Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: Always www.youtube.com/watch?v=IyW-VAMXo9c (2024.03.28. 19:52) Zeneszoba
  • látjátok feleim szümtükkel: telex.hu/belfold/2024/03/28/gulyas-gergely-miniszter-mutet-gyogyulas-fajdalmak-kormanyinfo "Vélet... (2024.03.28. 18:56) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2010.07.17. 23:43 Fabius

Légvárbiznisz elnapolva

Címkék: gazdaság fidesz forint imf

Pártunk és kormányunk a sarkára állt. Igenis ők ragaszkodnak a nemzeti légvárainkhoz, vegye tudomásul ország világ! Simor fizetése csökken! -toppantottak morcin, Járai nem fizet adót és punktum! -csaptak az asztalra. A jövő évi költségvetés? Minek beszélni róla, hát hol van még karácsony? Különben is, Schmitt emberünk még nem államfő, hogy csuklás nélkül írhassa alá! -duzzogták, mire az IMF és az EU hazánkban tárgyaló küldöttsége udvariasan megköszönte a részvételt, és hazaindult. A reptérre menet a jól fülelők elcsíphettek azért néhány basszátok meg, akkor nincs lóvé, és ezek hülyék bazmeg szólamot.

Ezen nem segít Nemzeti Trubadúr Péter útólafatyolása, hogyaszongya azért a szervezetek rendelkezésünkre bocsátják a még lehívható hitelkeretet. Erről ugyanis a sikeres tárgyalások után külön nyilatkozatot szoktak kiadni, ami ezúttal elmaradt. Véletlenül? Persze, egészen biztosan.

Furcsa módon az IMF bizniszelés a hiánycélfaragás, az életképes költségvetés produkálása a Bajnai kormánynak sokkal jobban ment. Nem nevezte senki a változásokat "jellemzően átmeneti jellegűnek", "piactorzítónak", "Európai Uniós joggal ellentétesnek".

Reggel még arról szóltak a hírek, hogy a kormány kénytelen lesz a hétvégén átfaragni Orbán 29 pontját, és létrehozni a 29/B tervet. Ezt napközben cáfolták azt a látszatot keltve, hogy itt két vitás kérdésen kívül annyira rendben mennek a dolgok, hogy csókpuszi parti keretében fogják az eredményeket ünnepelni. Ez eléggé másképp lett. A kormányzati kommunikáció csúsztatásra épülő állításait megszoktuk már, de, hogy ekkora szarcsomó lapul a macifűben azt nem gondolhattuk.

A pénzügyi szervezetek kivonulása nem egy hirtelen felindulásból elkövetett hiszti. A következményei számunkra is kézzel megfoghatóak. A tőzsdék nem fogják tolerálni a kormány hülyeségét. Sokkal inkább veszik figyelembe, hogy a pénzügyi szervezetek nem finanszírozzák a magyar légvárak további építését. Szakértők a forint gyengülését várják, ami legutóbb is bejött Orbán Brüsszeli sallerja, és Kósáék áldásos megnyilatkozásai után. Igen, ezt ismét a Zemberek fogják megfizetni. Hol van már a "ne a zemberek fizessék meg!" duma, ki emlékszik a kétharmados amnézia ködében ezekre a szólamokra? Most ismét a kasszához fáradhatunk a forint gyengülésével dráguló államadósság terheit enyhíteni. Kormányunk áldásos gazdasági tevékenységének hála, két hónap alatt másodszor.

Aztán majd jön valamelyik samesz, és értetlenül tárja szét karjait, hogydehát'mi csak jót akartunk, és ha az adófizetők ezt képesek megértés helyett mellre szívni, akkor bocsesz. Navracsics beszédnek éppen egy hónapja, ennyi idő és a tapasztalat kevés volt felmérni a valós viszonyokat. A héten tapasztalt IMF és EU ellenkezést már nem lehet a "kezdeti időszak kommunikációs zavarára" fogni. A hétfői nap minden egyes forintgyengülésen elvesztett fillérjéért felelősek lesztek, a Zemberek joggal kérhetik számon a veszteségeiket.

