Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: Aki akkugyárban dolgozik, az mennyire van biztonságban? Mennyire jó érzés dolgozni menni, nap min... (2024.04.24. 20:42) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Someone To Love www.youtube.com/watch?v=15orOogE0pU (2024.04.24. 19:19) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2010.05.11. 11:43 úriparaszt

Fű alatti szocializmus

Címkék: fidesz szocializmus

Volt olyan reményteljes elképzelésem, hogy Matolcsy elvtárs (bizony, bizony még Bayernek is elvtársa) csak ötletel és szondázzák a közvéleményt, de úgy látszik komolyan gondolják. Nem is lenne baj, csak hát tudjuk mihez vezetett, amikor Medgyessy elvtárs/kartárs komolyan vette magát. 

A KDNP törvénymódosítást nyújt be a családok csődvédelmére. Harrach Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta, javaslatuknak három eleme van. A devizahiteleseknek először felkínálnák, hogy kölcsönüket váltsák forint alapúra, de ehhez a bankok együttműködésére is szükség van. A mégis fizetésképtelenné vált adósok lakását az önkormányzatok állami támogatással megvennék, és attól kezdve az adós bérelhetné, ha pedig a család lakbért sem fizet, akkor családi csődgondnokot rendelhetnének ki hozzá

Nos uraim, volt már ilyen rendszerünk, úgy hítták szocializmus. Vannak persze szép emlékeink is az időszakból (már aki élt akkoriban), de akkor lássam viszont mikor a hátam közepét. Önök most ezen dolgoznak.

A devizahitelek forintosításáról olvashattunk eleget (pl itt) , pár száz milliárdon túl épp csak némi forintomlással járna. Bagatell.

Sokkal érdekesebb az állami, önkormányzati lakás kérdése. Akinek nem lyukas az emlékezete, talán még rémlik kik jártak ezzel jól: sógor, koma, pártkatona, elvtárs + az apró akinek mázlija volt. Biztosak vagyunk abban, hogy az állam/önkormányzat lesz a legjobb tulajdonos? Láttunk már olyat, hogy ilyen adásvétel közben a piaci ár, mint olyan, akárcsak nyomokban is felbukkan? Biztosan szeretnénk tovább torzítani az eddig is Qoasimodo-ra hajazó piacot?

A kérdés örök, mindig válasz nélkül marad: Mibe kerül ez nekünk?

Nem lehetne egyszer, lécci-lécci tényleg csak egyszer a büdös életben először a fedezetet megteremteni és utána költekezni? Olyan kibaszott nagy kérés ez?

 

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr151992063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem lehet ! A zemberek nem arra szavaztak, hanem hogy jöjjön valaki és oldja meg az ő problémáikat. Hogy mások pénzéből ? Kit érdekel ! Ezt akarja baloldali nyugger komcsi és jobboldali fiatal komcsi egyaránt. Utálni csak azért utálják egymást, mert az általuk megszavazott kormányok rendszerint a másik csop.kárára csoportosít át jövedelmet nekik.
GYÚRCSÁNYÉK ELKÚRTÁK EZT IS, DE MAJD VIKTOR MINDENT MEGOLD!
ÉLJEN VIKTOR A KIRÁLYUNK!
Én az ilyen elképzelések veszélyét még nem is a rövid távú "pár száz milliárd"-os veszteségben látom, hanem abban, hogy a több millió hülyegyerek fejét ismét megsimogatják, oké fiam, kihúzunk a kakiból, nincs semmi baj.

Még én mondtam, hogy megértem azt, ha valaki jobb autóra, jobb lakásra vágyik, de ezen a ponton már a kérdés az az, hogy mi értelme nem hülyének lenni?

