nem megtanulhatatlan ami talán a tanárok képességeit is mutatja.
@látjátok feleim szümtükkel: Hát ezek nem maradtak ki az életemből. 15-20-as csapatokban jártuk a várost. Persze inkább hétvégén, meg a téli, tavasz és nyári szünetben.
@Alikam: megmentheted tőle te magad. A varánusz nem kötelező olvasmány.

Vagy nektek már az?
A probléma nem csak az megreformálásokban rejlik. Valamikor valódi elhivatottsággal műveltek a pedagógusok e szakmát.
Önkén bérmentve vállalták felzárkóztatni a gyereket-ket, külön volt rá energiája idejük a ma nehezen kezelhetőnek mondott gyerekekre.

Mára már lekorlátozódott a csupa anyagi megbecsülésre. Ami nem jelenti azt,hogy nem lenne szükségszerü.
Gondolok többekközött arra,hogy nem feltétlenül csucsszuper dolgokkal kel felszerelni az iskolákat.Lehet hogy vannak akik emlékeznek rá hogy egy babzsák is mire volt jó.

Kezdve attól miért kellett a régi jó bevált írni ólvasni megtanító módszereket lecserélni egy olyan más országogból hozó rendszerre ami nem volt megvalósítható. Zsolnai meg ehhez hasonló módszerek, melyek csak arra voltak jók ,hogy a gyerek megutálja az olvasást.A helyesírásról meg nem is beszélve.
@ursus artos: -Hé Béla figyelsz? Hát neked dobom a ezt a kibaszott labdát, hogy basznád szájba azt a........!!!!

Azt hiszik, hogy ezt amerikában találtaák fel. Pedig Tibi bácsi már negyedszázada sikeresen alkalmazta.
Hoffmann most már leléphetne. Kitenném a szűrét, aztán keressen állást.
Egésznapos iskola már ki lett tatálva, de arról még nem láttam semmit, hogy ott ki és mit és miből fog oktatni.
Olyan ez, mint a nyugdíj reform. Az MNYP-ket már megszüntették, de hogy mi lesz helyette, milyen lesz az állami nyugdíj, azt még senki sem tudja.
ISKOLA DAL

Itt van az ősz, hull az alma,
Iskola most kaput kitár.
Erről szól e kicsi dal ma,
S emiatt peng most a gitár.

Lehetsz Jolán, Tas, vagy Gábor,
Skywalker, vagy Amidala,
Vár vidéki almatábor
Szüretelni, sala-lala!

Korán kelős kemping után
Rád ugrik a tanári kar,
Nehogy meghaljál már bután,
És a sok tan agyat csikar.

Tanévnek az ősze, tele
S tavasza is ezzel megy el.
Tudással lesz fejed tele.
(Az, hogy „tele”, ugye egy el?)

Tanulni vágy szinte éget,
Töröm-töttöm taram-tattam,
Ez a kis dal itt ér véget,
Jó, hogy erről dalolhattam!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2011/09/iskola-dal.html
:)
@midnight coder:
Kormányzati szinten pont ugyan ez megy.
Jelszavakat gyártanak minőségi oktatás helyett.

Az intézmények nem rendszer szinten működnek jól, hanem ha van egy megszállott vezető, és/vagy pár igazi pedagógus, akkor az jó iskola. Ha nem, bebuktad.
Egészségügy szintén.

Ezt a rendszert toldozgatni tök felesleges. Alulfizetett pedagógusokra nagyobb terhet rakni nem igazán nyerő.
Csak a nyüves adminisztrációja egy átlag pedagógusnak igen sok. Igaz, hogy csak ezt ellenőrzik.
Valaki mondja már meg, hogy végülis mi a baj Hoffmann R-val?
@látjátok feleim szümtükkel: Valószinűleg nem az olyanok miatt változtatnak, mint amilyen te voltál. Régen ez alap volt, de most ez a ritkaság. Borsodban a fiatalok többsége lopni jár a szülőkkel. Persze időnkét basznak is, hogy meglegyen még idejében az utánpótlás, hisz Matisz nagypapának is bejött a sok adomány.
Budapesten a brigád egyik fele, kizsebel, a másik meg pénzt tarhál 10 évesen. A "jobbak" meg a plázákban vagy valamelyik mekiben lófrálnak.
@Zébácsi: veled bármikor megvitatok bármit :-)

Abban egyetértek, hogy a tanárnak bizony kell az alapvető viselkedési normákra is tanítania a gyerekeket. De ez ugye nem kiemelt óraszámban történik, hanem az együtt eltöltött órák összességében, az elvárt és megkövetelt viselkedéssel. Ez fontos, de a gyerek nevelése alapvetően a szülő privilégiuma, amibe túlzó mértékben ne akarjon beleavatkozni az állam. Akkor se, ha sokan nem képesek a helyes nevelést megoldani otthon. Ezek kezelése a gyermekvédelmi szolgálatok dolga. Lenne.
@Halihó: azon kívül, hogy az oktatáshoz nem ért, az ambíciói és a hiúsága vezérli?

