Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: mandiner.hu/kulfold/2024/3/amerika-arra-keri-az-ukranokat-hogy-ne-bombazzak-az-orosz-olajfinomitok... (2024.04.16. 11:17) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Valamit súgok magának www.youtube.com/watch?v=b1nDwrxc0wM (2024.04.10. 10:30) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2011.06.21. 06:07 Fabius

Más pöcsével

Címkék: gazdaság fidesz rogán antal egykulcsos adó matolcsyzmus

"Asztalra pohár, tányérba étel,
Zabáld ki magadból azt, amit érzel.
Utolsó sansz volt, ezt mindenki tudja,
Sose volt még ennyire durva.

Mintha csak egy szekrénybe zártak volna,
Ahol apró kis üvegek
Finom kis mérgekkel a begyükben
Csak arra várnak, hogy téged tönkre tegyenek."

A matolcsyzmus megbukott, tegnap írásba is adták. Rogán Tonyó és a Léhűtők Bizottsága megállapította, hogy a bruttó 300 ezer forint alatti bérek nettó értéket úgy vágták haza az egykulcsos adójukkal és annak körítéseivel, mint egyszeri forgatókönyvíró a nemzet Magdi anyusát: visszavonhatatlanul.

Nem segített ezen se izmozás, se szájmenői mindenki jobban jár hazudozás, a késői felismerés meg pláne nem. Aki arra számított, hogy logikus lépésként kormányzati szinten igyekeznek megoldani a blamázst, esetleg Szent Jobbunkkal újra számoltatják az új adórendszer vonzatait egy kölcsönkért golyós számoló alkalmatosság segítségével, az tévedett. Kormányunk, aki nem téved és nem hibázik, hazudni meg végképp nem szokott minden második szavával, ezúttal kénytelen volt a versenyszférához fordulni segítségért.
Ajánlást tettek az OÉT előtt 4-6%-os béremelésre, kompenzálandó a bérkiesést. Ezt az egyébként nem kötelező jellegű javaslatot a versenyszféra a jelenlegi gazdasági helyzetben nem tette maradéktalanul a magáévá. Miért is tette volna, mikor a gazdaság olyan lankadt, mint a matuzsálem pöcse, aki már csak húzni tudja, tolni nem? Szóltak elégszer, srácok, gond lesz a kréta körül, ne csináljatok bohócot magatokból a Matolcsyba vetett vakhit miatt.

A blamasorozat azonban nem akart véget érni, sőt. Rogán Tonyó vezetésével felállt az a bizottság, aminek feladata volt bizonyítékot szerezni, majd írásba adni a matolcsyzmus impotenciáját. Rogán pedig egy médiatörvény módosítás és szappanopera szereplés közben bizonyította, nem véletlenül tagja a Fidesznek csattogós falepkés gyerekkora óta: megszülte a statáriális rendelettervezetet a renitens versenyszféra farbarúgására: a kormány a jövőben meghatározza, mekkora béremelés lesz kötelező abban a munkaadói szférában, amihez a világon semmi köze, és ami túlnyomó részt összehordja az elherdálni valót a mindenkori kormány számára.

Lesz itt móka és kacagás azoknak, akik nem állnak be a Nemzeti Együttkipótolás Rendszerébe. Kizárás a közbeszerzésekből, állami pénzalapi támogatásokból, elesnek a részmunkaidős támogatásoktól, és a pályakezdők foglalkoztatása után járó kedvezményektől is. Pluszbónusz, hogy a kormány internetes szégyenfalára is fölkerülnek.
Egyrészt Kádár János most boldogan vigyorog a pokolban, hogy ez a magát jobboldalinak nevezett valami kommunistább még náluk is. Másrészt ebből lesz ám annyi megteremtett új munkahely, hogy csak győzzétek számolni. Főleg, ha elveszitek a pályakezdők támogatását is azoktól, akik örülnek annak is, ha a jelenlegi körülmények között elvegetálnak valahogy.

De érdekes az is, hogy a szekatúra 2012 januárjától 2014 januárjáig tart. Naná, mit gondoltál? Kampányidőszakban manduláig benyalni szokás, nem baszogatni a munkaadót.

Nem tudom, ezek emlékeznek-e még a 2002-es Nagy Kampányhúzásukra, mikor hasonló arroganciával gyakorlatilag a duplájára emelték a minimálbért? Akkor is, most is 8-900 ezer ember munkaviszonyával játszottak, és visszanézve nem lett abból sem egy klasszikus sikersztori. Hiába írt ki Matolcsy ( kinek a zseniális húzása volt az is, baszki...) pályázatot 15 milliárd értékben a munkaadók költségeinek ellentételezésére, ha 124 milliárdos kárt okozott vele, főleg a kis és középvállalkozások körében. A legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoktól 52, a 0-5 fősektől 72 milliárdot vettek el így. Vagyis akkor is a legkisebbek szívtak, nekik kellett a kevés alkalmazottból még kevesebbet csinálni, hogy működőképesek maradjanak valahogy. Így lesz ez most is, kétsége ne legyen senkinek.

Tanulságot levonni minek? Orbánisztánban nem szokás abból sem, ami - többek között - előidézett egy bukást, és 8 év duzzogást okozott. Sebaj, akkor is kihúztuk valahogy, most is menni fog. Ti meg egyszer csak megtanuljátok, hogy a matolcsyzmussal a bőrötöket viszitek a vásárra. Vélhetően utoljára. Mert a folyamatos elkúrás sorozatból kurvára elég már.

243 komment · 9 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr873001950

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Levél a legvidámabb munkatáborból Floridába 2011.06.22. 12:38:35

Kedves Kálmán, Druszám, Másodunokatestvérem, Drága Lali! Örömmel vettem hozzám és szűkebb pátriárkánkhoz Floridából írt kedves soraid, és a mellékelt nyaralási képeket úgyszintén! Köszönöm kérdésed: mi jövőre megyünk, már ha Ágotám megkapja ...

Trackback: Az igazi pofátlanság 2011.06.21. 19:27:56

Van valaki, akinek ma kis hazánkban miniszterelnöki fizetés jár (ez jelenleg valamivel több, mint másfél millió Ft) ehhez járul még cirka 232000 Ft képviselői alapilletmény. (Ezt már eleve nem értem. Ha valaki a köz szolgálatában valamiért kap egy maga...

Trackback: A Talált Pénz Legendája 2011.06.21. 19:23:06

 1345 milliárddal csökkenti nyugdíjpénz az államadósságot Index.huAz államadósság elleni háború első csatáját vívta meg a kormány, a győzelmi jelentésektől hangos a sajtó. Az első csapást az adósságra a jövő nyugdíjasaival mérte a bölcs vezér...

Trackback: Adható-vehető beszélő szerszám lesz a közmunkás? 2011.06.21. 14:34:22

Az állam a közmunkások bérbeadásával száll be a munkaerő-kölcsönző bizniszbe. A Széll Kálmán terv szerint ezzel kialakítják a munkaerő-kölcsönzés új rendszerét.Bízzunk benne, hogy ez nem azt fogja jelenteni, hogy az államtól kölcsönzött munkaerőre és a...

Trackback: Adható-vehető beszélő szerszám lesz a közmunkás? 2011.06.21. 14:33:58

Az állam a közmunkások bérbeadásával száll be a munkaerő-kölcsönző bizniszbe. A Széll Kálmán terv szerint ezzel kialakítják a munkaerő-kölcsönzés új rendszerét.Bízzunk benne, hogy ez nem azt fogja jelenteni, hogy az államtól kölcsönzött munkaerőre és a...

Trackback: Közbeszerzések: kormányzati kéziirányítás 2011.06.21. 12:13:43

A közbeszerzés bizonyos tekintetben arra hasonlít, hogy valakinek adunk egy majdnem korlátlan keretű hitelkártyát azzal az elvárással, hogy felelősségteljesen költse el, de ha mégse felelősségteljesen költené, akkor…sem történik semmi. Ennél sok...

Trackback: Fidesz sírvers 2011.06.21. 11:44:55

Mit írnál az FMPSZ, azaz a volt Fidesz sírkövére? (Fidesz--> FMPP--> FMPSZ.) Mert az F. Magyar Polgári Szövetségnek is szüksége lehet erre. Hiszen az SZDSZ, MIÉP, MDF, FKGP és sok más egykor kormányerőt is képviselő párt sírja felett ma már csa...

Trackback: Orbán: "Jogunk van elkergetni a kormányt!" 2011.06.21. 11:17:36

Lassan mondja, hogy mindenki megértse! (2008. március)

Trackback: Jön az igazi bérkommandó 2011.06.21. 06:39:06

Olvasom, hogy:A kormány rendeletben állapítja meg, hogy a bruttó 300 ezer forint alatti munkabéreket mennyivel kell emelniük a munkaadóknak, hogy azok nettó értéke ne csökkenjen 2012-2013-ban - az erről szóló törvényjavaslatot Rogán Antal és négy Fides...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@Bambano:
(4) Határozatlan időtartamúnak kell tekinteni a munkaviszonyt, ha a határozott időtartamú munkaviszony azonos felek közötti ismételt létesítésére, illetve meghosszabbítására az ahhoz fűződő munkáltatói jogos érdek fennállása nélkül kerül sor és a megállapodás megkötése a munkavállaló jogos érdekének csorbítására irányul.

(5) A határozott időre szóló munkaviszony időtartama - ideértve a meghosszabbított és az előző határozott időre kötött munkaszerződés megszűnésétől számított hat hónapon belül létesített újabb határozott időtartamú munkaviszony tartamát is - az öt évet nem haladhatja meg. Ettől eltérően, a (3) bekezdésben meghatározott esetben az engedély meghosszabbítása esetén az újabb határozott idejű munkaviszony időtartama - a korábban létesített munkaviszony időtartamával együtt - az öt évet meghaladhatja.

4. bekezdés: "...munkavállaló jogos érdekének csorbítására irányul." Munkáltatói érvelés: nem hosszabbítottam meg a határozott idejű szerződését x-nek, mert időközben kiderült, nem tudja számomra megfelelően ellátni a munkáját. Erre az érvelésre akkor kerülhet sor, ha netán pereskedni kezd a munkavállaló, hogy miért is nem őt alkalmazták tovább? Ez nem jellemző (a pereskedés), nomeg a munkáltatónak jogában áll eldönteni, hogy kit alkalmaz adott munkakörbe. Másrészt az 5. bekezdésben foglaltak szerint max 5 évig lehet hosszabbítani. Tehát semmi nem tiltja, hogy adott munkakörre felvegyen valakit a munkáltató, mondjuk 1 évre (jan.01.-től dec. 31.-ig), majd elégedetlen lévén (no és persze türelmes is volt, várta, hátha mégis csak belejön a dolgozó a munkába....) nem hosszabít szerződést, és felvesz mást. A MT nem írja elő (most még... ez, mondjuk, igaz, és ebben az a lehetőség is benne van, hogy utóbb majd előírja...), hogy ha ugyanarra a munkakörre a következő év jan. 01.-től egy másik embert alkalmaz, akkor annak magasabb bért kell fizetnie, mint elődjének. Tehát jelenleg megléphető (és sokan meg is lépik!), hogy váltogatják a dolgozókat. A magas munkanélküliség mellett sokan örülnek annak, hogy egyáltalán van munkájuk, és nem azon filóznak, hogy az elődjük mennyit keresett.
Lehet, hogy mindez nem szép (amit leírtam), de jogilag jelenleg megléphető. Munkahelyemen ettől cifrábbakkal is találkoztam...
@macamuca: Látod, pont ez az, hogy az én "kétségkívül magas fizum" igazából egyáltalán nem olyan magas. Annyira például biztos nem, hogy tíz éven belül akárcsak esélyem legyen önerőből venni egy lakást, ergo negyven éves koromig marad a fix albérlet (vagy a brutál törlesztő és az örök bizonytalanság).

