Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: MIT TAKARGAT A FIDESZ? „Kocsis Máté: Hagyjuk a hülyeséget, nem a pénz hiányzik Egy jó hírrel kez... (2024.04.17. 18:47) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Valamit súgok magának www.youtube.com/watch?v=b1nDwrxc0wM (2024.04.10. 10:30) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2010.09.10. 08:00 Fabius

Doktor Privát

Címkék: internet egészségügy weboldalak radiológia magánpraxis

Az egészségügy helyzetét szavakkal jellemezni nem lehet. Hogy is lehetne? Nincs az a jelzős szerkezet, amivel a mélységét érzékeltetni tudná az ember. De mi van, ha nem vagyok szegény, és meg tudom fizetni a magánpraxis nyújtotta előnyöket? Tudom, legelőször burzsujköcsög, pfejj, de azért másodszorra bizony nem gondolkodik az ember, ha arra kerül a sor. Elhiszed, hogy az orvoslás is lehet egyszerű szolgáltatóipar, ahol nem az OEP semmire nincs pénz rendszer uralkodik, hanem a versenyszféra, ahol igyekszünk megfogni a még fizetőképes réteget.

Na itt tévedtem én kurva nagyot.

A feleségem térde megsérült néhány hete. Első körben bementünk a Zuglói rendelőintézetbe, mert az volt legközelebb. Ott egy délelőttös várakozás után a doktor úr OEP alapon mintegy három méter távolságból (nem túlzás sajnos) szemrevételezte a sérült térdet, majd diagnosztizált: zúzott sérülés, majd elmúlik.

Tudtuk, hogy nagyobb a baj, így délutánra előszedtük az ismerősök címlistáiból a megfelelőnek vélt magán traumatológus/ortopédus elérhetőségét, időpontot egyeztettünk és megnézettük vele az ominózus testrészt. Lehet, mert ő közelebb merészkedett a lábhoz, sikerült porcsérülést diagnosztizálnia a térdben. Ultrahang, lássuk milyen mértékű pontosan a károsodás, mert lehet, hogy műteni is kell. Az UH vizsgálat kimutatta, hogy igen, porcszakadás van, de a helye és a mértéke nem látszik rendesen. Vagy kell műteni, vagy nem -mondták, de szerencsés volna megnézetni MR készülékkel is, az lenne a tuti. Mert egyáltalán nem mindegy, felvágják az ember térdét, vagy nem feltétlenül muszáj. Ilyen készülékkel ők nem rendelkeztek, várólistára tudták volna íratni a nejemet, ami hat hét.

Szétnéztem a neten és döntöttem: vannak radiológiai magánrendelések, egy térd MR 18-20 ezer forint, ennyiért nem várunk hat hetet egy vizsgálatra. A hozzánk legközelebb eső rendelés honlapján kitöltöttem a rendszeresített vizsgálatkérő lapot, majd telefonon is egyeztettem időpontot. Az időpont napján gondoltam odacsörgök, tuti ami fix. Ekkor közölte velem a kólcenter, hogy vigyünk beutalót is, mert nélküle nincs vizsgálat. Kérdésemre, hogy ez az apróság miért most jut eszükbe, és miért nem a bejelentkezés pillanatában, csak zavart magyarázkodás volt a válasz.

Eleve nem értettem: az OEP-nek semmi köze ehhez a vizsgálathoz. Ráadásul nem arra kértem, végezzen szívbillentyű cserét ex-has, mert ez a hobbink. Egyszerű képalkotó diagnózisról volt szó, amit ha úri kedvem úgy tartja, minden héten végeztethetek magamon, ha meg tudom fizetni. De a beidegződés és a bürokrácia szent, a betegnek/vásárlónak/igénybe vevőnek alkalmazkodnia kell.

Vissza a traumatológushoz, kértünk beutalót, majd mérgemben kerestem másik rendelőt, hisz kétszer ugyanabba a szarba nem lépek, pláne önként. Kettes számú versenyző honlapján nincs vizsgálati lapos faxni, egyszerű egyeztetés és kész. Igaz, későbbre mint szerettük volna, de szabadságolás és bla-bla. Ma jött a pillanat, mikor délután be kellett volna menni hozzájuk. Délelőtt megcsörrent a telefonom, ők kerestek azzal, hogy akkor megyünk, nem változott semmi? Mondtam minden ok, érkezünk. Mire nagyon megörült a kólcenteres hölgy, és lázas felvilágosításba fogott: az időpontunkon a doktor úr majd konzultál, és foglalunk helyet a valós MR vizsgálatra valamelyik háttérintézményükben.