Semmi.
@superedi: Ne felejtsd el, hogy a munkatörvénykönyv plusz az adórendszer csak annyit tesz, hogy versenyre kel a környező országok hasonló viszonyaival. El lehet gondolkodni azon, hogy hány akár magyar érdekeltségű vállakozás telepedett meg az elmúlt években kishazánkban, vagy Szlovákiában, vagy romániában?
@néma bárány: ha a címlapon a pofámba tolják, akkor ez a népszerűség ára.
@Alikam: Ha úgyis kattintasz, hogy nem érdekel, az meg a hülyeség ára.
@szivatnakanyám: Vagy te vagy nagyon oreg (100+) vagy pedig inkabb csak emlekeidben szepult meg a mult. A masik eset, hogy szerencsed volt nehany tanaroddal. Kivetelek mindig is voltak szep szammal, de az altalad leirt utopisztikus allapotok az elmult 50 evben tuti nem jellemeztek a tanari kar egeszet.

A modern oktatasi modszerekkel lehet persze vitatkozni, csak eppen felesleges, mert a neked ellentmondo bizonyitekokat nehez megcafolni.
@Nzoltan: Igaz amit leírtál, de ugye te sem gondolod komolyan, hogy ha a jelzett gyerekek egész nap az iskolába ülnek, akkor nem fognak lopni, gyereket csinálni?

Ez nem az oktatás problémája, ez kizárólag gazdasági kérdés. Amikor az embereknek volt állandó és biztos jövedelme, akkor nem volt ennyi bűncselekmény, és nem volt ennyi iskolai lógás sem. Az oktatás átalakítása nem megoldás a pénzhiányra.
Valamikor a 80-as évek elején nem volt gyakori a tüzelő lopás, aztán egy időben hiába volt a népnek pénze, nem tudott télen szenet venni, mert nem volt. Na ekkor megugrott a tüzelő lopások száma. Miután a munkanélküli emberek sem akarnak éhen halni, meg ők is szeretnének egy kis luxushoz jutni, egyértelmű, hogy onnan vesznek el, ahonnan tudnak. Persze ez nem menti fel őket, de a megoldást nem az iskolában kell keresni. Felesleges belelovalni a népet abba, hogy az oktatás átalakítása mindent megold. Én is egyet értek azzal, hogy az oktatási rendszert át kell alakítani, de nem olyanná, amilyen már egyszer nem működött rendesen. Azon túl én úgy gondolom, hogy az adófizetők véleményére többet kellene figyelni ebben a kérdésben is. Nekünk alakítják át a rendszert, nem maguknak.
@ursus artos: Menj el szemorvoshoz, de más szakorvos is megnézhetne! Szia!
Ez a cikk nem mond semmit, azonkívül, hogy fröcsög, és elmondja mindent rosszul akar csinálni a kormány.
Én az ex feleségemtől kezdve a szüleimen át tanárokkal vagyok körül véve, és amennyire elkúrták azok akik most nagyon okosak megint, annál jobban már nem lehet elkúrni. És annyira vicces, hogy a sok szocika meg libikóka megint annyira okos, pedig hát nem kéne, mert hulladékot csináltak az oktatásból, amitől sokkal rosszabb ez sem lesz.
@Alamio: "Igenis tetszőleges ált. iskolai tanárnak vannak nevelői funkciói. Most is. "

Igen, a tanárnak, de nem az iskolának! A kettő nem ugyan az!
A párom tanár, tudom hogy egyik tanár ilyen, a másik olyan! Tanár is nevelt már saját gyerekéből bűnözőt!
Az iskola célja az oktatás, a nevelés az természetéből adódik, de nem kell, hogy államilag előírt feladat legyen. Elég lenne, ha az oktatás színvonalát tudnák emelni.
@abaka: Gondolom, hogy a babzsákos dologra reagáltál. Ezzel csupán csak azt akartam érzékeltetni,hogy miért kell bonyolultabnál bonyolultabb dolgokban gondolkodni.Az egyszerü dolgok néha sokkal célravezetőbbek.