Persze megértem, hogy van, akinek az a kétezer forint nagyon hiányzik, és hidd el, nem nézem le senki munkáját. Csak azt próbáltam mondani, hogy a jelenlegi piaci és állami körülmények között egyszerűen lehetetlen megemelni egymillió ember fizetését úgy, hogy az bármi különbséget jelentsen. Illetve lehet, de akkor négy éven belül ott vagyunk, mint most a görögök.

Amit a kormány most csinál, hogy egyszerűsít a rendszeren, és azokkal is fizettet némi adót, akik eddig egyáltalán nem fizettek. Tudom, hogy a minimálbéresek fele valóban nyomorog, és tényleg sajnálom őket, szar lehet. A másik fele viszont szimpla adócsaló. Olyan törvényt pedig sajnos nem lehet hozni, ami ezt kiválogatja.

Amúgy (bár tudom, hogy ezt valójában kevesen látják), ez az új irányvonal esetleg visszafoghatja némileg a kivándorlást is, ami hosszú távon létszükséglet az országnak. Például én is bármikor leléphetnék, a szakmámmal és a nyelvtudásommal gyakorlatilag bárhol tudnék boldogulni a világon, és nagy is a csábítás. Három-négy év külföldi munkával meg tudnám teremteni az alapvető egzisztenciámat, amit idehaza csak 15-20 év alatt. Az egyetlen, ami jelenleg visszatart, hogy úgy érzem, jelenleg jobb irányba mennek a dolgok, mint az elmúlt években. De ha megint jön egy kormány, aki megint a "gazdagoktól" akarja elvenni a következő nyugdíjemelés fedezetét, akkor, hazaszeretet ide vagy oda, "viszlát és kösz a halakat!"
"Egyrészt Kádár János most boldogan vigyorog a pokolban,"

Hogy egy orosz versikével válaszoljak:

"A Tretyakov-galériában jártam
Talpig gonorrheában
Lementem a Billiárdba:
Levettek egy milliárdra.

Drágább lett a vodka:
És ez baj.
Meg az hogy a boltban
Nincsen vaj.
Drága Iljics ébredj fel,
Ezt a kurvát intézd el.
@nyesta: Te pöcs! Ez a görény kormány több hitelt vett fel egy év alatt, mint amennyit a 13 év megtakarításából lerabolt. Nem történt államadósság csökkentés, csak ledarálták a mnyp-ból ellopott állampapírokat. Orbán égő volt, amikor ma kiállt , rajtunk röhög megint a fél világ. Csak az olyan seggfejeket lehet félrevezetni, mint te. Matyizz inkább tovább a nenyire, te söpredék választó a söpredék kormányával és álamfőjével és kormányfőjével és azok korrupt oligarcháival.
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: nemisigaz,merthúslevest! Tyúkhúslevest! Igazi, magyar tanyasi tyúkból!
Utána rántott pipi stimmel. De decemberben a koviubival gondok lesznek... javaslom a csalamádét!
:D
@KissGecihuszár: de aki ilyenben gondolkodik, az már letelepedett Győrben, Szentgotthárdon vagy ilyesmi. Amíg nem volt autópálya, addig a keleti országrész fel sem merült senkiben. Most, hogy már van, a nyírség meg a hajdúság talán felmerül, mint ahogy a Jabil ide is telepedett az m3-as egyik nagy csomópontjához. Békéscsaba meg szerencsétlen ilyen szempontból.

A nyírségbe akkor fog megint odamenni valaki, ha lesz új betelepülés. A mostaniak már nemigen mozdulnak meg. Új betelepülés meg akkor lesz, ha csökkennek majd a bérköltségek és kiszámíthatóvá válik a gazdaságpolitika. Addig meg mennek Szlovákiába.

@néma bárány: +sok

@macamuca: oké, csak én nem úgy értettem, amit írtál, hogy lecseréli a munkavállalót a cég (bár ez is egy lehetséges út), hanem úgy, hogy ugyanazt az embert kirúgod majd ismét felveszed és akkor nem focizik a béremelés kérdése, mert a törvény hatályba lépése után történt az alkalmazás. Van egy jó traktorosod, kirúgod, majd ugyanannyiért alkalmazod ismét. Ezt, szerintem, az mt tiltja.
@nyesta: mit loptam én el???
És pontosan miből is fizetnek vissza kölcsönöket Matolcsyék? Ja, a manyupos lóvéból. És ha elfogyott, utána majd miből fogják tovább törleszteni eme kölcsönöket?
@SashaBraun: te miért is nem mész ki? a legjobb visszajelzés az a kormánynak a hülyeségeiről, ha kimegy a jó munkaerő. Csökken a kínálat a munkaerő piacon az adott munkára, nőnek majd a bérek, előbb-utóbb észbe kapnak.

Komolyan mondom, nem bántásból.

"Az egyetlen, ami jelenleg visszatart, hogy úgy érzem, jelenleg jobb irányba mennek a dolgok, mint az elmúlt években": az, hogy egy ponton (az adózásban) te jól jártál, még nem támasztja alá, hogy a dolgok jó irányba mennek. Szerintem meg ennél rosszabb irányba nemhogy Gyurcsány, de Kádár alatt se mentek a dolgok.
@macamuca: ..és miből fogják fizetni a nyugdíjakat? Nagy égés volt a bunkó focistának kiállni, hogy csökkentették az államadósságot. 13 év mnyp-i megtakarítását nyúlta le.
@Bambano: Ugyan már, ezt 5 perc alatt ki lehet számolni, csak belekalkulálták azt, hogy a munkáltatók az OÉT számoknak megfelelően fogják emelni a béreket. Ez most valahogy elmaradt elég sok helyen.
@Táskás Tóni: Amiből eddig is. A manyup pénzek ki lettek vonva a tényleges nyugdíjrendszerből, abból eddig csak vagyonkezelési díjakat, portfólió menedzselési költségeket, prémiumokat fizettek, nyudgíjat nem.
@Blogger Géza: "csak belekalkulálták azt, hogy a munkáltatók az OÉT számoknak megfelelően fogják emelni a béreket.": arról megy egy fél napja itt a vita, hogy normális miniszter ilyet nem kalkulál bele. Ha az a duma megy, hogy adót csökkentünk, és csökkentik a vállakozók vállakozást terhelő adóit, akkor ők jogosan gondolhatnak arra, hogy az a megtakarítás az övéké. Ha ezt akarta volna a kormány, hogy legyen béremelés, mint ahogy valamelyik fideszes, talán Rogán nyilatkozta is ma, hogy az adócsökkentésből keletkezett fedezet a béremelésre, akkor azt kellett volna mondani, hogy nem csökkentünk vállalkozásokat terhelő adót, csak átcsoportosítunk kiadási oldalt.

Kamu az egész.

@SashaBraun: "Amit a kormány most csinál, hogy egyszerűsít a rendszeren, és azokkal is fizettet némi adót, akik eddig egyáltalán nem fizettek. Tudom, hogy a minimálbéresek fele valóban nyomorog, és tényleg sajnálom őket, szar lehet. A másik fele viszont szimpla adócsaló. Olyan törvényt pedig sajnos nem lehet hozni, ami ezt kiválogatja": ehhez pár dolog:
- az, hogy egy újabb szabályozót iktat be a kormány, egyszerűsítésnek biztosan nem nevezhető. Ez a reszkess egész évben, mert sosem tudhatod, mit találunk ki év közben, meg visszamenőleg, ez nem egyszerűsítés
- én nem vagyok az adófizetés ellen. legyenek követhető fix szabályok, az alapján szedjék be. én az ellen vagyok, hogy közben egy olyan dologba is beleszóljanak, amibe nem kellene.
- az, hogy kevesen fizetnek adót, magas az adóelkerülés, kismértékben az adórendszer hibája (mert nagy az adó mértéke), nagy mértékben adórendszeren kívüli anomália. azt továbbra is fenntartom, hogy adórendszeren kívüli problémát adórendszeren kívül kell megoldani.
@Bambano: Na, pontosan erről beszéltem, hogy arra várni, hogy majd kegyeskedik 1-2000 multi betelepűlni Kelet, Dél-Magyarországra, nos addig tényleg állhatunk féllábon. Ez tényleg ennyire tabu, mármint az, hogy a Budapesten és annak szintén nem olcsó rezsijű agglomerációjában található, elsősorban termelő vállalatok cuccoljanak át, első években a már autópályával "megáldott" Borsod, Szabolcs,Hajdú, Csongrád, Tolna, Baranya megyékbe és ezzel párhuzamosan a remélhetőleg mielöbb megépülő M8, M9, M44-es sztrádák elkészültét követően Békés, Somogy, Zala megyékbe? Igenis, egyre inkább beszélnünk kell erről a megoldásról, mint egyedüli olyanról, amely fellendülést hozhat szeretett Országunk számára, főként ameddig végre-valahára be nem indulnak fő Export piacaink. Persze, az adózási morálunkon is érdemes lenne legondolkodni, mely a béka segge alatt tanyázik, s melyet úgy lehetne definiálni, hogy mi mediterrán módon szeretünk adózni,de Skandináv módon tartjuk a markunkat,amikor az államtól várunk ezt-azt...
@SashaBraun: hogy kinek m i a sok vagy kevés (bér), az egyéni megítélés, illetve igény kérdése. Én spec. kb annyit keresek netto, mint amennyit te adóként befizetsz. Lehet, hogy a Te szakmádban nem minősül magasnak a kapott fizud (pláne, ha netán a külföldön kapható bért is melléteszed összehasonlításként), de országos szinten egy szűk réteg az, amelyik hozzád hasonló vagy akörüli (netán magasabb) bért kap, vagyis országosan tekintve magas jövedelműnek minősülsz. Ismétlem, sem tőled, sem mástól nem sajnálom (no igen, én is szeretnék hasonlóan keresni :D). Ami pedig a kivándorlást illeti: aki most itthon szegénységben él (és a minimálbéres, illetve attól feljebb is egy pontig annak tekinthető, pláne, ha gyereket is nevel: az egy főre jutó jövedelem így már jóval alacsonyabb), azt hidd el, nem az irányvonal helyessége tartja itthon, hanem zömmel a nyelvtudás hiánya (ugyanis sokaknál jelen van a szakma, a szaktudás, gondolok itt kétkezi munkákra elsősorban: a mostani harmincas-negyvenes-idősebb korosztály esetében a nyelvoktatás kimerült az orosszal, és valahogy nem abba az irányba vágynak a külföldi munkára vágyók, a többi nyelvet utóbb kell(ene) megtanulni: na, ez az, ami problémás), bár vannak, akik (főleg fiatalok, egyedülállók) szinte nulla nyelvtudással is nekivágnak, mondván, majd megtanulja kint. És aki így kimegy, az nem fog hazajönni: 1-2 év után, sok nehézséggel, megtanulja a nyelvet, ezzel jobban fizető munkához jut, már nem csupán a mindennapos ételre-megélhetésre telik, hanem másra is = jobb helyzetbe kerül, még ha nem is dúskál. És erre esélye van, míg itthon munkát is alig talál...)
@Bambano: A tiéd is csak egy vélemény. Te úgy látod, hogy rossz irányba mennek a dolgok, én viszont úgy látom, hogy kifejezetten jó irányba mennek. Ezen felül pedig anyagilag is csak jól jártam eddig ezzel a kormánnyal, és a szuperbruttó kivezetésével egyre jobb lesz. Én a Fideszre szavaztam, és nem bántam meg. Amíg ezt az irányt viszik, számíthatnak is rám. Ha visszajön Gyurcsi és megint az én adómból simogatja a szavazótáborát, akkor majd szépen összepakolok és megyek a haverok után, akik nem voltak ennyire türelmesek, mint én. Te örülni fogsz majd, hogy egy köcsög fideszessel kevesebb, a kieső adót meg majd az IMF úgyis pótolja, Feriékkel nagy haverok.
@KissGecihuszár: "Arra várhatunk, hogy majd sok-sok külföldi cég fog betelepűlni a "vesztes" térségekbe, na addig álljunk féllábon!"

