Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: ripost.hu/fules/2024/04/gaspar-gyozo-uj-gyozike-show-ez-varhato?utm_source=hirkereso%3Fxml_output_... (2024.04.24. 20:15) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Someone To Love www.youtube.com/watch?v=15orOogE0pU (2024.04.24. 19:19) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2010.11.22. 08:00 Fabius

A nagy ügynökblamázs

Címkék: fidesz gyurcsány ferenc boross péter ügynöklista lendvai pál

A temetetlen múlt újra itt kísért köztünk. A rendszerváltók és az őket követők felelőtlenségének következményeként újra és újra le lehet pisálni kerozinnal az ügynöklisták szunnyadó, de soha ki nem hunyó parazsát. Sokan vagyunk és sokfélét gondolunk erről. Néhányan jobb és baloldalon is (én is) szeretnének tiszta képet látni végre ügynöklista ügyben. De legalább ennyien vannak mindkét oldalon, akiket elkap az ideges tikkelés, ha a téma egyáltalán fölmerül.

A zsanai gázkitörés erősségével lángol a vita Paul Lendvai ügyében. A jobboldali sajtó nekiment, lássuk be nem minden alap nélkül. Bár Lendvai szorgalmasan dorgálja a Fideszt, és akár visszavágónak is tekinthetjük ami történik, mégis több ez ennél. Mert Lendvai Pál baráti és elvtársi kiszolgálója volt a Kádár rezsimnek, önként. A jobboldali médiamunkások joggal örvendezhetnek, hisz a leleplezés többé-kevésbé sikerült.
Mondhatnánk, hogy most aztán mindenki örül, mindenki boldog, de ez messze nem így van. Sőt.
A besúgózás és ügynöközés menetrend szerint kiváltotta az ideges tikkelést, és egy jobboldalról kinyújtott láb elgáncsolja az egészet. Mert nem oda Buda, hogy csak így elhirtelenkedjünk valamit, amivel egyébként is húsz éves lemaradásban vagyunk.

Az ügynöklisták védőszentje, a konzervatív Boross Péter azonnal szót kért, és megmagyarázta amit már annyiszor: nem lehet nyilvánosságra hozni az ügynöklistákat, mert a személyiségi jogok védelme így, a meghatározhatatlan közszereplő státusz meg amúgy, és egyébként is ómájfaszom, hagyjuk már az egészet a francba.

Emlékszünk? Boross Péter az Igazság Bajnokának, Kedves Vezetőnknek tanácsadója. Tehát amikor azt mondja, új fejezet a listák nyilvánossá tételében nem várható, akkor hihetünk neki.

Csak nekem furcsa, hogy a baloldali sajtó mindössze felpuhítani igyekszik Lendvai státuszát besúgóból önkéntes kollaboránssá, ugyanakkor a jobboldali konzervatívok egyik mértékadónak tartott arca vet gáncsot ismét a listapiszkálóknak? Fordítsuk le mit üzent a jobboldali sajtónak: köszi a munkátokat srácok, de az elmúlt héten inkább a legyeket tanítottátok volna az ablakra szarni, annak jobban örültem volna.
PetiKém nyilatkozata remek alkalmat szolgáltat Gyurcsány Ferencnek, hogy újratöltse összes verbális tűzfegyverét. Mert hiába nem értek vele egyet Lendvai megítélését illetően, de kétséget kizáróan igaza van, mikor azt mondja:

"Vajon mi mozgatja a jobboldal politika és média kampányát? A múlt feltárásának őszinte vágya? Ugyan dehogy. Ha így lenne, akkor a jobboldal hangosan követelné a teljes, tételes, törvényben garantált és kikényszerített múltfeltárást. De nem ezt teszik, éppen ellenkezőleg, sunnyognak. Ha morális kérdés lenne a jobboldalnak a múlt, akkor legalább egy tucat embert nem tűrne meg a Fidesz vezetésében, a kormányban, az Alkotmány körül bábáskodó testületben."

Kétségtelen, hogy az egyetlen aminek hangot adtak lista ügyben, az éppen a nyilvánosság elleni tiltakozás. PetiKém fagyija jó alaposan képen nyalta az Orbán kormányt, arcvesztés nélkül nem fogják tudni elmismásolni az újabb listagétet. Lendvai Pál meg jót röhög most csendes szobájában.

Fölmerül a kérdés: nem volna időszerű végre nyilvánossá tenni az ügynöklistákat kifogások gyártása és mismásolás helyett? Kezeljetek felnőttként minket, el fogjuk tudni dönteni az adatok alapján, ki volt a körülmények áldozata, és ki űzte az ipart megélhetési szinten.

Már, ha tényleg fontos ez a kémjátszma, és nem a ködöt legyezitek éppen.

84 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr812464512

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megfigyelték; konzultált 2010.11.24. 07:08:52

A ma kormányzó erők régebben időnként jelezték, hogy a múlt megismerhetősége nélkülözhetetlen.De ma már ők is belátják: a magyar titkosszolgálatokkal minden a legnagyobb rendben. Ez leginkább azért van, mert nem zaklatták mindenféle csip-csup múltf...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ebben a témában mit látok még indexen?

index.hu/belfold/2010/11/20/a_titkosszolgalatnak_nincsenek_lezart_ugyei/

Idézem; "A volt hírszerzési ezredes felidézte hogy 1990-ben az FBI igazgatója, amikor a hírszerzéshez látogatott, azt kérte, hogy a szolgálat adja át amerikai ügynökeinek listáját, merthogy megállapodott erről a politikai vezetéssel. A hírszerzők felhívták Boross Pétert, a terület kormányzati felelősét, aki cáfolta, hogy ilyesmi szóba jött volna, úgyhogy elutasították a kérést. Földi szerint két héttel később a CIA-től telefonáltak hasonló ügyben."

No. Akkor megmaradt a moszkvai nagy testvér, mint felettes szerv? Mert hogy átkosban tudható volt Moszkva és Budapest titokszolgáinak a viszonya (abban talán nincs vita, nem Bp csicskáztatta Moszkvát).

Aztán HetiVálaszban mit látok?
hetivalasz.hu/uzlet/egyelore-szerenyen-halkan-egyedul-orban-a-szovetsegrol-33476/

Idézem kedvenc miniszterelnökömet: "A nyugati világ és Oroszország között egy nagy történelmi szövetség kialakulásának a napjait éljük" - fogalmazott a magyar miniszterelnök a NATO-csúcsértekezlet alatt, a NATO-Oroszország Tanács ülése előtt adott nyilatkozatában. Szerinte ez a folyamat azért is nagyon fontos Közép-Európa számára, mert voltak már olyan kiegyezések a történelemben, amelyeknek ez a térség "nem haszonélvezője, hanem szenvedő alanya" volt."

Ez tényleg szerény, halk hang volt.

Arról viszont hír alig, Adria kőolaj vezetéken teljes orosz olaj importot 30. éve ki tudnánk váltani. Ja hogy az drágább lenne? Érteni vélem.

Szovjet laktanyákat megkaptuk ingyért, mert hogy sok az általuk okozott környezeti kár. Nem vitatva, a svájci hadsereg tisztább, precízebb, de azért az is egy mítosz, hogy Iván egy üveg borért kiborítja a benzint a földre, mert a magyar gazdának kell a kanna :-).

Szojvet hadsereg kivonult vagy 20. éve. És a kágébé mikor is vonult ki?

Fabiusnak igazat adva.

Jó lenne már tudni, ki kicsoda?
németek meg tudták csinálni, mi miért nem?
NAGY KÉRDÉS!

A Fidesz-Kdnp 2/3-ot bír! Vajon miért nem feszegetik az ügynöklistát?

Mert bizony igaz a FIDESZ-KDNP-ben.............
Felháborító a politikusok mocskos hazug viselkedése!
Most is ugat ez a hóbagoly, pedig már nem igazán van köze a dolgokhoz és GAZUDIk, HAZUDIk és HAZUDIK!!!