Kísértetiesen dzsentri-dolog ez, állami támogatással:)

De már nem bánom, alakul a külföldi munka...
Uraim bevallom, naív voltam, egy hónapja itt még ágáltam a FIDESZ mellett:)
@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!: Őszintén ember, hány ilyen nicked van? Illetve ezeket folyamatosan regisztrálod, vagy az elején lefoglaltad mind a hatszázat és most mész sorban?
Csak hogy tisztázzuk: nem a lakossági kultúrával volt a gond hanem azzal, hogy a agyar bankok Magyoroszágon NEM DATK FORINTHITELT. Körbejártunk jópár fiókot, minden bank kicsit más kifogással, DE NEM VOLT HAJLANDÓ FORINTHITELT ADNI. Devizahitel kell? Persze, mennyi? Korlátlanul... Mi lehetőleg forinthiltelt szerettünk volna pont a devizakockázat elkerülésére. SENKI SEM ADOTT. Egy többszörösen túlbiztosított tranzakcióra. Simán bevállaltuk volna a 3-4%-kal magasabb kamatot. Nem az a gázt hogy itt most a nagyokosok elkedzik osztani az észt a felelőtlen hitelfelvevőkről, miközben utána sem néztek rendesen a dolgoknak. SOkkal inkább az hogy ezt minden média vagy sajtó/blog visszhang nélkül meg tudták tenni a bankok....
Sajnos a válaszom az, hogy igen.
@ZF2: A PSZÁF-nek meg az elmúlt évek kormányainak (kezdve a lakástámogatásos fidesz-mizériával) inkább arra kellett volna megoldást találnia, hogy miért van 30%-os kamatmarzs a betéti kamatok és a hitelkamatok között. Nem lófasz állami támogatást adni meg devizahiteleknek tapsikolni.
@Liquid_Night: a bűnnek különböző fokozatai vannak. Az ítélet is visszafogottabb, ha őszinte a megbánás...:)
@Artie: szerintem qva nagy különbség van egy normális új!lakástámogatási rendszer és az plazmatévéra adott eszetélen divzahitel felfuttatása között. Előbbi erősíti a hazai fizetőesztközt, viszonlyag kis támogatással sokszoros kiadást segít elő, ráadásul kikötve hogy új lakásról van szó, az építőipart is előmozdította. Ne mossuk össze a későbbi xarkavarással.
Kerek szepen en is akkor par milla allami tamogatast, mert ugyan en nem vettem devizahitelbol Suzukit meg LCD tevet nagyinak, de egy kis mani pont jol jonne.
A gazdasági mutató
A tönk szélén stagnál
Mindez azért lehet így
Mert nincs már köztünk Kádár
Én speciell annak örülnék ha nem beszélnének faszságokat Viktorék mert ez árt a legjobban a devizahiteleseknek...
@Uva: Igen-igen. Én nem vettem devizahitelből semmit sem, mert ha nem futotta új számítógépre, akkor inkább toltam a legszarabb grafikával, szaggatva, minthogy hitelt vegyek fel, ráadásul devizában.
Mivel óvatos voltam, úgymond felelős állampolgárként viselkedtem, ezért semmit sem fogok kapni, ha ez a dolog beüt.
Mivel bejelentett alkalmazott vagyok, ezért rendesen adózom. Ezért sem kapok semmit sem, csak nézhetem, ahogy a feketemunkások felveszik a támogatásokat és amikor elitták a májukat, akkor az én pénzemből mennek életmentő műtétre.
Mert itt minden hülyének ki kell nyalni a seggét, mert a hülyéket könnyű megvezetni a választásokkor.
@Uva: Beállnék én is a sorba tesó. Nekem jó a 17 éves suzuki, amit tíz éve vettem és előbb megtakarítottam csak aztán vettem egy szobával nagyobb lakást családi összefogással nem kölcsönből. Erre most kivakarják a sz@rból az felelőtlenül eladósodott zembereket a többi "kárára". Ügyes.
@DArchAngel: debaz+ mennyire igazad van...
Mindenesetre nem tölt el a legkisebb örömmel, vagy elégtétellel sem, hogy ezt kábé előre sejtettem, illetve hogy pont ezért nem szavaztam oda. Ahogy egy kedves cizellált lelkű festő csajtól hallottam a minap - bár más összefüggésben - "szopni kell". Tessék hozzászokni, vagy elvisz a frusztráltság okozta szívinfarktus.
Hát kiscsillagom!!!
Valóban tudatában vagy ennek:

"Sokkal érdekesebb az állami, önkormányzati lakás kérdése. Akinek nem lyukas az emlékezete, talán még rémlik kik jártak ezzel jól: sógor, koma, pártkatona, elvtárs + az apró akinek mázlija volt. Biztosak vagyunk abban, hogy az állam/önkormányzat lesz a legjobb tulajdonos? Láttunk már olyat, hogy ilyen adásvétel közben a piaci ár, mint olyan, akárcsak nyomokban is felbukkan? Biztosan szeretnénk tovább torzítani az eddig is Qoasimodo-ra hajazó piacot?"

