Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • Neytiri1: www.youtube.com/watch?v=jtKUjWeHSu0 lázárkedvencemjános véleménye juditról és katiról. Csak anny... (2024.04.19. 10:21) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Valamit súgok magának www.youtube.com/watch?v=b1nDwrxc0wM (2024.04.10. 10:30) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2009.12.01. 13:00 úriparaszt

Labormalac

Címkék: jövő tudomány szép élelmiszer

Na, megérett a helyzet, vagy legalábbis a disznóhús. Petri csészében. Gondolom Aldous Huxley gúnyosan mosolyog sírjában, hisz ő megmondta. Már 1931-ben. Minden kételyt félresöpörve holland tudósok - a világon először - laboratóriumi körülmények között állítottak elő in vitro malachúst, avagy ha úgy tetszik sonkát. Ezzel lassan-lassan megkezdődik a pirinyó házi gazdaságok, a hagyományos családi állattenyésztők aranykora. Miért is?
 
Az élelmiszerellátási probléma globális és egyre súlyosabb terhet ró az előállítással, feldolgozással, szállítással foglalkozókra, ráadásul - amolyan mellékhatásként -  a fogyasztókra is. Súlyos minőségi változáson mentek keresztül az élelmiszeripari termékek, igaz ezt csak az érzékeli aki tudja milyen egy-egy élelmiszer, élelmiszer alapanyag ha nem gyári.
Természetesen tisztán látható, hogy a jelenlegi feltételrendszer mellett ez jut nekünk, az élelmiszerekben napjainkra hemzsegnek a hozzáadott mesterséges anyagok, ízfokozók, állagjavítók, keményítő, lágyító, puffasztó vagy épp apasztó varázsszerek, ráadásul az ízüket is mesterséges aromák, rosszabb esetben - amolyan bónuszként - ízfokozók adják meg.
Valóban ez lesz a jövő, amolyan szép új világ?
Nyomom a tubust és kicsúszik belőle a malackaraj? Ha fejlődik hozzá a technika, akkor szorgos, apró, sárga kezek a dzsunkasoron millió számra állítják elő az otthoni használatra szánt husimasinát? USB-n pécére kötve, a nappali kellemes langymelegében, alsógatyában és zokniban programozom be a hétvégi fehérpecsenye alapanyagot?
 
Hmm. Mos őszintén, mikor sütöttetek utoljára igazi disznóhúst? Mondom igazit, amit úgy dobhatsz a zsírba/olajba, hogy nem fröcsög milliófelé a puffasztott hús extra víztartalma (gazdaságosabb ám, hisz nehezebb), ráadásul íze is van. Szalonnás tojásos rántotta? Olyan szalonnából, amit nyugodtan kockázhatsz a serpenyőbe, hisz csak a zsír sül ki belőle, isteni illattal és ízzel? Sonkás tojás? Emlékszik még egyáltalán a városlakó az igazi sonkára? Aranysárga tyúkhúsleves? Gyári csirkéből olyat nem lehet. Nyúl? Mikor láttatok utoljára tányéron nyulat? Ráadásul a nyúlhúsleves veri a tyúkhúslevest, bár mindkettő isteni, kerüljük a húsleveses vallásháborút ;-)
Nos, még nem késő! Aki erőt érez magában itt az ideje, hogy vidékre költözzön és megtanulja az állattartást, nemsokára igen szépen megélhet belőle. Ráadásul tudni is fogja mit evett az amit épp eszik.
Hormonok, állományjavítók, milliónyi adalék nélkül.
 
Eredeti hírek: Angolul a The Sunday Times oldalán, magyarul az Index-en.

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr431566078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egész őszintén disznó húst és szalonnát is a hétvégén sütöttem utoljára. Mert szerencsés vagyok. Apósom Pest környékéről úgy tudja begyűjteni az alapanyagokat, mint Bartók Béla a népdalokat: csak tiszta forrásból :-)
Ő maga 'gyárt' belőlük sonkát, kolbászt, szalonnát, igaz nem petricsészében, hanem hagyományos füstölőben.
Istenkirály a cucc, az említett bogácsozás alkalmával szívesen prezentálom ;-)
Komolyra fordítva, elgondolkodtató a cikk. Én a magam részéről amíg tehetem ezekből a forrásokból oldom meg a húskérdést. Kérdés mennyi ideig fenntartható ez az állapot?
Ettol a genetikai varazslattol en akkor is irtozom, hiaba imadom a sci-fi temaju muveket. Bar egyertelmu, ha a jovoben is a mostanihoz hasonlo tendenciat mutat a technikai fejlodes, akkor megkevesbe lesz megkeruleheto a kerdes.