Jó lépés lenne egy kormányzati negyedet létrehozni valahol az M0 külső részén. Ugyan ez még mindíg az agglomeráció, de már egyszerűbben megoldható lenne a vidéki munkaerő bejárása. Véleményem szerint sok szolgáltató azért nem költözik vidékre, mivel vidéken a pestihez képest roppant alacsony a diplomások száma (azaz azt kellene forszírozni, hogy a diplomás fiataloknak a végzésük után ne kelljen pesten ragadniuk).

Másik megoldás a távmunka preferálása lenne.
@nyesta: "A matolcsyzmus azért annyira még sem bukott meg, mert szép lassan fizetgetjük azokat a kölcsönöket vissza, amit Varányusz elvtársai és harcostársai elloptak/elharácsoltak/eltüntettek."

Ja, a nyugdíjunkból, LOLkabolka.
@Bambano: "Van egy jó traktorosod, kirúgod, majd ugyanannyiért alkalmazod ismét. Ezt, szerintem, az mt tiltja."
Sajnos, ezt sem tiltja. Határozott idejű szerződéssel alkalmazom, a szerződés lejártakor közlöm vele (négyszemközt, "természetesen"), hogy abban az esetben tudom meghosszabbítani a szerződését (amit max 5 évig tehetek meg), amennyiben elfogadja, hogy a bére változatlan marad. Merthogy nem telik emelésre. (perpill még nem vagyok köteles emelni). Tuti, hogy elfogadja ezt a feltételt és aláírja így a szerződést (a régi bérrel), ugyanis az általa választható másik alternatíva a munkanélküliség....
A javasolt béremelés bevezetése után ugyanez a szitu: alkalmazom, majd a szerződés leteltével hagyok némi szünetet (akár csak egyetlen napot) és ismét alkalmazom. Ezt sem tiltja a törvény, mármint jelenlegi formájában, hisz nem írja elő, hogy a határozott idejű munkaszerződés meghosszabbítása esetén a munkabért is emelnem kell. Ha netán ezt a kiskaput be akarják csukni, akkor bele kell nyúlniuk a MT-be is, vagyis bele kell ezt foglalni. Ezesetben viszont munkáltatóként nem hosszabbítok, hanem másik embert veszek fel, a régi bérrel. Elvégre az újonc, az még csak betanul.. Ez is egy kiskapu. Ha mindehhez hozzátesszük az állam által kölcsönzött közmunkások alacsonyabb minimálbérét, akkor nem is vacakolok effélékkel, hanem kölcsönzök a zállamtól. Húdemilyenjólesznekem+azállamnak! Persze, a munkavállalónak marha rossz lesz, node addig majd kitalálják állambácsiék, hogy hogyan-miként kell megmagyarázni, hogy ez nem is rossz, hanem jó...
@kadarnepe: Teljes mértékig egyetértek veled a kormányzati negyed és egyáltalán az ország decentralizálása kérésében! Nézzük kitűnő példaként az ex NSZK-t, na az egy totálisan decentralizált ország lett a II.vh után, meg is lett az eredménye; a '70-es évekre a világ 4. gazdasági hatalmává -Európában toronymagasan az 1.- vált, s hogy miért, mert élhettél akár Nürnbergben, akár Gelsenkirchenben, esetleg a "koszos" Duisburgban, alapvetően mindenhol jól érezhetted magad a bőrödben és ez a feeling az egyesítés óta sem változott, jóllehet, az államgépezet nagyrésze Berlinbe -de pl. az Alkotmánybíróság Karlsruhe-ben székel, nem úgy, mint a mi "szeretett" AB-nk, melynek derogál Esztergomba áttenni a seggét- költözött, de pl. emiatt Bonn nem rohadt le! Egész egyszerűen tudomásúl kell vennünk, hogy ameddig ez a felfuvalkodott pesti übermensch attitűd -mely sajnos az ide "felköltözők"(fújj,de utálom ezt a fel-le toldalékot) egy részében is kialakul, nos ameddig ez fennáll, addig itt nem lesz jobb,sem a Budapesten a zsúfoltás miatt szenvedőknek, sem pedig a vidéken nyomorgókak.
@Blogger Géza: Pár év és lett volna hozadéka a mnyp-i rendszernek. Így nem marad más ,mint új számítási mód a myugdíjakra, természetesen csökkenő nyugdíjmértéket megállapítva. A csóró emberek örültek a mnyp-i megtakarításaiknak és figyelemmel kísérték a növekedését. Az adócsaló szemeteknek viszont mindegy volt.Surányi ötlete volt a lenyúlás, szégyellheti magát.
@1 db Magyarország: "Tényleg gyalázatos ez az SZJA rendszer, attól a 1.5-2 millió embertől vesznek el kevesebbet (az általa megtermelt forrásokból), aki eltartja a többi 8-8.5 milliót is. Botrány."

van pofád ilyeneket leírni? tán csak nem szijjartó patjáshoz van szerencsénk? a 2,66 millió foglalkoztatott bruttó 300e Ft felett kereső része keres jobban az egy kulcsos szja-val, méghozzá progresszíve emelkedően minél jobban keres. azt állítod, hogy ez a pár százezer ember TART EL minket? talán MI tartjuk el őket és MI fizetjük a +100-500e Ft nettókereset növekedésüket, amire oly nagy szükségük volt, szemben az eddig kemény 70-100e Ft nettójuakkal, akik a társadalmi igazságosság jegyében ezentúl még kevesebbet keresnek. fideszes cinizmus a felsőfokon...
korrigálom: 3,7M foglalkoztatott
@redmonkey: Tévedésben vagy barátom. Általában a legjobban kereső emberek külföldi cégektől kapják a fizetést, a kormány csak azt dönti el, hogy ebből mennyit nyúl le. Az utánam járó adóforintokat pl. a németek teszik a magyar állam zsebébe, az a pénz nálad soha nem járt és nem is járt volna.

Ha viszont teszem azt te közalkalmazott vagy, akkor fordítva már igaz a történet. Ami pénzt az állam a németektől utánam beszed, abból fogja majd a te fizetésedet kifizetni, az utánad járó adót pedig az egyik zsebéből a másikba átrakni.

És abba is érdemes azért egy pillanatig belegondolni, hogy mi lenne, ha az SZJA 80%-át befizető 3%-os "felső réteg" hirtelen gondolna egyet, és lelépne külföldre dolgozni. Bár tudom, te örülnél neki, végre nem neked kéne eltartani őket :)
@Bambano: "azt kellett volna mondani, hogy nem csökkentünk vállalkozásokat terhelő adót, csak átcsoportosítunk kiadási oldalt."

Hát, te sem sokat értesz a politikához vagy retorikához. :D Ennyi erővel akkor a lakossági adócsökkentésnél is azt kéne mondani, hogy nem adót csökkentettünk, hanem "átcsoportosítottuk a lakosság kiadási oldalát" :D

Ki mondana már ilyen hülyeséget (rajtad kívül)? Mondott ilyet MSZP-s politikus, amikor ők csökkentettek adót? (nem sűrűn ugyan, de volt ilyen is.)
@Bambano: "Ez a reszkess egész évben, mert sosem tudhatod, mit találunk ki év közben"

Megnézted, hányszor változtak év közben az adótörvények, amíg az MSZP-SZDSZ volt hatalmon? Meg hónapokig találgatta az ország már javában benn az adóévben, mit jelent az "ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás" és hasonlók?

Ahhoz képest az idei év üdvözítően stabil, nem kell havonta új adótörvényt olvasgatni.
@Blogger Géza:

A stabilitást jól szolgálja a májusban kivetett extraadó, majd a szeptemberben bevezetett sóadó és cukoradó.......
@Táskás Tóni: "Pár év és lett volna hozadéka a mnyp-i rendszernek"

Volt kb. 14 éve, le lehetett vonni a következtetéseket. Alacsonyabb hozamokat produkáltak, mint tisztán állampapírokból álló portfólió.
@SashaBraun: Azért azt még érdemes hozzátenni, hogy a multik azzal a felkiáltással, hogy ők a Magyar átlagnál magasabb, bejeletett és be is csengetett közterhekkel bíró fizukat adnak,ezért ők gyakorlatilag sok esetben totális adómentességgel megspékelve síbolják ki a dellát innét. Erre sokan azt fogják mondani, hogy dehát ezt már az EU nem engedélyezi, erre én azt mondom, hogy persze-persze, de mint tudjuk, minden nagy kapu mellett ott a kiskapu is. Egy tény, hogy biza ha telibe leadóznák a multik azt az összeget, mely a mérlegükben az adózás elötti tételsoron szerepel,akkor itt nem lennének ilyen gondok, igaz, ezzel még a tragikus foglalkoztatási %-ok nem lesznek jobbak. Igen, erre is rá lehet kontrázni, hogy ugyanmá mit kezdjen egy full extrás precíziós gépekkel megspékelt gyártócég egy, 2 faiskolát végzett, nyelvtudás és SZAKKÉPZETTSÉG nélküli szittyával?! Huhh,de nehéz lesz ebből a lekoszlott, szétrablott, megerőszakolt országból valamiféle civilizált "Visegrádi" (pl. Cseh, Lengyel, Szlovákország) országot varázsolni...
@SashaBraun: te vagy tévedésben barátom. amikor T/1-ben irtam arról hogy az ország vizfejét a rosszul keresők milliói tartják el az csupán együttérzésből táplálkozó sorsközösség vállalást jelentett. Tudod pajtásom nem mindenki száll el magától ha jól keres és nem felejti el honnan jött...a legjobban kereső emberek külföldről kapják a bérüket? Hány százaléka ez a 3%-nak? a teljes adóbevételnek ez hány %-a? ca. 0,0001? nagyon okosnak gondolod magad és a retorikád is a kormányfőéhez hasonló: el sem tudjátok képzelni, hogy esetleg van aki végigdolgozza az életét és szarul keres. Te külföldről kapod a béred, akkor valószínű, hogy a döntő hányada az adózóknak is, ergo ti tartjátok el az államot, bugyuta deduktív logika. Dehát gondolom te is a lázár-doktrina híve vagy: akinek nincs semmije az annyit is ér. A 80%-ot nem nagyon tudom honnan számoltad ki, de "biztosan" igazad van. A külföldre lelépésről: mehetnék holnap az amugy sem rossz fizum 10x-ért, csak tudod van aki kitart. Ismerem ezt a fajta derűs nagyarcú cinizmust ami hozzászólásod stílusád jellemzi, sajnos nap mint nap sok hozzád hasonló nagyképű sheggfejjel talalkozom üzleti partnereim között, azt hiszitek ha jól kerestek az valamiféle felsőbbrendűséget jelent a szegények felett. szokták is mondogatni nekem: mit foglalkozol te a csórókkal, hisz az új szja-val te is jobban jársz, szard le a csórókat. Hát nem szarom le és nem képzelem azt hogy én tartom el őket, ahogy te és a hozzád hasonlóak. Szégyen ez a fajta gondolkodásmód, és sajna leginkább olyanokra jellemző, akik alapvetően azon túl, hogy jó helyre tették be a hátsójukat nagy kalap xart sem érnek, lásd politikai "elit"
Off
Orban Viktor szinte mindenre kepes, de ha egesz hatralevo eleteben azon gondolkodna, akkor sem tudna olyasmit kitalalni, amit a mi derek Joooenk ne talana remeknek.
+ Blogger Gezu
On
@Blogger Géza: Nem hozott alacsonyabb hozamot nagy része, a hozadék pedig az a 25%-nyi nyugdíjrész, amit nyugdíjasként megkap az ember, az államnak pedig ennyivel kevesebbet kellett volna fizetnie.Ezt értettem rajta.
@KissGecihuszár: ".... ugyanmá mit kezdjen egy full extrás precíziós gépekkel megspékelt gyártócég egy, 2 faiskolát végzett, nyelvtudás és SZAKKÉPZETTSÉG nélküli szittyával?!"
Betanítja. Felvételi követelmény: 8 általános. Bérezés: ennek megfelelő. Munka teljesítésére vonatkozó követelmény: magas minőségű legyen! És ki is hajtja belőlük...
Végtermék: nemzetközi szinten ismert és elismert cuccos.
Tapasztalom a magam melóhelyén is, meg egy másik, hasonlóan nagynevű multinál dolgozó barátomtól is ugyanezt hallom (előzőleg ugyanott dolgozott, mint én = van összehasonlítási alapja).
Amúgy azért is vállalja a betanítást, mert
1: vonatkozó szakképzés nem létezik
2: a szakképzési alapba így is-úgy is be kellene fizetni adott összeget, ez tehát nem plusz költség számára, hanem adott összeg egy részének saját dolgozó képzésére fordítható része = leírja, mint képzési költséget.
Látom, hogy itt alapvetően gazdasági vita folyik, de most mégiscsak egy politikai döntés született. Ritkán szoktam a kormányt szidni, most is csak finoman: amilyen kiszámíthatóak a Fidesz lépései, olyan kiszámíthatatlan miattuk az ország előrehaladása. Mintha minden döntést csak önmagában néznének, a következményeket, az egész rendszert nem. Ennél sokkal kiszámíthatóbb volt az a Fidesz, amiről 1998 és 2002 között hallottam: nem akadályozták a vállalkozókat, tárgyalóképesek voltak, megmondták, mennyi, és sínen volt a beruházás.
@Blogger Géza:

Manyup és általában nyugdíjrendszert nem 14 évre tervezünk.

Hosszabb, sokkal hosszabb időre.
@politologus: Azt ne feledd, a 98-02 es Fidesz éppen a Bokros csomagból összegyűlt pénzkupacra esett rá. Krízis sehol, a játszótér széles, nem is volt más dolguk, mint Simicskázni a lóvét minden irányba.

Ennek ellenére, vagy éppen ezért, Matolcsynak végül csak sikerült elkúrni akkor is.
OFF

maria.blog.hu/2009/07/22/engedelyhez_kotik_a_blogolast

Csak nehogy valaki komolyan kezdje venni a fijugg közül...
@Bambano: "de, elgondolkodtam rajta, sokszor. Azon is, hogy mondjuk ez a családi vállalkozásunkat mennyire fogja sújtani."
Mármint mi, az adócsökkentés és átrendezés? Mert arról volt szó, aminek az értelmén el kéne gondolkodni.

"Te vagy az, aki nem hajlandó elgondolkodni az egész értelmén vagy értelmetlenségén."
Nem igaz, tessék értelmes érveket hozni... Csak az a probléma, hogy vannak, akik a fidesz intézkedéseiről még mielőtt kitalálták tudták hogy az elkúrt hülyeségek, mert így működik a ballib ember általában: először megvan a prekoncepció, hogy orbán viktor és/vagy a fidesz szemét/aljas/patásördög stb, majd az aktuálpolitikai eseményekből alá dúcol valami indoklást... ha valaki rámutat hogy ez az indoklás nem állja meg a helyét, nem bajlódik azzal hogy megvédje, vagy következtetést vonjon le, ugrik egy következő témára, végülis a végkövetkeztetés a lényeg, hogy milyen magyarázatot találunk ki hozzá tökmindegy, ugye? :) Aztán ha végigértünk - vagy közben néhányszor - kezdi előröl. Ez nagyszerű ballib racionalitásitás, mindig le is nyűgöz, azért is akartam kiszállni a vitából mert tartottam tőle hogy ez lesz.

Nem zsolozsmázok semmit, és nem is várom el, hogy az én álláspontomat visszhangozd, csak hagyd már abba ezt a nagyon buta kommunistázást, mert így nagyon buta partner látszatát kelted, márpedig néhány fordulatodból úgy tűnik hogy ez nem igaz... úgy gondolom elég sok érvet hoztam amellett, hogy a foglalkoztatásba beleszólni NEM kommunista dolog, csak a szélsőséges liberalizmus hiánya, megmutattam a német példát is.

De lássunk néhány konkrétumot:
"miért ne ismerném? (mellékesen kérdés: honnan tudod, hogy mit ismerek?) az usákoknál a legutolsó autóipari szalagmunkás is tudja, hogy érdekvédelmi szervezetekbe kell tömörülnie. Miért nem alapít szakszervezetet?"
Abból tudom, hogy nem ismered, amiket írsz... hogy az usákokra hivatkozol, pedig nem ott vagyunk. Hogy nem tudod miért nem alapít szakszervezetet. Mert kurvára kiszolgáltatott, és 10 emberből egy ha kitalálja hogy ő most kiáll a jogaiért, a másik kilenc birka lesz és tutti hogy úgy tesz mintha mi sem történt volna. Azt az egyet valami mondvacsinált indokkal simán kirúgják. Aztán baszhatja hogy ő fasza gyerek volt, ha elég fasza gyerek talán pár év múlva a bíróság is kimondja ezt, de mi lesz addig a családjával? Hogy talál munkát képzettség nélkül 10%-os névleges, és több milliós névleges/fekete munkanélküliség mellett?

A felügyelőségről meg annyit, hogy ha elég nagy munkáltató a térségben a cég, dolgoztathat közismerten rákkeltő anyagokkal, egyéb egészségre ártalmas körülmények között, ha bejelentést teszel előre odaszólnak, kimennek ellenőrizni, csodák csodájára mindent rendben találnak, aztán amikor elmentek egy minden tovább.

Én ismerem mindkét oldalt, szerencsére olyan szakmám van amiben jóval nagyobb a munkaerő kereslet mint a kínálat, az átlaghoz képest jól is keresek, meg nem is félek attól hogy elveszítsem az állásomat (mert ha mégis seperc alatt van másik). Most kivételesen olyan cégnél ahol rendesen be vagyok jelentve, ami egyébként jól kereső alkalmazottként szinte kizárt.

De szüleim és gyerekkorom révén ismerem a másik, minimálbér közeli oldalt is. Nekem nem volt rossz, annyi pénzből is ki lehet jönni, ezzel nincs a legkisebb probléma se, de látom azt hogy a munka törvénykönyvére mint az emberi méltóságot a szabad versennyel szemben védő eszközre igenis szükség van.

Mindezekkel együtt mondom azt, hogy a 16%-os adókulcs nem nagy megterhelés még a kis keresetű egyénnek sem, viszont az adózók körének szélesítésével óriási előrelépés az országnak.

Tehát hogy az adórendszer el lett volna az inkább prekoncepció mint logikus következtetés. Természetesen a kormány törekszik arra, hogy az ebből szükségszerűen következő béremelés ne lassú piaci folyamat, hanem azonnali lépés legyen.
Aki meg azt mondja hogy infláció (azaz bevétel-növekedés) alatti béremelés tönkreteszi, az szimplán hazudik. Gondoljunk bele mekkora sírás-rívás lenne pl. ha eddig nem lett volna kötelező szabadság, és most bevezetni készülnének... A paraszt is mindig sír, hogy mekkora vesztesége van, de azért megvan mindene... Mekkora sírás volt az első orbán kormány idején a minimálbér emeléséből, aztán a beharangozott gazdasági tragédia csak elmaradt... Ez olyan magyar mentalitás, nem kell komolyan venni... aki 3-4% költségnövekedést nem tud kezelni, nincs helye a piacon.
@KissGecihuszár: Koszonom es ertem az eszmefuttatasod. De a kerdesem a kovetkezo, valamilyen oka van annak, hogy Budapesten van a "vizfej". Miert?
Valamint, ilyen esetben, a munkaero ara annyival olcsobb lenne a kieso teruleteken, hogy mar csak ezert erdemes lenne oda telepulnie cegkenek, mindenfele rahatas nelkul. De meg sem teszik. Miert?
@politologus: Akkor nem volt 2/3, most van, most megmutatják milyenek valójában.

OFF:
Egyre kevésbé tudom tolerálni a sok mocskos orbánfaszán nevelkedett fizetett bélférget. Akik még mindig képesek védeni ez a velejéig romlott gusztustalan geci rablóbandát, még annyit sem érnek mint egy rakás szar.
Egyre jobban irritál a sok agyatlan rohadék, akik mást nem tudnak mint komcsizni, Gyurcsányozni, elmútnyócévezni.
UNALMASAK VAGYTOK SZARHÁZI TETVEK !!
OFF
@Joooe:
"Mindezekkel együtt mondom azt, hogy a 16%-os adókulcs nem nagy megterhelés még a kis keresetű egyénnek sem, viszont az adózók körének szélesítésével óriási előrelépés az országnak."
Állj ki azok elé ezzel a baromsággal akik megszívták. :)

"Természetesen a kormány törekszik arra, hogy az ebből szükségszerűen következő béremelés ne lassú piaci folyamat, hanem azonnali lépés legyen."
Miért lenne szükségszerű? Mert ők elbaszták (direkt nyilván) és most azt más tegye helyre? :)

"Ez olyan magyar mentalitás, nem kell komolyan venni... aki 3-4% költségnövekedést nem tud kezelni, nincs helye a piacon."
Ergo lehet, ilyen és ergo megszűnhetnek munkahelyek. Jé. Lassan felfogod. :)
@Joooe: Hé anyabaszó köcsög orbáncos! Most már leütésszám után kapjátok az adóforintomat ?
@orbánmentesítő:
kicsit sarkos de van benne igazság :D
@SashaBraun: Egy másik nézőpont macamuca és redmonkey mellé.

Nincs azzal baj, hogy a többet keresők többet visznek haza. A kiskeresetűek megértik... addig, amíg a saját megélhetésük biztosított. Azonban, ha olyan változások állnak be, ami miatt ők a kevésből még kevesebbet visznek haza, annak súlyos következményei lesznek. Főleg, ha ez a megélhetésüket fenyegeti. Nincs kaja, nincs áram, van kilakoltatás, van végrehajtás, van megaláztatás. Életvitelileg ellehetetlenült emberek elkeseredett cselekedetekre képesek (pl. közelmúltból bp-ről: lakás felgyújtása majd öngyilkosság, lakás felrobbantása stb.)