Persze tisztában vagyok a gyerekek és az oktatás technikai és egyéb fejlődésével.De adj magyarázatot arra miért kerülnek ki az iskolapadból úgy a gyerekek, hogy sem írni sem olvasvasni az értő olvasásról meg ne is beszéljünk.
@fogyókúra: Akár ott is aludhatnának éjszaka azok a gyerekek, szegény szülőknek ne legyen semmi gondjuk otthon velük.
@látjátok feleim szümtükkel: index.hu/belfold/2011/08/31/drasztikusan_csokkent_az_iskolakerules/

Íme egy megoldás, ami hatásosan csökkentette a lógásokat. És ez bizony adminisztratív eszköz; a számadat magért beszél, hozzávetőlegesen negyedelődött 1 év alatt.

Márpedig ha kevesebb a lógás és a gyerek többet van suliban, akkor
1., hogyan fog alakulni a kiskorú bűnözés?
2., jobban/rosszabbul illeszkedik be a társadalomba egy hátrányos helyzetű/rossz családi hátterű gyerek?
3., Aki reménytelen, annak több/kevesebb ideje lesz társadalomra káros tevékenységet folytatni? Az oktatóknak felfedezni ezt?

Leegyszersítettem, de remélem érthető.
@néma bárány: érdekelt volna, ha egy normális érvelést, okfejtést találok de ez lett a vége.
Pontosan mi változna stb.

De így kb. egy nagy szar az egész. Csak hát ez az Index színvonal, már megszokhattuk. A probléma, hogy nincs egy konkurens internetes média, pedig ideje lenne, nagyon.
@Alamio: RAjz, műelemézés: nem olvastad Ritók Nóra blogját, ahol bejelenti, hogy bedobja sok évtized után a törülközőt, pedig sok roma kölyket ezzel tartott a felszínene, hogy rajzversenyekre készítette fle őket, az alkotások után szerzett szponzorokat, azok segytették a kicsik további fejlődését, sikerélményt és távlatot adva nekik, stb..

Mert jóformán nem képeznek rajztanárokat, pláne nem olyat, aki műelemzéseket tudna tanítani; minden - Demján után szabadon - ami nem rabszolgaképzésre irányul, felesleges cafrang ma már az oktatásban, nemhogy a vizuális környezetépülést szolgálná. Pedig, akinek kibontanák valamilyen ilyen képességét is, az hasznosabb tagja lehetne "munkalapú társadalmunknak" (by a magát halálba dolgozó Orbán Viktor).

Hisz a fogyasztási javaknak ki is kell nézniük valahogy, hogy elkeljenek, nem a GUM-áruházbeli nívó van (már mint a hetvenesekbeni, nem a mai full luxusos), hogy tehát eszi, nem eszi, nincs más, mint a egyenszar randa és kész. Aki nem hasít matekban vagy nyelvben, az hulljon a férgese-alapon tűnjön el, mert nem hasznos a tudása, Noha tudna valami másban kiteljesedni és nem kallódna el. Ritoók artkapu.atw.hu/portreritoknora.htm kivonulása azt jelzi, hogy semmi remény ilyesmire.

Az sporttevékenység, hogy futtatják a kölykeket a suli körül? És ez még a mi nagyon is jó helyen lévő általános iskolánkban is így volt - nyelték a port a park körül oszt ennyi volt a nagy testi képzésük. Úszni hányat tanítanak meg? Annak lenne értelme - hányan fulladnak nyaranta a vizekbe? - de az is pénzigényes, áldoznak-e erre majd, hogy aki nem tud uszijegyet venni, az is eljusson?

Vagy mi lesz az sulikban délutánonként? Aki megengedheti magának, mindenképp elmegy saját edzésre, nyelvtanulni, hegedűórákra,ide-oda, a reszli meg ottmarad a fáradt tanarakkal. És szakad látványosan ketté az osztály, legalább a társadalmi egyenlőtlenségekkel rögvest tisztában jönnek. Na ez is lecke, az igaz... A szent őrültek is abbahagyják lassan a harcukat a "futottak még Rizibizi"-gyerek felzárkóztatásáért ennyire barátságtalan közegben
@Alamio: mind a három kérdésedre a válasz: most majd az iskolában fognak bűnözni, a többieket terrorizálni, a tanórákat szétcseszni...
@irógép: Ezt csak hiszed. Mindig van lejebb.
@látjátok feleim szümtükkel:
Ebben a kérdésben soha nem fogunk egyetérteni úgy látom.

