Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: index.hu/belfold/2024/03/29/magyar-peter-varga-judit-bayer-zsolt-valas-interju-balhe/ "És ugyanol... (2024.03.29. 14:36) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Always www.youtube.com/watch?v=IyW-VAMXo9c (2024.03.28. 19:52) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2010.07.13. 14:03 Fabius

Gyarmati bumm

Címkék: robbanás fehérgyarmat metán

Fehérgyarmaton olyan történt, aminek ritkasága nagyjából a fehér hollóéval vetekszik.
Sújtólég robbant a föld felett.
Legalábbis a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője szerint metángáz robbanás durrantotta el a víztornyot a gyarmati focipálya közelében.

Személyes élménybeszámoló és képek a szatmárfigyelő blogon.

Ha elfogadjuk a feltételezett magyarázatot, de ismerjük a metángáz keletkezésének folyamatát

, akkor fölmerül a kérdés: mit ittak a szatmáriak eddig? Mocsarat? Ugyanis a metángáz leginkább  növényi és állati részek rothadásakor keletkezik, vagy földgázból állítható elő. De a metanogén baktériumok is eredményezhetnek robbanóképes elegyet, ezt hívjuk Alessandro Volta óta lidércfénynek.

Annyi biztos, hogy a gyarmati metán nem a lidércformát

választotta a kiteljesedésre. Nem akarta a gyarmatiakat a fekete tyúk tojását trágyadombon kiköltésre serkenteni, sem a nőket férfivá változtatni. Egyszerűen pukkant egy nagyot, és absztrakt, hervadt rózsát csinált a hidroglóbuszból.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr612149086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

> akkor fölmerül a kérdés: mit ittak a szatmáriak eddig? Mocsarat?

Nekem rosszabb jutott eszembe...
Valaki felnyomta a szennyvizet a toronyba.
Mindenesetre érdekes.
Szia! Szerintem ezt most benezted. Meglehetosen sok, amugy ivasra alkalmas artezi vizzel jon fel metan, mint kiserogaz az Alfoldon. Ha nem gaztalanitjak, vagy szellozik ki rendesen, felgyulhet, es hasonlo robbanast okozhat. Elvileg a globuszhoz kellett, hogy tartozzon gaztalanito, es gondolom, azt nyomozzak, miert gyulhetett fel megis a metan.

www.vedelem.hu/letoltes/tanulmany/tan189.pdf
A lég az lesúJt. SúJtólég.
@FutoBolond:

Minden további nélkül megeshet, hogy benéztem, mert nem értek hozzá. Egy laikus felvetése volt, aki most kapott tőled egy lehetséges magyarázatot.

Bár továbbra is ott a kérdés, ha metán tartalmú vizet tartottak a toronyban, miért most durrant el? Ha feltételezzük, hogy volt rajta gázmentesítő, akkor valakinek illett volna időről időre ellenőrizni nem?
@kulup: Két poszt, két hiba. Király vagyok ma :-))
Vagy meleg van.
Már évszázadokkal Volta előtt lidércfénynek hívták a mocsárban égő metánt. Ha már Volta, valószínűleg ő adott rá természettudományos magyarázatot a természetfeletti lidércek helyett.

FutoBolonddal egyetértve: Benézted, nem néztél utána, beszóltál. Kérhetsz engedélyt meghunyászkodni.
Ja, földgáz honnan jön? Az is a fődbő, akkor lehet, hogy megvan a magyarázat? Egyébként metán van olyan helyeken is, ahol nincs élet. Üstökösök, meteorok jegében pl.
Az Alföldön sok helyen együtt fordul elő a víz és a földgáz. Jászberényben gyermekkoromban a csapvízből egy-két perc alatt távoztak a gázbuborékok. A vízdíj cédulán pirossal szerepelt, hogy "vigyázz, a víz gázos!".
Azóta van valami központi gáztalanító a városban.
Valaki pálinkát akart főzni, nagyban...
Itt forgatják a Men in black 3-at.
süti beállítások módosítása