A társadalom ugyanis nem a nemzetközi ügynökök, kémek neveit szertné megtudni 20 éve, hanem a tetves kommunista besúgókét!!!

Adják közre az össze élő és holt III/3-as mocsadék adatait!!!

Akik saját társaikról, munkatársaikról, csapattársaikról jelentettek!
Igenis tudhassuk meg a szomszédról, a villamosvezetőről, a nyugdíjas kollégáról vagy a aktív politikusról, hogy egy szemét besúgó volt! Vagy pont ő kapta a jelentéseket!

Szóval ne takarózzanak itt a nemzetközi ügynökökkel!

NINCS SEMMIFÉLE JOGA egy III/3-asnak!
Emberek százreinek tették tönkre a életét!
Vicces, ahogy a jobboldal újra és újra megpróbálja borogatni a bilit, és elsőként mindig ő maga lép bele a szarba.

Különben is, Paul Lendvai / Lendvai Pál ügye mindig bonyolultabb lesz, mint pl. Pokorni apjáé (ami szerintem egy különösen gennyes húzás volt azok részéről, akik Pokornit állították vele parkolópályára). Mert az ideológiai megfontolásokból önkéntesen jelentkezők társutassága mindig más tészta, mint azoké, akik a regnáló hatalom "keze ügyében" lettek besúgók. Érthető, hogy ez a mostani akció mire irányult, de törvényszerűen siklik félre, amíg csak szelektíven akarják alkalmazni.

Az alapkérdésre, hogy miért nem hozzák nyilvánosságra az ügynöklistákat 20 éve, egyszerű a válsz: mert az információ hatalom, és csak addig marad hatalom forrása, amíg titkos.
A lényeget ezzel kapcsolatban már leírták sokan sok helyen. Nekem az a lényegtelen jutott eszembe Pálról, hogy láttam már gerinces zsidót is.
@Dr. No: Igazad van, az információ hatalom.

A kérdés pusztán csak annyi, ki van ma, ki volt 20 évig hatalmon nálunk? Semmi több.

Ezt megtudni kinek az érdeke? Hát a miénk?

Ezt nem tudni kinek az érdeke? Hát ez az?
"...el fogjuk tudni dönteni az adatok alapján, ki volt a körülmények áldozata, és ki űzte az ipart megélhetési szinten."

Pont ezt nem akarják PetiKÉM-ék. Mert tudják, hogy a listák alapján el tudnánk dönteni, ki volt a mocsok és ki az áldozat.

Nem értem magunkat. Nem gyanús ez, kedves többség, hogy 2/3-ad mellett miért gond a kommunista múlt tisztességes lezárása?! Húsz év után végre?!

Mert az már biztos, hogy tűrhetetlen, hogy néhány PetiKÉM személyes érdeke továbbra is lehetetlenné tegye az erkölcsi kilábalást a kommunizmus pöcegödréből!
Helyesbítek sorvégi ? = !:

Ezt megtudni kinek az érdeke? Hát a miénk!

Ezt nem tudni kinek az érdeke? Hát ez az!
Ja, és kíváncsian várom, hány percig lesz ez a blog most az Index-címlapon...
Ha a lista nyilvanos lenne, nem lehetne idonkent napi politikai celzattal egyes neveket kiszivarogtatni, mubalhekat csinalni, celzottan tonkretenni embereket. No meg sok, politikailag aktiv emberke lehet azon a listan, minden oldalrol - ez olyan mint az olajszokites, vagy a gripen-korrupcios ugyek, mindenki benne volt es mindenki felrenezett (es ma is felrenez).
Masreszrol Csehorszag kemenyen megfizetett 'tisztasagert' - titkossszolgalatok hianyaban az orosz maffia szepen atvette a vezetest par nagyon jovedelmezo uzletagban, hogy csak a kozismert dolgokrol beszeljunk.
A nemeteknel a stazi nem hasonlithato ossze a magyar titkosszolgalatokkal, de meg a 3/3 foosztallyal sem, ami nalunk volt az csak halovany arnyeka annak a terrornak amit az NDK csinalt - tehat ott sokkal egyertelmubb ki a rosszfiu es ki nem az.
Boross sem beszel hulyeseget (ritka madar a jobboldalon) erdemes meghallgatni az erveit.
Valojaban arrol kellene leszokni hogy azonositsuk (szinten napi politikai erdekbol) az ugynokot az elnyomo hatalom kiszolgalojaval. Gondoljatok at, miert.
Üdvözlet!

Nem értem... A mi drága pártunk és kormányunk oly nagy szakértője a besúgásnak - ügynöki mivoltnak (mint egyébként a mintául szolgáló korábbi pártunk és kormányunk- igaz, azok valami "állampárt" ill. "átkos" idején míveltek hasonlót...

Szóval- ott van mindjárt:

-D-008 Imre (a nagy költségvetési szakértő "nem idő, feladatarányosan vertük el a pénzt")
-vagy KATALIN- aki annyira nagy honfi, hogy már a MÚLT RENDSZERBEN (tehát korábbi pártunk és kormányunk idején) is "hazafias" okból vállalta az ügynöki lét bizonytalanságait.
-KARCSI BÁCSI úgyszintén elkóborolt egy kicsit a besúgói körökben. Nagyon Kapos... illetve- kapós volt...

Hogy udz-mondjam a "fresh" ügyekről ne is beszéljünk.

Szóval- ha ÜGYNÖK kell- azért nem mennek a mi barátaink a szomszédba.

Sőt- ha már a múlt rendszert hoztam- KOMMUNISTA rendszer beli üdvöskékért sem- ld. szűrös mátyás, pozsgai imre. De- aki megnézi a wikipedia-n martonyi jános oldalát- '88-as időpont mellett- ott is szép meglepetést talál.

ÉLJEN A PÁRT!

V.J.K.

UI: De- egy kis apróság még kikívánkozik belőlem, ha a MOSTANI (narancs)párt-állam hívei AKKORA demokraták voltak (mint pl. az általuk annyira útált Demszky Gábor)- akkor MIÉRT NEM HOZTÁK MEGHÚZÁSOK (!) NÉLKÜL NYILVÁNOSSÁGRA az ügynöklistákat?
Ja, mert volt az a

"fiatalember,aki(nek) katonaszolgálata alatt oly sokat jelentett - bajtársai vallási élete...???
Ejnye, barátaim, ejnye!
Van egy sanda gyanúm: Ha most közzéteszik azt a listát, és az érintetteknek távozni kell a közéletből, akkor nem lesz meg a parlamenti 2/3!
@maydayray: A kérdés jó, a válasz viszont marha egyszerű. Ha tetszik, ha nem, valamilyen titkosszolgálat fenntartása sajnos nemzetbiztonságilag szükséges. Ha 89ben azonnal nyilvánossá válik minden, akkor az a magyar titkosszolgálatokat évekre vágja gajjra. A kelet-németeknek viszont ott volt a nyugat-német titkosszolg. rendszer, amit ugye nem bántottak (és már épp eléggé jelen volt mindenhol). Ettől mondjuk még most ki lehetne állni, és legalább annyit elrebegni, hogy "bocs fiúk!".
Hol kerülhetett a titkosszolgálatok látókörébe Orbán Viktor?

1. Orbán Viktor megbízható alapszervezeti KISZ titkárként nyert felvételt egyetemre és vonult be katonának. (A katonai elhárításnak volt anyaga róla)
2. Egyetemi évei alatt a BM III/III figyelemmel kisérhette sorsát.
3. Soros alapítvány keretében tanult, itt mindenképpen az állambiztonsági szolgálatok is figyelemmel kisérték.
Gyurcsány Ferenc érvelése csak részben igaz.
Az elmúlt húsz évben a teljes politikai elitnek egyáltalán nem állt érdekében a teljes feltárás. Végső soron Titkos szolgálati kapitalizmus épült ki, ahol olyan összefonódás van a nemes felek között jobbról is és balról is, hogy az már megbonthatatlan. Hab a tortán a politikusok abba-ni igyekezete, hogy eltusolják az erősen reprezentált egyházak és a jogásztársadalom érintettségét.
Az iparbárók, bank mogulok és média cézárok közül még sokan érintettek, nem nagyon örülnének, ha a Blikk címlapján látnák a Hatoskartonunkat.