Az oktatási intézmény nem a falakat jelenti, hanem a benne levő tanárokat és diákokat.
Ha egy pedagógusnak nem funkciója a nevelés (számára ez nincs munkakörbe foglalva), akkor a jogaival totálisan tisztában levő diák ezt számon is kérheti rajta. Holott ő csak rendet akar tartani/konzekvenciákra tanít/stb. Igenis szükséges a nevelés, nem a szülővel ellentétben, hanem vele együtt. Ezt rendezni mint viszonyt meg lehetséges szülői értekezleten/fogadóórán is.
@Alamio: Ez semmit nem segítene az iskolai lógásokon. Akik ideáig a félnapos tanítási napokon lógtak azok most az egésznaposon fognak lógni.
Az egésznapos oktatási rendszer néhány országban jól bevált, pl. Anglia, de ehez rengeteg pénz kellene. Még a normális oktatási rendszerre sincs.
Miből akarják finanszírozni?
HR lefelé görbülő szájsarkában minden benne van évtizedk frusztrációjából, kompenzálás-kényszeréből
:-), köszönöm, dettó.
Nézd, én nem értek az oktatásügyhöz, ami ráadásul elég szövevényes valami, hiszen a pénzen, az ésszerű és a kor kihívásainak megfelelő tanterven, metóduson kívül a megfelelő tanárképzés (illetve pedagógusképzés) is determinálja sikerét. A holnap tanárait most képezzük, tehát az a megköuelítés jogos, hogy az egészet rendszerben kell szemlélni, és meg kell nézni más területekkel való kapcsolatát (pl. munkaerőpiac felvevőképessége).

Csak a saját tapasztalataimra tudok hagyatkozni.
Mint már írtam, alsóban egész nap iskolában voltunk, és jutott idő mindenre (játékra is). Azt hiszem, rendesen magtanultunk olvasni, számolni, gondolkodni. A későbbi sikerhez szükséges alapkészségeket jól elsajátítottuk, most meg? /Csak nézd meg az utóbbi évek Pisa tesztjeit, szinte folyamatosan csúszunk vissza, pedig évtizedeken keresztül az oktatásunkra voltunk büszkék.
Hogy ez porosz rendszerű volt? Lehet, de hatásos, és ami jó volt azt át lehetne ültetni a mába./
Felsőben napközis voltam (szüleim dolgoztak), rengeteg játszottunk, megcsináltuk a leckét és jártam szakkörökre is – de semmi sem volt kötelező. A diák képességei, érdeklődési körének megfelelően tudott ezeken részt venni. A tananyag elsajátítására a délelőtt elég volt, és ezt jó tanárok oktatták. Most nem tudom, e téren mi a helyzet, de sok negatívumot hallok.

No persze, ez pénz nélkül nem megy, de az oktatásra (ésszerűen!!!) fordított pénz befektetés. Tudom, sokrétű a dolog, de mégis, erre áldozni kellene (mondjuk, MOL részvények helyett).

Középiskola?
Fiam matek érettségijét 40 perc alatt írtam meg négyesre, annak idején ez egy igen gyenge feladatsornak számított volna – én ezt hígulásnak, értéktelenedésnek érzem. Kész vicc, hogy rengeteg érettségiző azt sem tudja, mekkora xm3 térfogatú kocka oldala (ezt a neten olvastam a napokban).
Itt tartunk, szép mi?

Felsőoktatás?
Van a családban tanár (professzor is), ők is ezt látják: évről évre romlik a helyzet, az első szemeszter felzárkóztatással telik. Nonszensz.
Túl sok az alibi szak, és szintén rengeteg a semmihez sem értő, de diplomás pályakezdő (aki egyébként egy postai feladóvevényt sem tud kitölteni).

Értem én itt a mások által megfogalmazott véleményt, miszerint szükség van olcsó munkaerőre, hogy versenyezhessünk Kínával (ez kész vicc, egyébként), de sokkal inkább szükség lenne magasan képzett, gondolkodni/számolni/szintetizálni/analizálni tudó diplomásokra is.

A szakoktatásról ponyvaregényt lehetne írni, ez már-már a vicc kategóriájába tartozik. És persze, ennek sikere is a jó alapképzésen múlik. Amikor egy 2. osztályos vidéki szakácstanuló nem ismeri fel az újházi tyúkhúslevesbe kerülő zöldségeket (ez komoly), akkor talán nagy a baj. Mert hiába tanítják meg neki (erősen későn), kérdezem: vajon milyen ennek a gyereknek a szakácsszakmához való affinitása, attitűdje?

Mindezt valahogy keretbe foglalva kellene megoldani, de ehhez rendszerszemlélet szükséges, nem pedig alaptalan óraszám-, iskolában eltöltött idő-emelés, és mindaz az őrület, ami az iskola-összevonások, bezárások, egyházi kezelésbe adások terén zajlik – ugyanis ezek is az oktatáspolitika részei
A varánus blog is kifejezetten pártaltan és egyáltalán nem a liberó szoci dumát nyomja és fröcsögi.