Mos valójában mi a faszról beszélsz??????

A közvagyon ellopásáról, vagy a bérlakásokról?
Ha az elsőről, akkor max. nem vagy képes megfogalmazni a mondanivalódat!

Ha azonban a bérlakásrendszerről, akkor Te egy ócska fasiszta vagy!

Miért ne élhetne egy magyar polgár is BÉRLAKÁSBAN?
Miért kell minden magyarnak - legalább is azoknak, akiket az idegenszívű bankrendszerünk egyáltalán érdemesnek tart az életre, akiknek 30-40 évre meghatározzák a jövőjüket, miközben arra várnak, hogy a delikvens x vag y év után egyszer ne tudja törleszteni a pénzt - mert egy másik idegenszívű multi kibaszta az állásából, mert elmúlt 39 éves... - és elvehesse az egyébként adott részben már kifizetett kéglit???

Miért ne lakhassanak az elvált - magyarán a hazai női ügyvédek/bírók által váláskor kilakoltatott apukák mondjuk egy 1 szobás garzonban - tisztességes költségekért?

Miért kell ezeket az utcára lökni? Ők ugyanis a büdös életben nem fognak kölcsönt kapni egy 28 nm-es 1 szobás 15 milliós minimál lakásra sem...
Szerinted minden egyedülálló, minden fiatal házas stb. képes kifizetni a maszek albérleteket? A zsebbe adott 50-80 ezres+rezsi díjakat?

Vagy őket lőjék le?

Valóban a bérlakásrendszerrel van bajod?
A szoba-konyhás lukakban élt és élő családokkal? Azokkal, akik max. ezt kaphatták 10-15 év után?

Ez neked PROTEKCIÓ?

Miért kell a nyilas gondolataidat azonnal sok-sok tízezer ember megalázásán keresztül leírnod?

Rugdosd a gyurcsányt vagy az orbánt! De szerencsétlen emberkéket? Az általad kívánt módszer miatti hajléktalanokat?

Kerülj az utcára!
@Sájgec: Rohadt nehezen szokom meg, pedig egész életemben ezt láttam. Biztos nevelés kérdése. Engem úgy neveltek, hogy ne csak mára és holnapra gondoljak. Meg arra, hogy ha akarsz valamit, akkor azért dolgozni kell. Tudom: sikeres ember már nem lehetek...
És hogy felvilágosítsam 1 bites tudatodat:

A szociális bérlakásrendszert NEM a kommunisták találták ki!
Több évtizeddel korábban a nagy gyárosok hozták létre a különböző munkástelepeket.
A állam meg a tisztviselőtelepeket!

De szerintem fogalmad sincs az egészről...
na, családi csődgondnok. és az mit csinál? ő kapja meg a segélyt/fizetést a családtagok helyett? aztán vagy ad, vagy nem? és mégis, milyen alapon? bírói végzés nélkül kvázi cselekvőképtelenné teszünk jópárszázezer embert? kb. 1 millió ember ásodrangú állampolgár lesz?

na, szép gondolat. cselédvilág, Magyarország, 2010. by KDNP.
@Grigorij: természetesen tudatlan vagyok, igaz kicsit tovább bírtam az iskolában, te már az idegenszívű szó után abbahagytad a szótárazást, pedig az abc elég hosszú.

mutass egyetlen állami tulajdonban lévő, költségvetési támogatással, vagy épp teljesen abból működő intézményt ami _nem_ a korrupció melegágya, ami nem a párt és privát kassza feltöltését szolgálja.