Én ügynöke voltam három alosztálynak - tudom mit beszélek. Egyedül vagyok a feltárási fronton, mert már évekkel ezelőtt feltártam magam. Mindenkinek ezt kéne tenni és kikérni a jelentések és nyomás bele a médiákba és fel az internetre. Egyből érthető lenne ez az elkúrt húsz év.
Egy biztos: a kádárrendszer titkos szolgálata az illegitim pártot és a megszálló nagyhatalmat szolgálta. Boross úr és társai meg csak maszatolnak, maszatolnak...
nem a teljes szarosbodont kell kiboritani, csak a 3/3-ast
@bürger:
Mert hát a Maszat-hegyen innen

(Hol te laksz, olvasóm, meg én)

Nem is sejtjük mi, hogy mi minden

Van ott a hegy túlsó felén.

Ott van porhintés, szurka-piszka,

Ott szebb a szutykos, mint a tiszta,

Nappalnál szebb a szürkület.

Ott nem mos senki sem fület,

Böfögni illik, és a járda

Pocsolyával van ott tele,

Az ember vígan lép bele,

Hogy otthon aztán összejárja

Sáros cipőben a lakást.

Arrafelé ez így szokás.

jelenkor.net/main.php?disp=disp&ID=196
Azert erdemes meghallgatni Boross es Foldi erveit:

-"Nem tisztázott, ki számít közszereplőnek".

Tehat kirol KELL nyilvanossagra hozni ilyen infokat. Igy legfeljebb onkentes alapon lehetne _kerni_ emberektol hogy tisztazzak a multjukat.

-Az ügynökök élettörténete, motivációi, tevékenysége között elképesztő különbségek voltak, amelyek érzékeltetésére a listák alkalmatlanok.

Teljesen igaza van...

-"A továbbiakban senki sem vállalná az együttműködést, ha attól kellene tartania, hogy neve évek múltán megjelenik a sajtóban."

Nos van akit nem zavarna hogy kiderul rola hogy pld kemelharito volt, de vannak forro teruletek ahol a titkolozas elemi erdek, sot, letkerdes:

-"Azok a külföldi állampolgárok, akiket Magyarország beszervezett, hazaárulók ..."

Hat igen, csak bizonyos alosztalyok es bizonyos idoszakok nevsorat lehetne eleve nyilvanossagra hozni; szoval nagyon eszel!
A németek csinálták jól. Csak le kell másolni.
@Devil:

Felesleges Boross érveit meghallani. Érdemes viszont tisztában lenni azzal, hogy Magyarországon a közszereplőnek törvényi definíciója van:

"A közszereplő fogalmát - bírói joggyakorlati előzmények után a 2003. évi III. tv. (ügynöktörvény) 1.§ (1) bekezdés 13. pontja vezette be a magyar jogba. Ezek szerint közszereplő az a személy, aki közhatalmat gyakorol, gyakorolt vagy közhatalom gyakorlásával járó tisztségre jelölték, illetve aki a politikai közvéleményt feladatszerűen alakítja vagy alakította."

Ergo: PetiKém részéről ez csak maszatolás és ködösítés megint.
Érdekes, hogy itt és most nem látom azt a korábbi "érvet" (nem tudom kiktől, de a vétkesek behatárolt köre miatt logikus, hogy jobbról:), hogy:
- azok a 6-os kartonok nem is hitelesek(!), mert a szolgálatok a rendszer végnapjaiban megmanipulálták az adataikat (hozzáírtak, töröltek), EZÉRT nincs is semmi értelme nyilvánosságra hozni azokat...
Mi kellett volna az ügynöklisták nyilvánosságra hozatalához? Amit Antall József mondott: "Tetszettek volna forradalmat csinálni." A titkosítás a rendszerváltáskor született háttéralkuk egyike volt, amit ma (még) senki sem mer megszegni.
@1.szolo -2014;): "megmanipulálták az adataikat". Khmm.

Mese. Ali látott közelről "titkos ügyirat kezelés"-t (TÜK), annak kétsége sincs az adatok - kartonok eredetiségéről. Ha meg sérült a pecsét, rögtön tudható, ki volt a hunyó. Szépen el lehet beszélgetni vele; Mondca pajti! Mit tettél? Mit húztál ki? Ha érdekel minket a történet. Ha meg sérült a pecsét, és nincs felelősségre vonás, az egész vezetést azonnal ki kellett volna rúgni. Dolgukat ugyanis NEM végezték.

@laci_52: És akkor mi van, ha a "rendszerváltás meg sem született", és pártjaink csak úgy tesznek, mintha demokratikusak lennének (igaz, újabban már a látszatra sem ügyelnek :-)? Nem mellékesen a hivatalos medeja ebben igencsak segíti - segítette üket 21. éve.
Namost, kérdeném, Boross mióta Orbán ügynöke újból? és még kiknek volt ő ügynöke eddig? és egyáltalán: miért idézik őt, fenntartva személyét, azok is, akik dícsérik, és azok is, akik elítélik?
Hát nem egy teljesen eltűnt, kilépett/kizárt/kiszavazott/rabosított párt, az MDF szemétdombbá egyszerűsödött maradékán kukuríkolt ő legutóbb, élesen Orbán ellen visítva?
De Borossról ennyit.
Az ügynökségről nekem, középkorú felé haladó már nem fiatalnak meg az a véleményem, hogy igen, most tessék kivirítani az összes ügynököt, élőt, holtat, igenis tudjuk meg. Igenis mi vonhassuk le a tanulságot a szomszéd (aranyos) bácsiról, aki ügynök volt, meg a szemben lakó vén pöcsösről, aki ellenszenves baromságokat mondott, mindig elzavart, amikor az udvaron fociztunk, pedig milyen egyenes fickó, akit nem törtek meg a beszervezők.
(Azért ezt a két kitalált példát írtam, hogy lássuk, ellenszenv és rokonszenv nemcsak ügynökségtől függ, van más, tán néha fontosabb jellemvonása is egy-egy embernek. De ahhoz viszont jellem kell, ha értitek.)
És ne pár papírszínű kutató, meg szakértő turkáljon a penészes aktákban, a kiválasztottak fenhéjázásával, miközben tudjuk, hogy a hótiszta történészkedés helyett valszeg csencselnek a kiderített titkokkal, főleg pártoknál, de a bulvárban is.

Ügynök, ügynök, mondd meg szépen,
ki a spicli a vidéken,
ki súgott be a városban,
ki ül most az A6-osban?

Ki jelentett, mikor régen
októberi ünnepképpen
huszonhármat én megültem,
félelemmel a szívemben.

Félelmemmel számolj el hát,
aztán jöhet a barátság
is, ha van rá jó indokod,
sok jellemi szép vonásod.

Maradhatol tőlem akár
fontos ember, államtitkár,
megmondó vagy médiasztár,
csak ne kussolj többé mostmár.

Maradhatsz te szomszéd bácsi,
munkásember, nyelvtannáci,
de had' lássuk már mi végre,
miért köptél a tisztességre.

Had' dolgozzuk mi is fel a
múltunk, mit sújt sok trauma,
te, ügynök, csak egyik voltál,
legyünk már túl, legyünk túl már.