Broáf, ennyi a véleményem erről a blogról is. Talán csak a Grétzy blog van mélyebben.
Még azt mondja meg valaki, hogy mi baja van az annyira féltett sajtószabadságnak, ha ez a fröcsögés is címlapos lett?
@beavereater: A te logikád szerint akkor a börtönben a helyük. Hadd ne legyek ennyire pesszimista. Ha valakivel senki nem foglalkozik, több hülyeséget követ el, mint az, akire felügyel egy tanár. Utóbbi több jómodort is tanul...

@a szív fészkei: Ez is egy vélemény, de ugyanaz a válaszom. Adja az ég, hogy ne neked legyen igazad.
Sport: kormányunk a sportnevelést kiemelten kezeli, úgyhogy szerintem erre lesz koncepció, mégha most nincs is/nem látható.

"Mert jóformán nem képeznek rajztanárokat, pláne nem olyat, aki műelemzéseket tudna tanítani;"

Ez kinek a hibája amúgy?
@beavereater: Ezért volt rossz megoldás a deszegregáció. Igenis, szegregálni kellene. Alapvetően három csoportot kellene kialakítani:

1. Az elitképzés. A tehetségeket már gyerekkorban felkutatni, és mindent megtenni a minél jobb képzésükért. Akkor is, ha ez sok pénzbe kerül. Egy Einstein-t akkor sem szabad(na) veszni hagyni, ha hajléktalannak születik. Itt a matekra kellene rágyúrni, a többi képesség nem igazán hasznos, az hogy egy művésszel több vagy kevesebb nem sokat nyom a latban. Egy zseniális fizikus, kémikus, matematikus, biológus annál inkább.

2. Az átlagos képességűek. Őket lehetőség szerint egy főiskolai vagy egyetemi diplomáig, vagy egy jó szakmáig kell eljuttatni.

3. A hátrányos helyzetűek. Akár mert hülyék, akár mert olyan környezetből jöttek ahol a WC papír kb. annyira van napi használatban mint a lézerkard. Itt az lenne a cél, hogy egyrészt eljuttassák a polgárt legalább egy átlagos kulturális szintre (Pl. hogy nyolcadikra azért magabiztosan tudjon írni-olvasni) másrészt hogy kapjon valami használható szakmát (Pl. hegesztő, ács, kőműves) és egy alap nyelvtudást a kezébe.
A hülyébbje meg maradhat betanított munkás. A cél szvsz az kellene hogy legyen, hogy ennek a csoportnak is legalább a fele használható szaktudásra tegyen szert.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy ha ezek kiesnek, akkor az 1-2 csoport sokkal hatékonyabban tud tanulni, és az sem hogy ennek a csoportnak a saját igényeinek megfelelő oktatást kell(ene) adni.

Ez szvsz sokkal nyerőbb lenne, mint a mostani deszegregációs megoldás, ahol mindenkit betesznek egy kalapba, ahol a leghülyébbek határolják be az oktatás színvonalát. Az meg, aki azt hiszi hogy a putricigány csak azért mert bevágják a fehérek közé, fel fog zárkózni és kisangyalkába oltott Einsteinné fog változni, finoman szólva is kissé lightos IQ tekintetében.
@látjátok feleim szümtükkel: "Menj el szemorvoshoz, de más szakorvos is megnézhetne! Szia! "
Ez a végső érved!
@szivatnakanyám: Errol gondolom hosszan tudnak ertekezni a temat nalam sokkal jobban ismerok (mert bevallom, szakerto a legkevesbe sem vagyok). A te kommentedben inkabb a mult es a jelen osszehasonlitasa volt az, amire reagalni szerettem volna. Amennyire en tudom, azz analfabetak aranya folyamatosan csokken, persze meg mindig sok a funkcionalis analfabeta.
@Roy: A lógásokon már segített az idézett intézkedés. Konkrétan negyedannyit lógtak idén, mint tavaly (!!!).

"Miből akarják finanszírozni?"

Konkrétan Hoffmannt azért zavarták vissza a startvonalhoz, mert az első 2 tervezete megszorító jellegű volt. A kormány meg ebbe invesztálni akar. Hogy jó lesz-e a koncepció nem tudom, de úgy néz ki, hogy megvan. A Magyar/Hiller-félénél rosszabbat nem csinálnak.
@Cirbi:

:-).
Lehetne hozzáfűzni ezt-azt mondjuk a hátrányos helyzetű, más etnikumú, vagy gyengébb képességű nebulók kérdésköréhez, de ez Révay-lexikonnyi méretű kommentfolyamhoz vezetne...

