Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: Always www.youtube.com/watch?v=IyW-VAMXo9c (2024.03.28. 19:52) Zeneszoba
  • látjátok feleim szümtükkel: telex.hu/belfold/2024/03/28/gulyas-gergely-miniszter-mutet-gyogyulas-fajdalmak-kormanyinfo "Vélet... (2024.03.28. 18:56) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2010.05.26. 09:18 Fabius

Trollok háborúja

Címkék: internet moderálás trollok

Olvasom az index cikkét, hogyan mentsük meg az internetet a trolloktól. Fölmerül a kérdés: kell egyáltalán megmenteni? Az tény, hogy a névtelenség és következménynélküliség bátorrá tesz sokakat. Az is tény, hogy néhányan egyszerűen a troll üzemmódra gerjednek, és a másik/többség pukkasztására polírozzák a bohócot a monitor előtt. De az is tény, hogy a közéleti témákkal foglalkozó blogok-fórumok sava borsát a kommentelők adják.

Sok blogot olvasok, néhányban kommentelni is szoktam. Nekem tetszik a szabadság, és a vélemény nyilvánításának lehetősége. Ezért az alap felállás az, hogy a saját posztjaim is szabadon kommentelhetőek. Ma már az a véleményem, hogy ha én állást foglalok valami mellett/ellen, ha véleményt mondok, akkor a reagálás lehetőségét meg kell adni korlátlanul az ide kattintóknak.
Tisztában kell lenni azzal, hogy aki közéleti témákról ír, az nem képes mindenkinek tetsző véleményt megfogalmazni. Olyan téma nincs, amiről kiszámíthatóan megegyező vélemények születnek. Valakinek mindig fájni fog a kritika.

Megszokást igényel, ha naponta felcímkéznek és leanyáznak a kommentelők. Néha el kell számolni tízig, hogy ne az első felindultság tükröződjön a megfogalmazott válaszban. Mégsem hiszem, hogy csak a moderált véleményeknek, a gondosan válogatott támogató bólintásoknak van helye itt. Engem érdekel mindenki véleménye. Különösen azoké, akik adott esetben nem értenek egyet az általam megfogalmazott nézőponttal. Az már csak rajtunk múlik, milyen vita alakul ki ebből. Volt néhány példa arra, hogy a kezdeti hörgés konstruktív beszélgetést eredményezett. Ennek pedig minden esetben értelme és létjogosultsága van. Mert szerintem a közbeszéd legnagyobb problémája manapság, hogy párbeszéd helyett pártbeszédek vannak, és ez tükröződik a kommentek java részében is.

Ha valakinek csak annyi igénye van, hogy kierőlködjön magából egy gyááááá, mekkora barom vagy! - jellegű hozzászólást, azt hagyni kell. Kiélte magát, ezt gondolta, ugorjunk. Ezek nem bosszantanak, nem váltanak ki belőlem semmit. Két dolog van, ami igazán idegesít:

- mikor kifejti, hogy neki itt joga van hangoskodni és anyázni.
- mikor nem a témára reagál, hanem érvek hiányában előveszi a mér'nem arról írsz, hogy kártyát.

Ha blogokról, a vélemény nyilvánításának szabadságáról beszélünk, akkor tisztában kell lenni néhány alapvetéssel:

-Egy blogon joga az adminnak van. Mindenki másnak csak lehetősége van kifejteni a véleményét, az admin belátásának függvényében. Tűrnie nem kell semmit, a címkézést és az anyázást sem. Viszont lehetősége van mindenkinek saját blogot nyitni két kattintással az adott felületen (esetünkben bloghu) , ahol szabadon leírhatja a vélemény nyilvánítás jegyében, hogy mekkora szar a varánusz, és mennyire hülyék vagyunk.

- Ott van helye azoknak a témáknak is, amiket előszeretettel ajánlgatnak a sajátjaink helyett. Ha titeket foglalkoztat valami, azt írjátok le magatok, ahogy mi is megtesszük a minket érdeklő dolgokról. Oda majd mi járunk az orrotok alá törölni, mekkora hülyék vagytok. :-)

Ma az internet az a hely, ahol mindenki szabadon kifejtheti amit gondol. Csak rajtunk múlik, élünk vagy visszaélünk ezzel a lehetőséggel. Szerintem a Troll Írtó Nagy Háborúra nincs szükség.
Néha egy kis önmérsékletre inkább.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr452032173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Korrekt!