Üdv
Árkászati Hadimérnökség
@Fabius: B.P. A Dél-Budai Vendéglátó Vállalat igazgatójaként a legkeményebben jelentő pozícióban volt. Most a tisztességben megőszült jószándékút láttatja, amikor annyira nyilvánvaló, hogy ő bukna először! Ja, meg kiderülne vhogy mi is történt a vendéglőkkel.
@Dr. No: "Mert az ideológiai megfontolásokból önkéntesen jelentkezők társutassága mindig más tészta, mint azoké, akik a regnáló hatalom "keze ügyében" lettek besúgók."

Ellent kell mondanom neked, mert számomra teljesen mindegy, hogy valaki azért rúgott belém, mert elkötelezett támogatója valaminek, vagy mert nyomásgyakorlásra állt be a sorba!
@igényes:
Mielőtt IP cím alapján beazonosítanak, csak úgy firkálgatok és nem a hozzászólásodhoz írok:

Tényleg "fejétől büdösödik a hal?"
íme egy mai polgármester VI-os kartonja:

"„Neve: Pelle Sándor

Születési év, hó, nap: 1942. okt. 1. Születési helye: Detk Anyja neve: Domoszlai Mária

Foglalkozása: könyvtár-igazgató, Városi és Járási Könyvtár, Gyöngyös

A beszervezés ideje: 1979. okt. 30.

A beszervezést végezte (név, rendf., oszt.) Nagy Károly rendőr főhadnagy Heves m. RFK III/III oszt.

Fedőneve: »Péterfalvy«”"

(In: Moldova György: Az utolsó töltény 5 (Budapest, 2006, VI. fej.)

Szerintetek?
Hopp, bocs, IV. fejezet
Pelle Sándor ma polgármesteri tisztséget tölt be Detken.
@1.szolo -2014;):
Manipulált hatos karton?

És eredeti magnókazettát is lehetett úgy manipulálni, hogy a mai technika nem mutatja ki a buherát?
(állítólag a fontosabb beszervezéseknél készült hangfelvétel is!)
@Árkászati Hadimérnökség:

Jól tudom, az átlag-alj azt szeretné, hogy fotelből nézze a szomszédot hogy próbál mosakodni, de ez nem valószínű, hogy így lesz, mert ügynöklista nincs és nem is volt. Aki megakar tudni valamit, akkor bátran kikérheti a róla készült anyagot - csak kis fáradság kell.

Az "akarom látni a listát" abból a magyaros restségből fakad, hogy majd mások elvégzik helyettem a piszkos munkát. No meg azért is hogy büszkén megveregessem a saját vállamat, hogy íme itt egy fasza magyar gyerek, aki nem volt spicli.
Na igen nem volt, mert ő éppenséggel egy átlagos senki, akit nem volt érdemes beszervezni, mert legfeljebb azt tudta volna jelenteni, hogy az asszony elsózta e a vasárnapi levest, vagy nem.
Én nagyon sokáig annak a híve voltam, hogy totál-brutál fel kell tárni az egész múltat, de beláttam, hogy lehetelen és felesleges.
@1.szolo -2014;):
Én ezt nem mondanám, mert kikértem a kartonomat és minden rendben volt, még a III/II. alosztály is meg van.
A problémám csupán annyi, hogy a jelentéseimet nem adták ki. Szerettem volna azokat is nyilvánosságra hozni.
A Magyar helyzet azért problémás, mert nem az ügynökök kiléte az érdekes, hanem akikről jelentettek. Nem mindenkinek, de jelentős részüknek elég gáz lenne.
@bürger:

Nem kell mindent a felszínre hozni. És én - bár csak a végét kaptam el annak a rendszernek - azt is megértem, hogy nem mindenki önként és dalolva jelentett.

De akit beszerveztek, annak könyörgöm, ne lehessen már a mai rendszerben polgármesternek, képviselőnek, közszereplőnek lennie!
Szép csendben húzódjon meg és számoljon el a saját lelkiismeretével. Ne érje hátrány a munkájában, nem kell tudnia róla senkinek - egészen addig, míg valamilyen formában nem a mi pénzünkről dönt. Mert azt ne tegye.
Azért az elmúlt két évtizedben hozódhatott volna egy olyan törvény, hogy aki az elmúlt rendszerben vezető beosztásban tevékenykedett, és több, mint 10 ember főnöke volt, az egyszer s mindenkorra tiltassék ki a közéletből, a politikából.
@kisa: Szerintem ez túlzás lett volna.
Azt juttatja eszembe ötleted, mint most a kétharmad tevékenysége.
Aki VOLT, az rossz!
@bürger:
Hát igen, az átlag-alj. Csakhogy éppen ennek a többségnek az életét terelgették az "ügynökök", "tartók", "besúgók", "jelentők", "beszervezettek", "hálózati személyek" alkalmazói. És ennek az átlag-aljnak joga van tudni, ki volt ügynök. (Joga van tudni a privatizációról, joga van tudni a tüntetések szétveréséről, az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról.)
És nem kell attól tartanod, hogy nem tudunk mi, átlag-aljék mit kezdeni a nagy információdömpinggel. Édesapám munkás, sőt munkásmozgalmi családból származik, édesanyám meg többszörösen kulákból, megoldották ezt "annak idején", és az "annak idején"-re is elég árnyaltan tudnak visszagondolni, emlékezni.
Ha nincs lista, hát nincs lista. Azért tart a mi államunk a mi pénzünkön kutatót, hogy kutassa, aztán ez a mi államunk a mi pénzünkből kikutatott dolgokat szépen hozza is nyilvánosságra, ahogy például más, mi pénzünkön/pénzünkkel művelt dolgokat is nyilvánosságra kell hozni (észszerű kivétel az atombombánk, a csillagkapunk, a jelenleg jogállamunk keretei közt működő kémhálózatunk meg a diplomáciai kurváink).
És ne restezzél, töki, mert a kutatókon kívül másoknak megvan a maga dolga, ki árkot ás, ki szalagon szerel, más tanít, ír, szegel, varr, forgalmat irányít, munka után takarít-mos-főz-mosogat-gyerek leckéjét ellenőrzi-még gyereket csinál-vagy csak unalomból, és eközben úgy gondolja, megfizeti az államnak azt a pénzt, hogy a kutatókat az állam megfizethesse.
És nem a kíváncsiság a legfőbb hajtóerő, töki, itt, az átlag-aljnál, az legfeljebb az ilyen fenhéjázó teféléknek jut eszébe. Mi, átlag-aljak nemcsak ValóVilágosan vagyunk kíváncsiak ám, hanem sokszor és sokmindent tudunk kezdeni az információkkal, mint előző hszemben utalást is tettem rá. Mindenesetre, töki, többet, mint az el tudod képzelni.

Érdekelne, jellemhiba,
vagy anyagi volt tán oka,
hogy lett becs'tes emberből a
komcsi rendszer szolgálója.

Vagy olyas félsz űzte oda,
Horthy-korszak jönne vissza,
vagy apanázs elvakít'ta,
azért lett ő komcsi-szolga.