Előző kommentem egyébként @néma bárány: blogtársamnak írodott.
Bárány, köszönöm, és dettó!
@Bergeroth: te viszont meg mered mondani neki ugye? azért írsz többszörös álnév alatt.
Majd kiadják államtitkári rendelettel, hogy még szeptemberben minden általános-és középiskolai osztálynak osztályfőnöki kísérettel köteles lesz felkeresnie az önkormányzati alkotmányszobát. A nebulók megtekinthetik az egyenasztalt, a ráhelyezett zalkotmányi papírossal és a rá ügyelő díszes egyenruhába bújtatott szobaőrt.

Csodás lesz, maradandó, örök kultúremlék minden nebulónak!
"Belőlük lett sok helyen a tartós munkanélküliség után kamu rokkantnyugdíjas, nekik kellett berendezkedni a segélyes életmódra."

Kedves posztoló, a jó ....-dat!

Mi az, hogy "kellett berendelkezni a segélyes életmódra".

Mi az, hogy kellett?
@Alamio: mindenesetre olyan tanárokra lőcsölni a kezelhetetlen deviáns emberszabásúak idomitását, akiknek erre sem lehetőségük, sem erejük, sem eszközük nincs (szó szerinti fizikai erőről és eszközökről beszélek!) elég álságos "megoldás".
Ezeknek az emberszabásúaknak nem iskola való, hanem 3 hónap büntetőzászlóalj. Ott megtanulnák az alapképességeket (szót fogadok a feljebbvalónak, nem bicskázok, nem balhézok), utána mehetnének vissza az iskolába, azzal az útravalóval, hogy az első balhénál megismétlik a túrát.
@belepofazok:

Szerintem tévedsz.

VBéleményem szerint, tegyük fel:

Ha ugyanis a varanus, vagy a Gréczy blog a balos libsi-bolsi iedológia talaján szétterülve rügyezteti virágait, akkor ez nem a mélységet, csak a más gondolkodást, más megközelítést példázza. Az ilyen véleményeknek pedig helye van, még akkor is, ha nem rétünk vele feltétlenül és mindenben egyet.

Másrészt, tudod, olyan ez, mint a politikai kabaré: mindig a kormány és a kormányon lévő pártok a céltábla.

Ha pedig másnak nem is (szerintem igen), vitaindítónak mindkét blog kiváló.

És én nem vagyok balos, ezt tudnod kell.
Azért azt megjegyezném, hogy egy használható szakma (burkoló, festő, stb.) jóval többet ér, mint egy gimnáziumi érettségi.
Van pl. egy barátom, ő autószerelő és érettségizett. Nem tudom, melyik volt előbb, de biztosan sokkal jobb így neki, mintha csak gimnáziumot végzett volna.
Én kutató vagyok, de a PhD-mmel kitörölhetem. Ha nem te vagy a krémek krémje (értsd: nem kapsz meg egy olyan ösztöndíjat vagy pályázatot, amiből évente mondjuk hármat osztanak ki), közalkalmazott kutatóként Magyarországon felkopik az állad. Na most ha lenne egy jó kis burkoló vagy vízvezetékszerelő szakmám, akkor itt kommentelés helyett lenne pár munkám havonta, és jól kiegészíteném a keresetemet. Ezt azért gondoljuk meg.

Azzal viszont egyet tudok érteni, hogy fényűző iskolaépület helyett becsüljük meg a pedagógusokat. Csak sajnos a fejlesztés egyszeri kiadás, a béremelés viszont tartós.

Végül pedig hadd értsek egyet Alamio-val, a Magyar-Hiller féle koncepciónál rosszabbat szinte lehetetlen csinálni. Egyetemen dolgozom, az összes oktató kolléga állítja, hogy a felvételi helyett emelt szintű érettségi bevezetésével nagyon leromlott a színvonal.
@beavereater: A kezelhetetlen gyermekbűnözők kérdése nem oktatásügyi kérdés. Ezt javító-nevelő intézeteknek, a gyámhatóságnak, és az erőszakszervezeteknek kell megoldaniuk.
Az oktatásban ezek az elemek ugyanis akkor is gondot okoznak, ha 1 órára csökkentjük a napi tanórák számát.
Az én hatodikos gyerekemnek azt mondta az egyik tanára, hogy "Minek tanulsz annyit? Nem kell annyit tanulni."