Egyreszrol, pl. ha onmagaban laboratoriumi korulmenyek kozott, valoban jominosegu, fogyaszthato, nem artalmas es konyen eloallithato hust lehet kesziteni, az meg udvozlendo is lenne, mivel nem kell az alatkinzo nagyuzemi allatenyesztes szenvedeseink kitenni a joszagot. Masreszrol, ugy gondolom, hogy bar sokat tudunk a genetikarol, rengeteg ures foltot tartalmaz, es egy ilyen jatek rejteget(het) nagyon nem vart meglepeteseket is. De ez eleg nehez tema, mivel a mostaninal sokkalta nagyobb szaktudast igenyel.

A videkre koltozes pedig itt van az 5 eves tervben. Plusz megtanulni, hogyan lehet egy szal kessel a pusztaban megelni. Meg valami olyan szakma aminek foganatja is van. Tehat ami, sok szaz, es ezer eve is letezett. :) pesszimistanak tunok? :)

((+1 OFF ujparaszt, amikor irtad itt valahol, hogy nacinak neveztek, amiert azt mondtad, hogy 1,5 milliard ember is eleg lenne a foldre, akkor hangosan felnevettem, en 750 millioban szoktam megloni ezt a szamot, de legyen, a masfel is elfogadhato(bb) :) ))
@Win Elen: no igen, az poáró bejegyzéséhez írtam, de még előtte máshol ugyanezért lezöldnáciztak :-D
ezek szerint, akkor én még szolid voltam, csak nézőpont kérdése :-)
Sziasztok,
én úgy képzelem el a szép új világot, hogy a legidősebb gyerek tudós lesz, a középső tanár, a legkisebb meg (ő még nem született meg) földművelő. A két idősebb tudása és tapasztalata majd eljut a tanyára, ezért majd mindig a legszebb és legegészségesebb ennivaló terem/tenyészik ott, a tanyáról meg eljut az étel hozzájuk, és akkor már legalább három családdal több lesz a földön aki vállvetve, együtt, szóval értitek...
És a kicsi sem azért lesz paraszt, mert buta. Hanem mert a föld lesz a szenvedélye. A tudás ott hever mindenhol, csak le kell érte hajolni, meg dolgozni is kell érte, sokat.
@úriparaszt: hat igen. En mondjuk bevallom, hogy gyakorta eleg okofasiszta vagyok. Mivel tosgyokeres varosi letem ellenere igen intim viszony fuz a termeszethez. No nem azert mert kis lurkokent megdugtam egy oziket, hanem mert harmonia fetisiszta vagyok. Az pedig tiszta formaban ott talalhato meg, ahol az ember nyugati es altalunk is leginkabb ismert tarsadalmai minimalis mertekben sem fordulnak elo. A joleti abrand, az iparosodastol kezdodoen olyan mertekben deformalta a vilag meghatarozo allaminak tarsadalmait, hogy elfelejtettek wc-re jarni ha surgette oket a szukseg. Pedig lehetne ezt kulturaltan is csinalni. Mar megint terdig gazolok a peszimizmusban :) vagy realitasban? Viewpoint.

Ps.: voltal ujparaszt is vagy mindig uriparaszt nick-el kuldted? Vagy mar megint diszlexias a szemem...
@kataflammable: amugy igen. Amire te gondolsz, az szerintem az, amit en is ahitok, bar a mindenkori tarsadalmak heterogenitasabol fakadoan egyelore nehezen elkepzelhetonek tartok. Nevezetesen a tarsadalmi kooperaciot. Ahol minden ember egyszerre individum, es megis egyseg. Vegulis a torvenyek az allamigazgatas is ezt a celt szolgalna. Sot konkretan a demokracia. De addig, amig valamit azert csinalnak az emberek mert azt kell, nem pedig azert mert azt akarjak, addig ez nem valosulhat meg. (ilyen szempontbol pl. Nincs semmi kulonbseg sem a mai demokracia sem a diktaturak kozott.)