mutass egyetlen állami (vagy önkormányzati) tulajdonba került vagy épp állami (önkormányzati) tulajdonból értékesített vagyontárgyat, ismétlen, bármit, ami az államnak (a te kedvedért: nekünk) hasznot hozott és nem sógor/koma/elvtárs/bűntárs zsebét gazdagította vastagon.
@is: ja, és majd négyévente szavaz is a családok helyett, hisz láthatóan ők nem képesek az önálló életre :-/
Kérdések-kérdések:

1. Amikor pl. a kollégámék felvették a svájci frank alapú hitelüket kb. 3 éve, akkor az
árfolyam 170ft körül volt és 70 ezres törlesztőt fizettek.
Most az árfolyam 190 ft körül van és 120 ezret fizetnek...
Mi van??? ~20%-s árfolyam növekedés, hogyan generál 60-70%-s törlesztőrészlet növekedést???

2. Miért nem próbálják a bankokat kicsit európaibb viselkedésformába terelni, miért egyből a legdrágább megoldást kell előhozni, az állami hitelátvállalást?
(nem hiszem, hogy Dániában, Luxemburgban ilyen szemétségeket meg mernek lépni a bankok, mint itthon, és ők sem nagyobb piac, mint mi)(szemétségek: egyoldalú szerződésmódosítás, áron aluli lakásértékesítés, nem egyértelmű költségek beépítése a törlesztőbe, sokszoros haszon a tényleges kamatokhoz képest, stb...)

3. Miért kerül valaki az utcára, ha tisztességesen történne a hitel felszámolása és az árverezés? Magyarul amit odáig beletett a lakásba, azt visszakapja -> vehet kisebbet vagy bérelhet tetszés szerint.

4. Miért gondolja mindenki azt, hogy saját tulajdonú lakás neki alanyi jogon jár? Miért élhet fél európa bérlakásban, 3-4-szeres fizetés mellett?

5. A nem kellően szigorú hitelkihelyezések miatt (nem alkalmas szerződő személy), miért nem a bankot büntetik és miért a szerződőt? Hiszen a bank jól tudta kivel fog szerződni, hiszen minden fontosnak vélt papírt bekért, a hitel mégis bedőlt...
"Nem lehetne egyszer, lécci-lécci tényleg csak egyszer a büdös életben először a fedezetet megteremteni és utána költekezni? Olyan kibaszott nagy kérés ez?"

Erre csak annyit mondanék, hogy horváthcsabika...
Ámerikában már régóta van családi csőd:

Lehet választani kétféle között:
(egyszerűsített leírás, a részletek államról államra változnak.)

a. (chapter 7) Törlik az adósságodat, és elveszik minden tulajdonodat, kivéve a legszükségesebbeket (hogy ez mennyi, azt mondja meg a csődgondnok). Tehát repül a ház, a kocsi, a felesleges bútorok, a plazmatévé. Hitelszempontból feketelistára tesznek 10 évre. De meghagyják a jövedelmedet, abból lehet lakást bérelni...

b. (chapter 13) Meghagyják a tulajdont, de a jövedelmed személyes szükségleteken felüli részét elveszik (hogy ez mennyi, azt mondja meg a csődgondnok), és abból törlesztik az adósságot. Hét év feketelista, legalább.

Vajon erre gondolt Semjén? Ezt szeretni fogja a magyar...
Miért gondolja mindenki, hogy a magyar az hülye/köcsög/sokat akar, hogy saját lakást vesz? Ki találta ezt ki, és főleg miért veszik át annyian? A magyar nem hülyébb, mint más népek, egyszerűen csak itthon az albérlet költsége azonos nagyságrendbe esik a törlesztőrészlettel. Az albérlet soha nem lesz a tiéd, a hitelre vett lakás meg egyszer majd igen.
Nos uraim, volt már ilyen rendszerünk, úgy hítták szocializmus. Vannak persze szép emlékeink is az időszakból (már aki élt akkoriban), de akkor lássam viszont mikor a hátam közepét. ""

bizony vannak sztem 35 éves kortól fölfelé nagyonis !!!

Akinek ez a mai jobb annál az vagy csal vagy nem jól látta, látja.