Interneten, névtelenül, ilyen véleményt leírni: ok
Arccal, minimálbéres ember szemébe is szoktad hangoztatni?

Általában hallgatás a válasz? Vagy gyors egyetértés és tereljük el a témát? (Én leggyakrabban ezeket látom.)

Érdemes észben tartani:
1, a szegényebb emberek vannak többen,
2, akinek nincs mit veszítenie, az mindenre képes
3, akit folyamatosan lenéznek, abban növekszik a düh.
4. az emberi emlékezet a negatív élményeket nehezebben felejti el.

Lapozz fel egy történelem könyvet, hogy ez hová vezet. Keres a francia történelemnél, aztán az orosznál, magyarnál talán Dózsa környékén.

De ha nincs kedved, a közelmúlt is beszédes:
www.youtube.com/watch?v=Y-UIfKc9Z28

Egy kis toleranciát és empátiát, ha szabad kérnem. Mindkét oldalról.
@nyesta:
te ennyire seggnyaló vagy, vagy ennyire buta? :D
@Crescendo: Ugyan nem tőlem kérdezted, de azért van néhány tippem. Szerintem sokat nyom a latba, hogy minden állami intézmény központja itt található, és már a szoci korszakban is (gondolom előtte is) minden vállalat központja is itt helyezkedett el.

Tegyük fel, hogy egy multi szeretne felvenni 500 felsőfokú végzettségű pénzügyest vagy informatikust. Szinte meg sem fordul a fejükben, hogy Budapesten kívül máshol települjenek le (esetleg Budaörs). Ennek az az oka, hogy a vidéki városokban ennyi magasan képzett embert képtelenség összeszedni, mivel pest már réges régen elszívta valamennyit. Így válik ez az egész egy önmagát erősítő folyamattá (azaz a vidékiek pesten tanulnak, és már nem költöznek vissza mivel nincs a szakmájukban megfelelő állás).
@Joooe: És vannak akik az én adómból akarják velem elhitetni hogy az hogy csökkent a bérem végül is jó nekem :)

Tik-tik tik-tik fognyak a percek, ha tényleg bevezetik a "hamburgeradót" nemsokára cellatársat kell választanod ;)
@agyamputáltak: kettőtök megszólalásában az övében vannak érvek, nem ő tűnik butának.
Tudod amit te írtál azt bárki bárkinek bármilyen körülmények között írhatná, függetlenül attól, hogy igaza van-e, így rendkívül intelligensnek tűnsz tőle, ha szobatiszta is vagy már a kutyámat is megközelíeted :) Grat, bontsunk pezsgőt?
@Joooe: Töki tulajdonképpen 2 lehetőségetek van, vagy belátjátok hogy 10000x jobban elkúrtátok mint Gyurcsány, és szépen csendben elhúztok a faszba, vagy egyszer csak azt fogod észrevenni miközben a pártközpontból jött választ Ctrl+c Ctrl+v -ezd éppen ide, hogy pár 4 órás közmunkás kopogtat a légkondis irodád ajtaján egy fejszével:
-Faszfej itt a váltás.
@Joooe: Bizonyos szintig megértem a fajtád, te rakás szar.
Végül is, hazugságok, faszságok, értermetlen baromságok, röviden: szíjjártóságok idemásolásával, bővel bruttó 300000 felett keresel.
Így tuti jobban jártál, véded a koncot.
Ettől függetlenül egy utolsó senkiházi csicska vagy, nagyjából egy szinten a galandférgekkel.
@orbánmentesítő: :D
Mivé válik egy emberszabású, ha nem kell vállalni a személyét :D Őszintén elnézést kérek a kivételektől (tényleg!!! nem mindenki ilyen...) de nagyon hasonlítasz a tipikus ballib szavazóra.....
Tényleg nem vagyunk messze az állatoktól, kivéve persze téged aki sok szempontból lényegesen, messze alulmúlod a kutyámat. (Bocsánat tényleg nem célom sértegetni, de ami tény az tény, ilyen aljas rossz szándék, vitaképtelenség még a kutyámtól is elképzelhetetlen, még ő is értelmesen jelez ha valami problémás neki)
DE ha az ilyen primitív hozzászólások moderálásra kerülnének, nem bánom ha az én csak ezekre reagáló hozzászólásaim is áldozatul esnek, nincs ennek semmi értelme.
@Joooe: mézes-mázos, intelligens köntösbe bújtatott szavaid nem mentesítenek az alól, amit két említett fórumozó kevésbé finom, de igaz mondatai megvilágítottak. Van egy olyan érzésem: valahol legbelül te is érzed ezt a dolgot, ott motoszkál benned, látod édesanyád fejcsóválásában, édesapád megtört tekintetében. De csak hajtogatod magadnak rendületlenül háborgó lelkiismeretednek: "De hát jobban keresek, minden szép és minden jó, akkor mik ezek a fura dolgok? Mindenki megőrült? Ezek bolondok!"
@1 db Magyarország:

[["a magas jövedelemadó arra ösztönözte a cégtulajdonost, hogy kevés jövedelmet realizáljon, ehelyett inkább a meglévő osztalékokat tőkeemelésre, fejlesztésre, fordítsa" -- tévedés, arra ösztönözte a tulajt hogy tőkeágon vegye ki a pénzt a cégből annak alacsonyabb terhei miatt. Az osztalékot meg nem tudod tőkeemelésre fordítani (mivel ha kiíratod az osztalékot adott évre akkor meg is kell utána fizetned a közterheket, hülyeség is lenne az eredmény helyett az adózott-ehózott stb osztalékot visszaforgatni a cégbe).]]

oké, ezt szanálom, úgy gondoltam egyébként, hogy realizálható, de realizálásra nem kerülő osztalék, tehát nem-osztalék, de ez már szócsavarás.

[["másrészt ez az adócsökkentés (ahogy már sok fórumon sokszor elmondtam) még mindig édeskevés, ha belső fogyasztást akarunk ösztönözni" -- így van, de így is elmentek a falig, ennyit lehetett egyszerre meglépni. Így is megy a populista hőbörgés miszerint a csúnya gazdagok jártak jól. A járulékokkal meg sajnos ez van, megoldási lehetőségek a) halomra lőjük a munkaképteleneket és a nyugdíjasokat hogy ne kelljen nekik fizetni, b) felveszünk még több hitelt és abból fizetjük őket (a la MSZP) c) marad a magas járulékszint.]]

szerintem van egy olyan lehetőség is, mely szerint magántőkét vonunk be az egészségügyi ellátó rendszerbe, egyéni hozzájárulást várunk el, cserébe TB-járulékot csökkentünk (de értelemszerűen kevesebbet vágunk a bevételen, mint amennyit spóroltunk az első kettővel), ezzel párhuzamosan pedig nyugdíjjárulék-csökkentés mellett a nyugdíjak főösszege reálértéken befagyasztásra kerül. neadjisten' nominális értéken. amíg tart a fagyás, ki lehet dolgozni a lehető legjobb kompromisszumot, össznemzeti egyetértés közepette. valahogy persze biztosítani kell, hogy az államnak is sürgős legyen.

[["a legnagyobb pluszok pedig olyanoknál realizálódnak, akik fogyasztási szintjüket (szinte) képtelen tovább növelni" -- erről valami statisztikát jövedelem szerinti bontásban szeretnék kérni, mert anélkül csak találgatás. Valójában sztem (egy nagyon szűk, néhány ezres multis menedzserréteget leszámítva) a legfelső jövedelmi szegmensben jellemzően amúgy sem jövedelem ágon veszik ki a pénzt a delikvensek, sokkal inkább a középrétegek jártak jól a mostani adórendszerrel.]]

nem kell statisztika ahhoz, hogy a legnagyobb pluszjövedelmek a leggazdagabb rétegnél realizálódtak, mivel ez evidens. arra akartam kilyukadni, hogy aki elég gazdag ahhoz, hogy az ellentételező hatások (devizahitel-válság, árszínvonal-növekedés) ne hozzák ki mondjuk előző év hasonló időszakával megegyezőre a fogyasztásukat (reálértéken), az (innentől spekuláció) inkább befektet és külföldön vigad (mivel belföldi fogyasztását már nagyon nehéz növelnie, nem tud 4-szer ebédelni naponta a Costesben).

[["ne feledjük azt sem, hogy a szlovák modell azért lett sikeres, mert ott minden adótípus (így a társasági adó is) 19%" -- nálunk pedig 16% lett, pont emiatt egykulcsos (nem pedig az egy SZJA sáv miatt). A járulékok és társaik pedig megvannak a szlovákoknál is, max alacsonyabbak (cserébe a jóléti rendszerük is ennyivel kevesebbet fizet ki).]]

az egyszerűségre céloztam itt, a családi adózás felesleges bonyolítás szerintem. lakásért bevállalt szocpol-gyereket láttam már, havi ötezer pluszért bevállaltat még nem. persze ez demagógia. meg a másik, hogy az 500 millió éves árbevétellel vagy afölöttivel bíró cégek nem részesülnek a társasági adó csökkentésből.
meg arra céloztam, hogy volt mentális hatása a szlovák "minden 19" játéknak: ELÉG alacsony volt és mellé nagyon egyszerű.
a mienk (az SZJA-t és a 500 milka éves árbevétel alatti cégeket tekintve) NAGYON alacsony, de NEM ELÉG egyszerű, már pusztán az árbevétel szerinti differenciálás miatt sem, ami szvsz szembehugyozza a szép elvet.

[["ja meg visszatérve a jövedéki adókhoz, azt sem értem, hogy ezek vajon hogyan illenek a belső fogyasztást ösztönző modellbe" -- jövedéki termékeknél pont azért ilyen extra magasak az adók (nem csak nálunk), mert a kereslet árrugalmatlansága miatt az emeléssel a bevétel nem esik vissza (annyira), bizonyos határokon belül. Ráadásul ezek tipikusan olyan termékek, ahol az általuk okozott externáliákat még ez a magas adótartalom sem mindig kompenzálja. Az üzemanyag adótartalmának csökkentése pedig ha esetleg plusz adóbevétellel is járna, helytelen lépes, pont a megnövekedett egyéni közlekedés által okozott externáliák költségei miatt (szennyezés, balesetek, dugók, stb), inkább megfelelő adminisztratív eszközökkel kellene visszaszorítani az autóhasználatot.]]

ez oké. így hát a különadók legyenek a következő diskurzus témái.
@Joooe: Pont olyan vagy, mint azok az ..... "emberek" akik aszerint változtatják a nézeteiket, hogy honnan jön a lé.
Ettől függetlenül kimondottan olyan vagy mint egy szarházi orbánimádó patkány :)(Valóban!, mondjuk mellékes)
Össze akartalak vetni a kertben élő lótetűvel,az csak egy egyszerű kártevő,nem kap pénzt a károkozásért senkitől, de ezzel mélyen megaláztam volna a szerencsétlen kis rovart.
Amúgy szarzsák, a fajtádat kellene kimoderálni a hazámból, VÉGLEGESEN !
@Joooe: az adórendszer nem azért van elcseszve, mert most 16% az adóalap. Az adórendszer azért van elcseszve, mert mindent ezen keresztül akarnak megoldani. Például ha két gyereked van, ennyi adójóváírás, ha három, annyi, családi adózás, stb. stb. Ha luxus autód van, akkor 2x az adó, de ha már x-et befizettél helyi önkormányzatnak, akkor csak x. Ha lakásépítési támogatást vettél fel, akkor ennyit írhatsz jóvá, ha életbiztosításod van, annyit, de mindez nem lehet több z-nél stb. stb. stb. stb.

