Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: Aki akkugyárban dolgozik, az mennyire van biztonságban? Mennyire jó érzés dolgozni menni, nap min... (2024.04.24. 20:42) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Someone To Love www.youtube.com/watch?v=15orOogE0pU (2024.04.24. 19:19) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2011.01.31. 08:00 Fabius

Demokrácia, ahol genyózni ér

Címkék: szólásszabadság médiatörvény le monde stéphane guillon francia közrádió

Egy hónapja zeng médiatörvényünktől Európa, és pont ennyi ideje megy itthon is a mit pofáznak ezek bele kormányzati duma. Közben meg úgy esett az eset, hogy a demokráciáról és sajtószabadságról történő kioktatás alatt náluk is zajlik az élet. Szépen csendben megmutatják milyen az, ha egy közrádiós műsorvezető összevész a munkáltatójával annyira, hogy meg sem állnak a munkaügyi bíróságig.

Stéphane Guillon humorista 2003-tól a francia közrádióban vezetett reggeli műsort sajátos stílusban. A francia rádiózás Howard Stern-je nem kímélte a politikusokat, semmi jóra nem számíthatott akit valamiért a szájára vett. Nem válogatott: a francia jobb és baloldali politikusok mellett a nemzetközieket is ekézte, Nicholas Sarkozytől az IMF vezér Strauss Kahnig, miközben ő és kétmillió hallgatója remekül szórakozott akár politikai tartalmú, akár az érintettek külsejére tett megjegyzésein.

A végzet hozzá is Sarkozy itthonihoz hasonló kinevezési gyakorlatával toppan be. A francia közrádió élére állított új ember, Jean-Luc Hees pont olyan pártkatona, mint a hazai tisztséget viselők többsége, ráadásul Sarkó közvetlenül nevezte ki, ahogy Orbán Szalai Annamáriát. Kell mondani vagy kitaláljátok mekkora szálka lett rögtön Guillon szemében? Gyakorlatilag szanaszét ekézte új főnökét élő egyenesben kétmillió ember füle hallatára, akinek persze ülte a gyomrát erősen a stílus. Hiába tiltakozott már Sarkozy is személyesen, kértek elnézést számtalanszor a kritikái miatt, a megoldás mégsem az azonnali elkussoltatás lett. Hja kérem, az ott nem Magyarország. Hees hónapokig tűrt, és igyekezett jobb belátásra bírni szájmenéses alkalmazottját a legminimálisabb siker nélkül. Majd mikor odáig jutott, hogy Guillon puszta hangjától úgy fújta a nyálhabot, mint kan boxer dugás után, akkor végül felmondott neki.

A közvélemény és a francia közrádió hallgatói viszont kiálltak Guillon, és a szólásszabadság mellett. Kétezren tüntettek a rádió előtt, és megjelentek az üggyel kapcsolatos publikációk is menetrend szerint.Hees úgy mondogatta a "Ha a humor sértegetéssé válik nem tűrhetem" szólamot, mintha Szijjártó beszélne a gyomrából, mégis a munkaügyi bíróságon találta magát. Aztán lássunk csodát, a testület pénteken ítéletet hozott: a francia közrádió mint munkáltató bűnös, a felmondás ok, illetve megalapozott súlyos ok nélkül született. Guillon mindenre jogosult ami őt törvényesen megilleti: végkielégítés, szabadságmegváltás, kártérítés, összesen 212.011 euró értékben.

Vagyis Franciaországban politikusokkal genyózni akár a közmédiában is ér, nem számít olyan oknak, amiért el kell bocsátani a munkavállalót. A rádió jogtanácsosa nem kívánta kommentálni a kapott sallert, Stéphane meg nem hazudtolta meg önmagát ezúttal sem: " Mint munkavállaló kibaszottul örülök, mint adófizető viszont fel vagyok háborodva: egy állami vállalat inkább veszít ennyi pénzt csak azért, hogy egy komédiást elkussoltasson?"No, most talán morfondírozzunk el két dolgon:

1: Guillon pofázásával szemben Mong Attila éppen csak csendben volt a magyar közrádióban egyetlen percig a száznyolcvanból. Mennyi időbe tellett bekussoltatni még a csendet is?

2: Lehet, hogy nem pusztán a szalonnabőrt rágja az Unió a médiatörvényünk kritizálásával. Ők az ábra szerint komolyan gondolják, hogy a sajtó és szólásszabadság szent, attól politikusnak kuss. Ez a gyakorlat, a hétköznapok része, amire csak mi csodálkozunk úgy, mint éhes cigánygyerek a vattacukorra.
 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr202626738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szép történet :-) Itthon vajon melyik rádiós műsorvezetőnek lenne bátorsága élőben le csikk-faszozni Orbánt, ahogy ez a jóember tette Sarkozyvel?
Hazai demokrácia?

Első ránézésre van demokrácia. Több pártunk van, választhatunk. Mik és kik között is?

Mai hír, talán ide illik. Elkészült az Eu-nak írt válaszlevél medejatörvényünk ügyében.

www.boon.hu/navracsics-elkeszult-az-europai-bizottsagnak-szant-valaszlevel---duna-televizio/haon-news-charlotteInform-20110131-0941437811

De hogy mit válaszoltak közszolgáink, az a hírből nem derült ki. Lehet hogy nem is tartozik ránk? Na de ha ránk nem, akkor kire?

Hazai demokrácia?
Tanulságos kis sztori. Köszi, hogy megosztottad, mert eddig nem is hallottam róla.
Aranyos, én sem hallottam. Azért sok illúziótok ne legyen, a sok kis hobby jogász idehaza ennél sokkal rámenősebb lesz majd júliustól, sokkal egyszerűbben fogják rövidre zárni a dolgot. Nem lesz itt olyasmi, hogy győztes munkaügyi per, hisz majd mutass olyan bírát aki szembe mer pisilni a széllel. Csak figyeljenek a franciák, lesz mit ellesniük! Viki és csapata ennél rafkósabb társaság és nagyobb komcsi! Ők a népre hivatkoznak egyfolytában, akár Rákosi pajti. A törvények is pillanatok alatt változhatnak, mint azt tudjuk, úgyhogy esélye nálunk az ilyennek, mint csigának a hatsávos autópályán...
@P.mester: @Boli:

Az ügy - szerintem - legnagyobb tanulsága, hogy nem hallani róla külföldön. Nincs szenzáció, nincs hőzöngés, nincs kritika meg monitoring vizsgálat kezdeményezés, mert mindenkinek alapvetés: a legrosszabb ami érheti a kritikust, hogy legfeljebb kirúgják. Nincsenek sokmilliós büntetés kilátások, nincs Damoklész kardja, ha hírt, eseményt, politikust véleményez, mint a hazai közrádióban.

De ahogy a példa mutatja, még a kirúgás sem jogos, mert egy európai demokráciában a kritikát állni kell a politikus-közszereplőnek. Akkor is, ha kurvára nem tetszik, és néha túl megy a poénkodás határán.

Na, nekem Orbán Viktor és Szijjártó Péter legközelebb akkor jöjjön azzal, hogy a médiatörvényünk európai, ha nálunk is ez lesz a gyakorlat.
Azért lássunk tisztán,arrafele, nem magyar bírók "értelmezik" a jogot!Ahogy a magyar ügyészség sem a svéd erkölcsi mércét alkalmazza.
Kicsit off, de sajtó:

Elnök emberei c. sorozatban volt.

Barthlet elnök azzal fenyegette meg az újságírót, ha nem írja meg az igazat, akkor lemondja az előfizetését. A saját példányát (1 db), nem a Fehér Házét.
süti beállítások módosítása