Izé, mi? -szaladt a tarkómig a szemöldököm - nincs helyben MR, ás újabb várakozás lesz a dologból? Azt nem kérjük, kösszépen. Talán ha tetszett volna mondani előre, akkor még a cinikus anyázás is elkerülhető lett volna. Mérgemben fellapoztam a "támogatóink" menüpontot, és megtaláltam magát a diagnosztikai központot. Ahha. Na itt lett világos, hogy MR vizsgálat valójában nem zajlik, csak 10% díjért közvetítés van.

Felhívtam a diagnosztikai központot, ahol nagyon készségesen fogadtak. Elmondtam világosan mi járatban, majd egyeztettünk adatokat, tisztáztuk, hogy igen, beutaló ide is kell, és jó volna egy szkennelt példány a traumatológus vizsgálati lapjából is. Rohanás haza, lapocska szkennel, elküld, majd kétszeri egyeztetés miatt történt visszahívás után úgy látszott, végre jó helyen vagyunk, minden papír ok.

Na ez az idill tartott kb negyedórát. Ekkor újra megcsörrent a telefonom, ezúttal maga a főorvos úr hívott, hogy izé, van egy aprócska probléma: nekik sajnos MR készülékük nincs, így a vizsgálat sztornó. Na ezen a ponton ledobta az agyam a szíjat, és elkapart, mint apró nyuszi a mélyszántásban. Mindkettőnk mázlijára azonban doktor úr előállt egy alternatív javaslattal, adott címet-telefonszámot ahová tuti biztosan fordulhatunk. Jófejsége kihúzta a csávából, megúszott egy "de ha nincs gép, akkor mi a kókadt paripapéniszért van hirdetve a honlapon, miért vállal rá közvetítést a másik félhülye?" ordítozást.

Elfoglaltam magam az újabb telefonálással. Ezúttal is kellemes és segítőkész kólcenter volt a vonal végén, aki még ma délutánra be tudta vállalni a vizsgálatot. Helyszínen, készülékkel, és bazmeg minden beutaló és egyéb agyrohasztó faszság nélkül. Ez olyan gyönyörűen hangzott a történtek után, hogy nyilván majd hiszem ha látom! fokozatba kapcsoltam magam azonnal.

Aztán láttunk csodát: megbeszélt időpont előtt kb 10 perccel érkezünk, kedvesen fogadnak, várni nem kell, lehet befáradni a vizsgálatra azonnal. Amíg bent a gép dolgozik, én az igényes váróban töltöm az időt. A felvétel elkészültét követő 10 percen belül ki is van leletezve, kapunk iránymutatást és véleményt, cd-t a felvételről, korrekt árat, a pénzről számlát kérés nélkül. A személyzet informatív és segítőkész, ráadásul mosolygós és kedves a dokit is ideértve.

Ekkor éreztem úgy, hogy ők tudják mit csinálnak. Nekünk szükségünk volt valamire amit ők szolgálatnak, nekik a mi pénzünkre, mert abból élnek. Tisztességesen, normális körülmények között, nem félrevezetve zajlott minden. Nem volt felesleges bonyolítás, semmi faxni, semmi ez kicsit nem úgy van, de mit számít, marha.

Nos, kedves magánpraxist vivő orvostársadalom! Tessenek kérem példát venni Dr. Esztergályos János radiológus rendelőjéről. Valahogy így kellene kinéznie egy orvos-beteg viszonynak magánpraxis esetén. Mert az minden határon túlmegy, hogy négyből egy helyen találtuk meg a hirdetett álmok és látomások helyén a valóságot is. Szerintem egy rendelő vagy praxis weboldalának nem a ki hazudik nagyobbat versenyen kell aranyérmesnek lennie. A betegcsalogatás fontos, de a megfelelő tájékoztatás és a korrekt hozzáállás nekünk, a fizetőképes potenciális ügyfélkörnek sokkal fontosabb.