A következmény az, hogy én pl. nem tudom kitölteni szabályosan az adóbevallásom. Mellékkövetkezmény: az adóbevallást kitöltő program olyan adóbevallást nyomtat, ami jogilag nem felel meg az apehnek.

Egyéb érvek: valaki itt írta, hogy 52 féle jogcímen szednek tőle adót, járulékokat, stb. stb.

Önmagában az a tény, hogy 16% az adókulcs, az adórendszer megítélése szempontjából nem oszt, nem szoroz, sem nem pozitív, sem nem negatív. Az, hogy 52 címen szednek járulékot meg az, hogy egy átlagos valaki nem tudja megcsinálni az adóbevallását, az gigagáz.

Meg ilyen apróságok, hogy kirónak olyan adót, amiből nem jön be a beszedésére költött pénz sem...

hagyjuk.

ismétlem magam: nem az a bajom, hogy 16% lett az adókulcs. A baj az, hogy nem számolták ki elvárható precizitással, hogy ennek mi a következménye és most év közben kell rohangálni meg törvényt hozni, hogy korrigáljanak. Ez a baj.

"ha valaki rámutat hogy ez az indoklás nem állja meg a helyét, nem bajlódik azzal hogy megvédje, vagy következtetést vonjon le": jaja. nekem is ez a bajom, hogy rámutattam: az indoklásaid nem állják meg a helyüket az évközbeni kötelező fizetésemeléssel kapcsolatban. de nem foglalkoztál a kérdéssel. Vedd észre, hogy amit megpróbálsz a szememre hányni, azt te is elkövetted.

Az első orbán kormány alatt volt minimálbér emelés? Ja igen, bruttó minimálbér emelés volt, járulékemeléssel összekötve, aminek a nettó reálkeresetre való hatása összességében nulla volt.

Az úgynevezett infláció alatti béremelésekkel az is a baj, hogy ha elveszel a cégtől 100 forintot járulék vagy vállalkozási adó úton, akkor elvettél 100 forintot. Ha rákényszeríted 100 forint nettó béremelésre, akkor elvettél tőle vagy 310 forintot. Szóval bért emelni a legköltségesebb.
másrészt meg semmilyen indok nincs a béremelésre sem infláció követő, sem az alatti szinten mindaddig, amíg a bruttó árbevétel zuhan. Ez közgazdasági nonszensz. Vegyünk példának egy autókereskedést. Az új autó eladások egyes márkáknál a harmadára, más márkáknál a tizedére csökkentek. A 90%-os piacvesztés, remélem ezen nem vitázunk, messze több, mint az infláció. Egy autókereskedésben tehát mire fel kellene béremelést adni, milyen közgazdasági indok mondja ezt? Hol van a pénzügyi háttere annak a bér és járuléktömegnek?

Vagy egy informatikai cégnél, ahol a megrendelésállomány feleződik, a dolgozók 25-30%-ának felmondanak, a maradéknál 20%-os bércsökkentésben egyeznek meg, hogy ne dőljön be a cég, ott mire alapozva kellene bért emelni most?

Sem annak nincs reális alapja, hogy bért emeljenek, sem annak, hogy ezt a kormány ostorral kényszerítse ki a dolgozók érdekeire való hivatkozással. Mondják meg az igazat, hogy kell még a lé, vagy mondják meg, hogy eltolták, oszt jónapot, legyen még egy válságadó forma, vagy tegyenek bármi mást, ami nem ennyire nyilvánvalóan téves.
@Joooe: mellébeszélsz, mellébeszélsz.
Ismert technika, ha nincsenek érveim, vigyük a vitát más terepre.
Mégegyszer:
ORBÁN mondta:
-támogatjuk a vállalkozásokat!
-a munkát érintő terhek csökkentésével ösztönözzük a vállalkozásokat
-a vállalatok több munkaerőt fognak alkalmazni, mert csökken a munkabér terhelése

Na, vezesd le, légyszíves, ha 4000 ft-tal nőtt egy-egy dolgozóm bére, akkor (figyelembe véve az adókedvezményeket is) mennyivel csökken a vállalkozás bérköltsége, mondjuk 100 fő esetén?

Vagy nőni fog?
Akkor ki hazudik?
@orbánmentesítő:
máshol írta valaki:hihetetlen ez a fidesz panelesedes, trollkodas,megfigyeltem, _ mindig 2 _ van,

- az egyik az intellektualis, akinek van esze, de ertetlenkedonek tunik, persze megfelel az erobol poliitizalas, mindenfele jogok korlatozasa, mert ugye minden megmagyarazhato, aki minden kommentelobe belekot, mindenre van mosdato szovege, ezer ft-ozik, es teljesen ugy csinal, mintha a dontes mikentje, miertje teljesen rendben lenne (itt pl ursus, tegnap a vvezeren blogger geza), pont a lenyegre nem reagal soha.

- a masik meg a meg mindig nyolcevezo kurcsanyozo idiota aki szerint ha egy szar helyzetben szar dontesekkel dilettans emberek meg sokkal szarabbat csinalnak, akkor ... mindenki kommunista aki nem ert egyet itt most behajto, tegnap meg maskor videki.

kerdesem: minek, miert, kinek?

Lehet hogy igaza van? Csak a trollokat etetjük? Ök meg felmarkolják az 1500 forintjaikat, és kurva boldogok?
@orbánmentesítő:

Azért tételezzük fel, hogy vannak köztük olyanok is, akiket érvekkel meg lehet győzni, bár elismerem, magam is ritkán találkozom ilyenekkel.
@KG2000: Ha a rokonod mondta, akkor az valóban úgy is van!

Az én rokonom meg azt mondta, hogy látott már olyan rendőrt, aki 28 évesen ment nyugdíjba és 350 ezer forint volt a nyugdíja!

Én nyertem :-)
@kard111: Welcome, azaz üdvözlet!
1. Bloggoló: aki a cikket írja.
2. A többiek: kommentelők.
Én elhiszem, hogy neked megparancsolták, hogy hozzá kell szólni, de a netet tanulni kell. És mivel csak úgyis holnap, valami köz(nem)szolgálati hivatalban kezded fáradtságos munkádat (blogolásodat? kommentelésedet?) mert hogy mára már lejárt a köz(nem)szolgálati munkaidőd, ezért engedd meg, hogy jó reggelt kívánjak.
A hozzászólásod pedig ezt az egy reakciót váltotta ki. Ezért bizony nem jár pénz.
Úgy értem, egy normális, teljesítményalapú társadalomban nem járna. De ha rokon vagy...
@SashaBraun:

A Csörsz utcában anno egy elkeseredett ember robbantotta fel a lakását, csak éppen a teljes ház ráment.
Matolcsyban nem csak az a szörnyű, hogy ő a magyar gazdaság halkszavú és puhalépésű gyilkosa, hanem ezt még tanitja/tanitotta is az egyetemen.

Ezt az alakot sem egyetemi portásnak, sem minisztériumi wc-takaritónak sem volna szabad alkalmazni soha!
@Joooe:

ilyeneknek szól mint te :)
@Bambano:
felesleges érvelned NEM akarja megérteni mert ellentmondásos a meggyőződésével :)
@SashaBraun:
"Annyit ér a munkája és pont, nincs mit tenni."
Kis Lézer Jani! Akinek kevés van, annak a 4000 havi elvonás is sok!
@SashaBraun: Én a helyedben nem gondolkoznék, húznák kifelé!
@Amidazophen: szerintem portásnak elmenne. :>
@SashaBraun:
jé tényleg, tehát akkor be lehet zárni az összes cigányt is megelőzve a bűnözést, mert úgysem lehet kiszűrni és elkapni csak a renitenseket. ekkora baromságot.
1. adócsalás mindig lesz, de minél veszélyesebb a lebukás annál kevésbé éri meg, ez az irány oké
2. nem az szja-t kellett volna ennyire megbarmolni a jelenlegi állapotok között, egyáltalán nem jó irány
3. az összterheket lehetne csökkenteni, hogy teljen újabb emberre, ez lehet jó irány, de kérdés, milyen mértékben megvalósítható ha ld. köv. pont
4. ha nincs kereslet és döglődik a gazdaság, akkor nagyon óvatosan lehet buherálni, de nem feltétlenül elvetendő, ez oké
5. ne adják oda nyugdíjra, ez az irány oké
6. ezermilliárdot elbasztak az államadósság csökkentése helyett, közben a "kisember" jobban szív mint valaha, nagyon nem jó irány

na de akkor miről is beszélünk?!
@agyamputáltak: "Nem az szja-t kellene megbarmolni, hanem az öszterheket csökkenteni"

Az szja kiemelkedően magas volt a környezetünkhüz képest. Pl az orvosok fizetésében már ez is jelentős javulást eredményezhet, különösen ha van gyerekük. A társasági nyereségadó csökkentése pedig pont az összterheket csökkenti.

Milyen ezermilliárdokat basznak el??
Éppen most csökkentették vele az adósságot.
@macamuca:
'összegszerűen valóban az adózik többet, akinek magasabb a bére, ez tény, ugyanakkor az is tény, hogy az összes munkavállalóhoz képest létszámban ők vannak a legkevesebben (a nettó többszázezer ft.-ot keresők). '
Csak őket kellene megbecsülni ha már olyan kevesen vannak.

"De. A régi, sávos adózásnál a magas keresetűek több adót fizettek be, az alacsony keresetűek kb annyit, mint most. "
Lehetetlen, pont azon megy a paláver, hogy többet fizetnek a 'szegények'.

'Az egysávos adózással tehát nem az alacsony keresetűek jártak jól, hanem a magas bérrel rendelkezők. '
:-) Istenem végre leesett, végre 1x kurvaországban az járt jól aki fehéren sokat dolgozik és megfizetik. Mert előtte évekig szopatták őket mégis csődbe ment az ország. Szerintem megérdemlik.

'Az így kiesett adóösszeget meg valahonnan pótolni kell(ene). '
Nem. Tessék levágni a kiadásokat. Illetve munka helyett mást adóztatni. Pl vagyont, foygasztást. Na ekkor akadna ki igazán a többség.

'Mert az ország helyzete olyan, hogy nagyon is számít ez az összeg (is). '
Tévedés. Egy puha költségvetésű, pazarló, inaktív szavazatvásásrlásra költő, hatékonytalan gyenge korrupt államnak még ezt az összeg is SOK!!!

'És bár megpróbálták elhitetni, hogy a 16 %-os adó mindenkinek jó lesz, ez nem jött össze.'
Ja kérem ha politikusoknak akar hinni az ember akkor könnyen pórul járhat...

'A kiskeresetűek preferálása: nem lehet őket figyelmen kívül hagyni, ugyanis ők a tömeg. Egyszerűen ők vannak sokan. Jó lenne, ha nem így lenne, de egyenlőre így van.'
Megvolt, csődbe mentünk, új lemez kell.