De ezzel még nem vagyunk semminek a végén. Megoldás nincs, de a kimenetel nem kétséges: az IMF feltételei érvényesülni fognak. Különben a Fidesz hideg vizet ihat a már bezengett újabb IMF hitelre, és a merészebb terveire. Nem lesz meglepetés, ha néhány nap/hét múlva ez a kép fogadja a devizatörlesztőjén búslakodó választópolgárt:

 

 

 

 

 

 

 

Mondjátok! Lesz olyan a következő négy évben, amit nem lesz drága velünk, a Zemberekkel megfizettetni?

* és Gyurcsány Ferenc kárörvendően felröhögött *

24 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr112158075

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Aki fizet, az petyegtet 2010.07.18. 09:02:31

Előbb-utóbb most már csak visszavesznek a nagy mellényből a fiúk, mielőtt hatalmas zakó nem lesz belőle. Előbb-utóbb csak rájönnek, hogy azt a nemzeti együttműködéses maszlagot meg a fedezetlen ígérgetést, azt komoly publikum már nem veszi be. Azzal le...

Trackback: IMF-tárgyalások: most cirkusz, később talán kenyér 2010.07.18. 04:33:39

Nem az a kérdés, hogy kemény csávók vagyunk-e a Valutaalappal szemben, hanem hogy mikor és hogyan teljesítjük a követelményeit.Mert ugye keménykedni, azt lehet. A tárgyalások megszakítása bizonyára népszerű lesz a választók nagy része számára: olyan tö...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Itt kezdek, merthogy még nem könnyebbülhettem meg a beígért frissüléstől, a vihar Zugló felé tart ugyan, de a másik, a forradalmi, az meg az országot kerülgeti. (Fekete humor, tudom, meg nem is örülök neki, sajna, mindenki).
Eléggé szoaré kilátás, gyakran fordul elő úgymond, hogy egy ország finanszírozói csak úgy idő előtt hazamennek (tudom, a hőség elől, nehogymán a nyócévekészülődők miatt).
Az IMF közlemény abszolút száraz, de tényszerű és határozott.
A banki adó kölcsönzést nehezítő és növekedést csökkentő hatásától az alacsony belső fogyasztásig és az állami cégek költségvetést terhelő kiadásainak csökkentéséig, struktúrális átalakításig persze sokkal több mindent felsorol, mint amit ma-holnap-holnapután, bármikor a Nemzeti Trubadúr a háromharmaddal közölni fog.
Helyette majd csámcsoghatunk a "Simormégsemkaphatja meg azt a sok lóvét, mert ezek a tökös gyerekek még az EU-nak is nekimentek, haza is kullogtak dógukvégezetlen"-féle össznépi interpretáción.

Na, közben még azt a pár felhőt is elvitte innen a szél.
Az ország környékéről mostanában a másikat nem fogja, attól tartok.
De legalább a fociba fektetni kívánó vállalkozások adókedvezményt kapnak majd.
Mi a rosseb kéne még, nekem sem jó semmi sem.
El tudom képzelni azokat a háttér beszélgetéseket, amelyeket a hazatávozó küldöttségek és az őket hozzánk delegálók között folyhatnak a napokban.
Bemásoltam a történésekről kiadott Matolcsy dumát az Indexről, előzetes magyarázat nélkül: olvassátok el! Érdemes.

"A magyar kormány az IMF és az EU küldöttségével folytatott tárgyalásai során őszintén és nyíltan feltárta az első félévi elhibázott költségvetési gazdálkodásból fakadó súlyos problémákat. Az IMF és az EU küldöttségei mindezek alapján elismeréssel méltatták az új kormánynak a korábbi hibák kiigazítása érdekében tett tekintélyes lépéseit, amelyek a bankadó, a végkielégítéseket terhelő különadó és a költségvetési szférában érvényes fizetési korlátozás bevezetésével növelték az állam bevételeit, a 120 milliárd forintos minisztériumi zárolásokkal és a közpénzekkel való takarékos bánásmód betartatását szolgáló költségvetési felügyelők kiküldésével pedig jelentősen csökkentették az állami kiadásokat.