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr112285003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Az egészségügy nem üzlet" mondotta volt valaki valamikor...
Furcsa ez a mentalitás a fővárosi orvosoktól. Itt a magánrendelés szent, kezüket lábukat törik az igyekezettől, hogy a fizetőképes beteg inkább náluk kössön ki, mint bármilyen kórházban.
@dfcwolf:

Az eltelt időnek és a közben szedett porcképzőnek hála, nem lesz.
A nenyi egyik példányába kellett volna tekerni naccsasszony térdét. állítólag csodákat tesz.smittpali több ilyen csodáról szóló hiteles jegyzőkönyvet is vitt a pápának,a Vatikánból már elindult az első csodaellenőrző bizottság.
@apc:
Maga a NYENYI is egy csoda!
@Fabius:
Na az jó hír! Nem jó a kés alatt...
@apc:
@dfcwolf:

Már nyomtattam egyet, hátha.... :-D
@apc: Ha kiteszem a falra, munka fengsuj területre, akkor lesz állásom? :-)
@Fabius: Jobbulást neki! Jó, hogy megúszta a kést.
@kisa: Köszi, örülünk mi is :-)
@Fabius: jobbulást, meg ha vágtak volna akkor sem biztos,hogy jobb lenne, sajna nekem sem lett jobb.

Egyébként meg ha jól tudom Ny-Eu-ban azért vannak hosszabb várólisták is,mint nálunk, nem?
Aki végigüli a szokásos útvonalat hetekig várhat, na ez ami elfogadhatatlan, nem nem azt sajnálom, hogy magánúton ti elrendeztétek, mert én is így járnék el, főleg, ha a kölöknek kell valami,de akinek nem futja, azokat sajnálom, s nem értem, mért nem megy profibban az egész, pedig már lett volna rá elég idő kitanulni ezt a jobb ellátási rendszert, mondjuk csak egy kis odafigyelés, kedvesség csodákra képes.
Nos, én beszéltem orvos ismerőssel. Helyesebben elmondtam neki az én ötletemet, mely szerint felőlem emeljék fel a duplájára, triplájára az orvosok fizetését. Erre hajlandó lennék a fizetésem 1-2 %-át beáldozni (majd ha lesz olyanom). De amelyik orvos hálapénzt merészel elfogadni, vagy hálacsokit, hálapiát, azt fosszák meg a diplomájától, örökre. Vagy pedig vezessük be a pedagógusoknál is a hálapénzt: 2= 2000 HUF, 3=3000 ésigytovább, gondolom, a piac kialakítaná a tarifákat. Nem arattam sikert.
@kisa: nem vagy valami bőkezű, azért érettségi idején jobban csenghetne a kassza:)
Ez azért volt, mert valószínű az elsők a beutalóval, meg a várakozással az OEPtől is kitrükközték valahogy a lóvét, meg persze tőled is megkapták volna okosban...
Az utolsó, na AZ valódi magánpraxis volt, nem fusizás az OEP műszerein.
@Csigorin:

Mondasz valamit bakker...Nekem ez meg sem fordult a fejemben. De meglehetősen logikus feltevés.
@kiraaaaa:

Amíg az állami egészségügyön mindenki csak kaszálni akar, addig nem lesz belőle elvárható színvonalú szolgáltatás soha. Az engem is bosszant, hogy a járulék befizetése után, ha baj van, szinte föl sem merül a "hivatalos út" lehetősége. Szerencsések vagyunk, mert megengedhetjük magunknak a magánszféra szolgáltatásait. De azok akik ezt nem tehetik nagyon szomorú helyzetbe kerülnek ilyen esetekben.

Egyébként egyetértenék Kisa ötletével, és szánnék néhány százalék adót az egészségügyi dolgozók bérének és a szolgáltatás színvonalának emelésére. A hálapénz és hálacsoki meg...Nekem ettől fontosabb, hogy állami kórházak legyenek annyira felszereltek, hogy ha kell egy MR a vágni vagy nem vágni eldöntéséhez, akkor AZONNAL lehetőség legyen rá.
süti beállítások módosítása