Toplákmentesítő

Varánusz

"A kifejlett komodói sárkány egyetlen ellensége az emberi telhetetlenség, ostobaság és a nyereségvágy."
Mellesleg a varánusz csúnya, gusztustalan és büdös a szája, cserébe nem sminkeli magát.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: A brüsszeli Orbán féle konferencia kapcsán nézzük mi a helyzet itthon: telex.hu/belfold/2024/04/... (2024.04.18. 20:31) Vér, könnyek, letépett herék a medencében
  • Neytiri1: Valamit súgok magának www.youtube.com/watch?v=b1nDwrxc0wM (2024.04.10. 10:30) Zeneszoba
  • Gringo: Hihetetlen, hogy ez a rohadék még mindig ott rontja a levegőt a pulpituson. :( (2023.04.24. 23:58) Kövér Laci meg a "kommunisták"
  • hahópihehh: @pianolight: "egy hvg-s cikk kommentjei között olvastam, h fabius-t baleset érte. ha ez igaz, akko... (2020.09.22. 14:18) Menj a picsába, Soros!
  • kekex: Már a focisták is? 24.hu/sport/foci/2017/11/10/urban-florian-luxemburg-miatt-szegyellje-magat-orba... (2017.11.10. 13:45) Te leváltanád Orbánt?

2009.09.09. 12:32 úriparaszt

Élve kivégzés

 Az index hozta a szokott formáját, ismét nagyot alkotott az állatok jogai érdekében. Ebben a cikkben, alig bulvár formában háborognak 'kiskakasok' élvedarálása ellen.

A cikkből, a hivatkozott forrásból és magából a videóból egyértelműen kiderül, hogy a nagyüzemi állattenyésztés melléktermékét képező kakasok valóban élve mennek a darálóba. Az viszont több mint hatásvadász kijelentés, hogy élve darálják le őket. Nos, nem, nem élve. Technikai szempontból a leghatékonyabb, legkisebb szennyezéssel és veszéllyel járó, a lehető leggyorsabb, így - a lehetőségeket/körülményeket figyelembe véve -  a leghumánusabb módszert dolgozták ki a felesleges egyedek feldolgozására, hisz abban a darálóban egyetlen másodperc alatt vége egy életnek. Ja, hogy élve végzik ki őket? 

Kiváncsi lennék a kedves zöldek/sötétzöldek véleményére, hogyan oldható meg másképp ez a probléma? Feltételezem a kedves zöldek soha nem vásárolnak nagyüzemi módszerrel tenyésztett állatokból készült terméket, nyersanyagot, soha nem nézik meg hol olcsóbb a csirkemell kilója, hol-mennyi a tojás darabja? Természetesen vásárolhatunk a piacon az őstermelőktől (ráadásul esetünkban magyar családi vállalkozástól) ők várhatóan jóval közelebb állnak a természethez, hagyományos, humánus módon tenyésztett, termesztett portékát árulnak.

Kérdés ha nekik kellene gondoskodni arról a néhány milliárd embernek az ellátásáról is akik nem ott szerzik be a mindennapi betevőt, vajon akkor is változatlan módszerekkel termelnének?

Ja, szótárakban a 'k' betűnél van olyan is, hogy 'képmutatás'.

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varanus.blog.hu/api/trackback/id/tr441370785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

én azt hiszem az volt a bajuk, h pont nem mindegyik pusztul el ezzel a módszerrel, és ez már kínzás. Egyébént majdnem elhánytam magam a videó nézése alatt:/ no, de a vége kijózanított: chooseveg... a zöldséglobbi "reklámja".
kromoszóma vizsgálatot a tojásoknak!
@azallamenvagyok: pontosan ilyesmi kellene. szvsz ha lenne bármilyen gyors és hatékony módja, akkor tuti jóval előbb kiszűrnék, hisz ez így (technikai/üzleti szempontból) pazarlás.
@Gladia Delmarre: szerintem abból a darálóból nem jön ki élve csirke, legalábbis a videón nem láttam. szerintem arra gondoltak, amikor a tojáshéjak mellett vergődött pár életképtelen csibe, feltételezem az még a keltető hibája lehet, nem derül ki egyértelműen.
amúgy érdemes elképzelni egy hasonló, kelet-európai üzemet, ha még nem jártatok ilyenben.

a klasszik falusi disznóölés kínzásnak számít ha nem kábítják el előtte az állatot, mégis így zajlik napjainkban is. birka és kecskevágás esetén szintén klasszik metszés, ami a kóser vágához képest a légcsövet is elvágja, így nincs hang...
@úriparaszt: és a fogorvosi kezelés? az altatás nélkül végzett műtétek a fájdalomtól függetlenül? nem emberkínzás?

mindenki monnyon le
@úriparaszt: no igen, kínzás... hát, én még nem láttam élőben ilyet, csak csirkevágást, de az is elég volt. És láttam korrekt, áramos megoldást, de azt nyilván nem tudják ilyen mennyiségű állatnál elvégezni.
Nincs egyébként igazán álláspontom ezzel kapcsolatban, csak annyi, h egy állat ne szenvedjen feleslegesen, és addig sem, amíg a vágóhídra viszik.
Nem a kivégzés ellen háborodik fel a jóérzésű ember, hanem annak módja ellen.
Próbálja ki egyszer az élve ledarálást, ha véget akar vetni az életének...

Az a parányi élet nem hal meg a darálókés között azonnal -- és szerintem nincs "felesleges" élet, csak az ember sajnálja a tartásra a költséget. Ez pedig nem tesz feleslegessé önmagában egyetlen életet sem.
Inkább hasznosítani kellene, semmint elpazarolni annyi millió kis életet!
@oncogito: ennek a posztnak az volt a lényege, hogy a kicsi kakasok pusztulásának ezen módjáért minden olyan ember felelős, aki minnél olcsóbb csirkemellet, combot, tojást akármit szeretne venni. a gyártó (ebben az esetben nem tenyésztő, hisz nagyüzemi körülmények közt megy az előállítás) a legolcsóbb, leggyorsabb megoldást választja a felesleges egyedek eltávolítására, hasznosítására.
amikor láttam a videót, elgondolkodtam, hogyan és mire lehetne használni a milliószámra 'termelődő' kakasokat, és semmi okos nem jutott eszembe, ami rentábilis lehetne. egyszerűen túl sok van belőlük. utána elgondolkodtam, hogy adott körülmények között hogyan lehetne kiméletesebben, gyorsabban elpusztítani és felhasználni a végterméket, de szintén nem találtam jobb megoldást.
egyetlen apróság amin elgondolkodtam, az annyi, hogy jól kell beállítani azt a darálósort, hogy mindenképp azonnal elpusztuljanak. annál gyorsabb halál nincs.

a másik, mellékes gondolat az volt, hogy azon hőbörögtek élve végzik ki a kakasokat. erre világítottam rá, hogy csak az élőket lehet kivégezni a holtakat már nem.

minden környezet-, állat- és növényvédelmi akciónak javaslatot, alternatívát kellene tartalmaznia az adott tevékenység kiváltására. javaslatok, megoldások nélkül csak hőbörgés. egyszerűen túl sokan vagyunk és mégtöbben leszünk ezen a bolygón, így az ellátásunk egyre nagyobb gyártósorokon történik, az állatok tenyésztése már most is gyakorlatilag inkább gyártás.
lehetne másképp is csinálni, csak az megtöbbszörözné az árakat, az pedig katasztrófális lenne.
ezen kellen gondolkodni a hozzáértőknek, döntéshozóknak.
süti beállítások módosítása