Ezek az intézkedések jelentős mértékben csökkentik a költségvetés hiányát. A nemzeti ügyek kormánya folytatja a strukturális reformok politikáját a tárgyalópartnerek által fontosnak tartott területeken - így az adórendszer, az egészségügy, és a közösségi közlekedés területén is. A kormány elkötelezett aziránt, hogy Magyarország minél előbb Közép-Európa legversenyképesebb, legmegbízhatóbb és legkiszámíthatóbb országa legyen. A kormány természetesen tovább folytatja a tárgyalásokat a nemzetközi szervezetekkel, köztük az IMF-fel és az Európai Unióval is."
@Artaban: Kicsit viszont mellédumálnak a fiúk... A béna sajtóközleményük, akár észak-koreai győzelmi jelentés is lehetne kb. Az IMF jelentés kicsit eddig máshogy fest: "Az EU ennél is tovább megy, valamivel több konkrétumot árul el a vitás pontokról. Brüsszel is üdvözölte a kormány elkötelezettségét az idei hiánycél elérése iránt, és nyugtázta, hogy számos intézkedés történt a veszélyek kivédése érdekében, de ezek a kiigazító lépések "valamivel elmaradnak a szükségestől és jellemzően átmeneti jellegűek".
A Bizottságnak nem tetszhetett a bankadó kormány által felvázolt koncepciója (idén és jövőre is 200-200 milliárd forintos bevételt vár ettől a kabinet, és még 2012-ben is megmaradna ez az extraadó), mert azt írják, hogy bár rövid távú költségvetési szempontokat szolgálni képes a teher, de a befektetési kedv és a gazdasági növekedés érdemi visszaesését eredményezheti. Ezért a küldöttség sürgeti a kormányt, hogy "gondolja át ennek az adónak néhány jellemzőjét."
A kormány a szerkezeti reformok terén is elnagyolt tervekkel rendelkezik csak, utalt erre Brüsszel. "További, a kormány által javasolt törvénytervezetek piactorzítónak ítélhetőek és azok az Európai Uniós joggal is ellentétesek lehetnek" - írják. Vélhetőn Brüsszel a lex-Járaiként elhíresült, a 2007. júliusa után indult, főként kormányközelinek titulált biztosítókat a bankadó alól mentesítő rendelkezésre gondolt." Szóval - csak semmi nem stimmel a "sohasem hazudtunk" gyerekektől. Mert hülyegyerekek, az már biztos!
@Boli:
Nem értek a pénzügyekhez, főleg az un. államháztartáshoz, makrogazdasághoz, stb., de ha nem a bőrömet akarnák kiteríteni száradni, akkor kíváncsian tudnám figyelni az eredményt!

Most viszont már aggódva figyelem, hogy mi állíthatja meg ezeket a zseniket?
Van-e valami, valaki, aki útjukat tudja állni?
@sületlenke: @Boli: @Artaban:

Egy dolgot kell itt a nyilatkozatok mögött látni. Az IMF világosan kimondta: a látszatpolitizálást nem kívánja finanszírozni. A bankadó legnagyobb baja, hogy pillanatnyi lyuktömésre alkalmas, de hosszútávú szerkezetváltásra, hiánycsökkentésre nem. Ha lejár a mandátuma mondjuk 2012-ben, akkor a lyuk máris ott tátong megint a költségvetésben. Márpedig egy fejlődő gazdaságot ennél hosszabb távon bankadóztatni nem lehet.

Fura ezt kimondani, de még a tegnap tárgyalt 29/B Tervvel is sokkal jobban jártunk volna, mint így.