'Tanulni, többet keresni: szerinted az a jellemző ma, Mo.-on, hogy aki tanul (és itt nem a büfé-szakokra gondolok, hanem "normális" szakmákra és diplomákra), az egyrészt tuti talál magának munkát, másrészt azt meg is fizetik?'
pont azért írtam hogy a munka után menni, ha nem tetszik ami van.
@Crescendo: Hát igen, ez egy jó kérdés, továbbá az az eszmefuttatás is elgondolkodtató,melyet kadarnépe 22:02-kor írt, azaz hogy adva van egy multi, mely 500 felsőfokú végzettségű embert szeretne felvenni és sehol az országban nincs együttvéve ennyi. Nos,ameddig itt a multik diktálnak, diktálják azt, hogy -többek közt- hová szeretnék letenni a seggüket, addig valóban ne is várjuk azt, hogy olyan nagyvárosainkban, ahol nagy komoly egyetemek (Debrecen, Miskolc, Pécs) vannak, az ezen helyeken végzők ott is maradjanak. Bár, az is igaz, hogy pl. a miskolci Bosch HR igazgatója krokodilkönnyek között mesélte egy riport alkalmával, hogy lasszóval kell (röhejes ebben a gazdasági helyzetben, nem?) fogni a mérnököket, mert alig találnak olyat, aki legalább 1 idegen nyelven képes legalább középfokon kommunikálni, pedig valami 3 kiló környéki kezdő fizuval vennék fel őket, sőt még !kecót is kapnak! (biztos, sokaknak derogál Miskolcra költözni, pedig ott is normális Magyar EMBEREK élnek, nekem sok jóismerősöm, barátom lakik ott), tehát az felfoghatatlan, hogy ennek a népnek mekkora hányada rúgja, rúgta el a pöttyöst itt az elmúlt 20 évben. És a végére egy igen találó mondás: "minden nép olyan kormányt/politikusi "elitet" érdemel, amilyen ő maga." Úgy gondolom, ehhez nem kell további komment...
Köszönöm annak aki értelmes stílusban válaszolt, legyen elég annyi hogy nagyon nem értek egyet.

Ez egy olyan hely, ahol dühönghet az, aki erre vágyik, aki érveket és ellenérveket szeret ütköztetni annak nem ez az oldal való, a cikkek színvonala, hangneme határozza meg ezt a látogatói kört.

Elnézést kérek attól aki érvelni próbált és nem kap tételes választ.
@Bambano:
"Lee Iaccocca 90%-os adósávban adózott. A kérdést kicsit árnyalja, hogy ott több gazdag van, mint itt."
Meg az, hogy a gazdagság vagyoni állapot, mi pedig munkajövedelemről beszélünk, nem vagyonról. Iaccocca pedig 250 K$ jövedelem(50 misis) felett fizetett ennyi adót jó régen.
en.wikipedia.org/wiki/Income_tax_in_the_United_States#Tax_as_theft

"Ha attól, hogy szerintem a sávos adózás igazságosabb, szoci lettem, akkor szoci vagyok. "
tudod nekem herótom van az igazság szó szétcséplésétől. Az adózás, közteherviselés nem igazságossági kérdés, se nem szavazatvásárlási.

"De ha jobban belegondolsz, nem lehet egységes ideológiával értékelni az élet minden történését..."
Ja ha az egyik történést így nézzük, a másikat meg úgy akkor abból nem lesz más csak csőd. Pont ez a veszélye a jelenlegi kormányzásnak is.

"Nem is vitattam, hogy a nettó 500-as többet fog adózni, azt próbáltam érzékeltetni, hogy neki több marad a napi megélhetésére. A luxusára valószínűleg kevesebb jut, mint egy másik adórendszerben. De helyesebbnek gondolom elvenni valakitől a libamájat, mint mástól a szelet vajaskenyeret."
Szoci duma a hátulgopmbolósok irígységének felkorbácsolására, ne is haragudj.

'De nem ez a valódi vitatéma, hanem az, hogy miért piszkál meg a kormány egy olyan dolgot, ami eddig nem volt benne a rendszerben. Megint egy újabb terület, amire rátelepszik, megint egy újabb szabály, megint egy újabb elkúrás. Ahelyett, hogy azt mondanák végre, hogy bocs, az adórendszer módosítása nem jött be, módosítsunk megint adórendszert.'
A kormány azért csinálja ezt, mert a sok hátulgombolósnak ez tetszik. Ha itt az utolsó választó is józan eszű lenne, akkor nem ezt csinálná a kormány. (talán más is lenne kormányon, bár ezekből kinézem azt is, hogy képesek lennének még normálisat is igérni, ha lenne rá többségi igény. De nincs.)

"Ha az adórendszer (változtatása) a hibás, akkor nem a béreket kell javítani, hanem azt, ami a hibás. Ha eltört a lábad, nem neocitránt veszel be, mert az influenzára jó, hanem gipszeltetsz. Ellenkező esetben idióta vagy. "
Az szja változtatása jó. Hogy nálunk cirkusz is kell mellé, azt jól látja a kormány kommunikációs agytrösztje.
@kadarnepe: és íme itt egy újabb "szenzációs" írás, mely szerint ahelyett, hogy Barcelonákat, Milánókat, Müncheneket,stb csinálnánk a 10 legnagyobb városunkból és ezzel felhoznánk akár azon megyét is, ahol ezek vannak, neem, inkább tegyük vonzóbbá,azaz növeljük tovább az így is élhetetlen, túlzsúfolt, szétrohasztott vízfejünket. Gratulálok!
index.hu/velemeny/menonemmeno/2011/06/06/videkizni_nem_meno/
@bluekorall: Kintre nem kell. Ott nem fizetnek a bérkommentelésért.
@Kalmár: Az szja kiemelkedően magas volt a környezetünkhüz képest. Pl az orvosok fizetésében már ez is jelentős javulást eredményezhet, különösen ha van gyerekük. A társasági nyereségadó csökkentése pedig pont az összterheket csökkenti.

Milyen ezermilliárdokat basznak el??
Éppen most csökkentették vele az adósságot

Kedves Kalmár!
gondolkodj: Az orvosok közül ki akar külföldre menni? A kezdő, kis keresetű, gyermektelen. Tehát érvelésed hamis.

Az adósságcsökkentésről meg olvasgassál még. Ne csak Heti Választ. Most csökkentette, jövőre, illetve a tétel későbbi elszámolásakor növeli.
VAZZE ez nem csökkentés, hanem eltépték az állammal szembeni követelésről szóló igénylést! Attól nyugdíjat fizetni kéne idén is, meg jövőre is!

Hát nem érted? Ez nem effektív pénz!
Effektív pénz a MOL vásárlás, Meg az a hitelvisszafizetés, ami jövőre lesz aktuális az IMF-nek! Tudod, amiből a MOL-t vették! Na! Azt kell majd visszafizetni! Dollárban! Nem eltépett papírral!
Miből? Amit majd elvonnak tőled adó formájában? Mert ugye a MOL nem tőkésíthető. AHHOZ EL KÉNE ADNI, lehetőleg haszonnal! Most meg éppen húzza lefelé az indexet.
@Kalmár: Az szja kiemelkedően magas volt a környezetünkhüz képest. Pl az orvosok fizetésében már ez is jelentős javulást eredményezhet, különösen ha van gyerekük. A társasági nyereségadó csökkentése pedig pont az összterheket csökkenti.

Milyen ezermilliárdokat basznak el??
Éppen most csökkentették vele az adósságot

Kedves Kalmár!
gondolkodj: Az orvosok közül ki akar külföldre menni? A kezdő, kis keresetű, gyermektelen. Tehát érvelésed hamis.

Az adósságcsökkentésről meg olvasgassál még. Ne csak Heti Választ. Most csökkentette, jövőre, illetve a tétel későbbi elszámolásakor növeli.
VAZZE ez nem csökkentés, hanem eltépték az állammal szembeni követelésről szóló igénylést! Attól nyugdíjat fizetni kéne idén is, meg jövőre is!

Hát nem érted? Ez nem effektív pénz!
Effektív pénz a MOL vásárlás, Meg az a hitelvisszafizetés, ami jövőre lesz aktuális az IMF-nek! Tudod, amiből a MOL-t vették! Na! Azt kell majd visszafizetni! Dollárban! Nem eltépett papírral!
Miből? Amit majd elvonnak tőled adó formájában? Mert ugye a MOL nem tőkésíthető. AHHOZ EL KÉNE ADNI, lehetőleg haszonnal! Most meg éppen húzza lefelé az indexet.
@redmonkey: neked komoly problémáid vannak az olvasás és szövegértés terén (nem csoda, hogy láthatóan a kevésbé szerencsés honfitársaim közé tartozol).

Az eddigi SZJA rendszer igazságtalan volt, és a teljesítményre is gyászos hatással volt. Az adófizetők töredéke (<10%) fizette a kumulatív SZJA >80-90%-át, míg egy jó része az adójóváírás miatt (szinte) semmit sem. A mostani rendszert nehezen lehet igazságtalannak nevezni: aki 3x annyit keres, fizessen 3x annyi adót (jelenleg ez sem teljesül, mivel az adójóváírást nem vezették ki teljesen).
@macamuca:
Nem tudom van Mo-n ra szabaly, de hallottam mas helyekrol, hogy ezt max. 2 evig lehet megjatszani es utana vagy felveszed allandora vagy mehet a sunyiba.
Nekem azert is nem tetszik, hogy allandoan cserelgetni kelljen az embereket, mert ott a betanitas ideje - ami szinten koltseg, mert az uj dolgozo nem tud csinalni semmi erdemlegeset es aki betanitja az nem tud 100%-an a sajat feladatara koncentralni. Valamint eleg nehez megfelelo kvalitasu embert talalni, aki meg megbizhato is.
@1 db Magyarország: ne aggódj miattam, mint később kifejtettem nem tartozom az "akinek semmije sincs az annyit is ér" kedves kis kategóriátokba, ettől még lehet önálló véleményem, fura igaz?