A masik pedig, hogy ha megnezzuk egy kiskozossegben sokkal konnyebben alakul kiaz egyutmukodes, sokkal kisebb kulso nyomas mellett. Minnel nagyobb egy kozosseg annal eroteljesebb szabalyozast kivan. Nezzuk csak meg a varosi es videki kistelepulesek lakoi kozotti szocialis kapcsolatok milyenseget. Es itt az indok a nepesseg szamszeru elkepzelesemre. (teszem hozza, kenyelmi es egyszeresuto belso munkafolyamatok eredmenyekent)
@Win Elen: igen, mindig úriparaszt volt a nick-em. eredetileg vadparaszt akartam lenni de azt már lefoglalták :-)

a hús, tejtermék, tojás vonalon (ha minden jól megy) jövőre saját ellátásom lesz, az már félsiker :-)
de mindenképp egészséges és finom lesz, már alig várom ;-D~
pont ma jutott eszembe, hogy mennyi "E vitamint" viszünk be magunkba nap mint nap azzal, hogy eszünk. Gondoltam jó kis posztot lehetne rittyenteni belőle, és lám:)
Utoljára szerintem tavaly ilyenkor ettem házi disznót, de ami késik nem múlik, én is a tanya mellett szavazok.
@úriparaszt: Termelsz, de jó. Én komposztálóban gondolkodom egyelőre. Kicsiben kell kezdeni, nemigaz? :)
@kataflammable: ha kell adok egy kis érett, földdel kevert trágyát :)
de pótos man-al gyere, van vagy 50m3 :-D
Kell hát! De csak 1-2 m3 maximum... Azt is lehet?
@úriparaszt: Szóval az előbbi neked... Ja, bazaltkocka-bányád nincs? Abból is kéne egypár m2... :-))
@úriparaszt: kilenc órányi vezetés után itt ülök Prága fölött egy panzió éttermében...Szemben velem egy Svejk csülök vigyorog (nem nagy, cirka 80 deka) kapros-brindzás sztrapacsi ágyon, tejföllel gazdagítva és ropogósra sütve. :-) Én nem, nem és NEM vagyok hajlandó arra gondolni, ez egy petricsészéből is jöhetett :-D Az ki van zárva...
@Fabius: én pedig nem akarok belegondolni, hogy mit eszel épp :-)
a brindza amúgy is kedvencem, önmagában is töltöm magamba, nem túl nagyokat harapva ,-)~
@kataflammable: persze, vihetsz akármennyit, csak épp kis mennyiségnél nem éri meg autózni..
bányám sajnos nincs ;-)
Nem teljesen ezzel a problémával foglalkozik, de azért érdekes:
most olvastam egy cikket a paleolit táplálkozásról, miszerint az ember nem képes sem a gabonaféléket sem a tejtermékeket megemészteni alapból, csak a kényszer vezette erre rá a nagy népességnövekedés miatt. A lényeg, hogy vissza kell menni az őskori táplálkozáshoz, azaz kerülni kell a tejtermékeket, de leginkább a tej, tejföl, tejszínt (sajt egész megengedett) plusz semmi krumpli, glutént tartalmazó gabona, de húst zöldséget, tojást, gyümölcsöt amennyi beléd fér annyit ehetsz.
A cikkben leginkább betegségforrásnak, ráknak, autoimmun betegségnek az okaként vannak feltűntetve ezek a termékek. Azt azért nem hiszem, hogy csak ezek az okok vezetnek a társadalom mai betegeskedéseiért, de azért azon eltűnödtem (és a cikkben is szerepel), hogy a természeti népek körében például a rák, mint betegség nem ismert.
@Fabius: ne csináld ezt velem :(
disznóhúshoz pedig csak annyit, hogy bár jó-jó az igazi magyar, életem legjobb husijait Korzikán ettem. valami szenzációs, a hús már eleve fűszeres.... mmmm. most meg magammal csinálom.... hülye mazochista
süti beállítások módosítása