Az IMF kézfizető kezességet vállalt értünk a pénzpiacon. Ez most nincs. Ki fogja összedobni a hitelezőinket megnyugtató összeget?
Azért csak átírnám (amíg tart a szólásszabadság) azt pártunk és kormányunk által kiadott, a cocreál időkre emlékeztető, de leginkább egy észak-koreai diadalmas harci jelentésre adott IMF választ, a kor "korszerű" (és kifizetődő) eszméinek megfelelően: "Az EU ennél is tovább megy, valamivel több konkrétumot árul el a messzemenőleg nem vitás pontokról. Brüsszel is üdvözölte a kormány elkötelezettségét és a kormányzó, Őhatalmassága, Orbán Viktor által külön említett, idei hiánycél feltétlen elérését. Nyugtázta, hogy számos intézkedés történt a végveszélyek kivédése érdekében, mert személyesen a kormányzó, Őhatalmasság, Orbán Viktor által külön említett kiigazító lépések "valamivel elmaradnak a szükségestől és jellemzően átmeneti jellegűek", de mint azt Őhatalmassága kijelentette, szorgos népünk fokozott erőfeszítésekkel dolgozik ezek kijavításán! ("Dolgos népünk győzni fog!")
A Bizottságnak első olvasatban nem tetszhetett a bankadó kormány által felvázolt koncepciója (idén és jövőre is 200-200 milliárd forintos bevételt vár ettől a kabinet, és még 2012-ben is megmaradna ez az extraadó), mert azt írják, hogy bár rövid távú költségvetési szempontokat szolgálni képes a teher, de a befektetési kedv és a gazdasági növekedés érdemi visszaesését eredményezheti. A küldöttség azonabn a kormányzó, Őhatalmasság, Orbán Viktorral történt sörözés után visszakozott és átgondolja ennek az adónak néhány jellemzőjét. Sőt elfogadták a kormányzó, Őhatalmasság, Orbán Viktor által külön említett plussz terheket is, melyeket az IMF hajlandó a magyar költségvetésbe befizetni is, akár a sáját házipénztárából - ha kell, akár számla nélkül is. Akár a megjelölt "független" bankszámlára is... A kormány a szerkezeti reformok terén is rettentő aprólékos tervekkel rendelkezik - utalt erre Brüsszel. "Továbbá, a kormány által javasolt törvénytervezetek nem elítélhetőek és azokhoz kell igazítani az Európai Uniós jogalkotást és jogrendszert, sőt az egész világegyetemet!" - írják. Vélhetőn Brüsszel a lex-Járaiként elhíresült, a 2007. júliusa után indult, főként kormányközelinek titulált biztosítókat a bankadó alól mentesítő rendelkezés kiterjesztésére gondolt az egész világon, a kormányzó, Őhatalmasság, Orbán Viktor által külön említett javaslatok alapján, melyeket nagy megnyugvással és örömmel vettek!" Aztán hétfő lesz és a Mókus Örs felébred...
@Boli:

:-D:-D

Matolcsy hibátlanul felmondta a leckét megint. A gazdaság helyett ehhez ért igazán, és nem ma kezdte:

index.hu/gazdasag/magyar/2010/05/25/matolcsy_portre/

Külön tetszik, hogy a jobber médiában a Folytatódnak a tárgyalások az IMF-el címen jelenik meg, már ahol egyáltalán foglalkoznak a dologgal. Ezek szerint visszajöttek? Vagy innentől online, msn-en és skype-on tárgyalnak?
@Fabius: Igen, már máshol is ugyanezt fejtegették többen, hogy míg az EU-ban bevezetendő bankadó egyfajta biztonsági alap összehozását jelentené, tehát nem a havercégeknek kiutalt gazdaságélénkítő támogatást, addig nálunk Viktorék így próbálnak pénzt szerezni a gazdasági lázálmukhoz (a hiány elengedése, gyenge forint mert az jó az exportnak, a gazdaság majd felpörög, juhé). Erre rímel a félmilliárdos költségvetési kiigazításról szóló törvényjavaslat, plusz a Nemzeti Ködösítés is az állami tulajdonú cégekkel kapcsolatban.