A MOSTANI SZJA rendszer az igazságtalan, érdekes ahogy változnak nálatok a számok, eddig az 80%-ot fizettek, most már emelkedik 90%-ra is akár (a felére csökkent 5 millió feletti résznek köszönhetően igaz? :> ). Konkrétan egyik szám sem igaz, én is tudnék hülyeségeket blöffölgetni. Szerinted ha végleg kivezetik jövőre az adójóváírást, akkor lesz majd igazán igazságos a rendszer, ugye? Siralmas ez a cinikus/társadalmilag 0 érzékenységű, öntelt gondolkodásmód, és hozzá még le is degradálsz feltételezett vagyoni helyzetemet kivetítve az értelmi szintemre. Gratulálok gyökérkém.
@Ló szerafin: Van erre szabály, fentebb az egyik kommentemben bemásoltam a MT vonatkozó passzusát: max 5 évig mehet ez a móka (a szerződés-hosszabbítás). Az állandóan cserélődő ember tényleg nem jó a cégnek, elvileg. Gyakorlatilag meg azt tapasztaltam, hogy maga a konkrét betanítás alig pár nap alatt lezajlik, utána ugyanolyan (mennyiségi + minőségi) elvárásokat támasztanak feléjük, mint a régebbi dolgozókkal szemben. És ki is hajtják belőlük... Ahol (mármint amelyik munkakörben) a felvételi köv. 8. általános, ott különösebb alkalmasságról nem nagyon érdeklődnek: bizonyítvány megvan, a többit megmutatjuk, ha nem bírod-tudod-akarod teljesíten, akkor pá-pá, lesz helyetted másik. És tényleg lesz... Egyébként a tapasztalatom termelő gyárral kapcsolatos, de volt alkalmam irodai jellegű (=tudást, tapasztalatot igénylő) munkával kapcsolatban is "kipróbálódni": ugyanúgy pár napos betanítás (mi hol van, mit kell csinálnom, stb), utána alap-elvárás a maximális teljesítmény. Elvégre tudom a szakmai részt, megmutatták a helyi specifikumot, tehát semmi akadálya, hogy mindent flottul elvégezzek. Ha nem tetszik (nem bírom, stb), semmi gond, el lehet ballagni, mert lesz helyettem másik.
Egyszóval: akármilyen munkáról van is szó (betanított vagy szakmai ismeretet-gyakorlatot igénylőről, utóbbinál is szinte mindegy, hogy közép- vagy felsőfokú tudásról legyen szó), a munkáltatók mindenütt tudatában vannak, hogy 1 adott állásra sok (vagy rengeteg...) potenciális jelentkező van, tehát ők (a munkáltatók) diktálják a feltételeket. És nem fognak keveset kérni, nem lesznek türelmesek, nem az lesz a céljuk, hogy megtartsák a dolgozót, elvégre tényleg jó munkája van: nem. Keveset adnak, sokat kérnek, mert megtehetik. És megteszik. (a keveset adnak-nál nem elsősorban a fizura gondolok, bár annál sem arra törekednek, hogy minél vastagabban béleljék a zsebemet. A fizunál még csak-csak belátja-elfogadja az ember, hogy ennyit tudnak fizetni ezért a munkáért. De az emberi bánásmód, az emberi hangnem, a szabikkal történő visszaélések /papíron kiírják-kifizetik, de közben bent kell lenni a mh.-en, ha nem teccik, pá-pá/, a kifizetetlen túlórák, stbstb, miközben nem csak éreztetik, hanem gyakorta szemedbe is mondják: ha nem tetszik, elmehetsz, lesz helyetted másik! : nos, ezek nem pénz kérdése, hanem mentalitás kérdése. Tudja a munkáltató, hogy ő van nyerő pozícióban, övé a "hatalom", és ezzel él is, sokszor pedig visszél. Mert megteheti.
Nem megbízható munkatársra van szükségük, hanem "kézben tartható", irányítható munkatársra. Ehhez príma eszköz a bizonytalanságban tartás és a megfélemlítés ("Mi lesz velem, ha kirúgnak? Inkább nem szólok, hanem nyelek." =átlagos dolgozói felfogás, tapasztalatokra alapozva). És használják ezeket az eszközöket. Ez a magyar munkáltatói mentalitás. Nem azt kell tekinteni, hogy adott munkáltató honi vagy külföldi tulajdonban van-e, hanem azt, hogy a konkrét cégvezetés, közép-és alsóbb vezetők hazaiak vagy sem? Nálunk addig volt jó, míg a cég beindulásakor pár évig középszintig a külföldi vezetés volt jelen, ők irányították napi szinten a gyárat. Aztán átadták a honiak közül toborzottaknak a napi ügyek intézését, és kezdtek "elromlani" a dolgok. Meghonosodott a megfélemlítés, a megalázó hangnem, a normák felemelése után a végletekig hajtás, stbstb. Mert a magyar vezetőség szerint ezt lehet, ezt így kell, ez így elfogadható, sőt, szükséges, elvégre termelni vagyunk ott, nem azért, hogy jól érezzük magunkat. Hogy előtte a termelés és a jó közérzet egyszerre volt jelen, az nekik nem érv: nem visszafelé kell nézni, ami elmúlt, az elmúlt, most ez van! És ez az érvelés ki is lett mondva, komolyan, rezzenéstelen arccal...

Nagyon kevés olyan foglalkozás-állás van, ahol megtartani igyekszenek a dolgozót, ennek érdekében minimum emberileg megbecsülik-értékelik, és lehetőség szerint anyagilag is igyekszenek megfelelően "érvelni" a maradás mellett. A többiek meg (végzettségtől függetlenül) tűrnek. Mert pénzből él mindenki...
@redmonkey: hát veled sem érdemes vitatkozni, úgy látom úgysem tud senki meggyőzni hogy a te kőkemény maoista szemléleteddel nem jutunk előre. A kedvedért megnéztem a 2009-es statisztikákat, az adózók felső 14.1%-a (3 milla összevont adóalap felett) fizette be az össz SZJA 64.7%-át. Ez volt szerinted az az igazságos adórendszer? Ahol a delikvensek 14%-a fizeti az összes SZJA 2/3-át, egy rakás adózó pedig nem fizet semmit?

Szerinted mennyi értelme van, ill. mennyire fogja vissza a teljesítményt az, hogy pont azokat adóztatjuk agyon akik a legtöbbel járulnak hozzá ahhoz, hogy ez a szerencsétlen ország kimásszon a gödörből? Ráadásul ez a csoport az, amelyik a legmobilisabb és leginkább képes az érdekérvényesítésre, tehát úgyis megtalálja a megfelelő kiskapukat...

A szociális helyzetet meg ne keverjük ide, ha valaki hátrányos helyzetű azt ne az adórendszeren keresztül akarjuk már orvosolni. Ott a családnak a megfelelő helyi csatornákon ahogy lehet segíteni kell, de ne játsszuk már ezt hogy aki egy kicsit megpróbálna jobban élni azt ahogy lehet minden erőnkkel, jó magyar módra visszahúzzuk, nehogy már neki jobb legyen.

A T/2 használatát meg felejtsd el, azt tartsd meg azoknak akikkel a disznókat terelgetted együtt, köszi:-)
@redmonkey:

hátulgombolós vagy, aki az igazságot keresi az adórendszerben. Merthogy olyan tudásod nincs amit megfizetnének, tehát összeesküvéselméletet gyártasz inkább, abban nagy szakértő vagy.
@1 db Magyarország: a kikeresett statisztikáddal a saját ökörséged bizonyítottad, amire korábban is rámutattam. Örülök hogy beláttad.

A szociális helyzetet keverjük már bele a szociális piacgazdaság adózási szabályozásába, mivel a progresszív adózás gyakorlata széleskörben elfogadott, sőt alapkövetelmény Ny-Eu-ban, ez nem is vitatéma. Deduktív logikád mentén leszűrhetjük a következtetést: szabjunk gátat a kontraszelekciónak: akinek semmije sincs az annyit is ér. Nem vitázom veled tovább, hisz nincs értelme, magyarázod a magyarázhatatlant, véded a koszos +100-300 ezer nettódat, amit ennek az igazsagos szja-rendszernek köszönhetsz, közben persze eszedbe sem jut: az általad alsóbbrendűnek tartott plebs, panelproli, etc. ahogy nevezitek éhendöglik szó szerint. Nem gond, lényeg hogy téged megbecsüljenek és jachtosa legyen az Adrián, mert te (és szijjártó is) megérdemled.
@lajafix: van kereslet a munkámra és szépen megfizetik (bár a személyeskedés elég kicsinyes próbálkozás), jobban jártam veled együtt én is ezzel az igazságtalan adórendszerrel, amivel "mindenki jól jár". A számok embere vagyok, nem összeesküvés elmélet kérdése a közgazdaságtan és a pénzügy. De fröcskölődj csak, másképp nem megy, érvek nincsenek, elfogadom a helyzeted és szánlak. Morál(is) nulla vagy.
Tisztelt 1begyűltek! Találtam egy érdekes eszmefuttatést arról, hogy pl. az Európában páratlan méretű VÍZFEJÜNK-ön túlmenően miért is tartunk ott,ahol tartunk és miért van itt ekkora adóprés, íme:
www.komment.hu/tartalom/20110622-velemeny-az-allamadossag-legyozesehez-nem-eleg-a-szocialis-ujraelosztas-visszafogasa.html?cmnt_page=1
@redmonkey: majom, te akarsz igazságot az adórendszerben egy olyan országban ahol a feketegazdaság ekkora? ez teljesen a hátulgombolósok képzelgése. Nonszensz!

Pofázol te a morálról, de inkább a más faszával vernéd a csalánt. Verd a sajátoddal.

Álnaívan előadod, hogy itt az É Balkánon az adózásban Nyeu mintát kellene követnünk, ami totál lol kategória, hisz a mi környező versenytársaink nem azt követik! Node a pirosseggű pávián fejed ezt gondolja ugye?

Megjegyzem már a Bajnai brancs defacto 1 kulcsos adózást alkotott törvénybe 2009ben 2011re a 15 milliós kulccsal. Persze az adójóváírást ők nem bántották, hisz tudták hogy 2011ben nem az ő bajuk lesz.
@redmonkey: nem válaszolsz a kérdésre: szted az az igazságos adórendszer, ahol az alanyok 14%-a fizeti az össz adó 2/3-át?

Az adórendszert meg mondtam már hogy ne keverjük össze a szociális ellátórendszerek problémájával, mert álnaív, kontraproduktív és demagóg egy gazdasági és hatékonysági problémából (effektív adóterhelés kérdése) szociálpolitikai problémát kreálni. Akinek megélhetési problémái vannak, azt a megfelelő csatornákon keresztül kell pénzbeli vagy más eszközökkel támogatni, nem az adófizetés alól felmenteni. Vagy szted a boltban is visszakérheted az áfát ha te igazolod hogy nyomorogsz?

Azt is tudomásul kéne venni, hogy nem tartunk ott fejlettségben és termelékenységben, hogy a francia vagy a norvég adórendszert vegyük át (utóbbiból mondjuk nem ártana egy-két dolgot, pl nyilvánosságra hozni ki mennyi adót fizetett be). Teljesen nevetséges és demagóg ezt számonkérni a mi gazdaságunk teljesítőképessége mellett.

Szíjjártó legalább tudja hogy fasságokat beszél, de te sajnos úgy néz ki tényleg full kreténben nyomod:-((
@lajafix és 1 db Magyarország: (vélelmezem ugyanarról a már elborult agyú bérkommentelőről van szó) nonszensz a társadalmilag igazságosabb közteherviselés. hátulgombolós vagyok. a feketegazdaság szintje az ok a dilettáns gazdaságpolitikára. a Ny-Eu minta pirosseggű pávián agyszüleménye, hisz Norvégia nem engedheti meg magának pl. az 500 milliárd minuszt / év a tehetősebbek megsegítésére, bezzeg mi! az utolsó mondatod (is) értelmezhetetlen ökörség.

1 db énednek: az önkényesen kiemelt részigazságok halmaza a legnagyobb hazugság, dehát tudod te ezt nagyon jól, ahogy kenyéradód szijjártó petike is, mondataid tényleg csak az ő butasághalmazához lehet hasonlítani, de igazad van ti legalább tudjátok hogy faszságokat beszéltek, hisz szijjártó (és gondolom te is kormányközeli emberke vagy) és a sleppje végülis csak egy országot kormányoz és tesz tönkre, én meg ide írkálok, igazad van: megbocsájthatatlan különbség...
@redmonkey: öcsi pampogj nyugodtan s legközelebb szavazz a szocikra, ők teljesítik neked és csődbe is vágják megint az országot.
Megszűnt a több évtizedes munkahelyem.
Saját kezembe kellett venni a sorsom alakulását, ezért kezdtem el keresni az interneten. Így bukkantam rá a KMD által kínált lehetősére, melyet mindenkinek ajánlok a mellékelt honlapon:

kmdholding.com/hub3p3a
Találtam egy honlapot, amelyre belépve, belépési csomagtól függően minden beszervezett tagod után 25, illetve 50 dollárt kereshetsz. Ezen felül havonta rendszeresen megkapod a jutalékokat is. Ha sikeres vagy akár több ezer dollárt is kereshetsz vele. A legjobb az egészben, hogy ezt rendszeresen , mint passzív jövedelmet megkapod. A honlap egyéb szolgáltatásai is hasznosak lehetnek. Részletek, illetve belépés a következő honlapon:

FM0204.iwowwe.com
süti beállítások módosítása