Az internet szabadságát meg kell őrizni!
Engem szórakoztatnak a trollok. Csatlakozom az internet szabadsága mozgalomhoz :-)
(kevés kivétellel) engem is szórakoztatnak. főleg amikor tudom ki van a nick mögött. nincs annál mókásabb, amikor a 50 kilós (bakancs+vaságy) bodzarocker a pofám beverésével fenyegetve érvel egy-egy kérdésben :-D
@úriparaszt:

Ne bántsd őket :-) Szegények elfáradnak abban is, mire egyáltalán végigmérnek tokától bokáig :-D
@Dee L'hemaa: jaja, ezen annó is nagyon röhögtem, most is ('kénytelen' voltam újranézni) ;-D
Bocs, fiúk, én moderáció párti lennék. Másképp fogalmazva ha egy bloggazda minden hozzászólást átenged, bármilyen jó témái is vannak, azt nem szívesen látogatom (pl. Homár). Viszont egyáltalán nem érzem magam korlátozva ha tudom, hogy moderál(hat)ják a hozzászólásomat.

Az nem szabadság, hogy ha bármit megtehetsz akkor meg is teszed. Az anarchia.
@okostojgli:

A homár márcsak ilyen marad. Azért volt ott is cenzúra (Aeroviva).

A másik véglet a vv új moderációs irányelve, amelynél a kínai cenzúra is liberálisabb.

Aki higgadt vitatkozó (persze ott is lemehet néha a redőny), az egy idő után leszarja a vadparasztokat (bocs úriparaszt, NEM asszociáció akart lenni), mert én pl már nickről ismerek egy párat, akinek a kommentjét el se olvasom, de elveim szerint joga van az mondani amit, amíg minimális érvrendszer van mögötte. A szimpla 'Anyád!' szövegű válaszkommentet én se szeretem olvasni. Ha én ilíyet is írnék valakinek, azt igyekszem szalonképesen csomagolni, pl érdeklődöm, hogy ha a vitapartnerem igazolványában az anyja neve bejegyzés alatt megnevezett személy emlegetése nagyon bántó volna-e számára, mert ha nem, akkor emlegesse nyugodtan.

Tehát egyfelől változatlanul síkraszállok az internet szabadságáért, ugyanakkor elismerem hogy ezzel a szabadsággal sokan visszaélnek.

A moderálási limitet miden bloggazdának magának kell meghatározni, ha nem tetszik, nem megyek oda.

A vv pl eddig túl liberális volt, most meg átesett a ló túloldalára.

A Varánusz eddig tetszik. Ha nem fog tetszeni a Varánusz, akkor nem fogok ide irogatni. Meggyőződésem, hogy minden egyes komolyabb komment tágítjha a józanul vitatkozók panorámáját.

Bocs hogy ilyen hosszú és egy kicsit zagyva lett.
Kihagytad a legidegesítőbb trolltípust, a reklámtrollt.
Ennek két alfaja van:
Aki közvetlenül a péniszpumpát reklámozó oldalra mutató linket nyom be kommentként boldog-boldogtalan posztjaihoz. (Esetleg mindezt megtévesztő módon, más tartalmat ígérve.)
Aki csak elsőzik/egyetért/egyéb 1-2 szavas hülyeséget ír be, hogy a saját neve melletti link minél többször megjelenjen. A link vezethet közvetlenül a péniszpumpához, vagy egy olyan oldalra, ahonnan sok ilyen oldalra el lehet jutni, esetleg automatikusan fel is ugrik vagy 3 új ablak.
@okostojgli: ez egy ilyen anarchikus blog :-) a kommenteket lehet végigfutni a hozzászólók nick-jét nézve, már nagyjából tudja az ember érdemes-e beleolvasni vagy nem :-D
ráadásul vannak indulati trollok, akik nem igazán troll kategória, de egy-egy kérdésben elgurul a gyógyszerük, azontúl lehet velük értelmesen is beszélgetni.
ez a blog gyűjti a hozzászólásokat, érdemes lesz (már most is érdemes) visszaolvasgatni, mikor, ki, mihez és hogyan szólt hozzá. a történelem egy porszeme ;-)
van olyan blogunk, ahol a moderálás vérfagyasztó, de az más kategória :->
@Avatar: a reklámtroll is lehet szórakoztató, ez talán hangulatfüggő, nálam legalábbis. nem bántom őket, de nem is örülök nekik. amíg elviselhető számban mozognak, addig nincs baj, rájuk is igaz, hogy a nick-et látva átsiklik fölötte a szemem...
süti beállítások módosítása