Viktorék a "collateral damage" elvéhez hűen keresztül akarják vinni ezt a gazdasági tervet, amely ha bejön, akkor a tízezresre matolcsy-t, a húszezresre Orbánt fogja követelni a nép, ha viszont nem (én sajnos erre látok nagyobb esélyt), akkor a Bajnai megszorítócsomagja édes szép álomnak fog tűnni, ahhoz képest ami ránk dolgozó emberekre vár. Mert ugye "lex-Járai", meg az oligarchák nem nagyon fognak beleadni a közösbe, ha itt a baj. Majd Orbán mutogat az elődökre, egyelőre erről szól a II. Orbán-kormány irányvonala.
@Valahol Máshol:

Ha keresztül akarják vinni, akkor mi leszünk a járulékos veszteség. Mindannyian. A Zemberek, akiknek nem kéne megfizetni semmit.
Azok, akik az önkormányzatin szavazni fognak megint.

Vissza már nem tudnak mutogatni semmit. A Bajnai kormány csomagját lelkes ovációval fogadta a pénzpiac, a hiánycsökkenés mértékével példálóztak, már most gazdasági növekedés tapasztalható. Látványosan nem jött be a csontvázjelentésezés, a mentőövnek használt 29 pont és a "tartható a hiánycél" kimondása után egyértelműen minden felelősség Viktorékat terheli.

Ebből kibúvó nincs.
@Fabius: azért csak várd ki a végét, lesz ez még ügyesen kommunikálva... :-/
Ekkor fejetlenség és káosz van a fityiszben, vagy csak úgy tűnik? Mert egy kisebb cégnél kivágnák azokat, akik ilyen fejetlenségben és tehetetlenséggel próbálnának céget vezetni! Ennyire impotensek???
@úriparaszt:

A pillanatnyi kommunikáció a nincs itt semmi gond, folytatódnak a tárgyalások. Vagyis a malőr jelentőségének minimalizálása a cél.

Az egy hónapja elkövetett állatságot sem sikerült a Bajnai kormányra tolni, most nem is próbálkoznak vele.
@Boli:

Ennyire arrogánsak. Erre pedig se az IMF, se az EU nem vevő akkor, ha pénzért kunyerálunk. Ez a hangnem egyedül akkor engedhető meg, ha a mi pénzünkért ők állnak sorba. De tudtommal ez még nem így van. Holnap lesz itt igazi tűzijáték, ha elkezd zuhanni a forint...
@ Fabius
A Hírhere tv (nem én találtam ki, de jól hangzik, főleg, hogy a második szót angolul is ejthetjük akár, de magyarul is találó) honlapja szerint méltatta /!/ az IMF a kormány lépéseit. Megnéztem az IMF honlapján az eredetit. Sötétláda vagyok, nyilván baj van az én angoltudásommal is, mert ott k-ra nem ez van.
Egypár blogon értelmesebb függetlenek próbálnak érvelni megrögzött meggyőzhetetlenekkel szemben, és hát szokásosan ideológiai fröcsögés a vége.
Ahogy mondod, majd a piaci-banki reagálások lassan kijózanítanak egy pár embert azért.
Gondoltam, jelen helyzetben nicket váltok, leginkább az "ó jaj"-t érezném testhezállónak, mit ad isten, persze foglalt.
(sőt, gazdája nem begőzölt kommenter).
Nekem úgy tűnik, mintha nem vették volna észre, hogy nyolc év alatt változott "a nép". Meg a nyilvánosság. Mindent, amit bárki bárhol kimond, secperc alatt millió kisközösség szed atomjaira. Nincs olyan stikli, amire valahol, valaki ne jönne rá még aznap. Ez is webkettő, hogy egyszerre baromi sokan tudják összerakni az eszüket. Ők még a nyomtatottsajtó- meg tévé-orientált, egyforrású kommunikációs modellben gondolkodnak: amit nem mondtunk a sajtónak, az nincs. Ez a csúsztatós izé ezért sokkal átlátszóbb, mint tíz évvel ezelőtt. Mellesleg az elmúlt nyolc év csiszolt a magyar publikum érzékenységén és gyanakvásán is, nem kis mértékben nekik köszönhetően. Most mindenki csőre töltött gyanakvóideggel szívja magába az infót, kombinál, vitat ezerfelől és ezerfelé. Ők meg úgy beszélnek, mintha elhinnék, hogy a szilikonpánt olyan, mintha ott se lenne :D
@sületlenke:

A megrögzött meggyőzhetetlenek között sok a hivatásos kommentelő :-) Akinek ez a dolga, hogy védje a legvédhetetlenebb állatságot is. Ez nem kormányzati sajátosság, szinte minden pártnak vannak ilyen emberei. Ide is járnak, a kampány alatt izmoztunk is rendesen.

Ennek jelentősége annyi, hogy a véleményük nem mérvadó.

@kriszi:

Az, hogy sokat változott a nép, stimmel. A béka segge alá tolt tolerancia küszöbével együtt. A nyilvánosság erejében is egyetértünk. Őszöd óta tudja mindenki, hogy ami kiszivároghat, azt mindig érdeke lesz valakinek kiszivárogtatni.

De ezt a kormányzati is ellenzéki erők is tudják. Nem véletlenül akarták regisztráltatni az összes blogot az országban. Túl sok a fecsegő, blogoló, kommentelő ember. Nekik meg csak az egyforrású kommunikációjuk van, aminek a többség azt sem hiszi, amit kérdez.

Webkettes próbálkozások vannak, de fura módon például a vállalt hovatartozású mandiner volt az első, aki kritikával illette a kormányt a jobber médiumok közül. Vagy említhetném a piroslapot is, akik szintén feltették a sajátjaiknak a hülye vagy MSZP?- kérdést.

Vagyis ezek a források sem úgy működnek, mint például a Heti válasz, ahol egy árva betű sincs ilyenkor a kormány tevékenységéről.
Fabius, épp ezen gondolkodtam. Hogy az előző kormányzati ciklusuk végén, a 2002-es választások körül nagyon is használat a Fidesz a hálózati kommunikáció akkori lehetőségeit (élesen emlékszem pl. a hozz magaddal még egy embert kampány e-mail-es terjedésére). A közösségi szerveződésre ellenzékben, főleg az első pár évben nagyon is keményen ráhajtott Orbán. Épített magának egy alternatív politikai nyilvánosságot, utazgatva, szerte az országban közösségeket gyúrva. Hogy a csudába gondolják, hogy ez a fajta alternatív nyilvánosság csak őket támogatva működik??? Hogy most nincs? Amikor ráadásul időközben elterjedtek a kimondottan a közösségre építő webkettes szolgáltatások, ÉS ezzel párhuzamosan a magyar társadalomnál is beérett a napi aktív nethasználat. Hogyan gondolják, hogy ezt ki lehet hagyni a számításból? A blogregisztráción csak pislogtam, egyszerűen nem értem, hogyan juthatott eszébe egyáltalán olyan embernek, aki a huszonegyedik században él. Ez kb. a format internet viccel egyenértékű húzás volt.
Szóval nem vágom, mi van. Kollektív amnézia?
@kriszi:

Amnéziáról szó nincs. Csak átkerültek a fasz túloldalára, és elhitték, hogy az eddig Gyurcsányékat joggal keresztre szögelő blogszféra majd lelkes éljenzésbe csap, a puszta győzelemtől. Pedig nekem/nekünk eddig sem Gyurcsány személyével volt bajunk, hanem a politikai impotenciával, a lopással, hazugságokkal, korrupcióval, amit a Maszop képviselt. Most sem Orbán személye a probléma, hanem a társadalmi és gazdasági politika, ami itt folyik.