És persz, hogy a tartók is kellenek, a haszon élvezői. De most nem róluk volt szó. De igen, kell tudnunk, kik ők, hogy működött az egész.
Elhasznált frázisnak tűnik, de igaz: akik nem ismerik a múltjukat, arra kárhozottak, hogy újra átéljék.
Hát kösz, nem.
És ha ezt tagadod, akkor nem vagy te bürger, csak egy fenhéjázó elitista. Egy töki. Pusza az arcodra!
Üdv
Á. H.
@Artaban: Vezető tisztséget csak megbízható, a párthoz és az eszméhez hű emberek tölthettek be akkoriban.
Természetesen lehetett volna finomítani a dolgon, nem az én kompetenciám a pontos szabályok és törvényi keretek kidolgozása. De ha megnézed, akkor mindkét oldalon elősunnyogtak azok, akik már akkor is komoly pozíciókban voltak, esetleg úgy, hogy a plebs nem is látta őket. Nem a biszkukra gondolok, hanem a másod-harmadvonalra. Pont a Boros, Schmitt, Horn, Kovács-félékre.
Persze, ez már csak legföljebb 10-20 évig lesz gond, aztán szépen kihalnak, de mennyivel tisztább lett volna az elmúlt 20 év, ha megcsinálják.
Indulataim szerint igazad van. :)
De az kevés...
Arra a kérdésre, hogy hozzáférhetővé kell-e tenni az ügynöklistákat, két válaszom is van. Ha garantálható, hogy a lista hibátlan és hiánytalan, akkor igen, azzal a megszorítással, hogy a lista csak teljes egészében publikálható, egyes nevek koncepciózus kiragadását tiltanám.
Másrészt Lendvai esetében ezzel a megszorítással nem élnék.
Miért is érdekes ez a Lendvai?
Mert van egy behatárolható szűk véleményformáló csoport, akik rendre telekürtölik a világot azzal, hogy Magyarország intoleráns, antidemokratikus, rasszista és antiszemita. Ezek magyar kötődésű - részben állampolgárságú - emberek, akik bizonyos értelemben a saját fészkükbe piszkítanak, a saját - volt vagy mai - hazájuknak keltik rossz hírét. Ez nem építő önkritika részükről, hanem Magyarország súlyosan aránytalan lejáratása. Véleményem szerint ez bizony verbális hazaárulás.
Nomármost, ha egy fickóról kiderül, hogy nem csak most áskálódik Magyarország ellenében, hanem az átkosban is komcsi kollaboráns volt, azt bizony erősen hangsúlyoznunk kell, éspedig minden lehetséges fórumon. Ugyanis Magyarországnak alapvető érdeke, hogy az őt alaptalanul mocskoló hangokat hiteltelenítse. Végül is mit köszönhet a világ Lendvainak? Ő nem egy Puskás, egy Szent-Györgyi vagy egy Teller, csak egy "magyar-szakértő" firkász. Ha Rubik Ernő, vagy Egerszegi Krisztina írogatna dehonesztáló cikkeket Magyarországról, akkor az ő szavainak súlyát kevésbbé csökkentené, ha kiderülne, hogy besúgó volt. Sajnos így van ez kedvenc német-barát Nobel-díjas írónkkal is. De Lendvain végre fogást találtunk. Szóval csak rajta: szétkürtölendő!
@Árkászati Hadimérnökség:

Mondjuk a munkák felsorolásánál inkább a "reszel, kalapál, vályogot vet, ás" szöveget tettem volna be, de a tied sem rossz. :)))
@Tűzfal: Gondolod, hogy beazonosítanak?
@szekertabor:

Kedves szekértábor.
Olyan titkos szolgálat még nem volt a világon, aki listát készít az ügynökeiről. Lista nincs, és ha volna kellő akart, akkor szerény és kurvára foghíjas anyagot tudnának prezentálni.
A jelenlegi törvények jók. Aki megakar tudni magáról valamit, az tessen kutakodni.
Mikor nyilvánosságra hoztam ebbéli múltamat, nem a megvetés és kitaszítottság, és mindenféle szarság ért, hanem csodálkozó érthetetlenség, hogy ez a f@sz még ezt is megmeri tenni. Még több barátom lett, talán még a karrieremnek sem ártott.
@Kis ember: igen, csak szerettem volna a mához szólni, 's a költő ezen sora nem tűnt mához szólónak. Meg méltónak az aljazáshoz-átlagozáshoz.
A hiánytalan listáról meg annyit, hogy ha nincs lista, akkor ne is akadályozzuk az egyes személyek megnevezését.
A történelem márcsak ilyen. Kulák-nagyapám hazajött Oroszországból, amerikai fogságba esett. Itthon a felesége azt hitte, meghalt, mert nem adott életjelet. Nagyapa Chicagoig jutott, aztán onnan vissza, és azt hitte (okkal, amit nem részletezek): nagyanyám meghalt. Ezért nem írt levelet. Más rokon '50-ig építette a kommunizmust a Távol-Keleten, Szibériában, -30 fokban. Úgy, hogy szintén amerikai fogságban volt, hazaerisztették, a vonat megállt szülőfaluja mellett, őrzés nélkül, de szegény a Nyugatiban akart leszállni a társaival, rézfúvósok zenei aláfestésével. Meg virágot is álmodott, amivel a haza dicső fiait köszöntik. Rácseszett, mert míg elvolt, megváltozott a rendszer, Pest előtt elterelték keletnek.
Apai nagyapám meg itthon dolgozott, stratégiai ágazatban, nem vitték ki a frontra, és megbecsülte a háborús Horthy-ország, megbecsülte a "koalíciós évek", és a Rákosi-éra is. Becsületből dolgozta ki a belét a bányában. Mellettük meg a fronton (a háborús és a szénmezősön egyaránt), a hadifogságban ezerszám haltak meg mások, emberek.
Én rájuk emlékezem, más a "mások"-ra.
Ez a történelem.
Cinikusan azt is mondhatnám, hogy akinek a neve feljön, rácseszett, akié nem, nem. Mert ez is történelem lesz. Csak ne elfeledett legyen. Sőt nem is elfeledett, hanem meg nem ismert. És ráadásul megismerhető lenne, ha hagynák.
Aki benne volt, az amúgy sem mondhatja, hogy "nem ér, más is benne volt, aztán ne csak engem izélgessenek". Tolvaj sem mondhat ilyet a bíróságon, fiam az iskolában, és én sem mondhatom, ha megígértem a bevásárlást, és este kiderül, elfelejtettem a tojást meg a vécépapírt.
A nyilvánosság az igazságos, a titkolás meg igazságtalan.
A teljes nyilvánosság a legigazságosabb, a kimaradt nevek igazsága meg csökkent értékű. Annyival csökken, amennyire hiányos. A teljes titokban maradás az igazságosság nullfoka, az igazságtalanság - és most ne nyissunk filozófiai tankört az igazság és az igazságosság abszolút, mérhető és/vagy osztható voltáról, azonosságáról és különféle különbözőségéről.
Üdv
Á. H.
@bürger: Kedves szekértábor.
Olyan titkos szolgálat még nem volt a világon, aki listát készít az ügynökeiről. Lista nincs, és ha volna kellő akart, akkor szerény és kurvára foghíjas anyagot tudnának prezentálni.
A jelenlegi törvények jók. Aki megakar tudni magáról valamit, az tessen kutakodni.
Mikor nyilvánosságra hoztam ebbéli múltamat, nem a megvetés és kitaszítottság, és mindenféle szarság ért, hanem csodálkozó érthetetlenség, hogy ez a f@sz még ezt is megmeri tenni. Még több barátom lett, talán még a karrieremnek sem ártott.

Mondjuk ezzel én vitatkoznék! Mekkorra butaság, hogy nincs ügynöklista. Honnan választanak akkor egy feladathoz embert, ha nem listából?

Kell információ a burundi elnökről, ki tud segíteni? Senki nincs listánk! Nincs listánk ki él Burundiban, ki járt ott, kinek lehet kapcsolata ott. Pontosan vannak listák.
@igényes:
Ebben a kérdésben nem gondolom.
Tudom.
@bürger: Tényleg hagyd már ezt a "mindenki kutasson magának"-szöveget. Mi vagy te, időmilliomos nyugdíjas? vagy rokker? "mindenki ugrájjon!"
Ne már!
Rólunk döntöttek? Igen.
Velünk döntöttek? Nem.
Ilyen döntés volt a "III/III-as kultúrkör"? Igen, ilyen volt, "nélkülem"-döntés volt.
Akkor most el kellene számolnia mindenkinek azzal, amit tett, amivel elrontotta jópárunk jópár napját? Hát bizony, el kell számolnia.
Vannak erre alkalmas személyek, kutatók, történészek, akik fényesre ülték már a seggüket kutatóhelyeken, és meg is tudják oldani? Vannak?
Akkor mit kellene tenni? Minden érdeklődő jómunkásembernek bemenni a történeti levéltárakba, aztán aki amit talál, majd a hírpiacon/blogoszférában kicsereberéli, vagy a történészeinknek tudományosan, módszeresen kikutati, bebizonyítani, leellenőrizni, megszerkeszteni, lektorálni, kinyomtatni, és terjeszteni?
Szerintem az utóbbi.
Ha büszke akarsz lenni arra, amit te eddig kiszaszeroltál, elmondom: büszke lehetsz. Én még ezt sem tettem meg. De amit te csináltál, az nem a múlt alapos feltárása, nem a múltunké. Az a te múltad. És amíg nem tudok róla többet, rólad sem alkotok véleményt, és az én múlt-tudatom sem tud bővülni azáltal.
Bocs', az előbb többször rosszul írtam le a fennhéjázót, bocs', bocs'!