Na, itt tartunk "pedagógusilag".
@R_Gábor: Képezd át magad. Meg lehet tanulni.
@Zébácsi:

"Az ilyen véleményeknek pedig helye van, még akkor is, ha nem rétünk vele feltétlenül és mindenben egyet."

Igen, ez teljesen így van. Csak valahogy errefelé mindig ezeket a véleményeket teszik főoldalra.

"Ki menti meg a gyerekeinket HRtól" cím, plusz a "vicces" karikatúrák kifejezetten becsmérlő jellegűek. Ez nem vitaindító alap, nem vélemény, hanem ballib fröcsögés.

Ki menti meg a gyerekeket Magyar Bálinttól és Hiller Istvántól? Ilyen címeket miért nem láttam annak idején?

Szerintem HR magasan az eddig legjobb oktatásügyi felelős.
@midnight coder: "Ezért volt rossz megoldás a deszegregáció. Igenis, szegregálni kellene. Alapvetően három csoportot kellene kialakítani:"

Ezzel teljesen egyet tudok érteni. Azzal a megkötéssel, hogy ha a szerencsétlen helyzetű csóró cigánygyerekről kiderül, hogy tehetséges, akkor hamar kerülhessen át a 3-ból előbb a 2., majd az 1. csoportba. De akiben nincs akarás, azt tényleg jobb elkülöníteni attól, aki igyekszik.
@Alamio: márpedig ezekről van szó...
@Halihó: Gondoltam rá, hogy szerezhetnék szakmát. De nincs időm. Van ugye a munkám bent, aztán ha valami csoda folytán hazaérek, a családdal (feleség, 3 gyerek) is kell lenni.
Meg aztán kellene találni valakit, aki mellett eleinte inaskodhatnék, de az miért pont engem fogadjon fel.
Plusz feleségem felhívta a figyelmet, hogy mekkora a különbség a mesterember fizikuma, aki mondjuk 20 éve dolgozik, és az enyém között. Hát mit mondjak, amit ők csinálnak, attól én tényleg összeszarnám magam. Úgyhogy szerintem lemaradtam a dologról.
@abaka: A mult és a jelen. Három gyereket neveltem fel. Ebből még kettő a jogon tanul. Igen volt van tapasztalatom az oktatásról.Ha nem merítettem volna a régen megszerzett ismereteimből igen nehéz lett volna ezzel az oktatási formával haladni a gyerekeknek.
@R_Gábor: Mert az egyetemek nem tették kötelezővé az emelt szintű érettségit adott tárgyakból adott szakokhoz történő felvételre. Tavaly született erre egy kormányrendelet, amit egyszerűen nem hajtottak végre.
@R_Gábor: Család mellett tényleg nehéz.
@beavereater: Ez nem oktatásügyi kérdés. Lehet, hogy te erről beszélsz, viszont senki más, aki oktatásügyről. A koncepciónak nem is dolga ezt megoldani, mint mondottam, az más tárca feladata.
@belepofazok:

Értelek. De.

A képek karikatúrák, így kell őket tekinteni.
Az, hogy az Index.hu mit tesz címlapra, nem az említett blogtulajdonosokon múlik. talán piac alapú magatartás ez: az ominózus cikkek iránt van kereslet, magas a kattintásszám.

Magyar Bálint és Hiller István működésének idején nem sokat blogoltam, így nemigen tudok nyilatkozni, de abban egyetértek veled, hogy nevezett urak tevékenysége valóban problémás volt.
A baloldalon is volt/van hiba bőven, és amennyire most látom, ezeket a hibákat a balos érzelmű cikkírók és kommentelők is elismerik.

Hidd el, szívesebben olvasnék / írnék én is olyat, hogy de jól csinálja a fidesz, de tuti jó lesz ennek az országnak - de sajnos, nem ezt látom.

Így marad a korrekt kritika, a civil véleményalkotás, és a hibák kifigurázása. Szavazni pedig majd e szerint fogok, ha lesz kire - de sajna, egyelőre, nincs.
@belepofazok: a témához szóltál hozzá te is.