Ezen könnyű változtatni: tessenek úgy politizálni, hogy előrébb vigye az országot.
@kriszi: Itt az interneten el lehet veszteni az arányokat. Ugye tudod, milyen kevesen használják csupán csak újságolvasásra is. A tévé hírműsorait nézik a legtöbben.
@legeslegujabbkor:
Én is így gondolom, bármilyen sok mini-közösség alakult is ki, az egész országra vetítve nem jelentős az abban résztvevők, de főleg az onnan tájékozódók száma.
A gagyitévék hírműsorait nézi a többség, a szerkesztési elvek ismertek (egy leszúrás, egy Szíjjártó napi betevő, egy kinn-a-segge-fontos-celeb, egy Navracsics-nemzetiegységkormányhatározottlépései-rövidinterjú), a közszolgálatiak kicsinálva, alányalatás (máris látni, és hol van még Annusmarisunk, a független beton..)
@sületlenke: Akkor szerintem úgy gondolják, hogy nyugodtan számításon kívül hagyhatják azt a néhány embert, aki itt hőbörög.
@sületlenke: @legeslegujabbkor:

Szerintem ne becsüljétek le ennyire a blogszférát :-) Ennek a blognak az archívumából is tudok mutatni kommentben döntéseit magyarázó politikust, kiemelt bűnügyek kapcsán eljárási jogot elemző nyomozót, stb. Ahogy tudok mutatni véleményünkre hivatkozó pártlapokat, a fidesz.hu-t is ideértve.

Mielőtt valaki félreérti: nem tulajdonítok ennek túlzott jelentőséget. De túl keveset sem. Mindössze arról van szó, a blogger és kommentelő a "néphangja", aki azonnali visszajelzést ad bármilyen politikai lépésre.
Egy délelőtti bejelentést délutánra kommentál a nép, vagyis a Zemberek, akikre szokás hivatkozni. Nézhető, azonnal mérhető a fogadtatás.

Aztán ha csak a legutóbbi felhördülések utáni visszakozást nézzük, - véleményszabadság kifejezés alkotmányban hagyása, blogregisztráció elhagyása, Rogán kihátrálása a lex Járai mögül, Orbán magyarázkodása a NENYI miatt - akkor még csak azt sem mondhatjuk, hogy felesleges szót emelni.
@ Fabius
Én egyáltalán nem gondolom, hogy alá-vagy pláne -lebecsülném a blogszféra erejét.
És elfogadom, hogy döntési helyzetben levő potentátok is figyelemmel kísérik a blogokat, és annak időnként következményei is kézzel foghatóak.
Igen, azonnali "nép hangja" effektus. (Már ha a blogszféra a nép).
Én csak azt tartom fenn továbbra is, hogy a nagy tömegek mégsem innen szerzik az információkat, tehát a "tömeges" vélemény-formálásban, vagy akár tájékoztatásban a blogszféra szerepe nem vethető össze a tv-k jelentette nagyságrenddel.
És hogy szót emelni ettől függetlenül érdemes-e?
Naná!
Nagyonis!
(idézőjel kifelejtve, de úgyis tudod kitől plagizálok)
Ma már a blogírás nem csupán elfogadott forma a vélemények közszemlére való bocsájtására, hanem egy művészeti ága is lett az írásnak. Társadalmi kérdések boncolgatását, politólogusok, elemzők kísérik figyelemmel, és ha nem is közvetlen de befolyással bír a döntő hozókra. Olyan emberek írását mint fábius komolyan lehet és kell venni, mert nem pártok mellett vagy ellene ír, hanem maga a politikázásuk hibáira hívja fel a figyelmet.
süti beállítások módosítása