Ha sok ügynök ügyes ügye
kitudódna mind, egyszerre,
vagy legalább azokéi,
akiket a sok maródi
szemüveges tojásfejű
- kimondani mily egyszerű -
megtalált a regiszterben,
vagy a polcon, fiókmélyen,
világosodna a homály,
felderülne a közmorál.
Üdv
Á. H.
@bürger: Tisztelettel!

Magamról nem akarok tudni semmit. Ugyanis én tudom, hogy mi voltam és mi nem voltam átkosban is és most is. Pár tippem van, ki volt körülöttem átkosban is és most is olyan, olyan határeset. Jelentgetős, jól fekvő, ...

Közéletünk miatt kellene ismernünk múltunk. Nem gályarabságot mondok én tartótisztekre, meg az eltartottakra :-), hanem csak annyit;

Közéletből szíveskedjenek egy életre távozni! Közpénzek közeléből életfogytiglan eltiltani (nem választható tisztségre, nem alkalmazható közhivatalba, nem alkalmazható állami tulajdonú vállalatnál menedzsernek, ja és közmediumokból is kizárni)!

És még csak nem is bosszúból javasolom mindezt. Hanem mert 65. éve képtelenek jól kormányozni az országot. Ők tehát

alkalmatlanok

a feladatukra. Pusztán csak ennyi a racionalitása a dolognak.

A morál az egy másik dolog, de nem ez a fő ok.
Ja. Egy valamit nem tudok eldönteni. Árkászati Hadimérnökség prózája, lírája, vagy mondandója a jobb?

Mindegy is. Egyik jobb mint a másik.
Ezúton jelzem, index címlapról eltűnt a nagy ügynökblamázsunk.

Vv. Ki mondja meg ovinak? posztja 64 db kommentel a 4. Az 5. 6. hely megszűnt (Varanus reggel itt tanyázott).

Sárdoba Vesszen a Költségvetési Tanácsa! 14 db kommentel a 3.
@rdos:
T.rdos
Ha eltűnnének a közéletből, akkor mi lenne?
A többiek tudnak jól kormányozni. Nézzen rá az elmúlt húsz évre. Akik most jelentenek és önként dalolva ezerrel nyalnak, azok különbek?
A besúgás régen is egy rakás mocsok volt és most sem külömb. Mondtam már, nem bánnám a nyilvánosságot, de kurvára szar lenne, főleg a jelenleg politikai elitnek, az ügynököket ne féltse, azok jól megvannak.
@Árkászati Hadimérnökség:

Már ezért megérte ide tévednem:

"III/III-as kultúrkör"

Ezerrel lájkolom - ez az utóbbi idők "legjobb" mondása.

Engedelmével kedves Árkászati Hadmérnök uram-bátyám ezt közkinccsé teszem.
sziv. üdvözlettel: Nyirfalvi (fedőnevem)

@bürger:
Sosem fogunk megtudni semmit pontosan az ügynökökről. Túl sokan voltak és túl sokáig a jelenlegi elit közül is köztük. Akiről konkrétan kiderül, az mehet a levesbe. Az viszont tényleg furcsa, hogy mintha a Gyurcsányisták félnének tőle kevésbé. Vajon miért?
@bürger: Az ügynökök is tűnjenek el, ha már el akarja őket valami többségi határozmány tüntetni. Vagy ne, ha normális emberek egyesével meghozzák a döntéseket.
Egy csomó képviselőről, pártról, népszavazási kérdésről, talán még az Alkotmányról is szavazhatunk. De vannak sokan, akikről nem. Vannak, akikről még az (általunk választott) kinevezőik sem tudják. Így azt sem dönthetik el, vajon jól fogják-e csinálni azt, amire kinevezik őket. Vagy tudják, hogy spicli volt, de amíg azt hiszik, előttünk, a választó(i)k elől eltitkolhatják, talán kinevezőikhez lojálisabban tevékenykednek majd (konkréten: zsarolhatók).
Kérdés: jó az ilyen? Válasz: nem, nem jó.
Kérdés: Akkor? Válasz: mindenkinek az a legjobb, ha nyilvánosságra jut, ki volt spicli.
Mondok egy példát: kisvárosi iskola igazgatója. Igazgatói tisztét 1987 óta tölti be, akkor mondjuk 40 éves volt. Szép pályafutás, talán nyalizósnak mondták, de spionságra nem gyanakodott senki, az 55-60 éves nyugdíjazás korában nem volt ritka. Igazgatói kinevezésében szerepet játszott az is, hogy tartotta magát egy megállapodáshoz: jelent, jól, ezért kedvezően bírálják el, segítik az előmenetelét.
Ma is igazgató, 63 éves, tanít, pótlékokat kap, és a kisvárosban fontos ember. Szeretne 65 éves kora után még maradni, meg azért, mert több lenne a havi fix. Az önkormányzat vezetője, a polgármester tudja róla, hogy mi volt. Alulról nyomják már a fiatalok, páran esetleg arra is emlékeznek, hogy nemcsak '83-ban, de '93-ban és 2003-ban is törtek derékba pedagógus-pályafutások egy-egy vele folytatott beszélgetés után.
Mi legyen?
Ha nincs nyeregben tovább, talán jobb tanári kar szerveződhetne az iskolában. Talán egy új igazgató hirtelen elkezd ágálni az önkormányzatnál, hogy legyen pluszpénz a fűtéskorszerűsítésre, vagy a régi 286-osokat cseréljék le a számtech teremben. És úgy gondolja, hogy elég neki, ha a szülők, a diákönkori és a tanári kar mellé áll, csak nem lesz mersze a testületnek elmeszelni őt.
Vagy kiderül, ami kiderül, és szülők, mára szülővé serdült egykori tanítványok százai, tanárok tucatjai állnak a régi diri mögé, és azt mondják: "lehet, hogy jelentett, de szakmai tudása, vezetői erényei amúgy is indokolják, miért volt ő az igazgató, akit ő kicsinált, az tényleg izgága, öszeférhetetlen (ma már: pedofil), alkalmatlan tanár volt, még jó, hogy volt plusz eszköze az eltávolításukra...". Sőt még olyan is előkerülhet, aki azt mondja: "szerencsém volt, hogy huszoniksz évesen a maga csendesen erőszakos módján X. Y. eltávolított a pályáról, így tudtam elkezdeni maszek z munkámat, ami mára az ország 3. legnagyobb z-ipari vállalkozásává nőtte ki magát - bízom az ítéletében, ezért írattam gyerekeimet is az ő iskolájába..." Lehet, hogy nem azért fontos ember, mert igazgató, és mint ilyet minden kultúrműsorra, ceremóniára meghívják - személyisége, jelleme miatt ő amúgy is "aktív, közéleti nyugdíjas" lenne, ha igénybe venné a korkedvezményt, és unokái mellett a klubra, szakkörre is marad ideje.
A jövő alakulásához, alakításához megannyi információ a múltból, más adatok rendszerének újrarendszerezése...
Hát hozzájárulhat a múlt ismerete a jelenhez és a jövőhöz, akárcsak kicsiben?
Bocsánat a hosszú példáért. Nem valós, ne keressétek a kisvárost az iskolával, most találtam ki.
Vers most nem jutott.
Üdv
Á. H.
@kisa: Pont a kihalásra és generáció váltásra játszanak. A mi demokráciában felnövő gyerekeinknek már nem fog jelentőségel bírni, hogy Szomszéd Dezső bácsi jelentéseket írt az ultizás közben a rendszert szidó nagyapáról.
@néma bárány:
Azért, mert párttagokat nem lehetett beszervezni, és párttagokról nem lehetett jelenteni.
@bürger:

"Ha eltűnnének a közéletből, akkor mi lenne?"