Kinek kell olyan újfajta ???!!! renccer, amely csak egyeseknek ad lehetőséget saját, szép, minden igényt kielégítő otthonra ?

Kinek kell olyan renccer, amely csak egyeseknek ad havi többmilliós fizetést, a többségnek meg 73 ezres minimálbért ???
amiből éhenhalni lehet csak....

Kinek kell olyan renccer, amely csak egyeseknek ad olyan mértékű caffeteriát, amely biztosít magas nyugdíjat, magas szintű pihenést, magas szintű megélhetést ???

...stb....

Fedezet viszont minderre van !!! Nem is kevés !!!EGYESEKNEK !!!!!

a TÖBBSÉGNEK NINCS, MERT ŐK A KIZSÁKMÁNYOLTAK ???!

vALAMI TELJESEN ÚJ RENDSZERT KÉNE VÉGRE MÁR KIALAKÍTANI, MERT A JELENLEGI SZABADRABLÁSBA MÁR ÚGY BELEÁSTÁK MAGUKAT AZ "ELITJEINK", HOGY KI SE LÁCCIK A FEJÜK BÚBJA BELŐLE !
Itt egy kis szösszenet pár évvel ezelőttről: elib.kkf.hu/edip/D_14416.pdf
Ami a durva, az végén látható statisztika. Az még érthető valahol, hogy lakáshitel sok van, ez amolyan magyar szokás, de az a rengeteg áruvásárlási és autóvásárlási hitel.
@kvadrillio:

éljen, éljen, éljen.

Nem írod be az Internacionálét csupa nagybetűvel?

Vagy legalább egy Csegevarát plíz...
@DArchAngel: szintén, ugyanez...26 éves, egészségügyi diplomás vagyok, van egy 10 éves autóm, meg egy 4 éves PC-m, ennyi a vagyonom. Van annyi megspórolt pénzem ami pont fedezi a hátralévő 130 ezer diákhitelt, és mindezzel együtt még szerencsésnek is tarthatom magam...

Apropó Zsolti bá, nem tetszik kifizetni a diákhitelem? Csak az e havi törlesztőt, naaa, lécci...nehogymá a szomszéd Pistinek jut nekem meg nem, durcás leszek ám!

@Grigorij: megmondom én, hogy mi a baja a magyarnak a bérlakással. Keresel 100 rongyot, fizetsz 30at az albérletre. A maradék 70 elfogy 4 hét alatt, és nullán vagy. A német keres 1400 eurót, fizet 300at az albérletre, és ha akar, havi 500at félretesz, ha nem akar, havi 200-300 megmarad. A magyarnak az ingatlan az anyagi biztonság, amit valahogy nagy nehezen összehoz, a németnek meg ott a biztonság a bankszámláján meg a munkahelyén, a mentalitásában, meg egy felelős államban...ennyi a különbség.
@Grigorij:

Kiscsillagom! Kirohanásodat olvasva nagyjából a fikagombócot gyúrtad az orrodban két kézzel, mikor az a korszak zajlott amiről úriparaszt kolléga beszél.
Az önkormányzatok nem bírtak a rájuk szakadt kötelezettségekkel, és bérlakás értékesítési dömpingbe kezdtek. Akkor milliós lakásokat lehetett megvenni néhány százezerért.

Szerinted most mit fog kezdeni az állam azokkal, amiket megvesz az eladósodott hitelesektől, és szociális alapon bérbe csak ráfizetéssel tudja kiadni? Bizony, értékesíteni fogja, ahogy tudja. Áron alul, jelentős buktával. Kitalálod ki fizeti majd a különbözetet, vagy segítsek?
@Fabius: Akkor nem csak én emlékszem így azokra az időkre, bár akkor még igen kevéssé érdekelt a politika, még nem a bőrömre ment ;)
@DArchAngel: no igen. lassan itt az ideje, hogy megtanuljuk, minden a mi bőrünkre megy. a rossz hitel ugyanúgy, mint a látszólag kedvező adózás, a túlzott mértékű állami beavatkozás ... ésatöbbi
süti beállítások módosítása