Kibaszott unalmas már ez az állandó nyígás. Mikor Gyurcsányt fikázták és karikírozták még teliszájjal helyeseltetek ti is. De ha ezek se jobbak semmivel mit kell csodálkozni?
@Alamio: Sajnos mindig van lejjebb.
@Alamio: Még valami. Tényleg segített az intézkedés. Tényleg kevesebben lógnak, annál több problémás gyerek jár iskolába, hogy a szülők megkapják a támogatást amit jól el lehet költeni a kocsmában. Ezek a gyerekek nem a tanulás miatt járnak iskolába.
@Roy: De járnak. Lehet hogy nem a miatt hogy okosodjanak. De csak több ragad rájuk, mintha apa-anya mellett ülnének a kocsmában, akik alanyi jogon kapták a segélyt. Meg némi pénz csak megy tanszerre is, lévén vannak célirányos támogatások.
@látjátok feleim szümtükkel:

Az ország nyugati fele szakmunkás hiányban szenved. Többnyire azt csinálják, összeállnak 2-3-an, kivesznek egy albérletet, de sok munkáltató biztosít szállást is. Nem akarok tanácsokat osztogatni, az ő életük, az ő dolguk hogy tesznek saját magukért vagy nem. Abban nagyon jók vagyunk, mit hogyan NEM lehet megoldani. De nem erről szól a poszt, nem érdekes. Szükség van minőségi szakmunkásképzésre, a kamarák tudják miről beszélnek. Ők minden nap szembesülnek a problémákkal. Menedzserekkel Dunát lehet rekeszteni. A valódi munkanélküliség mellett komoly strukturális munkaerő hiány van, hatalmas képzetlen, illetve piacképes tudással nem rendelkező tömeg. Ez lenne a fejlődés záloga? Hoffman egy vicc, de vannak jó elemek az oktatási tervezetben. Csak az a gyomorforgató ideológia ne lenne.
@néma bárány:
@Cirbi:

Hello,

mai mno.hu vezércikk, Farkas Melinda tollából.
Idézet a cikkből:

"...Még a felvetés is abszurd akkor, amikor az egyházak egyetlen tanév alatt mintegy 25 százalékkal növelték oktatási intézményeik számát. Utóbbiak erőszakos térhódításáról pedig annyit: olyan intézményeket vettek át a csőd szélére sodródott önkormányzatoktól, amelyeket azok képtelenek voltak működtetni. Ha az egyház nem segít, az érintett iskolák nagy többségében tegnap nem kezdődött volna meg az új tanév."

Hm.
Miközben az egyház szintén az államtól (adófizetőktől) kapja oktatásra a pénzt. Ha nem adna rá (vagy nem adna egyáltalán) akkor nemhogy nőne, de akár csökkenne is 25%-kal az egyházi kezelésben lévő intézmények száma.

Nem is beszélve arról, hogy a csőd szélére sodródott önkormányzatok többsége fideszes.
Ennyi.

Szép napot!
@belepofazok:
"A varánus blog is kifejezetten pártaltan és egyáltalán nem a liberó szoci dumát nyomja és fröcsögi.
Broáf, ennyi a véleményem erről a blogról is. Talán csak a Grétzy blog van mélyebben."
Nagyon tévedsz. Sokunkat kiráz itt a hideg gyurcsány nevétől, de ez nem jelenti azt, hogy orbánék borzalmas kormányzását kritikus szó nélkül hagynánk. Én pl. soha nem szavaztam se mszp-re, se szdsz-re, ellenben a fideszre többször (pl. tavaly) is. De meg is bántam, mert iszonyú, amit művelnek.
És ha egy kicsit is hajlandó vagy objektíven szemlélni a két blogot, akkor belátod, hogy gréci egészen más kategória. Az a blog gyakorlatilag csak arról szól, hogy napról-napra minél fényesebbre nyalja gyurcsány seggét.

"Szerintem HR magasan az eddig legjobb oktatásügyi felelős."
Szerintem meg inkább kritikán aluli a mezőny (ugye, ahogy írod is: magyar / hiller). HR koncepciója több helyen elhibázott, pl. a pedagógus-életpálya, a besorolás, minősítés tekintetében, de tudnék vitatkozni a 3. és 4. nyelv tanításának kötelezővé tételéről is. (Miközben jelenleg egyet sem tudunk tisztességesen megtanítani!) A duális szakképzéssel kapcsolatban is csak addig jutottak, hogy sikerült jó példát találni, de nem sikerült azt megérteni... Az általános iskolák államosításának tervét is hátborzongató ötletnek tartom.

És még sorolhatnám, de minek?

Ugyanis - mint kiderült - nincs pénz a koncepció végrehajtására, így fingreszelés az egész vita róla. A tanárok bére 2008 óta változatlan (inkább csak nagyjából, de a bértábla ugyanaz), és most az egykulcsossal elrendezték, hogy pár évig ne is emelkedjen. (Félve jegyzem meg: simán belefér, hogy jövőre _nominálisan_ is durván csökken majd sokak fizetése az adójóváírás kivezetése és a szuperbruttó kivezetésének halasztása miatt.) Viszont amíg egy tanár bére alulról súrolja egy jobb szakmunkásét, addig minden koncepció csak parasztvakítás.
süti beállítások módosítása