Végülis igazad van, mi lenne? Lehet, hogy te ennyire megbocsájtó vagy, én nem és ez hadd legyen már jogom, amíg a többiekkel együtt én fizetem a révészt.

Nem olyan nehéz ám a feladat, mint hiszed: mielőtt valaki jelentkezik, mondjuk osztályvezetőtől felfelé egy állami finanszírozású intézetbe, meglengeti a pecsétes papírját, hogy nem volt ügynök, azt kész. Mielőtt jelölteti magát az önkormányzati/országgyűlési választásokon, dettó.
Átvilágításnak hívják, elég egyszerű dolog. Olyan lenne, mint az erkölcsi bizonyítvány. Mert az is.
@Árkászati Hadimérnökség:

Az én példám Pelle Sándorról, a detki polgármesterről viszont valós...
@Kis ember:
Hol élsz Te drága Kis ember?!
Miniszterekről, bankárokról, diplomatákról, írókról...soroljam még - derült ki, hogy valamilyen formában ügynökök voltak.
A világ egyik nagy hatalmának elnöke ügynök volt, kollégája a világ egyik legnagyobb vállalaténak a vezére.
A jelenlegi magyar gazdasági elitben erősen reprezentálva vannak a volt ügynökök, lehet, hogy még most is azok.
Tovább is van - mondjam még?
@bürger:

És akkor ebbe bele kell nyugodnunk? Akinek az oroszok egy ilyen esetben példaként szolgálnak, az menjen oda lakni.
@bürger: Pontosan. Már csak az a kérdés, hány "Vikidál Gyuláról" derülne még ki a valóság? A gazdasági élet jelentős szereplői is többnyire jókor voltak jó információk birtokában a privatizáció lángolásakor.
@Kis ember: Belenyugodni nem kell, háboroghatunk is minden eredmény nélkül Boross Mifaszazaközszereplő Péter maszatolásán.
@Kis ember:
Hor Gyulához, Medgyessyhez, Martonyihoz, Csurkához, Szabóhoz.... mit szólsz? Nem kell messze menni az igaz.
@bürger:

Na pont erről beszélek. Te szereted őket? Ezeknek az embereknek semmi, de semmi keresnivalójuk a politikában. Mármint a III/III-asoknak.
És hogy mégis ott vannak, ez pont az ügynöktörvény (illetve annak hiánya) hibája.

Pont ezek az emberek a bizonyítékai annak, hogy nem szabadna hagyni elkussolni az egész ügyet.
@Kis ember:
Így van Kis ember.
Most majd OV. húgyszagú tanácsadói: Boross, Szűrös Matyi, Pozsgai Imre-bá megoldják a kérdést - az hétszentség.
@Kis ember: Nem tudok veled, és a többi ügynökvérre vágyóval sem egyetérteni. A víz kiver a "lusztrációs" törekvésektől. Nem az embert kell betiltani, hanem a tevékenységet! Ha anélkül a tevékenység nélkül is hasznára tud lenni a hazának, akkor miért ne legyen? Ja, hogy az nem tetszik, csak mert akkor versenyezni kell vele? Szopó!
Azzal viszont egyetértek, hogy erkölcsösebb lenne, ha én - a Választó - tudnék róla (papokról, politikusokról egyaránt)!
@bürger:

Tisztelettel.

T. bürger. Említetted, ha jól rémlik, hogy Te kikérted. Saj 3/1-es, 3/2-es, 3/3-as, 3/x, ahol X=számtani sor végtelenségig ... aktádat.

Belegodúúútál?

Mit mondasz? Vakker! Ha te! Csináltad! Annó! Lelkesedésből! Vagy érdekből! Vagy szaros pénzért!

Szerinted neked van erkölcsi alapod erről beszélni?

Jogod, lehet hogy van. De ugye ez nem számít. És ahogy említettem korábban.

Prostira mindegy, mi a jogi alap. A tény jól látható, és egyértelmű.

Elfuseráltátok.

Ha megkérhetnélek, szépen, nagyon kultúráltan, nagyon udvariasan, szépen.

Maradjál már csöndben!

Húzd meg magad!

Nem bánt a bácsi, főleg, ha nem ugrálsz!

És főleg, ha csendben maradsz.

Beszéltél, locsogtál, fecsegtél, dezinformáltál eleget.

Most még távozhatsz sértetlen.

Spongyát rá.

De egy feltétel van.

Pssszt!

Vágod?
Miért nem akarnak kipakolni? Sajnos túl egyszerű a válasz... Mert a magyar politikai "elit" jelentős része érintett volt. Az a mi szégyenünk, hogy ilyen szar alakok vannak a magyar közéletben a mai napig! Hóbagoly és Schipirtz Pali elvtársak ugyanis, mint "régi vágású vendéglátósok", hivatalból jelentettek és működtek együtt az állambiztonsági szervekkel. Nem kívánságműsor volt, hanem kötelezettség, de hát volt aki vállalta és volt aki nem. Aki nem, az nem tölthetett be ilyen posztot, mint ezen elvtársak a "rohadt mocskos komcsi" világban... Szóval tessék a meséken és a politikusi szar dumákon túllépni. A gerinc hiánya és a vastag bőr megléte mind a mai napig kitart ezen szánalmas emberkék életében és "sikereikben". Tessék mondani, ezen emberek mennyi zsarolásban működtek együtt azzal a bizonyos "rohadt kommunista" állambiztonsággal és segítették emberek életének a tönkretételét? Egyébként Pokorni tönkretétele a fityiszben nem volt véletlen, hisz túlságosan megerősödött a pozíciója és tekintélye a párton belül (Viktorka rovására és hát mint tudjuk, ez nem egy életbiztosítás arra felé), tehát a vezetés azzal a kis információval visszaélt, amit a nyalipali félék és dagilaci volt titokminiszter féle volt elvtársak bocsájtottak a rendelkezésükre a többiekről. Szóval soha sem fogjuk a listákat megismerni, mert a szélsőjobb akkor mehetne és lerombolhatná Budapestet, beszánthatná és sóval hinthetné be a fityisz székházat és kedvenc Viktorkájuk lába nyomát is. A baloldalra most mit mondjak - semmivel nem különbek, ők "csak" üzemeltették a rendszert... Meg aktívan és élvezettel azért dolgoztak is benne. Szar alakok voltak azok is! Amihez azért kellett gyomor és manapság tükör is elkelne! Szóval az sem volt igazán kötelező és ahhoz is "elhivatottság" kellett! Ez nem menti fel őket, ahogy a spicliket sem. (Kár szar dumával és megható történetekkel jönniük). De hát magyarázatot mindegyik elmebeteg bagázs talál. Kis középső ujjamat ajánlom kinyújtva a figyelmükbe, nekik is!
@rdos:
Igazán csalódtam volna, ha nem szólal meg egy nagyon művelt, okos és kútúrtált magyar ember, aki kioktat, hogy mi a dolgom.
Köszönöm az intelmeket. Ígérem nem tartom be, mert ilyen és hasonló kiváló elméknek, mint rdos - nem árt még egy kis jártasság titkosszolgálati ügyekben.
Félni inkább Önnek kellene kedves rdos, mert úgy veszem ki, hogy önnek komoly hiányosságai vannak még azon kívül is, hogy megjegyzései nagyon beleillik a tipikus ostorcsattogtatásba, szánalmas üresfejű okoskodásba. Sunyi kisfröccs ízű kispályásságot olvasok ki egy ilyen szellemi világítótorony velős jambusaiból. Tessék még egy kicsit fejlődgetni, mert letetszik maradni. Melózni kell, nem hőzöngeni.Az arrogáns ész osztogatás igazán nem áll önnek jól
Vágja?
@Boli:
Az Ön véleménye eléggé közel áll az igazsághoz.
Talán ha nem lenn ilyen indulatos, és kicsit túlzó, akkor stimmelne is a dolog.
Számomra ez az egész ügynökösdi, nem ügynökösdi totál érdektelen. Nézzük inkább azt, hogy mára mit ttek oda az asztalunkra. Aki valami is volt az elmúltban, nem sok választása volt, ha tenni akarta a dolgát. Így vagy , úgy. Elmúlt már 20 év.. ezen is addig rágódunk, mint Trianonon?? Hagyjuk már végre abba. Éljünk, dolgozzunk, haladjunk és építsünk már végre.
Lehet velem nem egyetérteni, de piszokul unom már ezeket dolgokat...
@bürger:

Én komolyan tisztelem, ha valakinek van bátorsága "házhoz jönni a pofonért". Szeretem, ha minden oldal képviseli magát egy téma alatt, mert a párbeszéd és a kibeszélés hiányzik rengeteg társadalmi kérdésben. Ezért örülök, hogy te itt ma rávilágítottál egy pár dologra.

Másrészt a kommentelők indulata is érthető. Talán ha valóban nyilvános lenne minden, és az érintettektől az iratok mellett egy basszátok meg, sajnáljuk, ilyen világban éltünk-öt is kapnának, akkor képesek lennének elvonatkoztatni, és nem egy kalap alá venni mindenkit.
@bürger: Az indulatom max. annak szól, hogy ilyen gumicsontot 2010-ben még mindig oda lehet dobni a népnek és a figyelmet elterelni sokkal, de sokkal fontosabb dolgokról. Ja, hogy ezzel sem számoltak el? Van még néhány ilyen dolog... Oszt meg komcsiznak az elvtársak! Ideje lenne kiteríteni a lapokat és azt mondani, tessék eldönteni, kinek a története elfogadhatóbb... Bakker, mindig elfelejtem, hogy ez Abszurdisztán, kelet-balkán, de méginkább ázsia széle. Marha németeknek ez ment - de hát azok olyan ... izék. Mi mégiscsak jófajta, konzervatív, magyar, erkölcsös, nagyon vallásos és mélyhitű...mik is vagyunk??? Illetve nem szeretném, ha ezekkel, a pl. konzervatív politikusoknak nevezett fehérjehalmazokkal együtt emlegetnének!
@Boli: De miért lenne gumicsont?
A demokráciánk minősége, miként viszonyulunk a múltunkhoz, miként viszonyulhatunk hozzá. Húsz éve az a lehetetlen állapot (azt tartja fönt az establishment), hogy elrekesztenek minket ettől ugyanúgy, mint a létezett konspiráció idején.
Méltó ez? Szabad ez? És mink akkor szabadok vagyunk? Építhetünk szép új demokráciát?
Mint a viccben a kerékpárgyári munkás, aki minden nap ellopott egy alkatrészt, hogy otthon összerakja: "Kurvaélet, megint géppisztoly lett, mostmár hagyom a picsbe!"
Egyszer tessék megengedni, aztán soha többé nem lehet hergelni a kérdéssel senkit.
És ez nálunk nem megy?

Hogy ki volt az ügynök itten,
ki volt szabad, ki meg sitten,
mi a vektor, az origó,
mere hány a dimenzió,
nem tudhatjuk, meg nem mondják,
eltakarják, eltagadják.

Ha mennél az irattárba,
s néznéd, ki volt féreg, lárva,
tartó, tartott, alvó ügynök,
elzavarnak: "semmi közöd!"
elébed azt soh'se tárják,
mi lett volna a szabadság.

Arról te csak ne is álmodj:
húsz év után saját jogon
lehet saját ismereted -
mert nem lehet, nem teheted,
nem láthatol színről színre,
csak félvakon, szegény hülye.

Csak tükrön át, homályosan
látod saját félmúltodat,
féltudással félhülye lészsz,
szavazhatol félre, szegény,
világod nem lesz igy soha,
paradicsom, menny-palota.

Pusza az arcotokra!
Üdv
Á. H.

(tudom, hogy az "igy" az "így", csak így olyan régiesnek tűnt - mint Édesanyám írógépe, amin szintén nem volt hosszú ékezetes... és a megjegyzés: "vigyázz oda, Fiam, mit írsz, kinek adod oda, amit gépeltél, mert a Szervnél van minta a gépünk írásáról...")
Ugyan azt "kérnénk" számon... De minek? Nem gondolod, hogy a saját maguk elleni bizonyítékot az "elit", majd közérdekből, megtekinthetőnek és nyílt információnak fogja nyilvánítani? Folyamatosan mazsolázgatnak belőle, a pillanatnyi széljárásnak megfelelően. Ha nyalipali is nagyon önálló akarna lenni (na mondjuk ez nem fenyegeti) akkor hirtelen néhány érdekes momentum előkerülne a múltjából, pl. megszellőztetné a MN. Miért nem hozzák nyilvánosságra? Mert a szolgálatoknak nem érdeke a politikai elitet ekézni (mert azért nagyon szépen lehetne egy kis kiszivárogtatással), mert olyan alkuk köttettek a háttérben anno, amik mai napig kiható hatalmas gazdasági és politikai érdekeket veszélyeztetnének. Hol érdekli a nép és a többi felesleges maszlag a titokgazdákat!?? Lesz.rják ott nagy ívben a lelkiismereti és egyéb megfontolásokat. Gazdasági és zsarolhatósági érdekek sokkal többet nyomnak a latban. Gondoljatok bele, ha kiderülne mindenkiről(!), holnaptól nem lehetne sakkban tartani "komoly konzervatív értékeket valló politikusokat", hisz hiteltelenné és értéktelenné válnának ők és zsarolóik is. Mert azért fogják ezek egymás tökét rendesen, mintha buzizsúrban lennének!
@bürger:

Mély tisztelettel eddigi teljesítményeteknek!

Állj meg! Szusszanj egyet! Nézz körbe! És ha figyelmesen szemlélődsz, megláthatod.

Mit tettetek.

Még mélyebb tisztelettel. Azon meditálj, van annál rosszabb. Mint hogy félreállítanak.

Az is meditáció tárgya lehet, mindegy a lámpavas másik oldalán az ellensúlyt kisfröccsös befolyásoltságú kiábrándult fülkeforradalmár, vagy ejrópéer műveltségű ostorcsattogás tartja.

És hát bevallom, nem vagyok járatos titkosszolgálati ügyekben. Igaz, erre némiképp büszke is vagyok. És ha már pofozkodni akarsz, mélyen tisztelt bürger, itt találsz.

Erdős Attila
Székesfehérvár
Megyeház u 13 I/4.

Jóéjt.
Wazze, ez már párbaj... Kesztyű az arcba, majd a névjegyed! A kimenetelről fényképes beszámolót is kérünk! :)
@Boli:

Mit is mondott bürger kollega?

" ... nem árt még egy kis jártasság titkosszolgálati ügyekben."

Nem lesz itt párbaj. Talán csak egy "véletlen" autóbaleset.

Ezért elvárásod légy kedves kedves háromperhármas bürger kollegánál érvényesíteni.

És hogy az autóbaleset bekövetkezett, azt honnan tudod?

Hát ha egy héten keresztül nem kommentelek kedvenc blogomban, varánuszban, akkor sanszos hogy kéztörés, vagy esetleg ennél is nagyobb "baleset" ért.

Erről kérsz fényképet? Ha igen, erre is bürger kollegát kérd!

Üdvözöl: rdos
süti beállítások módosítása